Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Az elmúlt 1 évben rengeteg kérdés érkezett hozzám (kb. napi 5-10) a teherbeesés témakörében, így idejét láttam készíteni egy részletes összefoglalót a leggyakrabban feltett kérdésekről.

 Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Teherbe eshetek-e…?

Ha megszakítással védekezünk
(vagy ha csak betette, de nem bennem ment el)
Igen, a megszakításos védekezés Pearl indexe 35, azaz 100 nőből, akik 1 éven át így védekeztek, 35 teherbe esett, ez elég nagy arány azért)

Ha kiszakadt a gumi…
Ha nem ment el benned és akkor szakadt ki a gumi, akkor kicsi az esély a terhességre, ha elment és utána szakadt el (vagy csak akkor vettétek észre, hogy elszakadt, amikor kivette), akkor nagy.

Bevettem a 72 órás tablettát, terhes maradhattam-e?
Erre minimális az esély (1% alatti), de a 72 órás tabletta megváltoztatja a vérzést, röviddel a bevétel után általában megjön és a ciklus is pár hónapig más lehet a megszokottól (valamint a vérzés mennyisége és minősége is)

Egy szem tabletta kimaradt…
Ha tablettát szedsz, akkor elvileg kimarad a peteérésed, gyakorlatilag lehet az aktus hatására extra peteérésed, de ennek az esélye minimális.

Szedem a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy mégis terhes lettem?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett 0,5% az esélye a teherbeesésnek, ami kis esély, de azért néha előfordulhat (ez csak akkor érvényes, ha nem maradt ki egy tabletta sem!)

Spermaölő kúppal védekezek, lehetséges, hogy mégis teherbe estem?
Elképzelhető, 5% erre az esélyed.

Már 1 hónapja késik és a tünetek egy része már jelentkezett, mit tegyek?
Először is tesztelj, aztán eredménytől menj el orvoshoz, aki megállapítja a terhességet vagy segít rendbetenni a kimaradt ciklusodat, megállapítani a tüneteid okát.

Csak petting volt
Ha nem került előváladék vagy spermium a hüvelyedbe, akkor nem lehetsz terhes. A spermiumok szabad levegőn hamar elpusztulnak, ezért törülközőtől, ágyneműtől (a rajtamaradt spermiumtól) sem lehetsz terhes.

Terhességi tesztek és tesztelés

Az ellenőrző ablakban nem jelenik meg semmi
Ha az ellenőrző ablak nem mutat semmit, akkor nem jó a teszt, másikat kell venni.

Negatív a teszt, lehetek-e terhes?
Lehetsz bizony! A pozitív teszt sosem téved, de a negatív teszt gyakran. Nézzük milyen esetek lehetnek:
1. Túl korán csinálod meg a tesztet Tesztelni legkorábban a következő menses első napja előtt 1 nappal lehet (vagy ha nincs rendben a ciklusod, akkor az együttléttől számítva 12-14. nap múlva)

2. Nem elég érzékeny a teszt A tesztek különféle érzékenységűek, az egyik még negatívat mutathat, mert nem talál elég HCG-t a vizeletedben, miközben a másik már kisebb mennyiséget is érzékel A terhességi tesztek érzékenységéről itt olvashatsz bővebben

3. Nem reggel teszteltél A reggeli vizelet töményebb, ezért jobban kimutatja benne a HCG-t a teszt, lehet, hogy napközben még negatívat mutat a teszt, de másnap reggel már pozitívat.

Tévedhet-e a pozitív teszt?
Egyes ritka pajzsmirigybetegségek esetén előfordulhat, hogy téved a teszt (de tudnál róla, ha ilyen betegséged lenne), egyébként nem.

Pozitív lett a teszt, mégis megjött, most akkor mi van?
Két eset lehetséges:

1. Ha csak gyenge barnás folyást, rózsaszínes gyenge vérzést észlelsz, nem túl erőset és nem állandóan, hanem foltokban, akkor terhes vagy, de valamilyen hormonprobléma miatt (ez hajlam kérdése is lehet, főként korábban már elvetélt, illetve szült nőknél fordul elő) van a folyásod (tehát ez nem rendes menstruáció) és mindenképpen mielőbb fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni. Ne ijedj meg, ez kezdődő vetélés jele is lehet akár, de nem feltétlenül, és mielőbb mész el orvoshoz, annál hamarabb kaphatsz segítséget.

2.Ha rendes erőteljes vérzésed van, akkor korai vetélésed volt, ami nagyon gyakori, a korai terhességek 20%-a így végződik.


Pozitív lett a teszt, mikor menjek el orvoshoz?

Várjál legalább 7-10 napot az orvoshoz menéssel, ugyanis a 4.-5. héten még az ultrahang sem látja a babát, legkorábban a 6. héten látható.

Mennyi idő után lehet kimutatni a terhességet?
Az “akció” után minimum 10-12 nap kell, addigra ágyazódik be a baba és akkor kezd el HCG hormon termelődni a szervezetben, amit a teszt ki tud mutatni.

Nem tudom, mikor volt a peteérésem, de a múltkor együttvoltunk és szerintem terhes vagyok. Mikor teszteljek?
Amikor utoljára együttvoltatok, ahhoz képest számolj 12 napot és akkor csinálj tesztet, ha már a 12. napon vagy utána vagy.

További teszteléssel kapcsolatos infókat itt találhatsz!

Problémák

fertőzések, betegségek és egyéb a terhesség útjában álló akadályok

Szoptatás mellett teherbe eshetek-e?
Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.

Terhesség mellett szoptathatok-e?
Igen, akár a szülésig szoptathatsz, hacsak nem vagy különösen hajlamos a vetélésre, koraszülésre (ha korábban már előfordult ilyen) és nem nyílt ki a 36. hét előtt méhszájad, illetve ha az orvosod kifejezetten meg nem tiltotta pl. gyakori, idő előtti (36. hét előtt) méhösszehúzódásokra hivatkozva.

Babát szeretnénk, de valamilyen fertőzésem van…
Ha lehet, előbb kezeltesd ki magad, mielőtt teherbe esel, de attól, hogy fertőzésed van, még teherbe eshetsz, tehát a fertőzés nem fogamzásgátló módszer.

Terhes vagyok és fertőzésem van
Emiatt ne aggódj, menj el orvoshoz és kezeltesd.

