Menstruáció terhesség alatt

Lehetséges a menstruáció terhesség alatt? Ha nagyon szeretnél babát, akkor minden menstruációnál ott motoszkál benned a kérdés, hogy vajon nem lehet-e, hogy a vérzés ellenére azért mégis ottvan a baba… Nos, az a helyzet, hogy valóban „megjöhet” a terhesség alatt is, de másként, mint ahogyan azt gondolnád.

Menstruáció terhesség alatt„Menstruáció” a terhesség alatt többféle okból léphet fel:

  • a fogantatás viszonylag későn történik, ezért a „szokásos” időpontban leválik egy kis darabon a méhnyálkahártya
  • a szervezet „emlékszik” rá, mikor kéne megjönnie, ezért a menses időpontjában a megszokott tünetek lépnek fel és minimális vérzés is jelentkezik
  • hormonális okokból lép fel vérzés, ami nem „igazi” menstruáció, és nem is teljesen abban az időpontban jelentkezik, hanem az első harmad folyamán bármikor

A terhesség alatt jelentkező „menstruáció” valójában nem igazi (kivéve az első esetet), és mindhárom típusnál a vérzés nem igazi élénkpiros vérzés, hanem inkább barnás, a mennyisége kevés, gyakran csak 1-2 csepp és csak néhány napig tart (vagy a hormonális ok esetén elhúzódhat akár hetekig is). Olyan eset is létezik, hogy valakinek még kétszer-háromszor „megjön” a terhesség első hónapjaiban, valamint azt a jelenséget is sok kismama tapasztalja, hogy az első néhány hónapban azokon a napokon, amikor „meg szokott jönni” jelentkeznek a menses előjelei, hasonlóan fájdogál a hasa, de végül természetesen nem jön meg, hiszen nem volt peteérés, és nem válik le a méhnyálkahártya.

Nagyon fontos, hogy a menstruáció a terhesség alatt nem normális dolog, ha barnázást (akár 1-2 cseppet is) vagy élénk vérzést tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz! A hormonális problémák ugyanis jól orvosolhatóak gyógyszerekkel, és élénk vérzés esetén is lehetséges még a segítség!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 837 Comments

  • Nikolett

    2010. december 21. kedd

    Üdvözlöm! Nekem olyan kérdésem lenne,hogy barátommal nem védekeztünk. Viszont szokásos módon jelentkezett a mensim,igaz közepes mennyiségben. És a 3. napon egy kis barna folyás is kisérte a mensimet. És ez így ment egészen a 4. napig. Az 5. napon már nagyon pici mennyiségű rózsaszínes folyás jött,és a 6. napon is. Elképzelhető,hogy terhes vagyok??? Előre is köszönöm a választ. 🙂

    • Gabi

      2010. december 27. hétfő

      Kicsi az esélye, de ha bármi mégis erre utal, érdemes egy tesztet csinálni.

  • kármen

    2010. december 20. hétfő

    kedves doktornő fájnak a melleim is a hasam is nő és egy hónap alatt felszedtem 5 kgt.a melleim duzzadtak csómósak és teljessen terhességi tüneteim vannak.ez mitől van??????????

    • Gabi

      2010. december 27. hétfő

      Ez is arra utal, hogy valóban terhes, és az orvosnál elvégzett teszt lehetett tévesen negatív.

  • kármen

    2010. december 20. hétfő

    kedves doktornő október 23.án rendessen megjött de viszont novemberbe csak 2 napig volt meg vettem terhességi tesztet is mind a 3 pozitív lett és mindegyiken az egyik csík erős a másik halvány volt elmentem orvoshoz és elküldött menotesztre és negatív lett de nem ultrahangozott meg és most decemberbe 20.án barnás folyásom van de 23.án kéne megjönnie.ön szerint terhes vagyok?És mit gondol róla.előre is köszönöm!!

    • Gabi

      2010. december 27. hétfő

      Ha közben ez a barnázás nem váltott át vérzésbe, én csinálnék egy újabb tesztet, a 3 pozitív teszt nem lehet véletlen!

  • kicsi

    2010. december 19. vasárnap

    kedves doktor no azt szeretnem megtudni hogy lehetseges ojan hogy meg jot a menstrurciom es a terhesegi teszt is negativ lett de megis terhes vagyok ? kerem minel hamarab valaszoljon nagyon fontos lenne szamomra elore is koszonom !!!

    • Gabi

      2010. december 20. hétfő

      Minimális esélye van. Ha a menzesz időben jött meg, nem múlt el 3 napon belül, állaga, színe, mennyisége is normális, akkor minimális esély van rá, hogy mégis terhes.

  • Rita

    2010. december 19. vasárnap

    Kedves Doktornő! 11-én írtam Önnek de tudom 1 hetük van a válaszadásra de nagyon izgatott vagyok! Továbbra is pozitívak a tesztek egyre erősödnek a csíkok a teszten és nagyon fáj a mellem,többet és sokfélét eszek. Sokat alszom és úgyérzem nőtt a hasam. 45-48 kg között mozgok és most 46kg vagyok és 74cm a hasam ott lennt! Ha terhes vagyok akkor kb.6 hetes ezt már kézzel való vizsgálatnál megérzi a orvos és meg tud abban erősíteni,hogy terhes vagyok!? Köszönöm a válaszát! Üdv: Rita

    • Vida Agi

      2010. december 25. szombat

      Igen, nyugodtan elmehetsz már orvoshoz.

  • Kati

    2010. december 17. péntek

    Tisztelt doktor nő!
    Párommal kisbabát szeretnénk,4 hónapja próbálkozunk, de eddig mindig megjött.Mennyi idő alatt szokott sikerülni teherbe esni? Mert már kezdek aggódni.. Köszönöm a választ előre is!

    • Gabi

      2010. december 20. hétfő

      Négy hónapnyi sikertelenség miatt még nem szabad elkeseredni, ez még nem jelenti azt, hogy bármi gond van. Alap esetben azt szokták mondani, ha 1 év alatt sem jön össze, akkor érdemes kivizsgálásra menni.

