Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Az elmúlt 1 évben rengeteg kérdés érkezett hozzám (kb. napi 5-10) a teherbeesés témakörében, így idejét láttam készíteni egy részletes összefoglalót a leggyakrabban feltett kérdésekről.

 Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Teherbe eshetek-e…?

Ha megszakítással védekezünk
(vagy ha csak betette, de nem bennem ment el)
Igen, a megszakításos védekezés Pearl indexe 35, azaz 100 nőből, akik 1 éven át így védekeztek, 35 teherbe esett, ez elég nagy arány azért)

Ha kiszakadt a gumi…
Ha nem ment el benned és akkor szakadt ki a gumi, akkor kicsi az esély a terhességre, ha elment és utána szakadt el (vagy csak akkor vettétek észre, hogy elszakadt, amikor kivette), akkor nagy.

Bevettem a 72 órás tablettát, terhes maradhattam-e?
Erre minimális az esély (1% alatti), de a 72 órás tabletta megváltoztatja a vérzést, röviddel a bevétel után általában megjön és a ciklus is pár hónapig más lehet a megszokottól (valamint a vérzés mennyisége és minősége is)

Egy szem tabletta kimaradt…
Ha tablettát szedsz, akkor elvileg kimarad a peteérésed, gyakorlatilag lehet az aktus hatására extra peteérésed, de ennek az esélye minimális.

Szedem a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy mégis terhes lettem?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett 0,5% az esélye a teherbeesésnek, ami kis esély, de azért néha előfordulhat (ez csak akkor érvényes, ha nem maradt ki egy tabletta sem!)

Spermaölő kúppal védekezek, lehetséges, hogy mégis teherbe estem?
Elképzelhető, 5% erre az esélyed.

Már 1 hónapja késik és a tünetek egy része már jelentkezett, mit tegyek?
Először is tesztelj, aztán eredménytől menj el orvoshoz, aki megállapítja a terhességet vagy segít rendbetenni a kimaradt ciklusodat, megállapítani a tüneteid okát.

Csak petting volt
Ha nem került előváladék vagy spermium a hüvelyedbe, akkor nem lehetsz terhes. A spermiumok szabad levegőn hamar elpusztulnak, ezért törülközőtől, ágyneműtől (a rajtamaradt spermiumtól) sem lehetsz terhes.

Terhességi tesztek és tesztelés

Az ellenőrző ablakban nem jelenik meg semmi
Ha az ellenőrző ablak nem mutat semmit, akkor nem jó a teszt, másikat kell venni.

Negatív a teszt, lehetek-e terhes?
Lehetsz bizony! A pozitív teszt sosem téved, de a negatív teszt gyakran. Nézzük milyen esetek lehetnek:
1. Túl korán csinálod meg a tesztet Tesztelni legkorábban a következő menses első napja előtt 1 nappal lehet (vagy ha nincs rendben a ciklusod, akkor az együttléttől számítva 12-14. nap múlva)

2. Nem elég érzékeny a teszt A tesztek különféle érzékenységűek, az egyik még negatívat mutathat, mert nem talál elég HCG-t a vizeletedben, miközben a másik már kisebb mennyiséget is érzékel A terhességi tesztek érzékenységéről itt olvashatsz bővebben

3. Nem reggel teszteltél A reggeli vizelet töményebb, ezért jobban kimutatja benne a HCG-t a teszt, lehet, hogy napközben még negatívat mutat a teszt, de másnap reggel már pozitívat.

Tévedhet-e a pozitív teszt?
Egyes ritka pajzsmirigybetegségek esetén előfordulhat, hogy téved a teszt (de tudnál róla, ha ilyen betegséged lenne), egyébként nem.

Pozitív lett a teszt, mégis megjött, most akkor mi van?
Két eset lehetséges:

1. Ha csak gyenge barnás folyást, rózsaszínes gyenge vérzést észlelsz, nem túl erőset és nem állandóan, hanem foltokban, akkor terhes vagy, de valamilyen hormonprobléma miatt (ez hajlam kérdése is lehet, főként korábban már elvetélt, illetve szült nőknél fordul elő) van a folyásod (tehát ez nem rendes menstruáció) és mindenképpen mielőbb fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni. Ne ijedj meg, ez kezdődő vetélés jele is lehet akár, de nem feltétlenül, és mielőbb mész el orvoshoz, annál hamarabb kaphatsz segítséget.

2.Ha rendes erőteljes vérzésed van, akkor korai vetélésed volt, ami nagyon gyakori, a korai terhességek 20%-a így végződik.


Pozitív lett a teszt, mikor menjek el orvoshoz?

Várjál legalább 7-10 napot az orvoshoz menéssel, ugyanis a 4.-5. héten még az ultrahang sem látja a babát, legkorábban a 6. héten látható.

Mennyi idő után lehet kimutatni a terhességet?
Az “akció” után minimum 10-12 nap kell, addigra ágyazódik be a baba és akkor kezd el HCG hormon termelődni a szervezetben, amit a teszt ki tud mutatni.

Nem tudom, mikor volt a peteérésem, de a múltkor együttvoltunk és szerintem terhes vagyok. Mikor teszteljek?
Amikor utoljára együttvoltatok, ahhoz képest számolj 12 napot és akkor csinálj tesztet, ha már a 12. napon vagy utána vagy.

További teszteléssel kapcsolatos infókat itt találhatsz!

Problémák

fertőzések, betegségek és egyéb a terhesség útjában álló akadályok

Szoptatás mellett teherbe eshetek-e?
Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.

Terhesség mellett szoptathatok-e?
Igen, akár a szülésig szoptathatsz, hacsak nem vagy különösen hajlamos a vetélésre, koraszülésre (ha korábban már előfordult ilyen) és nem nyílt ki a 36. hét előtt méhszájad, illetve ha az orvosod kifejezetten meg nem tiltotta pl. gyakori, idő előtti (36. hét előtt) méhösszehúzódásokra hivatkozva.

Babát szeretnénk, de valamilyen fertőzésem van…
Ha lehet, előbb kezeltesd ki magad, mielőtt teherbe esel, de attól, hogy fertőzésed van, még teherbe eshetsz, tehát a fertőzés nem fogamzásgátló módszer.

Terhes vagyok és fertőzésem van
Emiatt ne aggódj, menj el orvoshoz és kezeltesd.

1-2 hete iszogattunk a barátokkal, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, nem lehet baja a babának?
A múlt héten antibiotikumot kellett bevennem, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, lehet valami baja tőle a babának?
Nem, az első 4-5 hétben semmilyen rendellenesség nem alakulhat ki alkohol vagy gyógyszerszedés miatt. Érdemes ezügyben elolvasni a dr. Czeizel Endrével készült riportot

Háromszor lett negativ a tesztem, es azota ketszer megjott rendesen, ugye kizárt, hogy terhes vagyok?
Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, és a mensesek a megszokott időben jöttek, akkor igen, kizárt.

Kimaradt a menzeszem és mellfeszültést, ingerültséget, fejfájást vagy enyhe barnás folyást tapasztalok, lehetek-e terhes?
Igen. Csinálj tesztet! Aztán az eredménytől függetlenül mindenképpen menj el orvoshoz. Ha babát vársz, akkor azért, mert a barnás folyás nem normális dolog és kezelni kell, ha pedig nem vársz babát, akkor a cikluskimaradás és a barnás folyás fertőzés vagy más nőgyógyászati gond jele lehet, amit kezelni kell.

Mennyi az esélye…?

Ha mindketten egészségesek vagyunk és nem védekezünk, mennyi az esélye hogy babánk lesz?
Az esély kb. 20-30 százalék egy ciklus alatt, ha pont sikerült elkapni a megfelelő időpontot. 1 éven belül kb. 85% az esély.


Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?

A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

Naptár módszerrel védekezünk, lehet, hogy terhes vagyok?
A statisztikák azt mutatják, hogy ha naptár módszerrel védekeztek, akkor a teherbeesés esélye 1 éven belül 40%. Nem mindenkinek van a félidőben a peteérése, van akinek pár nappal korábban, van akinek később van, és lehetnek extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki.

A menstruáció alatt voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, bár az esélye kisebb, mint máskor.

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig „bizonytalan időszaknak” hívják a megtermékenyülés szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Vízben voltam együtt a barátommal, úgy hallottam, a víz megöli a spermiumokat, de mégis félek, hogy terhes lettem…
A víz nem öli meg a spermiumokat, úgyhogy igen: terhes lehetsz akkor is, ha vízben voltatok együtt.

