Ultrahang hétről-hétre: 34. hét

 Ultrahang hétről-hétre: 34. hétA baba már közel 2 kilogramm és 43 centi. Nem véletlen, hogy az anyuka egyre inkább bálnának érzi magát, pedig még legalább 1 hónap hátravan a szülésig.

Ha ezen a héten jönne világra, az újszülött már javarészt önállóan is életképes lenne, és a tüdeje is kellőképpen érett lenne, azonban az alacsony testsúly miatt még valószínűleg pár hetet a koraszülött osztályon kellene eltöltenie. A 34. hetes baba naponta fél liter vizeletet ürít.

A mamánál ezen a héten már jelentkezhet előtejszivárgás. Ez talán még korainak tűnhet a kismama számára, de azt jelzi, hogy a méhlepény hormonjai már aktiválták a tejelválasztást.


About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

65 Comments

Comment navigation

  • Katamilán

    2011. március 08. kedd

    Szeretnék érdeklődni, ma vagyok a 34+0 napon, 3. gyermekemet várom.
    Sajnos a baba faros és nagyon sokszor érzem is, hogy próbál lefelé fordulni, mert a feje elindul a gyomromtól óramutató járásával egyezően egészen eljut a köldök vonaláig, olyankor rúg egy nagyot, de sajnos ülű helyzetbe kerül vissza és nem billen lefelé.

    Mindkettő gyermekemet koponyavégűen szültem, de az elsőnek extrém rövid volt a zsinór, alig tudták felemelni a hasamra.

    Ekkora baba egyáltalán meg tud még fordulni.

    Válaszát köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      A 36. hétig meg tud még fordulni a baba, és utána hozzáértő orvos vagy szülésznő is meg tudja fordítani még.

  • Tünde

    2011. január 27. csütörtök

    34 hetes kismama volt a szokásos vizsgálaton, eddig a baba szépen fejlődött, most azt mondta az orvos, hogy vékonynak látja, a baba súlya 2200 g volt, azt mondta hogy az előzőekhez képest, lassabban fejlődött. A kismamának 2 hetes, fekvéses pihenést ajánlott, és írt fel neki diaphyllint. Kell aggódni, vagy ez teljesen normális? Mi lehet a baj?

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      A probléma oka, hogy az orvos úgy látta, esetleg a lepény nem táplálja megfelelően a magzatot, ezért van szükség pihenésre és megfigyelésre. Amennyiben a lepény túlságosan hamar öregszik, nem táplálja megfelelően a babát, úgy császármetszésre lehet szükség.

      • Tünde

        2011. január 31. hétfő

        Nagyon szépen köszönjük a kielégítő választ!
        Tisztelettel: Tünde

  • Klaudia

    2011. január 23. vasárnap

    Kedves Agi,

    33. hetes es 6 napos kismama vagyok. Az utolso vizsgalaton ultrahanggal megneztek a baba fekveset. Fejjel lefele fekszik ahogy mar a 30. het ota, de arccal felfele. Mennyire jellemzo ez a tobbi babara, es mikor szoktak arccal a mama gerince fele befordulni?

    Valaszat elore is koszonom!

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Nem kell aggódni, ez akár még az utolsó pillanatban is megváltozhat.

  • fazakas mónika

    2011. január 01. szombat

    Kedves Ági! 34,5 hetes kismama vagyok, a második gyermekemet várom. Akárcsak az első terhességnél, most is gyakran keményedik a hasam, azt hiszem a Braxton Hicks féle méhösszehúzódások. Az utóbbi napokban alhasi és derékfájások egyszerre jelentkeztek.A méhnyak 3 cm-re rövidült, már egy ujjnyi tágulás van a méhszájamon. Az első kislányomat is 3 héttel hamarabb szültem, de most még igazán sok lenne hátra – főként ilyen érzések után félek a koraszüléstől. Tehetnék-e valamit annak érdekében, hogy minél tovább tartson az áldott állapot?
    Válaszát előre is köszönöm! Mónika

    • Vida Agi

      2011. január 12. szerda

      Pihenj sokat és a 36. hétig szedj magnéziumot. A 2. szülés előtt hamarabb kezdődnek egyébként a jóslófájások és a tágulás is, de ettől még nem bújik ki előbb a baba, tehát ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy hamarabb fog megszületni, mint az első.

  • Ildikó

    2010. november 22. hétfő

    32 hetes 5napos voltam kisfiammal-thorax ap 96X87 mm.Nem nagy ez?Fl-65mm,Bpd-87 mm ezek is 2 heti eltérést mutatnak.A szonográfus azt mondta,hogy kicsit több a magztavíz,de a papíron azt írta magzatvíz mennyisége átlagos.