  • Ági 13

    2010. december 16. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!
    Szombaton írtam Önnek,de sajnos nem kaptam választ levelemre.

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      A kérdésekre 1 héten belül válaszolunk, türelem.

  • XYZ

    2010. december 15. szerda

    hello
    kérdésem az lenne mert barátnöm nagyon izgul meg én is igy kicsit
    egyszer csináltuk a menstruáció elött úgy 3héttel védekezés nélkül de nem eakuáltam
    benne
    most meg azon agodunk mivan ha terhes?
    3 napos késéssel meg jöt neki a szokásos modon és egy hétig tartot neki ami engem nyugtatott de ö még mindig agódik
    szerintetek érdemes lenne egy tesztett venni?egyeltalán lehetséges h terhes?

    • Gabi

      2010. december 15. szerda

      Ha megszakítással voltatok együtt, kb. 5% a terhesség esélye. Viszont ha azóta megjött a menzesze, normálisan zajlott, mennyisége és ideje sem tért el a megszokottól, minimális esély van a terhességre. Ha erre utaló tünetei sincsenek, szerintem megnyugodhattok, de máskor érdemes hatékonyabb védekezési módot választani.

  • Darabos Szilvia

    2010. december 13. hétfő

    Tiszteltt Doktornő!
    Olyan problémám van,hogy volt kis balesetünk az óvszerrel!Ugyan ugy megjött a menszeszem de viszont ilyen barnás-pirosos és ugyan ugy görcsölök ahogy szoktam!2hete kivános vagyok,hányingerem van!Ilyenkor lehetek terhes???Már van egy kisfiam akkivel 1/2 hónapos terhes voltam,amikor kimutatta a teszt és akkor is halványan.Pedig azalatt a 1/2 hónap alatt csináltam nem is egy tesztett!Ma is kétszer roszul voltam!
    Előre is köszönöm!várom válaszát

    • Gabi

      2010. december 15. szerda

      Ha a vérzés mennyisége is kevesebb volt, mint általában és 3 napon belül elmúlt, még szóba jöhet a terhesség, érdemes tesztelni.

  • egy lány

    2010. december 11. szombat

    Kedves Doktornő!

    Egyszer már írtam és ugy gondoltam még egyszer önhöz fordulok.
    jelenleg olyan problémával küzködök,hogy megjön a menszeszem.2 napig vér [annyi és olyan formában mint általában] a 2 nap után pedig körülbelül 3 napig barna folyásom van és a hasam is szokott fájni néhanapján.ez körülbelül 3 honapja van igy.
    ez mitől van? terhes lennék?
    válaszát előre is köszönöm!

  • Rita

    2010. december 11. szombat

    Kedves Doktornő!
    Már lassan 20 hónapja próbálok teherbe esni de eddig nem sikerült. A menstruációm 26-27 napra jön meg,most dec.3-án is megjött,nem túl sok volt,de normál. 8-án délután csináltam egy tesztet mert kicsit furán éreztem magam,szedültem fájt a fejem,hányingerem volt és halvány pozitív lett,másnap reggel szintén egy másik fajta teszt és tegnap egy újabb teszten még erősödött a csík! Lehet olyan hogy normál időben megjön szépen le is cseng és mégis terhes vagyok? A pregimax plussz és a gabriel teszteket használtam. Reménykedhetek a terhességben vagy ne éljem bele magam? Ja és az enyhe rosszullétek meg is maradtak! Köszönöm a válaszát!

  • Ági 13

    2010. december 11. szombat

    Tisztelt Doktornő!
    A problémám a következő lenne.Rendszeresen 29 naponta menstruálok.(36 éves vagyok)Előző hónapban a mensim késett 3 napot és erősen megvolt,de csak 2 napig.Ebben a hónapban „megjött”időben(29napra).De 4 napig szinte nem is látszott a betéten(csak törlésre)Majd megvolt 3napig közepesen és ismét 2nap maszatolás.Eddig ilyen még nem volt,mitől lehet ez?Nem voltam beteg,nem stresszelek,semmi egyéb tünetem nincs.Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Sok mindentől lehet ez, akár még időjárási fronttól vagy nagy hidegtől is.

  • Kiss Anna

    2010. december 03. péntek

    Kedves doktornő!
    44 éves nő vagyok, 2 nagy gyeremekem van, néhány éve szeretnék egy 3.-at. Most Clostybegylt kaptam, nov. 13-ától szedtem. Egy petém ért meg a jobb oldalon. Időben tettünk a bébiért, éreztem a tüneteket, hogy most, talán, minden ok. Néhány napja cickafark teát inni kezdtem 2-3 pohárral naponta. Ma dél körül fáj a hasam, nyálkás minimál vérzésem volt, aztán barnás. Mindössze 20 napja volt mensim, pedig 28 napra jön meg szinte mindig. Lehetek mindennek ellenére terhes? A dokim annyit mondott, ha nem vérzek már, menjek ultrahangra hozzá.

    • Kiss Anna

      2010. december 11. szombat

      Voltam 🙂 Megvastagodott a nyálkahártyám, menjek vissza 1-2 hét múlva, kb terhes vagyok!!!!

    • Gabi

      2010. december 13. hétfő

      Igen, lehet. Ha a vérzés nem volt nagy mennyiségű, ha elmúlt 2-3 napon belül, akkor van esély a terhességre. És persze ha azóta sem jelentkezett újabb vérzés.

  • Anikó

    2010. december 01. szerda

    Kedves Doktornő.

    A 4. lombikon vagyok túl, sajnos. Mindig is rendszertelen volt a menstruációm, ami intenzív hasfájással jár. Kb. másfél hete már fájt a hasam, este csak egy halvány csepp vérzésféleséget láttam, majd másik este barnás-nyúlós csepp szerűséget. Azóta is fáj a hasam, /pisilés után, törléskor látszik csak/ nagyon kevés mennyiségű, éppen hogy halvány rózsaszín, egyébként napközben semmi, de mindig olyan érzés, mintha hírtelen nagy mennyiségben megindulna. A hüvelyemben nyálkás áttetsző, szagtalan váladék van, de nem több, mint normál esetben. Tesztet csináltam ma reggel, negatív. Mit tanácsol. Köszönöm válaszát. Anikó

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Érdemes lenne orvoshoz fordulnod ezekkel a tünetekkel, ciszta vagy más nőgyógyászati ok is állhat a háttérben.