1-2 hete iszogattunk a barátokkal, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, nem lehet baja a babának?
A múlt héten antibiotikumot kellett bevennem, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, lehet valami baja tőle a babának?
Nem, az első 4-5 hétben semmilyen rendellenesség nem alakulhat ki alkohol vagy gyógyszerszedés miatt. Érdemes ezügyben elolvasni a dr. Czeizel Endrével készült riportot

Háromszor lett negativ a tesztem, es azota ketszer megjott rendesen, ugye kizárt, hogy terhes vagyok?
Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, és a mensesek a megszokott időben jöttek, akkor igen, kizárt.

Kimaradt a menzeszem és mellfeszültést, ingerültséget, fejfájást vagy enyhe barnás folyást tapasztalok, lehetek-e terhes?
Igen. Csinálj tesztet! Aztán az eredménytől függetlenül mindenképpen menj el orvoshoz. Ha babát vársz, akkor azért, mert a barnás folyás nem normális dolog és kezelni kell, ha pedig nem vársz babát, akkor a cikluskimaradás és a barnás folyás fertőzés vagy más nőgyógyászati gond jele lehet, amit kezelni kell.

Mennyi az esélye…?

Ha mindketten egészségesek vagyunk és nem védekezünk, mennyi az esélye hogy babánk lesz?
Az esély kb. 20-30 százalék egy ciklus alatt, ha pont sikerült elkapni a megfelelő időpontot. 1 éven belül kb. 85% az esély.


Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?

A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

Naptár módszerrel védekezünk, lehet, hogy terhes vagyok?
A statisztikák azt mutatják, hogy ha naptár módszerrel védekeztek, akkor a teherbeesés esélye 1 éven belül 40%. Nem mindenkinek van a félidőben a peteérése, van akinek pár nappal korábban, van akinek később van, és lehetnek extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki.

A menstruáció alatt voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, bár az esélye kisebb, mint máskor.

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig „bizonytalan időszaknak” hívják a megtermékenyülés szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Vízben voltam együtt a barátommal, úgy hallottam, a víz megöli a spermiumokat, de mégis félek, hogy terhes lettem…
A víz nem öli meg a spermiumokat, úgyhogy igen: terhes lehetsz akkor is, ha vízben voltatok együtt.

Bevettem az esemény utáni tablettát, és rá pár nappal megjött, de most a rendes ciklusom késik és hányingerem van, lehet hogy terhes vagyok?
Az esemény utáni tablettától pár nap múlva vérzés jelentkezik, és a megszokott ciklus utána néhány alkalommal elcsúszhat, mivel felborul a hormonháztartás. De persze, ha közben megint védekezés nélkül (akár megszakításos védekezéssel) voltatok együtt, akkor a egy másik alkalommal mégis teherbe eshetsz.

A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/terhes-vagyok-vagy-nem

Peteéréssel kapcsolatos kérdések

Lehet érezni a peteérést?
Ha nagyon ismered a szervezeted jelzéseit, akkor igen, lehetnek ráutaló jelek: enyhe menstruációs görcs szerű fájdalmak, alhasi szurkálás.

Honnan tudhatom, hogy peteérésem van?
Többféle módon tudhatod meg, mikor van a peteérésed
1. Ha rendszeresen hőmérőzöl, akkor a peteérés időpontjában leesik a hőd (a módszerről bővebben itt olvashatsz)
2. Használhatsz ovulációs tesztet is, ami a peteérés időpontját pontosan jelzi
3.Megnézheted a méhnyaknyákodat is. Ehhez a hüvelyedből kell mintát venned (tiszta kézzel). Normál állapotban a nyák fehér és ragadós, de a peteérés időpontjában a nyák átlátszó és nyúlós lesz és úgy néz ki, mint a tojásfehérje.

Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt 2-3, utána pedig 1 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.

Menstruáció és terhesség

Az előző menstruációm más volt, mint a többi, lehet, hogy terhes vagyok?
Önmagában az, hogy máskor jött meg, esetleg kevesebb vagy több vérzés volt a szokásosnál nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a terhesség ellenére megjön (nagyjából a szokásos időpontban), akkor enyhe barnás folyást tapasztalhatsz, ami szakaszos és csak 1-2 napig tart. Ha folyamatosan vérzel, és több napon át, akkor nem vagy terhes (vagy terhes voltál, de elvetéltél, ez a korai terhességek 20%-ban előfordul)
Ha mégis gyanakodsz, csinálj egy tesztet, a menses időpontja után már ki kell mutatnia a terhességet.

Nem jött meg a mentruációm, de a ciklus utolsó napjaiban együttvoltunk, lehetek terhes?
Igen, lehetsz, de ezt ebben az esetben a teszt a menses első napjaiban még nem mutatja ki. Az együttléttől számolj 12 napot és akkor már tesztelhetsz.

Lehet-e érezni a beágyazódást ? És hanyadik napon van?
A fogantatástól számított 7-12. nap között van valamikor és igen: az érzékenyebb kismamák megérzik.

Pár napja kellett volna megjönni, de nem jött meg. Érezhetek már tüneteket? Mikor teszteljek?
Igen, most már érezhető. 2-3 napot várjál és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Már meg kellett volna jönnie, de nem jött meg. Csináltam tesztet, de negatív lett, akkor most nem vagyok terhes?
Lehet, hogy terhes vagy, de nem volt elég érzékeny a teszt vagy nem reggel csináltad. Emellett még az is lehet, hogy a ciklus végén estél teherbe, ezért még korai volt a tesztelés. Várjál néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Még nagyon fiatal vagyok a terhességhez

Hogyan mondjam el a szüleimnek?
Mindenképpen beszélj őszintén a szüleiddel. Igen, nagyon kellemetlen lesz, biztosan meg fognak szidni, de fontos, hogy segítsenek neked megoldani a helyzetet akárhogy is alakulnak a dolgok. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy vársz hetekig és halogatod, mert akkor már sokkal nehezebb lesz akármilyen döntést is meghozni. Segítséget kaphatsz a Kiáltás az életért Alaptványtól is, akik segítenek a tesztelésben, és lelki segítséget is nyújtanak. Itt éred el őket: http://www.valsagterhesseg.hu/

Az első tünetek

Fájdogál a hasam, terhes lehetek?
Önmagában az alhasi fájdalom lehet a közelgő menses jele is, de felfázás is okozhatja. Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor a menses elmaradása, valamint a pozitív teszt alapján mondhatod, hogy terhes vagy.

