Vizsgálatok, ügyintéznivalók a terhesség alatt

Az első vizsgálaton az orvos megállapítja a terhesség korát, készít egy ultrahangot (vagy ad rá beutalót), valamint elküld egy csomó vizsgálatra.

Vizsgálatok, ügyintéznivalók a terhesség alattAz első vizsgálatok: labor (ne lepődj meg, kb. 7 ampulla vért vesznek majd le), EKG, háziorvos (belgyógyászati vizsgálat), fogászat (egy gyulladt fog komoly problémákat okozhat a terhesség folyamán).

Ha minden vizsgálat eredménye megvan, ezekkel kell elmenni a védőnőhöz, aki kiadja a kiskönyvet. Ezután általában legközelebb a 12. héten kell elmenni az orvoshoz, aki ismét készít egy ultrahangot, elvégzi az ún. tarkóredő-mérést, amivel a Down-kórt szűrik.

A 16. héten vesznek le vért az ún. AFP vizsgálathoz, amivel úgyszintén a Down kór jeleit keresik.

A 18. héten megint ultrahang. Aztán jó ideig semmi.

A 24. hét környékén van vércukorvizsgálat, mégpedig terheléses (van, ahol csak egy zsömlét kell megenni, van, ahol cukros vizet inni).

Legközelebb a 30. hét környékén van UH, utána pedig a 36.-on.

A 36. héten vesznek kenetet a streptococcus vizsgálathoz is (ha találnak streptococcust, akkor antibiotikummal kb. 1 hét alatt kikezelik, ellenkező esetben szülés közben a baba elkaphatja a bacit szülés közben, ami tüdőgyulladást okozhat nála).

A 36-37. héten van mégegy vérvétel, és ekkor kezdődik meg a CTG (NST) vizsgálat is, amire minden héten egyszer kell menni, a 40. héttől pedig kétnaponta (sőt, van, ahol naponta, de mindez orvosonként változhat).

Ahhoz, hogy később járjon az anyasági támogatás, összesen 4 alkalommal kell megjelenni az orvosnál terhesgondozáson, amiről a szülés előtt lehet igazolást kérni, de persze általában sokkal többször megy el az ember orvoshoz. A 12. héttől havonta, aztán később már két-háromhetente, a 36. héttől hetente. A terhesgondozáson minden alkalommal van vizeletvizsgálat (ha van benne fehérje, az terhességi toxikózis jele lehet), vérnyomásmérés (ugyanemiatt), súlymérés (szintén a toxikózis jele lehet a hirtelen súlynövekedés). Ez utóbbit nem szekálásból csinálják, és tudni kell, hogy a nagy testsúly és a hízás nem okoz toxikózist, csak a hirtelen súlynövekedés (mert a szervezet ilyenkor vizet tart vissza) és több vizsgálat bizonyította már azt is, hogy a terhesség alatti hízás miatt nem alakul ki nagyobb eséllyel terhességi toxikózis, szóval emiatt nem kell tartani.
A hízásról bővebben itt

A védőnők közül azt kell megkeresned, aki a tartózkodási helyedhez tartozik, akkor is, ha papíron máshol laksz. A legegyszerűbb, ha felhívod a helyi háziorvosi rendelőt, ők biztosan tudnak segíteni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

68 Comments

Comment navigation

  • Vikus!

    2011. február 13. vasárnap

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni..
    Most számoltam utána és már a 22. hétnél tarthatok!!Utolsó menstruációm szept.9-én volt, aztán október, novemberben épp, h csak volt valami, de azok nem olyanok voltak, mint azelőtt!!De decembertől egyáltalán nincs semmi!Mit kell most tennem?milyen orvoshoz kell legelőször mennem? Nem lesz gond, h 22 hetesen megyek el először orvoshoz??Picit félek!! És még annyit, hogy ha most elmegyek 4D-s ultrahangra már megtudják mondani a baba nemét?? Várom válaszod!
    Előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. február 14. hétfő

      Ne aggódj! Nyugodtan keress meg egy nőgyógyászt! Igen, a 4D Uh-n már ilyenkor szinte biztosan meg tudják mondani a baba nemét.

      • Vikus!

        2011. február 14. hétfő

        Köszönöm a válaszod!!Ma megyek nőgyógyászhoz, picit nyugodtabbnak érzem magam, de mégis félek valamitől!!

  • Varga Ibolya

    2011. január 21. péntek

    Kedves Ági!
    A következő kérdéssel fordulok önhöz!
    Október 22-én volt az utolsó menzeszem, most 13 hetes terhes vagyok. eddig még nem voltam orvosnál, mert nem éreztem fontosnak! ma délelött elmentem a közeli kórházba időpontra a terhes gondozóba, de mivel 2 óra várakozás után, érdeklődtem, hogy mikor hívnak be, közölték velem, hogy várjak! Sajnos tovább nem tudtam várni, a rengeteg ember miatt a közérzetem nem volt a legjobb.
    Tehát a kérdésem: ha hétfőre kérek időponot a nőgyógyászatra nagyon elvagyok késve? Ha igen, milyen problémát okozhat ez a babának?
    válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 27. csütörtök

      A babának nem lesz tőle semmi baja, de menj el minél hamarabb, mert a 12. heti ultrahangról már lemaradtál, és ez egy nagyon fontos vizsgálat, aminek az eredményeire később szükség lesz (pl. ez mutatja meg, mennyi idős is a magzat valójában, itt szűrnek számos rendellenességet és a Down kórt stb.)

  • Tóth Erika

    2011. január 18. kedd

    szia ági!

