Ultrahang hétről-hétre: 14. hét

Ultrahang hétről-hétre: 14. hétA 14. héten a baba már 12,5 centi „hosszú”. Ezen a héten indul meg a nyak növekedése: az áll fokozatosan felemelkedik a mellkasról. A kicsinek a veséi is működnek már.

A babát a magzatvíz óvja meg a külvilágtól, ebben tanul meg lélegezni is és bele is pisil, azonban a magzatvíz 3 óránként újratermelődik, tehát sosem „koszolódik be”. Az izmok a 14. héten fokozatosan fejlődésnek indulnak, ezért a baba egyre élénkebben mozog. Többedszer szülő anyák ezt akár már érezhetik is. Az arc is egyre jellegzetesebb lesz: a fülek a helyükre „kúsznak” és megjelennek az arc egyedi részei is, sőt a kicsinek most már ujjlenyomata is van.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

42 Comments

  • Huszárik Mariann

    2011. május 08. vasárnap

    Sziasztok nekem olyan kérdésem lenne,hogy amikor a 12hetes ultrahangon voltam akkor derült ki a méreteiből,hogy már több mint 13hetes vagyok.Az ultrahang alapján számoljam most már a terhességemet?válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Előfordulhat 1-2 hetes eltérés a 12. heti UH-n. Akkor számold a terhességet ezalapján, ha már az első UH-n is nagyobb volt a baba, mert akkor hamarabb lehetett a fogantatás, ha ott még a korának megfelelő volt nagyjából, akkor a menses alapján számolj.

  • szuzy23

    2011. március 23. szerda

    Syasztok en is most leptem a 14 hetbe.ami azt illeti a rosszulletek meg mindig nem multak el.sot„`nekem is van a kisbabamrol kep .boldogsag ot latni.ez lesz az elso babocank .es mar nagyon varjuk mi is.en Nagy-Brittaniabol irok.es nagyon meg vagyok elegedve az orvosokkal .nagyon kedvesek es megertoek es oda figyelnek rank.Boldog babavarast minden varandos anyukanak

  • katuka

    2011. február 22. kedd

    Sziasztok!
    Nekem az lenne a kérdésem hogy a menszesz vagy az ultrahang/biometria alapján kell kérni az előírt ultrahang vizsgálatokra az időpontot (menszesz=13hét,4 nap/
    /biometria=14 hét,4 nap)
    Melyik számít a valós terhességi kornak?
    Egy kicsit meg vagyok zavarodva mert a dokim a menszesz szerint küldött, de bejelentkezéskor UH-ra a nővér közölte hogy a biometria alapján meghatározott kor számít és ha később megyek 1 héttel akkor nem lesznek valósak az eredmények így (a biometria alapján a 12.héten ) hamarabb megcsinálták az NT-t és a kombinált tesztet!
    Jó ez így?
    A választ előre is köszönöm!

    • katuka

      2011. február 25. péntek

      MIÉRT NEM JELENIK MEG A KÉRDÉSEM?

      • Vida Agi

        2011. március 05. szombat

        Mert, ha még nem írtál az oldalra, a kérdésed először moderációs sorba kerül.

    • Vida Agi

      2011. február 26. szombat

      Általában a mensest szokták figyelembevenni, csak akkor korrigálnak az UH alapján, ha a menses időpontja nem ismert.

  • Shanebaby

    2011. február 14. hétfő

    Sziasztok! Én Most 14 hetes vagyok. De pár nap és 15! 🙂 Nagyon érdekes dolgokat írtok ide. Nekem ez az első terhességem, de egy héttel ezelőtt szerintem éreztem a babát. Ez nem egy rúgás volt amit szerintem később érez majd az ember hanem egy furcsa valami ami megmozdult. Egy picit meg is ijedtem mert azelőtt soha nem éreztem ilyet azért gondoltam hogy ez a baba! De mondta is a doki hogy szerinte is érezhettem mert nagyon mozgékony és picit nagyobbacska is. De remélem ez normális! 11,6 cm. Mindig utána olvasok ezeknek a dolgoknak de sosem tudom eldönteni ha számokról van szó,hogy az a terhesség 14. hetére vonatkozik vagy a babám korára???? 🙂

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      A számadatok mindig a terhesség korára vonatkoznak.

  • erika

    2011. február 13. vasárnap

    Sziasztok!Én ma vagyok 14 hetes 🙂 Hihetetlen látni hogy milyen izgága de nagyon szégyenlős, csak a popsit és a hátát mutogatja. Ez egy kicsit gond is volt a tarkoredő vizsgálatnál, mert így az 5 perces vizsgálat kb. fél óra volt de mi nem bántuk mert a párommal annál többet láttuk.Mikor lehet a 4d ultrahangot csináltatni?

