Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Az elmúlt 1 évben rengeteg kérdés érkezett hozzám (kb. napi 5-10) a teherbeesés témakörében, így idejét láttam készíteni egy részletes összefoglalót a leggyakrabban feltett kérdésekről.

 Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Teherbe eshetek-e…?

Ha megszakítással védekezünk
(vagy ha csak betette, de nem bennem ment el)
Igen, a megszakításos védekezés Pearl indexe 35, azaz 100 nőből, akik 1 éven át így védekeztek, 35 teherbe esett, ez elég nagy arány azért)

Ha kiszakadt a gumi…
Ha nem ment el benned és akkor szakadt ki a gumi, akkor kicsi az esély a terhességre, ha elment és utána szakadt el (vagy csak akkor vettétek észre, hogy elszakadt, amikor kivette), akkor nagy.

Bevettem a 72 órás tablettát, terhes maradhattam-e?
Erre minimális az esély (1% alatti), de a 72 órás tabletta megváltoztatja a vérzést, röviddel a bevétel után általában megjön és a ciklus is pár hónapig más lehet a megszokottól (valamint a vérzés mennyisége és minősége is)

Egy szem tabletta kimaradt…
Ha tablettát szedsz, akkor elvileg kimarad a peteérésed, gyakorlatilag lehet az aktus hatására extra peteérésed, de ennek az esélye minimális.

Szedem a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy mégis terhes lettem?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett 0,5% az esélye a teherbeesésnek, ami kis esély, de azért néha előfordulhat (ez csak akkor érvényes, ha nem maradt ki egy tabletta sem!)

Spermaölő kúppal védekezek, lehetséges, hogy mégis teherbe estem?
Elképzelhető, 5% erre az esélyed.

Már 1 hónapja késik és a tünetek egy része már jelentkezett, mit tegyek?
Először is tesztelj, aztán eredménytől menj el orvoshoz, aki megállapítja a terhességet vagy segít rendbetenni a kimaradt ciklusodat, megállapítani a tüneteid okát.

Csak petting volt
Ha nem került előváladék vagy spermium a hüvelyedbe, akkor nem lehetsz terhes. A spermiumok szabad levegőn hamar elpusztulnak, ezért törülközőtől, ágyneműtől (a rajtamaradt spermiumtól) sem lehetsz terhes.

Terhességi tesztek és tesztelés

Az ellenőrző ablakban nem jelenik meg semmi
Ha az ellenőrző ablak nem mutat semmit, akkor nem jó a teszt, másikat kell venni.

Negatív a teszt, lehetek-e terhes?
Lehetsz bizony! A pozitív teszt sosem téved, de a negatív teszt gyakran. Nézzük milyen esetek lehetnek:
1. Túl korán csinálod meg a tesztet Tesztelni legkorábban a következő menses első napja előtt 1 nappal lehet (vagy ha nincs rendben a ciklusod, akkor az együttléttől számítva 12-14. nap múlva)

2. Nem elég érzékeny a teszt A tesztek különféle érzékenységűek, az egyik még negatívat mutathat, mert nem talál elég HCG-t a vizeletedben, miközben a másik már kisebb mennyiséget is érzékel A terhességi tesztek érzékenységéről itt olvashatsz bővebben

3. Nem reggel teszteltél A reggeli vizelet töményebb, ezért jobban kimutatja benne a HCG-t a teszt, lehet, hogy napközben még negatívat mutat a teszt, de másnap reggel már pozitívat.

Tévedhet-e a pozitív teszt?
Egyes ritka pajzsmirigybetegségek esetén előfordulhat, hogy téved a teszt (de tudnál róla, ha ilyen betegséged lenne), egyébként nem.

Pozitív lett a teszt, mégis megjött, most akkor mi van?
Két eset lehetséges:

1. Ha csak gyenge barnás folyást, rózsaszínes gyenge vérzést észlelsz, nem túl erőset és nem állandóan, hanem foltokban, akkor terhes vagy, de valamilyen hormonprobléma miatt (ez hajlam kérdése is lehet, főként korábban már elvetélt, illetve szült nőknél fordul elő) van a folyásod (tehát ez nem rendes menstruáció) és mindenképpen mielőbb fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni. Ne ijedj meg, ez kezdődő vetélés jele is lehet akár, de nem feltétlenül, és mielőbb mész el orvoshoz, annál hamarabb kaphatsz segítséget.