A mellemből átlátszó előtej szivárog, lehet, hogy terhes vagyok?
Ez lehet a terhesség jele is, de hormonzavar és hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása is okozhatja, illetve, ha 1 éven belül hagytad abba a szoptatást, akkor amiatt is lehet.
Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/elotej-a-terhesseg-alatt

Két hete voltam orvosnál,merthogy a tesztem pozitív lett.Az orvos azt mondta,2 hét múlva menjek vissza, mert még kicsi a terhesség s csak a petezsák látszik.Ezt követően 2-3 napig jelentkezett a reggeli hányás,de már 2 napja nincs ilyen…Igaz egész nap émelygek,furcsán érzem magam,de ez az elmaradás aggaszt nagyon.Lehet,hogy nem él bennem a babám?
Ha émelyegsz, akkor nincs gond. Ha elhal a baba, akkor minden tünet megszűnik teljesen, nincs émelygés sem.

7 napja erzekenyek a mellbimboim, es fajdogál a hasam lent. Lehet, hogy terhes vagyok?
Az érzékeny mellek és a hasfájogatás egyaránt terhességi tünet, de a közeledő menses előjele is lehet, ezért érdemes megvárni, hogy megjön vagy nem és ha nem, akkor csinálni egy tesztet.

Mostanában eléggé megnőtt a hasam, és kemény is. Nem tudom, hogy ez terhesség-e, vagy csak meghíztam.
A hasnövekedés és a kemény pocak nem jellemző a koraterhességre. Puffadás jelentkezhet, de arról érzed, hogy emésztési dolog. A várandósoknál nem a pocak növekszik, hanem az alatta levő rész először, de ez csak a 12. hét után szokott kifejezetten és szemmel láthatóan is jelentkezni.

A dokim végzett hüvelyultrahangot, és azt mondta kissé meg van vastagodva a nyálkahártyám, de azt mondta, ez még nem terhesség. Most akkor mi van?
Korán mentél el orvoshoz, ezért az ultrahangon még nem látta a babát. A terhességet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha már van a babának szívhangja (kb. a 6. héten lehet ezt már észlelni).

Hőmérőzéssel kapcsolatos kérdések

36,9 a testhőm, most akkor terhes vagyok?
A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.

Hőemelkedésem van, terhes vagyok?
A magasabb testhő a cíklus végén normális dolog, mindig van. Az a lényeges, hogy a menstruáció várható első napján leesik-e (ezesetben meg fog jönni) vagy nem. De fontos tudnod, hogy van, akinek nem a menses első napján esik le, hanem csak közben, ezért ez a módszer nem 100%-os a terhesség megállapításában.

A hőm csak 36,5, akkor nem is vagyok terhes?
Nem a testhő mértéke számít, hanem a korábbi adatokhoz viszonyított mértéke. Ha több hónapon át folyamatosan mérted a testhőmérsékletedet, akkor tudod, hogy mennyi szokott lenni a hőd peteérés előtt, alatt és utána. Van, akinél ez az érték eleve alacsonyabb, így a peteérés utáni megemelkedett testhőmérséklet is alacsonyabb lesz. Mindemellett az is lehet, hogy nem volt peteérésed, azért alacsonyabb még a hőd.

A hőmérőzésről bővebben itt írtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/terhessegi-testhomerseklet

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 223 Comments

  • Kinga

    2009. február 26. csütörtök

    A menstruáció alatt is el lehet végezni a terhességi tesztet? Az eredményt nem befolyásolja ugye?

    Válasz: Igen, el lehet. Nem befolyásolja.

  • Kinga

    2009. február 26. csütörtök

    Elnézést,az előzőhöz 15.hetet akartam írni 🙂 Bocsánat 🙂

  • Kinga

    2009. február 25. szerda

    Az lenne a kérdésem,hogy a hcg meddig termelődik a testben terhesség esetén? A 12.hét környékén még kimutatja a terhességi teszt?

    Válasz: Igen, egészen a terhesség végéig kimutatható, de egyre csökkenő koncentrációban. A 16. hétig még a teszt is kimutatja.

  • tücsökke

    2009. február 25. szerda

    Köszönöm a választ.És az is lehet hogy eddig azért nem jött össze a baba mert tul rákoncentráltunk?most meg mikor nem akarjuk met költözködés melo minden össze jött eltereli rola a gondolatunkat is .Hát a világ leg nagyobb ajándéka lenne páromnak mert holnap van a születés napja.
    És a vizeletröl amit irtam akkor azis lehet a terhesség vele jároja??Sehol nem hallottam még hogy a vizelet ilatta is meg változik vele.
    Elnézést a sok kérdésért csak olyan sokat probálkoztunk hogy ez most olyan hihetetlen nek tünik.Fölleg hogy páromnak a világ legjobb szülinapi ajándékot adom.
    Köszönöm a választ

    Válasz: Előfordul, hogy a vizeletnek más illata van, de ez nem jellemző-

  • tücsökke

    2009. február 25. szerda

    Sziasztok.
    Én eddig nagyon szeretem volna babát tavaj augusztus ota probálkoztunk párommal,de semmi.Lemondtunk rola hogy jön amikor jön majd eldönti.De február 12.én kellet volna meg jönnie és nem jött meg.Viszont az elözö mensesem elmult és a 16 .napon barna folyásom volt mensesem után.Mitöl lehetett?Persze együtt voltam párommal és nem védekezünk már rég ota.És feb.12.én kellett volna meg jönnie.De még mindig várom és mai napig nem jött meg.A mellem teljesen meg változott alakra gömbölyödik folyamatosan.A hasam néha feszül ,görcsölök mintha meg akarna jönni de semmi jele annak hogy megjönne a vizeletemen szoktam észre venni de még semmi,viszont a vizeletem sem olyan mint szokot lenni olyan fura az illata nem olyan mint szokott.
    Ez lehet terhesség vagy valami más bajom van?Soha nem volt nögyógyászati problémám.
    Elöre is köszönöm a választ

    Válasz: Igen, ez lehet terhesség. Tesztelj! (a barnás folyás a peteérés jele is lehetett)

  • Én

    2009. február 24. kedd

    Szia!
    Nos, akkor kezdeném is a monológomat 🙂 A barátom messze dolgozik, és csak ritkán találkozunk, ezáltal ritkán is vagyunk együtt. Szóval múlt héten itthon volt és hát minden történt aminek történnie kellett 🙂 És nem is védekeztünk. Nekem legutóbb jan 31.-én jött meg a mensim, és elméletileg a jövő héten kéne megjönnie. Mivel 28-30 napos ciklusom van. Nos a barátommal febr. 14én voltunk együtt először védekezés nélkül. Szerinted mennyi az esélye annak, hogy terhes legyek? Nagyon szeretném ha végre kismama lennék 😀 Nos a lényeg annyi, hogy az első együttlét után pár napra görcsölni kezdett a pocim, olyan petefészek tájékon és még egy jó pár napig utána is fájt. Ez eddig sosem volt jellemző rám :S Azóta már eltelt egy jó 10-12 nap, és nem tudom mikor érdemes tesztet csinálnom. Jó lenne tudni, hogy van miért izgulnom, vagy csak vaklárma az egész. Amúgy többször voltunk már védekezés nélkül együtt, de még nem fogant meg a baba, lehet én velem van a baj 🙁
    Szeretném kikérni a véleményedet és tanácsodat. Szerinted várjak szépen türelmesen és majd idővel kiderül a dolog, vagy mikor csinálhatok már leghamarabb tesztet?
    Nagyon-nagyon köszönöm a segítséget 🙂