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      2-3 hetes eltérések a becsült korban teljesen átlagosnak számítanak. Ha átlagost írt és azt mondta kicsit sok, akkor a felső határon volt, de még határértéken belül, nem kell foglalkozni vele, hacsak nem magas a cukrod, ezesetben terhességi cukorbetegségre lehet gondolni.

  • Varga Nikoletta

    2010. november 20. szombat

    sziasztok!
    én már 33 hetes és 3 napos vagyok és abban kérek segitséget megállapitsd hogy nem kicsi e a baba ebben a korban BPD: 79mm Thorax:81 mm Femur:63 mm megfelel e a terhességi hétnek és még azt mondták az ultrahangon hogy érett a lepény és kicsit kicsinek látják ez gond vagy ez elöre hozza a szülés? szükségem lenne a válaszra elöre is köszönöm

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Teljesen jók a méretei, 2-3 hetes eltérések lehetnek a becsült korban, mert ilyenkor már egyedi a baba fejlődése. 33 hetesen már eléggé érett a lepény egyébként is, emiatt nem kell aggódnod.

  • Nagy Krisztina

    2010. november 04. csütörtök

    Szia Ági.Annyira izgulok,35hetes vok,és úgy néz ki hogy elkaptam 1 húgyhólyag fertőzést vagy felfáztam. Az elején azt hittem hogy normális hogy 1/2 ként pisilek.Aztán jöttek a fájdalmak,szúróérzés a húgyvezetékemben.Felhívtam a dokimat és telefonon keresztül megállapította a bajomat,amit Augmantin 625 gyógyszerrel orvosolt.Utálom az antibiotikumokat,de azt mondta hogy muszáj beszednem.Ebből a babám nem érzékel semmit?Nem lesz beteges tőlle,pl:allergia,asztma stb….Nagyon izgulok,inkább tűröm a fájdalmat ha kell.:(

    Válasz:Nem kell aggódnod, semmi baja nem lesz az Augmentintől, gyakran írják fel egyébként is a terhesség utolsó heteiben, ha a hüvelyben sok a streptococcus baktérium, hogy a baba nehogy összeszedje születés közben, nálad most az Augmentin valószínűleg ezt is megoldotta.

  • tóth gyuláné

    2010. október 28. csütörtök

    Kedves Ági!

    Köszönöm szépen a megnyugtató válaszát,igen,az előző ultrahang óra is nőtt a kisfiunk,és a hasam is 4cm-t,és érzem,hogy erősebb is a kicsi.
    Ön szerint ha befektet mégis az orvos,megindíthatják idő előtt?Mint előzőleg is írta a lányunk is „csak” 2900gr volt a 40.héten.

    köszönettel
    Gyöngyi

    Válasz: Ezt majd az dönti el, mennyire fejlődik a baba odabent. Nem az számít, mekkora, hanem az egyes hetek közti fejlődés. Ha nem fejlődik kellő ütemben, akkor a lepénnyel lehet gond, ilyenkor életmentő lehet, ha kiveszik.

  • tóth gyuláné

    2010. október 23. szombat

    Kedves Ági!

    Csütörtökön voltunk ultrahangon akkor voltam 33hét 5napos terhes,orvosm szerint a babám 10nappal kisebb a mért méretek szerint 🙁 utolsó menzeszem 2010.febr. 18-án volt általában 30-32napos ciklus hosszal.
    Orvosom nem tért ki a baba magasságára,illetve súlyára,hiába kérdeztem….
    Előző ultrahang 3hete volt,azóta elég sokat nőtt az akkori méretek alapján….
    2hét múlva rendelt vissza,azt mondta ha akkor is kicsinek látja beutal a kórházba akkor szülni fogok majd…
    A leírt méretek alapján ön szerint is kicsi a babám?
    A kislányom is „csak” 2900gr-al született 4évvel ezelőtt. Nem lehet esetleg,hogy csak genetika? ÉN sem vagyok valami nagy testalkatú:)
    Válaszát türelmetlenül várom,és előre is köszönöm!

    Méretek:
    Egy élő magzat KPF
    Lepény mellső falon
    Ált.menny.magzatvíz
    BPD 82mm
    OFD 103mm
    HC 308mm
    AD 87mm
    AC 269mm
    FL 61mm

    A leírt méretek szerint kb. mekkora a súlya illetve magassága a babámnak?

