Ultrahang rövidítések (bővített kiadás)

A régebbi ultrahang gépek korában elég volt csupán néhány ultrahang rövidítést tudni, és máris értelmezhettük az ultrahang leleteket, manapság azonban már elterjedtek a 4D ultrahang rendelők, újfajta, korszerű gépekkel és ezek olyan rövidítéseket is tartalmaznak, amiket nehezebb megfejteni. Ezeknek jártam most (ismét) utána.

Ultrahang rövidítések (bővített kiadás)

Ultrahang rövidítések (bővített kiadás)


AC = haskörfogat
AD = has-átmérő
APAD = a has hosszanti irányú átmérője,
APD = gerinctől a hasfalig mért távolság
APTD = a has kereszt irányú átmérője
BPD = biparietális átmérő. két halánték közti távolság
CRL = fejtető-far hosszúság (ülőmagasságnak is hívják)
FIB = szárkapocscsont
Fl vagy FL = combcsont hossza
FRO/OFD = a koponya hosszanti átmérője (tarkó-homlok távolság)
Gest. hét terhességi hét
HC = fejkörfogat
HU/HUM = felkarcsont hossza
NT= nyakiredő vastagság
OFD homlok és tarkó közti távolság
RAD = alkarcsont hossza
SD = standard deviációk (az életkori átlagtól való eltérések)
THQ/TTD/TAD = mellkas átmérő
TIB = sípcsont
YS = szikhólyag

FL/BPD = ez egy arányszám, amelynek %-ban megadott értéke 71-87% között normális. Ha ettől alacsonyabb, az a 15-22. terhességi hét között vizsgálva Down kórra utalhat, de ez a lelet önmagában nem diagnózis és csak a többi lelettel együtt értelmezhető.

A Kismamablog ultrahang kiszámolóját, ami kiszámolja a leletek alapján a becsült terhességi kort, ide kattintva találhatod meg

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field