    Elég tanácstalan vagyok, ezért fordulok hozzád. Elmentem magán nőgyógyászhoz, mert késett a menstruációm, nem gondoltam semmi „rosszra”, mert mindig védekeztünk a párommal. Ő azt mondta, hogy már 12 hetes terhes vagyok, ledöbbentem, mivel végig megvolt-igaz nem ugyan olyan volt, mint előtte-de erre nem gondoltam, semmi más változást nem vettem magamon észre. Most töltöttem be a 16 hetet, és olvastam egy vérvizsgálatról, de már erről is lemaradtam, most fogok menni ismét nőgyógyászhoz. Védőnőhöz még nem voltam, tudom, hogy kell a 4 pecsét, az meg is lesz, de most költözőben vagyok, így már a helyit nem is akarom felkeresni. Az érdekelne, hogy nagyon nagy baj e, hogy kimaradt ez a vérvizsgálat? Ultrahangból nem szűrik ki a dolgokat, azt mondta egy ismerősöm, hogy már kár elmenni erre a vizsgálatra, mert kóros értéket is mutat, sőt vitatják is, hogy szükséges e ez a vizsgálat. Várom válaszod és előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Mindenképpen csináltasd meg a vérvizsgálatot, mert a 16. heti vérvizsgálat az ún. AFP, amiből a fejlődési rendellenességek kockázatára következtetnek, ezt nem lehet máskor megcsináltatni, csak most.

  • Edina

    2010. december 06. hétfő

    Sziasztok!

    17 hetes kismama vagyok.Már voltam 12hetes UH meg laboron is itt minden rendben volt. 16 hetesen voltam AFP-n de a védőnőm még csak most küldött belgyógyászatra.Ez szerintetek normális nem túl késői? Mit fognak ott csinálni velünk?
    Köszi
    Edina

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Nem kell aggódnod, ez általában csak egy EKG vizsgálatból áll, meg egy kis pocaktapogatásból.

    • Martina

      2010. december 07. kedd

      Szia Edina!
      Ne aggódj, egyáltalán nincs későn, engem 23. héten küldtek el belgyógyászatra. Amúgy semmi mást nem csinálnak, mint EKG-t és megmérik a vérnyomásod.

  • vvvv24

    2010. december 01. szerda

    Kedves Ági!
    A következő problémával fordulok hozzád.
    Jelenleg 9+5 napos terhes vagyok. Sajnos 2 hétig és még a továbbiakban feküdnöm kell egy hematóma miatt. Szerencsere a legujabb uh szerint mar felszívodóban van, és a vérzés is elmúlt.
    A baba szépen nő, szívhangja is jó. Azonban a köldökzsinóron az orvosom egy 11mm-es cisztát látott. Megnyugtatott, hogy nincs probléma, nincs elzáródás. Közben majd többször megnézi persze.
    Sajnos azért nyugtalan vagyok. Esetleg elmenjek másik orvoshoz is, vagy tényleg ne „törödjek” vele, nyugodjak meg. Ez elmúlhat, vagy végigkísérheti a terhességet gond nélkül?
    V.
    köszönöm a válaszodat!

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Nem kell aggódnod, ciszták gyakran alakulnak ki a terhesség folyamán, de általában fel is szívódnak.

  • manka

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági!

    Kérdésem lenne, hogy a körzeti orvos milyen belgyógyászati vizsgálatokra küld el, és ő is külön kér-e egy vérvételt, és ha igen, akkor ezt kötelező-e megcsináltatni.

    Ugyanis teljesen kiborulok a sok vizsgálattól, főleg a vérvételtől. Ma voltam AFP-én, jövő héten megyek genetikai UH-ra.
    Szóval nem elég csak a nőgyógyászom által előírt vizsgálatsorozat? Még a körzeti orvos is vérvételre küldhet, és egyebekre, ami kötelező?

    Köszönöm válaszod!
    Üdv: Manka

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Nem kötelező, de a belgyógyászati vizsgálat kötelező, mert ha valamilyen betegséged van, az rizikófaktor a terhességnél és a szülésnél is. Ha pedig ehhez plusz vérvételre van szükség, akkor meg kell csináltatnod.

  • Gaby

    2010. november 13. szombat

    Szia! 33hetes terhes vagyok kedden voltam ultrahangon. Az orvos azt allapitotta meg, hogy tul feszes a mehem es ha tovabb feszul antibiotikumra lesz szuksegem. Miert van ez?

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Ez azért van, mert a feszes méh streptococcus fertőzésre utalhat, ezt mindenképpen kezelni kell, mert a szülőcsatornában szülés közben a baba elkaphatja és például tüdőgyulladást okozhat az újszülöttnél.

  • Hédi

    2010. november 07. vasárnap

    Szia!
    18 hetes vagyok, nemsokára megyek a 20 hetes ultrahangra. Olyan kérdésem lenne, hogy miket néznek akkor az ultrahangon, és hogy a baba nemét meg tudják-e már akkor állapítani?
    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 17. szerda

      Ilyenkor általában már meg tudják állapítani a baba nemét, ezenkívül a méreteit nézik meg, valamint a veséket, szívet, gyomrot és a genetikai eltéréseket figyelik.

  • Léna

    2010. október 24. vasárnap

    Szia Ági,
    Én csak orvoshoz járok, még nem kerestem fel védőnőt. Az orvosom nem kérdezett semmit.
    Nincs kiskönyvem sem. Okozhat ez valamilyen hátrányt?
    Üdv Léna

    Válasz: Igen, ha nincs kiskönyved és benne legalább 4 kötelező vizsgálatról pecsét, akkor nem kaphatsz anyasági segélyt szülés után.

  • Ditta

    2010. szeptember 15. szerda

    Szia!
    4 hetes terhes vagyok,a hasam alja gyakran fájdogál enyhe menses szerűen.Magnézium szedését javasolták,melytől elmúlik.Ugye ez a fájdalom nem probléma,mert megijesztettek azzal,miszerint ilyenkor még nem nyúlik a méh,tehát fájdalom se lehet,másrészt hogy lehet sárgatest elégtelenség,de a baba hamar jött,rendszeres ciklusaim voltak,és soha nem barnáztam.Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz:Koraterhességben normális a menses szerű fájdalom, nem kell vele foglalkozni.