2.Ha rendes erőteljes vérzésed van, akkor korai vetélésed volt, ami nagyon gyakori, a korai terhességek 20%-a így végződik.


Pozitív lett a teszt, mikor menjek el orvoshoz?

Várjál legalább 7-10 napot az orvoshoz menéssel, ugyanis a 4.-5. héten még az ultrahang sem látja a babát, legkorábban a 6. héten látható.

Mennyi idő után lehet kimutatni a terhességet?
Az “akció” után minimum 10-12 nap kell, addigra ágyazódik be a baba és akkor kezd el HCG hormon termelődni a szervezetben, amit a teszt ki tud mutatni.

Nem tudom, mikor volt a peteérésem, de a múltkor együttvoltunk és szerintem terhes vagyok. Mikor teszteljek?
Amikor utoljára együttvoltatok, ahhoz képest számolj 12 napot és akkor csinálj tesztet, ha már a 12. napon vagy utána vagy.

További teszteléssel kapcsolatos infókat itt találhatsz!

Problémák

fertőzések, betegségek és egyéb a terhesség útjában álló akadályok

Szoptatás mellett teherbe eshetek-e?
Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.

Terhesség mellett szoptathatok-e?
Igen, akár a szülésig szoptathatsz, hacsak nem vagy különösen hajlamos a vetélésre, koraszülésre (ha korábban már előfordult ilyen) és nem nyílt ki a 36. hét előtt méhszájad, illetve ha az orvosod kifejezetten meg nem tiltotta pl. gyakori, idő előtti (36. hét előtt) méhösszehúzódásokra hivatkozva.

Babát szeretnénk, de valamilyen fertőzésem van…
Ha lehet, előbb kezeltesd ki magad, mielőtt teherbe esel, de attól, hogy fertőzésed van, még teherbe eshetsz, tehát a fertőzés nem fogamzásgátló módszer.

Terhes vagyok és fertőzésem van
Emiatt ne aggódj, menj el orvoshoz és kezeltesd.

1-2 hete iszogattunk a barátokkal, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, nem lehet baja a babának?
A múlt héten antibiotikumot kellett bevennem, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, lehet valami baja tőle a babának?
Nem, az első 4-5 hétben semmilyen rendellenesség nem alakulhat ki alkohol vagy gyógyszerszedés miatt. Érdemes ezügyben elolvasni a dr. Czeizel Endrével készült riportot

Háromszor lett negativ a tesztem, es azota ketszer megjott rendesen, ugye kizárt, hogy terhes vagyok?
Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, és a mensesek a megszokott időben jöttek, akkor igen, kizárt.

Kimaradt a menzeszem és mellfeszültést, ingerültséget, fejfájást vagy enyhe barnás folyást tapasztalok, lehetek-e terhes?
Igen. Csinálj tesztet! Aztán az eredménytől függetlenül mindenképpen menj el orvoshoz. Ha babát vársz, akkor azért, mert a barnás folyás nem normális dolog és kezelni kell, ha pedig nem vársz babát, akkor a cikluskimaradás és a barnás folyás fertőzés vagy más nőgyógyászati gond jele lehet, amit kezelni kell.

Mennyi az esélye…?

Ha mindketten egészségesek vagyunk és nem védekezünk, mennyi az esélye hogy babánk lesz?
Az esély kb. 20-30 százalék egy ciklus alatt, ha pont sikerült elkapni a megfelelő időpontot. 1 éven belül kb. 85% az esély.


Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?

A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

Naptár módszerrel védekezünk, lehet, hogy terhes vagyok?
A statisztikák azt mutatják, hogy ha naptár módszerrel védekeztek, akkor a teherbeesés esélye 1 éven belül 40%. Nem mindenkinek van a félidőben a peteérése, van akinek pár nappal korábban, van akinek később van, és lehetnek extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki.

A menstruáció alatt voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, bár az esélye kisebb, mint máskor.

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig „bizonytalan időszaknak” hívják a megtermékenyülés szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Vízben voltam együtt a barátommal, úgy hallottam, a víz megöli a spermiumokat, de mégis félek, hogy terhes lettem…
A víz nem öli meg a spermiumokat, úgyhogy igen: terhes lehetsz akkor is, ha vízben voltatok együtt.