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Csináltatni bármikor lehet, de a 22-30. hét között érdemes, akkor lehet a legjobban teljes egészében látni a babát.

  • Dán Marietta

    2011. január 13. csütörtök

    Sziasztok!
    Én most vagyok 14 hetes és a mi babánk 7,8cm. Sokat mozog! Nagyon jó volt látni őt!

    • Ágnes

      2011. április 15. péntek

      Én 14 hetes és 5napos vagyok. 14hetesen 2 naposan azt mondta az orvos 7 cm a baba. Január 2-án volt az utolsó mensim. 12héten 56 mm volt. Akkor az orvos azt erősítette meg 12hetes mint ahogy én is számoltam.
      Közben kiderült Ci:3100 van. Ez miatt aggódhatok vagy felesleges? Hasimoto-tyreoditisem van. 25mg Letroxot szedek. Okozhat fejlődés lassulást vajon a babánál?
      Köszönöm, előre is a választ! 🙂

      • Srégelné Ágnes

        2011. április 15. péntek

        Elfelejtettem írni hogy ez az első várandóságunk. És a sebészorvos aranyeres problémáimnál két éve mondta kötőszöveti gyengeségem van. Vajon ez mennyire befolyásolja a terhességet?

        • Vida Agi

          2011. április 24. vasárnap

          Ez nem befolyásolja a terhességet, de az aranyérre és a visszeresedésre oda kell majd figyelned, mert ezek egyébként is gyakran alakulnak ki terhesség alatt.

      • Vida Agi

        2011. április 24. vasárnap

        Nem kell aggódnod, a 3100 azt jelenti, hogy a külső méhszáj kicsit kinyílt, de ez akár alkati dolog is lehet. Ha a következő vizsgálatra tovább nyílik, akkor viszont fekvésre lehet szükség. A gyógyszer nem okozhat lemaradást a fejlődésben, inkább csak az történt, hogy az elején el lett számolva a terhesség kora.

  • Betty

    2010. november 26. péntek

    Sziasztok!
    Én jövőhéten lépek a 14. hétbe:)
    12. hetes ultrahangon láttuk a picikénket, olyan édes volt és úgy mocorgott!
    Már alig várom a következő ultrahang vizsgálatot,hogy újra láthassam!

  • Timea

    2010. május 21. péntek

    Sziasztok!
    Olvasgatom a forumot mivel en is terhes vagyok a masodik babammal.Keresnem kicsi Era-t.Latom o is kint van az USA-ban.En is kint elek.Ha valaki tud rola szoljatok neki.Az email cimem timea1975@yahoo.com.Koszonom szepen.
    Udv Timea

  • cristi

    2010. április 13. kedd

    14 hetes vagyok.A legutóbbi 12 hetes uh-on 6.2 cm-es volt,de sajna nem láthattam mert a kórházba voltam a kötelező uh-n és ott nem mutatják meg.Most viszont beíratkoztam egy 4d uh-ra 04.27.-ére.várom már

  • Szabo Beata

    2010. április 13. kedd

    Udv mindenkinek!

    Mi is most vagyunk 14 hetesek,az elso csoppseggel,es alig varom mar hogy erezzem a pici mozgasait.1 hete voltunk ultrahangon es nagyon boldogga tett minket a parommal a latvany,ahogy izeg-mozog,rugdos.Na de meg egy kicsi es egesz nap erezhetem,ahogy focizik odabent.
    MINDENKINEK JO BABAVARAST!!! :)))

  • Eszter

    2010. április 06. kedd

    Sziasztok!
    Mi is a 14.hétben vagyunk, és az első babucim!!szerencsére már elmúltak a rosszullétek,vissza tért az erőm:)Én is nagyon várom már hogy érezzem hogy mozog!A 12.heti ultrahang fantasztikus volt,nagyon édes volt ahogy mocorgott a kis picikém!!!!Minden kismamának jó egészséget!!

  • Ildi

    2010. április 05. hétfő

    Sziasztok! Mi is 14 hetesek vagyunk, és már alig várom, hogy mozogjon. Vagyis, hogy érezzem amint mozog. Most múltak el a rosszullétek és hányások, most érzem a legjobban magam! Könnyű szülést, sok örömöt mindenkinek!

    • zsebpiszok

      2011. március 20. vasárnap

      Szia! Én is 14 hetes vagyok.és már alig várom hogy mozogjon.:) Jó baba várást:)

  • Rita

    2010. április 01. csütörtök

    Sziasztok!

