7 aggódnivaló a terhesség alatt

“Furcsa folyásom van”, “2000 a méhszáj értékem”, “Megfáztam” – számos olyan probléma van, ami felmerülhet a terhesség folyamán és ami miatt aggódnak a kismamák a várandósság alatt. Jó hír, hogy gyakran fölösleges az aggodalom. Lássuk, mik ezek!

7 aggódnivaló a terhesség alatt1. Méhszáj gondok

Alaphelyzetben a méhszáj értéke 3000, ez azt jelenti, a méhnyak 3 ujjnyi és a méhszáj teljesen zárt. A méhnyak nagyon gyakran már a 2. harmad végén elkezd megrövidülni, ilyenkor előfordulhat, hogy 2000 vagy ritkábban 1000 az értéke, de ez nem jelenti azt, hogy koraszülésre lehet számítani, a baba súlya okozhatja, vagy lehet szimplán alkati kérdés is. Az életmódodon emiatt nem kell változtatni (tehát nincs se sport, se munka, se szextilalom).

Ha a 2.-3. számjegy értéke 1-es az azt jelenti, hogy a méhszáj elkezdett kinyílni, de még nincs kinyílva teljesen. A 2 harmadban ez valóban jelezheti azt, hogy korábban érkezik a baba, és ilyenkor érdemes áttérni a kímélő életmódra, de nem kell feküdni.

Ha mindhárom utolsó számjegy értéke 1-es (3111,2111,1111 az érték), az azt jelenti, hogy a méhszáj teljesen kinyílt. A 36. hét után ez nem gond, előtte koraszülésre utalhat és mivel nem tudják pontosan megmondani, mi indíthatja be a szülést, ezért ilyen esetekben állandó fekvést javasolnak.Sokan nem értik, ez pontosan mit jelent. Egyik ismerős anyukának a 27. héten nyílt ki a méhszája, mindvégig feküdt. A 36. héten leszaladt a piacra bevásárolni és azonnal beindultak a fájások. Tehát ezt nagyon szigorúan be kell tartani.

2. Folyás

Átlátszó vagy fehér és szagtalan folyás a terhesség folyamán teljesen normális, a végefelé ijesztően nagy mennyiségű lehet, de aggodalomra ekkor sincs semmi ok. A színes és szagos folyás viszont fertőzésre utalhat, amit kenőccsel vagy antibiotikummal kell kezelni. Aggódni azonban emiatt sem kell, a babára nem jelent veszélyt, amíg a méhszáj zárt.

3. Megfázás

Egy szimpla megfázástól semmi baja nem lesz a babának, akkor sem, ha hetekig elhúzódik az orrfolyás. Nem kell aggódni a köhögés miatt sem (néhányan tévesen azt hiszik, hogy a köhögéstől kinyílhat a méhszáj, de ez nem igaz, városi legenda csupán). Az orvossal egyeztetett gyógyszerek sem okozhatnak gondot, egyedül a láztól kell tartani, a magas lázat mindenképpen le kell nyomni, mert a tartósan magas láz kárt okozhat a magzatban. A megfázás kezeléséről korábban már részletesen írtam itt.

4. Még nem tudtam, hogy terhes vagyok, de ittam/gyógyszert szedtem/röntgenen voltam

Semmi gond. 6 hetes kor alatt nem okoznak ezek a dolgok kárt a magzatban. 6 hetes kor után is elmondható, hogy egyszeri ivástól nem lesz semmi baj, csupán az a gond, ha folyamatosan iszol, vagy az orvossal nem egyeztetett gyógyszert szedsz. A röntgennél csak az a gond, ha az kifejezetten a hasat éri, terhesség esetén szólni kell a röntgenasszisztensnek és ólomköpenyt ad, ami véd a sugárzástól.

5. Hízás – túl sokat vagy túl keveset

Az átlagos terhesség alatt hízás 12 kiló körül van, ez azonban átlagérték. Elmondható, hogy a legnagyobb mennyiségű súly a 3. harmadban rakódik le, ezért aki 10 kilót hízik az első 2 harmadban, annál jócskán túllépheti a 12 kilót a hízás mértéke. Valójában elsősorban alkati kérdés, ki mennyit hízik. Az első harmadban főként víz rakódik le, a 3. harmadban pedig a baba hízása a hízás fő oka. Semmi baja nem lesz a babának sem a túl nagy (20 kiló feletti), sem a túl kevés (8 kiló alatti) hízástól. Ha pl. valaki már eleve túlsúlyos, teljesen normális az is, ha csak 2-3 kilót hízik (tehát kvázi fogy a terhesség alatt).

A terhesség végére a baba súlya kb. 3 kiló, a méhlepény 1-1,5 kilót nyom, a megnövekedett vérmennyiség plusz 1 kiló, tehát kb. 6 kiló hízás az, ami természetszerűleg rádrakódik. Ha ennél kevesebbet hízol, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag fogysz az eredeti testsúlyodból.

Az első harmadban gyakori gond, hogy nagyon sokat hány vagy émelyeg az anyuka, ezért nem eszik vagy csak nagyon egyoldalúan táplálkozik (pl. mert csak kiflit tud enni), emiatt sem kell aggódni. Vészes hányás esetén orvoshoz kell fordulni, de magától az egyoldalú táplálkozástól vagy attól, hogy nem hízik az anyuka (esetleg még fogy is), nem lesz semmi baja a babának.

A nagymértékű hízás önmagában nem gond. De. Ha a hízás hirtelen történik (1-2 hét alatt kúszik fel 5 kiló), akkor felmerülhet a terhességi cukorbetegség vagy a toxikózis esélye, ezért ilyenkor szólni kell a védőnőnek vagy az orvosnak.
A táplálkozásra, nassolásra, kívánósságra is oda kell figyelni és kordában tartani, szintén a terhességi cukorbetegség miatt (nem arra gondolok, amikor valaki csak savanyú uborkát enne, inkább az a gond, ha csak csokit… 🙂 )

6. Nem mozog – túl sokat mozog

A baba mozgása is sok aggodalomra adhat okot. Ha valaki már 20 hetes, de még nem érzi a baba mozgását, akkor azért: erről elmondható, hogy 20-30 éve még nagyon fontos volt, hogy mozog-e a baba, mert nem látták mindenféle műszerrel, mi a helyzet odabent, ezért ezekből a jelekből tájékozódtak. Ma viszont már semmilyen jelentősége nincsen annak, hogy a 20. héten érzed-e már a baba mozgását, bőven elég, ha csak a 22. hét táján érzed erőteljesebben.

