Kötelező ultrahangvizsgálatok a terhesség folyamán

A terhesség alatt 4 kötelező ultrahang vizsgálatot végez az orvos, ennyit támogat a TB.

Kötelező ultrahangvizsgálatok a terhesség folyamánAz első vizsgálatkor megnézik van-e már szívhang, megállapítják a baba korát, a 12.héten a tarkóredő vastagságát vizsgálják, a 18.héten a szerveket nézik meg, a 32-36. héten pedig a súlyfejlődést, a lepény állapotát figyelik, valamint flowmetriát (áramlásmérést) csinálnak.

Van olyan orvos is, aki minden hónapban csinál ultrahangvizsgálatot és akadhatnak ettől eltérő időpontok is, de a kötelező ez a 4 vizsgálat.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

16 Comments

  • Viki

    2011. február 09. szerda

    Sziasztok!

    Angliában élek már egy éve a párommal,aki lengyel. Nagyon szeretnénk már babát,de én egy magyar cégnek dolgozom itt,tehát oda is vagyok bejelentve. Nem tudjátok,hogy pontosan mi kell ahhoz,hogy itt,Angliában is ellássanak a terhességem alatt?

  • Eszter

    2010. december 09. csütörtök

    Sziasztok!

    Segítséget szeretnék kérni, szült-e már valaki Olaszországban, illetve milyen, hogyan történik ott az ellátás?
    13 hetes kismama vagyok, féllábbal itthon és olaszban. A vizsgálatokat természetesen itthon kezdtem el, es itt is szeretnék szülni, de minden eshetőségre szeretnék felkészülni.

    • Dia

      2011. január 06. csütörtök

      szia
      én biztos hogy Olaszországban fogok szülni, de csak a 7. hónaptól fogok Rómában járni terhesgondozásra, addig otthon. Most 8. hetes vagyok, úgyhogy még csak most kezdtem el tájékozódni ezügyben. 7. hónap után már nem nagyon ajánlják a repülést, meg orvosi igazolás is kell hozzá, ezt tudtad?
      Dia

      • Vida Agi

        2011. január 13. csütörtök

        Igen, a 36. héttől csak orvosi igazolással szabad repülni és nyitott méhszájjal nem adnak ki ilyen igazolást.

  • Anita

    2010. május 25. kedd

    Sziasztok!!!
    Ausztriába költöztem és 12 hetes terhes vagyok, de még nem sikerült elintéznem a biztosításomat ezért itt még nem tudtam elmenni az orvoshoz!!!A kérdésem az lenne hogy itt kint mikor van az első kötelező vizsgálat???

    Válasz: A legtöbb európai országban az első nagyon kötelező vizsgálat a 12. heti ultrahang, ez az, amit mindenképpen megcsinálnak a Down szűrés miatt.

  • petronella

    2010. május 23. vasárnap

    sziasztok, en most terhes vagyok 4 ig babammal, angliaba, mar 41 hetes vagyok , itt orvosok nemcsinalnak semmit, 3 nap mulva mennem kell korhazba, megvizsgal a „baba”, es valamit kitagit a membranon. nagyon felek, valaki volt mar ilyen helyzetbe?

    Válasz: Ha jól van a baba és te is, akkor nem is kell semmit csinálni, lehet várni. Ha szükséges, beindítják a szülést, de az esetek többségében magától beindul néhány napon belül. Nálam is a 42. héten indult be.

  • Detti

    2010. március 16. kedd

    Sziasztok!

    A védőnőm azt állítja hogy a magánnőgyógyász által készített ultrahangos vizsgálat nem fogadható el hivatalos orvosi okiratnak. Nem tudjátok hol tudnék ennek pontosan utánna nézni?Ti mit tudtok erről a témáról?

    Válasz: Ha megvan a kiskönyved, a választott orvosod jegyezhet bele és a TB felé ezek a bejegyzések számítanak majd. Bővebb infó itt: http://www.papp-szuleszet.hu/?p=terhesseg-anyasag-jogi-szabalyozas

  • Bea

    2009. július 28. kedd

    Niki
    tudnal reszletesebben irni, hogy hogy zajlik ez az egesz?? En voltam a Coombe-ban ultrahangon (ER) volt beutalom, majd elmentem a lenyel klinikara is. Coombe-ba azt mondta az orvos, hogy hivjam fel majd adnak idopontot 2-3 honap mulvara, felhivtam es most azt mondtak, hogy az orvos nem tudja, hogy hogy mukodik, mert amugy levelet kell irni az idopont kereshez. Vicces nem?

  • Kata

    2009. július 28. kedd

    Sziasztok!

    Én Spanyolországban élek és ma szembesültem vele, hogy itt is csak 4 vizsgálat van és az elsö kb. a 13. betöltött hét után és addig????
    Legalább lennének magán nögyógyászok, de azok meg szabira mentek, hihetetlen, bezárt az egész magán klinika. Otthon még hétvégén is el lehet öket érni itt meg semmi.
    Hihetetlenül bizonytalan helyzet.

    Válasz:
    Ha semmi panaszod nincs, akkor ne aggódj! Sokan pedig Magyarországon túl soknak érzik a végzett vizsgálatokat. Hidd el, ha nincs fájdalom, vérzés, akkor minden rendben zajlik!

  • Kriszta

    2009. július 12. vasárnap

    En Ausztriäban elek,es havonta,legkesöbb mäsfel havonta järok kontrollra,es häla istennek minden alkalommal csinälnak ultrahangos vizsgälatot!

  • Niki

    2009. június 09. kedd

    írországban sem jobb a helyzet, szinte semmi vizsgálatot nem végeznek a kismamákhoz hozzá sem akarnak érni. 24 hetesen kapom az első ultrahangvizsgálat időpontját a kórházban. és nekik ez itt természetes. persze én már voltam 2x egy lengyel magánklinikán, ahol készítettek ultrahangot és megvizsgáltak normálisan! ezért vagyok nyugodt. azért magyarországon kiváló a terhesgondozás. adrienn keress magánklinikát angliában. sokkal nyugodtabb leszel.

  • Adrienn

    2009. január 13. kedd

    Emese! szerencsed hogy nem angliaban szulsz, nem viselned jol hogy itt osszesen 2 ultrahang vizsgalat van… 12. het es 20. het korul 🙂

  • Borka

    2008. június 25. szerda

    Igen, ezzel én is így voltam (vagyok) 🙂 Így különösen megnyugodtam, amikor vasárnap csináltak flowmetriát – és minden rendben volt, hála Istennek, csak annyira mocorgott :), hogy nem bírták megnézni az aortát, de a szíve sormintát dobogott, így nincs baj. Én ma vagyok 41. hetes, holnap megindítják a szülést vagy császármetszés lesz (második baba, első császáros anamnézissel), és lehet, hogy holnap is csinálnak áramlásmérést. Már alig várom! 🙂

  • emese

    2008. június 24. kedd

    Én a legszívesebben azzal kelnék és azzal feküdnék ha láthatnám a babámat hogy mit csinál és hogy minden rendben van e vele.Néha bepánikolok hogy mivan ha valami baj van és én nem tudom.Ez szörnyű számomra de sajnos nem nézegethetem 5 percenként majd ha a karomban lesz.Jó lenne ha nem csak 4 kötelező ultrahang lenne.