Fogzási tünetek és tünetmentes fogzás

A fogzásról érdemes tudni, hogy sok babánál bizonyos fogak teljesen tünetmentesen (vagy csak minimális tünetekkel jönnek ki), más fogakat meg jobban megszenvednek. Előfordulhat, hogy a kicsit egyáltalán nem viseli meg a fogzás, amíg csak az első néhány fogacska bújik, később meg problémákat okoz, de fordítva is lehet.

Fogzási tünetek és tünetmentes fogzásMég a legnyugodtabb babánál is gondot okozhat, amikor a hátsó őrlőfogak (nagyőrlők és kisőrlők) jönnek, illetve amikor a szemfogak bújnak ki. Ilyenkor általában napokkal hamarabb véres és duzzadt lehet a pici ínye, akár a pofija is megdagadhat és nem ritka a kisebb hőemelkedés sem.

A csecsemők többsége nem olyan szerencsés és már az első fogacskák megjelenése is tüneteket okozhat náluk. Akár már 2-3 hónapos korban is megkezdődhet a nyálzás, sok esetben a nyál a fogzás körüli időszakban kicsípi a baba pofiját. Lazább lehet a széklet is és megfigyelhető, hogy abban a néhány napban, ameddig a fogacska áttöri az ínyt, gyakrabban kipirosodik a kicsi bőre, akár ki is sebesedhet.

Kevés orrfolyás és hőemelkedés is előfordulhat a fogzás miatt, de ennek elsősorban nem a fogzás az oka inkább az, hogy a fogzás alatt a baba könnyebben elkapja a vírusokat.

A fogzás tünete lehet az étvágytalanság is. Emiatt felesleges aggódni, éhenhalni biztosan nem fog a pici, pár nap múlva pedig ismét lesz kedve enni.

Meddig tart a fogzás? Általános tévhit, hogy a fogzás csupán néhány napig tart, addig, amíg ki nem bújik a fogacska. 1-1 fog kibújása akár hetekig is eltarthat. Először csak rágni kezd a baba és beduzzad az ínye, aztán már olykor-olykor nyűgösebb is lesz, végül elkövetkezik az a pár nap, amikor valóban kibújik a fog. Ez a metszőfogaknál 3-4 napig tart, a hátsó rágófogaknál akár 1 hét is lehet, mire teljesen áttöri a méretes fog az ínyt.

A fogzás tüneteinek enyhítése
Ameddig csak rág a baba, addig egy jó rágóka elég lehet. Nem minden baba szereti a rágókát, próbálkozhatunk gumijátékokkal, kiflicsücsökkel vagy tetrapelenkával is, van amelyik baba ezzel tudja jobban masszírozni az ínyét.
Amikor szemmel láthatóan fáj az ínye, duzzadt, véres, akkor ki lehet próbálni a dentinoxot. Ennek a hatása csak néhány percig tart, az aktuális nyűgösség ellen jó lehet.
Fájdalaom ellen kaphat még Panadol szirupot (4 napig lehet folyamatosan adni, naponta maximum négyszer, utána szünetet kell tartani), éjszakára adhatunk neki Germicid C kúpot (vényköteles), ami ugyancsak fájdalomcsillapító.

A homeopátiás szerek közül sokaknak bevált a Viburcol kúp, amit éjszakára adhatunk és nyugtató, fájdalomcsillapító hatása van, valamint a Chamomilla Vulgaris CH15 golyócska, amiből napközben akár óránként 1-1 szemet adhatunk a kicsinek, éjszakára pedig 5 golyócskát lehet bevenni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

81 Comments

Comment navigation

  • Nomira

    2011. május 11. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 5 hónapos, 1 hónapja bújt ki az első fogacskája, rá egy hétre a második. Nagyon megviselte és azóta is, hogy csak nő a 2 foga, rengeteget nyálzik, rágja a vállam. Mióta ez tart nagyon lágy, folyékony, habos, zöld és savanyú szagú a széklete. Anyatej mellett napközben kap tápszert is,( éjjel csak szopik) mióta fogzik nem nagyon akarja elfogadni a tápszert, szinte csak alvás közben.
    Egyébként 7, 4 kg, az elmúlt hónapban 60 dkg-t gyarapodott, de van olyan hét, hogy nem hízik semmit.

