Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Az elmúlt 1 évben rengeteg kérdés érkezett hozzám (kb. napi 5-10) a teherbeesés témakörében, így idejét láttam készíteni egy részletes összefoglalót a leggyakrabban feltett kérdésekről.

 Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Teherbe eshetek-e…?

Ha megszakítással védekezünk
(vagy ha csak betette, de nem bennem ment el)
Igen, a megszakításos védekezés Pearl indexe 35, azaz 100 nőből, akik 1 éven át így védekeztek, 35 teherbe esett, ez elég nagy arány azért)

Ha kiszakadt a gumi…
Ha nem ment el benned és akkor szakadt ki a gumi, akkor kicsi az esély a terhességre, ha elment és utána szakadt el (vagy csak akkor vettétek észre, hogy elszakadt, amikor kivette), akkor nagy.

Bevettem a 72 órás tablettát, terhes maradhattam-e?
Erre minimális az esély (1% alatti), de a 72 órás tabletta megváltoztatja a vérzést, röviddel a bevétel után általában megjön és a ciklus is pár hónapig más lehet a megszokottól (valamint a vérzés mennyisége és minősége is)

Egy szem tabletta kimaradt…
Ha tablettát szedsz, akkor elvileg kimarad a peteérésed, gyakorlatilag lehet az aktus hatására extra peteérésed, de ennek az esélye minimális.

Szedem a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy mégis terhes lettem?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett 0,5% az esélye a teherbeesésnek, ami kis esély, de azért néha előfordulhat (ez csak akkor érvényes, ha nem maradt ki egy tabletta sem!)

Spermaölő kúppal védekezek, lehetséges, hogy mégis teherbe estem?
Elképzelhető, 5% erre az esélyed.

Már 1 hónapja késik és a tünetek egy része már jelentkezett, mit tegyek?
Először is tesztelj, aztán eredménytől menj el orvoshoz, aki megállapítja a terhességet vagy segít rendbetenni a kimaradt ciklusodat, megállapítani a tüneteid okát.

Csak petting volt
Ha nem került előváladék vagy spermium a hüvelyedbe, akkor nem lehetsz terhes. A spermiumok szabad levegőn hamar elpusztulnak, ezért törülközőtől, ágyneműtől (a rajtamaradt spermiumtól) sem lehetsz terhes.

Terhességi tesztek és tesztelés

Az ellenőrző ablakban nem jelenik meg semmi
Ha az ellenőrző ablak nem mutat semmit, akkor nem jó a teszt, másikat kell venni.

Negatív a teszt, lehetek-e terhes?
Lehetsz bizony! A pozitív teszt sosem téved, de a negatív teszt gyakran. Nézzük milyen esetek lehetnek:
1. Túl korán csinálod meg a tesztet Tesztelni legkorábban a következő menses első napja előtt 1 nappal lehet (vagy ha nincs rendben a ciklusod, akkor az együttléttől számítva 12-14. nap múlva)

2. Nem elég érzékeny a teszt A tesztek különféle érzékenységűek, az egyik még negatívat mutathat, mert nem talál elég HCG-t a vizeletedben, miközben a másik már kisebb mennyiséget is érzékel A terhességi tesztek érzékenységéről itt olvashatsz bővebben

3. Nem reggel teszteltél A reggeli vizelet töményebb, ezért jobban kimutatja benne a HCG-t a teszt, lehet, hogy napközben még negatívat mutat a teszt, de másnap reggel már pozitívat.

Tévedhet-e a pozitív teszt?
Egyes ritka pajzsmirigybetegségek esetén előfordulhat, hogy téved a teszt (de tudnál róla, ha ilyen betegséged lenne), egyébként nem.

Pozitív lett a teszt, mégis megjött, most akkor mi van?
Két eset lehetséges:

1. Ha csak gyenge barnás folyást, rózsaszínes gyenge vérzést észlelsz, nem túl erőset és nem állandóan, hanem foltokban, akkor terhes vagy, de valamilyen hormonprobléma miatt (ez hajlam kérdése is lehet, főként korábban már elvetélt, illetve szült nőknél fordul elő) van a folyásod (tehát ez nem rendes menstruáció) és mindenképpen mielőbb fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni. Ne ijedj meg, ez kezdődő vetélés jele is lehet akár, de nem feltétlenül, és mielőbb mész el orvoshoz, annál hamarabb kaphatsz segítséget.

2.Ha rendes erőteljes vérzésed van, akkor korai vetélésed volt, ami nagyon gyakori, a korai terhességek 20%-a így végződik.


Pozitív lett a teszt, mikor menjek el orvoshoz?

Várjál legalább 7-10 napot az orvoshoz menéssel, ugyanis a 4.-5. héten még az ultrahang sem látja a babát, legkorábban a 6. héten látható.

Mennyi idő után lehet kimutatni a terhességet?
Az “akció” után minimum 10-12 nap kell, addigra ágyazódik be a baba és akkor kezd el HCG hormon termelődni a szervezetben, amit a teszt ki tud mutatni.

Nem tudom, mikor volt a peteérésem, de a múltkor együttvoltunk és szerintem terhes vagyok. Mikor teszteljek?
Amikor utoljára együttvoltatok, ahhoz képest számolj 12 napot és akkor csinálj tesztet, ha már a 12. napon vagy utána vagy.

További teszteléssel kapcsolatos infókat itt találhatsz!

Problémák

fertőzések, betegségek és egyéb a terhesség útjában álló akadályok

Szoptatás mellett teherbe eshetek-e?
Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.

Terhesség mellett szoptathatok-e?
Igen, akár a szülésig szoptathatsz, hacsak nem vagy különösen hajlamos a vetélésre, koraszülésre (ha korábban már előfordult ilyen) és nem nyílt ki a 36. hét előtt méhszájad, illetve ha az orvosod kifejezetten meg nem tiltotta pl. gyakori, idő előtti (36. hét előtt) méhösszehúzódásokra hivatkozva.

Babát szeretnénk, de valamilyen fertőzésem van…
Ha lehet, előbb kezeltesd ki magad, mielőtt teherbe esel, de attól, hogy fertőzésed van, még teherbe eshetsz, tehát a fertőzés nem fogamzásgátló módszer.

Terhes vagyok és fertőzésem van
Emiatt ne aggódj, menj el orvoshoz és kezeltesd.

1-2 hete iszogattunk a barátokkal, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, nem lehet baja a babának?
A múlt héten antibiotikumot kellett bevennem, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, lehet valami baja tőle a babának?
Nem, az első 4-5 hétben semmilyen rendellenesség nem alakulhat ki alkohol vagy gyógyszerszedés miatt. Érdemes ezügyben elolvasni a dr. Czeizel Endrével készült riportot

Háromszor lett negativ a tesztem, es azota ketszer megjott rendesen, ugye kizárt, hogy terhes vagyok?
Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, és a mensesek a megszokott időben jöttek, akkor igen, kizárt.

Kimaradt a menzeszem és mellfeszültést, ingerültséget, fejfájást vagy enyhe barnás folyást tapasztalok, lehetek-e terhes?
Igen. Csinálj tesztet! Aztán az eredménytől függetlenül mindenképpen menj el orvoshoz. Ha babát vársz, akkor azért, mert a barnás folyás nem normális dolog és kezelni kell, ha pedig nem vársz babát, akkor a cikluskimaradás és a barnás folyás fertőzés vagy más nőgyógyászati gond jele lehet, amit kezelni kell.