    Köszönettel
    Gyöngyi

    Válasz: Nem kicsi a babád, a baba mérete a 12. héttől öröklött tulajdonságok alapján változik, ezért akár 2-3 hetes eltérések is lehetnek a harmadik harmadra. Mivel az első gyermeked is az átlagosnál kisebb mérettel született, ezért valószínűleg ő is kisebb egy kicsit, de ilyenkor ezt már a genetika határozza meg. Ha két mérés között nem nő a baba, akkor az valóban gond, a lepénnyel kapcsolatos problémák okozhatják és ilyenkor valóban szükség lehet rá, hogy idő előtt megszülessen, de ha két alkalom közben megfelelő a növekedés, akkor nincs ok az aggodalomra.

  • Klára

    2010. október 19. kedd

    Kedves Doktornő!
    34 hetes kismama vagyok.A kérdésem az lenne, hogy mikortól ajánlatos inni az un. szoptatós teát? Én naturland Fitolac- ot kaptam a gyógyszertárban, ami ánizstermést, édeskeserű köményt, kamillavirágot, csalánt, citromfüvet tartalmaz. Ha már most ihatnám, befolyásolhatja a tejtermelés beindulását? Valamint a málnalevél teát tudom hogy a 36. héttől ajánlatos, viszont azt senki nem mondta, hogy milyen adagokban szabad, napi hány decit?
    És még egy kérdéssel zaklatnálak: A vitaminokat mikortól kell abbahagyni? Jelenleg Kálciumot, napi 2 tablettát, magneB6- ot napi két tabletta, Vas napi 1 tabletta, és Elevit heti két alkalom szedem.
    Erről mi a véleményed? A dokim nem mondott rá semmit.
    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: A tejtermelés beindulását a szülés után hormonok befolyásolják, ezért a teát felesleges szülés előtt inni, elég a szüléstől elkezdeni. A málnalevél teából naponta 1 litert lehet meginni, de már hatásos a napi 2×3 deci is, 3 decihez egy evőkanállal kell adni.
    A 36. héttől abba lehet hagyni a magnéziumot, a vasat és a kalciumot végig lehet szedni, az Elevitet a szoptatás alatt is lehet folytatni.

  • Betti

    2010. szeptember 11. szombat

    Kedves Ági!

    33. hétben járó kismama vagyok. Többször előfordult már mensis-görcsös mindjárt megjön érzés az alhasamban. Ált. a jobb oldalon és hosszabb ideig tart. Vettem be rá magneB6-t, meg ittam egy kis vörösbort, meleg zuhany alá álltam jobb lett. Ezek már jóslófájások? Derékba nem sugárzott ki, de nagyon rémisztő. Mikortól kell aggódni? Mikor hívjam a dokit, vagy menjek ügyeletre? Először arra gondoltam, lehet valami petefészek gyulladásom van,azon a részen fáj, de ennek ellentmond hogy napokig semmi, és lázam sincs….Vagy a baba fekszik úgy, méhizomzat változik? Illetve pont ott, van a vakbélgyulladásom helye, lehet az húzódik? Első baba, nem tudom mi a normális tünet, és mi az ami már nem 🙁

    Köszönöm a választ!

    Válasz: Nem kell aggódnod, ez jóslófájás, a 3. harmadban már előfordulhat. A korábbi műtét helye azért fájhat, mert a növekvő pocak miatt húzódik a varrat helye.

  • Kiss Istvánné

    2010. szeptember 01. szerda

    Szia Ági!!
    Bocs,hogy megint zavarlak de valami szeget ütött a fejembe és egy kicsit beparáztam.
    A múltkor írtam,hogy a babám
    Bpd 81mm a
    Thorax meg 92mm.
    Most azt olvastam,hogy ezeknek az étékeknek 10mm-en belül kell lenniük különben a magzat fejlődési zavarára vezethető vissza.
    Ez mennyire igaz.Akkor most az én babámnak valami baja van?
    Nagyon aggódom.Remélem semmi baja sincs.
    Válaszodat köszönöm:

    35+1napos kismama

    Válasz: Valamit félreérthettél, ezek a baba méretei, tehát ezek folyamatosan nőnek. A BPD a magzati koponya átmérője, a Thorax pedig a mellkas átmérője.

  • Kiss Istvánné

    2010. augusztus 12. csütörtök

    Sziasztok!!!