A kevés mozgás a terhesség utolsó heteiben szokott még gondot okozni. Ilyenkor már kicsi a baba helye odabent, ezért élénk rugdalózás helyett inkább csak helyezkedik és egyre többet alszik. Alapszabály, hogy ha nem mozog, akkor 1 órán át figyeld meg a mozgását, hogy érzed-e. Ha nem, akkor mozogj egy kicsit, hátha az felébreszti. Ha így sem tapasztalsz mozgást, akkor kell orvosi segítséget kérni.

A sok mozgás nem probléma. Egyes babák még az utolsó napokban is annyit mozognak, mint a 25. héten, ez egyáltalán nem gond.

7. Alhasi fájdalmak, pocakkeményedés

Furcsa alhasi fájdalmak, enyhe mensesre emlékeztető görcsök mindhárom harmadban előfordulhatnak, nem kell foglalkozni velük.

A pocakkeményedés és a fájás szavak nem fejezik ki pontosan azt, amit takarnak, ezért sokan félreértik őket. A pocakkeményedés nem azt jelenti, hogy 1 ponton megkeményedik a hasad (ezt a baba mozgása okozza), sem azt, hogy az egész has akár órákon át kemény (ezt is a baba okozza), hanem azt a periodikusan ismétlődő, derékba kisugárzó görcsös fájdalmat, amit csakis a méhizomzat összehúzódása tud előidézni, és ami jóslófájásként vagy vajúdáskor jelentkezhet.

A fájás sem azt jelenti, hogy fáj a hasad. A fájás mindig periodikusan jelentkezik, legalább 30-60 másodpercig tart és általában a derékba is kisugárzik. Ha 60 mp-nél tovább tart, akkor az nem fájás (a tolófájások tartanak ennyi ideig, a jóslófájások sosem).

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

976 Comments

 • agnes

  2014. július 15. kedd

  Szia en 15 hetes terhes vagyok es az lenne a kerdesem hogy minden nap megeszek egy kilo paradicsomot magaba szeletelve ,sozva ezel nasolok mert imadom de kezdek aggodni nehogy ezzel arcsak a babanak szerintetek lehet tole valami baja??
  koszonom valaszotokat elore os
  Agnes

  • Vida Ágnes

   2014. július 16. szerda

   Nem lehet tőle baja. Ha ezt kívánod, edd nyugodtan!

 • bodor andrea

  2014. július 04. péntek

  szia agi. a kerdesem ay lenne h 8honapos terhes vagyok es nem szedtem semmi fele elevitet csak a d vitamint szedem es neha multivitamint. aggodok h lessze valami baj semmi fele vas ellen nem szedtem vagyis nem mondtak a nogyogyaszom sem mondta

  • Vida Ágnes

   2014. július 14. hétfő

   Nem kell aggódnod, ha bármilyen hiányból eredő probléma lenne, azt a vizsgálatok már kimutatták volna. Egyébként a magzat nagyon “okos”: amire a fejlődéséhez szüksége van, azt elveszi a te szervezetedből, a vitaminra tehát elsősorban magad miatt van szükséged, hogy pl. ne romoljanak a fogaid, ne legyél vashiányos a várandósság miatt.

 • Annamária

  2014. június 25. szerda

  Kedves Ági!

  25 hetes terhes vagyok és a problémám az, hogy folyamatos stresszben élek, nembirok aludni és néha csak sírok órákon át esténként mert úgy érzem, hogy nincs megoldás. Ennek az oka az anyósom aki velünk lakik és teljesen kikészít, sokat keményedik a hasam 2-3 naponta hányok, előfordul, hogy egész este fáj a gyomrom környékén , körülbelül 2 naponta erős nyomást érzek a mellkasomban ez általában 1 óráig tart. Orvosnál voltam már felirtak frontint 3×1-et de nem használ. Mit csináljak?

  • Vida Ágnes

   2014. július 17. csütörtök

   Érdemes lenne elmenned pszichológushoz, aki személyre szabottan tud neked segíteni.

 • Gabi

  2014. június 23. hétfő

  Kedves Ágnes, kedves Gabi,

  betöltött 18 hetes terhes vagyok, második gyermekemet várom, és a tegnapi napon elkezdett fájni a hasam, főleg a köldököm környéke. Először azt hittem, hogy csak pihenésre és magnéziumra van szükségem, de a fájdalom nem enyhült, erősödött és megjelent egy kis pukli is. A nőgyógyászom sebészhez irányított, aki megállapította, hogy köldöksérv, és hogy meg kell műteni a közeljövőben, 1-2 héten belül.
  A nőgyógyászom azonban azt javasolta, hogy ezt a beavatkozást csak a szülés után vállaljam, addig pihenjek, ne emeljek, stb…
  Nem tudom mi tévő legyek, nem szeretném a babámat veszélybe sodorni, ugyanakkor az is bánt, hogy a kisfiamat nem tudom beemelni a hintába, vagy nem tudok bevásárolni, mert nagyon fáj a hasam. Ti mit javasoltok, mit tennétek a helyemben? Kérjem ki más sebész véleményét? (Csak az SZTK-ba mentem el gyorsan, az épp aktuális rendelésre…)
  Nagyon köszönöm előre is!

  • Vida Ágnes

   2014. június 24. kedd

   Mindenképpen kérd ki más orvos véleményét is, a legtöbbször szokott lenni valamilyen más megoldás és egyébként is: több szem, többet lát.

   • Gabi

    2014. június 24. kedd

    Köszönöm, így lesz!

 • Réka

  2014. június 17. kedd

  Kedves Ági! 17 hetes terhes vagyok. Holyag problémák és gyakori hasfajas miatt veszélyeztetett. Elofurdult már pár órás vagy 1 napos hasfajas, de már 3 napja fáj a hasam alul. Igazából az egész alhas, feszül, sokszor görcsösen, vagy éppen tompán, szurkalva fáj. Ez normális? Néha elég erős a fajdalom és szinte folyamatos. Néha enyhül picit. De alulrol is érzem, hogy csíp, szur. Ilyen esetben hivnom kellene az orvost? A vizeletem rendben van. Előre is köszönöm a válaszod!

  • Gabi

   2014. június 23. hétfő

   A folyamatos fájdalom nem általában természetes. Mindenképp érdemes lenne beszélni az orvossal, és tisztázni, hogy mi az a határ, ami még normális, és mi az, amikor jelentkezni kell nála.