Mennyi az esélye…?

Ha mindketten egészségesek vagyunk és nem védekezünk, mennyi az esélye hogy babánk lesz?
Az esély kb. 20-30 százalék egy ciklus alatt, ha pont sikerült elkapni a megfelelő időpontot. 1 éven belül kb. 85% az esély.


Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?

A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

Naptár módszerrel védekezünk, lehet, hogy terhes vagyok?
A statisztikák azt mutatják, hogy ha naptár módszerrel védekeztek, akkor a teherbeesés esélye 1 éven belül 40%. Nem mindenkinek van a félidőben a peteérése, van akinek pár nappal korábban, van akinek később van, és lehetnek extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki.

A menstruáció alatt voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, bár az esélye kisebb, mint máskor.

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig „bizonytalan időszaknak” hívják a megtermékenyülés szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Vízben voltam együtt a barátommal, úgy hallottam, a víz megöli a spermiumokat, de mégis félek, hogy terhes lettem…
A víz nem öli meg a spermiumokat, úgyhogy igen: terhes lehetsz akkor is, ha vízben voltatok együtt.

Bevettem az esemény utáni tablettát, és rá pár nappal megjött, de most a rendes ciklusom késik és hányingerem van, lehet hogy terhes vagyok?
Az esemény utáni tablettától pár nap múlva vérzés jelentkezik, és a megszokott ciklus utána néhány alkalommal elcsúszhat, mivel felborul a hormonháztartás. De persze, ha közben megint védekezés nélkül (akár megszakításos védekezéssel) voltatok együtt, akkor a egy másik alkalommal mégis teherbe eshetsz.

A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/terhes-vagyok-vagy-nem

Peteéréssel kapcsolatos kérdések

Lehet érezni a peteérést?
Ha nagyon ismered a szervezeted jelzéseit, akkor igen, lehetnek ráutaló jelek: enyhe menstruációs görcs szerű fájdalmak, alhasi szurkálás.

Honnan tudhatom, hogy peteérésem van?
Többféle módon tudhatod meg, mikor van a peteérésed
1. Ha rendszeresen hőmérőzöl, akkor a peteérés időpontjában leesik a hőd (a módszerről bővebben itt olvashatsz)
2. Használhatsz ovulációs tesztet is, ami a peteérés időpontját pontosan jelzi
3.Megnézheted a méhnyaknyákodat is. Ehhez a hüvelyedből kell mintát venned (tiszta kézzel). Normál állapotban a nyák fehér és ragadós, de a peteérés időpontjában a nyák átlátszó és nyúlós lesz és úgy néz ki, mint a tojásfehérje.

Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt 2-3, utána pedig 1 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.

Menstruáció és terhesség

Az előző menstruációm más volt, mint a többi, lehet, hogy terhes vagyok?
Önmagában az, hogy máskor jött meg, esetleg kevesebb vagy több vérzés volt a szokásosnál nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a terhesség ellenére megjön (nagyjából a szokásos időpontban), akkor enyhe barnás folyást tapasztalhatsz, ami szakaszos és csak 1-2 napig tart. Ha folyamatosan vérzel, és több napon át, akkor nem vagy terhes (vagy terhes voltál, de elvetéltél, ez a korai terhességek 20%-ban előfordul)
Ha mégis gyanakodsz, csinálj egy tesztet, a menses időpontja után már ki kell mutatnia a terhességet.

Nem jött meg a mentruációm, de a ciklus utolsó napjaiban együttvoltunk, lehetek terhes?
Igen, lehetsz, de ezt ebben az esetben a teszt a menses első napjaiban még nem mutatja ki. Az együttléttől számolj 12 napot és akkor már tesztelhetsz.

Lehet-e érezni a beágyazódást ? És hanyadik napon van?
A fogantatástól számított 7-12. nap között van valamikor és igen: az érzékenyebb kismamák megérzik.

Pár napja kellett volna megjönni, de nem jött meg. Érezhetek már tüneteket? Mikor teszteljek?
Igen, most már érezhető. 2-3 napot várjál és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Már meg kellett volna jönnie, de nem jött meg. Csináltam tesztet, de negatív lett, akkor most nem vagyok terhes?
Lehet, hogy terhes vagy, de nem volt elég érzékeny a teszt vagy nem reggel csináltad. Emellett még az is lehet, hogy a ciklus végén estél teherbe, ezért még korai volt a tesztelés. Várjál néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Még nagyon fiatal vagyok a terhességhez

Hogyan mondjam el a szüleimnek?
Mindenképpen beszélj őszintén a szüleiddel. Igen, nagyon kellemetlen lesz, biztosan meg fognak szidni, de fontos, hogy segítsenek neked megoldani a helyzetet akárhogy is alakulnak a dolgok. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy vársz hetekig és halogatod, mert akkor már sokkal nehezebb lesz akármilyen döntést is meghozni. Segítséget kaphatsz a Kiáltás az életért Alaptványtól is, akik segítenek a tesztelésben, és lelki segítséget is nyújtanak. Itt éred el őket: http://www.valsagterhesseg.hu/

Az első tünetek

Fájdogál a hasam, terhes lehetek?
Önmagában az alhasi fájdalom lehet a közelgő menses jele is, de felfázás is okozhatja. Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor a menses elmaradása, valamint a pozitív teszt alapján mondhatod, hogy terhes vagy.

A mellemből átlátszó előtej szivárog, lehet, hogy terhes vagyok?
Ez lehet a terhesség jele is, de hormonzavar és hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása is okozhatja, illetve, ha 1 éven belül hagytad abba a szoptatást, akkor amiatt is lehet.
Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/elotej-a-terhesseg-alatt

Két hete voltam orvosnál,merthogy a tesztem pozitív lett.Az orvos azt mondta,2 hét múlva menjek vissza, mert még kicsi a terhesség s csak a petezsák látszik.Ezt követően 2-3 napig jelentkezett a reggeli hányás,de már 2 napja nincs ilyen…Igaz egész nap émelygek,furcsán érzem magam,de ez az elmaradás aggaszt nagyon.Lehet,hogy nem él bennem a babám?
Ha émelyegsz, akkor nincs gond. Ha elhal a baba, akkor minden tünet megszűnik teljesen, nincs émelygés sem.

7 napja erzekenyek a mellbimboim, es fajdogál a hasam lent. Lehet, hogy terhes vagyok?
Az érzékeny mellek és a hasfájogatás egyaránt terhességi tünet, de a közeledő menses előjele is lehet, ezért érdemes megvárni, hogy megjön vagy nem és ha nem, akkor csinálni egy tesztet.

Mostanában eléggé megnőtt a hasam, és kemény is. Nem tudom, hogy ez terhesség-e, vagy csak meghíztam.
A hasnövekedés és a kemény pocak nem jellemző a koraterhességre. Puffadás jelentkezhet, de arról érzed, hogy emésztési dolog. A várandósoknál nem a pocak növekszik, hanem az alatta levő rész először, de ez csak a 12. hét után szokott kifejezetten és szemmel láthatóan is jelentkezni.