    Kérdésem: A széklet ilyenségét meddig foghatom a fogzásra és mikor kell aggódnom és esetleg gasztroenterológushoz fordulni? A tápszer elutasítása normális dolog-e? Mikor keveset eszik nappal, akkor éjszaka 2 óránként ébred, pedig eddig csak 2-szer kelt éjszaka.

    Várom válaszod!

    Köszönettel:

    Nomira

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Igen, ezt a székletet okozhatja a fogzás. A tápszert valószínűleg azért nem fogadja el, mert a cumisüveg érintése nem jó az ínyének. Megpróbálhatod, hogy tápszer helyett kiskanállal tejpépet adsz neki este, hogy jobban jóllakjon, vagy szoptasd gyakrabban napközben.

  • tündi

    2011. április 27. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 9 hónapos és 2 fogacskája van ,és a harmadiknak minimális kellene már hogy áttörjön,de olyan börnövés féle jelent meg a fog helyén ami nagyon csúnya,és nyűgös is miatta!Mit tegyek?

    • Vida Agi

      2011. május 02. hétfő

      Semmit, ez normális velejárója a fogzásnak, a fog nyomja felfelé az ínyt.

  • kriszti

    2011. április 12. kedd

    Kedves Ági. Kislányom 10 hónapos alul már kijött 2 foga,most felül jön,e-miatt kicsit változóan eszi a szilárd ételt egyik nap jobban másik nap inkább csak szopizik.Van még sok tejem. Ebben a korban elég ilyen esetben az anyatej? erőltetni nem szeretném neki az ételt,mert csak sír.
    Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Nem kell aggódnod, ha nincs kedve a szilárd ételhez, de szopizik, akkor az is elég neki.

  • Enikő

    2011. április 03. vasárnap

    Kedves Ági!
    A kisfiamnak 5 hónaposan kijött az alsó két foga, most jön a felső kettő, de már 8 hónapos! Nagyon nyűgös, nincs étvágya, nem alszik csak fél órákat, és ma vettem észre, hogy nem csak duzzadt és vörös az ínye, hanem egy helyen kékes-fekete folt is van mintha megütötte volna. Állandóan vele vagyok, de nem vettem észre, hogy megütötte, be kenni dentinoxal nem tudom, mert nem hagyja, hogy az ínyéhez érjek, csak össze szorítja a száját és sír!Szoktam neki adni Nurofent, meg Chamomilla vulgarist is. Azt szeretném kérdezni, hogy mitől lehet ez a folt? És mennyi idő még átbújik a fogaskája, mert egyébként már látni, csak még nem hasadt ki az ínye, és már 3 hónapja küszködünk.Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      Van olyan, hogy fogzáskor először szürkés-kékes lesz az íny és utána törik át a fog. Általában maga az áttörés 3-4 nap szokott lenni, de előtte már hetekkel érzékenyebb lehet az íny.

  • Anna

    2011. március 22. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom 4,5 hónapos. Kb 1 hónapja nagyon erősen folyik a nyála, állandóan dörzsöli az ínyét. Az íny alatt látszanak a fogak, de csak kicsit van megduzzadva. Eddig elég jól viselte a dolgot, de mostanra már nagyon nyűgös, az alvási szokásai is nagyon megváltoztak. Néha 4-5 órát alszik napközben egyfolytában, máskor fél óránként ébred szörnyű ordítás közepette. De nem csak napközben vannak problémák az alvással. Néha éjszaka is óránkánt felkel, de nem akar enni, kicsit elringatom ölben és visszaalszik. Eddig minden este fürdés után evett, majd elaludt és csak hajnalban kelt enni, de mostanában fürdés után nem akar enni, nagy nehezen elalszik, majd 1-1,5 óra múlva kel és akkor eszik keveset majd nagy sírásba kezd. A tejberizspépet néha szívesen megeszi, máskor egyáltalán nem hajlandó enni belőle. Vagy kiköpi, vagy összeszorítja az ínyét, hogy még veletlenül se tudjam a kanalat a szávába tenni. Napközben is nagyon sokat sír. Amikor semmi nem segít, olyankor bekenem az ínyét dentinox-al. Ilyenkor kb 10-15 percre abba hagyja a sírást, majd újra kezdi.
    Kérlek segíts. Az alvási szokások változása és az evés körüli hiszti a fogzás miatt van? Sok idő kell még, hogy áttörje a foga az ínyt? Mit tudok tenni, hogy könnyebben viselje ezt az időszakot?
    Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 01. péntek

      Ezeket a tüneteket egyértelműen a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

Comment navigation