Fogadóóra

Ezen az oldalon tudjátok a kérdéseiteket élőben feltenni minden hónap 2. és 4. péntekén 13-14 óráig. Ha sürgős a kérdésed vagy nem érsz rá a megadott időpontban, a Facebook oldalunkon is felteheted.

Kérdezni az alábbi témákban lehet:
-viselkedéssel kapcsolatos problémák,
-napirend,
-hozzátáplálás,
-mozgásfejlődés,
– fejlődéssel kapcsolatos kérdések,
– pszichés problémák,
– anyai lélekkel, várandóssággal, szüléssel kapcsolatos lelki kérdések.

2020-ban az időpontok a következők:
január 10, 24
február 14, 28
március 13, 27
április 10, 24
május 8, 22
június 12, 26
július 10, 24
augusztus 14, 28
szeptember 11, 25
október 9, 23
november 13, 27
december 11

Mit kell tenned, ha szeretnél kérdezni?
Gyere fel erre az oldalra a megadott időpontban és máris kérdezhetsz!
___________________________________________________________

Online fogadóóra

A következő 2020. április 10. 13-14 óra között.

A kérdéseidet itt tudod feltenni: https://www.kismamablog.hu/egyeb/kerdezz-itt
___________________________________________________________

Ha szeretnél személyesen is kérdezni a következő fogadóórán, add meg az elérhetőségedet és e-mailben értesítünk a részletekről:
Név: *
Email: *

6 Comments

 • Anita

  2017. október 13. péntek

  Kedves Ági!

  Köszönöm ezelőtti válaszodat, segítségül szolgált. De ismét kérdésem lenne.

  Két dologról is szeretnék kérdezni.
  A 3,5 éves kisfiam szeptemberben kezdte az ovit Ausztriában, itt élünk 6 éve.
  Jól indult a dolog és egy betegséget leszámítva, ami miatt hiányzott is 1 hetet, jár szépen oviba, szívesen megy.
  8tól 12:30-ig van ott. Délben ebédel és megyek érte. Na már most, amikor kijövünk az oviból mondja hogy álmos, alszik majd. Mire hazasétálunk addigra úgy gondolom átesik a holtponton (15 perc kb az út) és már közli hogy nem akar aludni. És itt kezdődnek a problémák. Itt az oviban nincs alvás, szóval azért is hozom el.
  Délutánra annyira fáradt hogy semmi sem jó neki, mindenen “hisztizik”, ha valami nem sikerül neki, akkor csapkod a dühtől. Hogy tudnék neki segíteni, hogy a délutánjaink ne csak a túlélésről szóljanak? Úgy gondolom kellene neki az alvás.
  Ebédelni nagyon szeret az oviban, ő kéri hadd egyen ott.

  A másik kérdésem a kis 3 hónaposommal kapcsolatos. Ő egy nagyon nyugodt, türelmes baba. Most 6700 gramm.
  Éjszakánként felkel szopizni 2*-3*. Ami önmagában nem gond, viszont mindig ugyanabban az időben. Lehetséges hogy megszokásból?
  Este fürdés, szopi, büfi után beteszem a kiságyba, ott vagyok vele amíg elalszik, egyre ügyesebb, sikerül neki elaludni így. Ez olyan 7-fél 8 között van. Majd éjfél után ébred, szopi, visszaalszik, 3kor kel, szopi, visszaalszik, majd reggel 6-7 között kel fel úgymond rendesen. És ez minden éjszaka ezekben az órákban történik.

  Köszönettel: Anita

  • Vida Ágnes

   2017. október 16. hétfő

   Próbáld meg, hogy lefekszel vele a nagyágyra, odabújhat melléd, mesét olvastok és így lazul el, így talán könnyebben el tud majd aludni.

   A baba sosem kel fel megszokásból. Azért kel ugyanabban az időpontban, mert szabályos az alvásciklusa és amikor a felszínes alvási szakaszba ér, érzi, hogy éhes és felébred.

 • Bianka

  2017. október 13. péntek

  Kedves Ági!