   • Nóra

    2019. szeptember 27. péntek

    Üdvözlöm.6 hetes kimami vagyok,de majd csak jövőhétre van időpontom az orvoshoz. Már 5 hetesen is éreztem néha kis időre a hasam fájdogál pici nyilalgatásokat érzek pontosan,de nem az alhasamba,hanem a köldököm volnalában.Nem érzékeny a köldököm és talán nem is az fáj hanem körülötte a hasam.Ez jelenthet bajt?

    • Gabi

     2019. október 07. hétfő

     A pici szúrkálás, hasfájás még önmagában nem jelent gondot. Ha a fájdalom erős, görcsös, folyamatos, netán vérzés is kíséri, akkor fontos mindenképp orvoshoz fordulni.

 • agnes

  2014. június 14. szombat

  Kedves dr.nö

  en 11 hetes terhes vagyok es 2napja menstruacios fajdalmat erzek pihenesre enyhul de nem mulik ,verzes nincs mi lehet a baj?
  elore is koszonom
  Agnes

  • Gabi

   2014. június 23. hétfő

   Valószínűleg enyhe méhösszehúzódások lehetnek. Amíg pihenésre enyhül, nem valószínű, hogy gond lenne, de mindenképp beszélni kellene erről a nőgyógyásszal.

 • Mónika

  2014. június 14. szombat

  Szia!

  Én egy 14 hetes kismama vagyok. Olyan problémám van, hogy nagyon melegnek érzem a hasam,szinte ég. Kérdés hogy ez baj? nagyon aggódom, mert ilyet nem olvastam senki bejegyzésében. Válaszod előre is köszönöm!

  • Gabi

   2014. június 23. hétfő

   Mindenképp érdemes lenne a védőnővel, nőgyógyásszal megbeszélni.

 • zsanett

  2014. június 10. kedd

  Szia. 23 hetes terhes vagyok. Már napok óta fáj a hasam a köldök magasságban oldalt. Olyan érzés mint amikor a levegő beszorul csak folyamatosan. Mi lehet a baj? Magnéziumot szedek. Válaszodat előre is köszönöm.

  • Vida Ágnes

   2014. június 10. kedd

   Ha sokat ülsz, az is okozhat ilyesmit, de ha a fájdalom folyamatos, fordulj orvoshoz.

   • zsanett

    2014. június 10. kedd

    Igen elég sokat ülök. Lehet többet kéne
    mozogjak? Nagyon szépen köszönöm!
    Ma már nem érzem hogy fájna. Említsem m e g az orvosomnak azért?

    • Vida Ágnes

     2014. június 14. szombat

     Igen, ha ülő munkát végzel, mindenképpen állj fel félóránként és mozogj, sétálj kicsit. A visszerek és a vizesedés miatt is jobb, ha nem ülsz, állsz sokat egy helyben.

 • SSissykke

  2014. június 06. péntek

  Kedves Gabi, Ági! 🙂

  9. hét és pár napos időben volt, hogy elkezdtem vérezni és egyből az orvoshoz mentünk. A doki azt mondta, hogy ez azért volt, mert kevés hormont termel a szervezetem. Utrogestant írt fel, valamint kényszerpihenőt. Azt mondta, hogy június 6-ig itthon kell lennem, addig nem dolgozhatok, nem erőltethetem meg magam, és addig semmi szex.
  Az Utrogestant is eddig kellett használnom, azt mondta, hogy június 6. után már nem kell, mert addigra kialakul a méhlepény…
  Ma június 6. van, ma voltam a kombinált tesztet csináltatni a kórházban, az UH-n azt mondták minden rendben van.
  Ma a dokimmal nem találkoztam, legközelebb vele csak június 19-én. A háziorvosom azt mondta, hogy ő nem enged addig dolgozni, amíg az orvosom azt nem mondja, hogy mehetek, ígyhát 19-ig még biztos itthon leszek.
  A mai UH lelet alapján (“uterus afv.-ben, benne egy szabályos petesák, melyben egy élő embrió és szabályos szikhólyag… 12 hét 4 nap…”) arra következtetek, hogy hátrahajló méhem van, és még nem alakult ki a méhlepény…

  A leírtak alapján a kérdésem lényegében csak annyi lenne, hogy mivel elvileg a kockázatosabb időszakon már túl vagyunk és lassan kialakul a méhlepény, így házaséletet élni már lehetne vagy még kockázatos? Mennyit árt az a babának?

  • Vida Ágnes

   2014. június 14. szombat

   Ezt az orvossal beszéld meg, hogy lehet-e, de ilyen esetekben jobb, ha a 12. hétig kíméled még magad.

 • edina

  2014. április 25. péntek

  Kedves Ági!

  22 hetes terhes vagyok, és gyakran érzek szùró fájdalmat a jobb bordám alatt, ezen kìvül néha enyhe nilallás is elöfordul a hasam also részében. Ez normális?

  • Gabi

   2014. június 23. hétfő

   Ahogy a méh növekszik, jelentkezhet szúró, nyilalló fájdalom. Viszont mindenképp érdemes erről az orvossal beszélni, mivel nincs két egyforma eset, és a leírtak alapján nehéz lenne pontosan meghatározni, mi okozza ezeket a tüneteket.

 • Judit

  2014. április 16. szerda

  Még csak 6-7 hetes terhes vagyok első gyerekünkkel.Az lenne igazából a kérdésem hogy a munkahelyem mennyire veszélyezteti a kicsit?Napi 11 órában dolgozom,zárt helyen állók egész nap.Ebéd szünet sincs,enni is akkor eszem ahogy tudok,amikor nincsenek az üzletben.Sokat pakolok és hajolok.
  Olvastam hogy ezek nem tanácsosak.
  Kérném ebben véleményeteket.

  • Gabi

   2014. április 22. kedd

   Amíg nem érzed nehéznek, megerőltetőnek, addig nincs gond. Viszont érdemes beszélni majd az orvosoddal, mit javasol, esetleg a főnökkel egyeztetni, hogy valamilyen engedményt adhatna, ha nem bírod a hajtást.

 • Julianna

  2014. április 11. péntek

  Kedves Ági!

  22 hetes terhes vagyok, és ez az első. Még mindig nem érzem, hogy mozogna a baba. Egy hete voltam ultrahangon, ahol minden rendben volt. Számít, hogy a lepény a melső falon tapad? Mit kéne éreznem? Egy picit kezdek aggódni. Köszönöm a választ!