    2010.08.11.-én voltam a nőgyógyászomnál.
    A második fiú gyerekemet várom,azt mondta a dokim minden rendben,de én egy kicsit aggódom.32+2napos terhes vagyok
    a BPD 81mm
    a thorax 92mm, attól tartok,hogy a melkas körfogata nagyobb az átlagosnál.De lehet csak én gondolom ezt.Az orvosom lehet mondta volna ha gond lenne.A köldökzsinór röviden kzs RI 0,64.Remélem nincs okom miért aggódni.
    Szíves válaszát előre is köszönöm..

    Válasz:Nincs okod aggódni, ilyenkor a baba fejlődése már egyedi, ezért a méretekben 2-3 hetes eltérések lehetnek.

    Tisztelettel: Kiss Istvánné

  • mepsi

    2010. július 31. szombat

    Sziasztok!
    Én tegnap voltam 33 hetes (kisfiam lesz :)), már nagyon várjuk. Ma elkezdtem kimosni a kis ruhácskáit. Szerintetek nem korai még? Mikor kéne összepakolni a kórházba? Nagyon izgulok. Jobban izgulok mint félek. Köszi

    Válasz: Nem korai, nyugodtan kimoshatod. A 36. héten érdemes már összepakolni.

  • M. K.

    2010. július 10. szombat

    Jó napot!

    Az éjjel született meg nővérem kislánya a terhesség 34. hetén. Elfolyt a vize, s kórházba szállítás után rövid idővel császárolták is, mert a kismama méhének fejlődési rendellenességei vannak. A baba nagyon pici, de erőteljesen felsírt, azt mondták egyelőre minden rendben. Mit kell tudnunk egy ilyen korú koraszülött babáról? Mire számíthatunk a továbbiakban? Kell-e valami speciális szerelés a baba gondozásához, mint például légzésfigyelő?

    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Légzésfigyelőt ajánlott beszerezni, de egyébként a 34. hétre született babáknál már nincs semmi különösebb dolog, általában néhány hét kórházi megfigyelés után hazatérhetnek.

  • MONIKA

    2010. július 08. csütörtök

    Sziasztok.En 32 hetes es 4 napos terhes vagyok varom hogy meg szulessen a kisfiam nagyon is varom csak sajna felek a szulestol nagyon nem tudom hogy gyozem le a felelmemet.Kerek segitsetek es adjatok tanacsot.Elore is koszonom.A terhesseget jol vittem es jol birom meg mai napig es remelem nem lesz semmi gondom ezutan sem.

    Válasz: Ezen segíthet, ha beszélgetsz olyan anyukákkal, akik már szültek, akár a neten, fórumokon is, de még jobb személyesen. Segíthet az aquanatal vagy a terhesjóga is, ez oldja a stresszt és a félelmeket is, és a szülésre is felkészít.

  • Pababa

    2010. június 17. csütörtök

    Sziasztok!

    Tegnap voltam 32 hetes ultrahangon,ahol a következő adatokat mérték: HC:311mm(34-35hét), AC:313mm(35hét), FL:62mm(32hét)
    Nagyobbak a méretek, mint ahány hetes vagyok kivéve az Fl méretet ez baj?
    Előző ultrahangokon is ilyen arányban voltak nagyobbak a méretek, azt mondták nem kis gyermek lesz valószínűleg.Csináltattam Downkór tesztet is ami negatív lett, 24 hetesen voltam 4d-s ultrahangon hasonlóak voltak a méret arányok ott is 2-3 hét eltérés volt, s már 930g volt súlyra.Már van egy kisfiam ő 60cm és 4350g volt születéskor.

    Válasz: Mivel az előző babád is nagy volt, valószínűleg ő is az lesz, ezért vannak folyamatosan a nagyobb méretek, nem kell aggódnod, ez genetikai dolog.

  • Viki23

    2010. június 15. kedd

    Sziasztok!
    Én 34 hetes kismama vagyok és már nagyon várom hogy kibújjon a kisfiam. Egyre rosszabbul viselem a terhességet és a meleget. Ti hogy vagytok ezzel?
    Milyen érzés a jóslófájás?

    Válasz: A jóslófájást a derekadban érzed és hozzá menses-szerű fájásérzet társul.

  • Takácsné Csontos Tímea

    2010. június 09. szerda

    33+3 hetes kismama vagyok. Második gyermekemet várom, de sajnos sokkal nehezebben viselem a végét, mint az első esetben. Állandóan fáj a derekam és a csípőm. Alig tudok menni, pedig még dolgozom és igencsak sokat kell lépcsőznöm. Abban kérnék segítséget, hogy milyen krémet lehet használni még ilyen idős korban a fájdalom enyhítésére. Olyan mintha reumás lennék, vagy be lenne csípődve. A választ előre is köszönöm.