  • Lili

    2010. november 30. kedd

    Jó Reggelt!
    Bíztam a válaszban és láttam mindenki kapott választ csak én nem.

  • Ágica

    2010. november 29. hétfő

    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy 3 hete fáj a hasam alja voltam orvosnál és az orvos megállapitotta hogy lehet hogy terhes vagyok de a mai napon kicsi barnás sötét vörös a menszeszem. Ez normális? Ettől még lehetek még terhes? Nagyon kivános vagyok ebben a 3 hétben reggelenként hányingerem van meg olyan ételeket is meg ezsek mait még az életben nem ettem! Ez lehet a terhesség gyanuja? Ja a mult hét kedden kellett volna meg jönni-e! Kérem minél hamar válaszát! Nagyon fontos!!! Köszönöm előre is!!!

    • Gabi

      2010. december 06. hétfő

      Ha a vérzés rövid ideig (max. 1-2 napig) tartott, enyhébb volt, mint általában, még van esély rá, hogy valóban terhes. Viszont terhesség során a vérzés nem természetes, érdemes ilyenkor orvoshoz menni, mivel vetélésre is utalhat a vérzés.

  • Nikolett

    2010. november 23. kedd

    Kedves Doktornő!

    Én azt szeretném meg kérdezni, hogy fáj a mellem és egy kicsit be is durrant, meg most a napokban volt egy kis pecsételő vérzésem, meg most egy 4-5 napja undorodom a kutya szagtól ez lehet terhességre utaló jel? Tesztet nem csináltam, sem orvosnál nem voltam. Köszönöm mielöbbi válaszát: Niki

    • Gabi

      2010. november 27. szombat

      A tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre. Ha mégis erre gyanakszol, és már a menzeszed is késik, érdemes egy terhességi tesztet csinálni.

  • Anita

    2010. november 23. kedd

    Kedves Doktornő!
    2 hónapja elég érdekes a menzeszem.Minimális mennyiség és egyik nap megjön a másik nap már el is múlik.Eddigi színétől is eltér, most halványrózsaszínnel indított és utána élénkebb színe lett. Émelygek, hányingerem van a melleim nagyobbak és érzékenyek. Nagyon szeretnénk babát a férjemmel, eddig nem sikerült, de nem hagy nyugodni eza dolog. Múlt hónapban csináltam tesztet, ami negatív lett, de most megint ilyen fura a menzeszem. Lehetséges, hogy esetleg terhes vagyok a negatív teszt ellenére? Ha nem akkor mitől lehet? Válaszát előre is köszönöm.

    • Anita

      2010. november 24. szerda

      Kicsit pontosítok, most hétfőn megjött, de nagyon minimális mondhatni csak maszatolás ami kedden már el is múlt. Ma csak két cseppnyi rózsaszínes valami volt és ennyi, de folyamatosan olyan érzés, mintha meg akarna jönni, a petefészkemnél szurkál.Lehet, hogy tényleg terhes vagyok?

      • Gabi

        2010. november 27. szombat

        Ha azóta sem erősödött a vérzés, akkor lehetséges.

    • Gabi

      2010. november 27. szombat

      Előfordulhat, hogy mégis terhes. Érdemes a tesztet megismételni. Ha mégis negatív, akkor viszont érdemes lenne nőgyógyászhoz menni, hogy kiderüljön, mi az oka a változásoknak.

  • eva ikri

    2010. november 23. kedd

    kedves doktorno mar egy ideje azom probalkozunk hogy teherbe esek de ennek meg semmi jele a mestruaciom rendszeresen jar de az utob honapban mar nem olyan amilyenek lennni kene.szeretnem ha segitene mert nem ertem hogy mi ennek az oka.

    • Gabi

      2010. november 27. szombat

      Ha a menzesz rövidebb ideig tart, mint 3 nap, sokkal kevesebb, mint általában, és a színe sem a szokásos élénk piros, inkább csak barnás, akkor szóba jöhet a terhesség. Ha erről van szó, érdemes egy tesztet csinálni.

  • Lili

    2010. november 21. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    Pár napja menstruáltam ami „ugyanúgy” 5 napos volt igaz mennyiségileg kevesebb mint máskor de nem barna,hanem felváltva barna és piros 14-18-áig tartott a mensesem. Ma vasárnap van…azaz pénteken rosszul lettem,először hasmenésem volt aztán szombat hajnalban arra keltem fel hogy hánynom kell,de már előtte is émelyegtem. Vettem szombat reggel B6-ot így nem émelygek,de állandóan ég a gyomrom és megkeményedett a hasam. A fura az egészben,hogy amióta rosszul lettem a cigit sem kívánom de a kávét sem tudom meginni. Lehet ez terhesség?

    • Vida Agi

      2010. november 24. szerda

      Lehet. Ha úgy érzed terhes vagy, csinálj tesztet.

  • angi

    2010. november 19. péntek

    Nekem az lenne a kérdésem hogy álltalában hónap elején szokott megjönni most viszont késett és 17 én jött meg rendesen nem kevesebb a mennyisége semmi különbséget nem látok de elötte csináltam tesztet és mind a 2 teszt pozitivat mutatott.nem védekeztünk elötte.De viszont nem érzek semmit nem fáj a mellem meg nincs hányingerem sem semmi terhességre utaló jelet nem látok de attól még lehetek az ? válaszát előre is köszönöm üdvözlett

    • Gabi

      2010. november 23. kedd

      Ha pozitív a terhességi teszt pozitív, az 99%, hogy terhességet jelent. A tünetek nem jelentkeznek mindenkinél egyformán, így ez nem zárja ki, hogy várandós lenne. A vérzés viszont adhat okot némi aggodalomra, mivel az vetélésre utalhat.

