7 aggódnivaló a terhesség alatt

„Furcsa folyásom van”, „2000 a méhszáj értékem”, „Megfáztam” – számos olyan probléma van, ami felmerülhet a terhesség folyamán és ami miatt aggódnak a kismamák a várandósság alatt. Jó hír, hogy gyakran fölösleges az aggodalom. Lássuk, mik ezek!

7 aggódnivaló a terhesség alatt1. Méhszáj gondok

Alaphelyzetben a méhszáj értéke 3000, ez azt jelenti, a méhnyak 3 ujjnyi és a méhszáj teljesen zárt. A méhnyak nagyon gyakran már a 2. harmad végén elkezd megrövidülni, ilyenkor előfordulhat, hogy 2000 vagy ritkábban 1000 az értéke, de ez nem jelenti azt, hogy koraszülésre lehet számítani, a baba súlya okozhatja, vagy lehet szimplán alkati kérdés is. Az életmódodon emiatt nem kell változtatni (tehát nincs se sport, se munka, se szextilalom).

Ha a 2.-3. számjegy értéke 1-es az azt jelenti, hogy a méhszáj elkezdett kinyílni, de még nincs kinyílva teljesen. A 2 harmadban ez valóban jelezheti azt, hogy korábban érkezik a baba, és ilyenkor érdemes áttérni a kímélő életmódra, de nem kell feküdni.

Ha mindhárom utolsó számjegy értéke 1-es (3111,2111,1111 az érték), az azt jelenti, hogy a méhszáj teljesen kinyílt. A 36. hét után ez nem gond, előtte koraszülésre utalhat és mivel nem tudják pontosan megmondani, mi indíthatja be a szülést, ezért ilyen esetekben állandó fekvést javasolnak.Sokan nem értik, ez pontosan mit jelent. Egyik ismerős anyukának a 27. héten nyílt ki a méhszája, mindvégig feküdt. A 36. héten leszaladt a piacra bevásárolni és azonnal beindultak a fájások. Tehát ezt nagyon szigorúan be kell tartani.

2. Folyás

Átlátszó vagy fehér és szagtalan folyás a terhesség folyamán teljesen normális, a végefelé ijesztően nagy mennyiségű lehet, de aggodalomra ekkor sincs semmi ok. A színes és szagos folyás viszont fertőzésre utalhat, amit kenőccsel vagy antibiotikummal kell kezelni. Aggódni azonban emiatt sem kell, a babára nem jelent veszélyt, amíg a méhszáj zárt.

3. Megfázás

Egy szimpla megfázástól semmi baja nem lesz a babának, akkor sem, ha hetekig elhúzódik az orrfolyás. Nem kell aggódni a köhögés miatt sem (néhányan tévesen azt hiszik, hogy a köhögéstől kinyílhat a méhszáj, de ez nem igaz, városi legenda csupán). Az orvossal egyeztetett gyógyszerek sem okozhatnak gondot, egyedül a láztól kell tartani, a magas lázat mindenképpen le kell nyomni, mert a tartósan magas láz kárt okozhat a magzatban. A megfázás kezeléséről korábban már részletesen írtam itt.

4. Még nem tudtam, hogy terhes vagyok, de ittam/gyógyszert szedtem/röntgenen voltam

Semmi gond. 6 hetes kor alatt nem okoznak ezek a dolgok kárt a magzatban. 6 hetes kor után is elmondható, hogy egyszeri ivástól nem lesz semmi baj, csupán az a gond, ha folyamatosan iszol, vagy az orvossal nem egyeztetett gyógyszert szedsz. A röntgennél csak az a gond, ha az kifejezetten a hasat éri, terhesség esetén szólni kell a röntgenasszisztensnek és ólomköpenyt ad, ami véd a sugárzástól.

5. Hízás – túl sokat vagy túl keveset

Az átlagos terhesség alatt hízás 12 kiló körül van, ez azonban átlagérték. Elmondható, hogy a legnagyobb mennyiségű súly a 3. harmadban rakódik le, ezért aki 10 kilót hízik az első 2 harmadban, annál jócskán túllépheti a 12 kilót a hízás mértéke. Valójában elsősorban alkati kérdés, ki mennyit hízik. Az első harmadban főként víz rakódik le, a 3. harmadban pedig a baba hízása a hízás fő oka. Semmi baja nem lesz a babának sem a túl nagy (20 kiló feletti), sem a túl kevés (8 kiló alatti) hízástól. Ha pl. valaki már eleve túlsúlyos, teljesen normális az is, ha csak 2-3 kilót hízik (tehát kvázi fogy a terhesség alatt).

A terhesség végére a baba súlya kb. 3 kiló, a méhlepény 1-1,5 kilót nyom, a megnövekedett vérmennyiség plusz 1 kiló, tehát kb. 6 kiló hízás az, ami természetszerűleg rádrakódik. Ha ennél kevesebbet hízol, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag fogysz az eredeti testsúlyodból.

Az első harmadban gyakori gond, hogy nagyon sokat hány vagy émelyeg az anyuka, ezért nem eszik vagy csak nagyon egyoldalúan táplálkozik (pl. mert csak kiflit tud enni), emiatt sem kell aggódni. Vészes hányás esetén orvoshoz kell fordulni, de magától az egyoldalú táplálkozástól vagy attól, hogy nem hízik az anyuka (esetleg még fogy is), nem lesz semmi baja a babának.

A nagymértékű hízás önmagában nem gond. De. Ha a hízás hirtelen történik (1-2 hét alatt kúszik fel 5 kiló), akkor felmerülhet a terhességi cukorbetegség vagy a toxikózis esélye, ezért ilyenkor szólni kell a védőnőnek vagy az orvosnak.
A táplálkozásra, nassolásra, kívánósságra is oda kell figyelni és kordában tartani, szintén a terhességi cukorbetegség miatt (nem arra gondolok, amikor valaki csak savanyú uborkát enne, inkább az a gond, ha csak csokit… 🙂 )

6. Nem mozog – túl sokat mozog

A baba mozgása is sok aggodalomra adhat okot. Ha valaki már 20 hetes, de még nem érzi a baba mozgását, akkor azért: erről elmondható, hogy 20-30 éve még nagyon fontos volt, hogy mozog-e a baba, mert nem látták mindenféle műszerrel, mi a helyzet odabent, ezért ezekből a jelekből tájékozódtak. Ma viszont már semmilyen jelentősége nincsen annak, hogy a 20. héten érzed-e már a baba mozgását, bőven elég, ha csak a 22. hét táján érzed erőteljesebben.

A kevés mozgás a terhesség utolsó heteiben szokott még gondot okozni. Ilyenkor már kicsi a baba helye odabent, ezért élénk rugdalózás helyett inkább csak helyezkedik és egyre többet alszik. Alapszabály, hogy ha nem mozog, akkor 1 órán át figyeld meg a mozgását, hogy érzed-e. Ha nem, akkor mozogj egy kicsit, hátha az felébreszti. Ha így sem tapasztalsz mozgást, akkor kell orvosi segítséget kérni.

A sok mozgás nem probléma. Egyes babák még az utolsó napokban is annyit mozognak, mint a 25. héten, ez egyáltalán nem gond.