    Válasz: Ne kenőccsel próbálkozz, inkább végezz naponta többször cicahát gyakorlatot, valamint ha nagyon fáj, vehetsz kismamafűzőt, mert ilyenkor az erőlteti meg a derekat, hogy a pocakot tartani kell, ebben segít a fűző.

  • matula andrea

    2010. március 27. szombat

    köszonom hogy az enyemre is valaszoltal de semmi gond tobbet nem irok ide ennyi vartam volna egy kis megnyugtatast hogy hatha valaki ert hozza es vaalszol
    de enm de azert koszi szepen

    Válasz: Kedves Andrea! 1 héten belül mindenkinek válaszolok. Te két helyen is megkérdezted ugyanazt, a másik helyen már tegnap válaszoltam, itt csak ma láttam. Sehol soha nem ígértük, hogy azonnal válaszolunk.

  • nikorka

    2010. március 23. kedd

    Sziasztok 35 hetes kismam vagyok.Vasárnap ota fáj a hasam 4-5 akár tobb oránként is aztán elmulik.mit tegyek lehet az idojárás.válaszokat elore is koszonom.,

    Válasz: Ebben a korban már előfordulhatnak jóslófájások, semmit nem kell tenned ellene.

  • matula andrea

    2010. március 22. hétfő

    szia ma voltam nst 35betoltott vagyok es a babamnak van vesemedence tagulata jobb oldali11mm bal 6mm kerlek segits valszolj hogy most ez elmulik vagy mi ez valojaban nagyon ideegsit ez engem .varom vaalszod elore is koszi .ja es a bpd 99mm ac 332 fl71,varom valszod .fontos lenen nagyon koszonom

    Válasz: Nem kell aggódni miatta, gyakran teljesen elmúlik, ha mégsem, akkor gyakrabban kell majd ellenőrzésre hordani.

  • matula andrea

    2010. március 21. vasárnap

    szia ági koszonom a valaszod . holnap megyek ctg.)varom mar nagyon 2napja ejszaka alig birok menni faj mindenem áhh szetszakadok a csontjaim meg mindenem 🙂 en meg azt hittem hogy nagyon nagy baba lesz .) 30kilot hiztam az tudom sok de szinte csak hasbol allok akkora hasam van hogy …………………………………… varom valszod elore is koszi

  • matula andrea

    2010. március 19. péntek

    szia gi meg azt szeretnem megkerdezni hogy nem tul nagy a bpd??????????????????? nagyon izgulok mar ezek miatt mennyire pontos az uh? a sula amit mond a doki:??????? nagyon vizesedek mar 35hetbe vagyok varom valszod elore is koszonom

    Válasz:Nem kell izgulnod, teljesen jók az eredményei. Az UH nem mindig pontos teljesen, de az ő eredményei teljesen jók.

  • Betty

    2010. március 16. kedd

    Sziasztok!

    Én a 34. hét közepén járok és a mai uthg. szerint 3,08 kg a „kicsike”! Vagyis majd 3 héttel nagyobb az érték mint kellene.
    Ez a második terhességem és eddig 10 kg-ot híztam. Kisebbnek látszom minden szempontból mint az elsővel, aki 5 nap túlhordással született 4100 gr-al. (ő a 36. héten még csak 2800 gr. volt).
    Eléggé meg vagyok ijedve. Ha ez így megy tovább 5 kg lesz, ha kivárja az idejét.
    Mit csináljak?
    Tudom valahogy sürgetni, hogy megszülessen úgy a 38 héten? (málnatea meg hasonlók)

    Válasz:Nem kell sürgetned. A 34. heti értékre már nem igazán van átlagérték, mert ilyenkor már egyedi a babák növekedése, ezért felesleges hasonlítgatnod a „nagykönyvi” adatokhoz. Gyakran el is mérik a méreteket, ez is lehet a háttérben, mivel ez csak becsült súly, a többi méretéből számolja ki a gép. Tehát lehet, hogy pl. hosszabb lesz a baba, és ezért számolta a súlyát nagyobbnak a gép (a kisebbik fiamnál pont ez volt, őt is 4 kiló felettinek számolták, és 3500 grammal született, viszont 58 centivel!)

  • matula andrea

    2010. március 13. szombat

    szia agi varom valaszod fontos lenen betoltot 33hetes vagyok tegnap voltam dokinal csak azt szeretnem megkerdezni hogy nekem most 2700-2900gr a babam hogy ez jo??? es a bpd pedig 94mm fl 70mm varom vaalszod elore is koszonom

    Válasz: Igen, ez nagyon jó eredmény.