    Válasz: Legkorábban az együttlét utáni 12. napon érdemes tesztet csinálni. A peteérés időpontja a következő mensestől visszafelé számolva a 14. nap környékén van, tehát, ha 26.-án kell neked megjönnie, akkor 12.-e (ez ciklustól függetlenül így van, de persze lehetnek egyéni eltérések is). Tehát eszerint 14.-én már elmúlt a peteérésed és kis eséllyel lehettél akkor terhes, de azért nincs kizárva.

  • csaba

    2009. február 23. hétfő

    Köszönöm a választ!

  • csaba

    2009. február 23. hétfő

    Sziasztok!

    A következő a problémám, ami nagyon aggaszt és abarátnőmet is!
    Valamikor elkezdte szedni barátnőm a gyógyszert, majd másfél évig kihagyta, ekkor rendszertelen volt a menstruációja, majd körülbelül 4 éve megint rendszeresen szedte a fogamzásgátlót. Körülbelül 1 hónapja(+1hét) megint abbahagyta magas koleszterin szint miatt.Most 27.
    A tablettamentes időszakban (elmúlt 1 hónapban), 5x voltunk együtt de csak gumival, amivel gond nem volt. Ennek ellenére 1 hete késik a menstruációja, hasi tájékon van némi panasza de más „jel” nincs a terhességre. Tesztet még nem csinált.
    Van rá esély, hogy terhes, vagy csak a gyógyszer abbahagyása miatt válik rendszertelenné a piros?

    Válasz: Valószínű a gyógyszer abbahagyása az ok. De azért csinálhat egy tesztet is, ha terhes lenne, most már biztosan kimutatná.

  • Barbi

    2009. február 23. hétfő

    Szia!
    Szombaton (először) voltam együtt a barátommal úgy, hogy nem használtunk gumit. Jan. 17-e óta szedem a Milligest nevű gyógyszert, és nemtudom, mennyire merjek benne megbízni. Eredetileg más okok miatt írták fel nekem, nem konkrétan fogamzásgátlás miatt, de közvetlen ismerőseim viszont használják e célra. (Szóval teljes bizonytalanság…) Azóta már bevettem egyzer 21 db-ot, megjött, majd azon az estén, amikor együtt voltunk, vettem be a 7.-et. A végén nem volt bennem amikor elment, de mégis szeretném tudni, hogy mekkora az esélye annak, hogy terhes vagyok?
    Köszönöm a választ!

    Válasz: Minimális.

  • n.niki

    2009. február 23. hétfő

    Sziasztok! túl vagyok a costilbegit kúrán.Voltam ultrahangon ahol két tűsző volt az eggyik 28 a másik 32mm.Az orvosom szerint ez nagyon jó sőt még ikreim is lehetnek.Eggyütt voltunk a párommal a következő három napban.Szerintetek mikor érdemes tesztet csinálnom?lehet hogy mostmár végre össze jött a baba?Válaszotokat előre is köszönöm!

    Válasz: Legkorábban az együttlét utáni 12. napon érdemes tesztelni.

  • Tina

    2009. február 22. vasárnap

    Szia!
    Egy olyan kérdésem lenne, hogy…a barátommal először csináltuk óvszer nélkül, de úgy, hogy szedek gyógyszert (Milligest)…hallottam róla olyat is, hogy nem túl hatékony, de vannak ismerőseim, akik ezt használják és bevált nekik…és már egyszer 21 db-ot bevettem, utána rendesen megjött, azóta megint elkezdtem szedni, és amikor együtt voltunk előtte vettem be a második szériából a 7.et…a legvégén nem bennem ment el..szóval az lenne a kérdésem, hogy mekkora esélye van annak, hogy terhes vagyok? :S
    A választ előre is nagyon köszönöm!

    Válasz: Minimális.

  • Gabi

    2009. február 20. péntek

    Szia!

    Beindult nálunk a babaprojekt, a klasszikus tünetek (émelygés, cici érzékenység, poci fájdalmak) már jelentkeztek, a ma megcsinált terhességi teszt negatív lett :(, a kontroll vonal is elég későn jelent meg. Lehet, hogy rossz volt a teszt? Az utolsó mens. első napja jan 21, szerintem, nem csináltam korán a tesztet. Lehet, hogy nem is vagyok terhes? Beképzelhetem a tüneteket? Elvileg holnap kellene megjönni.

    Válasz: Ha holnap kéne megjönnie, akkor túl korán csináltad a tesztet. Várd meg, hogy megjön-e és ha nem, akkor vasárnap csinálj megint egy tesztet.

  • Zsuzsi

    2009. február 20. péntek

    Szia!

    Szeretném megkérdezni, hogy mi tegyek abban az esetben, ha sok utazgatással együttjáró munkánk van és nem mindig tudunk akkor együtt lenni, amikor esetleg szükséges lenne. Milyen módszert javasolsz, amivel nagyobb esélyt tudnánk adni, hogy legyen babánk, magyarul, hogy akkor legyünk együtt amikor tényleg kell. Erre szerinted mi a legegyszerűbb módszer.
    Amiket olvastam ott azt írták, hogy sokszor jelzi a peteérést némi kis alhasi fájdalom, nos én ezt tisztán éreztem ebben a hónapban, de ez a 12-13. napon volt. Akkor tudtunk is együtt lenni az egyik napon, de a ciklusom általában több, mint 30 nap (32-34-36 változó), vagyis nem a felénél volt, illetve előtte és után a munkánk miatt megintcsak nem tudtunk együtt lenni. Van-e rá így esély, hogy esetleg sikerült a baba?
    Nagyon köszönöm válaszodat előre is.

    Válasz: Van. Ha pont peteéréskor sikerül együttlenni, akkor az esély 20%. Szerintem a legjobb, ha peteérést előrejelző tesztet használsz, valamint ha a menses elmúlta utáni 2 hétben a lehető legtöbbet vagytok együtt, ez ugyanis bizonytalan időszak, ilyenkor nagyobb a teherbeesés esélye, mint a peteérés után.

