6 megoldás büntetés helyett, amiből mégis tanul a gyerek

Sokan úgy gondolják, ha nem büntetéssel nevel a szülő, akkor szabadjára engedi a gyerekét és nem lesz belőle semmi, mert hiányzik a szigor. Valójában rengeteg módszer van, amivel büntetés nélkül is nevelhetünk. Íme néhány:

1. Elrontottad? Javítsd meg!

Sokszor alapból letorkoljuk a gyereket azért, mert elrontott valamit, leejtette, összetörte, fellökte. Úgy gondoljuk, a büntetésből majd megtanulja a következményeket. Pedig valójában a következményekből tanulja meg a következményeket. És mi a következménye annak felnőttként, ha valamit leejtünk? Összetörik és fel kell takarítani. Ez a valódi következmény és felnőttként nem állunk a sarokba azért, mert ügyetlenek, figyelmetlenek, szeleburdiak voltunk.
Már egészen kis kortól, ha ilyesmi történik, inkább vondd be a gyereket a megoldásba!
Kapjon kis seprűt, lapátot, szivacsot és segítsen feltakarítani, ami kiömlött, összeszedni, ami lehullott, megjavítani, ami elromlott, ezzel többet tanul meg a következményekről, mintha ilyenkor megszidod és hidd el, jobban fog figyelni is legközelebb.

2. Segítek megnyugodni…

A gyerekek néha kikelnek magukból. Egészen az óvodás kor végéig az érzelmi agyterületek a legfejlettebbek, ezért a kicsi mindent az érzelmek területén él meg. Ha bánat éri, csalódik, nem sikerül valami, nem képes „összeszedni magát” és „elgondolkodni rajta”, mert a racionális agyterületek még nem elég fejlettek ehhez. Néha teljesen elsodorják magukkal az érzelmek és nem képes uralkodni rajtuk, ez kisebb korban hisztibe is átcsaphat, amit azonban még nem képes leállítani a kicsi (nagyjából 3 éves korra már képes erre, de csak akkor, ha nem túl fáradt, nem túl éhes, nincs túlingerelve). Amikor hisztizik, azt többnyire nem szándékosan teszi felesleges leültetni, kizavarni, sarokba állítani vagy kiselőadást tartani, inkább maradj mellette és nyugtasd meg. Ha engedi megölelheted, ha nem halk szavakkal nyugtasd, simogasd és várj. A te higgadt türelmedből megtanulja, hogyan nyugtassa meg magát hasonló helyzetekben.

Sokan gondolják úgy, hogy a hiszti csak manipulatív szándékú lehet, ez azonban nem így van. A hiszti két típusáról itt írtam.

3. Kérdezz!

Nem árt, ha néha feltesszük a kérdést: tényleg rosszat csinált a gyerek vagy csak engem bosszant? Elég érett rá, hogy megértse mi is a gond a viselkedésével? Gyakran túl sokat várunk el a gyerektől, azt hisszük, másfél évesen már képes úgy viselkedni, mint egy óvodás, óvodáskorban pedig úgy, mint egy kisiskolás.

És bizony az is gyakori, hogy csak azért toljuk le, mert minket bosszant a viselkedése, pedig valójában nem tett rosszat. A kisebbik fiam például imád a hangjával játszani, énekelgetés, fütyörészés, szójátékok. Amikor az ember este már fáradt, akkor bizony elég idegesítő tud lenni. Nyilván neki is meg kell tanulnia, hogy bármikor bárhol nem gyakorolhat madárfüttyöket vagy énekelhet telitorokból, mert az másokat zavarhat, de ha ilyenkor leordítom a fejét és elzavarom, abból nem fogja megtanulni. Éppen ezért megállapodtunk a szabályokban, így egyértelmű, mikor és mit lehet. Nyilván nekem is kellett kompromisszumot hozni (néha dudorászik a szobájában) és neki is (nem fütyörészünk, ha a másik tévét néz), de ezzel mindkettőnk számára elfogadható megoldást sikerült találni. Tudj meg többet a hiteles nevelésről itt >>

4. Egyértelmű az utasításom?

Előfordul, hogy az általunk adott utasítás nem egyértelmű a gyerek számára. Például azt mondod a 2 évesnek, hogy „maradjon nyugton”. Hogyan is kel nyugton maradni? Ha helyette azt mondod neki, hogy „Ne szaladgálj, inkább ülj le és játssz a kisautóiddal!” azt sokkal jobban megérti.
Vagy, amikor azt mondod: „Viselkedj rendesen, fiam!” Hogyan kell „rendesen” viselkedni? Mi a „rendes”?!