  • Reszolyné

    2010. március 03. szerda

    Sziasztok,én 30 hetes kismama vagyok és tegnap voltam ultrahangon amikor közölte velem az orvosom hogy a kis leányzóm farfekvésű,azt szeretném kérdezni hogy megfordulhat e még? A méretei pedig a következők: BPD:76mm
    Thorax:70mm
    FEMUR:51mm megfelelő ez a nagyság??,

    Válasz: A méretei megfelelőek. A 36. hétig még megfordulhat magától is.

  • Fehér Mónika

    2010. március 01. hétfő

    Az lenne a kérdésem: 34 hétnél járok de mint ha kisebb lenne a hasam, mint az átlagnak, ez normális? Az orvos szerint a súlya a babának és a méretek rendben vannak. Van valami oka, hogy kisebb a hasam?
    üdv Mónika

    Válasz: Emiatt ne aggódj, főleg, ha a baba méretei rendben vannak. Ez is alkati adottság kérdése, van akinek kicsi a hasa, szinte csak a baba és a magzatvíz súlya van rajta pluszban, más meg óriási hassal megy szülni, és mégis 3 kilós gyermeke születik. Ha minden rendben van, akkor nyugodj meg!

  • Pucca

    2010. január 21. csütörtök

    Az lenne a kérdésem, hogy múlt héten voltam a 32. heti UH-n (31+5 naposan) A kórházban a szonográfus megijesztett, hogy nagy a gyerek feje, meg oldalkamra tágasság lehetőségét látja.
    Méretek:
    BPD: 86,3
    HC: 297,4
    AC: 268,8
    FL: 62,2
    TAD: 84,7
    Oldalkamrák: 8,3 és 8,7
    Becsült súly: 1852

    Lehet, hogy csak genetikailag nagyobb picit a feje, vagy valami betegségre utalhat?
    Köszönöm a választ!

    Válasz: Teljesen normálisak az adatai, a korának megfelelőek, a feje talán kicsit nagyobb, de még az átlagos értékeken belül van.

  • Zsófi(Nné)

    2009. december 17. csütörtök

    Sziasztok!
    Már 33hete és 5 napja vagyok várandós.
    Nekem is hasmenésem van már vagy 2 hete, mint kiderült a Mg-tól. Vérszegény lettem, így most szednem kell Fe-t, de ez sem fogja meg, pedig a dokim azt mondta, hogy az megfogja. Másik gyanúm az volt, hogy a tejtermékektől van, de nem, mert nem csak a tejtermék elfogyasztása után van ez.
    Mit tehetek, hogy elmúljon? C (szén) tablettát lehet erre szedni?
    Tegnap nagyon fájt a derék fölötti rész, szerintem nagyot nőtt a baba. Ez normális?
    H1n1 oltásnak milyen mellékhatásai lehetnek?Arra gondolok, ami gyakori.

    Válasz: Igen, ez a derékfájás normális. Széntablettát lehet szedni terhesség alatt.

  • andilevai

    2009. december 12. szombat

    én is 34 hetes vagyok!Semmi problémám nincs, azon kívül hogy egy picit elkezdtem vizesedni!Milyen teát lehet ilyenkor inni?A bodzavirág teát azt lehet inni kismamáknak?

    Válasz: Nem, bodzavirágot nem szabad, valamint semmilyen vízhajtót sem szabad. A vizesedés a terhesség velejárója, a szülés után megszűnik.

  • Viki

    2009. november 20. péntek

    Sziasztok!

    Én most vagyok 32 hetes.Tegnap voltunk ultrahangon,és az orvos nagyon megijesztett,hogy túl nagy a baba.Bpd:88 mm, ofd:111mm tad:80 mm, fl:60 Bs:2300g.
    Azt is mondta,hogy a lepényem egyes helyeken,már harmadfokban érett.Ezek az adatok 32 hetesen normálisak? Nagyon félek,mert múltéven a kisbabám halva született a 34.hétben lepényleválás miatt,félek,hogy megismétlődik.Előre is köszi,ha valaki tud válaszolni. Jó egészséget kívánok mindenkinek!

    Válasz: Semmi ok az aggodalomra, teljesen normális méretű a babád.

  • vikianya

    2009. október 30. péntek

    33 hét 5 napos vagyok, és 3 nappal ezelőtt méh összehúzódásaim, fájásaim voltak. A szülészeten vénásan kaptam magnéziumot (a második használt). Mire számíthatok? Most szedem a MagneB6-ot, sok folyadékot iszok és pihenek. Egyenesen következik az, hogy koraszülött leszek? Ha abba hagyom a 36. héten a magnéziumot akkor mi lesz? Most a súlyom is csökkent, mert csökkentenem kellett a szénhidrátot. Ez nem veszélyes nagyon?

