Mikor sikerülhet a baba?

Honnan tudhatom, hogy most sikerülhet a baba? Számos népi praktika és valóban működő módszer létezik annak a megállapítására, hogy mikor fogamzóképes egy nő, azaz mikor van a peteérése és ovulációja, ezeket az otthoni módszereket foglaltam most össze.

Mikor sikerülhet a baba?

Mikor sikerülhet a baba?

1. Naptár módszer

A lényege az, hogy ha valakinek szabályos a ciklusa, akkor 28 naponta menstruál (az előző menses első napjától számítva). A pete érése ekkor nagyjából a 6.-12. napra esik, majd a 12.-18. nap körül valamikor bekövetkezik az ovuláció. Az ezt követő 1-2 napban a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy megfogan a baba. Ha ez nem történik meg, az ovulációt követő 14. napon bekövetkezik a menstruáció. Tehát az ovuláció nagyjából a ciklus hossza – 14. napon van, azaz 28 napos ciklus esetén a 14. napon és az azt követő 1-2 napon a legnagyobb a fogantatás esélye, 26 napos ciklus esetén a 12-14. napon, 30 napos ciklus esetén a 16-18. napon.
Mivel a női ciklust számos külső tényező is befolyásolhatja, ezért ez a módszer a legkevésbé biztos a peteérés megállapítására.

2. Hőmérős módszer

A hőmérős módszer azon alapul, hogy az ember testhőmérséklete legalább 6 óra éjszakai alvás után lecsökken az egyénre jellemző minimumra. Ébredés után a testhőmérséklet kicsit növekedik és délután-este a legmagasabb. Mivel a testhőmérsékletet a hormonok is befolyásolják, az ovulációt megelőzően a testhőmérséklet hirtelen leesik, majd 2-5 tized fokkal megemelkedik. Ha minden reggel, ébredés után megméred a testhődet legalább 1 cikluson át, és jegyzed az eredményeket, akkor megállapíthatod, hogy mikor volt az előző hónapban a peteérésed és ha szabályos a ciklusod, akkor a következő hónapban is ugyanarra a napra várható. A biztos az, ha hónapokon keresztül folyamatosan mérsz minden nap, és figyeled a görbét, így egyértelműen megállapítható, mikor van a peteérésed, szabályos-e a ciklusod.

3. Méhnyaknyák vizsgálat

A mensest követő időszakban a méhnyak „száraz”, azaz csak minimális nyák található rajta, aminek a mértéke folyamatosan nő, majd a peteérés napján átlátszóvá, tojásfehérje-szerűvé válik. Ezt követően a mennyisége kevesebb lesz és fehér színűvé alakul át. A nyákot megfigyelni úgy lehet, hogy a hüvelynyílást WC-papírral megtörlöd, a „nedves” időszakban ekkora megjelenik a papíron a nyák.

4. Törpemikroszkóp

A törpemikroszkóppal a nyál és a méhnyaknyák ösztrogéntartalmát lehet vizsgálni. A ciklus első időszakában sok a szervezetben az ösztrogén, akkor megváltozik a nyál és a nyák összetétele, majd miután bizonyos koncentrációt elért a hormon, a nyál és a méhnyaknyák is kikristályosodik a mikroszkóp alatt – ez az ovuláció előtti 3-4. napban következik be, majd csökkenni kezd. Akkor fogamzóképes a nő, amikor mind a nyál, mind a cervix-váladék képe erősen szálkás, páfránylevél formájú képet mutat a mikroszkóp alatt.

5. Vizeletteszt

A vizelettesztek az LH-hormon szintjét mérik a vizeletben. Célszerű a tesztet minden nap azonos órában végezni, de semmiképpen sem a reggeli első vizeletből. Azokon a napokon érdemes tesztelni, amikor a peteérés várhatóan be kéne, hogy következzen, így jó eséllyel kideríthető, melyik napra esik a peteérés. Az LH-szint az ovuláció előtt 24-36 órával a legmagasabb, ezért a pozitív teszt azt jelenti, hogy 24-48 órán belül bekövetkezik a tüszőrepedés. A pozitív teszt napján, illetve az azt követő napon a legnagyobb az esély a teherbeesésre.

Ha nemcsak elméletben szeretnél felkészülni a szülésre, hanem lelkileg is – van számodra megoldás: Katt ide >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

31 Comments

  • lara24

    2012. július 02. hétfő

    Szia
    Az lenne a kerdesem hogy lehet-e vegleges szortelenitesre jarni terhesseg kozben(ami lezerrel mukodik).Koszonom a valaszt

    • Vida Agi

      2012. július 02. hétfő

      Nem.

  • Kavasi Reka

    2012. június 30. szombat

    Kedves doktorno!azt szeretnem kerdezni hogy nemreg teszteltem es 8 orara ra mutatott a teszt 2 halvany csikot.Lehetek e terhes?

    • Gabi

      2012. július 02. hétfő

      Ha a teszt a benne leírt használati utasításban szereplő időpontban nem mutatott pozitív eredményt, a később megjelenő 2 csík már nem értékelhető. Ha bizonytalan, érdemes a tesztet megismételni.