Ha konkrét utasítást adsz, azt biztosan megérti és végre is tudja hajtani, ráadásul a konkrét feladattal el is lehet számolni, sikerélménye lesz a gyereknek. Például, ha azt mondod neki: „Mi ez a disznóól a szobádban?! Tegyél rendet!” az nem mérhető utasítás (ráadásul az ilyen komplex feladatokat az óvodáskor végéig nem is igazán érti meg). Az is gond vele, hogy mivel nem konkrét feladat, ezért a gyerek nem látja át, ezért túlságosan nagynak éli meg, ezért nem lesz kedve hozzá, mert úgy érzi, nem tudja megcsinálni. Viszont, ha azt mondod neki, tegye a helyére a kisautókat, aztán dobja ki a szemetet, azt meg tudja csinálni és kisebb lesz az ellenállás is.

Néha tényleg csak az zavar minket, hogy nem szófogadó a gyerek (ennek az okairól és a megoldásokról itt írtam) és emiatt egyre emelkedő hangnemben beszélünk vele, ilyenkor elsőként magunkat kell „leállítanunk”, hogy valóban pontos utasítást/kérést tudjunk a gyereknek adni.

5. Ne csak sodródjon…

A rossz viselkedés, az ellenkezés hátterében gyakran az áll, hogy a gyerek nem tudja pontosan mi is történik vele, nem hozhat döntéseket semmiben, ezért aztán passzív ellenállásba vonul.
Érdemes már akár 2-3 éves kortól kezdve átbeszélni a gyerekekkel a heti programot (mikor megyünk a mamához, mikor fogunk vásárolni stb.) és jó találmány a heti családi naptár is, amibe feljegyezzük, a kisebbekkel berajzoljuk ezeket a közös programokat és a feladatokat is. Már a kisebbeket is bevonhatjuk egyszerű háztartási munkákba és a naptárban jelezhetjük, melyikre mikor kerül majd sor (pl. szerdán ő segít teríteni a vacsoránál). Az, hogy nem döntünk a feje felett, hanem előre látja az időt, biztonságérzetet ad a számára. Fontos, hogy a gyerekek döntési lehetőséget kapjanak egy-egy őket érintő kérdésben, így nem csak sodródnak majd az eseményekkel, hanem részesei lehetnek. Például, ha nem szeretnek elindulni otthonról, segíthet, ha nem meggyőzni akarjuk őket arról, hogy el kéne menni, hanem eldönthetik, hogy pl. melyik cipőben jönnek, melyik pólót veszik fel és eldöntheti, hogy kismotorral vagy rollerrel jön. Ha néhány kérdésben ő dönthet, bevonódik a folyamatba és nem kívülálló „elszenvedőként” fogja megélni, hanem résztvevőként.

A strukturált idő a kisebbeknek is biztonságérzetet nyújt. Ezért ragaszkodnak a 3 év alatti kisgyerekek annyira a napirendjükhöz. Náluk, ha nagyobb változás van (pl. nem tudnak aludni délután vagy elcsúszik a délelőtti program) az szinte mindig viselkedészavarok (ébredések, gyakrabb hisztik stb.) formájában jelentkezik. Éppen ezért ebben a korban igyekezzünk állandóságot tartani a kicsi életében, ha pedig mégis változik valami, akkor abba vonjuk be, adjunk neki kis feladatokat, döntési lehetőségeket és meséljünk neki sokat róla, mert ebben a korban a mesékből sokkal többet ért meg a kicsi, mint bármi másból.

6. Hegyibeszéd helyett: mutasd meg!

A szülők hajlamosak néha hosszan magyarázni mi is a gond, mit miért nem szabad csinálni, azonban a kisgyerek ebből még mit sem ért.
Magyarázat helyett jobb, ha odamész és megmutatod mit kéne tennie vagy mit nem szabad tennie.
Gyakran előfordul az is, hogy az ember csak odaszól a gyereknek és így kéri meg valamire, aztán bosszankodik, hogy a kicsi mintha meg sem hallotta volna. Lehet, hogy tényleg nem is hallotta. Vagy éppen annyira benne volt a játékban, a fantáziavilágban, hogy tényleg elment a füle mellett vagy egyszerűen elfelejtette.
Ha biztosra akarsz menni a kéréseiddel, menj oda hozzá, tedd a vállára a kezedet, várd meg, amíg a szemedbe néz és úgy mondd el, hidd el így hatékonyabban fognak eljutni a fülébe a kéréseid.