    Válasz: Nem, egyáltalán nem következik, akár a 42. hétig is kihúzhatod így, és az is lehet, hogy ha abbahagyod a magnéziumot, akkor sem indul be azonnal a szülés. Ez inkább elővigyázatosság.

  • Timea

    2009. szeptember 24. csütörtök

    Sziasztok!
    Pár nap és belépek a 34.hétbe, a méhszájam 2110, és a feje már lent van eléggé.Sokat pihizek itthon,de azért van,hogy egyszer-egyszer lemegyek itthonról,van mikor olyat érzek mintha egy tűt szúrnának fel hirtelen,és ez egyre gyakoribb.
    Mi lehet az?
    Még nem tudom a súlyát pontosan,annyit mondott a dokim,hogy 32hetesen olyan 1800gramm körül lehet kb.
    Akkor már van 2kilo?
    Valószínű,hogy előbb szülök nyitott méhszájjal?
    Vannak kis görcseim,de olyan mint amikor megakarna jönni..fáj alul egy picit,azon kívül a csípőm nagyon zsibbad,arra kelek fel éjjel..

    Válasz: Igen, már van két kiló a baba. Még nem nyitott teljesen a méhszájad, mert az utolsó érték 0, tehát a méhszáj még nem nyílt ki teljesen. Ez nem jelenti azt, hogy hamarabb fogsz szülni, akár a 42. hétig is kihúzhatod így.

  • BORIKA

    2009. szeptember 05. szombat

    34-het-35-hetes körül vagyok, de ahány orvos vizsgált még mindég eltért a hét.De nemis ez a gondom .Elég nagy a pocakom,sajnos 1 hete megy a hasam és voltam a klinikán,ott meg vizsgáltak, a szülész fogadottorvosom szabadságon van.Elláttak a klinikán de nem tudtak kezdeni velem semmit,elküldtek a belgyógyászatra s ott is csak EKG készítettek és vissza küldtek a női klinikára.OTT Kapam infúziót jobb lett de a has menésem nem múlt hazaengedtek késő este, másnap reggel még jobban éreztem magam othonomba . DE azóta ügyeletre is lekellet mennem mert lázam is volt és sűrűbben megy a hasam ,zőldes sőt már véres is volt,ismét erősödött.Hányni nem hánytam .CSak 3 vécé kagyló gyomor savat. Így a végére már jó össze szedtem mindent de még szerintem 2-3-van még hátra .Habár az ügyeleten meg vizsgált egy Dr.nő és azt mondta a baba nagyon készülődik most már.Székletet is elküldtünk de még 3 nap mire meg jön az eredmény .Remélem a babámnak nem lesz ettől semmi baja Csak az a gond ,hogy se a smecta por , se a normaflor,se a szén tablettától nem enyhül a has menésem .Már énsem tudom kihez forduljak mert félek ,hogy a családomat le fertőzöm állandóan Domestozok mindent köszönöm ,hogy meg oszthattam abajomat veletek nem kívánom senkinek mert teljesen legyöngültem.

  • Mészárosné Anikó

    2009. szeptember 02. szerda

    Sziasztok!az én babám 29 hetesen volt 1800g most 34hetes terhes vagyok!Ez normális?

    Válasz: Igen.

  • eipris

    2009. augusztus 22. szombat

    Sziasztok,

    Ezelott egy hettel voltam UHon, akkor volt 2 kg a baba, 33 hetus, de ciklus szerint meg csak 30 kellett volna legyen. Egesz a 25-ik hetig mindig teljesen normalis ertekek voltak, aztan a baba hirtelen nagyon megnott. Vercukorszintet mertunk, az rendben van. Nem gond, hogy ilyen nagyon no a baba? Koszi, jo egeszseget es konnyu szulest nektek.

    Válasz: Egyáltalán nem gond, a babák fejlődése a 12. hét után teljesen egyedi. De emellett az UH-s becslések se mindig pontosak, függ a géptől, a baba helyzetétől, és a szonológus kezétől is, hogy mennyire pontosan rajzolja be a mérővonalakat.

