Ultrahang hétről-hétre: 19. hét

A 19. héten a baba már 227 grammos, azaz nagyjából akkorának kell elképzelni, mint egy 20 dekás trappista sajtot. Ha 4D ultrahangra szeretnénk menni, érdemes a 19.-25. hét közötti időszakban elmenni, mert ilyenkor a legnagyobb élmény.

A baba még nem olyan husis, mint a 30. hét környékén és az arca sem olyan látványosan babás, viszont ebben az időszakban teljes egészében megcsodálhatjuk, hogyan izeg-mozog odabent, ilyenkor még sok a helye, így láthatjuk, ahogy az ujját szopja, mutogat, ásít és más érdekes dolgokat művel.

Ezen a héten alakul ki a lanugo, azaz a magzatpihe, ami egészen a szülésig óvja a baba bőrét.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

43 Comments

  • renike22

    2011. április 10. vasárnap

    sziasztok! március 27-én éreztem először a picikém mozgásátminden nap többször is. 4 nap múlva töltöm be a 20. hetet, nagyon aggodok mert már 3 napja ne érzem nap közben! Remélem semmi gond nincs. Ő lesz az első Babánk! nagyon Várjuk!

  • Vicky

    2011. február 17. csütörtök

    hello.
    megint egy kerdest szeretnek feltenni. A munkatarsam nemsokkara lesz harminc eves,ezelott 9 evvel teherbe esett,de amikor szulte a babat,nem voltak fajasai,es a baba meghalt,sajnos. 9 ev utan szeretne ismet babat, de nem sikerul neki teherbe esni,volt orvosnal,aki azt mondta,hgoy nincs semmi baja es lehet gyereke. Most mar egy honapja szedi az elevitet, es meg mindig nem sikerul neki. Valaki adjon valami tanacsot, vagy valami segitseget. NAgyon szepen kerem,mert szeretnek neki segiteni.

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      1 hónap nagyon kevés idő. A statisztika szerint 1 évnyi próbálkozás után a párok 86%-a jár spontán sikerrel, a 2. évben a párok 10%-ának sikerül, tehát legalább 1 évig kell próbálkozni és ha nem sikerül, akkor esetleg alaposabban kivizsgáltatni mindkettőjüket.

  • Vicky

    2011. február 07. hétfő

    Én is már 19 hetes vagyok,már két hete mocorog a babám,de mostanában kevesebbet érzem,és van amikor nem is érzem,hogy mozog. ez bajt jelent.? kérleg irjatok minnél hamarabb nekem. amugy 20 éves vagyok,elég fiatal,és első baba.

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      Nem kell aggódnod, ebben a korban még olyan kicsi a baba, hogy akár napokig kevésbé érezheted, utána megint erősebben, ez nem probléma.

  • Claudia

    2010. december 20. hétfő

    Sziasztok! Én is most vagyok a 19.hétben!
    De aggódom,mert még nem mozdult meg a babám,a védőnő azt mondja h minden rendben van! Nekem is az első babám és szintén az első unoka!Nekem is mindegy h mi lesz,csak egészséges legyen! Mondjatok vmi bíztatót h miért nem érzem h mozog? Lehetséges h olyan lusta?:) Köszi sziasztok

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Minden baba mozog, ez nem lustaság kérdése, itt csak arról van szó, hogy te nem érzed, hogy mozog. Ez alkati kérdés is lehet (pl. vastagabb a hasfalad és ezért nem érzed)

  • Sári Kitti

    2010. július 26. hétfő

    sziasztok! ma lettünk 19 hetesek,és már egy hete mocorog az én kis drágám! csütörtökön megyünk 4d-uh-ra,amin remélhetőleg megmutatja kisfiu vagy kislány! Amugy mindegy csak egészséges legyen!Első babánk,sőt első unoka is! 🙂

  • Adri

    2010. június 15. kedd

    Sziasztok! Én is 19 hetes terhes vagyok. A babám, 16. héten mozdult meg előszőr. Én is most megyek ultrahangra, ahol végre megtudom hogy fiú lesz vagy lány.Már van egy kislányom 8 éves és egy kisfiam 6 éves, akik már nagyon várják a tesót, a mostani ultrahangra is elkisérnek.