  • vivien

    2012. június 09. szombat

    kedves doktornő!a kérdésem a következő lenne-február ota bropálkozunk szinte minden nap a babával és minden honappban megjön normális 28 naponta 5 napig tart most több mint egy hónapja szedem az elevit tablettát és semmi a nőgyógyászom két hónappal ezelött azt monta hogy a szervezetemben pedig minden rendben van szeretném kérni a segitségét mihamarabb hogy ön szerint mi lehet a baj és mit tanácsol hogy teherbe essek mihamarabb elöre is köszönöm!!!!!

    • Gabi

      2012. június 13. szerda

      Még akkor is, ha egy pár mindkét tagjánál egészségügyileg minden rendben van, és pontosan peteéréskor vannak is együtt, a teherbeesés esélye kb. 20%. Nem egyszerű a várakozás, de az még teljesen normális, ha 4 hónap alatt nem sikerül a terhesség. A teherbe esést segítő módszerekről ezt a cikket ajánlanám elolvasni: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/mikor-sikerulhet-a-baba

  • Regi

    2012. április 16. hétfő

    Szia
    Van fehér foyásom már elég régóta,és már kb 6 honapja probálkozunk de a baba nem akar sikerulni?van köze a fehérfolyásnak????Előre is Köszi

    • Gabi

      2012. április 18. szerda

      Előfordulhat, hogy van hozzá köze. Érdemes lenne nőgyógyászhoz menni, hogy kiderüljön, milyen eredetű ez a folyás, mert ha valamilyen fertőzés vagy gyulladás okozza, az a teherbeesést is akadályozhatja.

  • kriszti

    2012. február 17. péntek

    szia gabi 02 07 én megjőtt 2 napig tartott 3diknap elmult az első napsőtétt piros volt a 2 dik nap barnás

    • Gabi

      2012. február 20. hétfő

      Ha ennél sokkal tovább szokott tartani, és több szokott lenni, akkor szóba jöhet a terhesség. Ha erre gyanakszol, érdemes tesztelni.

  • Mycurka

    2012. január 30. hétfő

    Kedves Doktornő!

    Elnézést, hogy hosszú leszek.
    Három éve próbálkozunk a babával. Pajzsmirigy alulműködésem van, a gyógyszert szedem évek óta, be is állította az orvos. Eddig csak azt állapították meg, hogy összeférhetetlen vagyok a férjemmel.
    Január 5-én voltam átjárhatósági vizsgálaton, utána erősen görcsöltek a petefészkeim. Minden rendben volt és mivel azt mondták, hogy terápiás jellegű a beavatkozás, ezért igen sűrűre rendszereztük együttléteinket a beavatkozást követő peteérésre, még külön tesztet is vettem, hogy tudjuk mikor van.
    A peteérés kb. 17-én volt, de 16-án már nagyon fájt alul a hasam alja. Megijedtem, így 18-án elmentem a nőgyógyászhoz, aki azt mondta, lehet, hogy megéreztem egy korai terhességet, mert vastag a méhfalam és vérbő az alja.
    26-án kellett volna menstruálnom, 28-án tesztet csináltam. Negatív lett, majd öt perc után olyan halvány csík jelent meg, ami csak bizonyos szögből látszik, de látszik. Másnap új, másik tesztet csináltam, de az abszolút negatív. Még mindig nem jött meg, de a mellem nagyon feszül.
    A kérdésem, hogy ez lehet terhesség, vagy valami más bajom is lehet? Még sosem voltam terhes, de álterhességet már éreztem, az más volt kicsit.
    Próbálok nem aggódni, de mondani könnyebb.. Mikor csináljak másik tesztet?
    Köszönöm!

    • Gabi

      2012. február 05. vasárnap

      Ha közben nem jött meg, érdemes pár nap elteltével a tesztet megismételni.

      • Mycurka

        2012. február 06. hétfő

        Köszönöm a választ. Útközben megjött, az újabb teszt is negatív lett. Úgy néz ki, nekem nem lehet természetes úton babám. :/

  • Vargáné Erika

    2012. január 19. csütörtök

    Szia!
    1 hónapja voltam a nőgyógyásznál és mondtam neki, hogy szeretnénk babát a párommal. Az orvos mondta, hogy szedjek terhes vitamint ,viszont a párom nem annyira rajong az ötletért. Nem tudom, hogy szedjek vagy ne? Ráadásul lehet, hogy babás vagyok mert már 5 napot késik a menzeszem. Ha terhes vagyok nem baj ha most kezdem el szedni?
    Előre is köszönöm a választ!
    Erika

    • Gabi

      2012. január 23. hétfő

      A terhes vitaminok szedése egyáltalán nem kötelező. Enélkül is megfoganhat a baba, és a terhesség során is el lehet kezdeni szedni, ha mégis meggondolod magad, mert ezzel csak a vitaminokat, ásványi anyagokat pótolod, köztük olyanokat is, amiket még egészséges és változatos táplálkozás mellett is nehéz kellő mennyiségben a szervezetbe juttatni (pl. folsav). Az orvosok is ezért szokták ajánlani.