Bevettem az esemény utáni tablettát, és rá pár nappal megjött, de most a rendes ciklusom késik és hányingerem van, lehet hogy terhes vagyok?
Az esemény utáni tablettától pár nap múlva vérzés jelentkezik, és a megszokott ciklus utána néhány alkalommal elcsúszhat, mivel felborul a hormonháztartás. De persze, ha közben megint védekezés nélkül (akár megszakításos védekezéssel) voltatok együtt, akkor a egy másik alkalommal mégis teherbe eshetsz.

A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/terhes-vagyok-vagy-nem

Peteéréssel kapcsolatos kérdések

Lehet érezni a peteérést?
Ha nagyon ismered a szervezeted jelzéseit, akkor igen, lehetnek ráutaló jelek: enyhe menstruációs görcs szerű fájdalmak, alhasi szurkálás.

Honnan tudhatom, hogy peteérésem van?
Többféle módon tudhatod meg, mikor van a peteérésed
1. Ha rendszeresen hőmérőzöl, akkor a peteérés időpontjában leesik a hőd (a módszerről bővebben itt olvashatsz)
2. Használhatsz ovulációs tesztet is, ami a peteérés időpontját pontosan jelzi
3.Megnézheted a méhnyaknyákodat is. Ehhez a hüvelyedből kell mintát venned (tiszta kézzel). Normál állapotban a nyák fehér és ragadós, de a peteérés időpontjában a nyák átlátszó és nyúlós lesz és úgy néz ki, mint a tojásfehérje.

Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt 2-3, utána pedig 1 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.

Menstruáció és terhesség

Az előző menstruációm más volt, mint a többi, lehet, hogy terhes vagyok?
Önmagában az, hogy máskor jött meg, esetleg kevesebb vagy több vérzés volt a szokásosnál nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a terhesség ellenére megjön (nagyjából a szokásos időpontban), akkor enyhe barnás folyást tapasztalhatsz, ami szakaszos és csak 1-2 napig tart. Ha folyamatosan vérzel, és több napon át, akkor nem vagy terhes (vagy terhes voltál, de elvetéltél, ez a korai terhességek 20%-ban előfordul)
Ha mégis gyanakodsz, csinálj egy tesztet, a menses időpontja után már ki kell mutatnia a terhességet.

Nem jött meg a mentruációm, de a ciklus utolsó napjaiban együttvoltunk, lehetek terhes?
Igen, lehetsz, de ezt ebben az esetben a teszt a menses első napjaiban még nem mutatja ki. Az együttléttől számolj 12 napot és akkor már tesztelhetsz.

Lehet-e érezni a beágyazódást ? És hanyadik napon van?
A fogantatástól számított 7-12. nap között van valamikor és igen: az érzékenyebb kismamák megérzik.

Pár napja kellett volna megjönni, de nem jött meg. Érezhetek már tüneteket? Mikor teszteljek?
Igen, most már érezhető. 2-3 napot várjál és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Már meg kellett volna jönnie, de nem jött meg. Csináltam tesztet, de negatív lett, akkor most nem vagyok terhes?
Lehet, hogy terhes vagy, de nem volt elég érzékeny a teszt vagy nem reggel csináltad. Emellett még az is lehet, hogy a ciklus végén estél teherbe, ezért még korai volt a tesztelés. Várjál néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Még nagyon fiatal vagyok a terhességhez

Hogyan mondjam el a szüleimnek?
Mindenképpen beszélj őszintén a szüleiddel. Igen, nagyon kellemetlen lesz, biztosan meg fognak szidni, de fontos, hogy segítsenek neked megoldani a helyzetet akárhogy is alakulnak a dolgok. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy vársz hetekig és halogatod, mert akkor már sokkal nehezebb lesz akármilyen döntést is meghozni. Segítséget kaphatsz a Kiáltás az életért Alaptványtól is, akik segítenek a tesztelésben, és lelki segítséget is nyújtanak. Itt éred el őket: http://www.valsagterhesseg.hu/

Az első tünetek

Fájdogál a hasam, terhes lehetek?
Önmagában az alhasi fájdalom lehet a közelgő menses jele is, de felfázás is okozhatja. Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor a menses elmaradása, valamint a pozitív teszt alapján mondhatod, hogy terhes vagy.

A mellemből átlátszó előtej szivárog, lehet, hogy terhes vagyok?
Ez lehet a terhesség jele is, de hormonzavar és hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása is okozhatja, illetve, ha 1 éven belül hagytad abba a szoptatást, akkor amiatt is lehet.
Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/elotej-a-terhesseg-alatt

Két hete voltam orvosnál,merthogy a tesztem pozitív lett.Az orvos azt mondta,2 hét múlva menjek vissza, mert még kicsi a terhesség s csak a petezsák látszik.Ezt követően 2-3 napig jelentkezett a reggeli hányás,de már 2 napja nincs ilyen…Igaz egész nap émelygek,furcsán érzem magam,de ez az elmaradás aggaszt nagyon.Lehet,hogy nem él bennem a babám?
Ha émelyegsz, akkor nincs gond. Ha elhal a baba, akkor minden tünet megszűnik teljesen, nincs émelygés sem.

7 napja erzekenyek a mellbimboim, es fajdogál a hasam lent. Lehet, hogy terhes vagyok?
Az érzékeny mellek és a hasfájogatás egyaránt terhességi tünet, de a közeledő menses előjele is lehet, ezért érdemes megvárni, hogy megjön vagy nem és ha nem, akkor csinálni egy tesztet.

Mostanában eléggé megnőtt a hasam, és kemény is. Nem tudom, hogy ez terhesség-e, vagy csak meghíztam.
A hasnövekedés és a kemény pocak nem jellemző a koraterhességre. Puffadás jelentkezhet, de arról érzed, hogy emésztési dolog. A várandósoknál nem a pocak növekszik, hanem az alatta levő rész először, de ez csak a 12. hét után szokott kifejezetten és szemmel láthatóan is jelentkezni.

A dokim végzett hüvelyultrahangot, és azt mondta kissé meg van vastagodva a nyálkahártyám, de azt mondta, ez még nem terhesség. Most akkor mi van?
Korán mentél el orvoshoz, ezért az ultrahangon még nem látta a babát. A terhességet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha már van a babának szívhangja (kb. a 6. héten lehet ezt már észlelni).

Hőmérőzéssel kapcsolatos kérdések

36,9 a testhőm, most akkor terhes vagyok?
A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.

Hőemelkedésem van, terhes vagyok?
A magasabb testhő a cíklus végén normális dolog, mindig van. Az a lényeges, hogy a menstruáció várható első napján leesik-e (ezesetben meg fog jönni) vagy nem. De fontos tudnod, hogy van, akinek nem a menses első napján esik le, hanem csak közben, ezért ez a módszer nem 100%-os a terhesség megállapításában.

A hőm csak 36,5, akkor nem is vagyok terhes?
Nem a testhő mértéke számít, hanem a korábbi adatokhoz viszonyított mértéke. Ha több hónapon át folyamatosan mérted a testhőmérsékletedet, akkor tudod, hogy mennyi szokott lenni a hőd peteérés előtt, alatt és utána. Van, akinél ez az érték eleve alacsonyabb, így a peteérés utáni megemelkedett testhőmérséklet is alacsonyabb lesz. Mindemellett az is lehet, hogy nem volt peteérésed, azért alacsonyabb még a hőd.

A hőmérőzésről bővebben itt írtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/terhessegi-testhomerseklet

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 223 Comments

  • Nikolet

    2018. április 06. péntek

    Jo napot dr no ..az a gondom hogy egesz marciusba nem volt mestruaciom …voltam orvosnal nem latot semi babat adot egy inekciot hogy megjojon a mestruaciom de atol sem tudot megjoni ..aprilis 6dikan csinaltam egy tesztet negativ let az sem mutatot babat nem ertem mi a gond hogy az inekciotol sem tudot megjoni

  • Balog Georgina

    2018. január 26. péntek

    Kedves doktornő
    A pasorommal együtt voltunk nem vedekeztunk de időbe próbált kiszalni de viszont a menstruációm 23 ra vartam vettem egy tesztet ami negatív de menstruációmnak sincs semmi jele maga szerint terhes lehetek?