  • edina

    2010. május 18. kedd

    Sziasztok kismamik.Én ma vagyok 19 hetes szerencsére minden eredményem jó lett.16 hetesen mozdult meg a babó.Sajna nem tudjuk mi lesz mert csak az arcát és utána a popóját mutogatta az ultrahangon. Nekünk mindegy mi ,lesz már van egy 13 éves nagy fiam de őszintén bevallom én még egy trónörököst szeretnék:)További szép napot kívánok minden kismaminak és pocaklakónak:)

  • Helga

    2010. május 03. hétfő

    Sziasztok!
    Jelenleg 19 hetes kismama vagyok,és én is beoltattam magam a H1N1 oltóanyaggal,féltem tőle nagyon,mert sok rosszat olvastam róla.
    14 hetesen kaptam meg az oltást,kb 2 napig érzékeny volt a karom ahová kaptam,ugye izomba adják. gondolom emiatt. azonkivül semmi gondom nem volt azóta sincs.Az elsó ijedt idő után egy jó másfél hét.. most nyugodt vagyok hogy én megtettem ezt a lépést,amivel szerintem jobban biztositottam kisbabám hogy nehogy esetleg ugy járjon,járjunk mint nem egy ak belehalt sajnos a betegségbe.Azt hiszem mindenki maga dönti el hogy mit tesz,oltat vagy nem,mindenki mást ir,én csak saját tapasztalatom tudom leirni,hogy rettegtem tőle,válaltam ennek ellenére,és semmi gondom nincs.most ad egy plusz biztonság érzetet ráadásul:)hozzá tennék még annyit hogy én elég beteges tipus vagyok,mindent összeszedek akármilyen betegség nátha jön,én biztos benne vagyok..szerintem nem kis dolog volt igy válalni hogy vajon mi lessz majd belőle,de mondom semmi. bocsánat a hosszú irásért.
    jó baba várást mindenkinek.

  • Nena

    2010. január 11. hétfő

    Sziasztok !

    Én 19 hetes kismama vagyok. Nem vagyok állandóan az országban ,mert a férjem külföldön dolgozik,de a vizsgálatokra haza járunk. Meglepődve tapasztaltam,hogy otthon a 13. héten a nőgyógyászom egy szót sem szólt az oltásról (H1N1). Fel voltam készülve a nyaggatására ;-). A családorvosom viszont annál inkább szorgalmazta az oltást. Csak annak „köszönhetően” úsztam meg,hogy éppen náthás voltam. Azért kiegyeztünk egy vérvizsgálatban (5400.-). Bár a „csapból” is az folyik,hogy a kismamák mennyire veszélyeztetettek, mégis másfél hetet kellett várni az eredményre !!! Ami pozitív lett :-)! Addígra már 16 egységnyi ellenanyagot produkált a szervezetem . Mindezt úgy, hogy semmi lázam vagy egyébb jellegzetes tünetem lett volna .
    Akár oltattok,akár nem szerintem érdemes minden lehetőségről tájékozódni előtte ;-)!

  • Cinu

    2009. december 13. vasárnap

    Sziasztok!
    Én abszolut nem ajánlom senkinek az oltást!!!Inkább védekezzetek sok vitaminnal!!!Az a biztos!Vegyél maszkot és mossál sokat kezet!!!Ja és ne járj annyit közösségbe és sétálj naponta sokat a friss levegőn!!!Ez a titka mindennek!Én egy 18 hetes kismama vagyok!És a többi három gyerekemet se engedtem beoltatni!!!