Bevettem az esemény utáni tablettát, és rá pár nappal megjött, de most a rendes ciklusom késik és hányingerem van, lehet hogy terhes vagyok?
Az esemény utáni tablettától pár nap múlva vérzés jelentkezik, és a megszokott ciklus utána néhány alkalommal elcsúszhat, mivel felborul a hormonháztartás. De persze, ha közben megint védekezés nélkül (akár megszakításos védekezéssel) voltatok együtt, akkor a egy másik alkalommal mégis teherbe eshetsz.

A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/terhes-vagyok-vagy-nem

Peteéréssel kapcsolatos kérdések

Lehet érezni a peteérést?
Ha nagyon ismered a szervezeted jelzéseit, akkor igen, lehetnek ráutaló jelek: enyhe menstruációs görcs szerű fájdalmak, alhasi szurkálás.

Honnan tudhatom, hogy peteérésem van?
Többféle módon tudhatod meg, mikor van a peteérésed
1. Ha rendszeresen hőmérőzöl, akkor a peteérés időpontjában leesik a hőd (a módszerről bővebben itt olvashatsz)
2. Használhatsz ovulációs tesztet is, ami a peteérés időpontját pontosan jelzi
3.Megnézheted a méhnyaknyákodat is. Ehhez a hüvelyedből kell mintát venned (tiszta kézzel). Normál állapotban a nyák fehér és ragadós, de a peteérés időpontjában a nyák átlátszó és nyúlós lesz és úgy néz ki, mint a tojásfehérje.

Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt 2-3, utána pedig 1 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.

Menstruáció és terhesség

Az előző menstruációm más volt, mint a többi, lehet, hogy terhes vagyok?
Önmagában az, hogy máskor jött meg, esetleg kevesebb vagy több vérzés volt a szokásosnál nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a terhesség ellenére megjön (nagyjából a szokásos időpontban), akkor enyhe barnás folyást tapasztalhatsz, ami szakaszos és csak 1-2 napig tart. Ha folyamatosan vérzel, és több napon át, akkor nem vagy terhes (vagy terhes voltál, de elvetéltél, ez a korai terhességek 20%-ban előfordul)
Ha mégis gyanakodsz, csinálj egy tesztet, a menses időpontja után már ki kell mutatnia a terhességet.

Nem jött meg a mentruációm, de a ciklus utolsó napjaiban együttvoltunk, lehetek terhes?
Igen, lehetsz, de ezt ebben az esetben a teszt a menses első napjaiban még nem mutatja ki. Az együttléttől számolj 12 napot és akkor már tesztelhetsz.

Lehet-e érezni a beágyazódást ? És hanyadik napon van?
A fogantatástól számított 7-12. nap között van valamikor és igen: az érzékenyebb kismamák megérzik.

Pár napja kellett volna megjönni, de nem jött meg. Érezhetek már tüneteket? Mikor teszteljek?
Igen, most már érezhető. 2-3 napot várjál és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Már meg kellett volna jönnie, de nem jött meg. Csináltam tesztet, de negatív lett, akkor most nem vagyok terhes?
Lehet, hogy terhes vagy, de nem volt elég érzékeny a teszt vagy nem reggel csináltad. Emellett még az is lehet, hogy a ciklus végén estél teherbe, ezért még korai volt a tesztelés. Várjál néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Még nagyon fiatal vagyok a terhességhez

Hogyan mondjam el a szüleimnek?
Mindenképpen beszélj őszintén a szüleiddel. Igen, nagyon kellemetlen lesz, biztosan meg fognak szidni, de fontos, hogy segítsenek neked megoldani a helyzetet akárhogy is alakulnak a dolgok. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy vársz hetekig és halogatod, mert akkor már sokkal nehezebb lesz akármilyen döntést is meghozni. Segítséget kaphatsz a Kiáltás az életért Alaptványtól is, akik segítenek a tesztelésben, és lelki segítséget is nyújtanak. Itt éred el őket: http://www.valsagterhesseg.hu/

Az első tünetek

Fájdogál a hasam, terhes lehetek?
Önmagában az alhasi fájdalom lehet a közelgő menses jele is, de felfázás is okozhatja. Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor a menses elmaradása, valamint a pozitív teszt alapján mondhatod, hogy terhes vagy.