  • Balog Georgina

    2018. január 26. péntek

    Kedves doktornő
    A pasorommal együtt voltunk nem vedekeztunk de a menstruációmat 23 vártam ami ma már a 3 napja késik igy egy teszt csinaltam ami negatív de semmi jelet nem mutat a menstruációm se maga szerint terhes lehetek?

    • Gabi

      2018. január 29. hétfő

      Igen, a negatív teszt ellenére is lehetséges. Ha továbbra is késik a menzesz, mindenképp érdemes lenne újabb tesztet csinálni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • Izsone Kato Agnes

    2018. január 25. csütörtök

    Kedves Dr.No!
    12 napja kesik a menstruaciom,egy csomo tesztet csinaltam mar ami nagyon halvanyan epp hogy csak ott a 2.csik de ott van, viszont az orvosom, hetfon hcgvervetelre kuldott, aminek az eredmenyet szerdan mondta meg, szerdan ujra vert vettek de mivel azt mondta, hogy a hetfoi 2 alatt volt igy a mai is biztos annyi lesz es megsem nezte!Kerdeztem tole, hogy ha nem vagyok terhes akkor miert nem jon meg? Azt mondta, hogy biztos egy kis hormonproblema es majd megjon, cisztam nincs nezett ultrahangon! On szerint mit csinaljak? Terhestuneteim vannak a mellem no es a szagokat is erzem mar messzirol, kivanos is vagyok es hanyingerem is szokott lenni, neha meg szedulok is,allandoan aludnek olyan faradt vagyok. On szerint lehetek terhes?

  • Ács-Bertók Bianka

    2018. január 12. péntek

    Tisztelt Doktornő!
    12.napja késik a menstruáciom! 2db különböző tesztet csináltam mindkettő halványan, de pozitív lett! Ma laborbam (nem első) vizelettel csináltak tesztet,aminek eredménye negatív lett. Mire számitsak? Válaszát előre is köszönöm

    • Gabi

      2018. január 15. hétfő

      A laborban végzett vizelettesztet is ugyanolyan tesztcsíkokkal végzik, mint amik a patikában, drogériában elérhetők. Ha az otthonin a második csík megjelent, még ha csak halványan is, az 99%, hogy valóban terhességet jelent.

      • Ano

        2018. január 17. szerda

        Kedves szakértő! A terhességem 28.hetében járok és felírt az orvos vastablettát. Elkezdtem szedni, sötétebb lett a székletem, de a folyásom is barnás színű lett. Ez normális, vagy más lehet a háttérben? Köszönöm a választ.

        • Gabi

          2018. január 22. hétfő

          A széklet színének változása normális, a barnás folyás viszont nem feltétlenül. Emiatt érdemes lenne beszélni az orvosával!

  • Fodor Reka

    2018. január 07. vasárnap

    Jo napot Doktorno.4 napot kesett a mensesem (voltak tuneteim:szedules,fejfajas hasi buborekok,mellfeszules 5 napra megjott eloszor halvany rozsaszines majd erosebb barnas,ez minek lehet az oka.A tesztem negativ.van pajzsmirigy problemam alulmukodes mire gyogyszert szedek.Mi ennek az oka??Terhesseg vagy veteles?

    • Gabi

      2018. január 08. hétfő

      Ha a vérzés enyhébb volt a megszokottnál, és 3 napnál nem tartott tovább, akkor még lehetséges a terhesség, ebben az esetben érdemes újabb tesztet csinálni, lehetőleg reggeli első vizeletből. Ha viszont a vérzés erős volt, akár a szokásosnál is erősebb, és elhúzódott több napig, akkor a vetélés esélye is fennáll.

  • Ildiko

    2017. december 29. péntek

    Kedves Dr No!

    42 eves multam.
    Novemberbe volt egy spontan vetelesem 7 +2 naposan.
    Kovetkezo menszeszem rendesen jott 29-en.
    Renszeres 28 naposak a ciklusaim.
    A mostani meszeszem 27-re nem vartam es nem is jott ,viszont tegnap delutan es ma delelott a tesztem negativ lett.
    A menszesz elso napjatol icipici rozsaszines halvanybarmas pecseteleseim voltak ,idonkent a mai nap kivetelevel es a hom is 36.4 -re csokkent .
    Menstruacios gorcseim is vannak napok ota.
    A melleim veteles ota peteerestol kezdve fajnak.
    Sajnos orvoshoz nem jutok egyhamar.
    Legyen szives velemenyezni.
    Elore is koszonom!

    • Gabi

      2018. január 03. szerda

      Előfordulhat, hogy korai volt a teszt. Ha a vérzés nem erősödött, sőt 3 napon belül el is múlt, lehetett a beágyazódás tünete. Ebben az esetben mindenképp érdemes újabb tesztet csinálni, lehetőleg reggeli első vizeletből. Drukkolok!

      • Nono

        2018. január 05. péntek

        Sokhelyen utana olvastam de nem talaltam valaszt, a fogantatas idejetol szamitva ha 19 napos a baba lehet 10 mm es doboghat mar a szive?

        • Gabi

          2018. január 08. hétfő

          A valós fogantatás ideje és a terhesség számított kora között kb. 2 hét eltérés van. A terhességet az utolsó menzesz első napjától számítják, amikor valójában még biztosan nem terhes a nő. Így kb. 5 hetes jelenleg a terhesség. Kb. 6 – 7 hetesen már az ultrahang során lehet szívhangot is nézni, ha a készülék elég érzékeny, és ügyes a vizsgáló orvos. Az első előírt vizsgálat a 12. héten van, akkor már biztosan tudnak szívhangot is nézni.

        • Vida Ágnes

          2018. január 08. hétfő

          Nem lehet. Ha ekkora a baba, valószínűleg korábban volt a fogantatás.

  • Lili

    2017. december 27. szerda

    Egy kerdesem lenne onhoz.ha ovszerrel voltunk egyutt es felkerult idoben,nem szakadt ki mert le elleneoriztuk miutan vegeztunk,le sem csuszott es a spermatartalyban is benne volt a sperma.akkor ugye semmikep sem juthatott belem a sperma es a terhesseg is kizarhato.koszonom a valaszat

  • Lili

    2017. december 26. kedd

    Egy kerdesem lenne.ha egyutt voltam valakivel akivel vedekeztunk ovszerrel bennem ment el .ha az ovszer nem csuszott le es nem is szakadt ki mert le ellenoriztuk.es a sperma is benne volt az ovszerben akkor ugye teljesen kizarhato a terhesseg?koszonom a valaszt

    • Gabi

      2017. december 28. csütörtök

      Igen, ha az óvszerrel minden rendben volt, akkor minimális a teherbeesés kockázata.

  • Izsone Kato Agnes

    2017. november 02. csütörtök

    Udvozlom Kedves Dr.no! Nekem julius ota ossze visza jon meg a menstruaciom es erdekes, hogy terhes tuneteim is vannak es voltak is mar akkor is, pozitiv es negativ tesztjeim is voltak de julius ota folyamatosan minden honapban van halvany pozitiv tesztem, most is oktoner 19en halvany pozi teszt, 28ara vartam a mensit de nem jott meg, nagyon fajnak a melleim, viszont a legnagyobb tunetem az, hogy a hasam mint egy focilabda mar akkorara nott. Nemtudom mi lehet de ha terhes vagyok miert van negativ tesztem es miert mensizek?

    • Gabi

      2017. november 06. hétfő

      A halvány második csík is pozitív tesztnek tekinthető. Így 99%, hogy valóban terhesség áll a háttérben. Terhesség során viszont a vérzés nem normális. Több dolog is okozhatja, de hogy a legrosszabbat, a vetélést kizárhassa, mindenképp orvoshoz kell fordulni. Illetve a pozitív tesztek miatt is mielőbb érdemes lenne bejelentkezni egy nőgyógyászhoz.

  • Antal Noémi

    2017. november 02. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!

    Segítséget szeretnék kérni. A tegnapi napon együtt voltam a párommal és az aktus közben vérezni kezdtem. Óvszer nélkül voltunk együtt, de még jóval az orgazmus előtt felhúzta. A menstruációs naptáram szerint hétvégén kell megjönnie, azonban minden tünet megvan, ami előtte jelentkezni szokott, és továbbra is van kis mértékben vérzésem. Előfordulhat, h terhes lettem?
    Köszönöm előre is a segítségét!
    Noémi

    • Gabi

      2017. november 06. hétfő

      Ha a menzesz néhány nappal korábban jön meg, az még önmagában nem utal terhességre. Viszont ha a vérzés jelentősen enyhébb volt, mint a szokásos, nem tartott 3 napnál tovább, akkor lehet terhességre gyanakodni.