A dokim végzett hüvelyultrahangot, és azt mondta kissé meg van vastagodva a nyálkahártyám, de azt mondta, ez még nem terhesség. Most akkor mi van?
Korán mentél el orvoshoz, ezért az ultrahangon még nem látta a babát. A terhességet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha már van a babának szívhangja (kb. a 6. héten lehet ezt már észlelni).

Hőmérőzéssel kapcsolatos kérdések

36,9 a testhőm, most akkor terhes vagyok?
A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.

Hőemelkedésem van, terhes vagyok?
A magasabb testhő a cíklus végén normális dolog, mindig van. Az a lényeges, hogy a menstruáció várható első napján leesik-e (ezesetben meg fog jönni) vagy nem. De fontos tudnod, hogy van, akinek nem a menses első napján esik le, hanem csak közben, ezért ez a módszer nem 100%-os a terhesség megállapításában.

A hőm csak 36,5, akkor nem is vagyok terhes?
Nem a testhő mértéke számít, hanem a korábbi adatokhoz viszonyított mértéke. Ha több hónapon át folyamatosan mérted a testhőmérsékletedet, akkor tudod, hogy mennyi szokott lenni a hőd peteérés előtt, alatt és utána. Van, akinél ez az érték eleve alacsonyabb, így a peteérés utáni megemelkedett testhőmérséklet is alacsonyabb lesz. Mindemellett az is lehet, hogy nem volt peteérésed, azért alacsonyabb még a hőd.

A hőmérőzésről bővebben itt írtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/terhessegi-testhomerseklet

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 223 Comments

  • Tündi

    2009. december 10. csütörtök

    Kedves Doktornő!

    Azt láttam, hogyha vízben vagyunk együtt az nem véd a tehességtől, de ez vonatkozik a pettingre is? Ma voltunk együtt és ő a vízben ment el és még utána egy kicsit bennmaradtunk a vízben. Terhes lehetek?

    Válasz: Attól, hogy a vízben maradtál nem.

  • Ildikó

    2009. december 10. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nem tudom mit tegyek, próbálkozunk a babával. Az elmúlt hónap sikertelen volt. Most 16-án kell hogy megjöjjön vagyis az ovuláción már túl vagyok. Viszont a mai napon furcsa barnás folyást tapasztaltam. Mit tegyek? Ezzel el kell hogy menjek most orvoshoz? Vagy várjam meg míg meg kell jönni, vagy ez lehet a beágyazódás miatt ha esetleg megtörtént a megtermékenyülés? Mielőbbi válaszod köszönöm!! Üdv: Ildikó!

    Válasz: Lehet a beágyazódás miatt, de ezt így nem lehet megmondani. Várj, hogy megjön-e, ennyi minden, amit tehetsz egyelőre.

  • Aliz

    2009. december 08. kedd

    Jó napot!
    Lehet hogy terhes vagyok.Nagyon félek, ugyanis lehet hogy lefeküdtem a barátommal bár nem tudom.Egyik péntek este nála aludtam és lehet hogy szexeltünk… Nem tudom hogy ilyen lehet-e. Na de mindegy.Ez egy nappal a menzesem után volt.Utána rá 1-2 napra rosszul lettem(39.6 fokos láz, fejfájás, torokfájás, szédülés, de semmi hányinger vagy más terhességi előjel).Sőt most a városban ahol élek, elterjedt egy ilyen betegség és elég sokan belestek ebbe a betegség.Lehet, hogy terhes vagyok vagy csak beteg? Megköszönném mihamarabbi válaszát!
    Üdv.:
    Aliz

    Válasz: A tünetek, amiket leírtál nem jellemzőek terhesség során, egy fertőző betegségnél annál inkább. Viszont ha lefeküdtél a barátoddal, és nem védekeztetek, akkor mindezek ellenére lehetsz terhes.

  • norbi

    2009. december 02. szerda

    normalisan a paromnak most kelei meg jonie a havi verzesenek de az elot volt egy intim kapcsolatunk es bele ment veletlenul meg 24 ora se telt el es bevete a terheseg eleni tabletat es meg most sem jot meg a havi verzese ez mit jelent hogy terhes

    Válasz: Ha a 72 órás tablettát időben bevette, akkor utána egy héten belül kellett, hogy vérzés jelentkezzen. Ettől a tablettától viszont akár több hónapra is összezavarodhat a ciklus. Ha bizonytalanok vagytok, érdemes lenne egy terhességi tesztet csinálni.

  • Éva

    2009. november 29. vasárnap

    Kedves Ági! Én kb 1 éve hagytam abba a fogamzásgátlót,az utóbbi 4-5 hónapban próbálkozunk,igaz nem túl sok alkalommal.Elég naiv voltam, hogy azt gondoltam biztos egyből teherbeesek,de semmi.Valahogy rossz érzés van bennem,lehet hogy nem is lehet gyerekem?A stresszből bőségesen kijut!!Mi a véleménye,és mikor érdemes leginkább próbálkozni?Köszönöm!

    Válasz: Ha még nincs egy éve, hogy nem jön a baba, a lényeg annyi, hogy próbálkozzatok, amikor jól esik. Tudom, nehéz, de tényleg nem szabad görcsölni. Ha egy teljesen egészséges pár pontosan peteéréskor próbálkozik, akkor is csak 20% esélyük van rá, hogy sikerüljön a baba. Ha nem is gyakran próbálkoztok, és esetleg pont nem jó időben, akkor ez az esély még csökken. A ciklus középső napjain a legesélyesebb a teherbeesés.

  • Nikcsy

    2009. november 28. szombat

    Nem is tudom hogy kezdjek bele.Nem tipikus terhességgel kapcsolatos kérdés,de kiváncsi lennék.Bíztam benne,hogy terhes vagyok,elmentem nőgyógyászhoz,aki azt mondta,hogy sajnos olyan tipus vagyok,akinek rendszertelen a menzesze(2-3 havonta jelentkezik,már ugy másfél éve,igaz sosem volt rendszeres,csak addig,amig a fogamzásgátlót szedtem.)A vizsgálat szerint minden normális,semmi szervi rendellenességem sincs,de nem akarok bele nyugodni,hogy ez már csak igy van.Ilyenkor mi a helyzet a peteéréssel?Most akkor nem is lehetek terhes?Rendbe lehet ezt hozni?Kicsit nyugtalanitó!Előrre is köszönöm a választ!

    Válasz: Attól, hogy ritkábban jön meg, még lehet többször is peteérésed, mint kéthavonta egyszer. Szerintem érdemes lenne más orvossal is konzultálni, mert lehet, hogy bonyolultabb probléma áll a háttérben, pl. hormonzavar.

  • Ildikó

    2009. november 27. péntek

    Szia Ági!

    Lenne még egy kérdésem: már régóta figyelek az egészségemre ezért mindig szedek vitamint. Most ezt elkezdtem pótolni B12-Folsav vitamin kombinációval. Ebből menyi az ideális beviteli mennyiség? A dobozon ez áll: B12 vitamin 500 az RDA 500%, Folsav 400 az RDA 200%. 3X1 szemet szedek. Szerinted ez így jó! Válaszod köszönöm és köszönet hogy van ez a fórum nagyon sok kérdésre ad választ rendkívül hasznosnak találom!