A mellemből átlátszó előtej szivárog, lehet, hogy terhes vagyok?
Ez lehet a terhesség jele is, de hormonzavar és hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása is okozhatja, illetve, ha 1 éven belül hagytad abba a szoptatást, akkor amiatt is lehet.
Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/elotej-a-terhesseg-alatt

Két hete voltam orvosnál,merthogy a tesztem pozitív lett.Az orvos azt mondta,2 hét múlva menjek vissza, mert még kicsi a terhesség s csak a petezsák látszik.Ezt követően 2-3 napig jelentkezett a reggeli hányás,de már 2 napja nincs ilyen…Igaz egész nap émelygek,furcsán érzem magam,de ez az elmaradás aggaszt nagyon.Lehet,hogy nem él bennem a babám?
Ha émelyegsz, akkor nincs gond. Ha elhal a baba, akkor minden tünet megszűnik teljesen, nincs émelygés sem.

7 napja erzekenyek a mellbimboim, es fajdogál a hasam lent. Lehet, hogy terhes vagyok?
Az érzékeny mellek és a hasfájogatás egyaránt terhességi tünet, de a közeledő menses előjele is lehet, ezért érdemes megvárni, hogy megjön vagy nem és ha nem, akkor csinálni egy tesztet.

Mostanában eléggé megnőtt a hasam, és kemény is. Nem tudom, hogy ez terhesség-e, vagy csak meghíztam.
A hasnövekedés és a kemény pocak nem jellemző a koraterhességre. Puffadás jelentkezhet, de arról érzed, hogy emésztési dolog. A várandósoknál nem a pocak növekszik, hanem az alatta levő rész először, de ez csak a 12. hét után szokott kifejezetten és szemmel láthatóan is jelentkezni.

A dokim végzett hüvelyultrahangot, és azt mondta kissé meg van vastagodva a nyálkahártyám, de azt mondta, ez még nem terhesség. Most akkor mi van?
Korán mentél el orvoshoz, ezért az ultrahangon még nem látta a babát. A terhességet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha már van a babának szívhangja (kb. a 6. héten lehet ezt már észlelni).

Hőmérőzéssel kapcsolatos kérdések

36,9 a testhőm, most akkor terhes vagyok?
A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.

Hőemelkedésem van, terhes vagyok?
A magasabb testhő a cíklus végén normális dolog, mindig van. Az a lényeges, hogy a menstruáció várható első napján leesik-e (ezesetben meg fog jönni) vagy nem. De fontos tudnod, hogy van, akinek nem a menses első napján esik le, hanem csak közben, ezért ez a módszer nem 100%-os a terhesség megállapításában.

A hőm csak 36,5, akkor nem is vagyok terhes?
Nem a testhő mértéke számít, hanem a korábbi adatokhoz viszonyított mértéke. Ha több hónapon át folyamatosan mérted a testhőmérsékletedet, akkor tudod, hogy mennyi szokott lenni a hőd peteérés előtt, alatt és utána. Van, akinél ez az érték eleve alacsonyabb, így a peteérés utáni megemelkedett testhőmérséklet is alacsonyabb lesz. Mindemellett az is lehet, hogy nem volt peteérésed, azért alacsonyabb még a hőd.

A hőmérőzésről bővebben itt írtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/terhessegi-testhomerseklet

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 223 Comments

  • Dorci

    2008. december 29. hétfő

    Szia Ági

    Köszi a múltkori válaszodat. Továbbra is jótanácsra lenne szükségem (ha nem ez a megfelelő topic , akkor előrenis bocsi)
    Sajnos fény derült a problémámra: szerencsére nem ciszta, hanem „csak” petefészek gyulladás. Az ügyeleten állapították meg 27-én UH-val, de semmi gyógyszert nem írtak fel (ügyeletben nem lehet) és csak fájdalomcsillapítót javasolt a doki az alhasi görcsölgetésre. A kérdésem az lenne, hogy mennyi ideig tart és mit tehetek ellene itthon?
    Illetve, hogy a kicsi lányom jövő heti babaúszására mehetek-e már? Mikor lehetek benne biztos, hogy meggyógyultam?

    Válaszodat előre is köszi

    Üdv
    Dorci

    Válasz: Vízbe még semmiképp ne menjél, mert ettől súlyosabb lehet a betegség. 2-3 hét kell, míg teljesen rendbejön.