  • Vanessza

    2017. november 01. szerda

    Jo napot
    oktober 16an le jart a vedetsegem (injekcio) hogy ne essek teherbe …majdnem egy hete csinaltam tesztet 5 positive test lett de a maskdik csik halvanyabb..3pedig nagative lett..gorcsolok fejfajas ..es verzek de nagyon halvany rozsaszin par csepp…most akkor terhes vagyok vagy nem?

    • Gabi

      2017. november 06. hétfő

      Ha a teszten a második csík is látszik, még ha csak halványan is, az 99%, hogy terhességet jelez. Nagyobb az esélye, hogy a 3 negatív a téves. Én bejelentkeznék nőgyógyászhoz!

  • Csilla

    2017. október 29. vasárnap

    Jo Napot !
    A páromal oktober 15 én voltunk együt utána oktober 18 megjöt.Most a napogba kezdödöt a folyonos éségérzet. Folyton pisilek többet is alszom de ami zavar h a menstruáciom elsö napja mindig erös de most alig volt a 3 napba ami igazábol kettö volt mert szakaszos volt de vérzés volt . Alhasi fájdalmam is van . És kb 2 napja höhullámom van. Ezek alapján nem lehetek terhes ugy?

    • Gabi

      2017. október 31. kedd

      Ha a vérzés enyhébb volt, mint a megszokott, és rövidebb ideig is tartott, akkor még lehetséges, hogy terhességről van szó. Ha bizonytalan, mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet, lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • emi239125

    2017. október 23. hétfő

    Üdvözlöm!
    Múlt hónapban a ciklusom 27. napján lecsúszott az óvszer, ezért escapelle esemény utáni tablettát vettem be a biztonság kedvéért. (30-31 naposak a ciklusaim) a tablettát sikerült 1 órán belül bevennem, és akkor rendesen megjött 5 nap után, annyiban volt más, hogy erősebb vérzés volt, és 7napig tartott. Tudom, hogy nagyon felborítja a ciklusokat, mégis szeretném megkérdezni, hogy mikor kellene megjönnie, mennyi a maximális idő, amit késhet és lehetek-e terhes. Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2017. október 31. kedd

      Mivel a tabletta bevétele után jelentkezett erős vérzés, és nagyon hamar sikerült a tablettát bevenni, így nem túl nagy a terhesség kockázata. Valóban összezavarhatja a ciklust, a mértékét előre nehéz lenne meghatározni. Ha a szokásos 30-31 nap elteltével nem jelentkezik vérzés, akkor azért érdemes egy terhességi tesztet csinálni.

  • Anett

    2017. október 01. vasárnap

    Üdvözlöm!

    Szeretném kikérni a véleményét az ügyben, hogy Augusztus lején voltam együtt a párommal megszakítással 2x egymás után. Azótan nem voltunk együtt. Együttlét után pár 3 nappal megjött, majd a következő is szeptemberben. De nekem mindig nagyon kevés vér mennyiség szokott lenni és az is csak 2-3 napig, ahogyan most is csak ennyi volt. De most már 1 hete késik. Nem érzek tergességi tünetet semmit csak a hasam puffadt nagyon picit meg és többet kell pisilni járnom.

    Így 2 menzesz után is előfordulhat, hogy terhes vagyok?

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2017. október 02. hétfő

      Nem túl nagy az esélye, de előfordulhat. Én mindenképp csinálnék egy terhességi tesztet!

  • Hanna

    2017. augusztus 28. hétfő

    Tisztelt Doktornő!
    Segítségére lenne szükségem ugyanis a barátommal július 6-án voltunk együtt védekezés nélkül ,de nem élvezett el bennem.
    Az ovulációm 9-én volt és a menstruációm pedig augusztus 23-a helyett 21-én jött meg.
    Lehetek terhes?
    Előre is köszönöm segítségét , válaszát.

    • Gabi

      2017. szeptember 04. hétfő

      Mivel a megszakításos védekezés nem a legbiztonságosabb módszer, így előfordulhat a terhesség. Ha a vérzés enyhébb volt, mint a megszokott, és nem tartott tovább 3 napnál, akkor érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • vera86

    2017. július 26. szerda

    Tisztelt Dr. Nő! 18 hónapja szedek fogamzásgátló tabletát!Abba hagytam szedését 2hete azóta megjött tartott 3 napig de csak barna folyásom volt inkább.egy este volt egy minimális vér.Azóta mióta nem szedem a gyogyszert a párommal voltunk együtt majd mindennap és nem védekeztünk.egy hete elég rosszul vagyok fáratság is rajtam van kívános vagyok s többet eszem.Mennyi esélye van a terhességnek???Jangee fogamzásgátlót szedtem.Válaszát várom s előre köszönöm

    • Gabi

      2017. augusztus 01. kedd

      Mindenképp van esélye a terhességre, hiszen már egyetlen kihagyott szem tabletta után sem biztos a fogamzásgátló hatás. Mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet, lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • Èva

    2017. június 25. vasárnap

    Jó napot kívánok!
    Olyan kérdéssel fordulok önhöz amelyre már napok óta keresem a választ.Tüszőrepesztő injekciót kaptam 10napja,és most várom hogy tesztelhessek,csak az aggaszt,hogy a tüsző elérte a 29mm.Nem túl nagy már a sikeres fogantatáshoz?

  • Szandra

    2017. május 26. péntek

    Üdvözlöm!
    Már egy ideje babát szeretnènk.Ciklusaim mindig pontosak,36napossak. A menstruáció mindig 5-6napossak,erős görcsökkel meg mindig sok van.viszont áprilisban 31-dik napon volt barna „vèrzès”,azt hittem megfog jönni rendessen de nem,nem voltak egyáltalán görcseim ès nagyon kevès „barnásvèrzèsem” volt ès 2,5napig tartott.most májusban ugyanez volt csak a 36odik napon.azóta elèg sűrün járok pisilni,fejfájás majdnem mindennapos,sűrűn vagyok èhès ès a melleim is èrzèkenyek,hőemelkedèsem is van. Èrdemes tesztet csinálni vagy felesleges ès lehet hogy hormonzavarodás okozza eszt? A válaszát előre köszönöm!

    • Gabi

      2017. május 30. kedd

      A leírtakat hormonproblémák épp úgy okozhatják, mint terhesség. Mindenképp érdemes lenne egy tesztet csinálni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • Kovacs Brigitta

    2017. május 25. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!
    Segítségére lenne szükségem még pedig abba hogy egy honapja szedem a fogamzásgátlót ! 21 napot szedtem es eljött az egy hét szünet na most nekem 4 napra jött meg ! A gond azzal hogy a párommal aznap reggel szeretkeztünk mikor megjött !az esemény reggel 6 orakor történt ami balul sült el ! Aznap delutan 4 orakor megjött na most hány százalék hogy terhes leszek ?? Vagy ez esetbe jo e a 72 oras esemény utáni tabletta ??

    • Gabi

      2017. május 30. kedd

      Mivel már 21 napon keresztül szedte a tablettát, az már véd a terhesség ellen. A tabletta hatékonysága a 7 napos gyógyszermentes időszakra is kiterjed, így a terhesség lehetősége max. 1%.

  • Nika

    2017. május 02. kedd

    Üdvözlöm!
    Most kezdtem el fogamzásgátlót Szedni de kimaradt 2db viszont ettől meg jött a menstruációm 6 napja jön normál mennyiség akkor terhesség teljesen kizárható?
    Csak összezavarodtam mert együtt voltunk párommal abban a 2napban de3 napra megjött de nem a normális időben.

    • Gabi

      2017. május 08. hétfő

      Mivel 2 tabletta is kimaradt, a tabletta hatékonysága csökkenhetett. Így a terhességet nem lehet teljes biztonsággal kizárni. Mindenképp érdemes lenne újra alaposan átolvasni a betegtájékoztatót, és az abban leírtakat követni.