7. Alhasi fájdalmak, pocakkeményedés

Furcsa alhasi fájdalmak, enyhe mensesre emlékeztető görcsök mindhárom harmadban előfordulhatnak, nem kell foglalkozni velük.

A pocakkeményedés és a fájás szavak nem fejezik ki pontosan azt, amit takarnak, ezért sokan félreértik őket. A pocakkeményedés nem azt jelenti, hogy 1 ponton megkeményedik a hasad (ezt a baba mozgása okozza), sem azt, hogy az egész has akár órákon át kemény (ezt is a baba okozza), hanem azt a periodikusan ismétlődő, derékba kisugárzó görcsös fájdalmat, amit csakis a méhizomzat összehúzódása tud előidézni, és ami jóslófájásként vagy vajúdáskor jelentkezhet.

A fájás sem azt jelenti, hogy fáj a hasad. A fájás mindig periodikusan jelentkezik, legalább 30-60 másodpercig tart és általában a derékba is kisugárzik. Ha 60 mp-nél tovább tart, akkor az nem fájás (a tolófájások tartanak ennyi ideig, a jóslófájások sosem).

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

976 Comments

 • Gál Eszter

  2015. július 31. péntek

  Jónapot Doktornő! 20 hetes vagyok 18hetes korom óta vérzek ma belső vizsgálaton azt mondták tùl lent van a pici alig 10000 -rés a méjszájértékem. Mi okozza ezt? Elvesztíthetem a babát?

  • Vida Ágnes

   2015. augusztus 07. péntek

   Ezt sajnos ebből nem lehet megjósolni. A méhszájad nincs még nyitva, csak megrövidült a méhnyak, ami alkati kérdés is lehet, amíg nincs nyitva a méhszáj, addig nincs miért aggódni.

 • Katalin

  2015. július 09. csütörtök

  Kedves Ágnes!A terhességem elején 6 hetesen begörcsöltem és véreztem,felkerestem az orvost aki uh vizsgálattal minden rendben van kaptam egy gyógyszert amit 12 hetesig szedtem.Most 16 hetes vagyok és éreztem a baba mocorgását de egy pár napja nem érzem csak,hogy befeszül a hasam.Honnan tudom(érzem)hogy baj van? Vagy csak túl aggódom magam?
  Előre köszönöm válaszát.

  • Vida Ágnes

   2015. július 11. szombat

   Nem kell aggódnod. Ha gond van, az görcsökkel, vérzéssel, rózsaszínes folyással jár. A baba mozgását ilyen korai terhességnél még nem érezheted folyamatosan, mert még nagyon kicsi. Néha érzed, néha nem, ez normális.

   • Katalin

    2015. július 12. vasárnap

    Nagyon szépen köszönöm a megnyugtató válaszát.

 • Adrienn

  2015. május 25. hétfő

  Jo napot!!19 hetesen voltam orvosnàl minden ok c3000.màsnap menzi szerű görcseim voltak visszamentem szednem kell a magnèzium citràtot 4*1.a görcsök par napja megszüntek.ma kezdtem a 21. Hetem de folyamatos alhasi fajdalmam van mintha szét akarna szakadni a hasam.normàlis ez?szedem pedig a magnéziumot.nem lehet hogy kinyiltam? huvelyben is érzek szurkàlàst és a baba mintha a méhszajamat rugdosnà.

 • szabina

  2015. május 21. csütörtök

  sziasztok.én 6hetes terhes vok nagyon nehezen estem teherbe injekciok hatasara ,,nem beültetéssel,,mult heten voltam uh és hemotomiat diagnosztizalt a dokim szeretnem kerdezni h,valaki volt mar hasonlo hejzetben?en mire szamithatok?

 • Fbk

  2015. május 05. kedd

  Kedves Ágnes! Egy kicsit hihetetlennek tűnő problémám van. Kb. 4 napos terhes vagyok,erős hányingerem van,néha fáj a fejem,fáradt vagyok,nagyon érzékeny a hasam,a nadrágot sem bírom,ha szorít. Két hónappal ezelőtt ugyan így voltam, 4 héttel a menstruáció után elmentem az orvoshoz,mert már görcsöltem is. Az orvos furán nézett rám,hogy 2 hete nem lehet hányingerem a terhességtől,de az UH után elhitte,hogy tényleg terhes vagyok,de sajnos pár nap múlva megszűntek a tünetek és terhesség is,mert 1 hétre rá megjött a menstruációm. Most még erős hasi görcseim is vannak,de nem merek orvoshoz menni,mert kinevet és nem vesz komolyan. Azt szeretném kérdezni,hogy normális-e az erős hasi görcs a terhesség elején. Válaszát előre is köszönöm.

  • Gabi

   2015. május 06. szerda

   Én mindenképp az orvos felkeresését javasolnám. Esetleg előtte egy érzékeny terhességi teszt elvégzését. Az esetleg nem lehetséges, hogy még a vérzés előtt sikerült a teherbeesés, és esetleg ennek ellenére volt egy (esetleg a megszokottnál enyhébb) menzesz szerű vérzés? Mert így a korai tünetek is egyértelműbbek lennének. A görcs viszont vetélésre is utalhat, ezért érdemes mégis az orvoshoz fordulni.

 • Barbara

  2015. április 18. szombat

  Kedves Ágnes! Olyan kérdéssel fordulok önhöz hogy egy hete a tesztem pozitív lett ezt kovketoen meg 4 tesztet csináltam különböző napszakokban amik pozitívak lettek. Kb 6 hetes lehetek hétfőn tervezem az orvost de reggel óta barnás folyasom van (nem úgy mikor megjön) nem is gorcsolok, de érzem a hasamat…. nagyon aggaszt
  Elég ha megvarom a hetfőt?

  • Gabi

   2015. április 21. kedd

   Terhesség során ha vérzés (vagy barnás folyás jelentkezik) célszerű minél előbb orvoshoz fordulni, hogy a vetélést kizárhassák. Remélhetőleg azóta kiderült, hogy nincs gond a babával. Drukkolok!

 • Tunde

  2015. április 04. szombat

  Kedves Àgnes!!30 hetes kismama vagyok,egy hete néha néha szuro,égő fàjdalmat érzek a alhasamba,baloldalt.Az lenne a kérdésem hogy ezt mi okozhatja?a baba nem nyomhatja mert tul lent érzem ezt a fàjdalmat(szinte hogy a hüvely also részén 🙁 Várom mielőbbi megnyugtató válaszát.Köszönöm.

  • Gabi

   2015. április 07. kedd

   A fájdalom ki is sugározhat. Esetleg egy olyan idegszálat is nyomhat, ami éppen oda vezet. De mindenképp érdemes erről nőgyógyásszal, védőnővel beszélni!

  • Vida Ágnes

   2015. április 10. péntek

   Ez normális már ebben a terhességi korban, a baba nagyon nagy sok helyen nyomja a medencét, a belső szerveket, ez okoz alhasban és hüvelytájon is enyhe fájdalmat. Ha elhúzódik, erősödik, fordulj orvoshoz, de ha csak enyhe szúrkálás napi pár alkalommal, az normális.

