Vizsgálatok, ügyintéznivalók a terhesség alatt

Az első vizsgálaton az orvos megállapítja a terhesség korát, készít egy ultrahangot (vagy ad rá beutalót), valamint elküld egy csomó vizsgálatra.

Vizsgálatok, ügyintéznivalók a terhesség alattAz első vizsgálatok: labor (ne lepődj meg, kb. 7 ampulla vért vesznek majd le), EKG, háziorvos (belgyógyászati vizsgálat), fogászat (egy gyulladt fog komoly problémákat okozhat a terhesség folyamán).

Ha minden vizsgálat eredménye megvan, ezekkel kell elmenni a védőnőhöz, aki kiadja a kiskönyvet. Ezután általában legközelebb a 12. héten kell elmenni az orvoshoz, aki ismét készít egy ultrahangot, elvégzi az ún. tarkóredő-mérést, amivel a Down-kórt szűrik.

A 16. héten vesznek le vért az ún. AFP vizsgálathoz, amivel úgyszintén a Down kór jeleit keresik.

A 18. héten megint ultrahang. Aztán jó ideig semmi.

A 24. hét környékén van vércukorvizsgálat, mégpedig terheléses (van, ahol csak egy zsömlét kell megenni, van, ahol cukros vizet inni).

Legközelebb a 30. hét környékén van UH, utána pedig a 36.-on.

A 36. héten vesznek kenetet a streptococcus vizsgálathoz is (ha találnak streptococcust, akkor antibiotikummal kb. 1 hét alatt kikezelik, ellenkező esetben szülés közben a baba elkaphatja a bacit szülés közben, ami tüdőgyulladást okozhat nála).

A 36-37. héten van mégegy vérvétel, és ekkor kezdődik meg a CTG (NST) vizsgálat is, amire minden héten egyszer kell menni, a 40. héttől pedig kétnaponta (sőt, van, ahol naponta, de mindez orvosonként változhat).

Ahhoz, hogy később járjon az anyasági támogatás, összesen 4 alkalommal kell megjelenni az orvosnál terhesgondozáson, amiről a szülés előtt lehet igazolást kérni, de persze általában sokkal többször megy el az ember orvoshoz. A 12. héttől havonta, aztán később már két-háromhetente, a 36. héttől hetente. A terhesgondozáson minden alkalommal van vizeletvizsgálat (ha van benne fehérje, az terhességi toxikózis jele lehet), vérnyomásmérés (ugyanemiatt), súlymérés (szintén a toxikózis jele lehet a hirtelen súlynövekedés). Ez utóbbit nem szekálásból csinálják, és tudni kell, hogy a nagy testsúly és a hízás nem okoz toxikózist, csak a hirtelen súlynövekedés (mert a szervezet ilyenkor vizet tart vissza) és több vizsgálat bizonyította már azt is, hogy a terhesség alatti hízás miatt nem alakul ki nagyobb eséllyel terhességi toxikózis, szóval emiatt nem kell tartani.
A hízásról bővebben itt

A védőnők közül azt kell megkeresned, aki a tartózkodási helyedhez tartozik, akkor is, ha papíron máshol laksz. A legegyszerűbb, ha felhívod a helyi háziorvosi rendelőt, ők biztosan tudnak segíteni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

68 Comments

Comment navigation

 • Vilma

  2011. április 20. szerda

  Tisztelt Ágnes! Engem az érdekelne, hogy van-e valamilyen jogszabály arra, hogy a kötelező vizsgálatokra a munkahely köteles elengedni (Külön szabadsági kérelem, vagy későbbi ledolgozás nélkül) a kismamát. Ha igen, akkor ez mikre vonatkozik? (pl. terheléses cukorvizsgálat)
  Köszönettel

  • Vida Agi

   2011. április 24. vasárnap

   Ha már van kiskönyved, akkor a munkáltatónak munkaidőben el kell engednie vizsgálatokra.

 • Heniken

  2011. április 05. kedd

  Kedves Ági!
  mi az a vizsgálat, amit a legkorábban el lehet végezni, még 12 hetes kor előtt és több betegséget szűr valamint 100 %-osan megmutatja a baba nemét? Köszi

  • Vida Agi

   2011. április 15. péntek

   A corionboholy-mintavétel például.

 • Ildiko

  2011. március 25. péntek

  jonapot! 31 es fel hetesen doppler vizsgalatot csinaltak ami valami problemat mutatott. nem mondtak pontosan hogy mit de biztos nagy lehet a gond mert a kovetkezo 2 hoanpban 2 hetente fognak ultrahangozni. mit is mutathat pontosan ez az vizsgalat? szeretnem tudni mert nagyon megijesztettek. valaszat elore is koszonom.

  • Vida Agi

   2011. április 03. vasárnap

   A Doppler vizsgálat a baba szívhangját mutatja meg. Lehet, hogy túl gyors vagy túl lassú volt a szívhang, és emiatt kell gyakrabban figyelni a babát.

 • Mazsola

  2011. március 08. kedd

  8hetesen 17cm-es a babám, voltam már ultrahangon, de még vízelet és hasonló vizsgálatokon még nem voltam…

  • Vida Agi

   2011. március 13. vasárnap

   Ezeket a 12. hétig el kéne intézni, ha kaptál beutalót, mert enélkül nem szokták kiadni a terhes kiskönyvet.

Comment navigation