  • Vida Ágnes

   2014. április 13. vasárnap

   Ha a lepény mellső falon tapad, kevésbé érezni a baba mozgását. Ebben a terhességi korban még előfordulhat, hogy pár napig nem érzed a baba mozgását, aztán megint, mert még nagyon kicsi.

 • Dorka

  2014. április 02. szerda

  Kedves Ági!

  Nem tudtam, hogy igazán melyik topicba való a kérdésem, így ezt választottam…
  19 hetes terhes vagyok és kb. 2 napja a kezemmel elég erősen megráztam a pocakomat, hogy végre érezzem a pici mozgását. Ettől lehet valami baja?

  • Vida Ágnes

   2014. április 02. szerda

   Nem kell emiatt aggódnod, nem lesz ettől baja a babának.

   • Dorka

    2014. április 03. csütörtök

    Köszönöm szépen!

 • Berni

  2014. március 31. hétfő

  Szia!
  Én 17 hetes és 5 napos terhes vagyok, és már egy órája úgy érzem hogy nagyon feszül a hasam alja bal oldalt. Mivel első kisbabám lesz, egy kicsit meg rémültem. Mit tegyek? Vagy mért lehet ez? A babának ugye ettől nem lehet baja?

  • Gabi

   2014. április 09. szerda

   A has feszülése gyakran jelentkezik a terhesség során. Ha pihenés során elmúlik, akkor nem gond. Viszont ha gyakran jelentkezik, érdemes beszélni róla a nőgyógyásszal.

 • Lenzsér Georgina

  2014. március 21. péntek

  szia!23 hetes terhes vagyok és sokszor érzek az utobbi idöben hüvelyembe vagy fajdalmat vagy szurást ez természetes és sajnos stresszesebb és hisztisebb vagyok a kelletténél és ez árt babanak?és sokszor érzek szurkálást hasban is ha ugy fekszem meg alhasnál feszülést és szurkálást

  • Gabi

   2014. április 01. kedd

   Természetesen jobb lenne a nyugodt, stresszmentes életmód, az anyuka feszült hangulatát a baba is megérzi. Célszerű sokat pihenni, kerülni a stresszes szituációkat. Érdemes erről a nőgyógyásszal, védőnővel is beszélni.

 • Anita

  2014. március 14. péntek

  Kedved Ági!
  Kérdésem az lenne hogy 7+3 hetes terhes vagyok,és tegnap a párommal kicsit összebújtunk,nem történt semmilyen behatolás,de volt csiklóorgazmusom,és érdeklődnék hogy ártottam-e a babómnak,az előző terhesség em spontán vetéléssel fejeződött be,és kicsit tartok nehogy bajt okozzak,az orvosom most nem mondott semmit hogy tiltott vagy sem,de inkább felejtősre vesszük apával,de remélem ezzel az egy kis “elengedésnek” nem lesz következménye..?
  Tanácsod és válaszod előre is köszönöm!
  Üdv Anita

  • Vida Ágnes

   2014. március 14. péntek

   Dehogyis ártottál, ne aggódj emiatt!

 • valentina

  2014. március 07. péntek

  Kedves Gabi!
  15 hetes terhes vagyok 2 napja hüvelygombat mutattak ki nalam arra irtak pimufucin kupot azt hasznalom 2 napja. Aggodok hogy a babámnak lehet e bármi baja? Ès tegnap az arcomon ès a nyakamon kiütèsek jelentek meg nagyon megijedtem egyböl elmentünk a parommal a sürgössègire. Az orvos azt munta minden rendben : zárt mèhszáj, csecsemöfejnyi uterus. Írt fel calcium pezsgötablettat este meg is ittam egyet, sajnos reggelre sem múlt el 🙁 Az lenne a kerdesem hogy a babával minden rendben ugye? Mert ultrahangon sajnos nem lattam de az orvos azt mondta semmi gond. Elöre is köszönöm a válaszod!

  • Gabi

   2014. március 12. szerda

   A Pimufucin kúp betegtájékoztatója szerint terhesség és szoptatás idején is alkalmazható, így biztosan nem ártott a babának!

 • orsi

  2014. március 01. szombat

  Sziasztok.
  Tegnap tudtam meg hogy 13 hetes vagyok. Semmi tunetem nem volt 1 vagy 2 heten belul felszedtem vagy 4 5 kilot nagyon sokat ettem. Ez most azt jelenti hogy a kicsinek lehetnek problemai emiatt? Amugy eleg sokszor van szuro fajdalom a hasamban hol jobb felen hol a balon de azt olvastam ez normalis, ez igy van? Koszonom

  • Gabi

   2014. március 03. hétfő

   Ha most derült ki, hogy babát vársz, és a vizsgálat során látták a babát, 13 hetesnek mérték, akkor valószínűleg vele minden rendben is van. Viszont ezután az orvos utasítása szerint járj vizsgálatokra!

 • Andrea

  2014. február 27. csütörtök

  Kedves Ági!

  29 hetes kismama vagyok. Éjjel amikor egyik oldalról a másikra fordulok és leginkább a jobb oldalról a balra akkor a jobb oldalon a iszonyatos izomgörcsöm lesz ami szép lassan elmúlik. Sajnos ma reggel arra keltem, hogy folyamatosan szúr egy ponton ha úgy mozdulok vagy azon a ponton megnyomom a hasam. Izomgörcshöz hasonló. Lehet hogy csak mert elfeküdtem? Köldököm felett van jobbra pár centire a fájdalom központja, és ha a hasam jobb oldalát megnyomom arra a pontra sugárzik ki szúró érzés.

  Remélem ez a babára nézve nem okoz gondot mert én elviselem ezt a fájdalmat bár a mozgás nem kellemes, csak a babának ne legyen rossz.
  Válaszod előre is köszönöm!!

 • zsuzs

  2014. február 20. csütörtök

  Kedves Ági!
  Az lenne a kérdésem hogy árt e a 15 hét 6 napos magzatomnak a Canesten kombi?orvos ajánlotta mert folyásom van átlátszó majd sárgás kissé bűzös.Viszont vizsgálat nélkül jutott erre a döntésre.azt olvastam normális a folyás,most mit csináljak?
  köszönöm válaszát!

  • Vida Ágnes

   2014. február 28. péntek

   A színtelen vagy fehér folyás normális, ha színe és szaga van, akkor kezelni kell.

 • Erika

  2014. február 14. péntek

  szia nekem olyan kérdésem lenne hogy most vagyok 39 hetes és az elsô babámat várom hogy alhasi nyilalást érzek mikor
  mozog a baba. Elég sokat mozog és ilyenkor nyilalást érzek lent mi lehet ez josló fájás?