    Köszönettel : Ildikó

    Válasz: 0,4 mg az ajánlott mennyiség terhesség előtt folsavból

  • Rita

    2009. november 27. péntek

    Kedves Doktornő! Az én kérdésem az lenne: koraszülött voltam kiskoromban. 7 hónapra 1 kilosan jöttem világra. Befolyásolja-e ez, a teherbeesest, a megtermékenyült petesejt beágyazódását, és a baba kihordását? Normálisan mensturálok, csak nem rendszeres a ciklusom. Köszönöm a válaszát!

    Válasz: Nem, ez nem befolyásolja, ha egyébként egészséges vagy.

  • Ildikó

    2009. november 27. péntek

    Kedves Ági!
    Mi most a második hónapja hogy baba projektbe kezdtünk. Több helyen különböző véleményeket olvastam arról hogy mikor kell együtt lennie a párnak. Szerinted mi az ideális ha minden nap van együttlét vagy minden második nap. Mert van ahol ezt javasolják mondván, hogy több és jobb sperma termelődik. Másik kérdésem: Eddig mindig pontosan megjött rendszeresen a hónap 10-dik napján. Legutóbb késett (nem tudom miért) és 16-án jött meg. most akkor a lehetséges peteérést hogy számoljam mikorra várható? Válaszod köszönöm, remélem sikeres lesz az ehavi próbálkozásunk.

    Válasz: Nincs erre igazán jó szabály, elvileg a peteérés időpontjában eleve ösztönösen többet vannak együtt a párok, de nem kell ezen görcsölni, legyetek együtt, amikor jólesik, az a lényeg. A peteérést az átlagos menses hossza alapján kell számolni, az elmúlt 3 hónap adatait vedd alapul.

  • idegesség

    2009. november 25. szerda

    Szia!
    A segítséged szeretném kérni. Ma voltam együtt a párommal és 29-e körül kellene megjönnie. És miután elélvezett észrevettük beljebb van a gumi. Párom úgy emlékszik,hogy a fitymán volt még. Megnéztük a tartalma a gumiban volt, nem nagyon láttam a szélén semmit se,de azért gyorsan kimostam magam. Ha jól számoltam kb 24-ért véget a peteérésem. Szerinted terhes lehetek? És ha közben megjön lehetek terhes, mert hallottam ilyesmit?
    Kérlek válaszolj! Köszi!

    Válasz:
    Ilyen bizonytalan esetben kb. annyi az esély, mint a megszakításos védekezésnél, tehát olyan 5%. De ha úgy tűnt, nem folyt ki semmi, akkor nem valószínű, hogy terhes légy.

  • bogáncs66

    2009. november 25. szerda

    Kedves Doktornő!
    Azt szeretném kérdezni, társulhat -e derékfájás a terhességi tünetek közé?Én a ciklusom 23-dik napján vagyok , feszülnek és égő érzést érzek a melleimben, fájdogál a hasam, és napközben émelyeg a gyomrom.Számíthatok -e pozitiv eredményre, ha a derekam is fájdogál.(40 éves vagyok , és szertenék kisbabát)Köszönöm a válaszát!

    Válasz:
    A derékfájás nem jellegzetes terhességi tünet, sokkal inkább jellemző a terhesség utolsó harmadában, amikor már a nagy terhet kell „cipelni”. Ennek ellenére még lehetséges, hogy babát vár.

  • Kata

    2009. november 24. kedd

    Kedves Ági!

    Babát szeretnénk, és november 6,7,10-én voltunk együtt védekezés nélkül. 4 napja késik, de volt már egy negatív teszetem 16-án ,de ez valószínű még korai volt. Párszor volt hányingerem és fáradékony is vagyok ,de nem akarom magamnak bebeszélni,hogy terhes vagyok. Második napja olyan,mint ha meg akarna jönni, de csak egyszer, kétszer volt olyan folyás féleségem, de nem barnás, inkább halvány rózsaszín.És ez sem folyamatos, csak mondjuk reggel, vagy amikor wc-re megyek.
    Ez most mit jelent? Lehetek terhes?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Igen, lehetséges. Talán érdemes lenne megismételni a tesztet.

  • RENÁTA(Reni)

    2009. november 24. kedd

    Szia Ági!

    A tanácsodat szeretném kérni.Már voltam terhes csak sajnos elvetéltem októberben.A doki mondta, hogy 2 vérzést várjak meg.Már csak 1 vérzés amit meg kell várni és utána próbálkozhatunk.A kérdésem az lenne, hogy a mandulámat 3 éve mondták, hogy ki kellene venni.És én azóta csak halogatom.Most elszántam magam, hogy kivetetem, mert nagyon sokat szenvedtem vele az utóbbi időben.HA véletelen nem vetetem most ki, akkor a babámnak lehet valami problémája emiatt?Kérem segítsen.Mielőbbi válaszát várom.Előre is köszönöm.

    Válasz: Ha szeretnéd kivetetni, szerintem még a terhesség előtt vetesd ki, mert ha gond van vele, sok betegség gócpontja lehet. Közvetlen bajt így nem okozhat a magzatnál, de növeli az esélyét, hogy elhúzódó betegséged lesz és az már nem jó a babának.

  • princz anita

    2009. november 23. hétfő

    sziasztok oktoberben nem jöt meg és vizelési ingerem van reggelenként akkor is terhes lehetek?

    Válasz:
    Ha októberben nem jött meg, akkor lehetséges, hogy terhes vagy, elsőként csinálj egy tesztet!

  • Maja

    2009. november 23. hétfő

    Kedves Doktornő!
    A multkor irtam, hogy menzishez hasonló vérzésem volt november 4- én, ami egy héttel később jött meg, mint ahogy vártam. Mivel kevesebb volt, mint szokott, ezért csináltam utána egy tesztet, ami negativ lett. November 20- án ismét megjött, most viszont rendesen, elég sok is volt,tehát ahogy szokott is. Csak nagyon meglepődtem, hogy én peteérést vártam erre az időszakra, és tessék, megjött.
    Mi volt ez az egész szerinted, mert eléggé aggódom. Tudom, elmegyek orvoshoz, de az pár nap, mire fogadni tud. Meg szeretnék tájékozódni, hogy legyen valami fogalmam erről, mielőtt nekifekszem a dolognak.
    Köszönöm válaszod!

    Válasz: Átmeneti dolog lehetett, stressz is okozhat ilyet, nagy ritkán ciszta is állhat a háttérben.

  • Zsanett

    2009. november 21. szombat

    Kedves doktorno!
    Nekem 3 kerdesem lenne.
    1. 14-en kellett volna megjonnie. Szerdan (18-an) csinaltam tesztet, negativ lett. De azota sem jott meg. Mikor kellene probalkoznom egy masik teszttel?
    2. Digitalis tesztet vasaroltam (+ ha terhes vagyok, – ha nem). Ez a fajta teszt is megbizhato, vagy probalkozzak esetleg a ket csikossal?
    3. 2 eve kulfoldon elek es ejszakas muszakban dolgozom. Olvastam, hogy a tesztet reggel erdemes elvegezni. Csakhogy en ejszaka nem alszom, hanem dolgozom. Ettol fuggetlenul nekem is reggel erdemes probalkozni a teszttel?
    Elore is koszonom!