  • Hédi

    2010. augusztus 29. vasárnap

    Sziasztok!
    Olyan kérdésem volna, hogy 24 éves vagyok, 9 hetes.
    Nem akarok orvoshoz ragaszkodni, de félek, hogy nem látnak el rendesen a terhesgondozóban. Az lenne a kérdésem, hogy megcsinálnak-e ott nekem minden szükséges vizsgálatot, vagy csak akkor, ha fizetek havonta az orvosnak?
    Légyszíves válaszoljatok, mert nem akarok rossz döntést hozni!
    Előre is köszönöm!!!

    Válasz: A terhesgondozáson minden fontos és szükséges vizsgálatot megcsinálnak. Ezek kötelező vizsgálatok, meg kell, hogy csinálják. Ha valamilyen panaszod vagy kérdésed van, azzal is kell foglalkozniuk, arra is kell, hogy válaszoljanak. Kérdezz nyugodtan a védőnőtől, vagy az orvostól is akár, és ha nem vagy megelégedve azzal, ahogy bánnak veled, még hetek múlva is megkereshetsz egy orvost a magánrendelésén.

  • Amy

    2010. augusztus 28. szombat

    Sziasztok!

    Az lenne a kérdésem, hogy a jövő héten kell mennem a 12 hetes komplex vizsgálatra, viszont nem kaptam beutalót, a védőnő azt mondta elég a kiskönyvem,ez így van?
    Valamint amikor 16 hetes terhes leszek és az AFP vérvétel lesz esedékes én nem leszek itthol, más városban is elvégzik, kell-e ahoz is beutaló, és ha pénzért végzik az kb mennyibe kerülhet?

    Válasz: A kiskönyv tényleg elég. Az AFP kötelező vizsgálat, meg kell csinálni máshol is.

  • Virag

    2010. július 30. péntek

    Sziasztok!

    Az a problemam hogy Hollandiaban vagyok terhes!
    Nem untatlak titeket a reszletekkel , de a lenyeg hogy itt szinte semmiyen orvosi vizsgalatra nem kuldenek el. Csak max vedonohoz. Illetve semmilyen vizsgalatot nem csinalnak. Sikerult magam mindenfel indokkal beutaltatni egy nogyogyaszhoz, de amikor elmentem eloszor 6 hetesen , csinalt egy huvelyi ultrahangot es ennyi. Kerdeztem hogy milyen vizsgalatokat fog csinalni , de udvariasan kikerulte a valaszt.
    Valaki leirna hogy milyen vizsgalatokat csinalnak otthon meyik heten.
    Kezdek kiborulni az itteni helyzettol , jovo heten megyek vissza es az orvos orra ala tolni a papirt. Ha meg akkor sem csinalja meg akkor megyek haza. Hozzatennem a legdragabb biztositast fiztem itt.

    Elore is koszi a segitseget !

    Válasz: Hollandiában tényleg nem csinálnak az első harmadban szinte semmilyen vizsgálatot, ha panaszmentes vagy, csak a 12. hét után vizsgálnak meg. itthon az első ultrahang után a 12. hétig el kell intézni a fogászati vizsgálatot, belgyógyászati vizsgálatot, EKG-t, teljes labort, vércsoportvizsgálatot. A 12. héten van egy genetikai ultrahang, majd a 16. héten leveszik az AFP-t (ezt egyébként sok országban nem csinálják és nem is igazán szükséges, mert gyakran félrevezető eredményt ad), majd a 18 héten megint ultrahang. Utána a 24. héten vércukorvizsgálat, majd a 36. héttől CTG hetente és egy alkalommal még ultrahang plusz flowmetria. A 18. -36. hét között havonta egyszer kell menni a védőnőhöz, ahol vizeletvizsgálat és súlymérés van.

  • Födiné Opoczki Zsuzsa

    2010. július 12. hétfő

    Szia Ági.23 hetes terhes vagyok,a 24 hetes labort és cukor terhelést megcsinálttathatom lekhelyemen kivül is?Nyaralni indulunk.Köszönöm válaszod.Zsuzsa

    Válasz: Elvileg igen, gyakorlatilag nem szeretik, viszont ezt nem kötelező a 24. héten csinálni feltétlenül, előtte vagy utána is lehet.

  • Zsuzsi

    2010. július 11. vasárnap

    Szia!

    EGy kérdésem lenne: nem tudom, jól gondolom-e a védőnővel kapcsolatos dolgot: az orvosom azt mondta, menjek el 0. ultrahangra, majd ezt követően fel kell keresnem a védőnőt. A gondom,hogy nem tudom, melyik védőnőt. A lakcím szerinti illetékes körzetes védőnőnek a gyermekorvosnál van heti 1x fogadó órája, oda kell elmennem?

    Köszönöm!

    Válasz: Igen.

  • Gabi

    2010. május 26. szerda

    Szia.

    Én most 10 hetes terhes vagyok. Most voltam a dokimnál és azt mondta hogy legközelebb a 13. héten kell menjek ultrahangra és vérvételre. Eddig 1 ultrahangon voltam semmi máson.
    Azt mondta hogy a védőnőt is majd csak a következő ultrahang után kell felkeresnem. Ez így normális?
    Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: Igen.

  • Judit

    2010. május 20. csütörtök

    Kedves Ági!

    Két hét múlva megyek az első vérvizsgálatra, jelenleg 9 hetes terhes vagyok. Védőnő írta ki a HBsAg + luesz és a belgyógyászati beutalót, amit a háziorvossal alá kellett íratni, és kérni még hozzá laborra beutalót, valamint vércsoport meghatározást. A háziorvos egy sima labort írt ki, és azt mondta, a védőnő által kitöltött papíron van a vércsoport meghatározás is (direkt rákérdeztem). Na én akárhogy nézem, értelmezem, úgy látom, sem vércsoport meghatározás, sem ellenanyagszűrés nincs kiírva. Hogy kell ezeknek megjelennie a beutalón? Vagy (bár nem tartom valószínűnek), ezt kérés nélkül megteszik a laborosok?