  • L. János

    2017. április 30. vasárnap

    Tisztelt Asszonyom!
    A barátnőmmel nem védekeztünk (gumival mindig védekezünk, de ezúttal megszakításos módszer volt, az orgazmus kívül történt, viszont elképzelhető, hogy pár elő-csepp került a hüvelybe). Ez történt április 8-án és 11-én. A menzesz 1 hét késéssel, de április 14-én megjött neki, 1 nappal rövidebb volt (3 napon át tartó bő erős vérzés, megszokott állag, 4-ik napon kevesebb). A barátnőm közben a menzesz első napján elkezdte szedni a fogamzásgátló tablettát (lehet hogy emiatt volt 1 nappal rövidebb a menzesze?). A menzesz után egy héttel (ciklus 11-ik napja) barnás foltot észlelt, majd 2 napon keresztül pirosas foltokat, majd a ciklus 16-ik napján újra kisebb barnás folt. Ezzel egyidoben a 11-ik naptól terhességi tüneteket észlel: émelygés, feszülő érzékeny mellek, fejfájás, fáradékonyság, alhasa érzékeny, néha szokott fájni neki. Hőemelkedése, láza nincs, bár fázik napközben. Ma április 30-a van, a ciklus 16-ik napja, a tünetek továbbra is jelen vannak. Április 11-e óta (a menzesz előtt óta) nem merek szeretkezni vele, mert félek, hogy terhes. A fenti események, tünetek alapján terhes lehet? Sok helyen olvastam, hogy terhesség esetén lehet megszokott a menstruáció – ezért is vagyok megijedve.
    Előre is köszönöm megtisztelő segítségét, válaszát.
    Üdvözlettel!
    János

    • L. János

      2017. április 30. vasárnap

      Elnézést, de elfelejtettem megemlíteni, hogy nem esemény utáni fogamzásgátlóról van szó, hanem a rendszeres normál tablettáról. Köszönettel! J

      • Gabi

        2017. május 02. kedd

        Igen, egyértelmű volt.

    • L. János

      2017. május 01. hétfő

      Ma (május 1-je) a tünetek kiegészültek lázzal. Fáradékonyság, álmosság, gyenge alhasi fájdalom továbbra is fennáll – már 8-ik napja. Tegnap jelentkezett újabb barnás csepp (egy héten belül ez a 3-ik alkalom, hogy barnás csepp volt). Ez mind a fogamzásgátlótól lehet, amit 2 hete kezdett el szedni? Vagy komolyabb lehet a dolog?

      • Gabi

        2017. május 02. kedd

        Mindenképp érdemes lenne orvoshoz fordulni. Esetleg először háziorvoshoz. A láz nem tipikus terhességi tünet, és a fogamzásgátlóknak sincs ilyen mellékhatása.

    • Gabi

      2017. május 02. kedd

      Megszakításos védekezés során viszonylag nagy a teherbeesés kockázata, és minden újabb alkalom növeli ennek esélyét. A rövidebb vérzés emiatt is, a tabletta szedése miatt is jelentkezhetett. A többi leírt tünet viszont nem valószínű, hogy a fogamzásgátló mellékhatása lenne. Mindenképp érdemes a betegtájékoztatót újra alaposan átolvasni, illetve egy terhességi tesztet is célszerű lenne csinálni.

      • L. János

        2017. május 02. kedd

        Köszönöm szépen a válaszát. A legutolsó menzesze (ami 3 nappal az együttlét után volt), bár 1 nappal rövidebb volt, de így is 3 napos erős vérzéssel járt + 1 nap kevesebb vérzés. Azóta nem voltunk együtt. Így is lehet pozitív a teszt ezek szerint? Köszönettel! J

  • Bakos Károlyné

    2017. április 19. szerda

    Tisztelt Dr.Nő!

    Az utolsó menstruálcióm időpontja 2017.03.17 én volt de most nem jelentkezett nálam,helyette inkább vízszerű folyásom van.
    Csináltam terhességi tesztet és a második csík halványan látszik! Édességet folyamatosan kívánom, sűrűn kell pisilnem és néha elég ingerlékeny vagyok hamar felkapom a vizet lényegtelen dolgokon is..
    Mert mar régóta probálkozunk,lassan egy éve mert a kislanyom 18 hónapos.
    Mut tanácsolna?
    Válaszát előre is köszönöm

    • Gabi

      2017. április 24. hétfő

      A terhességi teszten a második halvány csík is pozitív eredményt jelent. Ha bizonytalan, esetleg érdemes egy újabb tesztet csinálni, lehetőleg reggeli első vizeletből, de így is elég valószínű, hogy babát vár.

  • BB

    2017. április 04. kedd

    Kedves Doktornő!
    Február 8.-án volt az utolsó menstruációm első napja,tesztet csináltam,akkor halványabb második vonal volt,később csináltam még hármat azoknak már erősebb volt a második csíkja, így boldogan elkönyveltük a férjemmel, hogy valószínűleg terhes vagyok.Ez után 2 héttel ezelőtt elmentem a közeli sztk-ba nőgyógyászhoz, ott,-mivel még korai terhesség tapintást és hüvelyvizsgálatot végzett az orvos. Azt mondta, hogy olyan a méhem, mintha terhes lennék, de mivel elég korai, két hét múlva adjak le vizeletet, másnap jöjjek. Tegnap adtam le vizeletet, ma mentem az eredményért, negatív lett. Eközben hetek óta émelygek, hányingerem van, aluszékony vagyok, érzékenyek a melleim. Dühömben elmentem a gyógyszertárba vettem egy számomra teljesen új márkájú tesztet, itthon teszteltem,ismét pozitív lett. Ami furcsa, de nem akarom rágalmazni a labort, hogy amikor leadtam a vizeletem 4-est írt rá a laboros hölgy, a leletem pedig 7-es végű azonosító van. Elnézhették a számot?! De ezt félretéve a menotest lehet negatív, ha nekem 5 db pozitív otthoni tesztem van? Előre is köszönöm válaszát!

    • Gabi

      2017. április 10. hétfő

      A laborban a vizelet tesztet ugyanolyan teszt csíkkal végzik. Ennél meg van az esélye a téves negatív eredménynek. És a leletek összecserélése is előfordulhat. Mivel az otthoni tesztek mind pozitívak, a kézi vizsgálat szerint is valószínű a terhesség, és még terhességre utaló tünetek is jelentkeznek, én mindenképp visszamennék az orvoshoz, és időpontot kérnék ultrahangra.

  • Zoli

    2017. március 28. kedd

    Kedves Doktornő!

    Párommal a mensesét követő 4-8. napon voltunk együtt (márc. 20-24-én volt mensese), megszakítással védekeztünk, előváladék biztosan jutott a hüvelybe, ondó azonban nem valószínű (a kivétel után ~10 másodperccel volt orgazmusom).

    A mensese nagyon változékony, hogy mikor jön meg, a stressz miatt van, hogy 2 hónap is eltelik 1-1 vérzés között.

    Ezek alapján mekkora lehet az esélye a teherbeesésnek?

    • Gabi

      2017. április 03. hétfő

      Megszakításos védekezés esetén kb. 5% a teherbeesés kockázata.

  • Niki

    2017. március 22. szerda

    Kedves doktornő!
    2 hete késik a menstruációm,de a tesztek negatívak lettek. Az elsőt a késéstől számított 4.,a másikat a 11.napon csináltam. A mellem fájdogál enyhén és ma egy pici vér volt a wc papíron,de nem jött meg. Mi lehet a gond,ha nem baba?

    • Gabi

      2017. március 27. hétfő

      A negatív tesztek ellenére még nem zárnám ki a terhesség lehetőségét. Viszont ha a teszt nem mutatja ki, érdemes lenne mielőbb nőgyógyászhoz fordulni. A vizsgálat során egyértelműen kiderül, terhességről van-e szó, vagy esetleg más okozza a vérzés kimaradását.

  • Manocska

    2017. március 19. vasárnap

    Lenne egy olyan kerdesem, hogy , ha teherbe estem, akkor a pete es a spermium talalkozasa utanni 14.napba minden fele keppen meg kell jönnie?

    • Gabi

      2017. március 20. hétfő

      Nem. Ha sikerült a találkozás, akkor a menzesz elmarad. Előfordul, hogy a beágyazódáskor enyhébb (menzesz jellegű) vérzés jelentkezik, de ez nem törvényszerű.

