Szabad a kórházválasztás! De melyiket válasszam?

A szabad kórházválasztás sok várandós anyukának okoz fejtörést: Milyen szempontok szerint válasszak? Hogyan döntsek? Melyik kórháznak jobb a felszereltsége? Hol szimpatikusabb a személyzet? Kérdés lehet az is, hogy inkább orvost vagy inkább kórházat válasszunk előbb? Lássuk a szempontokat!

szabad kórházválasztás, kórházvizitSokan döntenek úgy, hogy inkább orvost választanak elsőként. Olyat, akiben bíznak, akihez régen járnak már, vagy ismerős ajánlotta, esetleg az interneten jókat olvastak róla. Az orvossal pedig együtt „jár” a kórház is, amiben dolgozik, ilyen esetben a kismamák elsősorban azért szeretnének többet megtudni az adott kórházról, mert kíváncsiak rá, milyen körülményekre számíthatnak majd.

Vannak olyanok is, akik elsőként kórházat választanak és azután keresnek egy olyan szülészorvost, aki ott dolgozik. Milyen szempontokat érdemes figyelembevenni?

– Milyen a felszereltség? Mi történik akkor, ha a koraszülésre, császármetszésre kerül sor, vagy a baba besárgul szülés után? El tudják-e látni a helyszínen vagy ilyenkor elviszik egy másik kórházba?
– Milyen szülőszobák vannak? Van-e mód elszeparált szobában való vajúdásra vagy csak függönnyel választják el a kismamákat?
– Van-e lehetőség vízben, labdán történő vajúdásra? (ezek az eszközök sokat segíthetnek)
– Hogyan viszonyulnak a kísérő személyéhez? Hány kísérő (apa, dúla, nagymama stb.) lehet jelen, és kötik-e valamilyen feltételhez (pl. tanfolyamon való részvételhez) az ő jelenlétét?
– Ha váratlan komplikáció merül fel a kiírás időpontja előtt van-e rá mód, hogy a választott orvos lásson el?
– Lehet-e a vizsgálatokra időpontot kérni vagy mindig várakozni kell?
– Lehet-e a vajúdás során járkálni, szabadon megválasztani a testhelyzetet vagy kötelező a fekvés? (a folyamatos fekvés -amellett, hogy kényelmetlen- lassíthatja a tágulást, ezért elhúzódhat a vajúdás, ami fájásgyengeséghez és császármetszéshez vezethet)
– Lehet-e szabadon szülésznőt választani az adott kórházban? (amennyiben erre igényed van)
– Mikor lehet először szoptatni a szülés után? (az ideális, és az újszülött érdekei szempontjából a legjobb megoldás az, ha megszületése után azonnal, még mezítelenül az édesanyja hasára teszik és szophat)
– Van-e 24 órás rooming-in, azaz a nap teljes részében együtt lehetsz-e a babával? (sok kórházban mondják azt, hogy napközben együtt lehettek, de éjszakára elviszik a babát, a törvény értelmében azonban egész nap együtt lehettek)
– Adnak-e a babának pótlást rutinszerűen a bent töltött napok alatt?

A kórház kiválasztásán gyakran sokkal több múlik, mint azon, hogy milyen orvost választottál, hiszen az orvos minden esetben köteles megfelelően ellátni, azonban egy olyan kórház, amelyben minden feltétel adott a csecsemő ellátásához nem várt komplikációk esetén is, ahol támogatják a szabad testhelyzetben történő vajúdást és a szoptatást, sokat segíthet, hogy ne csak a szülés történjék zökkenőmentesen, de az együtt töltött első napok is kiegyensúlyozottan történjenek.