    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: A vércsoportvizsgálat alap, azt mindig megcsinálják, az ellenanyagot akkor, ha Rh negatív vagy.

  • Eszter

    2010. május 19. szerda

    Sziasztok!
    Nálunk csak védőnő van, eddig ő írt csak a kismamakönyvbe. Orvoshoz a szomszédos városba járok.Kérdésem az, hogy ezen kívül kellene járnom valahová terhesgondozásra is?
    Köszönöm a választ.

    Válasz: Nem.

  • Szilvi

    2010. május 10. hétfő

    Kedves Ági!

    Az én kérdésem is a külföldön zajló terhességgel kapcsolatos: 3. gyermekemet várom, 7 hetes várandós vagyok. (Második kisfiam is már külföldön született, de vele a terhesség első felében még Mo.-n voltam, így a kismamkönyvben és pecsétekben nem volt hiány!) Most azonban „minden” itt, külhonban kezdődött, a 12. hetemig nem utazom haza, Mo.-ra. Tulajdonképpen az Európai Unió nem szól erről, hogy az itteni pecséteimet és leleteimet, dokumentált orvoslátogatásaimat elismerje?! Magyar munkáltatómmal folyamatos a jogviszonyom, első kisfiam 6 éve született. Mindenképpen csak mo.-i pecséteket foganak el? Miért?
    Köszönöm válaszodat!

    Válasz: Sajnos ez tényleg így van, de a pecsét arról szól, hogy kapj magyar ellátást (GYES stb.) Ez nem EU-s ellátás, hanem magyar. Megteheted, hogy ott igényelsz ellátást, ahol élsz, vagy kérheted a magyart, de akkor ez a feltétel van. Ha hazajössz, magánúton azért be lehet szerezni a szükséges pecséteket.

  • Emőke

    2010. április 25. vasárnap

    sziasztok!igazából két kérdésem lenne, most voltam tarkóredőmérésen az eredmény 2,9mm, de a ductus venosus reservben az A hullám nem volt jó! mik a kilátások, genetikai tanácsadásra megyek, de ha valaki tudna mondani valamit ezzel a témával kapcsolatban megköszönném!

    Válasz: Ez szívfejlődési rendellenességre vagy Down kórra utalhat, de nem egyértelműen, ezért mindenképpen szükséges a genetikai vizsgálat.

  • szabó mónika

    2010. március 22. hétfő

    Móni vagyok, 26 éves van egy 8 éves kisfiam, én most arra szeretném a választ kapni hogy mi már több mind 6 éve nem védekezünk mert nagyon szeretnénk kisbabát. január 15.én volt meg utolján a menzeszem,elmentem egy hete a nőgyogyászatra és elküldtek ultrahangra ami azt álapitotta meg hogy 7 hetes terhes vagyok az a nagy kérdésem hogy amit az ultrahang kimutatott az valóban igaz e? nagyon szeretnénk már kisbabát és egyszerüen nemakarom elhinni már 6éve nem védekezünk és eddig nemestem teherbe hogy ez valóban igaz e kérem válaszoljanak köszönöm

    Válasz:
    Hidd el, az ultrahangon 7 hetes terhességet nem láthatnak véletlenül! Legközelebb már szívhangot is fognak mutatni!

  • Ildikó

    2010. március 15. hétfő

    Szia Ági!

    15 hetes ikreket váró kismama vagyok. Az AFP vérvételre 22.-én megyek. A védőnő és a doki is azt mondta, nem lesz kielégítő az eredmény, mert ikreknél biztos magas lesz.
    Az utána következő ultrahangon mondjuk nézik az esetleges rendellenességeket.
    Elmenjek 4D-s ultrahangra? Az biztosabb eredményt adhat, mint a sima? Ha igen mikor, hányadik héten?
    Köszi

    Ildikó

    Válasz: Igen, ez tényleg így van, ahogy mondták.
    A 4D ultrahang ugyanolyan, mint a normál ultrahang, csak egy speciális képalkotó eljárással 3 dimenzióssá és mozgóvá teszik a képet, tehát ebből nem fogsz többet megtudni a babáról, mint a hagyományos ultrahangvizsgálatból.

  • Emi

    2010. február 11. csütörtök

    Szia Agi! koszonom a valaszod!
    Vegul felhivtam a nogyogyaszomat, hogy akkor most mit csinaljak, illetve mik azok amikre kerjek mindenkeppen beutalot. Behivott hozza a korhazba, igy ma voltam ott. Igaz rament sajnos a fel delelott, de legalabb mindent megcsinalnak egy vervetelbol es ingyen :o) AFP, vercsoport, ellenanyag, szifilisz, hepatitisz, es toxoplasma-t is kertem. A doki megirta a papirokat, a noverke pedig levette a vert. Mostmar csak az kell, hogy minden rendben legyen :o)

  • Emi

    2010. február 04. csütörtök

    Szia Agi!

    15 hetes kismama vagyok. Jovo heten megyek az AFP vizsgalatra. A haziorvosom az SZTK-ban rendel, es van olyan lehetoseg, hogy ok leveszik a vert, nem kell a labornal sorba allnom ki tudja mennyit es milyen betegek kozott.
    Elso alkalommal (miutan kiderult a terhesseg) is ok vettek le a vert, de amikor elvittem a dokihoz az eredmenyt (illetve tegnap a vedonohoz is), hianyolta a vercsoportot es ellenanyagot, kisse felhaborodottan, hogy pedig ez az alap. A vedono ugyszinten, pedig o ugyanaz a korzet, mint az SZTK. A doki a szifiliszt is hianyolta, a vedono pedig a hepatitiszt. Most felhivtam a doki rendelojet, hogy jovo heten mennek AFP-re hozzajuk, ismet leveszik nekem a vert, es mondtam nekik, hogy ezek hianyoznak az elozo eredmenybol, es keri a doki meg a vedono, es megcsinaljak-e. Erre azt mondta, hogy a vercsoportot megcsinaljak, de a tobbi mar nem TB altal tamogatott, igy nem tudjak megcsinalni. Ha meg akarom csinaltatni, fizetnem kell erte.