  • Berta

    2017. február 25. szombat

    Kedves Doktornő!
    Olyan kérdésem van ,hogy lehetek-e terhes,ha a partneremmel együttlét közben megszakítással védekeztünk? Nem bennem élvezett el, ez 100%,de én mégis aggódom mert szerintem peteérés napján vagy előtte történt. Pontosan nem tudom ,mert még nem szabályos a ciklusom. Először csináltuk így,és gyermekvállalásig biztosan ,hogy utoljára ,mert eléggé ideges vagyok, nem jönne jól egy gyermek és eléggé abortusz ellenes vagyok. Van okom aggodalomra?

    • Gabi

      2017. február 27. hétfő

      A megszakításos védekezés sajnos nem a legbiztonságosabb módszer. Ha csak ilyen módon védekeznek, kb. 5% a teherbeesés kockázata. Ha esetleg késne a vérzés, mindenképp jó lenne egy terhességi tesztet csinálni. És fontos lenne megbeszélni egymás között (vagy akár nőgyógyásszal is), hogy a jövőben milyen megbízható módszert szeretnének alkalmazni.

  • Spencer

    2017. február 17. péntek

    Kedves Doktor NŐ!

    Időben jelentkezett a menstruációm, illetve barnázással kezdődött, aztán volt rendes vérzésem kb 3 napig, majd barnázással lett vége. (Rendes vérzés alatt, normális színűt értek, illetve napi 3-4 betétet). A barátommal voltunk együtt de védekeztünk óvszerrel. Lehet így ebből gond?

    • Gabi

      2017. február 20. hétfő

      Ha az óvszer idejében felkerült, aktus közben nem csúszott le, nem szakadt szét, nem lyukadt ki, és utána is épségben maradt, nem juthatott spermium a hüvelybe, akkor minimális a teherbeesés kockázata. Ha ezek után a menzesz is a megszokott módon jelentkezett, az tovább csökkenti a terhesség esélyét.

  • BP

    2017. január 31. kedd

    Kedves Doktornő!
    A 3.héten elfelejtettem bevenni az első tablettát és a keddivel vettem be egyszerre. Szombaton elfogyott a gyógyszer,majd vasárnap új levelet levelet kezdtem, ahogy írta a tájékoztató.
    Vagyis szünet nélkül szedem végig a 2 hónapot. Barátom soha nem élvez belém és a 3.hét 3 . napján voltunk együtt utoljára.
    Szeretném megkérdezni, hogy így is lehetséges, hogy majd a szünetben nem jön meg?
    Válaszát köszönöm.

    • Gabi

      2017. február 06. hétfő

      Ha ez az első hónap volt a tabletta szedése során, tehát ezt megelőzően nem szedett még fogamzásgátlót, akkor van minimális esélye a terhességnek, de ha még emellett megszakítás védekezést is alkalmaznak, az esély még tovább csökken. A következő (vagyis a most elkezdett) levél befejezése után a 7 napos szünetben várható a következő vérzés.

      • Brigi

        2017. február 19. vasárnap

        Kedves doktorno. Egy eve mar hogy probalkozunk a parommal most eloszor tortent az hogy a menzeszem kesett 5 napot e s megjott. Sosem kesett mindig rendszeres. Lehet hogy megjon es megis terhes vagyok. Koszonom elore is a segitseget.

        • Gabi

          2017. február 20. hétfő

          Ha a vérzés sokkal enyhébb, mint általában, és nem tart tovább 3 napnál, akkor van esély a terhességre. Ebben az esetben érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Kata0426

    2017. január 09. hétfő

    Kedves Doktornő!

    December 13-án hüvelyi uh eredménye 3mm gest gyűrű, melyről fotó is készült (4-5 terhességi hét)(a vizsgálat előtt volt két nagyon halvány pozitív és egy negatív tesztem). A doktornő kért, hogy négy-öt hét múlva találkozzunk és csinál újabb vizsgálatot. Azóta sem jött meg, de nem produkálom a korábbi két terhességem során érzett terhességi tüneteket. Legalábbis a szagokra való érzékenységet és hányingert sem. A hasam időnként fájdogál, feszülget (kb hat éve volt méhszájplasztikám)
    Csupán kíváncsiságból egy napja készítettem egy terhességi tesztet, de az negatív lett. Teljesen le vagyok döbbenve! Ez mitől lehetséges? Nagyon szeretnénk babát a párommal, már rendkívül bele is éltük magunkat a mi kis új világunkba…. 🙁 Picit félek a következő uh-tól…illetve a negatív eredménytől.
    Nagyon köszönöm válaszát.

    • Gabi

      2017. január 16. hétfő

      Előfordul, hogy valakinél egyáltalán nem jelentkeznek terhességre utaló tünetek. Gyakran egy nő két terhessége sem zajlik egyformán. Az mindenképp jó jel, hogy azóta sem jelentkezett vérzés. A teszt akár hibás is lehetett. Remélhetőleg azóta megnyugtató eredménnyel zárult a következő ultrahang vizsgálat.

  • Borbély Erika

    2016. november 11. péntek

    Kedves doktornő!

    Azzal a problémával fordulnék önhöz hogy az utolsó menstruációm 2016 október 1.-én volt meg rendesen nekem általában 30-31 naposak a ciklusaim és a vérzéses napok száma általában 6 nap szokott lenni ebből az első 3 nap erős vérzés görcsökkel kísérve és utána egyre jobban csökken a vérzés mennyisége, párommal már nagyon rég óta probálkozunk a baba projekttel eddig sikertelenül. A problémám az lenne hogy november 5.én volt egy kevés vérzésem 1 napig de abba az 1 napba is hol volt vérzés hol nem, görcsölni egyáltalán nem is görcsöltem, tesztet még nem merek csinálni nehogy megint csalódjak ha netán negatív lesz. De viszont a terhesség összes tünetét pródukálom az émelygéstől kezdve egészen a sűrű pisilésig, pedig nem vagyok fel fázva. És állandóan áttetsző tojásfehérje állagú folyásom van ami szagtalan, és ha megnyomom a mellbimbóimat akkor abbol is olyan áttetsző váladék szivárog. Ön szerint ezek a tünetek utalhatnak terhességre?

    • Gabi

      2016. november 14. hétfő

      Igen, a tünetek tipikusak a terhesség korai időszakában. Biztosra természetesen nem lehetne állítani, de egy terhességi tesztet mindenképp érdemes lenne csinálni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • Vevi

    2016. november 09. szerda

    Kedves doktornő! 8an kellett volna megjonnie,viszont 7fon volt ilyen rozsaszines folyasom amit csak a wc papiron vettem eszre reggel azutan semmi,majd a menzesz napjan kicsi barnas folyas.ma is volt de csak ilyen vilagosbarna…eddig pontosan volt a menzeszem max 1-2nap keses,de ezek a tunetek nem voltak. Utalhat ez terhessegre?

    • Gabi

      2016. november 14. hétfő

      Ha ezek után nem jelentkezett a megszokott jellegű, erősségű vérzés, ami tovább tartott 3 napnál, akkor lehetséges a terhesség. Ha bizonytalan, mindenképp érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Vivien

    2016. november 08. kedd

    Kedves D. Nő!
    November 2.-án voltunk együtt a párommal, védekeztünk, de a gumin volt egy apró lyuk. ( fura szokásom, h szeretkezés után mindig megnézem a gumit, biztos ami biztos alapon! ). A menstruációm mindig késik pár napot, viszont most 1 héttel korábban jött meg a vártnál. Az első napon mindig nagyon görcsölök, a többi napon pedig picit fáj az alhasam és a derekam. Viszont most észrevétlenül jött meg, nem is görcsöltem és nem is fáj. A mellem nagyon fáj, ha van rajtam melltartó, ha nincs. A bimbóim egyre érzékenyebbek, már ha hozzá ér a ruha, elég kellemetlen. 80C-s melltartó kell, viszont már az is kezd kicsit kicsi lenni. A kérdésem az lenne, hogy lehetek-e terhes vagy ezek esetleg csak véletlen egybeesések? Válaszát előre köszönöm!

    • Gabi

      2016. november 14. hétfő

      Lehet véletlen, de ha lyuk volt az óvszeren, akkor juthatott ondó a hüvelybe. Ha a vérzés enyhébb volt, mint a megszokott, nem tartott 3 napnál tovább, vagy csak továbbra is bizonytalan, mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet, lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • Mimi

    2016. november 03. csütörtök

    Udvozlom!