Más esetekben lehet, hogy oda kell menned és meg kell tanítanod őt egy-egy tárgy használatára.
A kicsi sokszor csak kíváncsiságból nyúl hozzá a tévéhez, a hifihez és a többi érdekes, de kényes tárgyhoz. Ha eltiltod tőle, akkor titokban ugyanúgy fogja piszkálni és biztosan kárt tesz benne, mert nem tanítottad meg neki, hogyan kell. Ha viszont megmutatod, megérti és elkezdi helyesen használni, nem tesz benne kárt. Tehát, amit felügyelettel kipróbálhat, azt tanítsd meg neki és ne tiltsd el tőle! Így máris kevesebb ütközési felület lesz köztetek. (de mi a helyzet a veszélyes tárgyakkal? Pl. a konnektorral? Erről itt írtam)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

10 Comments

  • Beatrix

    Reply Reply 2020. május 04. hétfő

    Az elsőt próbáltuk azóta direkt önt ki mindent hogy feltorolhesse.😅❤️

  • Niki

    Reply Reply 2019. április 16. kedd

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni, mert eléggé elbizonytalanodtam. Van egy 5 éves óvodás kisfiam. Mi itthon a „testi fenyítést” nem alkalmazzuk büntetésként. Az óvodában az óvónő viszont, ha valami rosszat csinál vagy mond, azt mondja a kisfiamnak, hogy üsse szájon stb. magát, mert neki sajnos nem szabad. Így most ha otthon valami rosszat csinál és rászólok, rögtön elkezdi magát ütögetni. Őszintén szólva számomra ez elég ijesztő. Mondtam is neki, hogy ne üsse meg magát, én sem ütöm meg, inkább beszéljük meg a dolgot. Sokszor mondja, hogy akkor is üssem meg én, mert megérdemli. Nagyon elszomorít, mert én nem így szeretném nevelni, és tényleg ijesztőnek tartom a reakcióját. Mi a véleményed az óvoda módszeréről? Helyes ez így? Vagy én reagálom túl? Beszéljek az óvó nénivel? Nagyon köszönöm segítséged!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. április 21. vasárnap

      Az óvónőtök sajnos nagyon rosszul fegyelmezi a gyerekeket, rettenetes, amit tesz velük. Egyáltalán nem helyes a gyereket arra bíztatni, hogy saját magát csapkodja büntetésként és hosszútávon is rossz hatással lehet a gyerekekre. Mindenképpen beszélj az óvónővel vagy ha ő elzárkózik, akkor a vezető óvónővel! A többi szülővel is kéne erről beszélned, minden gyerekre rossz hatással van ez a fajta büntetés. És, ha így sincs változás, mindenképpen vedd ki a kisfiadat ebből az óvodából!

  • Judit

    Reply Reply 2017. május 01. hétfő

    Kedves Ági!
    Régóta olvasom a bolgodat, és próbálom a nekem megfelelő tanácsokat átvenni. Ma viszont olyan dolog történt, amit nem tudom, hogyan oldjak meg. A nagyfiam 8 éves, alapvetően nagyon jó kisfiú, a legrosszabb ami eddig volt, hogy sokszor kellett kérném, amíg megcsinált valamit, de ennyi. Két napja kiderült, hogy hajnal 3-kor felébredt, és nekiállt tabletezni, egész reggelig. Utólag bevallotta, hogy elötte pár nappal már csinált ilyet (az egyik osztálytársa javaslatára kezdett játszani egy tabletes játékkal, és látszólag elégge rákattant).
    Akkor próbáltam nem kifejezetten büntetni, megbeszéltük, hogy házimunkával megszerzi a játékidőt (ezzel próbálom ösztönözni őket házimunkára, hogy vannak feladatok amiket nekik kell csinálni, és van, amivel szerezhetnek pontokat, amit beválthatnak). Persze a 3 és fél óra az jó sok házimunkát jelent, de gondoltam, legalább érezni fogja, hogy ezt nem szabadott volna.
    Viszont ma reggelre ismét kiderült, hogy 4-től tabletezett (nem gondolom, hogy az elzárás lenne a jó módszer, ott vannak a telefonok, laptop, számítógép, nem lehet mindent eltenni).

    Beszélgettem vele sokat hogy miért játszott, miért nem tudta megállni, hiszen tudta, hogy nem szabad. Megdöbbentett amiket mondott. Azt mondta, hogy máshol nem mer szabályt szegni, mert fél, hogy mi lesz a következménye, de itthon tudja, hogy úgysem bántjuk. Amikor azt kérdeztem tőle, hogy akkor miért nem csinál más rosszaságot (pl. édességet kikutatni), azt mondta, hogy még nem gondolt rá, hogy ilyet csináljon. Az hogy megígéri, hogy nem fog valamit csinálni, az nem jelent semmit.

    Teljesen tanácstalan vagyok, nem akarom büntetni, de akkor mit csináljak vele???