  • Dorko

    2010. november 18. csütörtök

    Kedves Doktornő,
    alacsony progeszteronszint miatt hónapok óta clostilbegytet szedem, ami, ha jól tudom, több peteérést is okozhat. Nekem a normál időben volt is, viszont aztán a ciklusom kb. 24. napján is éreztem a tüneteket, lh-tesztet nem csináltam ugyan, de teljesen olyan érzés volt, mint amikor peteérésem van. Aztán kb. 6 nap múlva, két nap késéssel megjött a menstruációm – szokásosnál kisebb, de azért erős görccsel, és piros vérzéssel – egy nappal később jelentősen csökkent a mennyisége. Lehet, hogy terhes vagyok? Vagy ilyen vérzés mellett nem valószínű? Van ideje egyáltalán beágyazódni a petesejtnek, ha néhány nappal a menstruáció előtt termékenyül meg? Köszönöm a válaszát!

  • Eszter

    2010. november 18. csütörtök

    Kedves Doktornő!

    25 éves nő vagyok.
    10éve rendszertelen a menstruációm, de mindig csak fogamzásgátlót kaptam. Már több mint 1 éve nem szedem,a végére akartam járni.Bejártam nőgyógyászatot,onkológiát, végül az endon kötöttem ki,ahol metfogammát kaptam.Február óta szedem.Volt vérzésem márciusban,szeptemberben,októberben.Mivelgyógyszert nem szedhetek amíg rendbe nem jövök,a párommal óvszerrel védekezünk. De ő nem bízik benne.Novemberben nem jött meg,mikor „kellett” vna ( ha az előző hónapokat nézem),rosszul is voltam,így csináltam 1 tesztet,ami negatív lett. 1 hétre rá, összesen 2 hét késéssel,megjött.4napra rá elmúlt,majd szeretkezés után újra megjött 1 napra.De a rosszulléteim megmaradtak, és barnás folyásom is van. Lehetséges,hogy mégis terhes vagyok?Mi tévő legyek,hogy végképp helyre jöjjek?

    • Gabi

      2010. november 22. hétfő

      Óvszer mellett, ha megfelelően használják, minimális a teherbeesés esélye. Ha időben felkerül, ha nem szakad el, nem lyukad ki, nem csúszik le, akkor max. 1%. Ha egyébként is rendszertelen a menzesze, lehet, hogy most is csak ugyanaz miatt jött meg pontatlanul. Ha továbbra is terhességre gyanakszik, néhány nap múlva érdemes a tesztet megismételni, vagy ha azonnali és biztos eredményt szeretne, keresse fel a nőgyógyászát.

  • Linda88

    2010. november 17. szerda

    Kedves Doktornő!
    22-éves vagyok és baba tervezés előtt voltam megvizsgáltatni magam.Egészséges vagyok.Készen a baba várásra ezt mondta a nőgyógyászom.4hónapja szeretnénk már babát a vőlegényemmel és október 26.-án meg is fogant a pici 5. terhességi teszt után ami mind pozitív lett úgy gondolom tényleg terhes vagyok.A menszeszem is késett.Azóta 11.14.-én ecsetelős vérzésem volt.Elmentem azonnal egy kórházba.Sok órás várás után (3és fél óra)után végre megvizsgált a műszakváltós doki.Ő azt mondta nem lát terhességet.Így vért vetetett tőlem amiből kiderült h.68-as Hcg-vel tényleg az vagyok.De azt hogy miért vérzek nem tudta megmondani.Annyit mondott hogy vagy elvetélek vagy nem.még fiatal vagyok ez nem gond.Törődjek bele.Nem tud mit tenni.És lelépett.Ebbe nem akartam belenyugodni.Semmi tájékoztatást nem adott a továbbiakról.Ezután jött a hétfői nap(ekkora a vérzés elmúlt).Másnap kedden megint véreztem menstruációs görcsökkel.Elmentem a körzeti nőgyógyászhoz.Ő is úgy fogadott,hogy még lehet gyerekem.Nem baj ha elvetélek.Hogy mondhat ilyet egy orvos?Egy életről van szó nem egy új ruháról amit vagy eldobok vagy nem.Teljesen kikészültem lelkileg.Az orvosok által elmondottak után összetörtem teljesen.Nagyon szeretnénk a picit.Ezért közöltem az ottani orvossal,hogy én megfogom tartani a babát ha kell más orvoshoz fordulok.Erre elküldött a doki vérvételre.Pénteken derül ki az eredmény.Ha növekedett a Hcg-m vasárnap óta akkor az orvos szerint megállapítható hogy megmarad-e.Nem tudom mit tegyek.Csak bízni tudok.A mai nap is meg a tegnapi nap is görcsölök és vérzek mint menszeszkor 1.napon.Van remény doktornő,hogy megmarad,és ha igen egészséges lesz?:(

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Koraterhességben előfordulhat ilyen vérezgetés, mivel a tesz pozitív és a vérvétel is kimutatta, ezért terhes vagy, csak túl korán mentél el orvoshoz, ezért még nem tudta kimutatni egyéb vizsgálattal. Pihenj sokat és nem lesz gond.

    • Xandy

      2010. november 24. szerda

      Hát drukkolok neked hogy megmaradjon mert én is majdnem 22 voltam mikor teherbe estem,5 hetesen elvetéltem sajnos,nálam sem láttak semmit ultrahanggal,viszont a vérből tesztből azonnal kimutatta. Méhen kivüli terhesség volt ezért nem látták még 5 hetesen sem…Először abortuszt akartak csináltatni mivel ebben az esetbe muszály,de sajnos a pici magától elment.Hogy öszintek legyek nem vmi jó orvosod van szerintem keress másikat aki kicsit több infoval el tud látni,kicsit több idöt rád tud forditani.Mi is nagyon szeretnénk a párommal babát de eddig még nem jött össze sajnos hát majd tovább probálkozunk. Amúgy nem értem hogy hogy beszélhet egy orvos igy hogy mindegy fiatal vagy ha elveszted nem számit…Én is majdnem 22 voltam ahogy már irtam és ha vki egy vetélésen túl van annak nagyobb az esélye egy ujabbra is netalán tán nehezebben teherbe esésre. Hát én kívánok nektek minden jót,remélem sikerül megtartani és nem veszited el a pici pocaklakót! 🙂