 • tundi

  2015. április 04. szombat

  Sziasztok.nekem az lene kérdésem. .voltam dokinal és megalapította hogy rovidul a mehszajam hogy a baba nyomha le magát. 2hetig feküdtem egyfolytában. .most azt mondta a dokim hogy javult a helyzet hogy továbbra is pihenyek sokat hát pihennek de nem anyit. ..nemlesz baj ha néha fozok meg kis házi munka 24hetes vagyok néha érzem hogy szurkal lent .köszönöm

  • Gabi

   2015. április 07. kedd

   Ha bármi nehezedre esik, azt hagyd rá! Könnyű dolgokat szabad csinálni, a pihenés nem jelenti kizárólag az ágyban fekvést. De semmi megerőltető! Cipekedni tilos! Emelni, sokat gyalogolni sem kellene. De egy kis főzés, ami még kényelmes, nem valószínű, hogy megárt. Közben is ülj le, ne állj sokat a tűzhelynél, csak amit megerőltetés nélkül el tudsz végezni.

  • Vida Ágnes

   2015. április 10. péntek

   Ha nem kötelező teljesen feküdnöd, akkor belefér egy kis kímélő házimunka.

   • tundi

    2015. április 22. szerda

    Köszönöm a valaszokat. Voltam dokinal azóta semmi változás nem rosszabbodott a meh vekonyodasom de se nem javult a mehem meg zart. .terhesegem elejetol van hogy be gorcsol a hasam mind ha wc kéne.menem….mindig elfelejtem meg kérdezni a dokitol. …az bajt jelezhet?

 • Gyöngyi

  2015. április 02. csütörtök

  Az interneten hosszú listákat lehet olvasni, hogy mit ne együnk terhesség alatt. Például a sajtokat miért nem ajánlják? Vagy a méz, tényleg lehet káros? A medvehagyma úgy tudom, méregtelenítő hatású. Azt sem szabad enni? Én nagyon szeretem a csípős, fűszeres indiai ételeket (vegetáriánus vagyok). Több fűszerről olvastam, hogy nem ajánlják: sáfrány, kurkuma stb. Szeretek tornászni is, lehet az első trimeszterben folytatni a sportot? Hasizomgyakorlatokat végezni?

  • Vida Ágnes

   2015. április 10. péntek

   A lágyabb és házi készítésű sajtokat nem ajánlják a lisztériafertőzés veszélye miatt, valamint a tatárbifszteket a toxoplazmózis veszélye miatt. A mézzel nincs semmi gond. Nyugodtan lehet enni bármit, amit eddig is ettél, természetesen ésszerű mértékben (pl. a fahéj nem káros, de nagy mennyiségben már az lehet, de ez minden más ételről is elmondható).
   Mozogni, sportolni lehet továbbra is, de hasizomgyakorlatokat végezni nem.

 • rita

  2015. március 28. szombat

  jop napot kivanok olyan kerdesem lenne hogy ma a harmadik nap hogy nagyon viszketek ott alul es ki jott az ajkamon egy ilyen duzzant piros valmi es faj es eg .. ez vajon mi lehet???? nagyon felek!!!!!!!!!!!!

  • Ági

   2015. április 03. péntek

   Kedves Rita!
   Sok itt a kedves, türelmes, eszes orvos, de a neten keresztül senki nem fog beléd látni! Rengeteg információra volna hozzá szükség és a megfelelő szakemberre, hiszen most nem csak magadról van szó. Bármilyen kényelmes is a gép előtt ülni, nem helyes….vedd fel a kapcsolatot a védőnővel és menj el a nőgyógyászatra a folyásoddal, mert ahhoz is labor kell!

 • rita

  2015. március 19. csütörtök

  kedves doktor no! en azzal a kerdessel fordulok onhoz…hogy 12hetes terhes elmultam elso terhessegem..illetve volt mar egy abortuszom.szoval azt szeretnem kerdezni hogy neke a folyasom feher es atlaszto neha sarga de viszont nincs szaga es nem viszket es nem eg.ez normalis?? a kovetkezo kerdesem pedig h egy par napja szuro fajdalmat erezek az oldalamba es a mehembe is szokott szurodni nem tart sokaig de faj ma menstruacios gorcsom is volt. es meg minden reggel hanyok ezek a tunetek normalisak??? valaszat elore is koszonom

  • rita

   2015. március 19. csütörtök

   es meg lenne a kerdesem a tisztalkodassal kapcsolatosan. ma olvastam hogy terhesseg allatt nem ajanlott a huvely oblites de en meg a tegnapi nap is megtettem es teljesen a terhessegem elejetol eddig is vagy is 3honapig.. ez mekkora problema es mert???? valaszt nem kapok senkitol masok azt mondjak nyugodtan tisztalkodjam ugy ahogyan terhesseg elott!!!! kerem on valaszoljon.

   • Vida Ágnes

    2015. március 23. hétfő

    Ne aggódj, ez nem probléma. Inkább csak azért szokták mondani, nehogy kinyíljon miatta a méhszáj vagy pont emiatt szerezz valamilyen fertőzést, felfázást, de ha ezek bármelyike bekövetkezett volna, már tudnál róla.

  • Vida Ágnes

   2015. március 23. hétfő

   Ha ezek a tünetek nem állandóak és csak ritkán jelentkezik a sárgás folyás, a szúrkálás, nem sűrösödnek, nem erősödnek, akkor nem kell foglalkozni vele. Ellenkező esetben viszont irány az orvos.

   • rita

    2015. március 24. kedd

    nagyon szepen koszom a valaszat minden jot es jo egezseget kivanok

   • rita

    2015. március 24. kedd

    nagyon szepen koszom a valaszat minden jot es jo egezseget kedves doktor no

    • rita

     2015. március 24. kedd

     de egyebkent azota amiota meg tdtam ezt a dolgot hogy allitolag nem szabad a huvely oblites, en azota nem is csinaltam ea meglepve de sokkal jobb mint mikor minddennap ugy tisztalkodtam h oblitettem is. mert igazabol nincs annyi folyasom csak egy kis sarga es az az atlattszi vizszeru folyasom van de szagtalannak es en ugy tudom hogy ha nincs szuros szaga akkor nincs problema. na de most inkabb a hasfajassal van promlemam egy parnapja fajdogalgat es felek ne hogy legyen semmi problema akicsimmel. majd aprilis 10.e utan megyek orvoshoz.. de addig is nagyon szepen megkoszonnem ha mondanna ezekre valamit.

     • rita

      2015. március 24. kedd

      es meg mindig lenne egy kerdesem 🙂 szekrekedesem is van sajnos.. szoval olyan 2-3-4-5 naponta tudom elvegezni a dolgom es egy parszor mar elofordult h elteltek ezek a mnapok es meg is a szekletem nem volt kemeny .. mit ajal on? igazabol nem probaltam ki meg semmit a muston kivul bar az sem igazan segit!