  • Vida Ágnes

   2014. február 15. szombat

   Ha mozog a baba és azért érzel nyillalást, az nem jóslófájás. A jóslófájást a derekadban érzed, 20-30 másodpercig folyamatosan tartanak a fájások és ciklikusan jönnek (pl. 10-20 percenként 20-30 másodpercig folyamatosan fáj, de a kettő között nincsen semmi)

 • Dóri

  2014. február 12. szerda

  Kedves Ági!
  28 éves vagyok és 21 hetes várandós első gyermekemmel. Tegnap este szeretkeztünk a párommal és az aktus végén elég erős alhasi szúró fájdalmat éreztem bal és jobb oldalon egyaránt. Azóta ez enyhült, de néha még mindig érzem ezt a szúrást, van, hogy már közép tájon is. Sem vérzésem, sem folyásom nincsen, a baba sokat mocorog és egyébként is vannak húzó, feszülő fájdalmaim (valószínűleg a méhem növekedése miatt), de ez a tegnapi éles szúrás eléggé megijesztett. Félek, hogy esetleg a méhszájamnak vagy a méhnyakamnak ártott az együttlét. Ilyesmi előfordulhat? Kb. hetente egyszer vagyunk együtt a párommal és még nem volt fájdalmas sohasem. Gondoltam arra is, hogy most kezeltünk ki nemrég egy hüvelygyulladást, emiatt érezhetek esetleg ilyesmit?
  Előre is köszönöm és szép napot kívánok!

  • Gabi

   2014. február 23. vasárnap

   Egyetlen rossz mozdulat is okozhat ilyen szúró fájdalmat. Ha utána pihenés hatására elmúlt, akkor nem valószínű, hogy bármi gondot okozott. Érdemes azért a nőgyógyásznak is megemlíteni.

 • Katus Anita

  2014. február 06. csütörtök

  Sziasztok..
  Azt szeretnem megkerdezni hogy ha valaki kicsit tulsulyosabb mint az atlag..es mondjuk terhes lesz…jobban fog rajta latszani a terhesseg vagy pedig nem csak az utolso honapokban? Elore is koszonom.

  • Gabi

   2014. február 13. csütörtök

   Ezt előre nehéz megmondani, nem vagyunk egyformák. Van olyan, aki a túlsúly ellenére is sokat hízik a terhesség során, van, aki egyáltalán nem hízik.

 • Szilvi

  2014. február 06. csütörtök

  12hetes terhes vagyok,az a problémám hogy egyre gyakrabban fáj a fejem.Voltam ideggyógyászaton ott azt mondták nem tudnak vele mit csinálni mert a terhesség miatt nem lehet röngenezni.Nőgyógyászom nem ajánlotta gyógyszerek szedését.Homeopátiás gyógyszerekkel is próbálkoztam de hiába.Mit lehet ilyen esetben tenni,már mindennapos a fejfájás.Egyre kevésbé bírom,van mikor migrénszerű és egész napos hányással jár.Terhességem előtt is fejfájós voltam akkor csak a flector-por segített!Mit javasol?Előre is köszönöm válaszát!

  • Gabi

   2014. február 13. csütörtök

   A rendszeres fejfájás nagyon meg tudja keseríteni a mindennapokat. Léteznek terhesség során is szedhető fájdalomcsillapítók, esetleg a háziorvossal is lehetne felíratni valamit.

 • Krystyke

  2014. január 31. péntek

  Szia!29 hetes kismama vagyok…Harmadik gyermekemet várom.Az a kérdésem, hogy érzem a babámat, hogy mozog, de nem olyan aktívan, mint az első, két gyermekemnél…igaz, hogy nagyon sokat tevékenykedem, tehát, olyankor nem arra koncentrálok,igazából olyankor nem érzem, de amikor lefekszem pihenni, akkor jelez, hogy “jól vagyok”… :)A másik két gyermekem, sokkal aktívabb mozgású volt.Ugye, ez nem gond, hogy ő nem olyan?

  • Gabi

   2014. február 03. hétfő

   Nem gond. A gyerekek már a méhen belüli életükben is sokban eltérhetnek egymástól. A lényeg, hogy pihenéskor mindig bejelentkezik. 🙂

 • Timi

  2014. január 31. péntek

  Kedves Ági!16hetes terhes vagyok.Megvagyok fázva és éjszaka tüsszentettem egyet és beszúrt egy nagyot a hasam de el is múlt.Lehet valami probléma odabent?Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel:Timi

  • Gabi

   2014. február 03. hétfő

   A tüsszentés okozhat enyhe kis görcsöt. Ez egy egészséges terhesség során nem okoz gondot. De érdemes a megfázás miatt orvoshoz fordulni, hogy ne húzódjon el, ne legyenek szövődmények.

 • Anna

  2014. január 24. péntek

  Kedves Ági!

  32 hetes kismama vagyok. A 31.heti ultrahangon 2-2,5 héttel nagyobbnak mérték a babát, 2 kg-ra becsülték. Ezen kívül az átlagosnál több magzatvizet állapítottak meg. A cukorterhelésem ezután 2 nappal normális lett, nem mutatott cukorbetegséget. Lehet valami gond a háttérben? vagy egyszerű genetika? Esetleg a Karácsony hatott így a baba fejlődésére? Mire figyeljek oda? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel,
  Anna

  • Vida Ágnes

   2014. január 29. szerda

   Ebben a korban már lehet, hogy nagyobb a baba a mérésen, de ezek csak becsült adatok. Ha a szülők valamelyike az átlagosnál nagyobb termetű, akkor normális, ha az átlagnál nagyobb baba születik, bár hozzáteszem, ezek a becsült adatok, nem mindig válnak be és végül átlagos méretű újszülött születik.

 • Évi

  2014. január 23. csütörtök

  Kedves Àgi!

  36+2 napos terhes vagyok! Azt mondta az orvosom ezelőtt 2-3 hete h a babám 2 héttel kisebb a kelleténél mert dohányoztam! (azóta végleg letettem) megkérdeztem a nődokim h ez mit jelent? Azt mondta h úgy semmi baja nincs csak kisebb, nem tud annyi tápanyagot felszívni! Ezelőtt 1 másfél hete kérdeztem a baba súlyát, azt mondta kb 2800g… Akkor most minden.oké?

