Ultrahang hétről-hétre: 13. hét

Ultrahang hétről-hétre: 13. hétA baba már 28 gramm körüli kis „díjbírkózó” és nagyjából ugyanakkora, mint a méhlepény. Intenzív fejlődési szakasz zajlik, ezen a héten számos létfontosságú folyamat megy végbe a magzat szervezetében.

Már kialakultak a fogacskák és az ínyben várják, hogy majd idekint kibújhassanak. A baba belei, melyek ezidáig a köldökzsinórban voltak, a hasába kerülnek és kialakulnak a bélbolyhok is, melyeknek köszönhetően megindul az emésztés és megtörténnek az első bélmozgások is. A hasnyálmirigy működése is megkezdődik: már képes inzulint kiválasztani.

Így néz ki a baba a 13. héten:

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

33 Comments

  • katherina

    2011. május 13. péntek

    én a 27 hétbe vagyok és nagyon agodok mert 6 éve szorongásos pánik betegségem van és rivotrilt szedek 6 éve és most is a terheség alat félek hogy a babámnak valami kárt okoz a rivotril

    • Betty

      2011. május 27. péntek

      Szia Katherina!

      Menj el mindenképp egy olyan orvoshoz, aki természetes gyógymódokat javasol. Nekem is erős pánikbetegségem van és egyéb más immunbetegségeim amik a hétköznapjaimat megnehezítették. De mióta terhes vagyok minden más. Teljesen megváltozol, és lehet ez utána is kihatással lehet. Bár nálunk nagy esély van a szülés utáni depresszióra. Szerintem valaki segítségével próbáld csökkenteni a gyógyszer adagját, mert nem tesz jót a babának. a google-ban rendegeteg adatot lehet ezekről a dolgokról megtalálni. jót tesz a phosphor homeopátia, de nem mindenkinek az jó (csak szólok) meg rengeteg szer van rá. és ne stresszelj. tapasztalom én is, hogy ez nem könnyű mert még érzékenyebb is az ember, de a pánik betegséget a terhesség nagy részben gyógyítja, de ha nem, legalább akkor vagyunk jól, mikor terhesek vagyunk. ezért nem biztos, hogy most szükséges a gyógyszer. a rivotril azért egy erős szer. tényleg nézz utána, mert nem is gondolnád, hogy tényleg mennyi kárt tehet, ha nem is a szervezetében, de a kapcsolatteremtésében, a komfliktushelyzeteiben, vagy az idegrendszerében, a dolog, ami már gyerekkorban is megmutatkozik. és mindenképp olvass utána hogy mit tehetnél azért, hogy a baba érzelmileg joban fejlődjön, mit egyél érte, mit tegyél, mert rengeteg adat van erről a neten, és ezzel is ha esetleg kárt tennél benne a gyógyszerrel, talán mással egy picit helyre lehet hozni. hiszek benne. pl minden nap diót kell enni, mert az segíti az érzelmi fejlődést. naponta ebben az időszakban 200.000 idegsejt fejlődik ki az agyban, nem mindegy mit eszel, hogy szorongasz e és hogy mennyire meríted le mind fizikailag mint lelkileg egy nap. olvassgass és menj el te is egy homeopátiáshoz. nekem gyerekem sem lehetett volna, ha nem kezdtem el volna járni kezelésekre. én 13hétben vagyok. sok sikert. 🙂 remélem segítettem

  • Ágó

    2011. május 09. hétfő

    Én 12 hetes és 3 napos vagyok. Ma voltam vizsgalaton és a doki mindent rendben talalt csak lusta a baba és nem akart mozogni. Vajon ez mit jelenthet? vagy varjak meg az afp vizsgalatig?

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Ennek szerintem nincs jelentősége, ha a leletek rendben voltak, a baba mozgott, akkor ezzel nem kell foglalkozni.