  • Angéla

    2010. november 16. kedd

    Tisztelt Doktornő!
    Azt szeretném kérdezni,hogy ha terhesség mellett valaki menstruál akkor a hcg szint a vizeletben kimutatható?
    Két hónapja gyanús jelek vannak a melleimen eresek,duzzadtak és már a bimbó is kezd barnulni.A teszt negatív és menstruáció is van.Nem tudok eligazodni ezen.
    Előre is köszönöm a válaszát!
    Angéla

    • Gabi

      2010. november 18. csütörtök

      Vérzés mellett is ki kellene mutatni a tesztnek a terhességet, de előfordulhat, hogy téves negatív eredményt mutat. Érdemes lenne nőgyógyászhoz menni, ott biztosan kiderül, hogy terhességről van-e szó.

  • Andi

    2010. november 14. vasárnap

    Kedves doktornő!Én aszt szeretném megkérdezni hogy a terhesség alatt a 9.1 cukor veszélyes -e?és mi okból kaphattam ?mert előtte sosem volt !Most léptem bele a 8-k hónapba!Köszönöm előre is!

  • Viola

    2010. november 14. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    2 gyermekem van már. 2-3 napja érzékeltem olyan tüneteket, mintha rugdosna bent a baba, de viszont nem tudok róla, hogy terhes lennék!!! A kérdésem: rendszeres vérzés mellett létezhet olyan terhesség, hogy a hasam sem növekszik, szóval nem észrevehető??? Nagyon megijedtem, szóval elméletileg lehetséges, hogy terhes vagyok? Nem csináltam még sem tesztet, sem orvosnál még nem voltam. Nagyon kérem a mielőbbi válaszát, köszönöm!!!

    • Gabi

      2010. november 16. kedd

      Elég kicsi az esélye, hogy kb. félidős terhességnél, mikor már érezhető a baba mozgása semmi más jel nem utal a terhességre. Ilyenkor már mindenképp sokat nő a has, többedik gyermeknél pedig hamarabb is látszódik a terhesség. Akkor lehetséges esetleg, ha az anyuka jelentősen túlsúlyos. Ha nem erről van szó, akkor esetleg lehet, hogy valami miatt nagyon intenzív bélmozgása van. Ha terhességre gyanakszik, azért egy terhességi tesztet nem árt elvégezni.

  • Adrienn

    2010. november 11. csütörtök

    Kedves doktornő!Én 1 egy gyerekes anyuka vagyok.Van egy 4-éves kisfiam.A párommal szeretnénk még egy kis tesót.Áprilisban sajnos volt egy vetélésem 14-hetes voltam.Most szept:12-én volt meg.Rá egy hónapra vettem egy tesztet, a második csík nagyon halványan látszott.Megismételtem egy hét múlva, ugyan olyan halvány csík látszott.Elmentem az orvoshoz megvizsgált,terhesség gyanúja fent áll ami 6-7 hetes terhesség lenne.El küldött uth-ra,ott az mondták, jelenleg nem látható, lehet fiatal még a terhesség.1-hét múlva vissza kell mennem,ez pénteki nap volt.Kedden dél körül olyan rózsaszínes-barnás-folyásom volt, nagyon kevés,szerda délig.Utána hirtelen bő vérzéssé változot,fájás nélkül.Mára már nem nagyon van,éppen egy kicsit folyik.Mi lehet ez, kérem segítsen.Előre is köszönöm.UI:A hányinger.szédülés,robbanékonyság ugyan úgy tart.

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Koraterhességben nagyon gyakori jelenség, hogy az első ultrahangon még annyira kicsi az embrió, hogy nem látható a felvételen szívhang, ezért nem tudják megállapítani még a terhességet. A folyásnak hormonális okai lehetnek, mindenképpen említsd majd meg az orvosodnak, mert gyógyszeres kezelésre lehet szükség. Ha nem múlik el, akkor keresd fel mihamarabb az orvosodat.

  • O.Viki

    2010. november 10. szerda

    Kedves Doktornő!

    Nekem szeptember óta terhességre utaló tüneteim vannak,viszont szeptemberben,októberben is menstruáltam,de nem volt erős a vérzésem.Ma kelet volna megbetegednem,de eddig még semmi.Az lenne a kérdésem,hogy előfordulhat hogy terhes vagyok?Előre is köszönöm!

    • Gabi

      2010. november 11. csütörtök

      Előfordulhat, ha a menzesz jelentősen kevesebb volt, mint általában, max. 3 napig tartott, és a színe sem volt a megszokott piros. Érdemes lenne egy terhességi tesztet csinálni.

      • Xandy

        2010. november 24. szerda

        Ennek lehet több oka is. De csinálj egy tesztet az a biztos!

  • M.M

    2010. november 10. szerda

    Kedves Doktornő.
    23éves lány vagyok. Családot szeretnénk a párommal, és 2010.nov 5én együtt is voltunk.
    A Gabriel terhességi tetsz azt írja a beágyazódás után 3napos terhességet is kimutat, így vettem rá 3napra pontosabban nov 8án egy tesztet. Mikor megcsináltam nagyon halványan látszódott a lenti csík. Egy kis idő elteltével viszont egyértelműen láthatóvá vált a csík. A leírás szerint 30perc elteltével már nem olvasható le az eredmény. De érzem hogy a hasam szurkál, a melleim fájnak. Nem tudom azt megemlítsem e hogy nekem sajnos már volt 2 vetélésem. Mi legyen a teendő? várjak egy hetet még egy újabb tesztig? vagy így elsőre összejöhetett? Előre is köszönöm a válaszát M.

    • Gabi

      2010. november 11. csütörtök

      Akár össze is jöhetett elsőre. Ha a második vonal látszódott már 10 perc elteltével is, akkor jó eséllyel valóban sikerült. A vetélések miatt érdemes lenne mielőbb nőgyógyászhoz fordulni, hátha orvosi felügyelet mellett elkerülhető egy újabb vetélés.