    Én is szept. 25-re vagyok kiírva, és már nagyon várom, hogy érezzem is a bébit!

    Jó egézséget minden kismamának! 🙂

  • KicsiEra

    2010. március 31. szerda

    Sziasztok!

    A 14. hétben vagyok és ma kétségbe estem. Ez a második terhességem, az első 4-5 hetesen spontán vetéléssel végződött, így aggódós vagyok.
    Eddig nem volt semmi probléma, a 12. héten a nyaki redős ultrahangon mindent rendben találtak, szépen fejlődik. Ma viszont kétszer tapasztaltam azt, hogy a wc-papíron kis valami van. Olyan, mint egy pár mm hosszú cérnadarabka, barnás színű. Anno menszesz végén találkoztam hasonló darabkákkal.
    Fordult valakivel ilyen elő? Mit jelent? Rosszat? 🙁 Amúgy görcseim nincsenek, mást nagyon nem tapasztalok, csak aggódom és hiába próbálok megnyugodni. Külföldön vagyok, így az orvosi rész nem túl bizalomgerjesztő. (Usa-ban, utasbiztosítással labdába se rúg az ember, persze holnap megpróbálok eljutni orvoshoz.)
    Nagyon várom a válaszotokat, ha rossz hír, azért azt is írjátok meg légyszíves.

    Válasz: Nincs ok az aggodalomra, ha csak egyszer fordult elő, akkor az pl. aranyértől is lehetett, ami elég gyakori a terhesség alatt.

    • Shanebaby

      2011. február 14. hétfő

      Szia! Én is az USA-ban vagyok, szintén 14 hetes terhesen! Ha szükséged van segítségre ahhoz hogy hogyan kaphatsz nagyon jó orvosi ellátást ingyen akkor írj az email címemre. nekem nagyon sok időbe telt ez amire végre valaki tudott segíteni és tudom hogy milyen nehéz, meg azt is hogy itt az emberek (magyarok) sajnos milyenek! Ha segítség kell csak írj!

    • Récsiné

      2011. február 23. szerda

      Szia! Én is 14.hetes kismama vagyok nekem is voltak érdekes váladékaim de az orvosom azt mondta,h semmi gond ha nincs erős görcs és vérzés addig semmi baj nincs!
      Nyugodj meg én is megijedtem sok mindenen 1 éve,h elveszitettük az első babánkat:( mindenért hivom a dokimat,h ez mért van stb….

      Vigyázz magatokra:) Sok egészséget Kívánunk!

  • Tóth Judit

    2010. március 28. vasárnap

    Sziasztok!Most kezdem a 14.hetet,és ö lesz a 2.gyermekem,már néha érzek valamit a pocakomban,Szeptember 25-re vagyok kiírva!
    Minden kismamának sok boldogságot a picihez!

  • Balog Katalin

    2010. március 26. péntek

    Sziasztok lányok!
    Én most kezdem a 15. hetet.Már alig várom hogy érezzem a mozgását.
    Ez lesz az első gyerekem.
    Minden kismamának sok sikert és kitartást kívánok!

  • Balog Katalin

    2010. március 26. péntek

    Sziasztok!
    Én most kezdem a 15. hetet már alig várom hogy érezzem a mozgását.
    Ez lesz az első kisbabám.Nagyon izgulok hogy milyen lesz az a bizonyos nap mikor
    végre meglátom a gyerekem.Szeptember 19-re vagyok kiírva.
    Minden kismamának sok sikert és sok boldogságot kívánok!

  • Oboczki Tímea

    2009. december 02. szerda

    Szia Kriszta, örülök hogy írtál. Engem sem érdekel hogy ki mit mond, nagyszerű gyermekeim vannak. Jó tanulók és jól neveltek. Ez természetesen nem az én, hanem a környezetünk véleménye. Gratulálok nektek a gyermekekhez!!!! Biztos gyönyörű családod van, szerintem egy boldog család mindennél többet ér(nekem volt részem az ellenkezőjében is)szóval tudom. Sok szerencsét és jó egészséget kívánok nektek! Keress priviben ha van kedved(név után) Üdv:Timi

  • Kriszta(Sné)

    2009. november 27. péntek

    Oboczki Tímea:Szia!!!Most olvasom a soraidat hogy mennyire hasonlók vagyunk.Énis 17 évesen szültem az elsőt.Énis várandós vagyok a 24.hétben járok kisfiam lessz:-)))Nekünk ő lessz az 5.babó,és nem bánom nem érdekel ki mit szól hozzá.Legnagyobb 12 éves a legkisebb 6 éves.Úgy várják már a babát:-)))

  • Oboczki Tímea

    2009. november 27. péntek

    V.