  • Tímea

    2009. február 18. szerda

    Szia,
    Jövőhéten megyek a nőgyógyászhoz kivizsgálásra. Szerinted mennyi az esélye hogy terhes legyek s azért késsen a menszeszem?

    Válasz: Mivel két tablettát is bevettél, nem hinném, hogy akkor terhes lettél, esetleg utána valamikor…

  • Tímea

    2009. február 16. hétfő

    Szia, megint én írok.( február 9-én is írtam).
    A menszeszem még most sem jött meg. Ez a tabletták természetes hatása lehet vagy esetleg terhes vagyok?

    Válasz: Lehet a tabletták hatása, de mivel ilyen sokat késik, érdemes lenne csinálnod egy tesztet. És mindenképpen menjél el orvoshoz, mert nem normális, hogy ennyit késik. Fertőzés is állhat a háttérben.

  • cica

    2009. február 16. hétfő

    Sziasztok! Sajnos megjött, teszteltem negatív lett, úgyhogy nem vagyok terhes, nem tudom már mi legyen. hónapja próbálkozunk, de eddig -szer késett hetet, E-vitamint szedek, mert a fogamzásgátló után felborult a hormonom(1,5 éve) akkor a Diane 35 nevű gyógyszert kaptam kb 1 évig szedtem meg mást a bőrömre mert kiütéses is lettem a hormonoktól. Elvileg minden rendben van most már nem tudom mi lehet, így a peteérést sem tudom kiszámolni. Aki tud tanácsot adni írjon, köszi! Már nagyon szeretnék kisbabát, és nagyon el vagyok keseredve.

    Válasz: Vegyél peteérést jelző tesztet, az pontosabb, mint a számolgatás.

  • Adrienn

    2009. február 15. vasárnap

    Hozzáfűzném az előző kérdésemhez, hogy előtte két hete voltam nőgyógyásznál, és nem mondott semmit sem, hogy bármi bajom is lenne.

  • Adrienn

    2009. február 14. szombat

    Szia!

    Kicsit csúszkál a menszeszem, kihagyott 1 hónapot, majd dec 31-én jött meg megint, akkor megvolt közel 10 napig, és most február 4-én megjött megint. Ekkor kezdtem el először fogamzásgátló tablettát szedni, és valahogy olyan érzésem van, mintha nem akarna elmúlni a menszeszem, mivel van egy enyhe barnás folyásom még mindig…nem tudom mitől. Ez mitől lehet, és mit tudnék vele csinálni?
    (Van párkapcsolatom, de még nem feküdtem le vele, pláne mert a tabletta szedését vártuk meg)

    Köszönettel

    Válasz: Ha most kezdted el a tablettát, akkor ezért lehet a barnás folyás, de okozhatja ciszta vagy polip is, érdemes lenne ezügyben orvossal konzultálnod.

  • Timke

    2009. február 14. szombat

    Szia!
    Párommal kisbabát szeretnénk, már 5. napja késik a menstruációm. csináltam tesztet, de negatív. Illetve az egyiken egy igen halvány csík látható. Állandóan a „mindjártmegjön” érzést érzem, feszül a medence és a szemérem csontom. Néha hirtelen émelygés fog el, a hőm már 5 napja 37,4 körül van. Ha a hasamon fekszem, kis gombócot érzek lent a méhemnél. Lehet, hogy azért nem mutat a teszt semmit, mert sok folyadékot iszom, vagy lehet hogy a peteérésem nekem máskor van mint 14.nap?! Ha orvoshoz megyek, látja már ultra hanggal, hogy mi van?!
    köszi előre.

    Válasz: A halvány pozitív teszt is pozitív teszt. Ha orvoshoz mész, már láthat petezsákot, de a terhességet megállapítani most még nem tudja, csak a 6. héten. A tesztek érzékenysége különböző, azért lehet, hogy halvány csík jelent csak meg, de ilyen véletlenül nem jelenik meg, csak ha van HCG hormon a vizeletben. Ha nem hiszed, 2-3 nap múlva reggeli első vizeletből tesztelj megint.

  • cica

    2009. február 14. szombat

    Sziasztok! Január 2-án menstruáltam utoljára, február 6-án csináltam tesztet, halvány csíkos volt, 3 napra csináltam, az eléggé érdekes lett, alul látszik a csík felül nem, mintha rossz lenne a teszt. Eddig terhességre utaló tüneteim voltak, most nem fáj a mellem sem, 1-2 napig volt haványan vére folyásom, nem tudom mi lehet, lehet nem is vagyok terhes? Nem merek venni tesztet, félek, hogy negatív lesz, és akkor nagyon elkeserednék, abból gondolom ezt, mert nagyon rendszertelem a menszeszem, pedig az utolsó 3 hónapban eléggé beállt 30-32 nap közé. Valaki írjon valamit, előre is köszönöm.

    Válasz:Ha egyszer pozitív volt a teszt, akkor terhes vagy, ez nem vitás. A HCG hormon, amit a teszt kimutat csak terhesség esetén van benne a vizeletben (illetve egyetlen ritka pajzsmirigy betegség esetén, de arról tudnál), a teszt véletlenül sosem lesz pozitív, gyakoribb a véletlen negatív teszt, mert a tesztek érzékenysége különböző. Tehát terhes vagy és 1 hét múlva menj el orvoshoz.

  • Beus

    2009. február 14. szombat

    Szia!
    26 éves vagyok, már van egy 3 éves kisfiam és most szeretnénk egy kistestvért. Az elmúlt hónapokban a mensturációm szoktalanul különös volt. A menses előtt 2-3 napig barnázok, aztán megjön, az első két nap viszonylag erős, utánna még 3 napig tart, de már csak minimális a mennyiség. A mensi előtti barnázás mitől lehet? Befolyásolja ez a teherbe esést? Előre is köszönöm a válaszodat!

    Válasz: A barnázás lehet felfázás vagy fertőzés jele, sőt akár ciszta vagy hormonprobléma is. Ha aggasztónak találod, vizsgáltasd ki magad. Elvileg ettől még teherbe eshetsz.

  • Kati

    2009. február 13. péntek

    Szia!
    Nekem a következő lenne a kérdésem: A HCG hormon csak akkor van jelen a szervezetbe, ha terhesség áll fenn? Nekem jan. 19.-én volt meg, a jövő héten kéne megjönnie, és a héten hétfőn volt béta HCG vérvételem. Az eredmény: 2. Ez jelenthet terhességet?