  • Lillus

    2010. november 08. hétfő

    Kedves Doktornő!

    Mensi alapján 8+1 napos terhes vagyok.tegnap barna pecsételés kezdődött meg pici piros vérzés.megvizsgáltak a kiskunhalasi kórházban de nem mondtak semmit csakh pihenjek és magneb6..ja és hogy élő 6 hetes terhesség,szívhang van.
    mára rosszabodott..bementünk győrbe megvizsgáltak megint..amikor a doki kivette a kezét már folyott belőlem a vér.UH.uh-n szintén megerősítettek benne hogy él a magzat de 6+1 napos méret alapján.kicsit tahikakd de él.azt mondták nospa és magneb6..
    most már szó szerint „menstruálok” picit görcsölök de az minimális.ma kelett volna megjönnie.azt mondták ha durva vérzés lép fel vagy görcs menjünk be osztályra.2 nap múlva kell mennem orvoshoz.
    anyukám mindhármunknál 5 hónapon át ugyanakkor minden hónapban vérzett..volt hogy kicsit volt hogy nagyon (menstruációszerűen) lehet összefüggés?
    bizakodhatok hogy megmarad a terhességem?

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      Ha fekszel és szeded a gyógyszert, akkor jó eséllyel nem lesz semmi baja a babának.

  • Tamy 25

    2010. november 07. vasárnap

    Kedves Doktor Nő!
    Azzal a panasszal fordulok Önhöz,hogy a férjemmel nem mindig védekezünk vagy ha igen csak megszakítással.Bár a menstruációm megjött mégis émelyegtem előtte is utána is és úgy vettem észre hogy nőttek a melleim és szurkál a hasam.Tesztet csináltam negatív lett.A menzeszem nem volt sok,de piros és nagyon görcsöltem végig pedig nem szoktam most 3-4 napig tartott.A kérdésem lehetek terhes vagy más a probléma?

    Válasz: Nem túl nagy a valószínűsége, de lehet terhes. Ha a tünetek azóta sem múltak el, esetleg néhány nap múlva meg lehetne ismételni a tesztet.

  • Viktória

    2010. november 07. vasárnap

    Jó napot!
    Én nekem október 7 -én jött meg és most november 4-én kelletett volna,november 7-én egy kicsi pirosas váladék jött de semmi több,(nem mondhatni menszesznek).és a kivevős módszerrel védekezünk.
    Mennyi az esélye hogy terhes vagyok?

  • Edit

    2010. november 04. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!

    Kiegészíteném a tegnapi hozzászólásomat. Tegnap este sajnos elég erős alhasi görcseim voltak, a menstruációs fájdalomnál erősebb. A vérzés folytatódik, mennyisége nem túlzottan sok, sötét színű.

    Válasz: Ha csütörtök óta nem volt orvosnál, és a vérzés még azóta is tart, mindenképp keressen meg egy nőgyógyászt.

  • Edit

    2010. november 03. szerda

    Tisztelt Doktornő!

    Egy gyermekes, 44 éves családanya vagyok. Védekezés nélküli nemi életet élünk a férjemmel. Ciklusom korom ellenére nem túl rendszeres, 21-28 nap között váltakozik, leggyakrabban 24 napos. Még tinédzser koromban előfordult 35 napos ciklus is. Most nem jött meg 28 napra sem a menstruációm, majd a 35. nap után (ma reggel) terhességi tesztet csináltam. Számomra nem volt egyértelmű a teszt eredménye, mintha nagyon halvány vonalat láttam volna, de nem voltam biztos benne. Ezért ma elmentem újabb tesztért azzal, hogy holnap reggel megcsinálom. Közben újra nézegettem az előző teszt eredményét, és erősödni látszott a csík, de a leírás szerint 10 perc után már nem értékelhető. Ha már reggel ilyenek láttam volna, biztos lennék a terhességben. Délután viszont elkezdett szurkálni, majd fájni a hasam, és most este sötét színű vérzést tapasztaltam. Most nem tudom mi van, mert azt gyanítom, hogy terhes vagyok. Viszont nem tudom, nem lehet-e baja a babának, mivel sajnos több betegségre elég sok gyógyszert szedek, melyeket terhesség alatt nem is lehet. Vajon most elvetéltem? Mikor érdemes újra tesztet csinálnom?

    Köszönöm előre is a válaszát!

    Válasz: A halvány csík is terhességre utal, így elég nagy esélye van a terhességnek. Ilyenkor viszont a vérzés sosem természetes. Ha nem múlt el, érdemes minél előbb nőgyógyászhoz fordulni, mivel az esetleges vetélés az anyára is veszélyes lehet. A vérzés sem jelent egyértelműen vetélést, de ezt jó lenne, ha egy nőgyógyász megerősítené, és ezek után lehetne arról beszélni a kezelőorvossal, hogy milyen terhesség során is szedhető gyógyszer(eke)t javasol a mostaniak helyett. De mivel a teszt eredménye bizonytalan volt, lehetséges, hogy most is egyszerűen csak késett a menzesze.

  • Mónika

    2010. november 03. szerda

    Kedves Doktornő!!

    28 éves egy gyermekes anyuka vagyok. Van egy 5 éves kisfiam és vele a terhességem is bajos volt. sokat vérezgettem, de a dokim azt mondta hogy gyenge a méhszájam és ezért midig vérezgetni fogok minden vizsgálatkor és nemi érintkezéskor.
    Kiderült hogy 6 hetes terhes vagyok(végre, mert már 8 hónapja probálkozunk)de sajnos problémák adódtak. Állandóan barnás folyásom van, de görcsölni nem görcsölök. Felírt a dokim Duphastont 2×1 de sajnos most sokkal erősebb a folyásom. Az UH-gon azt mondta hogy jobb oldalon félig van beágyazódva, de sajnos nem tudja megmondani, hogy memarad-e. Most elment szabira a dokim és csak jövő héten kell mennem UH-ra. A folyásom néha bordó és barna és ma hosszabb séta után görcsöltem is. Nem tudom mit tegyek nagyon félek. Nem akarom elveszíteni a babát. Hallottam hogy a Duphaston nem igazán hatásos de viszont az Utrogestan jobb. Valóban így van? Szeretnék egy kis megnyugvást és véleményt hogy mitől lehet ez a barnás folyás és mit tegyek. Tápénzre is csak az én kérésemre tett.
    Válaszát előre is köszönöm!!