    Válasz: 1. Ha nem jött meg, néhány naponta meg lehet ismételni a tesztet.
    2. Nincs jelentősége, de esetleg próbálj ki másik fajtát, hátha.
    3. Szerintem inkább alvás utáni első vizeletből próbáld meg, mivel ébredés után (mikor már viszonylag régen voltál wc-n), akkor magasabb a hcg koncentrációja.

  • timike

    2009. november 17. kedd

    Kedves Doktornő!
    Azt szeretném kérdezni, hogyha a spermium levegőt ér utána még életképes?
    Mondjuk, ha rákerül a hasamra , belenyúlok, utána a hüvelyembe, mennyi azesély arra, hogy terhes lehetek?
    Köszönöm

    Válasz: Levegőn viszonylag hamar elpusztulnak, de minimális esélye azért van. Max. 1-2%.

  • Help

    2009. november 17. kedd

    Hali
    Bnömmel együtt voltunk 2x is guminélkül.két aktus között kb 10perc szünet volt.Nem mentem bele 1x se.Terhes lehet?

    Válasz: Megszakításos védekezésnél ennek kb. 5% esélye van.

  • Rebeka

    2009. november 12. csütörtök

    Kedves Agi!
    Megint én irok, remélem nem baj, főleg, hogy ide irom ezt a kérdést, de megkérném, hogy válaszoljon, mert nagyon félek, hogy nem-e lehet baja a babámnak.
    6 hetes múltam. Voltam a barátnőmnél akinek bárányhimlős a fia. Én már átestem rajta, sőt azóta a gyerekeim is. Tudom, hogy nem lehet újra elkapni, de a babának se lehet belőle baja? Kérném mihamarabbi válaszát!
    Nagyon megköszönném.

    Válasz: Nem, neki nem lehet, mert te már védett vagy.

  • Klarissza

    2009. november 10. kedd

    Köszönöm a választ. Azóta újra teszteltem de megint csak negatív lett.Hétfőn megyek uh-svizsgálatra.Ha esetleg addig megjön akkor is elmegyek mert szeretném kideríteni mi az igazság.És kivizsgáltatni,hogy a kellemetlen tünetek mitől vannak. Nagyon zavarnak a pattanások,hajhullás és az úszógumi.Az előző orvosom mindenáron fogamzásgátlót akart szedetni velem mert az majd segítene. Nem hiszem el hogy nincs más megoldás.Remélem találok valami megoldást.Üdv. Klarissza

  • Bucinudli

    2009. november 09. hétfő

    Olyan kerdesem lenne, hogy lassan mar 1 honapja kezdtem el szedni a fogamzasgatlot es a szedes elkezdese utan mar 2 hettel egyutt voltam a baratomal egyeb vedekezes nelkul. (ez volt 6 napja) Az egyutlet utan 3 nappal viszont arra keltem es arra kelek azota is h ehes vagyok es szokszor ezt az ehsegerzetet napkozben is erzem. Ez lehet attol,h teherbe estem vagy esetleg a fogamzasgatlo hatasa? mikor jelentkezhet a terhesseg elso tunete? Es lehet ez az elso tunet?

    Válasz:
    A terhesség első jeleit leghamarabb 10 nap elteltével lehet érezni. Általában az első hónapban 1 hét után már védettséget nyújt a fogamzásgátló tabletta, de ha alaposan átolvasod a betegtájékoztatót, talán megnyugtat, amit ott látsz. Lehet, hogy a gyógyszer miatt van ez az éhségérzet.

  • Klarissza

    2009. november 08. vasárnap

    Üdvözlöm!
    28 éves nő vagyok évek óta tartós kapcsolatban élek a párommal.
    A párom szeretne már babát és én is de valahogy félelemmel tőlt el a gondolat.
    Januárba hagytam abba a fogamzásgátló szedését amit már évek óta szedtem.Amíg ezt szedtem pontos volt a ciklusom.Ezután óvszerrel védekeztünk de észrevettük,hogy elszakadt ezért esetutáni tablettát vettem be(júliusba).Ezt követően megjött.Ezt a balesetet követően hüvely-kúp fogamzásgátlót alkalmaztunk amiről azt hittem elegendő önmagába alkalmazni.A köv. havim augusztus 17-én jött meg. A szeptemberi havim már elcsúszott 24.-ig.Okt 17.-én voltam nőgyógyásznál aki kézzel vizsgált és rákszűréshez vett mintát ,kis gyulladáson kívűl mást nem talált. Most pedig még mindig nem jött meg az októberi mensim. Már 2 hetet csúszott. Teszteltem a késés 10-11.napján de nem reggel és mind a két teszt negatív lett. Gabriel tesztet használtam. Lehet hogy az eset utáni tabletta kavart be? Vagy a kúp nem volt biztonságos?Esetleg még az éveken át szedett tabletta most tisztúlna a szervezetemből? Ha terhes lennék kéne jeleknek lenniük de nekem semmi jel nem mutatkozik a gyomorégésen kívűl ami nem feltétlen mostani tünetem. A PCO szindróma tünetei viszont igen erősek,pl.szőrszálak, csípőtáji fölösleg, gennyes gumók arcon- vállon-háton,erős hajhullás.Ez mennyire veszélyes? Mi lehet az igazság?Várom válaszát?Üdv, Klarissza.

    Válasz: A fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után lehetséges, hogy akár fél, egy év is eltelik, amíg helyreáll a hormonháztartás, viszont az esemény utáni tabletta bevétele után is előfordulhat, hogy több hónapra rendszertelenné válik a ciklus. Ettől függetlenül, és a negatív tesztek ellenére lehetséges, hogy teherbe estél. Érdemes lenne újra tesztelni, esetleg valami másik fajta teszttel. PCOS-val kapcsolatban annyit mondanék, hogy ezt így nem szabad kijelenteni, egy alapos kivizsgálás után többet tudnál.

  • Maja

    2009. november 05. csütörtök

    Kedves Doktornő!
    Szeretném a véleményed kikérni, mert már nagyon bizonytalan vagyok.
    Az utolsó menzisem szeptember 27-én volt. A következő most jött meg november 4- én, egy hét késéssel, mivel nekem 29- 31 napra szokott. Viszont ez a mostani, nem olyan, mint amilyen szokott. Nagyon kevés van, szinte a tisztasági betétek elegendőek. ja, és ami a lényeg, egyáltalán nem görcsölt hasam, pedig máskor olyankor fetrengeni szoktam a fájdalomtol-Tesztet csináltam november 28-án, mivel akkor már 3 nap késésben volt, de az negativ lett.
    Nemtudom, mi ez a kevés vérzés,

    Válasz: A nem megszokott vérzés, főleg, ha nem tart tovább 3 napnál, és jelentősen gyengébb, mint általában, utalhat terhességre. Érdemes lenne megismételni a tesztet. Ha mégis negatív, akkor is érdemes lenne elmenni orvoshoz, hogy kiderüljön, mi lehet az oka a késésnek és a más jellegű vérzésnek.

  • RENÁTA(Reni)

    2009. november 04. szerda

    Szia Rebeka!