  • anna

    2009. február 11. szerda

    Szia!
    Teherbe eshetek akkor, ha védekeztünk, de bennem volt, amikor elélvezett? A gumi nem szakadt el.
    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz:
    Nem.

  • Tímea

    2009. február 09. hétfő

    Szia Ági!
    Azt szeretném megkérdezni hogy lehetséges hogy terhes legyek, ha:
    decemberben többszőr is együtt voltam a barátommal, de egy hét alatt kétszer is vettem akció utáni tablettát. Az utolsó tabletta után nem voltam vele gumi nélkül. December végén megjött a havim, de inkább barna folyáshoz hasonlított. Utána egyáltalán nem jött meg, habár a menstruáció szokásos előjeleit érzem. De mostanában nagyon sokat kell vécére mennem vizelettel.
    Válasza nagyon fontos lenne számomra.

    Válasz: Valószínűleg a két tabletta kavarta meg a ciklusodat, terhes biztos nem lehetsz.

  • Márti

    2009. február 09. hétfő

    Szia
    Kérdésem az lenne, hogy ha menses előtt 2 nappal voltunk együtt, úgy hogy egyébként össze-vissza jön meg a mensesem, lehetek e terhes?Aztán megjött…de valahogy az az érzésem…

    Válasz: Menses előtt közvetlenül is teherbe lehet esni, de mivel aztán megjött, kicsi a valószínűsége.

  • Betti

    2009. február 09. hétfő

    Szia Ági,
    A párommal december óta tervezzük a babát. Sajnos az első hónapban hozzáértésünk hiánya miatt nem sikerült az együttlét helyes időpontját megfelelően kiválasztani. Januárban viszont ovulációs tesztre és hőmérséklet mérésre alapozva ismét megpróbáltuk; a hőmérsékletem a 13. napon esett le majd a 14. napon ugrásszerűen megemelkedett, az ovulációs teszt 14. napon este körülbelül egyforma sötét volt a kontroll csíkkal, majd a 15. nap reggelén sokkal sötétebb volt, mint a kontroll csík, ekkorra időzítettük az együttlétet. Kérdésem a következő lenne, vajon elkéstünk az együttléttel, vagy megfelelően választottuk ki? Tudom, hogy a pete élettartama mindenkinél, sőt minden peténél más lehet, de elméletileg így helyes a teszt és a hőmérsékleti görbe alapján meghatározni a időpontot? Kicsit félünk, hogy már a hőmérséklet leesésekor is együtt kellett volna lennünk. A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a mai napon, illetőleg a tegnapi napon esedékes a menstruációm, heves alhasi görcsöket éreztem tegnap, ezeket a görcsöket követően minden esetben megjön a havi vérzésem, most viszont ez nem történt meg, PMS-nek nyoma sem volt, holott sajnos nálam mindig előfordul, szerinted sikerült a baba? Kételkedünk, mert lelkesen teszteltünk, de mindig negatív volt a teszt, őszintén szólva, bár tudom, hogy valószínűleg elhamarkodtuk a tesztek elvégzését, mégis kicsit félek újra tesztelni. Válaszodat előre is köszönöm, Betti

    Válasz: Most még korán teszteltetek. Meg kell várni, hogy megjön-e vagy sem és csak akkor tesztelni, ha nem jön meg (de legkorábban az együttlét utáni 12. napon) Az időzítés szerintem jó volt, erre többféle módszer van, van akik többször is együttvannak ilyenkor van, akik meg csak a tesztet veszik alapul.

  • Dóri

    2009. február 08. vasárnap

    Sziasztok!
    Kérdésem lenne, igencsak kétségbe vagyok esve. Jan21én voltam együtt a Párommal,és nem figyeltünk eléggé. Vettünk 72 órás tabit, és utána megjött rendesen febr2-án (se előbb,se utóbb,pont mikor meg kellett = volt nagy öröm:)). A menses első napján szintén együtt voltunk, nem védekeztünk. De, másnapra elmúlt a vérzés, illetve csak néhány csepp maradt. Amúgy sincs hosszú menstruációs időszakom, de 2 nap??? Nagyon kétségbe vagyok esve,nem szeretnék még babát (nappali tagozatos egyetemista vagyok). Viszont egy ideje rendszeresen kell pisilnem, bár ezen kívül semmi más „tünetet” nem érzékeltem.
    Lehetséges, hogy teherbe estem volna? A kövi mensesnek március 1-én kellene megjönnie, azt várjam meg míg megjön, vagy csináltassak tesztet, menjek el orvoshoz???
    Köszönöm szépen!

    Válasz: Semmi ok az aggodalomra, a 72 órás tabletta megkeveri a ciklust, utána rövidebb-hosszabb vérzések szoktak jelentkezni, máskor jön meg stb.

  • Viki

    2009. február 07. szombat

    mondjuk ha rendesen megvan, akkor nem vagyok terhes?

    Válasz: Igen.

  • Viki

    2009. február 07. szombat

    Nekem az lenne a kérdésem lehet ez nálam dúrva 15 éves vagyok:S
    És eléggé félek, hogy terhes vagyok.Szeretném megtudni,hogy igaz-e.Nos
    a kérdésem annyi h az együtt létünk után (1hete) volt és rá hétvégén megjött.A (exem)
    berakta … de ez normális,hogy megjött?

    Válasz: Igen, ebben a korban még gyakran előfordul.

  • névtelen

    2009. február 07. szombat

    Szia! Egy fontos kérdésem lenne! Menstruáci előtt 5 nappal együtt voltunk a párommal febr.2-án kellet volna megjönnie és már 5 napja késik! terhes vagyok? vagy csak késik a menzesem?

    Válasz: Menses előtt 5 nappal is teherbe lehet esni, ha nem jön meg 1 héten belül, csinálj tesztet.

  • timim73

    2009. február 07. szombat

    Sziasztok!Olyan kérdésem lenne hogy a 3.lombikon vagyok túl és hétfőn kell tesztet csinálnom.Tegnap elkezdtem kicsit barnázgatni ami mára csökkent.A hasam a fejem és a mellem is fájdogál. Tegnap volt a 12.nap a transzfer óta.3 gyönyörű petesejtet kaptam vissza kettő 8 sejtest és egy 5 sejtest.A hőmérsékletem eddig 36.5 volt tegnap óta 37 fok.A kérdésem az lenne lehet-e hogy tegnap volt a beágyazódásom?Lehet -e hogy terhes vagyok.11 es volt a nyálkahártyám.Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: Lehetséges, a beágyazódásnak nincsenek tünetei általában, de van aki érzi. A testhő emelkedése elvileg a peteéréskor szokott lenni, tehát ezek a tünetek akár egy második peteérés tünetei is lehettek.

