Ultrahang hétről-hétre: 17. hét

A 17. héten a baba már kb. 15 dekás súllyal rendelkezik és fokozatosan kezd hízogatni odabent. Először az ún. barna zsírréteg alakul ki, ami a kicsi majdani, születéskori testsúlyának 2-6 százalékát teszi ki.

A méh már majdnem eléri a köldök vonalát. Az anya szervezetében fokozódik a kiválasztás, ami gyakrabbi vizeletürítést eredményez és valószínűleg mostanra elmúlik az első harmadban olyan kellemetlen székrekedés is. Kényelmetlen mellékhatásként erős izzadás, hüvelyi folyás és orrdugulás jelentkezhet. Mostantól érdemes odafigyelni a megfelelő fehérjebevitelre, hiszen a kicsi csontozatának fejlődéséhez sok kalciumra van szükség!

Így néz ki egy 17. hetes baba:

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

33 Comments

  • Sándor Andrea Melinda

    2011. június 03. péntek

    Sziasztok!
    Mi is a 17. vagyunk,azt szeretném kérdezni, hogy vékony alkat vagyok és még sem olyan nagyon kerekedik a pocim, ez rosszat jelent, a szomszédnőmmel egy idősek vagyunk és neki sokkal nagyobb a pocija. Remélem nincs semmi baj,ez lesz az első kisbabám és nagyon félek, és csak jövő héten megyek ultrahangra. Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2011. június 11. szombat

      Egyáltalán nem, aki vékonyabb, annál előfordul, hogy csak a dereka szélesedik és csak az utolsó harmadban nő nagyobbra a pocak.

  • Judit1106

    2011. május 26. csütörtök

    szia! én is most vagyok 17 hetes. második babám. egy-két hete mintha éreztem volna, de nem vagyok benne biztos , hogy ő volt. Most régóta semmit nem érzek. Nincs semmi rossz tünetem (vérzés, görcs bármi), de annyira mondják, hogy a második gyereket előbb érzi az ember, hogy nagyon aggódom, hogy nincs-e valami baj. Ha nem élne, akkor biztosan lenne valami tünet? Meg tudsz nyugtatni? Legközelebb csak június 6-án megyünk ultrahangra. 🙁

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      A mozgás miatt nem kell aggódnod, van, aki a második terhességnél is csak később kezdi el érezni a babát. Az elhalással kapcsolatban nem tudlak 100%-ban megnyugtatni, mert tényleg van olyan eset, amikor nincsenek jelei, de ez csak nagyon ritkán fordul elő.

  • Szabina

    2011. április 21. csütörtök

    Sziasztok!
    Én 17 hetes ikerterhes vagyok,és az lenne a kérdésem hogy normális-e igy is hogy még nem érzem a babák mozgását?Csak mert ketten vannak nem kellene előbb éreznem?Első babánk!A válaszokat köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ikerterhességnél sem feltétlenül fogod hamarabb érezni a babák mozgását.

  • szuzy23

    2011. április 17. vasárnap

    Syasztok.mi is a 17 hetet tapossuk .es annyira jo erzes ot erezni.elso babocam.en jovo honap 4 -en tudom meg hogy kis fiu vagy kis lany lesz..a parom is es en is kis fiut almodtunk.BOLDOG BABAVARAST MINDEN 17 HETES KIS MAMINAK.

  • Manó

    2011. március 27. vasárnap

    Szia Ági!
    Ma léptem a 17. hétbe. Mindig is hát- és derékfájós voltam, bár gerinc- ill. konditornával ezt sikerült kordában tartanom, igaz a terhesség 2 hónapja óta ezekre nem járok, de próbálok mozogni. Régebben mindig az oldalamon aludtam, de mióta egyre nagyobb a hasam inkább háton alszok, ami egész éjszaka nem mindig kellemes. Van annak jelentősége, hogy milyen testhelyzetben alszunk? Káros hatása? Gratulálok a honlaphoz és köszönöm, hogy vagy! 🙂 Manó

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Igazából azt szokták mondani, hogy terhesen ne aludjunk háton, mert aranyeret, rossz emésztést okozhat, a vérkeringésnek sem tesz jót. Persze nem gond, ha néha háton alszol, de a terhesség előrehaladtával fokozatosan hagyd el (egyébként nagy pocakkal már nem is fog jólesni, később inkább oldalt lesz majd jó aludnod és egy párnával megtámaszthatod a pocakot vagy a térdeid közé veheted)

  • Teréz

    2011. március 27. vasárnap

    Sziasztok! 17 hetes terhes vagyok és az AFP-re 16hét és 5naposan voltam kiirva. Az eredményem 0.76 . Valaki meg tudja mondani hogy ez az érték jo-e erre az idöszakra? Kérlek segitsetek.