  • Tomasovszkiné Fejér Tünde

    2009. december 11. péntek

    Sziasztok!A 19 hetes tanácstalan kismamának szeretném üzenni,hogy mindenképpen oltassa be magát,mert muszály.Én is 19 hetes vagyok és egy hete,hogy beoltattam magam,de semmi mellékhatás nem jelentkezett.Hála istennek a picifiam is ugyanúgy mozog.Tehát bátorság!

  • milananyu

    2009. december 07. hétfő

    Tabi, én is ma ltattam, nőgyogyim javaslatára pedig igen csak ellene voltam….33hetes vagyok.

  • Kriszta(Sné)

    2009. december 07. hétfő

    tabi:én pénteken oltattam be magam én 26.hétben vagyok.

  • tabi

    2009. december 07. hétfő

    Szia Évike!
    Én a héten vagyok 19 hetes kismama és a családom hatására ma beoltattam magam. A háziorvosom véleménye szerint mindenképpen oltatni kell! Reméljük nem lesz semmi probléma!

  • évike

    2009. december 03. csütörtök

    Sziasztok!!Szeretném ha valaki segitene abban hogy mitévő legyek?18 hetes kismama vagyok,és a családom szerint oltassam be magam nehogy elkapjam ezt az uj virust h1n1 et.Nagyon félek attól,hogy valami baja lesz a babának.Van köztetek olyan aki beoltatta magát?

  • évike

    2009. december 03. csütörtök

    Sziasztok!!Én jövőhéten leszek 19 hetes,és még nem tudjuk az első gyermekünk nemét.Én kislányt szeretnék,mert a környezetemben sok a fickó,a páromnak pedig mindegy.Alig várom már az ultrahangot!!!Már 16 hetes kora óta mocorog,de nem minden nap érzem. kellemes babavárást mindenkinek…

  • magda

    2009. november 20. péntek

    sziasztok en most 19hetes es 2napos vagyk cak 22heten kell menjek uh. ra mar nagyon varom.en azt hiszem mar erzem a mozgasat egy hete kb. ugy mindha egy kis diok mozognanak a hasam aljan.varom hogy erosebb legyen.most mutottek egy hete ossze vartak a mehszajam,igy remelem nem lesz gond,amugy ugy nez ki lanyunk lesz.
    szep baba varast

  • eperke81

    2009. október 28. szerda

    Sziasztok!
    Én most vagyok 19 hetes és pont ma megyek ultrahangra. Talán azt is megtudjuk, hogy kislány vagy kisfiú. Egyébként valószínűleg ez a terhesség legszebb időszaka – nekem legalábbis semmi panaszom, energikus vagyok és jó érzés, hogy egyre erőteljesebben érzem a mocorgását és próbálok vele kommunikálni.

    • katrinvagydominik

      2011. január 26. szerda

      Sziasztok! Én is most vagyok 19 hetes miért van az hogy a védőnőm azt mondta hogy majd csak 28-32. héten tudják megmondani hogy fiu vagy lány mert ha akkor akkor inkább megvárom hogy mi lessz mert anak nincs értelme hogy várom hogy mi lessz hátha meglátom és a 30. héten meg elárulják mert ha már kibírtam annyit hogy addig nem tudták megmondani akkor már 30. hét körül már ne mondják meg mert lelövik akkor már a meglapetést

  • gigi

    2009. október 21. szerda

    sziasztok. én is most leszek 19-hetes terhes és nagyon jó érzés. ez az első gyermekem.

  • Pötti

    2009. október 04. vasárnap

    Sziasztok! Tegnap töltöttem a 19. hetet, első gyermekemmel vagyok várandós. Múlt hét szerda óta érzem a mocorgását fiúnknak, főként reggel és este.
    A héten érkezett – netről rendeltem 10ezerért – meg az „angelsounds”, magzati szívhanghallgató készülék. Azoknak ajánlom (nem csak), akik izgulnak, mert nem érzik a mocorgást, csodálatos érzés hallani a kicsi szíve dobogását, ahogyan mocorog és játszik a köldökzsinórral. (A hangok értelmezésében védőnőm segítségét kértem.)
    Ezzel a kis műszerrel férjemet is közelebb hoztam a várandóság érzéseivel, csodálatával.
    Ajánlom szeretettel! Jó egészséget és boldogságot mindenkinek!