    Válasz: A barnás folyásnak általában hormonális okai vannak, ezen segít a Duphaston (nem a tüneteken, tehát nem múlik el tőle feltétlenül a folyás, hanem a hormongondokon – és ez a lényeg) Pihenj sokat, feküdj minél többet és szedd a gyógyszert, ennél többet nem tudsz most tenni.

  • Maszatka

    2010. november 03. szerda

    Kedves Doktornő!
    Kétségbe vagyok esve ezért fordulok önhöz!28 napra szokott megjönni de az elött 3 nappal együtt voltam párommal „megszakitásos modszerrel”védekeztünk és most vagyok a 40ik napnál de még nem jött meg!csináltam a 36ik napon tesztet de azt mutatta nem vagyok terhes!aggodom mert alul néha beszúr a hasam fáradékony vagyok éhesebb vagyok,fáj néha a derekam nem tudom néha olyan érzés”megjön”ma a 40ik napon pár csepp halvány barnás folyásom volt!most már nagyon aggodom mi lehet a baj!Kérem válaszoljon félek!
    Elöre is köszönöm!
    üdv Maszatka

    Válasz: Ha továbbra sem jött meg, érdemes lenne a tesztet megismételni.

  • anna

    2010. november 02. kedd

    Tisztelt Doktor Nő!
    Köszönöm gyors válaszát. Még annyit szeretnék kérdezni, bár lehet buta kérdés, hogy az hogy „a szervezet hozzászokik a gyógyszerhez” az nem azt jelenti hogy akkor már gyengébben véd? szóval fog.gátlóknál nem úgy működik hogy „immunisak” leszünk rá, mnint pl más gyógyszerekre ha gyakran hat?tudom buta kérdés, csak szeretnék biztosra menni, mert nemsoká el kell kezdenem az új levelet, és addig már nem tudok újat felíratni a dokival. Válaszát előre is köszönöm

    Válasz: A fogamzásgátlóban hormonok vannak, ehhez nem szokik hozzá a szervezet, nem lesz immunis rá.

  • Ágica

    2010. november 02. kedd

    Tisztelt Doktornő!
    A problémám a következő lenne:Rendszeresen 29 naponta menstruálok.Most okt.30.-án kellett volna megbetegednem ,de nem jött meg.Viszont 2.-án valami menzeszszerűségem lett -ami annyira minimális,hogy szinte a betétig sem jut el.(Pirosas)Holott elég erős vérzéseim szoktak lenni.Tanácstalan vagyok a dologban.Babát tervezünk és főként a termékeny napokon voltunk együtt.okt.30-i teszt negatív volt.Lehetek-e terhes?Köszönöm válaszát:Ági

    Válasz: Ha a vérzés nem erősödött azóta, még van esély a terhességre. Érdemes lenne a tesztet megismételni.

  • anna

    2010. november 02. kedd

    Tisztelt Doktornő!
    Másfél éve szedek mercilont, mindig rendesen (max 1-2 óra eltérés), egyetlen egyszer késtem vele 7-8 órát a múlt hónapi levél 3. hetében, de azt is beszedtem, rendesen meg is jött. A mostani levélt is pontosan beszedtem, nem volt hányás stb betegségem se, csak most költöztem pestre illetve elég sok stressz is ért. A mostani mensrtuációm viszont 1 napig tartott, elég kevés volt és barnás, kb olyan mint általában a 4. napon szokott. Csináltam tesztet, aszerint negatív. Azt szeretném kérdezni h másfél év pontos szedés után, ha semmi „komplikáció” nincs lehet-e terhesség?vagy okozhat-e a stressz rövid menstruációt fogamzásgátló mellett is?(mert azt tudom h alapból a stressz pl befolyásolja a menszeszt, csak nem tudom h fog.gátlónál is van e hatása) Nagyon ideges vagyok, mert 20 évesen még nem akarok semmiképp gyereket.Válaszát előre is köszönöm

    Válasz: Igen, lehet a stressz miatt is. De az is lehetséges, hogy a másfél év folyamatos szedés miatt csökkent így le a vérzés. Ha mostanában nem volt, érdemes lenne elmenni nőgyógyászhoz, aki lehetséges, hogy gyógyszerváltást, vagy gyógyszerszünetet (1-2 hónap) fog javasolni. Minimális esély van a terhességre, de a nőgyógyásznál erre is fény derülhet.

  • anett

    2010. november 02. kedd

    köszönöm dr.nö nem késett a menzeszem igy is kéne egy tesztettet csináltatni?

    Válasz:Nem.

  • Franyó

    2010. november 02. kedd

    Tisztelt Doktornő!

    Nagyon idétlen helyzetbe kerültem, de tanácsot szeretnék kérni.
    A helyzet, Yadine-t szedek, és van egy pótlevelem, ha elveszne, vagy hasmenés, hányás következne be, és nincs már sok szem benne. Ezt a pótlevelet ugyanott tároltam buta fejjel, mint a rendes levelet.
    És amikor a múlt szombatit akartam bevenni, láttam, nincs benn az aznapi. Megnéztem a másik levelet, abban meg csütörtöktől voltak benn a szemek.
    Nem tudtam, mi tévő legyek, a pótlevélből bevettem egy szemet, és onnan folytattam a levél végéig.
    A kérdés végülis, hogy lehet, szombaton 2 szemet vettem be, de az is lehet, hogy egy szem a héten kimaradt (ez visszaemlékezéseim szerint a 15. vagy 16. szem lehet,mert a többire emlékszem)
    Régóta szedem a fogamzásgátlót,2 gyerekem van, soha ilyen ezelőtt nem fordult elő.
    Szóval a kérdésem,ha kimaradt a 15.vagy a 16. szem esetleg, és a 19. szem bevétele után együtt voltam kiegészítő védekezés nélkül a férjemmel, de a vérzésem rendes időben és mennyiségben jelentkezett, van esélyem, hogy teherbe estem?
    10-es érzékenységű tesztet az együttléttől számolva mikor érdemes lekorábban elvégezni?