    Olyan problemaval fordulnek onhoz,h.1,5 hete voltunk egyutt parommal, fogamzasgatlo tabletat szedek. Viszont gyulladascsokkento tabletat kellett pont szednem. Par napja kellett volna megjonnie es kesett 2 napot,barnas folyas jelentkezett es utana semmi,utana fel napig verzes,de lajtos es megint semmi. Csinaltam tesztett,de negativ. Kesdesem a kovetkezo lenne,lehetek-e megis terhes ? megh.most kellene folytatnom a tabletat es,h.szedjem folyamatosan vagy most hadjam abba. Valaszat elore is koszonom. Udvozlettel : Mimi

    • Gabi

      2016. november 07. hétfő

      Nem tudom, pontosan milyen gyulladáscsökkentőről lehet szó, de ritkán befolyásolják a fogamzásgátló hatékonyságát más gyógyszerek. Mindenképp érdemes lenne alaposan újra átolvasni mind a gyulladáscsökkentő szer, mind a fogamzásgáltó tabletta betegtájékoztatóját. Ha okozhat ilyen gondot a gyógyszer, akkor annak a leírásban benne kell lennie. Viszont mivel a fogamzásgátló sem nyújt 100%-os védelmet, a terhesség sem zárható ki teljes bizonyossággal. Érdemes lenne a háziorvossal (vagy aki a gyógyszert felírta) vagy nőgyógyásszal beszélni, mit javasolnak.

  • revesz renata

    2016. október 29. szombat

    jo napot csak velemenyet szeretnem ki kerni nagyon sokaig nem volt meg most visszont 2honapja meg jot eleg rendesen meg volt de most viszont megint nem jot meg terhes nem lehetek mert a parom messze van most meg csalni nem csaltam meg es ebben szeretnem ki kerni a tanacsodat elore is koszonom

    • Gabi

      2016. november 02. szerda

      A vérzés kimaradását a terhességen kívül több más dolog is okozhatja. Ha több hónap is kimarad, és biztosan nem lehet szó terhességről, akkor mindenképp érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni. Ennyiből nehéz lenne megmondani, mi a probléma, nem is szeretném találgatással rémísztgetni.

  • Sziszka

    2016. október 18. kedd

    Kérdezni szeretnék!7 napja késik a vérzésem gyógyszert szedek de a 4 napos placebo napon sem jött meg…Voltunk együtt de vérzés nincs..Folyamatosan szedem a gyógyszert egy hete újra ez a 3. levél ,teszt negatív…mi lehet vajon????

    • Gabi

      2016. október 24. hétfő

      Nem tudom, milyen tablettát szed, de érdemes lenne alaposan átolvasni a betegtájékoztatót. Ennél a típusnál nincs 7 nap szünet 21 tabletta után? Vannak olyan típusok is, amiknél nincs szünet, lehet folyamatosan szedni, de a szedés során nem is jelentkezik vérzés. Ezt általában szülés után szokták felírni, amíg szoptatás mellett van szükség fogamzásgátlóra. Van olyan is, amikor a 7 napos „szünet” alatt nem hormontartalmú, hanem pl. vas tartalmú tablettát iktatnak be. Ha a tájékoztató alapján is egyértelműen kellett volna vérzésnek jelentkeznie, akkor mindenképp érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni.

  • Mazsola

    2016. október 09. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    Aug17. Voltam uhn 9mm petezsakot allapitott meg a doki ra egy hetre aug 24.en mar volt szivhangja a babanak a doki juli 25. allapitotta meg foggantatasi idonek 12 hetes uh se valtoztatott rajta aprilis 17.lettem kiirva..lehetnek pontos datumok? Esetleg a baba fogganhatott aug1.? A doki folyamatosan juli25. Emleget …juli 13 volt meg utoljara a menszeszem elso napja …fontos lenne a fogantatas ido pontja! Válaszat elore is koszonom!

    • Gabi

      2016. október 10. hétfő

      A fogantatás pontos időpontját ultrahang vizsgálatokkal is nehéz pontosan meghatározni. Átlagos 28 napos ciklus esetén az utolsó menzesz első napjától számítva kb. a 14. napon történik legnagyobb eséllyel a teherbeesés. De ettől lehet (és gyakran van is) eltérés. Ezért lehet az is, hogy a szülés várható időpontja is csak egy hozzávetőleges időpont, teljesen normálisnak számít ha előtte vagy utána 2 héten belül indul be a szülés. Korai ultrahang vizsgálatoknál van a legnagyobb esély a terhesség korának pontos meghatározásra, mivel az első hetekben még nagyon pontos ütemben fejlődik minden embrió. Valószínűleg a mért adatok alapján adta meg a július 25-ét a fogantatás dátumaként az orvos.

  • Bubu

    2016. szeptember 26. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy a méhen kívüli terhesség mikor okoz tüneteket. 4hét+4napos terhes vagyok. Bal oldalon sokszor érzek szúró érzést a petefészkem közelében. Néha jobb oldalon is érzem. Ön szerint lehet, hogy méhenkívüli? A 4. Héten 43,56 iu volt a bétahcg-m. Ez utalhat valamire? 3 nap mulva kell visszamennem az orvoshoz.
    Köszönöm válaszát és szép hetet kívánok!

  • Csibike

    2016. szeptember 14. szerda

    Kedves Doktornő!

    Olyan kérdésem lenne,hogy „párommal” 2 éve se veled se nélküled kapcsolatba vagyunk.Besikerült egy nem tervezett terhesség nem (nem védekeztünk) juli 27.volt peteérésem 25.voltam együtt az illetovel az orvos azt mondta 25-27 között eshettem teherbe …de tortent egy megszakitasos eset is aug 1.masnap aug2.lett egy negativ tesztem rá egy hét multva már halvány pozitiv tesztem lett azt mondta a doki,hogy túl koran csinaltam a tesztet …lehet esélye h a megszakitásosból lett a baba ? Az orvos pontosan ki tudja számolni a baba foggantatásának idejét?Mennyi az esélye hogy peteéréskor foggant a baba?Utólsó menszesz első napja 2016.juli.13
    Válaszát előre is köszönöm!:Egy kilenc hetes kismama

    • Gabi

      2016. szeptember 19. hétfő

      Peteéréskor sokkal nagyobb a teherbeesés esélye. Ennek a kb. 1 hetes eltérésnek csak akkor van igazi jelentősége, ha nem ugyanazzal a férfival történt a két eset. A baba fogantatásának pontos meghatározására akkor van esély, ha minél korábbi ultrahang vizsgálat során pontosan meg tudta mérni a petezsákot, embriót. A terhesség legelső időszakában még minden azonos ütemben zajlik, behatárolható a terhesség kora. De ha nincs nagy eltérés, a terhessé korát az utolsó menzesz első napjától fogják számítani, nem veszik figyelembe, hogy ezt követően mennyi idő telt el a valós fogantatásig.

      • Csibike

        2016. szeptember 19. hétfő

        Két külön pasival történt sajnos az eset aug17.9mm petezsákot állapított meg a doki rá egy hétre 24.-én már volt szívhangja a babának …nagyon félek,hogy nehogy a megszakításosból legyen a baba:(

  • Vivi

    2016. augusztus 06. szombat

    Jónapot doktornő!
    A párommal 9napja voltunk együtt és ugy vettem észre hogy kezd sötétedni a melbimbom körűl és egy két tejmiriggy már láccik . Mikor csináljak tesztet vagy ez lehet már terhességre utaló jel? A menstruációmnak is majden 3 hét múlva kelle megjönnie . Hétfőn volt peteérésem és mi elötte lévő hét pénteken voltunk együtt. A beágyazódásnál minden esetben van pecsételő vérzés? Édes anyámnak sem volt. Előrre is köszönöm a válaszát.

    • Gabi

      2016. augusztus 09. kedd

      Beágyazódásnál nem mindenkinél jelentkezik vérzés. A sötétebb mellbimbó önmagában nem utal terhességre. Ha már késik a menzesz, akkor érdemes tesztet csinálni. Addig viszont néhány újabb próbálkozás nem árthat!