  • Csillu

    2009. augusztus 08. szombat

    Én is 34 hetes terhes vagyok.Végig olvastam az észrevételeket amit leirtatok.Nos,én is ezzekkel a fájdalmakkal küszködöm.Nem az elsö babám ez már,de nem volt ilyen egyik terhességem végén sem.Igen,megnyugtató hogy ez normális,mert nekem ez uj.Mindenkinek jó egészséget kivánok:)

  • Szilvi

    2009. augusztus 05. szerda

    Sziasztok

    Ma vagyok 34 hetes a dokim jól rám ilyesztett azt mondta eléggé meszesedik a méhlepény…meghogy nem akarja az ördögöt a falra festeni….
    Van aggódásra okom,nem cigizem ,nem kávézom,nem magas a vérnyomásom,teljesen normális volt edddig minden ,szedem a vitamint…??

    Válasz: Nem ezen múlik sajnos, sok minden más miatt is meszesedhet a lepény. Ebben a korban 2-es érettségi fokú szokott lenni, ha ennél magasabb, akkor az utalhat rá, hogy esetleg korábban fogsz szülni, de aggódni nem kell.

  • Edushco

    2009. július 08. szerda

    A 34. héten járok és most én is erősebb fájásokat érzek és feszülést a medence illetve a combtőnél. De szerencsére ezek a fájások nem gyakoriak és rendszeresek. Egyre fáradékonyabb vagyok, ezért többet kell pihenni, nehogy koraszülés legyen belőle. Látom nem vagyok egyedül ezzel, ez némi vigaszt nyújt. Kitartást és jó egészséget kívánok a kismamáknak és a babáknak is.
    Az adhat erőt, hogy ez az legjobb dolog a világon anyának lenni, de persze ezt sem ingyen kapjuk.

  • Gertiii

    2009. május 24. vasárnap

    Mostl lépek a 34.ikhétbe. Leszakad aderekam,szúr a hasa,alja amell alatt is szúr mindkét oldalt. Tudja valaki mi lehetezeknek az oka????? Köszi

    Válasz: Leginkább az, hogy kb. 2 kilónyi baba van a pocakodban, aki egyre nagyobb helyet foglal el odabent 🙂 Nyomja a tüdődet, összenyomja a szerveidet, a hólyagodat, a medencecsontodat, ez teljesen normális jelenség.

  • renii

    2009. március 22. vasárnap

    Sziasztok. a hasam nekem is olyan mintha szét akarna néha szakadni…és az elmúlt héten a derekam is jobban fáj mint azelőtt pedig eddig semmi bajom nem volt:)megnyugtató, hogy nemcsak én vagyok vele így:)

  • kriszta

    2009. február 07. szombat

    Én most töltöm a 34 hetet és este mindig keményedik a hasam,de úgy mintha szét akarna szakadni.Ez normális?

    Válasz: Igen, a baba már nagyon nagy és ahogy mozog olyan, mintha szét akarna szakadni a pocakod.

  • Varga Dóra

    2009. január 20. kedd

    Sziasztok!
    Én pár napja elég rosszul vagyok.. rossz közérzet,sírós hangulat és hányás, a derekem le akar szakadni.:( Semmi bajom se volt eddig!! Mintha jelezni akarna a testem. Tejem már hetek óta van, de pár napja betétet kell használnom,mert rendesen folyik..én is most vagyok 34!! Mindenkinek nagyon jó egészséget kívánok!!

  • Anita

    2008. december 11. csütörtök

    Itt azt olvastam, hogy a 34.héten már elkezdhet az előtej szivárogni. Nekem a 16. hét óta szivárog. Azt hittem ez normális.

    Válasz: Nem gond, ha korábban kezd el szivárogni, sem az ha később.

  • Renike

    2008. december 06. szombat

    én 34 hetes vagyok már alig várom hogy meg szülessen a kicsi

  • MiniMoni

    2008. december 01. hétfő

    Fantasztikus a felvétel.Nekem 32 hetesen 2289 gram volt a kispocaklakó csajszikám.Azóta 1 hét telt el,de egyre jobban félek,hogy nem huzzuk ki végig.Mekkora az a súlyhatár amikor az újszülött már a súlya miatt nem koraszülött?
    Köszike a választ ha valaki tud segíteni.
    Üdv. mindenkinek MiniMoni

    Válasz: Nincs ilyen súlyhatár. Ha a 36. hét előtt születik, koraszülött. Nem a súlyon múlik, hanem az érettségen.

  • Renike

    2008. november 28. péntek

    Olyan Aranyos !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • bphajni

    2008. november 11. kedd

    Én 34 hét 5 napra szültem, 2000 gramm és 45 centi volt a kislányom…

  • buczkó angika

    2008. július 15. kedd

    szuper!!!!!!!!!!!!!

Comment navigation