  • Vida Ágnes

   2014. január 29. szerda

   Ebben a terhességi korban egyébként is előfordulhat, hogy kisebb a baba 1-2 héttel a számított időpontnál, de ezek csak az ultrahang alapján kalkulált adatok, lehet benne eltérés, nem kell aggódnod miatta.

 • Böbe

  2014. január 22. szerda

  jó napot!

  Terhesség alatt normális ha a hasam alja fájdogál?
  Többször jobb oldalt belenyilall. valamikor abbamarad de egész napos.
  Volt ,hogy az éjszaka közepén fel is keltem rá ,de az viszont eléggé fájt és
  a hasam közepe táján volt.
  Sajnos csak februárra kaptam időpontot
  nem foglalkoztak azzal amit imént is leírtam, meg azt válaszolták még úgysem látszana a baba. mensesem december 5én volt kb: 5-6 hetes lehetek
  válaszát előre is köszönöm .

  • Gabi

   2014. február 03. hétfő

   Ha más tünet nincs, akkor lehet ez fájdalom normális. De ha erős görcs, és esetleg vérzés is kíséri, akkor nem célszerű az időpontra, saját orvosra várni, irány a kórház.

 • merci

  2014. január 10. péntek

  Jó napot. Az lenne a kérdésem h 16napos terhes vagyok. És amiota meg kéne jönnie a menstruáciomnak 1nap 2-3szor be körcsölök.ez normáli? Választ előre is köszönöm

  • Gabi

   2014. január 21. kedd

   Ha a görcsök nem erősek, pihenés hatására elmúlnak, és nem kíséri vérzés, akkor normális terhességi tünetnek tekinthető.

 • Enci

  2014. január 03. péntek

  Sziasztok!
  22 hetes terhes vagyok, magam 32 éves. Van egy kb. két éve tartó lelki problémám, szorongással, enyhe depresszióval küszködök. Sajnos ez jelentkezik testi szinten is, gyomor, és bélgörcsök formájában, és sokszor a hátamban is érzek izomfeszülést, görcsöt, gyakran puffadok, fáj a hasam. Amikor megtudtam hogy babát várok (nem volt tervezve, de elfogadtam őt és örültem, bár aggodalmaim vannak a jövőt, jövőnket illetően é óriási a felelősség), egy időre szinte teljesen megszűntek a panaszok, aztán újra előjöttek. Nehezen tudok ellazulni..
  Aggódok, hogy vajon milyen hatással van ez a pocakra és lakójára, méhemre, babára, főleg a testi és lelki fejlődésére?? Azt olvastam, a stresszhormonból kap a baba is.. Szerencsére eddig mindent rendben találtak (még kis vérpecsételés se volt sosem), próbálom ezzel is nyugtatni magam. Szeretném, ha egészségesen és kiegyensúlyozott lélekkel születne a babám! Tudom, hogy ez főleg rajtam múlik..
  Előre is köszönöm a választ! Üdv!

  • Vida Agi

   2014. január 03. péntek

   Érdemes lenne kipróbálnod a relaxációt, a meditációt, vagy ha van rá módod, akkor várandós jógát vagy aquanatalt, ezek segíthetnek, hogy kevésbé legyél feszült a mindennapokban és a babára tudj figyelni.

 • zsuzsi26.

  2013. december 12. csütörtök

  Jó napot. Lenne egy kérdése. Egy hete késik és reggelente hányingerem van. Néha beleszur a hasamba felváltva jobb majd bal oldalon. Lehet hogy gond van?? Két méhen kívüli terhességem volt. A legutóbbi augusztusban. Ugye nem ismét ez a probléma????? Kérem válaszoljon

  • Gabi

   2013. december 18. szerda

   Először is mindenképp érdemes lenne csinálni egy tesztet. Ha a szurkálás enyhe és nem állandó, akkor nem feltétlen van gond. De az előzmények miatt érdemes minél előbb nőgyógyászhoz fordulni.

 • Katalin

  2013. december 07. szombat

  Tisztelt Doktornő

  Én 17 hetes terhes vagyok és az lenne a kérdésem hogy 22.hétre lettem vissza rendelve a genetikai ultrahangra.Nem lesz az túl késő?31 éves vagyok voltam négyes teszten annak jó volt az eredménye az mennyire megbizható?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Vida Agi

   2013. december 10. kedd

   100%-os eredményt egyik teszt sem ad, ne aggódj, ha ezek a vizsgálatok inkább csak megerősítésre szolgálnak, ha a többi érték normális, nincs miért aggódnod.

 • Edit

  2013. december 03. kedd

  Kedves Doktornő!
  Nézegettem a blogot és nagyon sok érdekes és tanulságos dolgot talaltam. 20. hétben vagyok,és a probléma, ami mostanában foglalkoztat a visszér. A terhesség előtt is volt már elég csúnya visszerem, de most érzem, hogy jobban megerősödtek, illetve néha fáj és vszket is. A kérdésem az lenne, hogy mivel csökkenthetem a kialakulásukat? Gondoltam már a gumiharisnya hordására. De az elegendő vagy szükség van valami gyógyszeres kezelésre is?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Vida Agi

   2013. december 05. csütörtök

   A hideg-meleg vizes zuhany, a láb felpolcolása és a harisnya viselése segíthet a legtöbbet, de emellett javulás érhető el kenőcsökkel és illóolajokkal is.

 • Lyssike

  2013. november 25. hétfő

  Tisztelt Doktornő!
  Ma vagyok 14+6 hetes terhes. Reggel óta folyamatos alhasi fájdalmam van. Semmilyen folyás/vérzés nem társul hozzá.
  Azt vettem észre, hogy ülve fokozódik. Ha mozgok, akkor enyhébb.
  Ez normális?
  Köszönöm.
  Egy aggódó kismama

  • Gabi

   2013. december 01. vasárnap

   Remélhetőleg azóta megoldódott a probléma. Lehetséges, hogy a méh növekedése miatt érezte a fájdalmat, ami lehet normális, de mindenképp érdemes ezt az orvossal megbeszélni.