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Ez az érték teljesen normális, határértéken belül van.

  • Szunyabt

    2011. március 22. kedd

    Sziasztok!
    17.hétbe léptem ma és a jobb fülemben hallom a saját szívritmusomat kalapálni.
    kb. 1 hónapja jelentkezett először ez a tünet s aztán abbamaradt. És most megint 2 napja van. Elég idegesítő egésznap ezt hallani. Tapasztalt valaki ilyesmit terhesség alatt? Mitől lehet ez?

  • Bububba

    2010. november 09. kedd

    Szia!

    Én is a 17.hétbe léptem!Az első babám és nagy boldogságomra,már a 14.hét végén éreztem a picikém mozgását!Késő este volt,ültem az ágyon és beszélgettem a férjemmel!Bal oldalt 3 erőteljes kopogást éreztem!Én morze jelhez tudnám hasonlítani!Megijedtem,de egy azonnali boldogság fogott el és megsimiztem a pocimat!Hajnalban felébredtem ugyan erre,csak azt középen éreztem!Sokat beszélek hozzá és most már apa is!Azt mondják,hogy van egy belső sugallat,hogy lány lesz e vagy fiú!A 12.hetes U.H.-on,de nem tudatosan,abban voltam,hogy lányt látok,de általában mindig fiúval álmodok!Amúgy tudatosan nem érzem!Bár hozzá teszem,mindegy csak legyen egészséges!!!!!Jövő hét csütörtökön(18-án)megyünk a 18.hetes U.H.-ra!Csupán csak egy kis kíváncsiság,hogy vajon érdemes valamelyik jelre odafigyelni?Van benne igazság?

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      Általában, amit te megálmodsz magadnak, az be szokott válni, de persze vannak ellenpéldák is, én mindkét gyereknél már az elején tudtam, hogy fiúk lesznek és hamar látszott is az UH-n.

  • adri85

    2010. október 15. péntek

    Sziasztok! 17 hetes terhes vagyok, most épp egy kis kényszerszabit töltök, egyébként minden rendben volt eddig!
    Ami nagyon zavaró, hogy folyamatosan el van dugulva az orrom, amit először egy korábbi megfázásnak tulajdonítottam! Ezzel lehet valamit csinálni? Hogy lehet ezen segíteni, mert a folyamatos orrcseppeket sem ajánlják!
    Amúgy a mozgással kapcsolatban, nekünk ez lesz az első babánk, így még nem tudom mire figyeljek igazán. Közben érezhető egy kis csiklandozás a pocimban, ez talán??
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Igen, ez a csiklandozás már a baba mozgása. Az eldugult orra Sterimar orrspray használható a terhesség alatt akár folyamatosan is.

  • Agoston Zsuzsa

    2010. október 05. kedd

    Sziasztok!En is most vagyok a 17.hetben es 16 hetesen mar ereztem mozogni a babat.Igaz,hogy o mar a masodik.Mindenkinek boldog babavarast kivanok!!

  • Ancsa

    2010. szeptember 06. hétfő

    Sziasztok!

    Én pár napja léptem a 17. hétbe az első gyermekemmel, de kb. 2 hete már érzem a mocorgását. Igaz, nem látványos, de ha a kezem a pocakomra teszem, néha érezni, merre jár a gyermekem. :-)Csak figyelni kell rá, és megérzi, mikor csak vele foglalkozom.