    Az lenne a kerdesem, hogy ezek kozul mi az ami kell mindenkeppen (Hepatitisz elleni oltast 1 eve kaptam egy utazas elott), illetve, hogy kell-e kerjek a haziorvostol beutalot, es kulon a laborba kell-e elmennem megcsinaltatni? Vagy hogy mukodik ez?

    Válasz: Az a gond, hogy amikor az AFP-t veszik le, akkor azokat nézik meg a vérben, ami akkorra elő van írva, mást nem. Mivel ezek protokollok, ha ettől eltérőt kérsz, akkor az valóban fizetős. Persze nyilvánvaló lenne, hogy ha valami hiányzik, akkor azt megnézzék ebből a vérből, csakhogy az előírás más. Szóval a hiányzókra kérjél beutalót és az egy újabb vérvétel lesz, mert a kórházban, amikor szülsz szükség lesz ezekre az eredményekre (pl. a szülésnél egy aktív hepatitisz fertőzés megfertőzheti a babát, nekik tudniuk kell, hogy nem vagy-e fertőzött, mert akkor eleve császármetszést végeznek)

  • Kat

    2010. február 01. hétfő

    Szia!
    Vérvétel eredményem az alábbi: ASO 447IU/mL, ez nagyon sok, mert 200 alatt kéne lennie, azt olvastam, hogy ez streptococcus fertőzésre utal!? A Koleszterinem magas még, a karbamid 1,72, alacsony, reumafaktor 16,1 magas.
    Kell aggódnom a magas ASO érték miatt, elég ha a 35.héten leveszik a kenetvételt?
    Várom válaszodat. Köszönettel:Kati

    Válasz: Aggódnod nem kell. Ha a 35. héten leveszik a kenetet és fertőzés van, akkor 1-2 hét alatt antibiotikummal kikezelik. A streptococcus a hüvelyi szülésnél okoz gondot, mert a babát megfertőzheti, addig nem kell aggódni miatta.

  • Kat

    2010. január 26. kedd

    Szia!
    Az lenne a kérdésem, ha Rh – os anya vérében ellenanyag termelődik akkor az károsítja a magzatot? Ez csak a szülésnél fontos hogy megkapjam a anti D-t. Vagy a szülés előtt is van jelentősége? Válaszod előre is köszönöm.

    Válasz: RH összeférhetetlenség akkor áll fent, ha te Rh negatív vagy, a férjed meg Rh pozitív. A terhesség alatt nem keveredik a magzat és az anya vére, ezért akkor nem okoz problémát.

  • Kat

    2010. január 03. vasárnap

    Szia Ági!
    A 24. heti vérvizsgálatnál nem csináltak ellenanyagszűrést pedig A- a vércsoportom, elég ha csak a következő vérvizsgálatnál csinálnak ami a 36.héten lesz? Vagy kérjek külön beutalót egy ellenanyagszűrésre, 27 hetes vagyok.

    Válasz: Szerintem kérjél beutalót.

  • Kat

    2010. január 03. vasárnap

    Szia Ági!
    Túl vagyok a 24.heti labor és vérvétel vizsgálaton. Hány hetesen kell menni a következő labor és vérvétel vizsgálatra? Várom válaszodat. Köszönettel: Kat

    Válasz:36

  • Betti

    2009. november 27. péntek

    Na,ez a védőnősztori nem egyszerű.Senki sem tudta megmondani,kihez tartozom.Se az sztk-ban,se a háziorvosnál.Most ilyenkor mi van?Kit kérdezzek meg?Menjek minden nap terhestanácsadásra,hátha megtalálom a 15 védőnő közül?Mert érden ennyi van.Hát nekem ez nem lesz olyan egyszerű…

    Válasz: Szerintem menj be a védőnői irodába, ott ki szokott lenni írva, vagy valaki meg tudja mondani, melyik körzet kihez tartozik.

  • Betti

    2009. november 25. szerda

    Köszönöm Ági!Gyorsan jött a válasz 🙂
    Holnap talizok a védőnömmel,aztán a többi már könnyebb lesz 🙂

  • Betti

    2009. november 24. kedd

    Szia Ági!
    Volna pár kérdésem,de mire megkapnám a választ,mert tudom,hogy nagyon sok levélre kell válaszolnod,addigra szerintem megoldódik.Azért felteszem.
    10 hetes terhes vagyok,tegnap voltam uh-n,minden rendben volt.Kaptam egy rakás beutalót,de a belgyógyászaton kívül nem tudom,a többi hova szól,de még anyám se.Jövő csütörtökig meg kell lennem velük,mert akkor megyek vissza a nődokihoz.Igazából azt nem tudom,hogy én járjak utána,vagy keressem fel a védőnőmet,aki csak most csütörtökön rendel.Akkor csak alig 1 hetem marad a vizsgálatokra.Nem csak hogy ez az első terhességem,de még orvoshoz sem jártam soha,azt sem tudom,mit,hol találok.Nagyon kellemetlen.Várjam meg a védőnőmet?Nem fog idiótának tartani?Én eléggé annak tartom magam,és sajnos a nődokim igen szigorú ember,nem nézné el,ha csúsznék valamivel.Kicsit stresszelek emiatt.Ha tudnál tanácsolni valamit,azért nagyon hálás lennék!

    Válasz: Neked kell utánajárnod. A belgyógyászaton kívül, vér és vizeletvizsgálat szokott lenni, fogászatra és EKG-ra kell elmenni, én mindkét gyereknél egy délelőtt alatt elintéztem ezeket a kötelező vizsgálatokat. Ha nem ismered helyben a járást, a védőnővel beszélj és ő segíteni fog, ne hidd, hogy másnak ez nem probléma, mások is biztos meg szokták tőle kérdezni ezeket.