 • Krisztina

  2013. november 23. szombat

  Kedves Doktornő!
  Beágyazódási tüneteim voltak a megtermékenyülést követő 7-10 napon (hasszurkálás, mellfeszülés pl). utána pedig két napig rózsaszín pecsételés. A 13.napon egész nap fáj a fejem és az izületeim, azt hittem ez is a velejárója..a 14.napon pedig megjött a menzeszem szövetdarabokkal, az elején sárgás folyással, illetve egy lázas torokfájós influenzás megfázással (v.vírussal). Mivel ilyen (és pecsételő vérzés sem) soha nem történt, arra gondolnék, hogy korai vetéléssel végződhetett a dolog. A tünetek is ezt muatatják? Ilyen esetben, ahol még teszttel sem volt kimutatható a terhesség kell várni a következő próbálkozással? Azt olvastam gyakran előfordul hasonló.
  Köszönöm előre a választ.
  Kriszta

  • Gabi

   2013. december 01. vasárnap

   Gyakran előfordul, hogy a korai vetélést egyszerűen menzeszként könyveli el, aki nem figyel ennyire a teste jelzéseire. Szerintem nem kell ilyen esetben várni a próbálkozással.

 • Vivi01

  2013. november 18. hétfő

  Üdv Ági,

  12 hetes terhes vagyok!A fáradékonysàg betudhatò a terhességnek,és a vizelési inger is,de ugyanakkor a nehèz lègzés is?? Szinte van,hogy szuszogok mint aki a 40.hétbe van. Ez normàlis?
  vérszegèny nem vagyok, se túlsúlyos kismama(53kg)

  Előre is köszönöm válaszod!

  • Gabi

   2013. december 01. vasárnap

   Okozhatja a terhesség is, de még akkor sem szabad elhanyagolni. Én mindenképp beszélnék erről a nőgyógyásszal, védőnővel.

 • Anna

  2013. november 16. szombat

  Tisztelt Doktorno! 5hetes+6napos terhes vagyok. Nagyon faj a farokcsontom, ha fekszek, ulok, megyek. Ez mellett sajnos megfaztam, 38,7 fok lazam van. Arthat a magzatnak? 7 hetesen van idopontom az orvosnal. Valaszat elore is koszom. Tisztelettel Anna

  • Gabi

   2013. december 01. vasárnap

   A lázas állapot többet árthat, mint egy terhesség alatt is alkalmazható lázcsillapító gyógyszer. A gyógyszertárban is tudnak segíteni, hogy melyiket lehet bevenni, melyiket nem.

 • Eliza

  2013. október 21. hétfő

  Kedves Ági/Doktornő!

  28 hetes kismama vagyok, a második babával a pocakomban (elsőt túlhordtam 1 héttel). Doktornőmmel már konzultáltam problémámról, gondoltam önöktől is megkérdezem, mert nem kaptam egyértelmű választ. Egy bő hete (most már) érzem ugyanazt az érzést mint az első trimeszterben tapasztaltam naponta 2-3x: enyhe alhasi nyomást (fájdalomnak nem is nevezhető) mintha menstruációra készülnék, de sokkal, SOKKAL enyhébben. Tart egy-két mp-ig és vége. Így látatlanban ezek normális jelenségek lehetnek így a harmadik trimeszter elején? Érdemes a méhszájat megnézetni? Az elsőnél nem voltak ilyen problémáim – vagy nem emlékszem rájuk. Nem szeretném, ha a méhszájam idő előtt kinyílna, az “elsőt” meg emelgetni kell…

  • Vida Agi

   2014. január 04. szombat

   Ez normális, ezek az ún. jóslófájások. A harmadik harmadban ez egyre gyakrabban fordulhat elő, nem kell aggódni miatta.

 • Nikolett

  2013. október 05. szombat

  Tisztelt Doktornő!

  12+6 hetes kismama vagyok.Ma órákon keresztül fájt az alhasam,mitől fordulhat ez elő? Van okom félelemre?

  Köszönöm válaszát.

  • Gabi

   2013. október 08. kedd

   Ha görcsös fájdalomról van szó, általában érdemes orvoshoz fordulni, hogy a vetélést kizárhassa. Remélhetőleg nem erről volt szó.

 • Szömök Alexandra

  2013. október 04. péntek

  Tisztelt Doktornő!
  17hetes kismama vagyok.Az orvosom szerint élhetek nemi életet még,de amikor orgazmusom van pisihez hasonló közepes mennyiségű folyadék távozik. Mi lehet az?
  A más problémám pedig hogy mostanában olyan szinten görcsöl a hasam egy nap kb. egyszer,hogy alig tudok mozogni,és még a fekvés is fájdalommal jár.

  • Gabi

   2013. október 08. kedd

   Az erősebb folyás, és az együttlét során keletkező bővebb váladék normális lehet. A görcsök viszont már aggasztóbbak, ezt mindenképp meg kellene beszélni az orvossal.

 • Kriszta

  2013. szeptember 23. hétfő

  Tisztelet Doktornő!
  Jelenleg a második babámat várom. Most 6 hetes terhes vagyok. Kérdésem az lenne, hogy normális e ha nem görcsölget a hasam alja, vagy csak nagyon ritkán. Hányinger, és mellfájdalmam van. Kicsit félek nehogy valami baj legyen. Az első terhességemnél nem tapasztaltam ilyet. Várom válaszát.
  Köszönettel: Kriszta

  • Gabi

   2013. szeptember 25. szerda

   Mivel két terhesség sem egyforma, még egy nő két terhessége is teljesen más tüneteket produkálhat. A leírt tünetek teljesen normálisak a terhesség korai szakaszában.

 • Szántó Bettina

  2013. szeptember 21. szombat

  Tisztelt Doktornő! 28-hetes kismama vagyok,és egy hete mondtàk az ultrahangon hogy 2-fokon érett a méhlepényem. Meddig húzhatom ki ezzel? Egy hónap múlva kell vissza mennen ultrahangra,és félek ha addig történik valami nem veszik így észre. Mit tudok tenni? Mit javasol? Előre is köszönöm vàlaszàt.

  • Vida Agi

   2013. december 01. vasárnap

   A 28. héten normális a 2-es méhlepény, egyáltalán nem korai még ez.

 • Betty

  2013. augusztus 29. csütörtök

  Kedves Àgi.

  Rendszeres olvasója vagyok a blognak és sok hasznos infót találtam már. Elég nehezen találtam meg hol tudok kérdezni ezért elnézést ha nem jó helyen kérdezek.
  Kisfiam szeptember 16-án lesz 8 hónapos. Szépen fejlődik már 1 hónapja kúszik kommandó stílusban. 1 hete egyedül fel ül. A kérdésem alvással kapcsolatos. Jo alvó baba éjszaka egyszer kel fel de csak cicin alszik vissza és napközben is így alszik el. ill ha utazunk akkor a hordozoba. Baj hogy cicin alszik el? Mennyire lesz nehéz majd leszoktatni? Talán elrontottam hogy így szoktattam? Kb 3-4 hónapos koráig este magától aludt el a kiságyba csak aztán beindult a fogzas -már 6 foga van- és a cicitől megnyugodott és elaludt. aztán ez így megmaradt. Válaszát előre is köszönöm. Betty

  • Vida Agi

   2013. október 03. csütörtök

   Nem, nem baj, ha cicin alszik el. Idővel magától is leszokik majd róla.