  • xaxa

    2012. január 14. szombat

    Szia,Gabi.Öt hónapja próbálkozunk a párommal,hogy végre áldott állapotba kerüljek,ami eddig sajnos nem sikerült.
    Most is meg volt a mensesem de nagyon csúnya barnás minimális mennyiségű.
    Van okom aggodalomra?- ja és hízok nem kicsit,viszont a tesztek negatívak!!
    Köszönöm válaszod.

    • Andi

      2012. január 22. vasárnap

      Sziasztok!
      Nálam is ugyan ez a helyzet, csak mi 6 hónapja próbálkozunk. Néha viszket a mellem, illetve kívánom a különböző ételeket. 3 tesztet is csináltam, mind a 3 negatív lett. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy szerinted miért van ez.
      Köszönöm

      • Gabi

        2012. január 23. hétfő

        A leírt tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre. Ha emellett a menzeszed is késik, érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni, hogy kiderüljön, terhességről van-e szó.

        • Andi

          2012. január 23. hétfő

          19-én jött meg, és 3 napig tartott. Főleg barnás színű volt, egy nagyon kicsi bordó szín is volt benne. Hányingerem nincsen, viszont 2 napja nagyon fájnak a melleim.

          • xaxa

            2012. február 02. csütörtök

            Szia,Andi.
            Mi a helyzet Nálad?
            Van valami Változás???

            Szia.Xaxs.

            • Andi

              2012. február 02. csütörtök

              Szió!
              Voltam nőgyógyásznál, és azt mondta, hogy majdnem volt baba. Sajnos :(Nem értem mondjuk, hogy mi az, hogy majdnem! 🙂 És nálad???

              • xaxa

                2012. február 07. kedd

                Szia.Nálam semmi változás,majd a héten kellene megjönnie és utána meglátjuk!!Hát ezt a „majdnemet”Én sem igazán értem! 🙁
                Többet tudok,majd hétfőn!!!Szia.:-)

                • Andi

                  2012. február 09. csütörtök

                  Hát kíváncsi leszek, szurkolok neked, hogy pozitív legyen!!!! 🙂 Majd írd meg, hogy mizujs! 🙂

                  • xaxa

                    2012. február 13. hétfő

                    Szia,Andi.
                    Képzeld pozitív lett a teszt!!!!! 🙂 🙂

                    • Andi

                      2012. február 13. hétfő

                      Szívből gratulálok nektek!!! Sok sikert a továbbiakban. Puszi 🙂

    • Andi

      2012. február 14. kedd

      Szió! Nem tudom, hogy te látod-e amit írtam tegnap ezért leírom ide is. Szívből gratulálok nektek, sok sikert a továbbiakban. Megtudnád adni az e-mail címedet? Lenne 1-2 kérdésem, amit nem szeretnék ide leírni neked. Persze csak ha nem gond. Nagyon vigyázz magadra!!! Gratulálok nektek!! 🙂

      • xaxa

        2012. február 14. kedd

        Köszönjük szépen!!!! Az e-mail címem: xandra7777777@freemail.hu
        Nyugodtan írjál!!!!!Szia,Andi.

  • Évi

    2012. január 03. kedd

    Szép napot kívánok!

    Mi már 8 hónapja próbálkozunk a babával sajnos eddig eredménytelenül 🙁 Viszont azt szeretném kérdezni hogy elvileg dec 29-én kellet volna megjönnie ahelyett 24-én jött meg .. az első pár napban erős barnázás volt aztán átment vérzésbe ami kb. 3 napig tartott .(Tesztet csináltunk utána ami negativ lett ..) Ez lehet a terhesség jele vagy vetélésé ? A válasz előre is köszönöm .

    • Gabi

      2012. január 04. szerda

      A vérzés semmiképp nem utal terhességre. Esetleg korai vetélés lehetett, de ennyiből nehéz lenne megmondani. Ha már 8 hónapja nem sikerül a terhesség, érdemes lenne nőgyógyászhoz menni, hátha kiderülne, mi miatt nem jön össze a baba.

  • Ágnes

    2011. november 13. vasárnap

    Kedves Ági!

    Szeretnék segítséget kérni,mert most nem tudom mit tegyek.A menszeszem 3-4 napos és nem igen sok,meg van benne barna váladék is.Evvel azt szeretném megtudni hogy lehetek e terhes,ha kevés a menszeszem,a hasamnál létszik hogy egykicsit gömbölyű,meg sajna a terhességi teszt negatív lett.Szóval ennek ellenére lehet kisbabám.Nekem ez a második babám lenne,az elsőnél tudtam hogy terhes vagyok,de ennél elégbízonytalan vagyok.

    Elöre is köszönöm a válaszod!
    Tisztelettel Ágnes!

    • Gabi

      2011. november 19. szombat

      Ha vérzés jelentkezett, csak akkor jöhet szóba mégis a terhesség, ha vérzés időtartama nem hosszabb 3 napnál. Ha sokkal enyhébb, mint általában lenni szokott, ha nem kimondottan piros, inkább barnás. Ha bizonytalan vagy, és utal is valami a terhességre, én megismételném a tesztet.