      • nora0330

       2015. május 19. kedd

       Szia! Én nagyon sok mindent kipróbáltam a székrekedésre,de eddig csak egy dolog segített és segít jelenleg is (28 hetes terhes vagyok).
       Reggel éhgyomorra 2 dl rostos lében elkeverek 1 evőkanál utifűmaghéjat (gyógynövényboltban lehet kapni),iszom rá 1 dl langyos vizet.Fontos,hogy naponta 2l vizet igyál mindenképp,mert ez megduzzad a beleidben a folyadéktól.Mióta iszom (1 hónapja) semmi bajom,minden reggel menetrendszerűen megyek ébredés után.

 • Zsuzsa

  2015. február 23. hétfő

  Kedves Ági,
  24. hétben vagyok és néha nyilallásszerű fájdalmat érzek a jobb petefészkemben. Ilyet korábban még nem éreztem. Olyan, mintha néha kést szurkálnának belé. Nem érzem mindennap, időközönként elő-előjön. Aggódnom kellene? Esetleg lehet, hogy ciszta okozza?
  Nagyon köszönöm

  • Vida Ágnes

   2015. február 27. péntek

   Ezt hormonális okok okozzák többnyire, de ha nagyon erős vagy tovább erősödik, fordulj az orvosodhoz.

 • Reni

  2015. február 20. péntek

  Üdv!nekem olyan kerdesem lenne ,amire senkitol nem kapok valaszt !egy hete kezdodott talan 23 hetes terhes vagyok !es bekemenyedik a hasam es feszul de nem gorcsolok !!!csak feszul annyira h a kiegyenesedes is rossz erzes ,harom napot bent fektettek ezzel magneziumos infuziot kaptam most itthon fekszek de ha felkelek ugyan ez !szedek magneziumot es kenem is a hasam !igaz most sokat not ugy latom terhessegem elott sportoltam 8evig lehetseges h izmos volt a hasam es most h feszulnek az izmok ez fajhat ?tenyleg mar nem tudom 🙁

  • Gabi

   2015. március 02. hétfő

   Lehetséges, bár így távolról nehéz lenne biztosan megmondani. A kórházban sem mondtak semmi konkrétat? Én zaklatnám kicsit az orvosomat, hogy mondjon valami megnyugtatót!

 • Gabi

  2015. február 14. szombat

  Az a problémám lenne, hogy 12 hetes terhes voltam. A csütörtökön Uhztak, minden rendben, szépen fejlődik a baba, de még aznap kijött rajtam az influenza, mely tegnap este lázzal is társult, amit enyhítettem. Emelett gennyes hugyuti fertőzésem van, amire az orvosom antibiotikumit adott, melyet szintén csütörtökön kezdtem szedni. Tegnap még egésznap rosszullétem volt, szinte nem is maradt abba, ma viszont csak reggel volt pici, azóta semmi.Hirtelen szünt meg, kicsit feszül az hasam alja, a szeméremdombom, de nem vészes. Van okom aggodalomra?

  • Gabi

   2015. február 20. péntek

   Gyakran a 12 hét után megszűnnek a kellemetlen terhességi tünetek. Remélhetőleg csak erről van szó. Ha görcs, vérzés nem jelentkezik, nagy valószínűséggel nincs gond a babával. Ha a gyógyszereket felíró orvos tudott a terhességedről, akkor olyan készítményt adott, amit terhesség mellett is lehet alkalmazni. Ha továbbra is aggódsz, érdemes visszamenni az orvoshoz.

 • nikoletta

  2015. február 11. szerda

  Kedves Doktornő.

  nekem olyan kérdésem lenne öntöl hogy nekem 2015.02.05.en kelet volna megjönie és azota sem jöt meg a páromal már majdnem másfel éve probálkozunk de edig nem jöt össze .mostanában kb 1 hete a bugyimon azt latom hogy amikor megvan száradva olyan int ha sárga lenne .melleim duzzatak és fálynak hasam ritkán szur.
  és a hasamon lacik mint ha nöne.meg meg van keményedve.
  kérdésem az hogy utal e ez terheségre.????

  válaszat elöre is köszönöm.

  • Gabi

   2015. február 17. kedd

   100%-ra nem merem állítani, de ha továbbra is késik a menzesz, mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

 • Netti

  2015. január 30. péntek

  Kedves Ágnes!
  A kis fiam 6 hónapos és már ül magától és a kiságyban feláll. Ez normális? Nem árt neki? Van 3 lányom ők nem csináltak ilyesmit ennyi idősen! Várom válaszát!

  • Vida Ágnes

   2015. február 04. szerda

   Ha magától csinálja normális, nem kell miatta aggódnod.

 • Bertus

  2015. január 26. hétfő

  Jó reggelt!

  Olyan kérdésem lenne,hogy teszteltem,és lett két pozitív tesztem,aminek nagyon örülünk a párommal,de az normális e ha picit szurkál a hasam,meg ha tüsszentek és mondjuk nem úgy ülök,akkor beszúr!Aggódom,mert nagyon szeretnénk ezt a kis csöppséget! 🙂

  Nagyon Szép Napot!

  • Gabi

   2015. január 27. kedd

   Igen, normális! Ne aggódj! Gratulálok!

 • kitty

  2015. január 17. szombat

  Kedves Ágnes! Segítségért fordulok önhöz tegnap voltam orvosnal es kiderult hogy nyilik. a mehszajam masszoval kifejtettek hogy tagulok. En 22 hetes terhes vagyok es tegnap ota nyilal alám aggodom hogy a babamnak valami baja lessz mert eleg sűrűn nyilal.. Miért?????

  • Gabi

   2015. január 27. kedd

   A nyilallás a tágulással együtt járhat. Pihenj sokat! Remélhetőleg a vizsgálat során azt is elmondták, hogy mennyire veszélyes a helyzet, mi a teendő. Mindenképp pihenj sokat, ne erőltesd meg magad, és ha bármi olyat érzel, ami több egy kis kellemetlenségnél, menj orvoshoz!

 • Kata

  2015. január 09. péntek

  Kedves Ági!
  Kislányom 3 hónapos elmúlt és sajnos azzal a problémával kellett szembesülnünk, hogy napközben csak minimálisat alszik, fél-max. egy órát alszik. Délelőtt még el is tud aludni magától, de délután már csak segítséggel, és akkor is csak nagyon rövid időre. Mikor felébred, látom hogy nincs kipihenve, de visszaaltatni már nem tudom, így estére már nagyon nyűgös. A napirendünk nagyjából beállt már. A délutáni alvás csak kocsiban vagy babakocsiban hajlandó egy huzamban két-három órát aludni, de ha rossza z idő, nem tudom kivinni. Mit tehetnék?
  A másik kérdésem az éjszakára vonatkozna. Este szépen elalszik segítséggel, de az éjszaka folyamán nagyon sokszor megébred, és nem tud magától visszaaludni csak cumival. Éjjel még egyszer vagy kétszer is eszik. Milyen megoldást tudnál javasolni, a nappali kevés alvásra és az éjszakai felébredésekre.
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Kata

  • Vida Ágnes

   2015. január 11. vasárnap

   Valószínűleg már többet tud ébren lenni, mint eddig. Ebben a korban nappal általában 3×30-90 perc alvást igényelnek a babák (de olyan is előfordul, hogy csak kétszer alszanak hosszabban), közben pedig 1-1 alvás között 1,5-2 órát is ébren tudnak lenni. Figyeld ki mikor álmos, de ne az álmosság első jeleire (ásítás stb.) vidd el aludni, mert utána még egy darabig éber, hanem akkor, amikor már, ha játszol vele, kézben van, akkor is láthatóan nyűgös, álmos. Ilyenkor kis ellazítás, dédelgetés, esetleg szopi után az ágyába fektesd le aludni. Nem baj, ha röviden alszik, ha utána ébren tud lenni, nem álmos.