  • BEA

    2008. december 29. hétfő

    16 HONAPJA NINCS MENSESEM ÖSSZ VISSZ TERHESÉG SZOPTATATÁSSAL EGY IDEJÜLEG LEHET HOGY SULYOS BETEG VAGYOK KÉREK MINDENKIT ADJON TANÁCSOT EVVEL AZ ÜGYEL ÉS SEGITSENNEK

    Válasz: Ha szoptatsz, akkor amiatt nem jön meg. Sok anyukának a szoptatás teljes ideje alatt nem jön meg, akkor sem, ha a gyerek 3 éves koráig szopik.

  • BEA

    2008. december 29. hétfő

    sziasztok lenne egy kérdésem hozátok 6 honapja együtt vagyunk a párrommal és még most sem vagyok terhes.MITÖL LEHET EZ.
    NEKEM VOLNA EGY OKOM AMIRE ÉN GONDOLOK A PÁROMM EGY IDÖBEN TULZOTTAN SOKAT ITTA A PEPSI KOLÁT DOHÁNYOZNI NEM DOHÁNYZIK. DE ÉN IGEN 4 ÉVE. LEHET EZ NAGYON NYOMOS OK
    KÉRLEK ADJATOK EGY OLYAN TANÁCSOT HOGY ESHETEK TEHERBEN ELÖRE IS HÁLÁS KÖSZÖNETEL ANNA

    Válasz: Fél év után még nincs min aggódni. 1 évet szoktak javasolni az orvosok a próbálkozásra, ha azalatt nem jön össze a baba, akkor érdemes kivizsgáltatni magatokat. Egyébként 1 éven belül védekezés nélkül a nőknek 85%-a esik teherbe, további 10% két éven belül.

  • n.niki

    2008. december 28. vasárnap

    Sziasztok!Nekem is lenne egy kérdésem.A párommal szeretnénk babát,ezért június óta nem szedek fogamzás gátlót és nem is védekezünk.Pár napja csináltam egy tesztet amin haványan jelent csak meg a csík.Énmár kezdetm örülni hoy össze jött.A menstruációm nem jött meg de azóta csináltam még két tesztet de mindeggyik negatív lett.A kérdésem az lenne hogy lehet hogy lehetek-e terhes vagy csak simán felfáztam?

    Válasz: A pozitív teszt sosem csal, azonban a negatív teszt gyakran, tehát az első tesztnek volt igaza. Szerintem várjál néhány napot és csinálj megint tesztet, de mindenképpen reggel és ugyanabból a márkából, mint az első teszt volt. Ha negatív, de nem jön meg, menj el majd orvoshoz, ha pozitív, akkor várd meg az előző mensesedtől számított 6. hetet és akkor menj el orvoshoz (hamarabb felesleges,mert nem tudják megállapítani a terhességet)

  • feri

    2008. december 27. szombat

    hello nekem egy kérdésem lenne a barátnőmmel egy hete lefeküdtem és kijukadt a gumi de észre vettem és kivedtem mielőtt elélveztem volna de lehet h egy két csep belekrült nlehetséges h terhes lesz a bnőm? észre vettem rajta h többet eszik mint amennyit szokott és egyszer elájult magas vérnyomás miatt megmértem neki othoni vérnyomás mérővel
    a menstruácioja már 1 hónapja nem volt köszönöm a választ

    Válasz: 1 héttel az együttlét után még nem lehetnek terhességi tünetei. Ettől függetlenül lehet terhes, de az legkorábban csak 1 hét múlva derülhet ki. Ha addig nem jön meg neki, csináljon tesztet.

  • BEA

    2008. december 27. szombat

    22 ÉVES VAGYOK 2 KISLÁNY ÉDES ANYA. ÉS AZZAL A HOZÁSZOLÁSAL FORDULOK HOZZÁTOK
    HOGY VAN EGY 7 HONAPOS LÁNYOM ÉS MIOTA MEG SZÜLETETT NINCS MENSESEM
    ÉS MOST IS SZOPTATOM TEHERBE ESHETEK E

    Válasz: Igen. Ha a kicsi már elmúlt 6 hónapos, akkor szoptatás mellett is teherbe lehet esni.