  • nikol

    2009. szeptember 30. szerda

    Sziasztok!
    Én 14 hetes vagyok,s tegnap este éreztem a babám mocorgását.Én ugy éreztem mintha a hasfalamnál szétdurrant volna egy lufi de nem olyan eröteljesen.Még nagyon gyengén érzem,de örülök hogy ilyen korán elért az érzés.Ma reggel reggeli után ismét jelentkezett.

  • Kinga

    2009. szeptember 25. péntek

    Sziasztok!
    Mi ma lettünk 19 hetesek még nem tudjuk fiú-e vagy kislány, ugyanis hasrafeküdt és nem volt hajlandó oddébbfordulni. Már érezhetően rugkapál hol többet hol kevesebbet. Apa nagyon várja már h ő is érezhesse de mint tudjuk az még arrébb lesz. Drukkollunk mindenkinek egészségesek legyetek és boldogok!!:)

  • kitti18

    2009. augusztus 18. kedd

    sziasztok én 20 hetes vagyok nekem 18-19 hetesen mozdult meg és most már egyre sürübb a mozgása :Dérzem is amikor mozog föleg amikor hátal fekszem.nekem kis fiam lesz állitólag..végülis mindegy mi lesz csak egészséges..
    mindenkinek kívánok sok egészséget és boldogságot..vigyázatok a kis babátokra sziasztok!!

  • slici

    2009. augusztus 11. kedd

    Sziasztok kismamák! Holnap leszek 19 hetes terhes és pár napja érzem a mozgolódást odabent. csodás érzés. Még nem tudni mi lesz,de a legfontosabb az egészség. Boldog babavárást mindenkinek!

  • Nagyné Amália

    2009. augusztus 07. péntek

    Sziasztok kismamák!

    Mi 19. hetesek vagyunk, de már az AFP előtt jeleztünk. Ő lesz az első babánk és már most nagyon aktív. Most voltunk uh-n és megleptük a doktornénit is mert akkorát rugtunk, hogy anya hasáról felemelkedett az uh-s gép. Ne aggódjatok, testalkat kérdése is hogy mikor mozdul meg, mert egy ”erős” testalkatú anyuka később érzi állítólag.
    Örömteli perceket és sok egészséget kíváok mindenkinek!!

  • nikolka

    2009. július 22. szerda

    Én már 17 , 18 ik hétben éreztem a baba mozgást, föleg ha vizszintesen fekszem.azóta egyre gyakoriabbak 🙂

  • nikolka

    2009. július 22. szerda

    Én 20. hetes vagyok, és fiunk lesz, kislányt szerettem volna, de majd a második probálkozáskor már dr Czeizel Endre Genetikus professzor elöadását fogjuk meglesni a neten, h hogyan lehet a baba nemét befolyásolni. Érdemes elolvasni a neten is. a google ba elég beirni, és kiadja. nagyon nagyon hasznos és érdekes dolgokat mond…

  • Baba

    2009. július 20. hétfő

    Sziasztok!

    Ma voltam u.h és teljesen oda vagyok… lányom lesz!Fiút szeretünk volna NAGYON de ahogy a kedves doki mondta ezt dobta a gép… Remélem egészséges gyermek lesz! 🙂 Sziasztok!Vigyázzatok magatokra és a kicsikétekre!

  • Lili

    2009. július 07. kedd

    Sziasztok kismamák! Én is a 19hét 3.napján vagyok,konkrét mozgást én sem érzek,de az orvosom megnyugtatott,hogy nemsokára fogom érezni.Akinek első babája van mint nekem is nehezebben veszi észre a mozgást.Senki ne izgúljon bizzatok az orvosotokban és a természetben és akkor minden rendben lesz.Boldog babavárást mindenkinek.