  • Dimi

    2009. október 25. vasárnap

    Sziasztok!

    A másik oldalra már írtam és köszönöm a választ!
    Most mégegy kérdés az eszembe jutott. Van egy öcsém aki sajnos betegen született (szájpadhasadékkal) de problémák voltak a szülésnél (farfekvéses volt és mégis természetes úton született meg mert az orvos szerint pici volt a baba meg lehetett úgyis szülni.) Na de nem is ez a nagy kérdés hanem az hogy ha teherbe esek mennyi az esélye annak hogy az én kisbabám is szájpadhasékkal születik?Van e egyáltalán esély arra hogy így születik nekem kisbabám? Előre is köszönöm a választ:Dimi

    Válasz: A szájpadhasadékot nem csak örökletes okok okozhatják, gyógyszerek, környezeti ártalmak, kromoszóma rendellenesség egyaránt okozhatja, ritkább esetben örökletes csak. De mivel ő a testvéred, nem a felmenőd, ezért kicsi az esélye, hogy ha örökletes nála ez a dolog, akkor te továbbörökíthetnéd.

  • Kati

    2009. szeptember 29. kedd

    Kedves Ági! A 12 hetes ultrahangon 12+2 naposan voltam és a gép 13+1nek számolta.
    Az ülőmagassága: 69mm volt, a fejátmérője 24mm. Nem baj ha kicsival nagyobbak az értékek? Mitől nagyobbak az értékek? Ez összefügg azzal hogy mennyit eszem? Várom válaszodat. Köszönettel..

    Válasz: Lehet, hogy kicsit hamarabb fogant, mint a félidő, ezért mérték nagyobbnak.

  • Mónika

    2009. szeptember 15. kedd

    Várandós vagyok, a 8, hétben járok. A védőnő kérte, hogy menjek el fogászati szűrésre (is). Az lenne a kérdésem, hogy kötelező a fogászati szűrés terhesség alatt? Illetve milyen következménye van, ha nem megyünk el? Sajnos elég rossz állapotban vannak a fogaim és azt terveztem, hogy a baba születése után rendbe tetetem, de addig nem szeretném, hogy megkínozzanak, mert az bizonyára nem tenne jót a picinek.

    Válasz: Igen, kötelező. A gyulladt fogak sok gondot okozhatnak a terhesség során a test más részeiben is. Nyugodtan megcsináltathatod őket a várandósság alatt is, ettől semmi baja nem lesz a babának.

  • Kati

    2009. szeptember 03. csütörtök

    Kedves Ági!
    A Down kór szűrésével kapcsolatban lenne az alábbi kérdésem.
    Érdemes elmenni az 1. trimeszteri kombinált tesztre?
    Vagy a 12. heti ultrahang vizsgálaton is mérik a tarkó redőt, nézik a Down-kórt?
    Vérvételre is elküldött a nőgyógyászom (9 hetes terhes vagyok), ott is nézik azokat az adatokat, amit a 9000Ft-os vérvételen?
    Szóval érdemes elmenni a fizetős szűrővizsgálatokra?
    Várom válaszát. Köszönettel……

    Válasz: A 12. heti UH-n kifejezetten a Down kórt nézik a tarkóredővizsgálattal, és utána a 18. héten a AFP is ad ezzel kapcsolatban adatokat. A sima vérvétel nem azonos a fizetőssel, ez egy kombinált vizsgálat, sok mindent tartalmaz és egyértelműen kimutatja a genetikai rendellenességeket. Szerintem ha nem volt soha genetikai rendellenesség a családban és nem vagy még 35 éves, akkor nem kell megcsináltatni, mert minimális az esélye a genetikai problémának, vagy ha mégis, akkor a sima vizsgálatokon kiderül.

  • Dóri

    2009. augusztus 08. szombat

    Kedves Àgi!
    6 éve Svájcban élek (magyar állampolgár vagyok) és férjemmel babát tervezünk.
    Az a helyzet, hogy Magyarországon sosem álltam munkaviszonyban. (Itt 3 és fél éve ugyanott dolgozom) Viszont jó lenne otthon (Magyaro.) megszülni a gyerekemet, és legalább az elsö pár hónapban ott lenni…
    Tudnál írni arról, hogy ebben a helyzetben kapnék-e anyagi támogatást Magyarországon? Esetleg az itteni keresetem alapján? Ès ha mondjuk 3 hónap múlva visszajönnék Svájcba, visszaállna az itteni „jogviszony”?
    Elöre is köszönöm segítségedet!

    Válasz: Ez nem ilyen egyszerű. Ha itthon nincs jogviszonyod, akkor nem jár ellátás, sajnos, és terhesgondozásra is itthon kell járnod. Kivéve, ha magánkórházban szülsz persze… Jogviszony nélkül úgy szülhetsz, ha kifizeted a kórháznak az ellátást, ezt a kórházzal kell egyeztetned.

  • Dóra

    2009. július 15. szerda

    Sziasztok!
    Nekem lenne egy olyan kérdésem,hogy meddig vesznek el tőlem egy babát??még csak 16-éves vagyok,de a baba már teljesen úgy érezzük a párommal hogy „mozog”!
    Kb:3-hónapos terhes lehetek..de azt mondják ilyenkor még nem érezhetjük annyira a baba mozgását..ez igaz?
    2-havi menzeszem maradt el!
    És még csak most áltunk neki a párommal „intézkedni”. semmi esetben sem szeretném megtartani a kicsit..ilyenkor mi a teendő?egyáltalán elveszik még a kicsit??előre is köszönöm!

    Válasz: A 12. hétig veszik el, ehhez már nagyon közel vagy, ezért tessék azonnal orvoshoz menni.

  • m.anna

    2009. május 09. szombat

    Kedves Szerkesztők!