   Éjszaka ebben a korban általában az éhség miatt ébrednek a babák. Próbáld meg, hogy az első ébredésnél megeteted, mert ha ilyenkor cumit adsz, akkor arra ugyan visszaalszik, de éhes marad, ezért újra meg újra felkel, amíg meg nem eteted. Ha viszont elsőre jóllakik, utána aludni fog majd tovább.

 • Marcsi

  2015. január 09. péntek

  Kedves Ági!
  Kisfiam 15 hónapos. Néha még bukik. Kivizsgálták gyermek gasztrón.Minden negatív. 2 Évesen szeretném bölcsibe adni. Ha addigra esetleg nem nőné ki a bukogatást, felveszik a bölcsibe? A bukás gyakorisága egyre csökken, de mégis foglalkoztat ez a kérdés. Köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2015. január 11. vasárnap

   Általában az okozza ezt, hogy sokan mozognak a kicsik ebben a korban. Ki fogja nőni majd, ahogy egyre több darabosabb ételt eszik és a gyomorszáj is legkésőbb 2 éves korra teljesen zárni szokott.

  • Vida Ágnes

   2015. május 13. szerda

   Felveszik bölcsibe, emiatt ne aggódj!

 • Anett

  2015. január 05. hétfő

  Kedves Doktorno!

  Ket eve probalkozunk a ferjemmel, volt mar ket vetelesem is. Multhonap(dec.)25-en kellett volna megjojjon a mensi, es sajnos meg is jot 🙁 . Viszont furcsaltam mert nem a megszokottan menstrualtam,es a mellem is elegge feszult, ezert 31-en csinaltam egy tesztet. Nagy oromunkre pozitiv lett(ket ev varakozas utan). Masnap is csinaltam egyet, az is pozitiv lett. De sajnos jan 3-an elkeztem barnazni, majd menstruacios gorcseim is voltak es vereztem mint aki menstrual…gorcsolesek mar elmultak. Dokinal nem voltam, most akartam menni jan. 9-en.Most ulok es csak gondolkodom h miert volt pozitiv mindket teszt ezelott egy hettel? Ha tudna segiteni, vagy tanacsot adni szivesen elfogadom.

  • egylany

   2015. január 11. vasárnap

   Veteles lehetett.menj orvoshoz minnel elobb!!!!

 • Anett

  2015. január 05. hétfő

  Kedves Doktorno!

  Ket eve probalkozunk a ferjemmel, volt mar ket vetelesem is. Multhonap(dec.)25-en kellett volna megjojjon a mensi, es sajnos meg is jot 🙁 . Viszont furcsaltam mert nem a megszokottan menstrualtam,es a mellem is elegge feszult, ezert 31-en csinaltam egy tesztet. Nagy oromunkre pozitiv lett(ket ev varakozas utan). Masnap is csinaltam egyet, az is pozitiv lett. De sajnos jan 3-an elkeztem barnazni, majd menstruacios gorcseim is voltak es vereztem mint aki menstrual…gorcsolesek mar elmultak. Dokinal nem voltam, most akartam menni jan. 5-en.Most ulok es csak gondolkodom h miert volt pozitiv mindket teszt ezelott egy hettel? Ha tudna segiteni, vagy tanacsot adni szivesen elfogadom.

  • Gabi

   2015. január 05. hétfő

   Ha a vérzés nem tartott tovább, mint 3 nap, még van esély rá, hogy fennáll a terhesség. Ha erős volt, és elhúzódó, mint a normál menzesz, akkor lehetséges, hogy valóban terhességről volt szó, de sajnos vetéléssel végződött. Ha már elmúlt a vérzés, mindenképp érdemes lenne a tesztet megismételni, vagy ettől függetlenül is orvoshoz fordulni.

 • bivi001

  2015. január 04. vasárnap

  Kedves Ági!
  21 hetes terhes vagyok és 2-3 napja enyhe alhasi görcseim vannak, a nap különböző szakaszaiban. Ha felállok nagyon fáj,derékba is sugárzó. Ez normális jelenség? Emiatt nem merek nemi életet élni.

  • Gabi

   2015. január 05. hétfő

   Az erős fájdalom nem normális! Ha enyhe, és pihenésre elmúlik, nincs gond. Viszont ha több, mint kis kellemetlenség, mindenképp keress fel nőgyógyászt!

 • Judit

  2014. december 18. csütörtök

  Kedves Agnes,
  17+1 napos terhesen verzesem jelentkezett. Elmentunk az ugyeletre (kulfoldon elunk). Eloszor is ultrahangot csinaltak, megvizsgaltak a babat es a placentat is, mindent rendben talaltak. (+vernyomas, vizeletminta) Ezt kovetoen megneztek a mehszajamat, ami zarva van. Mondtak, hogy veralvadekot latnak a mehszaj korul, eleg fajdalmas volt a vizsgalat. Mintat vettek, arrol nem szoltak vissza, ami azt jelenti rendben van. Verzes akkor egyszer jelentkezett, utana kb 2napig vilagos barna valadekom volt es utana teljesen elmult. Kb 1hetet pihentem. Tobb betegszabadsagot nem adnak.
  Szeretnem kerdezni van okom aggodalomra? Tovabb kellene itthon maradnom?

  Valaszat elore is koszonom
  Judit

  • Gabi

   2014. december 28. vasárnap

   Mivel mindent alaposan kivizsgáltak, mindent rendben találtak és a vérzés is elmúlt, én nem aggódnék. Viszont ha újabb vérzés jelentkezne, akkor mindenképp újra irány az orvos.

 • Ágica

  2014. december 15. hétfő

  Üdvözlöm. Nagyon szeretem az írásait,amikor csak szükségem volt segítsëgre,itt mindíg találok rá választ. Avval fordulnëk önhöz,hogy 30 hetes terhes vagyok ës mikor fexem akkor a hüvelyemben nëha szúro fájdalmat is,de főleg lüktetëst ërzek,szinte minden alkalommal kis szüneteket követően.Mitől lehet ez? Féltem a babámat 🙁

  • Gabi

   2014. december 28. vasárnap

   Valószínűleg valamilyen eret, vagy ideget nyomhat a baba, és ezért sugárzik oda ez a lüktető érzés. Érdemes ilyenkor változtatni a testhelyzeten, ha lehetséges. De ha gyakran jelentkezik, érdemes erről a nőgyógyásszal beszélni.

 • Tomori Róbertné

  2014. december 08. hétfő

  Én 22 hetes terhes vagyok és állandó fáj a hasam.
  Szedem a Magne B6ot és az Elevit tablettát még sem
  Szünik.

  • Gabi

   2014. december 11. csütörtök

   Mindenképp beszélj az orvosoddal!