 • Borbély Erika Tünde

  2013. augusztus 27. kedd

  Tisztelt doktornő!
  A párommal nagyon szeretnénk már kisbabát, de eddig nem jött össze úgy hogy ki is tudjam hordani. Tavaly októberben volt egy spontán vetélésem.Több kérdésem is lenne evvel kapcsolatban mivel nagyon aggódom. 1. Lehet-e köze a vetéléshez hogy csípőficamom van+ dongalábbal születtem? 2. 4 napja víztiszta nyálkás folyadék folyik ki a melleimből, és a melleim is nagyon feszülnek. Étvágyam megnövekedett, reggel és napközben is hányinger gyötör, amit szédülés is kísér,10 -15 percenként járok pisilni,pedig nem vagyok felfázva 5 napja csináltam egy terhességi tesztet(X-epil) ami negatívot mutatott, lehetséges hogy a negatív teszt ellenére mégis terhes vagyok? Augusztus nyolcadikától- tizennegyedikéig együtt voltam párommal védekezés nélkül, mivel akkor volt az ovulációs ciklusom. augusztus 29.-én kéne hogy megjöjjön de remélem hogy nem fog. Ön szerint reménykedhetek a terhességre? Ja és majdnem elfelejtettem leírni hogy Július 29.-én megvolt a Menstruációm de nem úgy ahogy szokott lenni első két nap kevés vérzés utána erős szagtalan barnás folyás volt összesen 7 napig. Lehetséges hogy Júliusban már megfogant? Mert akkor is ovulációs időszakban voltunk együtt védekezés nélkül. Elnézését kérem hogy ilyen hosszúra sikerült de remélem hogy a kérdéseimre válasz kapok, ezért kérem hogy ha lehet válaszoljon. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Borbély Erika Tünde

 • Babi

  2013. augusztus 27. kedd

  Kedves Gabi!!!
  A terhessegem 5.heteben jarok ez a 3.terhessegem a masodik sajnos missed ab-vel vegzodott.A problemam az hogy szinte egesz napos enyhe mensesre emlekezteto gorcseim vannak ami a derekba is kisugarzik, verzes nincs.A fura az hogy az elozo terhessegeknel nem tapasztaltam.a jovo heten megyek nogyogyaszhoz de tartok tole hogy mehen kivulire utalhatnak a jelek.Koszonom

 • Szende

  2013. augusztus 26. hétfő

  33 hetes vagyok, es par ora alatt nagyon ramtort egy hules vagy virus, nagyon faj a torkom, emiatt nem aludtam ejszaka, levert vagyok,es folyik az orom folyamatosan.Lazam nincs, nekem nem nagyon szokott laz jelentkezni hulesor.Keszulok is a csaladorvosomhoz, viszont tudom hogy antibiotikumot fog irni. Homeoptias gyogyszert o nem ir fel vagy nem tud javasolni, esetleg a kisfiam haziorvosa. Mit javasolsz mit tegyek. Most szedek c vitamint, grafuitmagcseppet, mez,citrom, amit hazilag lehet. Nagyon koszonom elore is a valaszod!

  • Vida Agi

   2013. szeptember 26. csütörtök

   A homeopátiás szerek közül az oscillococcinum való megfázásra, de ha súlyosbodik a helyzet és antibiotikumot kapsz, akkor azt is be kell szedni, a babának rosszabb a kikezeletlen betegség, mint az antibiotikum esetleges hatásai.

 • Nelli

  2013. augusztus 16. péntek

  Szia Ági,

  21. hetes terhes vagyok és tegnap délután elkezdett szúrni a hasam(olyan mint amikor sokat futok és nem rendesen veszem a levegőt és elkezd szúrni oldalam) Azóta hol jobban fáj, hol elmúlik. Leginkább fekvéskor jön elő. Miért van ez? Normális ez?
  Előre is köszi! Szép napot!

  • Vida Agi

   2013. szeptember 26. csütörtök

   Igen, ez normális.

 • Katinka

  2013. július 30. kedd

  Lenyom 4hónapos terhes veleszületett vese problémája van a nőgyógyász azt mondta neki a fiatalabb volna a terhessége el venné Már kétszer bevérzett és az egyik veséje le állt a lányomnak Mire lehet számítani aggódom miatta

  • Vida Agi

   2013. augusztus 08. csütörtök

   Ebben sajnos nem tudunk segíteni, az orvossal kéne beszélni.

 • Natasa

  2013. július 09. kedd

  Kedves Agi!

  11 hetes 2 napos terhes vagyok. 5 napja egyutt voltunk a parommal es az aktus utan barnas folyas jelentkezett,ami azota is van bar ritkan. On szerint van okom aggodni e miatt? Napi teendok kozben gyakran lekell pihennem picit,mert ugy erzem bekemenyedik a hasam. Semmilyen tunetem nem volt eddig a mellfeszulesen es a jo etvagyon kivul. 3 het mulva kell ujra orvoshoz mennem. Varom valaszat! Udvozlettel: N.

  • Gabi

   2013. július 10. szerda

   Ha a barnás folyás nem múlik, netán vérzésbe vált, és görcsök is jelentkeznek, akkor érdemes nőgyógyászhoz fordulni, ilyenkor nem kell a következő időpontra várni.

   • Erika

    2019. október 10. csütörtök

    Szia.Önző dolog ha kisfiú babát szeretnénk?22. Héten voltunk másodjára ultrahangon ahol viszont lányt mondtak.A kicsi egészséges; ugye ami a fő és lényeges dolgok. Viszont nemtudjuk mit kezdjünk ezzel az érzéssel hogy fiút várunk.Remélem nem kell pszihológushoz mennem.

    • Vida Ágnes

     2019. október 11. péntek

     A gyermek mindig ajándék, nem a szülő vágyainak beteljesítője. Természetesen előfordulhat tévedés, hogy lányt látnak az UH-n, de végül mégis fiú lesz, vagy csak később mutatja meg magát, de ha mégsem, a gyermek születése akkor is csoda és különlegesség. Lányos anyának lenni ugyanolyan csoda, mint fiúsnak.