  • Henna

    2008. december 27. szombat

    Szia Ági!
    Épp tegnap volt 3 hete, hogy késik a menstruációm. A terhességnek az elmaradt vérzésen kívül nincs jele (bár a 3 hét alatt kb 2-3 alkalommal éreztem úgy “mintha meg akarna jönni”).
    Tesztet még nem csináltam, mert 3 hónapja hagytam abba a fogamzásgátló szedését, ezidáig 2-5 nap késéssel, de minden alkalommal megjött. A párommal csak megszakítással védekeztünk.
    Ha terhes lennék, akkor most lennék kb. 4-5 hetes. Ma veszek tesztet és holnap reggel az első dolgom lesz megcsinálni.
    Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e, hogy bár nincsenek más jelek (a kávét is úgyanúgy megiszom, mint eddig, nem zavar a szaga sem; se hányingerem nincs), lehetséges, hogy mégis terhes vagyok!? Elvileg kellene már, hogy valami tünete legyen!?

    Válasz: Ha 3 hete nem jön meg, akkor 7 hetes terhes vagy, ugyanis a terhességet az utolsó menses első napjától számolják. Ennyi idősen pedig már szoktak tünetek lenni, de ez egyénenként változó. Van, akinél intenzíven jelentkeznek tünetek, van, akinél semmi nincsen, a valóban fontos jel, az a menses kimaradása.

  • Móni

    2008. december 23. kedd

    köszönöm a választ.azért ha mégis sikerült, megírom:)tesztelek nem sokára, mert bármi lehet.az a helyzet h majdnem 100%ra azt érzem hogy az vagyok….de nem akarom még elkiabálni.majd megírom ha sikerült!üdv nektek, boldog karácsonyt!

  • Dorci

    2008. december 23. kedd

    Szia Ági
    Szeretnék segítséget kérni tőled: 11 hónapos baba anyukájaként létezik, hogy bár már július óta van menstruációm (aug.-ban kimaradt, de minden
    hónap kb 12-13-án jön meg), decemberben is volt 10-től a
    szokásos napokkal, mennyiséggel, és ennek ellenére újra
    peteérés zajlódik le 10 nappal később? (Aug. közepe óta nem szoptatok, fogamzásgátlót nem szedek)
    Konkrétan 20-21-22-én több-kevesebb barnás valami volt
    (mint a menstruáció utolsó napjaiban), illetve vasárnap (22-én)
    délután konkrétan kevés vér is távozott. Kicsit a pocakom is
    fájt, de nem vészesen. Az ezt megelőző napokban a fejem is
    szétrobbant és „idegbeteg is voltam” – mint minden hónapban
    szokásosan. Hétfőre nem nagyon volt semmi látható jel, csak érezhető. Még ma is, mintha meg akarna jönni.
    Mit gondolsz, mi lehetett/lehet ez? Létezik, hogy még nem állt
    be a normális menetrend? Azelőtt nekem soha nem volt ilyen,
    hogy 10 napra rá megint van valami…
    Vagy esetleg vegyek még karácsony előtt egy tesztet, hátha az enyém lesz a legnagyobb ajándék a családnak? ;o)

    Nagyon megköszönném, ha tudnál még kari előtt írni ;o)

    Előre is köszi és nagyon kellemes, boldog karácsonyi
    ünnpeket kívánok!

    Üdv
    Dorci

    Válasz: Bocsi, hogy csak most válaszolok, de a gyerekek betegek voltak egész karácsonykor…
    Szülés után nagyon gyakori, hogy a peteérést jobban érzi az ember és jelei is vannak, de a 3 napi barnázás kicsit sok. Szerintem ne foglalkozz vele egyelőre, de ha megint hasonló jelentkezne, fordulj orvoshoz, mert szülés után gyakran előfordul ciszta (a baba „melléktermékeként”), ami többek között ilyen barnázásokat, vérzéseket okozhat, illetve elhúzódó mensessel járhat, és ezt kezeltetni kell (pláne, ha tesót is szeretnétek)

  • Mónika

    2008. december 21. vasárnap

    Sziasztok!
    elég tanácstalan vagyok.nem tudom terhes vagyok -e, vagy sem.
    A menstruációm kiszámíthatatlan, mindíg úgy jön meg ahogy akar, vagy éppen meg sem jön.Most December van,ebben a hónapban megjött, de novemberben kimaradt.Tehát a kérdésem az, hogy teherbe eshettem e ,ha december 10.-én jött meg, és 15.-én,16.-án, és 17.-én nem védekeztünk.kb.18.-20.-ig egyik pillanatról a másikra elkeztett belőlem először folyni valami sűrű fehér,aztán barnás fehér.ami 21.reggelre már 20.-án este el is tünt.a hasam bal oldalon szurkál,és görcsölgetek picit.nem vészes.
    eddig ennyi furi tünet van.de az a helyzet, örülnénk ha sikerült volna.
    előre is köszönöm a tanácsokat.
    minden jót.