    Lenne egy húzós kérdésem.
    A párom és én újságírók vagyunk, márciusban külföldre költöztünk. Úgy néz ki, azonnal jött is az áldás 🙂 most kb 5-6 hetes terhes lehetek. Nem védekeztünk, de nem is terveztük kimondottan a babát, mivel a családomban elég nehezen esnek teherbe a nők, mi is kb egy éve vagyunk együtt védekezés nélkül. Úgy terveztük, hogy októberben megyünk vissza egy fél évre Magyarországra.
    Mik a teendőim, hogy megkapjam a Mo-n járó elég magas összegű GYEd-emet? Nem szeretnék lemondani róla.
    Itt is el tudok menni orvoshoz, a szükséges vizsgálatokat meg tudják csinálni, de 1. gondolom terhességi kiskönyvet nem adnak 2. minden lelet, stb arabul lesz….
    Haza kell utaznom vizsgálatokra? Ez iszonyú sokba kerülne és nem látom értelmét, csak akkor, ha a bürökrácia szépségei miatt másként nem megoldható.
    Kérlek, válaszoljatok emailben v kommentben, mert nem tudom, kihez fordulhatnék.

    ui.: Esetleg a konzultól kérjek hiv. papírt, h tényleg tehes vagyok? 🙂

    Válasz: Nincsenek Szerkesztők, csak én egyedül 🙂 Ahhoz, hogy járjon a GYED 4 vizsgálaton kell itthon résztvenni, ennyi pecsétnek kell a kiskönyvben lenni. Ismerek olyanokat, akik kimentek közben külföldre, úgy szokták megoldani, hogy a terhességet itthon megállapítják (1), aztán hazajönnek a 12. heti ultrahangra (2), a 18. héten az AFP-re (3), és még egy vizsgálatra valamikor (4). Ha az elején megcsináltatod a kötelező kivizsgálásokat (1 nap alatt el lehet intézni), akkor megkapod a kiskönyvet és meg is van oldva a dolog. Még az is megoldás lehet, hogy ha kint van olyan magyar orvos, aki le tudja neked pecsételni a szükséges vizsgálatok meglétét.

  • karolin

    2009. április 29. szerda

    Agi! lenne egy kerdesem..eleg sokat aggodom, igy a 32. heten, mindennel kapcsolatban, de remelem meg az egeszseges aggodalmak hataran…szoval legutobb 27. heten azt mondta az orvosno, hogy a mehlepeny kezd eloregedni ( az UH vizsgalaton latszott, hogy helyenkent „feherkes ” a szelei). Mit jelenthet ez, mert en kerdeztem a dokitol de azt mondta eggyelore(!!!!!) nem gond, aztan meglatjuk…aggodnom kellene?

    Válasz:
    A méhlepény a terhesség előrehaladtával elöregszik. A 3. harmad elején kezdi, meszesedés jelenik meg rajta, aztán egyre inkább meszesedik, ennek többféle fokozata van. Nem kell aggódni miatta, nagyon ritkán öregszik el hamarabb, mint kellene, de ez tényleg nagyon-nagyon ritka eset. A lepény öregedése a szülés közeledtét is jelzi, de nem egyértelmű jel.

  • Vida Agi

    2009. április 11. szombat

    Fric, bocs, hogy csak most, de most vettem észre a kérdésedet.
    A laparoszkópia miatt általában 2-3 napig szoktak bent tartani. Nagyon hasznos eljárás, mert egyszerre tudnak vizsgálni és közben kisebb beavatkozásokat is elvégezni.

  • FriC

    2009. április 07. kedd

    Kedves Vida Ági!
    Szeretnék felvilágositást kérni tőled,mert husvét hétfön be kell feküdnöm a kórházba,laparoszkópos műtétet fognak csinálni,és azt szeretném kérdezni,hogy milyen ez(?),mire számithatok,és meddig kell bent lennem a kórházban.Kérlek segits ebben,mert már nagyon kezdek ideges lenni emiatt. Válaszodat előre is Köszönöm.
    Fric

  • Kriszta

    2009. január 29. csütörtök

    Szia Mukica 69!

    Ne aggódj, nekem is mellső fali a méhlepényem és elég mélyen van. Szerencsére már feljebb kuszott. Én 26 hetes + 2 napos vagyok!
    Nincs jelentősége, hogy hol tapad a méhlepény a baba szempontjából. Annyi a lényeg, hogy a mellső falinál vérezgetés ellőfordulhat. Legalább is nekem azorvosom ezt mondta.
    Ha nem megy feljebb akkor császárral veszik ki a picit. De ez általában nők a 1-2% nál fordul csak elő! Szerinted beleesel???????? Szerintem nem! :-)))) NYUGI!

    Én a fertőzés miatt aggódok! Nagyon meijesztettél a 24 hetes pici elvesztésével! Milyen fertőzésed volt akkor és milyen tüneted?
    Leírnád nekem, de csak akkor ha nem okoz fájdalmat erről írnod!

    Nagyon köszi! És ne aggódj! Puszi: Kriszta

  • Kriszta

    2009. január 29. csütörtök

    Szia Ági!

    Segíts kérlek! Több kérdésem is lenne. Nekem folyamatosan van ( havonta 1 szer) vizelet és vérvizsgálatom is. Ha bármilyen fertőzésem lenne akkor az ezekből kiderülne időben ugye??
    A második kérdésem az, hogy most voltam a dokinál és azt írta a leletre, hogy Cerv.Index: 2000, Fundus 1/K, fekvés KT, Doppler jó! A 2000 a méhszájra és nyakra vonatkozik ahogy utánanéztem…. 2 ujjnyi méhnyak és zárt méhszáj. Ez jó eredménynek minősül? Nem gond, hogy 2 ujjnyi a méhnyak? Nem túl korai ez még? Illetve azt mondta, hogy írányban van a baba? Ez sem korai még? Én 26 hetes terhes vagyok. Voltam kórházba karácsony elött egy kis barnázás és enyhe görgcs miatt. Megerőltettem magam + volt valami enyhe kis gyuladásom amit antibiotikummal kikezeltek. Azóta jól vagyok. Se görcs, se barnázás. A baba jól mozog!
    Várom a válaszodat!