    Bocsi, hogy eddigg nem írtam!Gratulálok 🙂 🙂 Ez nagyon jó hír!Nekünk majd csak 2 hónap múlva lehet majd próbálkozni.,Azaz 2 menzit kell megvárni.Csak csúszik most a vetélésem miatt.Okt.5-én jött meg és hétfőn már meg kellett volna jönnie.De semmi.A peteérésem is csúszott most és szerintem emiatt borul minden.De a lényeg, hogy volt pém és nem soká megfog jönni.Alig várom, hogy lehessen megint próbálkozni!Mégegyszer gratulálok 🙂 puszi és vigyázzatok magatokra!Reni

  • Rebeka

    2009. november 04. szerda

    Kedves Agi!

    Okt. 29-én kérdeztem, de már nem aktuális. A lányok kiokositottak, hogy nem jól mérem a hőmet, ugyanis hónaljban mértem. Másnap kipróbáltam szájban és 37 volt, igy csináltam egy tesztet ami + lett! Remélem minden rendben lesz!
    🙂

  • Betti

    2009. november 01. vasárnap

    Kriszta(Sné):
    Vettek mintát,3 hét múlva kell visszamennem,akkor lesz meg az eredmény,lehet,hogy azért nem mondak semmit.Soha nem volt vele gond,nem is tudtam,hogy van,csak az orvos megpiszkálta,és eléggé vérzett,majd utána 2 napig fájt a hasam,de most megint semmi bajom.Remélem,nem lesz vele gond,bár eléggé félek tőle.Köszi,hogy segítessz,sokat jelent nekem,és mindenképp felveszlek msn-re:)

  • Kriszta(Sné)

    2009. november 01. vasárnap

    Betti:Vettek mintát a sebből??Mert ha gond van szerintem csak akkor piszkálják a sebet ha nemjó az eredmény.Szerintem a terhességet nem befoláysolja így vetélés sem hiszem,hogy lenne,max a szülésnél okozhat gondot akárcsak az én méhszájplasztikám mert a heg miatt lehet nem fogok rendesen tágulni,pedig a tágulás mindíg is gond volt nálam,igaz ekkora babáknál nem meglepő.Ha bármi van kérdezz csak ha tudok válaszolok,itt az msn címem is ha gondolod:sopronine@hotmail.com

  • Betti

    2009. október 31. szombat

    Köszi Kriszta!Rendes vagy,hogy írtál nekem :)Gratulálok a kisfiadhoz 🙂
    A dokival az a baj,hogy még ő a leg”normálisabb” az sztk-ban,és nincs pénzem magándokira 🙁
    Nálam nem csak az a gond,hogy az első babát várom,hanem,hogy nekem tényleg nincs kit kérdezzek ezekről a dolgokról.A dokim pedig szerintem nem buta,csak várja a lóvét.Így elég nehéz 🙁 Tudnak valamit tenni a sebbel terhesség alatt,vagy mostmár várnom kell a szülésig?Lehet belőle vetélés,vagy a terhességet nem befolyásolja?

  • Kriszta(Sné)

    2009. október 31. szombat

    Betti:Már bocsi de ha ilyen buta dokid van hagyd ott és menj másikhoz.Méhszájseb nem jó főleg a hüvelyi szülésnél,sőt házaséletet sem lehet élni miatta.Keress másik orvost.
    Énis babát várok 20 hetes vagyok kisfiam lessz:-)))
    Ha gondolod kérdezz ha tudok segítek.Nekem nem az első terhességem
    Nekem volt is méhszájpalsztika műtétem lassan 4 évvel ezelőtt,és most babát várok.eddig semmi gondom nemvolt.Heget érzi a doki de szerinte rendben van.

  • Betti

    2009. október 31. szombat

    Oké,lehet,hogy túl sok vagyok,és itt csak a teherbeeséssekkel kapcsolatos dolgokra válaszolnak,és ha már teherbe estem,akkor már nem kéne kérdeznem,de sajnos egyedül vagyok az első terhességemmel,az orvos nem mond semmit,én meg állandó félelembe élek.De akkor keresek egy másik fórumot.Köszönöm Ági az eddigi válaszokat,és mindenkinek tiszta szívből szorítok!
    Sziasztok!

  • Kitti

    2009. október 30. péntek

    Sziasztok!
    Olyan bizonytalan vagyok! Október 20-án kellett volna legkésőbb megjönnie a menstruációmnak. Már 10 napja késik. Peteérésem általában kétszer van egy hónapban (hónap elején és közvetlenül a menstruáció előtt egy nappal). Ezt teszttel szoktam nézni és az orvos is megerősítette. Már csináltam egy tesztet 24-én (Corax) és még egyet ma (Gravi-HCG) reggel. Mind a kettő sajnos negatív lett. Meddig várjak még? Menjek orvoshoz? Ő már láthat valamit? Úgy szeretnénk már kisbabát, reménykedem, hogy most összejött.
    Vagy lehet, hogy olyan alacsony a HCG szintem, hogy még mindig nem mutatja ki?
    Tervezem, ha nem jön meg, akkor csinálok a jövő héten kedden is egy tesztet (Qupidó, azt mondják, az a legérzékenyebb…)
    Egyszer sajnos el kellett vetetnem a babámat 2000-ben, de akkor is csak akkor vettem észre, hogy terhes vagyok, amikor már 12 hetes voltam. Lehet, hogy nálam csak olyan későn jelentkeznek a tünetek és a teszt is olyan későn lesz pozitív?
    Ági! neked mi a véleményed? Van értelme tesztelni? Vagy menjek orvoshoz? (vagy a 10 nap késés még nem olyan sok?)
    Köszönöm!

  • Rebeka

    2009. október 29. csütörtök

    Kedves Agi!

    Nem tudom mi van velem. Aug. 23-án volt egy spontán korai vetélésem. Szeptemberben majdnem két hét késéssel jött meg, azt hittem, hogy terhes vagyok. Most megint késik, bár már nem is tudom, hogy mikorra várjam. Azelőtt 28 napos volt a ciklusom. Most elkezdtem hőmérőzni, tiszta cikk cakkos. Összevannak zavarodva a hormonjaim? Vagy miért van ez? Pár napja leesett azt hittem megfog jönni, aztán másnap megint felment. Utána megint kezdett esni, mensi meg sehol. Elég sokszor együtt voltunk, de úgy néz ki, most se jött össze. Eddig nem volt problémám a teherbeeséssel, inkább a kihordással. Van két gyerekem már. 31 vagyok.
    Valami bajom van, hogy most igy megkeveredett a ciklusom? A vetélés miatt lehet?
    Válaszát előre is köszönöm!

    http://www.ciklus.hu/images/diagramok/9665c850fc153b1f75bc4977e6e05eb9_090929_091029_1256774400_.png

  • Ági

    2009. október 28. szerda

    Szia, az utolsó menzeszem Aug.26.án volt. Szept 13 és 19 között voltam együtt a párommal. Gumióvszerrel vagy megszakításos módszerrel védekeztünk. Másnapra rá, azaz Szept 20-án 6 nappal korábban megjött, legalábbis azt hittem, de kicsit más volt mint szokott: inkább folyamatos barnázás volt, és sokáig 6-7 napig is tartott. Most Okt 28-án már 8 napot késik, ami nálam nem szokott előfordulni, inkább hamarabb jön meg. Már csináltam 2 különböző terhességi tesztet, mindkettő negatív lett. Létezik, hogy ha Szept20-as nem menzesz volt akkor már 9 hetes terhes vagyok és a tesztek mégis negatív eredményt mutatnak?
    Nagyon aggódok, előre is köszönöm a válaszod.