    Válasz: Ennyi idő után még nem lehetnek terhességi tüneteid, csak legkorábban 12 nappal az együttlét után, amit érzel az inkább a peteérés tünetei lehetnek vagy felfáztál.

  • brekeke

    2008. december 17. szerda

    Szia Ági!Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzád,hogy a testem 37,1 fokos ez mitől lehet?A tegnapi napon volt peteérésem.

    Válasz: Peteéréskor elvileg visszaesik egy napra a hő, aztán megint felmegy. Ha tehát tegnap is ennyi volt a hőd, akkor valami betegség lehet a háttérben (egy fájós fog is elég), ha viszont csak ma lett magas, akkor ez normális a peteérés után.

  • margitka

    2008. december 16. kedd

    szia
    az a helyzet hogy november 24iken egyutt voltam gumi nelkul valakivel,es azota mar meg kellett volna jojjon – sot mar reg meg kellett volna jojjon….es most december 14ikerol 15ikere virrado ejjel szinten egyutt voltunk.ma 16ika van es jott valami barna nagyon gyenge folyasom.amugy nagyon osszevissza szokott megjonni – legutobb is sokat kesett.lehet hogy terhes vagyok?vagy lehet hogy eddig nem voltam es most 14iken estem teherbe?es ha most beveszek bogyot akkor nem leszek?amugy fajt a hasam es a derekam egesz nap (lehet hogy csak pszihes alapon es probalom azt hinni hogy faj?) volt mar maskor is hogy csak barna meg rozsaszines folyasom volt 3-4 napig es gyenge.Viszont normalisan sokaig tart es renedesen piros szokott lenni.most megint barna es nem is jon rendesen csak epp olyan lett a bugyim tole delben azota semmi.de a hasam faj.jaj micsinaljak?!?!?terhes vagyok?nem vagyok?vegyek be bogyot?hasznaltunk gumit de a legelejen elfelejtette feltenni.most mi van?leci irj hamar mert megorulok..

    Válasz: Csinálj egy tesztet.

  • kétségbe esett lány

    2008. december 13. szombat

    Kérlek segítsetek!Együtt voltam a párpmmal és védekeztünk is gumival….de a végén nem emlékszek,h megnézte e,h nem e lyukadt ki,de ő azt mondta,h megnézteés ,h semmi baj nem volt..tuti,h nem lyukadt ki,de én úgy hallottam,h ha szeretkezés után folyik belőlünk valami akkor az a spermimum!Ha nem szakadt ki a gumi és folyt belőlünk az a bizonyos…akkor az minek a jele?lehet,h cs a fiú kamuzott és kiszakadt a gumi…?kérlek sürgösen írjatok mert nagyon nagyon kétségbe vagyok esve…:S:S:S:S:S:'(:'(köszönöm!

    Válasz: Nemcsak spermium folyhat belőled utána, hiszen közben nedvesedsz és az is folyhat. Plusz folyásod is lehet pl. ha pont peteéréskor voltatok együtt

  • Magdi

    2008. december 10. szerda

    Kedves Ági!
    Köszi az eddigi tanácsokat,számomra mind nagyon hasznosak!Most meg egy nagy gond elött állunk!Kislányom 4,5 hónapos,csak szopizik,kis suly miatt éjjel is,s mégis terhes maradtam.Legalább is ugyanolyan rosszullétek,mint kislányommal,és a teszt is pozitiv lett a tegnap.Dokihoz pénteken kaptunk időpontot.Sajnos nem tarthatom meg,szeretnénk még kistestvérkét,de most még nem!És ami a legjobban aggaszt,az az,hogy szoptathatom-e tovább majd a picit a terhességmegszakítás után?Nem apad-e el a tejem?Az utobbi napokban majd minden órában kéri a cicit s bár láthatólag elég keveset szí-ám szopizik annál többet-mégsem sír,mikor leveszem,hogy éhes!Mégis kb.egy -két óra múlva ulyra cici kell.Talán van valami más íze is a tejnek?
    Talán tehetek-e valamit,hogy továbbra is legyen tejem?
    Köszönöm előre is válaszodat!