  • Judit

    2011. március 24. csütörtök

    Sziasztok!
    én 12+3 hetes terhes vagyok.Ma voltunk vizsgálaton és a doktor mindent rendben találat.Nagyon jó volt látni ahogy mozgott: én ledermedtem az papi meg csak közvetített „nézd integet”. A hányinger csökkent, a pocak már szemmel láthatólag gömbölyödik, kezdem vissza kapni az energiámat. A negatív, hogy éjjel nem nagyon tudok aludni: kicsit görcsölök,szomjas vagyok, derekam fájdogál, wc-re kell mennem és sokáig nem birok egy helyben feküdni,mert szúrást érzek a hasamban.EZ NORMÁLIS?De ezen túl tesz a boldogság!!!
    Mindenkinek szép estét!

  • zsebpiszok

    2011. március 17. csütörtök

    Sziasztok:) Én 13 hetes vagyok és már reggel 6 tól éhes vagyok egész nap.A szemem egész nap ég.Az ultrhangos felvétel a legszebb amikor láttod hogy mozog:)

  • adry23

    2011. január 18. kedd

    Sziasztok!
    Én 12 hetes és 4 napos terhes vagyok.Eddig (tegnap is)enyhén görcsölgettem mindennap reggel 6tól már nagyon éhes szoktam lenni,és hason nem igazán tudtam feküdni de ez mára teljesen megszünt.Nincsenek enyhe görcsök(amik az orvos szerint méhszalagnyúlás okozott)sem éhségérzet nincs és vígan fekszek hason is..teljesen úgy érzem magam mint mikor nem voltam babás.Nem vérzek és még pecsételő sincs.Tegnap az erdőben tüzeltünk és kis füstöt is nyeltem de nem vészesen nem tudom attól elmehet e a baba.Emelgetni nem emelgettem nehezet arra nagyon figyelek.Lehet h már nem él a babám? 🙁

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Nem kell aggódnod, ezek az enyhe fájdalmak valóban lehetnek a méhszalagok nyúlásától. Szerencsére a 12. hét után már csak nagyon ritkán történik vetélés, emiatt nem kell aggódnod. Ha erős fájdalmak vagy vérzés jelentkezik (akár csak enyhe formában is), fordulj orvoshoz.

    • Betty

      2011. május 27. péntek

      Kedves Adry23

      Természetes hogy az ember fél. én is mindig ettől féltem. de az ultrahang mindig megnyugtat. ha nem érzel semmit, az pont azt jelenti, hogy minden rendben van. mindenki próbálja meg kerülni a felesleges stresszeket, mert az akkor termelődő anyag kárt tesz a baba idegrendszerében. Fura érzés nekem is, hogy nem érzek semmit, de a rossz gondolatokat el kell hesegetni, és csak arra goncentrálni, hogy napról napra nagyobb a hasunk. én erre koncentrálok, és érzem látom. 🙂

  • Zórics Tamásné Csomor Annamaria

    2010. november 28. vasárnap

    Sziasztok!

    Én most léptem a 13. hétbe és férjemmel 6 évig próbálkoztunk. Voltam mindenféle vizsgálaton és mütéten, míg végül azt mondták nem lehet babám. Megtörtént a csoda és természetes úton teherbe estem.
    Most viszont minden napom teli van aggódással.Hányingerem egyáltalán nem volt. A pocom nővöget, de félek nehogy baja legyen a „fiókának”.
    Az utóbbi 2 hétben volt 1-1 nap mikor enyhén véreztem a reggeli első vizeletnél, de utánna el is múlt. A kórházban és a dokinál sem mondtak semmit. A baba mocorog és a szíve is erőssen ver.
    Másnál is előfordul ilyen vérzés vagy aggódnom kellene ?

    Várom válaszod ! Köszi : Annamari

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Nem kell aggódnod, előfordulhat enyhe vérzés, pihenj sokat.