A kórház kiválasztásában sokat segíthet az egyik legnagyobb hazai, szülészeteket bemutató videógyűjtemény: http://9honap.com/korhazvizit.html

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

13 Comments

  • Ági

    2012. július 29. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    Olyan kérdésem lenne, hogy van egy 10 hónapos kisfiam és nagyon gyakran térképes a nyelve. A háziorvosunk azt mondta, hogy általában ez valamiféle jövőbeni betegségre utal. De a kisfiam nem beteg hiába van a nyelvén piros foltok. Mikor beteg volt akkor például semmi nem volt előtte a nyelvén. Kaptam a nyelvére ecsetelőt ami nem igazán használ. Mikor a kórházból hazahoztuk szájpenésze volt. Ez nem tudom, hogy fontos-e. Az lenne a kérdésem, hogy mitől lehet gyakran térképes a nyelve? A fogzáshoz lehet köze? A valakinek volt vagy van hasonló problémája kérem szóljon hozzá.

    • Vida Agi

      2012. augusztus 05. vasárnap

      A térképes nyelvet okozhatja a fogzás, de érdemes lenne megmutatni másik orvosnak is.

  • Flóra

    2012. július 29. vasárnap

    Kedves doktornö! Lenne egy kérdésem ami nagyon aggaszt,az elsö babámat várom 28 hetes terhes vagyok és néha néha szurást érzek a hasamban,mint mikor a menstruácio megjön,a baba most is aktivan mocorog,mint ahogy eddig is! Elöre is köszönöm a válaszát.

  • Varga Anita

    2012. június 17. vasárnap

    Kedves Doktorno!
    Az lenne a kerdesem, hogy mi annak az oka hogy mar 3 hete kesik a mesnstruaciom?Csinaltam tesztet es negativ lett.Nem erzek semmi terhessegre utalo jelet(hanyinger,es a melleim sem fajnak).Mi lehet ennek az oka?Valaszat elore is koszonom!
    Udv!Anita!

    • Gabi

      2012. június 22. péntek

      Ha egyébként pontos szokott lenni a menzesz, most viszont késik, akkor elsősorban terhességre szoktak gyanakodni. Még akkor is, ha a teszt negatív, és semmilyen tünet nem utal rá. Ha továbbra sem jön meg, esetleg érdemes lenne a tesztet megismételni. Más is okozhatja azonban a kimaradást (pl. erős stresszes életmód, drasztikus fogyás, ciszta), de jobb ez ügyben nőgyógyászhoz fordulni, aki egy vizsgálat után pontosabbat tud mondani.

  • Susy

    2012. június 14. csütörtök

    Sziasztok!

    én a MÁVban szültem,7 hete,(orvosom ott van)és pozitiv élmény volt.az orvosom kiváló volt,csak ajánlani tudom,Dr. Kazár Tibor,a szülésznőnk is tökéletes volt!a szülőszoba olyan mintha magánrendelő lenne!császármetszés volt,a csecsemősök rendesek,odafigyelnek,és segitőkészek mindenben.bármi gondom-bajom volt mehettem éjjel-nappal.a babuci végig velem volt,csak fürdetni vitték el!persze császár után kötelező pihenőn voltam 8-10 órát,de után behozták a picit ahogy felkelt és végig velem volt!3 nap után hazajöhettünk!
    csak ajánlani tudom mindenkinek a kórházat és az orvosomat is!!
    sziasztok

  • Bergmann Zsófia

    2012. június 13. szerda

    Üdv! Jaj, nem is tudtam melyik cikkhez írjam… Gondolom jó lesz bárhová, aki gondolja úgyis továbbadja, ha pedig Áginak tetszik ír róla. Igaz nem szülészeti téma, de gyerekekkel, sőt sérült, fogyatékkal élő gyerekekkel kapcsolatos. Találtam egy pályázatot, amelyiken a kiíró (Új Európa Alapítvány) az ilyen gyerekek rehabilitációjával, gyógyításával foglalkozó programokat, illetve a programokat működtető kizárólag nonprofit szervezeteket támogat. Kérek mindenkit, hogy olvassa el, ha tud olyat aki érintett lehet, annak küldje tovább! A teljes kiírás itt található:
    http://minu.me/-gyermekterapia
    Remélem segít valakiknek!