    Nagyon köszönöm: Kriszta

    Válasz: A 26. héten a 2000 nem gond. A baba súlya miatt megrövidülhet már ilyenkor a méhnyak, amíg a méhszáj zárt, nem kell foglalkozni vele.

  • sade

    2008. december 22. hétfő

    hát nálunk se vizelet, se vernyomas, se sulymérés nem volt soha, pedig magandokim van.
    a vedonom ker neha pisit, de vele osszesen ketszer talalkoztam kb, pedig 30 hetes vagyok.
    🙁
    remelem nem lesz belole baj.

  • Mukica 69

    2008. szeptember 12. péntek

    Szia Ági!
    Úgy látom sajnos „heti vendég” vagyok nálad, de mindig van valami, amin idegeskedni tudok:(
    20+6 napos vagyok és az uh-on ma megállapították, hogy a lepény a mellső falon van, és eléri a belső méhszájat. Nézegettem pár véleményt, kommentet itt a NET-en, a legdurvább anya magzat elvérzése, azonali halálától kezdve a majd feljebb megy, nyugi-ig mindent találtam. Nekem eddig semmilyen vérzésem nem volt, szedem a napi 3*2 magnéziumot. 39 éves vagyok, mik a reális lehetőségek?
    Két hét múlva újra uh.
    Köszi a választ!

  • Mukica 69

    2008. szeptember 01. hétfő

    Szia Ági!
    Az lenne a kérdésem, hogy mennyire megbízhatóak azok a vizelet tesztcsíkok amit a védőnők használnak?
    Hétfőn reggel csinált egyet a védőnőm, negatív lett, mégis azt érzem amit eddig minden fertőzésnél, hogy kicsit szúrkál csípked a húgyhólyagom körül. Kedden megyek laborba, annak szerdán lesz eredménye. 3-4 napos fertőzés mekkora bajt okozhat kezelés nélkül? 19 hetes terhes vagyok.
    Bocsánat ha túlaggódom, de már írtam neked, hogy 1 éve fertőzés miatt veszítettem el a 24 hetes babát..
    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Nagyon ritka, hogy komoly baj lenne, elvileg az a 3-4 nap nem okozhat problémát.

  • Mukica 69

    2008. augusztus 19. kedd

    Szia Ági!

    Több „problémám” is adódik vagy az is lehet, hogy túlaggódok mindent…
    A 11. héten egy para miatt csináltak egy uh-t, akkor napra pontosan stimmelt az utolsó menseshez az időpont. 10 nap múlva a 12 hetesen is napra pontosan kihozták a 12+3-at és ekkor anyai vérből megcsinálták a Down-szűrést, 1:2400-hoz, negatív eredményt hozott/39 leszek szeptemberben/. 16+1 naposan csináltattam az afp-t, még aznap „csupán a megnyugvás kedvéért” csináltattunk egy 4d-t a nyitott gerinc és koponyahiány kivédése céljából. Már akkor mondta a drnő, hogy számítsak rá, hogy alacsonyabb lesz az afp-m, mert ő 15+2-nek mérte. Alacsony is lett, de éppen csak a határérték alatt van.
    Két dolog miatt aggódom:
    1. Ha egymás után kétszer mérték ugyanazt a kort, akkor ez a 6 nap mínusz jelenthet-e valami fejlődésbeli visszamaradást?
    2. A korom miatt biztos, hogy az afp eredményem alapján erőltetni fogják a genetikán az amniocentézist, ami borzasztó élmény volt 1 éve, ráadásul a 24.héten egy fertőzés miatt elvesztettem a babát.. szeretném elkerülni.

    Mennyire tartod megbízhatónak a vérből kihozott eredményt, vagy mindenképp vállaljam be ismét az amniót?
    Válaszodat előre is köszönöm: Mukica 69

    Válasz: A 6 nap mínusz az számolási hiba is lehet. Mivel a szonológus kézzel rajzolja be a vonalakat, ami alapján a gép mér, 1-2 mm eltérés a rajzban ilyen eredményeket mutathat.
    Az afp eredmény köztudottan nem szokott pontos lenni, pláne, hogy a terhességed is lehet, hogy fiatalabb volt, mint gondolták, nekem pl. mindkét gyereknél alacsonyat mértek és erőltették a genetikai vizsgálatot és két egészséges gyerekem lett.
    Szerintem ne csináltass amniot, mert annál nagyobb a vetélés esélye, mint most nálad a Down esélye.

  • Vida Agi

    2008. július 18. péntek

    Éva, tényleg??? Ezt azért kell szűrni, mert ha van streptococcus fertőzés (ami elég gyakori) és nem kezelik még a szülés előtt, akkor megszületés közben a babát megfertőzheti a szülőcsatornában található vírus és ez többek között tüdőgyulladást okozhat nála. Egyik ismerősömnél ez történt, mert nála a 36. héten született a baba és még nem vették le a kenetet, nekem meg az első gyereknél találtak fertőzést, és még a szülés előtt kezelték (1 hetes kúra elég)

  • Éva

    2008. július 18. péntek

    Nálunk senkitől nem vesznek kenetet a 36. héten, úgyhogy gyakorlatilag nem szűrik a streptococcust. A 37. hét végén vagyok (sőt a baba méreteiből adódóan lehet, hogy a 38. hét végén). Ha az orvos mondja, természetesen részt veszek a vizsgálaton, rendszeresen járok tanácsadásra, és minden előírt vizsgálatra, de ezt az orvos nem említette eddig. A babára nagy veszélyt jelent, hogy ezt nem vizsgálják?

  • Lívia

    2008. április 23. szerda

    Tiszteletem!
    A 16. heti AFP vizsgálat önmagában nem alkalmas a down szindróma szűrésére. Inkább a velőcsőzáródási rendellenességek kiszűrésére találták ki.

Comment navigation