    Válasz: Sajnos előfordul, hogy a teszt nem mutatja ki. Érdemes lenne elmenned nőgyógyászhoz, mert nem csak a terhesség miatt maradhat el a vérzés.

  • Manycsi

    2009. október 28. szerda

    Szia Ági!

    Lehet, hogy buta kérdést teszek fel, de aggaszt a dolog.
    Ez év februárjában sterilizációs műtétem volt. 38 éves vagyok, két csemetém van, a kisebb 1 éves.
    Az a kérdésem, hogy ennek ellenére eshetek-e teherbe, illetve lehet-e méhen kivüli terhességem.
    A menstruációm mindig megjött, de a legutóbbi nagyon elhúzódott, rendes vérzés, barnás folyás, azután megint rendes vérzés három héten keresztül.
    Még nem voltam orvosnál, mindenképp elmegyek, de szeretném a véleményedet kérni.
    Köszönöm!
    Manycsi

  • MONA

    2009. október 27. kedd

    Én nem is magára a szoptatásra gondoltam,hanem a hormonváltozásra….szoptatás alatt.Amugy igaz az hogy a spirált a vérzés elött ill. utána 2 nappal is fellehet helyezni?Mert nekem régen a menstruácio 2.napján tették fel,most meg a doki asszisztense ezt az infot adta?

  • MONA

    2009. október 27. kedd

    Hát én csak nézem ezt a sok történetet és az egyik szemem sir a másik meg nevet…Mindenkinek gratulálok és sok örömet a leendö csemetékhez meglátjátok mennyire imádjátok majd egymást!Nekem 3 gyerekem van 13 éves és 11 éves fiu,és egy8 hónapos kislány!!!!A kislánnyal barnás folyással kezdödött a terhességem,vártam azt hittem igy jön majd meg,aztán tesztet csináltam pozitiv lett és két napra rá bevéreztem,gyorsan doki hüvelykup fekvés 2 hétig, betegállomány stb.Végig paráztam a terhességet igaz már 34 éves vagyok,és nagyon féltem hogy baja lesz a babának..de szerencsére egészséges lett……Még szoptatok de már 4 hónapja menstruálok,és most nem jött meg a teszt meg pozitiv lett..nagyon elvagyok keseredve mert a spirálomat már mult hónapban megvettem,de nem jött össze a felrakása és most nagyon haragszom magamra hogy igy jártam….Elvagyok keseredve reméltem h. a szoptatás miatt lehet pozitiv a teszt ,holnap megyek dokihoz ,de sajnos már nem tudjuk vállalni a 4. babát!!!!!

    Válasz: Sajnos a szoptatás miatt nem lesz pozitív a terhességi teszt. 🙁

  • Erika

    2009. október 26. hétfő

    Ma elkisertem valakit rontgenre,okoz-e ez gondot a 12 hetes babamnak,ha kint varakoztam a varoteremben?

    Válasz: A röntgen sugarak elvileg nem jutnak ki a vizsgáló szobából, szóval nem lehet gond.

  • Betti

    2009. október 26. hétfő

    Sziasztok!
    Na túlestem az első vizsgálaton.Minden rendben,kaptam uh felvételt is,de van egy kis gondom.A doki azt mondta,van egy méhszájsebem,ami eléggé vérzett,amikor hozzáért a vattával,és most kicsit fáj a hasam is.Veszélyes lehet a terhességemre?
    1 hónap múlva kell visszamennem,a doki nem volt túl bőbeszédü,és nagyon aggódom!Kérlek,adjatok valami megnyugtató választ!Köszike!

  • Clara

    2009. október 26. hétfő

    Kismami: Nagyon sajnálom a történteket, de most minden erőddel a piccidre koncentrálj, és ne gondolkozz rossz dolgokon, nyugodj meg, pihenj, élvezd jól az állapotod, amiben vagy!
    Velem még semmi hir, elmult a folyásom, és szinte a tünetek is… 🙁 A tesztetcsinálást meghagytam a hétvégére, mivel szerdán kellene megjönnie, azt még kivárom.
    Valahogy elszállt a tüneteimmel a remény is…
    Üdv!

  • Nikcsy

    2009. október 24. szombat

    Helloka!
    Az én gondom elég összetett,és szeretnék mástól is véleményt hallani tapasztalatbol,mielőtt elmegyek a dokihoz.Bevallom Őszintén félek,hogy mit fog mondani.
    Szóval:
    Kb.másfél éve nem szedek fogamzásgátló tablettát,azota a menzeszem hol pontos,hol csúszik 1-2 hetet.Voltam vele orvosnál,nem mondott semmit rá.A gyógyszer abbahagyása óta nem védekezünk rendesen a párommal,néha a megszakitásos modszert követjük,mégsem jön a baba.Augusztus végén,szeptember elején volt utoljára menzeszem.csináltunk teszteket,mind negativ lett,és most oktober 23-án jött meg,ugy,hogy oktober elejétől éreztem a tüneteket(ekkor csináltam a teszteket is).Hányinger,szédülés,kívánosság,undorodás,és még néhány olyan dolog,amit más hétköznapokon nem érzek.El megyek dokihoz a jövöhéten,akkorra van időpont.csak kiváncsi lennék a véleményekre.Szerintetek volt baba,vagy van.Ez lenne az első probálkozás,és máris félek a csalodástol!!

    Válasz: Nem lehetett baba, mert akkor erős vérzésed lett volna. Az lehet, hogy most van, de ezt ennyiből nem lehet megmondani.

  • Aggógó lány

    2009. október 24. szombat

    Üdvözlöm!
    Én 17 éves lány vagyok. Sajnos 2 hónapja át kellett élnem egy terhességmegszakítást,még most is szőrnyű!
    Kontrolra nem mentem el,úgy gondoltam,ha semmi bajom nincsen,akkor nem is muszáj.Nem tudom miért,de 1-2 hete nagyon fúrcsának érzem magam.Lehet csak be beszélek magamnak dolgokat,de már rettentően ideges vagyok!Többször szédülök,hányingerem van,hasmenésem,nagyon fáj a derekam,néha szúr lent a hasnál,többször úgy érzem,hogy le kell feküdnöm és úgy 1 hete „megjött” vagy mi,nem kelett volna neki ,még 2 hete lett volna.Nem olyan volt,mint amikor megszokott jönni,hanem halványrózsaszín,barnás színű,nyúlós és ahhoz képest elég kevés,mert nekem nagyon megszokott lenni.Valami bajom van??????
    A választ mielőbb várom,s előre köszönöm!

    Válasz: Elképzelhető, hogy ciszta okozza, de az is lehet, hogy még a terhességmegszakítás után nem állt vissza a ciklusod rendesen. Menj el orvoshoz.

  • Betti

    2009. október 24. szombat

    Kismami!Nagyon sajnálom,és nagyon-nagyon szorítok neked!Pihenj sokat,és ne idegeskedj!Puszi!

  • Kismami?