  • kismama19

    2010. november 14. vasárnap

    14hetes kismama vagyok 🙂 párom mar nem szeretné a babát én viszont igen most elvállnak útjaink hazaköltözöm szüleimhez akik majd segitenek a babánál.TUdom nem szabad stresszelnem de idegileg kivagyok.
    elvetetésről nem volt szó amikor megtudtuk h ő jön mert 3 év után jött össze a kistalpú. én örülök h összejött de párom nem akar hallani rola 🙁 mit tegyek?

    • Nyuszika03

      2011. március 13. vasárnap

      Ez szomoru! Szornyu,hogy vannak ilyen ferfiak.Gondolj csak a babadra!!Koncentralj arra,hogy ez a vilag legszebb dolga es orulj,hogy sikerult. Mindig elore nezz sose hatra es azon legy,hogy Ti ketten jol meglegyetek.A volt parod meg sem erdemli ezt a csodat,Titteket.Ez gyavasag tole.Te maradj eros es Te amit tudsz adj meg Magatoknak.Mindig ,ha szomoru vagy tereld el a gondolatod.
      Kitartas Neked!!
      Udv.:13 hetes kismama

    • Frida

      2011. április 04. hétfő

      ne is törődj vele!Ahogy írták nem érdemel meg titeket!Gondolj a babábdra és magadra!Egyet mondhatok neked nincs ennél jobb és szebb dolog én a másodikat várom de ugyanolyan izgalommal!Csak a szép dolgokkal törődj jó egészséget kívánok nektek és sok boldogságot hidd el lesz benne részed!:)

  • Annamaria Osorio

    2010. október 22. péntek

    Sziasztok!

    13 hetes terhes vagyok es mindennap erzem a baba mozgasait.Ez a masodik babam es meg nem voltam ultrahangon. Lehetseges-e, hogy ikreket varok es ezert erzem ilyen koran a baba mozgasat? Abban nagyon biztos vagyok, hogy nem a gazt erzem a hasamban.
    Koszonom, Annamari

    Válasz: Érezheted korán a baba mozgását ha alkatilag vékony a hasfalat, vagy nagy a testtudatosságod (pl. rendszeresen sportolsz, jógázol), ez nem feltétlenül utal ikrekre.

  • ági

    2010. július 21. szerda

    sziasztok.én egy 13 hetes várandós anya vagyok és érdeklődök hogy mikor fog megmozdulni.köszike a segítséget.

    Válasz: 20. héten már biztosan fogod érezni a magzatmozgásokat, max. 1-2 héttel előbb.

  • mariann-74

    2010. július 18. vasárnap

    Köszönöm szépen a választ !
    Nagyon lehangolt a dolog, de sajnos sem az orvos, sem a védőnő nem mondta, hogy azonnal kezdjek el folsavat szedni.
    Már késő, most a 13. hét végén elkezdenem? Nem lesz v.mi baj, hogy eddig nem szedtem? Nem tudom, hogy természetes úton vajon mennyi jutott a szervezetembe, de egyébként sok friss gyümölcsöt, zöldséget, korpás kenyeret, korpatablettát, s ilyeneket fogyasztok. Ezekben nem található folsav (folát) ?

    Válasz: Valójában már a terhesség előtt el kéne kezdeni, mert a babának szüksége van rá. A természetes táplálékban egyébként sok zöldségben (spenót, paradicsom stb.) van folsav, de manapság ezekből viszonylag keveset fogyasztunk, ezért szokták ajánlani, hogy szedjék a kismamák az első harmadban. Nagy baj nem lesz belőle, hogy nem szedted, generációk nőttek fel folsavszedés nélkül, csak nemrégiben kezdték el javasolni az anyukáknak, hogy szedjék.