  Az előző fogadóóra alkalmával már kértem a tanácsodat,a megnyugató válaszaid ezúton is köszönöm.Most viszont újabb problémáink akadtak, így megint hozzád fordulnék segítségért.
  A 3 éves kislányom most szeptemberben kezdte külföldön az ovit,a nyelvet még nem érti,nem beszéli.Az elején igazán jól alakultak a dolgok.Úgy tűnt szépen,könnyen megszokta az új helyzetet.Szívesen ment minden reggel, egész nap minden rendben volt.Sajnos 3 hét után beteg lett és másfél hetet otthon maradt emiatt.Hétfőn ismét mentünk oviba,semmi gond nem volt.Kedden viszont már nem akart bemenni a csoportba.Mindenfélét kitalált,hogy miért nem szeretne.(Fél az ovónénitől,egy kisgyerektől) Ahogy eljöttem már nem volt gond,végig minden rendben volt.Aztán szerdán ez fokozódott.A dadusnéni bevitte a csoportba,ő kiabált és ekkor elkezdett sírni.Miután megnyugodott már szintén nem volt semmi probléma.Csütörtök reggel már akkor elkezdett sírni amikor a csoportszoba ajtaja felé közeledtünk.Szorította a nyakam és azt szerette volna ha én maradok,vagy ő jöhet velem.Az ovónéni átvette,persze nagyon sírt,én eljöttem.Amikor mentem érte minden rendben volt,azt mondták,hogy megint csak miután megnyugodott szépen eljátszott.Hiába kérdeztem nem tudtam meg mi lehet az oka annak,hogy szinte az egyik pillanatról a másikra így megváltozott.A kérdésem az lenne,hogy mit tehetnék?Ártok neki azzal lelkileg ha így marad ott minden nap? Próbáltam egy plüsst “megbízni”,hogy vigyázzon rá,hogy ne féljen.De nem igazán érdekelte.Kértem rajzoljon nekem valamit mire megyek,de nem tette.Mivel tudnám segíteni?Mennyire normális ez a hirtelen változás?

  Lenne egy másik kérdésem is.A csoportban van egy magyar kisfiú is.Jól ismerik egymást,szinte pici koruk óta rendszeresen összejártunk.Nem volt felhőtlen a viszonyuk,a lányom már egész kicsiként észrevette,hogy hatással van a kisfiúra,(ha sikított egyet, a kisfiú megijedt,ez tetszett a lányomnak,sokszor csinálta is.Az ilyen és hasonló szituációk mindig is megvoltak közöttük,ahogy nőttek ez úgy változott.) ennek ellenére szívesen voltak együtt. Az ovi előtti hetekben a lányom elkezdett parancsolgatós lenni,amit már a kis barátja nem tolerált,már nem hagyta magát,már nem tudta irányítani.Minél inkább kértem,ne parancsolgasson annál jobban tette,olaj volt a tűzre.Az oviban is parancsolgatna (gondolom mindenkinek,de a nyelv miatt akadályba ütközik),de ugye Zsombor nem teszi amit a lányom mond,ettől Léni sokszor undok vele,már mondta neki,hogy menjen el,mert egyedül szeretne játszani.Reggelente együtt mentünk,de már azt is kérte,hogy Zsombiék ne jöjjenek.Persze ez a kisfiúnak rosszul esik és nem érti mi történik,hogy a lányom miért viselkedik így vele.A kérdésem pedig az lenne,hogy egy ilyen szituációban mivel tudnánk segíteni a gyerekeket? Lénivel hogyan lehetne megértetni,hogy ne parancsolgasson,ne “nevelje” se Zsombort,se a többi gyereket?Zsombornak pedig hogyan tudnánk segíteni abban,hogy elfogadja ezt a helyzetet, és ne élje meg ezt rosszul?Mit “tanítsunk” neki,mit mondjon,mit tegyen ilyenkor? Amióta elkezdődött az ovi ritkábban töltjük együtt a délutánt,de legutóbb másfél óra után azt mondta Léni,hogy szeretné ha hazamennének,pedig végig szépen játszottak együtt.
  Tanácsaidat előre is nagyon köszönöm!
  Bianka

  • Vida Ágnes

   2017. október 16. hétfő

   Ha ilyenkor az óvónéni átveszi, megvigasztalja, akkor nem kell aggódnod, idővel elfogadja majd ezt az új helyzetet és nem fog már sírni.

   A parancsolgatás jellegzetes beszokással járó viselkedés, azért parancsolgat a kislányod, mert úgy érzi, csak akkor van biztonságban, ha nála van a “hatalom”. Ez idővel persze elmúlik majd, addig segíthette nekik azzal, ha amikor együtt játszanak, ti is velük játszotok és olyan játékokat, amiben segíteni kell egymásnak, együtt kell működni egymással, csapatban kell játszani. Aztán meg lehet beszélni, ki miben ügyesebb, mi az erőssége, így mind a ketten pozitívan kerülnek ki a dologból.

 • Hajdú-Tóth Beáta

  2017. szeptember 22. péntek

  Kedves Ági!

  Csak néhány napja bukkantam az oldalra, éppen időben egy 5 hetes,anyatejes kisfiú napirendjének kialakításához.