  • Ica

    2009. február 05. csütörtök

    Sziasztok! Jan.9-én volt az utolsó menzeszem, és jan.21-22-23-án együtt voltunk a párommal. Febr.4-én kellett volna megjönnie, febr.3-án volt egy kis pecsételés, aztán másnap egész nap semmi, a hasam fel van puffadva, a mellem duzzadt,de más tünetem nincs.Ma reggel febr 5-én megint olyan pecsételésszerű,kevés mennyiségű vérzés jelentkezett, a hasam olyan mint egy lufi. Nem tudom mit csináljak. Lehetek terhes, vagy csak nehezen jön meg?

  • Milka

    2009. február 04. szerda

    Sziasztok

    Barátommal volt egy balesetünk a gumival utána természetesen elmentem 72 órásért
    utána abban a hónapban kétszer is megvolt. Viszont következő hónapban 20 napot késett majd megjött de nem ugy ahogy kellett neki . Sok jött és abba is maradt. Engem sok stressz ér mostanában és cipekedtem is sokat nagytakarítás miatt. Mennyi az esélye annak, hogy nem a 72 órás tabletta utóhatásaként zavarodott meg a havim hanem elvetéltem? Valamint ha esetleg elvetéltem, akkor utána a egy terhességi teszt mit mutatna ki?

    Válasz: A 72 órás tabletta szinte minden esetben megkavarja a ciklust. Általában pár napon belül erős vérzés jelentkezik és a későbbiekben is okozhat problémákat az erős hormontartalma miatt.

  • orsolya16

    2009. február 02. hétfő

    sziasztok!szóval az a próblémám h petting alatt elvéreztem,ami azt jelenti,hogy elveszitettem a szüzességem.rá 3 napra megvolt az első közösülésünk,de nem védekeztünk,mielött ment el,kivette.viszont 1jén beteg kellet volna legyek,és nem lettem az.Ugy érzem magam mind amikor rendesen is beteg kell legyek,kevés görcs,mellfájás,és derékfájás.ez azt jelenti h nem jott meg idoben naptar 1én,hogy terhes vagyok??
    köszi a választ előre is!.

    Válasz: Kicsi rá az esély, de nem kizárt. De az is lehet, hogy kicsit más lett a ciklusod az első együttlét miatt. Várj néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj.

  • Zsuzsi

    2009. február 02. hétfő

    Szia Ági!
    Rendszeresen szobabiciklizek (napi fél óra minden nap, egy éve) – nem hegymenet, de az egészséges mozgás okán mindenképpen. Szeretnénk kisbabát és az a kérdésem, hogyha közben teherbe esek – és még nem jönnek a tünetek, tehát nem tudok róla, akkor ez a rendszeres mozgás befolyásolhatja-e a babát.
    Köszönöm-Zsuzsi

    Válasz: Egyáltalán nem, nyugodtan folytathatod tovább a megszokott mozgást.

  • n.niki

    2009. február 02. hétfő

    Sziasztok!Én a clostilbegyt tablettával kapcsolatban szeretnék véleményt kérni.Januárban voltam az orvosomnál vizsgálaton mert a párommal szeretnénk még egy babát de sajnos nem akar összejönni.Azt hozzá kell tennem hogy 2007 szeptemberében volt egy terhesség megszakításom „orvosi javaslatra” tavaly decemberben meg egy 8-10 napos spontán vetélésem.Most amikor elvoltam(januárban)felírta ezt a tablettát hogy a menstruációm 3. napján kezdjem el szedni 5 napig és a menstruációm első napjától számított 10 napon belül csinál egy ultrahangot és ha van tűszőérésem(remélem jót írtam)akkor valami inekciót kapok hogy megrepedjen és akkor kell próbálkoznunk.Én ettől kicsit tartok és erről ha valaki tudna valaki nekem valamit bővebben írni azt nagyon megköszönöm.

    Válasz: Nem kell tőle tartanod, rutineljárás, mindenkinél így csinálják hasonló helyzetben.

  • noncsi

    2009. január 29. csütörtök

    még egy kérdés!ha beveszem a 72 órás tablettát és megjön amenstruációm akkor görcsoldót vehetek be vagy inkább nem? és mi van akkor ha a rendes menstruációmnak is most kel mejönnie?

    Válasz: Igen, vehetsz be görcsoldót. A 72 órás megváltoztatja a ciklust. A bevétel után pár nappal megjön és onnantól kezdődik megint a számolás.

  • noncsi

    2009. január 29. csütörtök

    a 72 órás tabletta mennyire hatásos ha éjszaka 12-kor történt a baj és másnap délután hatkor veszem be? az az 18 óra mulva!előre is kösz a választ

    Válasz: 72 órán belül bevéve hatásos.

  • Anita

    2009. január 26. hétfő

    Udv!
    Van egy kerdesem!En most veszitettem el a szuzesegem es mar az nap volt hanyingerem meg sapat voltam.Terhes lehetek?Vagy csak azert ereztem a hanyingert mert eloszor csinaltam.De visszont a baratom nem elvezett el es meg a gumi sem volt kilyukadva meg nem jott tole semmi valadek.
    Elore is koszi a valaszt!

    Válasz: Az együttlét után azonnal még semmilyen terhességi tüneted nem lehet, legkorábban 12 nap múlva. Tehát nem a terhesség miatt volt hányingered.

  • teafa

    2009. január 22. csütörtök

    Szia Ági!
    Ismét egy kérdésem lenne hozzád, ezúttal a hőmérőzéssel kapcsolatban. Miért a reggeli ébredési hőmérséklet alapján javasolják rögzíteni az adatokat? Esetemben például ma reggel 8.00kor (ébredés) 36,4 fokot mérek, míg fél órával később már 37,0-t, mely aztán napközben felmegy 37,1-re. Tehát napközben nincs jelentős változás, de reggel igen és ez az állandó hőmérsékletem (már 1-1,5 hete).
    Előre is köszi a válaszod.

  • teafa

    2009. január 21. szerda

    Köszönöm a válaszod.

  • teafa

    2009. január 21. szerda

    Szia Ági!
    Meg szeretném kérdezni, hogy ha 3. napja tart a menstruációm, de még mindig 37,1 a hőmérsékletem, lehetséges, h a vérzés ellenére baba van a dologban?
    Köszönöm a válaszod.
    teafa

    Válasz: Mindenkinél máskor esik le a hő. Van, akinél a menses elején, van, akinél a végén, tehát önmagában a 37,1 nem jelenti azt, hogy terhes lennél a menses ellenére.