  • mariann-74

    2010. július 15. csütörtök

    Sziasztok!
    Én 13 hetes terhes vagyok. Pontosabban már azt sem tudom mennyi. Hogyan számolják ki ? Április 12-16 között volt az utolsó menzesem. Így én Április 12.-e + 2 hétre teszem a peteérést és a fogantatást, azaz április 26-tól számolom a terhességemet, vagyis 11 hét 3 nap -szerintem.
    Az első UH-on 5-6 hetesnek mondott az orvos- ez volt május 25-én.- eszerint most vagyok a 12. héten. De ma mentem genetikai UH-ra, s az ambuláns lapomon ez áll: „A vérzés szerint számított terhességi kor: 12 hét. BPD:24mm CRL:73 mm A mért adatokból kalkulált terhességi kor: 13 hét. Tarkó redő: 1,86 mm Orrcsont detectálható. … Megjegyzés: Tricusp.bill.norm.”
    Sajnos nem értek ebből mindent, s csak annyit mondtak, hogy: „jó”. De mit jelentenek ezek pontosan? És akkor mennyi idős a babám? Lehet, hogy túl nagy, s azért láttak az UH-on 13 hetesnek ? Már megint aggódom. Mire megnyugszom végre egy kicsit, mindig van v.mi, ami miatt már megint aggódom. Pedig ez a 3. babám, de az első két terhességem már régen volt(15 és 7 éve), de azokkal mindig minden rendben volt. (35 éves vagyok-5 éve cukorbeteg, 3. éve inzulinos) Ráadásul 4-5 hete fájdogál, néha erősen fáj a hasam alja- vagy a méhem? és kb. 2 hete állandóan puffadok/-csak még reggel nem/, és székrekedésem is van- ez normális ilyenkor? Elevitet szedek 6 hetes terhességi héttől ( mivel nem tudtam előtte, hogy terhes vagyok- nem terveztük)és most még E-vitamint, s néha MagneB6-ot(de lehet, hogy ettől puffadok). Nem kellene folsavat is szednem? Meg vasat? Mikor van a köv. UH ?

    Előre is köszönöm a választ, s elnézést hogy ilyen „hosszú” voltam!

    Válasz: A terhességet mindig az utolsó menses első napjától számolják. Az ultrahang a baba méretei alapján becsüli meg a terhességi kort, ez nem mindig pontos 1-2 hetes csúszások lehetnek benne, ennek nincs jelentősége, csak akkor módosítják miatta a kiírás időpontját, ha nem volt mensesed és ezért nem lehet tudni a terhesség korát.
    A lelet adatai teljesen normálisak, a 12. heti UH-n megnézik az orrcsontot és a tarkóredő vastagságát ebből következtetnek a Down-kór esetleges meglétére, de ez nálad nem áll fenn.
    A folsav a baba gerincfejlődéséhez szükséges és szedned kéne a terhesség elejétől.
    A tüneteid normálisak.
    A következő UH a 18. héten az AFP eredményének megérkeztekor lesz.

    • Berni

      2011. január 26. szerda

      én ma voltam Uh-n 13 hét 4napos vagyok a pöttömmel. nekem is nézték a nyakiredőt. maximum 3 mm vastagnak szabad lennie, nálunk 1 mm. úgyhogy nincs probléma nálatok se. 2 hét plusz, vagy minust szoktak mondani a dokik. nekem 3 hete a baba mérete szerint 9 hét 4 napot mondtak, 3 hét elteltével ma 13 hét 4 naposnak mértek minket. úgyhogy szerintem nincs mitől aggódnod:)ne stresszelj,Elevitet meg szerintem fölösleges szedned, mert attól puffadhatsz, és még „lóbébit” is szülhetsz. sok sikert.

  • moncsi

    2010. június 16. szerda

    jóestét nekem ojan kérdésem lene hogy elhalt a magzat 9 hetes voltam és csinátak egéségügyi kaparást meg abortuszt hogy lehet e még gyerek mert nagyon szeretnék még egyet és menyi időt kel várni hogy ujbol terheslegyek egy szomoru anyuka választ szeretnék előre is kőszőnőm

    Válasz: 3 hónapot érdemes várni, hogy regenerálódjon a szervezet.