    Előre is köszönöm a válaszát:
    Franyó

    Válasz: Elég kicsi így az esély, kb. 5%. A tesztekről részletesen itt olvashat: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/nem-mindegy-milyen-erzekeny-a-terhessegi-teszt

  • Dóra

    2010. november 01. hétfő

    Kedves Doktornő!

    Azt szeretném megtudni, hogy lehetek e terhes ha az „eset” óta már kétszer megjött rendesen(kivevős módszerrel védekeztünk). Viszont egy-két hete elég sokat eszem (ami rám nem jellemző), szédülök ,és furán is érzem magam. Hány százalék lehet az esélye annak h terhes vagyok? Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Megszakításos védekezésnél kb. 5% a teherbeesés kockázata, de ha egy pár 1 éven keresztül is csak ezzel a módszerrel védekezik, a kockázat 35%-ra növekszik. Ha terhességre gyanakszik, egy tesztet érdemes csinálni.

  • Kitty

    2010. november 01. hétfő

    Kedves Doktornő!

    nekem ebben a hónapban már negyedszerre jön meg.. eléggé gyengének érzem magam és nehezen eszem..időnként hányinger is elfog… (fogamzásgátló gyógyszert szedek) Mi lehet az ok?

    Válasz: Ha ilyen gyakori vérzés jelentkezik, mindenképp nőgyógyászhoz kell fordulni. A fogamzásgátló is okozhatja, lehet, hogy váltani kell majd, de mindenképp orvossal egyeztetve!

  • Ildiko

    2010. október 31. vasárnap

    Kedves Doktornő!

    Négy hónapja szedek Belara fogamzásgátló tablettát. Az elmúlt hónapban előfordult,hogy nem a szokott időpontban, de körülbelül 12 órán belül vettem be a gyógyszert. Amióta szedem a menstruációm mennyisége jóval kevesebb és barnásabb, de a mostani menzeszem szinte pár csepp barnás folyásféle volt csak (bár ez több napig elhúzódott). Aggódom, hogy teherbe estem. Lehetséges ez egyáltalán ilyen körülmények között?
    Köszönöm válaszát!

    Válasz: Ha a gyógyszerszedésben 12 óránál hosszabb késés nem volt, nem valószínű, hogy csökkent a fogamzásgátló hatás. Lehetséges, hogy a gyógyszer változtatta meg ennyire a menzesz lezajlását. De ha bizonytalan, egy terhességi tesztet nem árt csinálni.

  • gárdonyi letiszia

    2010. október 31. vasárnap

    szeretném meg kérdezni hogy szeretkezés közben olyan furcsa illat van nálunk nem tudom milehet legalábis az orvosom azt monta hogy bevan gyuladva egykicsit a méhem meg olyan fehér folyásom van hogy furcsa szagu nem tudom mit csináljak nem tudna valamilyen gyuladás csőkentőt ajánlani ame recept nélküli mert orvoshoz félek el meni köszönöm válaszát előreis Lety 22

    Válasz: Gyulladás csökkentőt recept nélkül nem lehet venni, azt csak orvos írhatja fel. Ha orvos mondta, hogy be van gyulladva a méhe, nem értem, miért nem írt fel valamilyen gyógyszert. Ez nem játék, érdemes félretenni a félelmet, és elmenni orvoshoz, nehogy nagyobb gond legyen később.

  • Lili

    2010. október 30. szombat

    Kedves Doktor nő!
    Megjött a menstruációm rendesen viszont nagyon kevés volt,ahhoz képest amennyi szokott lenni,de ugyanúgy 5 napig volt lehetek terhes?
    Élek rendszeres nemi életet és a párommal csak kiszálásos módszerrel „védekezünk”.
    Vagy lehetett ez azért mert előző hónapban tüszös mandulagyuszim volt és a sok gyógyszertől?
    Előre is köszönöm a válaszát.

    Válasz: Igen, a betegségtől, illetve a gyógyszertől lehet más a menses.

  • verony

    2010. október 30. szombat

    jó napot kívánok szeretném kérdezni 1és fél napig volt meg a menszeszem sokat eszem szédülök melleim is meg vannak duzadva

    Válasz:
    Ha terhességre gyanakszik, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • egyfélös lány

    2010. október 29. péntek

    jó napot dr.nő!
    olyan kérdésem van h a barátomal együtt voltam és vádekeztünk mikro bettette fent volt az ovszer és aegyüttlétközbe nem vette ki de közben el élvezet és amikor kivette nem volt fent az ovszer. elö fordulhat teherbe eshetek? vagy hogy mikor kihuzta akkor esett le kérem segitsen NEM AKAROK GYEREKET!!!!!!!!!!
    várom válaszát minél hamarabb

    Válasz:
    Ha időközben lecsúszott az óvszer, tehát a hüvelybe jutott ondó, akkor lehet terhes. Azt azért lehet tudni, hogy hol jött le az óvszer, mert ha már kint, és úgy esett le, akkor azt megtalálják, viszont ha bent marad a hüvelyben, akkor azt ki kell szedni.

  • Nina

    2010. október 28. csütörtök

    Kedves Doktornő!
    A menstruációm már 3 hete késik. Utoljára augusztus végén volt szexuális kapcsolatom, azóta volt is egy menstruációm, de eléggé görcsölt a hasam, illetve megdagadt a hónaljam. Korábban ilyen soha nem volt. Lehetséges, hogy a fogamzásgátló váltása okozza a kimaradást? Korábban három fázisú milliges tablettát szedtem, majd júliustól Diana-t. Köszönettel

    Válasz:
    Lehet a gyógyszerváltás miatt, de ha bizonytalan, egy tesztet nem árt megcsinálni.