 • Melinda

  2014. december 05. péntek

  Kedves Ágnes,
  Az a kerdesem, hogy a 36-37 het terhessegi ido alatt vagyok, szunni nem akaro alhasi gorcsos fajdalmaim vannak voltam orvosnal azt mondta minden rendben van a terhesseggel, a csaladorvosom pedig azt javasolta hogy egy enyhe hugyuti fertozesem van, amit NO-SPA 40 mg, es Ceclor Mr 750mg vel kezelek ket napja, de semmi valtozast nem erzek, mi a tehendo? Folytassam a kezelest vagy forduljak vissza orvosomhoz?

  • Gabi

   2014. december 05. péntek

   A fertőzést mindenképp kezelni kell. A görcsök pedig akár jósló fájások is lehetnek, bár a leírtakból nem derül ki a fájdalom konkrét jellege.

 • Anna

  2014. december 01. hétfő

  Kedves Ági!

  Jelenleg 26 hetes vagyok. Sajnos van folyásom, állandóan betétet kell használnom. A terhesség előtt sem sikerült kikezelnem, pedig a partneremet is kezeltük. De most már egyre jobban aggódom, hogy nehogy a baba is megfertőződjön mert én természetes szülést szeretnék. Ha szülésig nem fogom tudni kikezelni akkor valószínű csak császárrolni szabadna. Van egy kuppos készítmény amit egyesek szerint használhatnék, viszont azt írja, hogy terhesség alatt ellenjavallott. Ginosept a neve. Gondoltam megkérdem, hogy szerinted próbálkozhatnék vele vagy sem? Sajnos van méhszájsebem is és nem tudom, hogy mivel lehetne hatásosan kezelni, úgy hogy szülésig elmúljon a probléma. Van még elég időm rá? Már nagyon ritkák a szexuális együttléteink, mert már nem nedvesedem és ha síkosítót is használunk akkor is fáj és csíp a szex alatt.

  • Alexandra

   2014. december 01. hétfő

   Szia nekem is volt méhszály sebbem a terheség alat. Van egy uj gyogyszer a neve kaneszten uno. Ez egynapos kup terhesek is alkalmazhatják persze csak a meg adot használati utasitásal. Vénynélkül kapható. Nekem ezt a doki írta ki és bevált. Lehet,hogy belefognak kötni a patikában,hogy nincs ilyen gyogyszer mert még nagyon uj de mondmeg akot,hogy nézenek utána. Az együtlét a méhszálysebb miadt fáj ugy,hogy amig nem kurálod ki magad adik nem ajánlot mert csak roszabodik. Nem ajánlom ezt a gyogyszert nem véletlen van rajtuk fel tüntetve,hogy terhesek ne alkalmazák ne kockásztas mert árthat a babának.

   • Gabi

    2014. december 05. péntek

    A Canesten Uno vény nélkül kapható, viszont a méhszájsebet nem hozza helyre, csak gombás fertőzés kezelésére szolgál.

    • Anna

     2014. december 06. szombat

     Kedves Gabi!

     A méhszájsebet akkor mivel ajánlatos kezelni? Gondolom először ki kell kezelni a gombás fertőzést ás utána a méhszájsebet?

 • Koács Marianna

  2014. november 24. hétfő

  Tegnap este arra ebredtem hogy valami vizszeru rengeteg feher darabos valami folyik a huvelyembol. Ez mitol van?

 • Koács Marianna

  2014. november 24. hétfő

  Tegnap este arra keltem fel hogy valami hig nagyonsok vizszeru valami folyik a huvelyembol es egy kicsit feher darabos volt. Ez mitol van?

  • Gabi

   2014. december 05. péntek

   Fertőzés is okozhat ilyen erős folyást. De ennyiből nehéz lenne megmondani. Mindenképp nőgyógyásszal kellene erről beszélni, főleg, ha emellett babát is vársz.

 • Apollonia

  2014. november 20. csütörtök

  Udvozletem ujra itt vagyok egy ujjabb kerdessel. Tehat a multkor sajnos nem volt baba vegul voltam dokinal de most ugy nez ki ossze jott. Penteken kelett volna meg jonnie de nem jott meg igy kivartam a hetveget es het elejen pontosan kedd reggel teszteltem es nagy oromomre pozitiv lett. Igaz a csik elenk de nem vastag mint ami a negativnal jott ki de en hiszek benne de jovohet elejen meg meg ismetlem. Szoval a kerdesem a kovetkezo most este olyan 1-oraja lassan hogy nagyon szur a hasam de csak a bal felemen eddig nem volt ilyen tunet es nem folytonosan hanem hullamokban szur. Ezt mi okozhatja vagy ez a terhesseggel jar ez normalis??!! Nagyon felek 🙁 Elore is koszonom a valaszt.

  • Apollonia

   2014. november 21. péntek

   Udvozletem kedves doktorno ma voltam dokinal es vettek vert meg neztek a HCG hormont a verembe mert ultrahangal nem lathattuk a babam. Eloszor az orvosom azt mondta hogy lehet mehenkivuli terhessegem van mert ha az utolso menstruaciom elso napjatol szamolja ki mar 5 hetesterhes kellene legyek es mar latnia kellene a babam. Igy be kuldott a surgossegre es vert vettek meg ultrahangoztak. Az orvosno latott egy nagyon pici fekete pontott azt mondta h ez a bebim kell legyen de meg olyan negyedik hetben lehetek es olyan 2mm lehet. Picit meg nyugodtan. A kerdesem az lenne hogy kesz lett a HCG tesztem es azt mondtak h azzal menjek vissza az orvosomhoz de majd csak hetfon tudok vissza menni es en addig idegbajt kapom hogy ez amit ir jo vagy rossz. A papiromon ez all : HCG vizsgalat Ertek:908 Egyseg:mlU/ml Referencia: <5 Ez most jot jelent vagy rosszat ???? Valaszat elore is koszonom

 • Merci

  2014. november 12. szerda

  Kedves Ágnes! Azt szeretném kérdezni 3 vagy 4 hetes terhes vagyok,és szokott fájni a medence és az ágyékom. Ez normális. Minden nap de kb 1 nap 5 ször de 1perc mulva el múlik. De ma egésznap fájt de nem görcsölök!

  • Merci

   2014. november 12. szerda

   És van mikor teljesen a hasam aljára ki hat. De nagyon alulra.. és aggodok mit tegyek.. választ köszönöm.

 • Zsuzsa

  2014. november 05. szerda

  Kedves Ágnes,

  17 hetes terhes vagyok, ma reggel bevertem egy kicsit a fejemet (le voltam hajolva, és mikor felemelkedtem bevertem egy szekrényajtó élébe a fejemet), nem szédülök, hányingerem nincs,csak egy kicsit fáj még a helye, ahol beütöttem. A kérdésem az lenne, hogy ez kihatással lehet-e a terhességemre, vagy a babára? Válaszát előre is köszönöm.

  • Vida Ágnes

   2014. november 09. vasárnap

   Nem kell aggódnod, ennyitől nem lesz semmi baja a babának.