    Szia, én szívesen segítek neked ha gondolod, Oboczki Tímeának hívnak, keress meg a közösségi portálon(iwiw) ott fent vannak a személyes adataim és ha gondolod tudunk levelezni. Pont ennyi idős voltam amikor a fiammal terhes lettem, elég sok előítélet volt.
    Ő most 18 éves nagyszerű gyerek középiskolába jár, van még egy 8 éves kislányom és most vagyok várandós egy ikrekkel a 25. héten járunk. Szóval gyakorló anyuka vagyok, írj ha gondolod.
    Üdv: Timi

  • v

    2009. október 13. kedd

    Sziasztok!
    Én egy 17 éves terhes lány vagyok.A fogamzás véletlenül volt, biztosan gondoltátok.
    Most léptem a 14. hétbe.A nevemre linkeltem az ultrahang képet.El tudnátok látni egy-két tanáccsal ha valami történik majd a babával mit kell tenni.Lécci írjatok!
    köszi, V

    Válasz: Nem értem, mire gondolsz, hogy mi fog történni. De ha konkrét kérdésed van, tedd fel nyugodtan!

  • Oboczki Tímea

    2009. szeptember 07. hétfő

    Sziasztok!

    Örömmel látom hogy mindenki kb. ugyanolyan idős kismama és azt is hogy van ikrekes anyuka is. Nekem is ikreim lesznek én holap leszek 14 hetes és már több mint egy hete érzem hogy mozognak. Persze nekem ez a harmadik terhességem. Remélem itt tudok majd más kismamákkal beszélgetni.

    Üdv: Timi

  • Berika

    2009. május 13. szerda

    Sziasztok!
    Én most léptem a 14. hétbe, nekem képem van a babáról.
    Jelenleg a 10 hónapos kisfiammal vagyok itthon, tehát én nemrégen éltem meg ezeket az érzéseket, de természetesen újra fantasztikus érzés, bár egy kicsit nehéz a dolog mert a kisfiamat még elég sokat kell emelgetni, (tisztábatevésnél, utazásnál, stb. …) úgyhogy nagyon oda kell figyelnem!

    Üdv.! Erika

  • Tünde

    2009. április 28. kedd

    Sziasztok
    látom mindenki tud képet kérni meg videot a babárol..Nekem nemadtak.Én is most csuszok a 15 hétbe mint te Rencsi.De ezek szerint ha viszek kazit akkor még fel is veszik?És ezért mennyit kell fizetni?
    Még annyi Rencsi te már érzed a mocorgását?Azt hogy ha olyat eszel akkor azok a kis „buborékok” meg jelenek?

  • Rencsi.

    2009. január 19. hétfő

    Sziasztok!

    Én most csúszok át a 15. hétbe. nagyon várom már, hogy meglegyen, főleg a párom. mi kértünk videofelvételt, és képet is, de a videót sajnos még nem tudtuk megnézni. Amúgy a videokazettáról a védőnőnek kellett volna szólnia, vagy amit ad papírt, azon kell, hogy szerepeljen. Július 16.-ra vagyok kiírva és kisfiút szeretnénk-még nem tudjuk. További sok sikert minden anyukának és kismamának.

  • horváth kornélia

    2008. október 05. vasárnap

    Sziasztok kismamák!

    Én a 14.hét végefelé járok.ikreim lesznek és nagyon boldog vagyok.12.én megyek a dokimhoz.Én memoriakártyát viszek magammal és arra is fel tudja rakni a dokim a képeket.Kiváncsi leszek hogy milyen lesz.Mindenkinek jó babavárást hívánok.
    Sziasztok:Nelli

  • rajki edit

    2008. július 16. szerda

    sziasztok!
    Én a 13. héten az istenhegyi úti génklinikán voltam és ott is megkaptam dvd-n a majd negyedórás ultrahang felvételt, nagyon érdekes, hogy már most mennyit mozgolódnak.

  • Linda

    2008. február 21. csütörtök

    Sziasztok lányok!

    Aki megy majd 12 hetes ultrahangvizsgálatra, érdemes videokazettát vinni, hogy fel tudják venni nektek a babát ahogy mozog. A család biztosan odalessz majd az örömtől. Én azt gondoltam modern világ van, és vittem cd lemezt, dvd lemezt, de hát az nem volt jó, úgyhogy csak fotót kaptam.
    Üdv! Linda