  • brigi

    2010. augusztus 30. hétfő

    sziasztok en is a 17 hetben jarok mar szep nagy a pocim es mocorgunk is mar gyonyoru erzes !!!!!!!!!!az elsovel en a 20 hetben ereztem az elso mozgasokat de a masoddikkal mar a 16 heten ereztem!szep napot mindenkinek

  • Merina

    2010. augusztus 28. szombat

    Sziasztok.Ma töltöttem be a 17. hetet.És a kérdésem,hogy bal oldalon lent kellemetlen feszülő fájásom van néhány napja ez lehet esetleg ahogy a belek helyezkednek vagy..?Esetleg a nem rendszeres székletelés miatt érzek nyomást a belekben?

    Válasz: terhesség alatt gyakori a székrekedés, ez lehet a gond.

  • mariann-74

    2010. augusztus 13. péntek

    Sziasztok!
    Én kedden töltöttem a 17 hetet, s már egy jó hónapja érzem a pocaklakóm mozgását -naponta 1-2x. Igaz még csak én érzem, a párom és e gyerekeim hiába figyelik, ők nem érzik, de sokx, hanyat fekve, úgy kidudorítja magát, hogy ők is látják és simogatáskor érzik „ott” a kicsit. Ő a 3. babám.
    Elég jól látszik az állapotom, de a 2. gyerekemmel is nagy hasam volt már ilyenkor, pedig már vele is elég nagy darab voltam. A fiammal 15 éve még 25-30 kg.-mal voltam kevesebb, de 6 hónapos terhesen még szinte semmi nem is látszott. Aztán olyan hirtelen nőtt a hasam, hogy körbe lettek rajtam a striák-azóta is látszanak. A 3. babánál másoknak is ilyen korán érezhető a baba mozgása ?!

    Válasz: Igen, többedik gyereknél hamarabb érezhető.

  • györgy bettina bianka

    2010. július 26. hétfő

    Sziasztok 17hetes vagyok még az én picim sem mozog.az apukája ha a hasamon fülel,ő azt mondja,hogy olyat hall,mint mikor szivószállal fújják a teát.Ugye a baba mozog?

    Válasz: Attól, hogy nem látszik, még mozog, csak most még olyan picike, hogy nem látszanak kifelé a mozgásai.

  • Sári Kitti

    2010. július 14. szerda

    Sziasztok! 17 hetes kismama vagyok,és már nagyon várom h megmozduljon a pici.Első babánk,azt mondják,később fog még,ne izguljak.Jövőhéten megyünk ultrahangra,ahol remélem kiderül h mi lesz!!! 🙂 Most izgulok,mert várom az AFP eredményét.Mennyinek kell lenni h jó legyen?

    Válasz: 0,6-1,5 között.

  • denes emese

    2010. június 29. kedd

    Sziasztok holnap leszek 17. hetes a babám még nem mozog, de türelemmel várok, mert az első babám sem mozdult hamarabb, mint 20 hetesen. a problémám az hogy több alkalommal is érzem, hogy nagyon kemény a hasam , ennek nem tudom mi az oka??????????????????

    Válasz: A kemény hasat a baba mozgása okozza, gyakran stressz hatására, vagy időjárásváltozáskor is fellép, illetve, ha sokat ülsz egyhelyben.

  • edina

    2010. május 10. hétfő

    Sziasztok!Én 18 hetes vagyok ma megyek ultrahangra még nem tudjuk a nemét .Nekem a 2.babám és érzem ahogy mozog kb.15-16hetesen mozdúlt meg csodálatos érzés 13 év után ugyanis a fiam 13 éves lesz októberbe a pocaklakóm is októberi lesz:))Szép napot kívánok mindenkinek!

    • Srégelné Ágnes

      2011. május 06. péntek

      Szia! Mi is októberre várjuk az első babánkat és még nem érzem mozogni. 17.hét 5napnál vagyunk. 🙂

  • Udvari Edit

    2010. április 12. hétfő

    Én 17 hetes terhes vagyok ez a második babám de még nem érzem a mozgását.Az első gyerekem is 22 hétre mozdult meg de a második hamarabb kellene mozogjon nem?