 • Reni

  2014. november 02. vasárnap

  Kedves Ágnes! Pár napja voltam a 12hetes UH-on. A babával minden rendben. Ez van a papíron amit adtak. A placenta helye: E- mellső falon és hátsó falon. A Chorion a belső méhszájat fedi. Az orvos azt mondta kíméljem magam,feküdjek, szexmentes élet. A kérdésem az lenne,hogy az orgazmus is árthat mindenféle behatolás nélkül?

  • Vida Ágnes

   2014. november 08. szombat

   Az orgazmus nem árt ilyen esetben, csak a behatolás.

 • Bódi Gábor

  2014. október 26. vasárnap

  A csecsemő szobahőmérséklet igényéről szeretnék olvasni.
  Köszönöm, ha valóban hozzáértő válaszol a kérdésemre.

 • Anikó

  2014. október 22. szerda

  Kedves Ágnes!
  21 hetes terhes vagyok és pár nap múlva indulunk síelni a családdal. Én természetesen nem tervezem a csúszást, csak a pihenést. A kérdésem az lenne, hogy a sípálya 2500 m-en van (a szállás nem). De, én is felmehetek ebbe a magasságba egy kicsit élvezni a havat v. nem ajánlatos? Köszönettel: Anikó

  • Gabi

   2014. október 23. csütörtök

   Erről a nőgyógyásszal lenne érdemes beszélni, aki pontosan ismeri a terhességedet, és személyre szabottan tudja megmondani, hogy mi az amit szabad, mi az, amit nem. Jó pihenést!

   • Anikó

    2014. október 25. szombat

    A problémám az, hogy a nőgyógyászom szabadságon van és nem tudom őt utolérni. A terhességemmel nincs problémám, zárt a méhszájam, minden teljesen rendben van.

 • Ildikó

  2014. október 15. szerda

  23 hetes kismama vagyok,már lassan 2 hónapja van a jobb oldalamon néha szúró néha húzódó fájdalom. A pocakom mellett függőlegesen meg oldalt is. Ugye nem lehet vakbélgyulladástól? A jobb vesém üregrendszere tágult uh szerint,lehet hogy ettől van? Nyomhatja a baba?

  • Gabi

   2014. október 23. csütörtök

   Ez annyira speciális probléma lehet, hogy kár lenne találgatni. Mindenképp a nőgyógyászoddal kellene erről beszélni.

 • Kata

  2014. október 11. szombat

  Kedves Ági,

  Első terhességem, 20 hetes vagyok. Most voltam csütörtökön a nőgyógyásznál, mindent rendben talált, azt mondta szépen fejlődik a magzatom. Mozgolodni is érzem már gyakran.
  Egy olyan kérdéssel fordulok önhőz, hogy a tegnap és ma dél körül, volt egy olyan evőkanálnyi (elnézést a kifejezésért, de nem tudtam másképpen leírni a mennyiséget) vízszerű, átlátszó folyásom. Van okom aggodalomra? Csak azért kérdezem, mert egyesek magzatvíz szivárgásával riogatnak. Ezért egy kicsit megijedtem. Most is gyakran ellenőrzöm a tisztasági betétemet és száraz már egy jó ideje.
  Köszönöm előre is a válaszát!
  Tisztelettel,
  Kata

  • Vida Ágnes

   2014. október 14. kedd

   A vízszerű átlátszó folyás normális a terhesség alatt, akár nagyobb mennyiségben is előfordulhat.

 • Anita

  2014. október 02. csütörtök

  Kedves Ágnes!
  24 éves, 13 hetes ikerterhes kismama vagyok. 1 hete voltunk a 12 hetes ultrahangon, azt mondták mindkét baba rendben van, és már a hasam is egyre jobban látszik. Egyre sűrűbben érzem, hogy kemény a hasam, jobban mondva olyan, mintha egy kemény labda lenne a hasamban. Van, amikor egész nap ilyen. Nem fáj, nem szúr, nem görcsöl, nem is vérzek, csak egyre jobban aggódom, hogy valami gond lehet. Orvoshoz még nem mentem el vele, mert mindenki azzal nyugtat, hogy semmi gond, ne aggódjak, ez normális. Tudna esetleg segíteni/ tanácsot adni?
  Várom mielőbbi válaszát!
  Előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Anita

  • Gabi

   2014. október 14. kedd

   Ha csak simán keménynek tűnik, nem görcsöl, nem fáj, az valóban normális lehet. De a következő vizsgálat alkalmával azért érdemes lenne erről is beszélni az orvossal.

 • Regina

  2014. szeptember 27. szombat

  Kedves Vida Agi!
  Jelenleg 23 eves es 22 hetes terhes vagyok es par napja jobb oldalon szuro fajdalmam van a hasamba ami neha kiterjed az egesz hasamra.
  Ha fekszem megszunik a fajdalom es ha ulok akkor is.Amint felallok neha elviselhetetlen.
  Ez normalis? Vagy esetleg vakbelgyanu vagy mas okozza ?
  Valaszod elore is koszonom.
  Udv:Regina

  • Vida Ágnes

   2014. szeptember 28. vasárnap

   Ahogy a magzat nő, a szervek átrendeződnek, a has húzódhat, ez okozhat ilyen fájdalmat. Ha erősödik vagy nagyon aggaszt, fordulj orvoshoz.

 • ildikó

  2014. szeptember 25. csütörtök

  tisztelt doktornő! a férjemmel kisbabát tervezünk. jóval az ovulációm után erős méh száj fájdalmat éreztem, de még most is. olyan mintha satuba fognák. ha pihenek elmúlik!!! lehet hogy terhes vagyok s még nem tudok róla?? köszönöm szép napot!

  • Gabi

   2014. október 02. csütörtök

   Az erős fájdalom nem utal egyértelműen terhességre. De ha bizonytalan, egy tesztet nem árt csinálni.

 • Pirike

  2014. szeptember 24. szerda

  Még annyit kérdeznék,hogy ilyenkor az eggyütlét a pàrommal lehetséges,nem csinàlok bajt???

  • Gabi

   2014. október 02. csütörtök

   Terhesség során, hacsak az orvos nem tiltja meg valami probléma miatt egyértelműen, nyugodtan lehetnek együtt a párjával. Ami nem kellemetlen, fájdalmas, az a babának sem árthat.

 • Judit

  2014. augusztus 28. csütörtök

  Kedves Ágnes!

  Én 23 éves vagyok és 32 hetes terhes. Kb 3éve volt egy lágyéksérv műtétem, amikor is hálót ültettek be. Most a terhességem előtt derült ki, hogy kiújult a sérvem, sőt a másik oldalt is kijött. Műtét előtt voltam már, mikor kiderült hogy terhes vagyok, így a műtét elmaradt.

  Ön szerint képes leszek a természetes szülésre? Vagy ez menet közben fog kiderülni, hogy bírja-e a szervezetem?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2014. szeptember 09. kedd

   Ez az orvos döntésétől függ. Általában hasonló esetekben az utolsó pillanatig várni szoktak a várandósság során és az utolsó vizsgálatok alapján döntik el, hogy mehet-e a természetes szülés.