  • Tüpike

    2009. május 04. hétfő

    Én pont ma léptem a 19. hétbe, de én sem érzek mocorgást. A múlt héten voltunk 4D-s UH-on, ott annyit mozgott, hogy egészen elképedtünk:-)Eleinte azt hittük, semmit nem fogunk látni, mert teljesen be volt burkolózva a kis világába. De sejthette, h látni akarjuk, mert egyszercsak feltette a kis kezét az arca mellé, mint aki egy nyugágyon fekszik, s közben akkora terpeszt vágott, hogy lehetetlen volt nem észrevenni, h Ő kisfiú lesz ám…Jaj, nagyon nagy élmény volt!
    S hiába láttam izegni-mozogni, mégsem éreztem. S még most sem. Kicsike még és sok víz van körülötte. De alig várom az első jeladását!
    Boldog babavárást mindenkinek!

  • BEREI CSILLA

    2009. április 18. szombat

    sziasztok én is 19hetes vagyok első baba de nem érzek még mocorgást.kedden voltam uhangon és állitolag kisfiam lesz azt mondták.de majd kiderül.
    MINDENKINEK JÓÓ EGÉSZSÉGET ÉS JÓ BABAVÁRÁST KÍVÁNOK.CSILLA

  • Eduscho

    2009. április 06. hétfő

    Nagyon érdekes így követni a babát. Én 20.héten vagyok és még ultrahang előtt.Már kb. négy hete érzem a mocorgást. Vannak napok amikor sokat mocorog, van hogy kevesebbet, de ez a terhesség legcsodálatosabb része. Mi még nem szeretnénk tudni a nemét, így sokkal izgalmasabb. Két lányunk van akik már hét és tíz évesek, így persze reménykedünk már a fiúban. Szép és nyugodt babavárást kívánok!

  • para noemi

    2009. március 25. szerda

    Sziasztok, én is a 19.hétben vagyok, a hét végén megyek vizsgálatra, az a kérdésem, hogy ti mennyire érzitek a mozgását, néha érzem hogy valami bizsereg, meg meg koppantja a hasam, néha meg vágyom arra hogy jelezzen és nem történik semmi… ti hogy vagytok ezzel?

    Válasz: Ennyi idősen még csak minimálisan érezni a mozgását, különösen első terhességnél.

  • cooltim

    2009. február 18. szerda

    Én most vagyok a 19. hétben. Ma voltunk ultrahangon. Láttuk a babánkat, és nagyon cuki!!! Kislány, és a Vanda nevet fogja kapni. 🙂 Igazán kis mocorgós, kis boxoló baba… 🙂 Mindenkinek jó egészséget kívánok!!!

  • GKata

    2009. január 22. csütörtök

    Én jövő héten szerdán töltöm be a 19. hetet. Pont aznap megyünk ultrahangra. Nagyon várjuk már, hogy megtudjuk, vaon kislány lesz e. ( Van már egy 5 éves fiúnk, Bálint, és nagyon nehezen, egy nagy műtét után jött össze Zsebi, 4 év próbálkozás után. NAGYON NAGYON DRUKKOLJATOK!!!)

  • maryke

    2008. november 22. szombat

    Tényleg élmény belegondolni,hogy zsebnyuszikám most kb ilyen 🙂

  • Tőlésné Erika

    2008. november 20. csütörtök

    Nagyon cuki az én gyermekem is rengeteget mocorog{19 hetes vagyok}Óriási élmény másodszor is átélni!!!!Az Uh-on nem láttam az arcát sem a nemét nem tudjuk,szeretnék elmenni 4D re de a férjem nincs oda az ötletért azt mondja”majd ha megszületik Ő akkor szertné látni teljes valójában.”

  • Diamond

    2008. június 21. szombat

    Hát ez nagyon cuki, én most vagyok 19hetes, de ha belegondolok hogy bennem is van egy ilyen manoka 😀