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. május 28. vasárnap

      Nem kell büntetni, már nagyfiú. Most találkozott valami újjal és kipróbálta milyen. Egyáltalán nem megdöbbentő, hogy otthon nem fél a következményektől, ez az egészséges hozzáállás a családhoz, bízik benned, tudja, hogy nem haragszol rá, nem fogod bántani és ez jó. Ha beszélgetsz vele ezekről, az jó hozzáállás, hivatkozhatsz arra is, hogy ettől nagyon fáradt lesz, ezt hamar meg szokták érteni. Az én fiaim is egy-egy alkalommal bepróbálkoztak hasonlóval, a tiltás ilyenkor csak még érdekesebbé teszi, amit megtiltottál, jobb, ha a saját bőrén tapasztalja meg, hogy amit csinál, az neki nem jó. Nálunk nincs elzárva semmi ilyesmi a gyerekektől ezért nincsenek is rákattanva, ez is csak egy játéklehetőség a sok közül.

      • Judit

        Reply Reply 2017. május 29. hétfő

        Köszönöm a válaszodat! Sajnos a saját bőrén nem érzi, hogy ez nem jó, fáradt, így hisztisebb, rosszabbak a jegyei, de nem áll le. Nem minden hajnalban kel fel, de ha megébred akkor mindig próbál valamit. Eléggé függő típus, ezért is féltem ettől, mert ha egyszer rákattan, nehezen áll le, és persze ezek a játékok is olyanok, hogy arra ösztönzik, minél többet játszon. Vagy az lenne a jó, ha annyit játszana, hogy már rosszul van tőle?

        Mennyi szerinted egy 8 éves gyereknél a normálisnak tekinthető idő, amit gépezik?

  • Kriszta

    Reply Reply 2017. április 30. vasárnap

    Kedves Ági!
    Azzal kapcsolatban kérnék tőled tanácsot, hogy mit tehetnék, hogy a 23 hónapos kisfiam megértse, hogy veszélyes a kismotorral az úttestre „kiszáguldani”? Többször figyelmeztettem, elmondtam neki, hogy jöhet az autó és ha elüti, megüti a buksiját és nagyon fog neki fájni. Van, hogy utánaszaladok, elkapom a kabátjánál fogva, de csak nevet rám. Ettől én meg csak mérgesebb leszek. Nem tudok folyamatosan mellette menni, futni és hozzá tartozik, hogy szeretném is egy kicsit szabadjára engedni. De az úttesttől mindig görcsbe áll a gyomrom. Nincs félelemérzete, hiába mondom, hogy miért veszélyes, csak kinevet. Már azt is próbáltam, hogy megálltunk együtt az út szélén, mutattam neki, hogy hogy kell szétnézni, hogy nem jön-e autó. Pedig egyébként egy nagyon okos gyerek, csak azt érzem, hogy néha feszegeti a határokat. Persze, biztos életkori sajátosság, de hogyan érhetném el, hogy megértse ennek a veszélyét? Most, hogy itt a jóidő, egyre többször járunk motorozni, de gyakran jövünk haza úgy, hogy többet nem megyünk. 🙂
    Köszönöm előre is a segítséget.

  • Erika

    Reply Reply 2017. április 11. kedd

    Kedves Agi! A segitsegedet szeretnem kerni. A lanyom a mult heten tölt9tte be harmadik eletevet. A kisfiam egy honapos. A kisöcsi erkezese elegge felboritott mindent es Regina elkezdett nagyon furan viselkedni. Igyekszem a lehetö legmegertöbb lenni, de neha nagyon nehez. Nem tudom hogy reagaljak peldaul akkor, amikor goromban rank szol valami vegett, felemeli a kezet es azt mondja „eleg!!!”, meg vannak hasonlo megnyilvanulasai. Nagyon goromba a nagyszulokkel is, es mas csaladtagokkal. Nekunk szot fogad, de azt is azert mert hat sajnos fakanallal fenyegetjuk neha. Tudom nem a legjobb dolog, de mar nem tudtam mihez kezdjek. Nem beszelve arrol, hogy ujra pelusban van nap közben is. Ez az ami a legjobban elszomorit. Kaki megy a bilibe, de nem szolt ha pisilnie kell, pedig mar majdnem szobatisztak voltunk. Mit tegyek? 🙁

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. április 27. csütörtök

      Teljesen természetes, ha a testvér érkezése kiborítja néha a kislányodat. Semmiképpen nem szabad veréssel fakanállal fenyegetni!!! Ettől csak még inkább szorongani fog és jobban kiborul. Azért mondja azt, hogy „elég”, mert tőletek is ezt látja/hallja. Büntetés helyett inkább igyekezz minél többet foglalkozni most vele, hiszen ez számára nagyon nehéz időszak, nem érti, mi történik, fél, hogy elveszít téged.

Leave A Response

* Denotes Required Field