  • Alexandra

    2016. július 31. vasárnap

    Kedves Doktornő, èn egy olyan kèrdèssel fordulnèk önhöz,hogy egyutt voltam a baratommal menszesz alatt,belèm èlvezett ès azota mèg csak meg sem jott! Lehetek terhes ? 3napot vereztem ,es tegnap tortènt ez az eset.

    • Gabi

      2016. augusztus 01. hétfő

      Lehetséges. Viszont ha most ilyen rövid lefolyású vérzés jelentkezett csak, akkor az is előfordulhat, hogy már egy korábbi alkalommal sikerült teherbe esni. Ha bizonytalan, érdemes csinálni egy terhességi tesztet, lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • Mira

    2016. július 12. kedd

    Kedves Doktornő !
    2.-án vettem be az utolsó Clostilbegyt gyógyszert . 9.-én elég lathatóan felpuffadt a hasam (nem ettem olyan ételt szerintem, húsleves , csirkecomb) . A puffadas mellett fájt a hasam alúl , mikor le akartam ülni , a jobb oldalam nehezen tudtam letenni mert olyan érzés volt a petefészkemben , mint ha valami nyomná , és fájt . Ez 3napig tartott . Emellett gyakrabban járok pisilni , és többet eszek egy kicsivel mint eddig . Elméletileg a jövő héten pénteken kell megjönnie . (soha nem pontos) . A kérdésem az lenne , hogy a leírtak alapján ez utalhat terhességre , vagy esetleg valami más probléma volt?
    Válaszát előre is köszönöm !

    • Gabi

      2016. július 12. kedd

      A leírt tünetek utalhatnak terhességre, de sajnos nem egyértelműek. Én várnék a teszttel, amíg már késik a menzesz.

  • Eszter

    2016. július 06. szerda

    Egy hetet késett a mensesem. Még egy hete (tehát amikor meg kellett volna jönnie) csináltunk tesztet, többet is, halvány csík lett az eredmény. Aztán később is csináltunk, és volt hogy semmi, volt hogy halvány csík…Soha nem késett még ennyit, de most elkezdtem vérezni. Lehet hogy volt baba, csak elment?

    • Gabi

      2016. július 07. csütörtök

      Ha ott volt a két csík, még ha csak halványan is, az 99%, hogy terhességet jelez. Ha most mégis vérzés jelentkezett, az utalhat vetélésre is. Viszont ha a vérzés nem erős, és 3 napon belül elmúlik, akkor lehetséges, hogy továbbra is fennáll a terhesség. Ha bizonytalan, érdemes orvoshoz fordulni, remélhetőleg csinálnak egy ultrahangot, ahol kiderül, van-e baba.

  • Mck98

    2016. június 28. kedd

    Kedves Doktornő! Én 2016. Június 27-én reggel kerültem aktusba egy lánnyal és nem védekeztünk és nem emlékszem biztosan de szerintem nem került bele spermium. Ma 28-án kellene megjönnie neki még nem tudom hogy megjött-e. Azt lenne a kérdésem hogy az előváladéktól mekkora az esélye a teherbe esésnek? És hogy a jelen esetbe ha került a szervezetbe spermium akkor mekkoracaz esélye a teherbe esésnek?

    • Mck98

      2016. június 28. kedd

      Elnézést az aktus dátuma 2016. Június 26. Reggel és 28-án kellene megjönnie a menzesznek.

    • Gabi

      2016. július 07. csütörtök

      Ha csak megszakítással védekeztek, akkor kb. 5% a terhesség kockázata. Ha késik a menzesz, mindenképp kellene egy terhességi tesztet csinálni. Bármelyik gyógyszertárban vagy drogériában beszerezhető.

  • Betty

    2016. június 19. vasárnap

    Tisztelt Doktor Nő!
    A havi vérzésem előtt 5 nappal pötyörgős vérzés jelentkezett barnás folyással. Ez néhány napig tartott.A furcsa az volt, hogy nekem mindíg görcsökkel járt a menzes. Azóta sincs vérzésem ennek már 19 napja. szúrkálós fájdalmat közben érzek, hányinger is volt és más a közérzetem is. Ha a hasamon végig húzom az ujjam, akkor bal felén érzek egy kis dudort.A teszt eddig nem mutatott semmit. Ennek ellenére lehet, hogy terhes vagyok?

    • Gabi

      2016. június 21. kedd

      Lehetséges. Érdemes a tesztet pár nap elteltével megismételni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • Judit

    2016. június 06. hétfő

    Tisztelt doktornő. Gondom az lenne, hogy 05.16-21ig meg volt rendesen. Utána 29 én ismét megjött ami 06.03ig tartott. Közben a 3 napon együtt voltunk a párommal. Óvszerrel. De az óveszer sajnos bennem maradt. Nagy nehezen kiszedtük. A naptáramat nézve a második menstruáció idelyén kellett volna a peteérésemnek lennie, de ez elég erős vérzés volt.Nagyon érzékenyek a melleim, és nem tudom, hogy most mi történik velem. Lehetek terhes? Válaszát előre is köszönöm

    • Gabi

      2016. június 10. péntek

      Előfordulhat, hiszen az óvszer nem maradt a helyén, így juthatott a hüvelybe spermium. Mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • Rita86

    2016. május 27. péntek

    Kedves Doktornő!
    Nekem az lenne a kérdésem,hogy 13 án kellett volna menstruálnom,de azóta sem jött meg….a vérzés napján csak egy barna folt volt a fehérneműn pár napra rá csak 3-4 csepp rózsaszin valami de csak fehérneműn látszott.19 én voltam orvosnál akkor nem látott semmit….azt mondta várjunk 2 hetet.Teszteltem 2x mindkettő negativ volt…nos a kérdéa az hogy mindezek ellenére lehetséges terhesség?

    • Gabi

      2016. június 05. vasárnap

      Ha továbbra is késik a vérzés, pár nap elteltével érdemes újra tesztelni, lehetőleg reggeli első vizeletből. Előfordulhat, hogy korai volt a vizsgálat.

  • melinda23

    2016. május 26. csütörtök

    Tisztelt doktorno mar 2hete a melleimbol tej folyik nagyon felvagyok puffadva fajnak erzekenyek a melleim voltam dokinal aztmondta 10mm vastag a mehnyalkahartya rosszulet emelyges minden megvan nalam on szerint lehet terhesség valaszat elore is koszonom

    • Gabi

      2016. június 05. vasárnap

      Lehetséges. Mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • Timi

    2016. május 24. kedd

    Üdvözlöm!

    Február 20-án voltunk együtt párommal,2héttel később jelentkeztek a korai terhesség jelei(ugyanúgy mint amikor kisfiammal voltam terhes).márciusi mensi elmaradt,teszteltem de negativ (gondoltam késik,max 3napot szokott). A tünetek tovább rosszabbodtak,teszt negativ.március közepén (2hét csúszással)rózsaszín pecsét,majd 2napig éppenhogy volt vérzés ami hol volt hol nem.9éve mimden alkalommal az első nap nagyon erös vérzésem van és nem csak eppenhogycsak,így elkezdtem aggódni.Elmentem orvoshoz,menotest negativ,uh negativ.Áprilisi menzesz megint kimaradt,negativ teszt viszont a tüneteim már ájulás érzetnél tartott.május 3-án újra elmentem orvoshoz,aki „nagyon terhesség gyanús” mondatot ejtett ki,majd újra menotest: negativ,uh negativ.
    Másnap munkahelyemen hirtelen rosszul lettem,nagyonerős hasi görcs,hányinger,szédülés,ájulás érzet.másnap újra csináltam tesztet ami már nem volt meglepő:negativ!
    Az ehavi menzeszem pár napos csúszással kevés de egyre fokozatosabb vérzéssel megjött(itt már a ciklusom 50+napja volt).2napja múlt el,DE a tüneteim még mindig megvannak,hol a jobb hol a bal oldalon alhasi fájdalom,hol teljes hasi erős nyilalás,nyomásérzékeny,tegnap óta naponta többször is jelentkezik hüvelyi nyilalás is.
    Ha nem terhesség,akkor mi?Ha terhes lennék már látni kellene!

    • Gabi

      2016. június 05. vasárnap

      A leírtak alapján terhességre gyanakodnék én is, esetleg méhen kívüli terhességre. Mindenképp érdemes lenne visszamenni a nőgyógyászhoz (esetleg keresni másik orvost), mivel nem derült ki, hogy ha nem terhesség, akkor mi akkor mi okozza a fenti panaszokat.