    2009. október 24. szombat

    Sziasztok! Szörnyű dolog történt tegnap, délelőtt elkezdtem vérezni, ebéd után meg el is hagyta a szervezetemet valami embrió+méhlepény kezdemény. Elég gáz volt, meg is ijedtem. Tudta, nem maradt semmi reményünk. Viszont nagyon érdekes, hogy miután kijött az a valami, megszűnt a vérzés. Épp ezért azonnal fel is hívtam a lombikos orvost, hogy mit tegyek, folytassam-e a gyógyszereket il. az Utrogestan golyókat. Azt mondta, mivel nem véreztem tovább, mindenképp folytassam, mert előfordulhat, hogy csak az egyik hagyta el a szervezetem, mert a méhem nem bírta volna a két pici kihordását, és hát a természet megoldotta. Ezek után ismét látunk reményt, hogy lehet mégis lakik ott a pocakomban valaki. Ma hajnalban csináltunk is tesztet: halvány lett, de jól láthatóan pozitív. Bízunk és várjuk a vérvétel eredményt. Egyébként semmi tünet nincs, nem görcsölök és tegnap óta össz-vissz 1-1 halvány sárgás-barna pötty (folyás) van és ennyi. Így hát pihenek tovább és vigyázok magamra/magunkra.
    Szép hétvégét mindenkinek. Puszika

  • Betti

    2009. október 23. péntek

    Kismami,köszönöm,és nagyon szorítok neked!És természetesen mindenkinek! 🙂

  • Kismami?

    2009. október 22. csütörtök

    Szia Clara! A folyásom az nap kezdődött, amikor meg kellett volna jönnie, amúgy a beültetés után a 16. napon, azóta folyamatosan van, hol kevesebb, hol egy kicsit több. De nem igazán olyan sötét, mint amilyen akkor szokott lenni, mielőtt megjönne. A dokinak is mondtam, véleménye szerint nem kell vele törődni. Kíváncsi vagyok rád, mi lesz. Írd majd meg, hogy megjött-e, ha nem, csinálj tesztet ismét. Szorítok neked. Majd én is megírom, hogy mi lett a 2. tesztem eredménye. Kitartás mindenkinek.

    Betti: gratulálok a pozitív tesztekhez.

  • Betti

    2009. október 22. csütörtök

    Este is pozitív lett:):):)

  • Clara

    2009. október 22. csütörtök

    Kismami: Neked mióta tart a barna folyás, és kb hanyadiknapon kezdődött a beültetéstől számitva? Én 3 napja „folyok”, de csak időközönként pár cseppet Reggel csináltam tesztet, ami negativ lett, de abban bizom, hogy még korai volt ezt megtennem, pár nap mulva ujra megcsinálom. HA terhes is lennék, akkor is kb ma van a 11. napja. Mell fájdalmam nincs, csak enyhe hányinger néha, (de lehet hogy beképzelem) meg ez a barna folyás. A menziszemig van még 6 nap…
    Szoritok Neked, hogy babád legyen!
    Üdv

  • Kismami?

    2009. október 22. csütörtök

    Sziasztok!
    Legelőször is köszönöm az eddigi válaszokat. A legfrissebb hírek rólam: még mindig nem jött meg /hétvégén kellett volna/, tünetek folyamatosan vannak, barna folyás, stb.
    Ma voltunk a beültetés utáni 3. heti ultrahangon. Sajnos eddig még a doki nem talált petezsákot. Viszont a méhnyálkahártyámat elég vastagnak látta, ezért biztos ami biztos, vettek HCG-re vért. HÉTFŐN DÉLUTÁN LESZ EREDMÉNY. Addig marad a bizonytalanság. Közben beszéltem a másik nőgyógyászommal is, szerinte van még esély a babára. Már fogalmam sincs, hogy mit gondoljak. Múlt szombaton a teszt negatív volt. Arra gondoltunk a férjemmel, hogy most szombaton ismét csinálunk egy tesztet. Ha van baba, csak kimutatja most már igy, a beültetés után 3 héttel. Szerinted van még esély, hogy van baba? Várom véleményetek. Köszönök mindent előre is.

  • Betti

    2009. október 22. csütörtök

    Ja,azt még hozzá tenném,hogy volt erős orrvérzésem,minden reggel ömlött az orromból,3 nap elteltével elmúlt,de nem szokatlan ez sem,mert amikor késik,mindig vérzik az orrom,ráadásul az orrnyálkahártyám eléggé sérült,mert allergiás vagyok,és évek ota csak orrcseppel kapok levegőt rendesen.A terhességre veszélyes lehet a novorin orrcsepp?Ez nagyon fontos lenne nekem,mert ha abba kell hagynom,az nagy szenvedés lenne!Köszönöm a válaszokat előre is!

  • Betti

    2009. október 22. csütörtök

    Sziasztok!
    A múltkor meg voltam kicsit zavarodva,mert olyan tünetem jött ki,ami soha nem volt,és itt sem olvastam róla.Tényleg furcsa volt,de bevallom,mellfájdalom ide-vagy oda,nem mentem dokihoz.Ma,október 22-én csináltam egy tesztet,mert nem jött meg,bár minden tünetem arra utalt,hogy csak késik.És láss csodát,pozitív lett!!!!!Végre!
    Az előzmények,de csak azért osztom meg veletek,mert néhány dolog van,amit itt nem olvashattok,és lehet,hogy ti is pont így lesztek,mint én:
    Szóval,a párommal április óta próbálkozunk sikertelenül.A szeptember 12-én együttvoltunk,és másnap megjött,nagyon erős volt,és majdnem 9 napig tartott,aztán jött egy hét,ami eseménytelen volt.A következő hét elején meduzzadtak a melleim,és nagyon fájtak.Pont úgy,mint,mikor megjön,de nem jöhet meg ilyen hamar,nekem mindig 35,40,sőt,volt ,hogy 60 napos ciklusaim voltak.Ám teltek,múltak a hetek,a melleim ugyanúgy fájtak,és az arcom égett,mintha nap égette volna,kicsit magas volt a hőm is,főleg,ha mozogtam.Az addigi teszt,amit csináltam,negatív volt,bár órák múlva halványan látszott a második csík,de inkább a formálya,mint a színe.Aztán,kb 1 hete elkezdett „fájdogálni” a hasam.Ezt különösen kiemelném,mert sokan írnak a fájdogálásról,de el sem tudtam képzelni,milyen az.Nekem olyan,hogy jön egy nagyobb fájás,menzihez hasonlít,de ez legalul,belül van,majd teljesen megszűnik.Pár másodperc az egész,de sose fáj egyfolytába,meg szurkálás,na azt véglépp nem érzek.Na,nekem ez a fura fájás,meg a 26 napja tartó mellfájdalom volt gyanús,ilyen nekem még nem volt a 28 év alatt.Ma megcsináltam a tesztet,de még most sem hiszem el:)Semmi más tünetem nincs,és még mindig olyan ,mintha meg akarna jönni.Remélem,nem fog,és minden oké lesz,bár nagyon nehéz a mellfájdalmat elviselni,de ha nem betegség,akkor megéri!Tanácsot én nem tudok adni,mert nem használtam olyan dolgot,amivel segíthettem volna,mi csak a természetre bíztuk,és remélem bejött,és nem csak beleélem magam.:)Mindenkinek csak azt tudom ajánlani,hogy kitartás!

    Ági?Mikor érdemes dokihoz menni?Hány hetesen látszódik biztosan?Köszi!