  • Triksza

    2009. január 20. kedd

    Szia!

    December 15-én volt az utolsó menstruáciom első napja, mivel azóta nem jött meg ma csináltam egy tesztet, ami pozitív lett.
    Több kérdésem lenne:
    1. Január 5 körül volt pár csepp barna folyásom az lehetett a beágyazódás napja?
    2. Kb mikor menjek orvoshoz? Minél előbb vagy ráérek még pár hetet?
    3. Hányhetes lehetek?Elvileg 5-6, de gyakorlatilag nem vagyok még annyi?
    Előre is nagyon köszönöm a válaszod!Triksza

    Válasz: 1. Lehetséges. Ezt még az orvosok sem tudják megmondani.
    2. Már elmehetsz orvoshoz.
    3. A terhességi heteket mindig az előző menstruáció első napjától kezdve számítják, ezekszerint tehát 6 hetes vagy.

  • judit

    2009. január 15. csütörtök

    Szia Ági!

    December 24.-én kiszakadt a gumióvszer,amit csak a végén vettünk észre.3.-án menstruációs görcsökkel kísérve kevés kb.3-4 napig tartó barna folyásom volt(beágyazódásra gyanakszom).Azelőtt sosem volt barna folyásom.Napközben idönként émelygek,de kezdem azt hinni,hogy csak akkor amikor éppen arra gondolok.Már van két kicsi gyerekem,a legkisebbet még szoptatom,3 rendszeres menstruációm volt az utólsó hónapokban,tegnapelőtt13.-án kellett volna megjönnie.Mivel biztosan tudtam az esemény napját,attól a naptól számítva a 13.,15.,18. napon reggeli vizeletből teszteltem,más-más teszttel,de minden negatív.Most 24.-étől számítva már a 22. napnál tartok,de már nem merek tesztelni,mert félek a csalódástól,ugyanis nagyon örülnénk,ha tényleg lenne kis jövevény.Eddig sosem mértem a hőmet,de 10-én rázott a hideg,émelyegtem,szédűltem,megmértem,és 37,4 volt azóta egy nap sem ment le 37 alá,de föjjebb sem megy 37,4-nél.Az a kérdésem,hogy véleményed szerint ez lehet még terhesség,vagy más bajom van,ne áltassam magam tovább?Válaszodat előre is köszönöm:Judit

  • Eszter

    2009. január 09. péntek

    szia!
    Nagy problémám van. Az utolsó menszeszem november 8-án volt az első napja, így a következő december 8 körül kellett vona megjönnie , de nem jött meg. December 3-án voltam együtt a barátommal és sajnos nem figyletünk eléggé és nem védekezetünk kellőképpen. Most csináltam tesztet január 6-án és sajnos pozitív lett. a kalkulátor szerint november 22 körül eshettem teherbe. Az teljesen kizárt, hiszen csak december 3-án voltunk együtt. ( MOst voltam vele először és utoljára, ill. még szűz voltam)Szal ha terhes vagyok akkor hogy lehetséges a tehesség idejének -8 hét- valódisága?
    Ja. és teljességgel kizárt h megtartsam a babát! Nappali tagozatos főiskolás vagyok.
    Köszönöm a választ

    Válasz: Igen, lehet, hogy december 8.-án estél teherbe és már 8 hetes vagy.

  • Zsuzsi

    2009. január 08. csütörtök

    Szia Ági!

    Azt szeretném megkérdezni tőled,hogy olvastam valahol, hogy nem baj ha terheség előtt már elkezdi szedni az ember a kismamáknak ajánlott vitaminokat, lehetséges, hogy emiatt késik a menstruációm? Egyébként nagyon örülnénk, ha terhes lennék. Köszönöm szépen válaszodat

    Válasz: Nem, a vitamintól nem késhet a menstruációd, inkább a babától 🙂 (vagy felfázás miatt is lehet, ebben a hidegben előfordul ilyen)

  • BEA

    2009. január 07. szerda

    sziasztok nagyon szépen köszönöm a válaszatokat

  • Kata

    2009. január 06. kedd

    Kedves Agi!!!

    December 30.-an kellett volna megjönnie a verzesemnek, de kimaradt. 3 nappal kesöbb csinaltam egy tesztet, ami negativ lett. Talan tul korai volt?
    Most sem erzem annak jelet, hogy meg akarna jönni. Talan teherbe estem?
    Valaszodat elöre is köszönöm!!!

    Kata

    Válasz: Időben csináltad a tesztet, de a negatív teszt néha téved. Csinálj még egy tesztet.

  • Anna

    2009. január 05. hétfő

    Kedves Ági,
    A válszodra lenne szükségem…..most 35 éves vagyok, 8 évvel ezelőtt volt abortuszom. Azóta nem esek teherbe, de nem is terveztem előbb. Sem most, sem azelőtt nem szedtem fogamzásgátlókat. Fél eve végre rátaláltam az „igazira”, és mindketten nagyon szeretnénk babát, de sajnos eddig nem jött össze. A férjemnek az előző házasságából van két gyereke. 2 hónapja szedem a Clostil Begitet. A nőgyógyászom nem állapított meg semmilyen elváltozást, de neki nem beszéltem az abortuszról. Lehetséges, hogy orvosi segítség nélkül nem jön össze a baba?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm.
    Üdvözlettel: Anna

    Válasz: Lehetséges, de sajnos az abortusz után létrejöhetnek olyan összenövések, amik ezt megnehezítik, illetve sokszor gyakran pszichés okai is vannak, hogy abortusz után nem akar összejönni a baba. Szerintem vizsgáltasd ki magad egy másik orvossal, hogy kiderüljön, ha az abortusz nyomán hátramaradt valami.

  • bigtimi

    2008. december 30. kedd

    November 22-én volt az utolsó menstruávióm első napja! Elég pontos így december 22-én kellett volna megjönnie! Már 10 napja késik! Csináltam tesztet pozítív lett! Voltam dokinál aki szerint szintén terhes vagyok! De az ultrahangon nem látszik semmi! Kb három hete foganhatott dec 5 -én voltunk a férjemmel úgy! Szóval em tudom, hogy mikor menjek megint uh-ra? Látszania mikor kéne?

    Köszönöm Timi

    Válasz: Túl korán mentél orvoshoz. A terhességet mindig az előző menses első napjától számoljuk, tehát ha 3 hete estél teherbe, akkor most 5 hetes terhes vagy. Ultrahangon a 6. héttől szokott látszani a baba, akkor már van szívhang is, ennek megléte esetén állapítják meg hivatalosan a terhességet.