    Válasz: Attól, hogy nem érzed, nem veszed észre, a baba még mozog. Első gyereknél gyakran később veszik észre az anyukák, mert nem tudják, mit is kell észrevenni. De az is előfordul, hogy a második babára már nem tud úgy ráhangolódni, nem figyel úgy oda a jelekre. Egyébként 20. hét környékén már szinte biztosan érezhető a baba mozgása. Pl. egy kád vízben lazítás közben ha figyelsz, ezekben a hetekben észre fogod venni.

  • Tolnainé Munkácsi Gréta

    2010. április 11. vasárnap

    Sziasztok kismamák!
    gratulálok nektek én 17 hetes vagyok

  • akkaja

    2010. március 22. hétfő

    Hello!
    Az a helyzet, hogy nem vagyok egy vékonyka lány, de a 17. hétben vagyok. Látszik már a pocakom, ha zuhanyzás közben nézegetem magam, de nagyon sokan csak annyit kérdeznek: “Híztál?” Mikor fog gazán kikerekedni a pocakom?

    Válasz: Ez alkati kérdés. Ha alapból is nagyobb darab vagy, akkor kevésbé nőhet meg a pocakod.

  • horvát jolán

    2010. február 05. péntek

    17 hetes terhes vagyok és aszt szeretném meg.kérdezni valakitöl hogy.
    mikormozdul meg a baba.

    Válasz: A baba mozgását a 20. hét környékén már biztosan érezni fogod.

  • Csalók Katalin

    2010. január 15. péntek

    Sziasztok!!!
    Most töltöttem be a 17. hetet, most kezd növögetni a hasam, nagyon figyelem, hogy mikor mozdul meg a kisbabám, de nem igazán érzek semmit. Olvastam, hogy az első gyereknél a kismama nem érzi még ilyen korban, pedig már nagyon várom, hogy érezzem. Jövő héten derül ki, hogy milyen nemű lesz, úgy izgulok, pedig érzem, hogy kisfiú lesz :))
    Szokott fájni a hasam alja, nem non stop, de két három napja elég intenzíven, ez valami problémát jelent??

    Válasz: Ha csak néha érzed, akkor nem kell aggódni miatta, ilyenkor rendeződnek át a belső szervek és nyúlnak a szalagok, ettől lehet ilyen fájdalom.

  • szidi

    2009. december 07. hétfő

    szijjja
    ha terhes vagyok korulbelul 17-18-ik hetbe lephettem.ez ido alatt 5-or jott meg a menstruaciom,a nogyogyasz nem ultrahangal allapitotta meg hogy nem vagyok terhes.fertozest alapitott meg es azt mondta hogy emiatt kesik a mestruaciom de ezt meg majdnem 2 honapja mondta.azota 3 szor jott meg es az utolso menstruaciom 14 napot tartott eleg bo verzessel
    a teszt negativ lett,a hasamon nem latszik semmi,a melleim egy centiivel se nagyobbak
    szerinted lehetek terhes???l

    Válasz: Szerintem nem vagy terhes. Ennyi vérzés csak vetélés esetén leheséges.

  • Era

    2009. február 16. hétfő

    A 17. hétben járok, és másfél hete alig érzem a pocakomat. Eddig sokkal határozottabban kitapintható volt a kemény „bugyor” az alhasi résznél, de most alig érezhető és könnyebben is hajolok előre. Nagyon aggódok, bár próbálom ráfogni a medencecsont tágulására, mert hetek óta visszatérő fájdalmaim vannak csípőtájékon, és arra gondoltam, hogy a méh beljebb került a kitágult medencében.
    Lehet, hogy emiatt tapasztalom a fenti jelenséget?

    Válasz: Teljesen jól gondolod, így van 🙂

  • Timi

    2008. szeptember 16. kedd

    Sziasztok!
    Én 16 hetes terhes vagyok. És lenne egy csomó kérdésem, remélem válaszol majd valaki.
    Tényleg kelengyében adják majd ki a korházból? Miből áll?

    Válasz:
    Nem tudok olyan kórházt, ahol kelengyében adnák ki a babát. Mindenhol a saját általad bevitt ruhában adják ki. Egyes kórházakban van saját ruha, amit addig adnak a babákra, amíg bentvannak a kórházban (általában angolpólya szokott lenni), de haza a saját ruhában kell menni.