    • Dorka

      2010. december 19. vasárnap

      Szia Moncsi,
      nekem 6 hetesen volt missed ab., ugyanúgy kaparás meg minden.
      Szinte pontosan egy évre rá jött össze a baba, most 12 hetes a pocakban.
      Ne idegeskedj!
      D

    • AMY

      2011. április 18. hétfő

      Szia Moncsi!
      Ne idegeskedj,nekem oktoberben volt ugyanez a csunya vetèlèsem,pedig igazàn akartam a babàt.Vetèlès utàn,hajràààà,a „babakèszitès elindul..” Minden hònapban gorcsosen vàrtam,hogy ne jojjon meg a menszeszem.Majd elszomorodtam,minden egyes menstruàciomnàl.Aztàn a baràtnoim javasoltàk,ne gorcsoljek rà,ugy sikerulni fog.
      nov.-dec.-jan.-> eltelt 3 hònap,ès làm februàrban megfogant a kis bèbim.Alig akartam elhinni.Mostmàr nagyon vigyàzok,nem emelgetek,sem kàvè,sem cigi.Csak elèg nehezen viselem az elso 3 trimesztert.Szèdulès,hànyinger.stb.
      De boldog 9.hetes vàrandòs kismama vagyok.

    • AMY

      2011. április 18. hétfő

      Mègvalami!A regerenàlodàsban segit a mèhpempo.èn azt pròbàltam.

  • szancsi

    2010. április 15. csütörtök

    SZIASZTOK ! A 13 HÉTBEN VAGYOK A DOKI SZERINT DE AZ ULTRAHANGON CSAK HAT HETET MONDTAK MÁR MOST NEM TUDOM HOGY MENNYI IDÖS VAGYOK. TEGNAP ESTE OLYAN FURCSÁN ÉREZTEM MAGAM A HASAM ALJÁBAN NEM FÁJDALOM CSAK OLYAN KELLEMETLEN ÉRZÉS NEM TUDJÁTOK HOGY MI LEHET EZ .

    Válasz: Előfordulhat, hogy a baba számított és valós kora nem egyezik, ez nem feltétlen baj, csak lehet, hogy később fogant. Az ultrahang lelettel ha vissza kell menned a dokihoz, mindenképp kérdezz rá erre és a hasfájásra is.

  • kika

    2009. szeptember 08. kedd

    Angi, hogy sikerul a terhesseg? En is Angliaban vagyok terhes, 12. hetben vagyok, es a mult heten volt az elso ultrahangom. A baba mozgott, szivecskeje vert, de csak 43 mm-t mertek.. 🙁 nem tul kicsi?

    Válasz: Ez nem gond, lehet, hogy nem pont félidőben fogant, hanem később, ezért kisebb valamivel.

  • Szofi

    2009. június 17. szerda

    Sziasztok!Én most 13 hetes és 4 napos vagyok.Egy kicsit aggódom,mert tegnap voltam dokinál és nem mozgott a baba egyáltalán de a szive az vert.Most 6,8 cm-t mért az orvos ami nem tudom,hogy normális-e és a nem mozgás is.Kérlek válaszolj!Köszönöm!

    Válasz: A mérete tökéletes. A mozgást hagyományos UH-van nehéz érzékelni, és nincs semmi jelentősége, ha a szívhang rendben volt.

  • Angi

    2009. május 21. csütörtök

    Sziasztok ujra itt vagyok. Csak azt szeretnem elmondani,hogy voltam azon az 1 ultrahangomon. A picur mar 10cm korul volta es mocorgott. Igaz csak az egyik kezet mutatta meg, de remelem a masik is megvan neki. Most mar a 16. hetemben jarok es kb a 14. hettol erzem a mozgasait. Ami azt jelenti,hogy mi jovendobeli uj anyukak tobbet aggodunk a kelletnel. (de azert meg mindig bennem van a felsz) 😉

  • Angi

    2009. április 28. kedd

    Sziaszlok. Udvozlok mindenkit. Csak anyit szeretnek hozzaszolni az olvasattakhoz,hogy en is a 13.hetemben jarok, Angliaban vagyok terhes es meg csak egyszer lattam a szulesznot. Olyan,hogy korzeti doktor,noi orvos semmi. Az elso ultrahangom a 15.hetben lessz. 1 szer vettek vert de akkor jo sokat. Ja es az elso terhessegem. Na en akkor ne aggodjak?