 • Dominika

  2014. augusztus 27. szerda

  Szia Kedves Vida Ágnes, én most járok először az oldalon és láttam, hogy sok kérdéssel fordulnak feléd most én is ezt teszem, én öthónapos terhes vagyok és az elejétől mindig éreztem menstruációs görcsöket inkább a derekamban ami kisugároz a medencékbe nem folyamatosan érzem minden nap de elég sokszor valamikor egész ijesztő erőssen is, én valójában nagyon félek a szüléstől is, és hiába kérdeztem az orvosomtól aztmondta hogy amig nem folyik vér nincs baj :/ próbálom meleg párnával enyhiteni egykicsit segit de tényleg nemtudom miért van ez 🙁
  köszönöm előre is a válaszod.

  • Vida Ágnes

   2014. szeptember 09. kedd

   Nem kell ettől félned, ez a koraterhességben gyakori tünet, hormonok okozzák, és el fog múlni legkésőbb az első harmad végén.

 • Varga Alexandra

  2014. augusztus 19. kedd

  Én olyan kérdéssel fordulnék önhöz,hogy 18hetes terhes vagyok.Edsig enyhén éreztem hogy mocorog a babóm de 3napja semmit sem érzek és néha fáj a hasam.Ez mitől lehet?

  • Vida Ágnes

   2014. augusztus 23. szombat

   A baba még nagyon kicsi, nem mindig érezheted még folyton a mozgását, ez normális.

 • Kenesei Erzsébet

  2014. augusztus 18. hétfő

  Tisztelt Vida Ági ne haragudjon hogy zavarom. Olyan problémám lenne hogy hiába katintok erre a 2 linkre nem jön be semmilyen recept .engem a babareceptek nagyon érdekelnének.kérem irja meg hogy mi lehet a probléma.. Üdv: Erzsó

  • Vida Ágnes

   2014. augusztus 23. szombat

   Nézd meg a gépeden a letöltések között a fájlokat, ilyenkor letölti a gép és beteszi oda.

 • Andrea

  2014. augusztus 16. szombat

  Kedves Vida Ágnes!!
  ismét kérdeznék, másfél éves Lánykámat szoptatom még naponta 4-5 , éjjel szintén 4-5 alkalommal, de Pocakomban már növöget kisTesója. Ne haragudjon meg kérem, más számára ez apró cseprő dolog ami miatt zavarom: elképesztően kivánom a fagylaltot, de úgy tudom szoptatásnál apasztja a tej mennyiségét a fagyi. Eddig türtöztettem magam de a nagy melegben méginkább nehezen megy. Eddig semmiképp sem ettem, de valóban befolyásolja a tejtermelést, vagy ez esetleg másfél év folyamatos szoptatásnál talán már nem olyan nagy mértékben??? Ne haragudjon ha komolytalannak tűnik a kérdésem, tudom itt számos tényleges aggodalom között ez apróságnak tűnik. KÖszönettel Andrea

  • Vida Ági

   2014. augusztus 17. vasárnap

   Nem apasztja. Egyél nyugodtan 🙂

   • Andrea

    2014. augusztus 17. vasárnap

    Jesszus, tényleg????? Nagyon köszönöm!!! jaj de boldog vagyok!!

 • Andrea

  2014. július 24. csütörtök

  Kedves Vida Ágnes!

  Két kérdéssel fordulnék ezúttal Önhöz, először is most 6 hetes terhes vagyok, és igen túl aggódos időszak ez, ismét érzem, pedig 4. Gyermekemet várom 😀 Nos, első kérdésem utazással kapcsolatos lenne, két hét múlva repülővel utaznánk Angliából Magyarországra, ez 2 és fél óra utat jelent, fenyegeti e bármiféle veszély Pocakomba Növekedő Babácskámat, kabinnyomás, és egyéb, vagy ez csak hosszabb 10-17 órás repülőutakra vonatkozik?? Második kérdésem egész más témáról kanyarodik ide: Szoptatom másféléves kislányomat, miután fényderült Újabb Gyermekáldásra már ezen az oldalon megnyugtató válaszával tovább folytattam a szoptatást, de mostmár kislányom nem hogy egyre ritkábban hanem egyre sűrűbben szopik, nyilván mert a mennyiség kicsit kevesebb lett, gondolom, de mostmár éjszaka 6-szor 8-szor is felkel, nappal pedig ijedtségre, hirtelen szomjoltásra, gyors evésre, búbánatra, fogfájásra, unatkozás ellen mindenre a cicit kéri, ez a gyakoriság se árthat Pocakomban Növekedőre?? Mert engem már eléggé kimerit, de tudom Kislányomnak szüksége van még rá. Rendkivül köszönöm ismét segitségét, hogy fordulhatok Önhöz feltétlen bizalommal mérhetetlenül megnyugtató számomra.
  Üdvözlettel Andrea

  • Vida Ágnes

   2014. július 25. péntek

   Nem kell aggódnod, nyugodtan mehetsz akár hosszabb repülőútra is a 36. hétig!

   A szoptatás sem okozhat problémát. Mivel nem órákig folyamatosan szopizik, hanem csak rövidebben, ezért a gyakoriság mindegy. Valószínűleg a szeparációs szorongás okozza a gyakrabb szopizást, de ezt majd elhagyja majd.

   • Andrea

    2014. július 25. péntek

    Köszönöm, KÖSZÖNÖM!!!

 • barbika

  2014. július 21. hétfő

  En affelol erdeklodnek hogy a mednecem közti területeken mint ha hugyholyagom lenne de nem az szuro nyomo hatást erzek ha mozog a torpi ez mire utalhat menjek veled kórházba?!ez 2 napja van es ma pl 15-20 percenként jelentkezett es kb 15-20 masodpercesek es olyankor mozdulni se tudok ugy bele nyilal es olyankor érzem hogy gorcsolok is !39 hetes első babas vagyok es nem szeretnek „feleselegesen” bemeni kórházba :/

  • Gabi

   2014. július 29. kedd

   Valószínűleg azóta már kiderült, lehetséges, hogy csak a baba nyomott valamit, de akár a szülés beindulását is jelezhette ez a vissza-visszatérő görcsös fájdalom.

 • Brigi

  2014. július 16. szerda

  Kedves Ágnes! Ma voltam orvosnál és az ultrahangon 5mm-es felritkulást látott. 07.12.-én pozitív lett a digitális teszt és 3+ volt rajta. Ez most gond, hogy csak a felritkulás látszik? Egy hét múlva kell visszamenjek, van okom aggódni? Második nagyon várt babánkat várnám. Köszönöm

  • Vida Ágnes

   2014. július 16. szerda

   Nem kell aggódnod. Ha a teszt pozitív, az csak azt jelenti, hogy van hormon a szervezetedben, a magzatot csak később lehet látni, mert még nagyon kicsiket.

   • Brigi

    2014. július 17. csütörtök

    Kedves Ágnes köszönöm szépen a válaszát.

   • Brigi

    2014. július 23. szerda

    Kedves Ágnes! Ma ismét orvosnál voltam, mert múlt héten nem látott csak felritkulást. A méhfalam most már nem 5mm hanem 10mm vastag, de nem látott benne semmit. Félek nehogy gond legyen, ha ő nem látja lehet hogy még korábbi a terhesség? Lehet más oka is a pozitív tesztnek? Várom mielőbbi megnyugtató válaszát.