  • Janka

    2012. június 12. kedd

    Én személy szerint először orvost választottam. A Szent János Kórházban szültem, az ottani körülmények szerintem teljesen jók, gyönyörű és jól felszereltek a szülőszobák. Ráadásul én is ott születtem és a tesóim is. Tudtommal a koraszülött ellátás is jó, van lehetőség rá, hogy a baba kinn maradjon egész éjszakára, csak fürdetni meg a reggeli vizitre kötelező bevinni. Ajánlom mindenkinek akinek szimpi és közel van :))))

    • elan

      2012. június 12. kedd

      Janka, kinél szültél? Én is a Jánosban szültem mind a két gyerekemet 2008-ban és idén februárban. Mindkét alkalommal császárral történt a szülés. Én kórházat választottam elsőre, és azon belül dokit, másodjára persze már a régi dokimhoz mentem. Ami pozitív: kevés kivételtől eltekintve nagyon jó orvosok (a második babámat várva 3 hetet töltöttem el bent, sikerült megismernem jó sokat), az ápolónők is kedvesek voltak. A csecsemősök viszont rettenet barátságtalanok, de ez a második gyereknél már keveset számított. Az elsővel viszont párszor megríkattak: segítséget nem kaptam tőlük, leszúrást viszont annál többet.

      • Zsu

        2012. június 13. szerda

        Én tavaly szültem a Jánosban, szintén császárral. 1 kivétellel pozitív benyomásom volt a csecsemősökkel, pedig szinte semmit nem tudtam a babagondozásról, és Zsombi 2 nap után besárgult.
        Nem azonnal, de türelmes kérdések után végül mindenre kaptam választ. A védőnő és gyerekorvos is nagyon kedvesek voltak.
        A második babámat is ott fogom szülni.

      • dórika

        2012. június 17. vasárnap

        én is a jánosban szültem és teljesen egyetértek veled! Én Sóvágónál szültem…Még nem sok ilyen orvossal találkoztam, pozitív értelemben!!!

    • Pnkatika

      2012. június 12. kedd

      2 hete szültem Jánosban, első babámat, eddigi életem legrosszabb élménye volt, pedig nagyon sok jót hallottam. Órákig rám sem nézett senki, ctg-t sem figyelték, mert volt hogy le kellett vennem vécézés miatt és 1 óráig nem is tűnt fel senkinek, hogy nem mér, végül annyit tettek hozzá, hogy rosszkor indult meg a szülésem, mert éjszaka nem asszisztálnak szülést (ja bocs). Végül császárom lett és az orvosok mialatt műtöttek, megbeszélték, hogy éjjel egy gyakorló szülésnő volt, aki egyébként jósnő és mindenki összegyűlt és jósolt nekik… na ezzel volt elfoglalva mindenki mialatt nekem elfolyt magzatvíznél lassultak a fájásaim és ezt senkit sem érdekelt 10 órán keresztül.
      Ennyit a Jánosról, én biztos oda soha többé!

      • Ági

        2012. július 22. vasárnap

        Én csak látogatóban voltam a Jánosban. Még egy olyan kórházat soha nem láttam, ahol az újszülött babákhoz bemehet a teljes rokonság, aki akar, és persze, egyszerre, mind az öt szobában fekvő anyukához… Én a SOTE II-n szültem, ahhoz vagyok szokva, hogy a folyosóra sem lehet bemenni, csak az ajtón át nézelődni a babát. Ami a Jánosban fogadott, az egy kész cirkusz. Hogyan lehet egyáltalán békésen megismerkedni az újszülött babánkkal és megtanulni szoptatni, fogni, simogatni, gondozni, amikor vadidegenek népes csoportja tolong a szobában? Nem normális állapot, én be sem akartam menni, amikor kiderült, hogy itt ez a babalátogatás! Hogy lehet egy kórházban ilyet lehetővé tenni és megengedni?