  Először szoptatási idővel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni első gyermekes anyaként. A baba 40. hétre természetes úton született, azóta szépen fejlődik. Már a kórházban beindult a tej, azóta – szerencsére – zökkenőmentesen megy a szoptatás. Az elejétől fogva hosszú szoptatási idővel szopizik a baba, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy másfél óra egy-egy szoptatási kör. Sokszor elalszik a mellen, ilyenkor simogatással, puszilgatással ébresztem. Mivel megjelent nálunk a hasfájás, ezért egy-egy szoptatást büfiztetéssel is megszakítok. Cumit a múlt hét folyamán adtunk neki először, amikor még nem tudtuk, hogy Colief cseppet kell neki adnunk a tejfehérje lebontási probléma miatt. Cumisüveget még nem kapott (és nem is szeretném).

  Napi szinten átlagosan 6 szoptatást igényel, éjszaka átlagosan kétszer szopizik.

  Átlagos nap (már amennyire egy 5 hetes baba esetében beszélhetünk erről):
  – ébredés reggel 4-5 óra között, majd szoptatás,
  – alvás délelőtt 9 körül babakocsiban (az utóbbi napokban 4 óra),
  – szoptatás (ez már ebédidő után van),
  – nézelődés, pihenőszék,
  – szoptatás,
  – alvás (vagy nem,),
  – szoptatás,
  – fürdés,
  – szoptatás, altatás,
  – éjszakai szoptatás.

  A gyermekorvosnak az a javaslata, hogy a szoptatás idejét csökkentsem le 45 percre, ezt pár nap után meg fogja szokni a baba.
  Szakmailag ez mennyire elfogadható az Ön részéről? Hogyan történjen a lerövidítés? Jó, hogyha hagyom elaludni a szoptatás végén a mellen és büfiztetés után lerakom aludni?

  És itt jön a napirend kérdése. Olvastam,hogy evés-büfi-játèk-alvás sorrendet érdemes követni. Az éjszakai alváson kívül eddig csak úgy tudtam elaltatni a babát,ha mozgott a babakocsi alatta. A rossz idő miatt ma nem tudtunk kimenni sétálni, és azt tapasztaltam,hogy nem megy az altatás. Mennyi időnek kellene eltelnie egy egyhónapos baba esetében két etetés között? Hogyan kezdjek hozzá a napirend,altatás kialakításához?

  Köszönettel,
  Hajdú-Tóth Beáta

  • Vida Ágnes

   2017. szeptember 24. vasárnap

   Tökéletes ez a rend így. Az orvosnak nincs igaza! Még nagyon kicsi a baba, hadd egyen a maga tempójában! A mesterséges lerövidítés csak a tejmennyiség csökkenéséhez vezetne és a baba nem lakna jól, ráadásul neki lelki igény is a hosszas szopizás, ettől nyugodtabb lesz. Ha tovább szopizik, hadd tegye! Hamarosan csökkenni fog majd ez az idő magától is, minden külső beavatkozás nélkül.

   1 hónaposan még nem kell szilárd napirendnek lennie, korai lenne még. Amire ügyelni kell, hogy a sorrend meglegyen, mert ez segít a pocakfájás elkerülésében is. Evés után büfiztesd, aztán játsszatok. Ilyenkor soha ne a kiságyba tedd le, legyen külön játszósarka (játszószőnyeg vagy járóka pl.) ott, ahol ti is vagytok (a nappaliban pl), a kiságyat csak alvásra használjátok, hogy összekösse a helyszínt az alvással. Ebben a korban még 30-60 percnél nem szokott hosszabb lenni a játékidő, érdemes megfigyelni, mikor álmosodik el igazán a baba (amikor már kézben sem élénk, nem lehet elterelni a figyelmét akkor sem, ha ölbe veszed, láthatóan álmos) és akkor kell lefektetni. Az altatás lehet egy kis ringatás, ha hanyattfekve alszik, segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólyaszerűen, mert így nagyobb a biztonságérzete a babának, ezért könnyebben megy az elalvás. Érdemes be is sötétíteni az altatáshoz. Amikor ellazult kézben, leteheted, ha felriad, maradj mellette, simogasd, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, aztán tedd vissza a kiságyba! Vannak babák, akik cicin jobban meg tudnak nyugodni, ezért a cicin altatás is egy lehetőség lehet, vagy ha ezt nem szeretnéd, kaphat cumit is.

   1 hónapos korban változó, milyen gyakran esznek a babák, általában 2-3 óra szokott lenni két evés között.