  • stefanani

    2009. április 05. vasárnap

    Sziasztok!Én jelenleg 12hetes és 5napos várandós vagyok,nekem is az az aggodalmam,hogy minden rendben van-e a Babával mivel 7 hetesen volt utoljára ultrahangom!A vérvételi eredményem tökéletes lett a pocakom nődögél,de még is aggódom!A Barátnőm azt mondta,ha valami baj lenne akkor azt a vérkép kimutatta volna,mármint,ha már nem lenne Baba!Igaz ez,kérlek Segítsetek!

    Válasz: A vérkép ezt nem mutatja ki, mert a HCG (ha egyáltalán nézik), kimutatható még vetélés után is hetekig (igaz csökkenő mértékben, de ezt egy vérkép alapján nem lehet megállapítani, és egyébként az általános vérképnél ezt nem is nézik)
    Gond akkor van, ha teljesen megszűnnek a tünetek, ez gyanúra adhat okot, de a tünetek mérséklődése a 12. hét táján már normális.

  • Anett

    2008. október 24. péntek

    Sziasztok!
    Nekem is nagyon tetszik ez a felvétel, ennél jobban csak a mi kis babánk mocorgása tetszett,amit pár napja láttunk u.hangon. 13.hetes leszek hamarosan.
    Egy jó éles kép is készült a piciről, bár annyira jókedvűen ficánkolt, hogy azt hittük csakis homályos-elmosódott kép sikerülhet róla. Nos én is hányok még néha, bár már nem rendszeres: hol este, van hogy délelőtt…eddig mindennap volt rá példa, volt hogy többször is. Most telnek el napok hányás-rosszullét nélkül! Jobb a közérzetem és végre láttuk-hallottuk a picurt!!
    Imádjuk és nagyon várjuk az érkezését!
    6 hét múlva lesz újabb u.hang, akkor kiderülhet a jövevényünk neme is!!
    „Sorstársaimnak” kitartást, boldogságot és kellő türelmet kívánok!!
    Anett

  • Kriszta

    2008. október 21. kedd

    Sziasztok!

    Én most vagyok 12 hetes. Bevallom egy kicsit aggódom, hogy mi újság, mert kb 3 hete voltam orvosnál utoljára és azóta nem tudom mi van?! Remélem minden ok.
    Az elejétől fogva nincs hámyingerem, nem hányok. De már a mellem sem feszül és nem fáj, nem vagyok fáradékony stb…
    Az lenne a kérdésem hogy ha bármi gond lenne annak lennének jeleli ugye? Még tuti meg van a babám? Olyan rossz, hogy ennyire régen voltam dokinál és így most nem tudom mi van! Segítsetek légyszi!

    Köszi: Kriszta

  • Tami

    2008. július 25. péntek

    Sziasztok!
    Én 13hetes vagyok +3napos nagyon tetszik ez az ultrahangos felvétel!!!
    Lenne egy kérdésem!Én még mindig hányok sajnos!!!A babuci fejlődését nem befolyásolja?Nagyon félek.Orvosomhoz csak jövöhéten megyek.Segitsetek légyszi?!
    Előre is köszönöm.

    • Berni

      2011. január 27. csütörtök

      szia

      A baba fejlődését egyáltalán nem befolyásolja. egy idő után valószínűleg el fog múlni a hányás, rosszullét. nem kell ettől félni. én most vagyok 13 hetes és 5 napos a pöttömmel. nálunk nem volt semmi baj, hányni nem hánytam, csak rosszul voltam. ne stresszelj, mert azt viszont megérzi a kis pocaklakó:)
      sok sikert.:)