    Válasz: Igen, a tej íze megváltozhat a terhességtől, de az is lehet, hogy egy növekedési ugráson megy keresztül, ezért több tejre van szüksége. Szoptasd gyakrabban napközben és egy szoptatás során többször váltsatok mellet, így pár nap alatt több tejed termelődik majd.

    Jól gondold meg, biztosan szeretnéd-e elvetetni a második babát, mert a terhességmegszakítás során olyan gyógyszereket fogsz kapni, ami miatt néhány napig biztosan nem szoptathatsz. Ezért még mielőtt megcsináltatnád, fel kéne iratnod a gyerekorvossal tápszert arra az időre a kislányodnak, neked pedig fejned kell abban a pár napban, hogy ne apadjon el a tejed. Utána nem lesz egyszerű visszaszoktatni őt a cicire, mert a cumisüvegből egyszerűbb enni, lehet, hogy ez egyben a szoptatás végét is jelenti majd.

    Őszintén szólva (nem akarok beleszólni), de nem olyan rossz dolog ám, ha kis korkülönbség van a gyerekek között. Így jobban összenőnek, és neked is egyszerűbb lesz (az eleje még nehezebb, tudom, nálam is hamar jött a második gyerkőc, de aztán egyre könnyebb velük, ahogy nőnek, neked pedig jó, mert még benne vagy a babázásban, amikor jön a második, nem kell megint belerázódni)

  • LOLITA

    2008. december 09. kedd

    ESETLEG, HA BE VENNÉK MÉG 1 ADAG TABLETTÁT???

    Válasz: Menj el orvoshoz, ezt így nem lehet, hogy magadon kísérletezel… Te is beteg lehetsz tőle!

  • LOLITA

    2008. december 09. kedd

    PÉNTEKEN VETTEM BE A GYÓGYSZERT, DE MÉG NEM JÖTT MEG… SAJNOS ELÉGGÉ HÁNYINGEREM IS VAN! KB. MENNYI IDŐ ALATT HATHAT EZ A TABLETTA, MENNYIT ÉRDEMES MÉG VÁRNOM. VAGY KEZDJEK EL INTÉZKEDNI S.O.S… ???

  • kinike

    2008. december 08. hétfő

    sziasztok
    létezik e valamilyen gyogyszer vagy valami olyan nőknek akik már vetéltek el, és ezt megelőzzék következő terhességnél vagy legalábbis le csökkentsék az eséjét!

    Válasz: Sajnos ilyen nincs, de érdemes kivizsgáltatni magad, mielőtt megint próbálkoztok, hátha kiderül, mitől volt a vetélés (pl. fertőzés, polip, hormon-gondok stb.)

  • LOLITA

    2008. december 06. szombat

    HOGY PONTOSÍTSAK, NEKEM NEM JÖTT MEG, AZ IDŐPONTHOZ KÉPEST 1 HÉTRE RÁ VETTEM BE A 2 TABLETTÁT. MEG JÖHET ETTŐL A MENSESEM? MENNYI IDŐ MÚLVA?
    ÉN MINT MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR AUSTRIÁBAN IGÉNYBE TUDOM-E VENNI A TABLETTÁS MEGSZAKÍTÁST, MIVEL SEMMIFÉLEKÉPPEN NEM SZERETNÉK MŰTÉTET!
    MILYEN FELTÉTELEKKEL VEHETEM KINT IGÉNYBE EZT AZ ELLÁTÁST?
    KÖSZÖNETTEL
    LOLITA

    Válasz: Elvileg igen, megjöhet tőle. Fogalmam sincs az osztrák szabályokról, szerintem csak fizetés ellenében tudod igénybe venni a megszakítást kint.

  • lina

    2008. december 06. szombat

    Sziasztok
    Az lenne a kérdésem: 3 hónapig szedtem fog.gátlót /belarát/ az orvosom javaslatára mert nem volt rendszeres a mensim, kedden hagytam abba! Nagyon szeretnénk babát! Menyit kell várnunk! Szerintem ez a három hónap nem volt olyan sok!

    Válasz: Elkezdhettek próbálkozni, de tudnod kell, hogy a hormonok 3 hónap alatt ürülnek ki a szervezetből, tehát addig kisebb az esélye a babának.

  • LOLITA

    2008. december 02. kedd

    Nekem okt. 28án volt meg utoljára, előtte augusztusban volt 1 +szakításom. Többet nem szertnék, nem tudom hogy tartok megint itt védekeztünk. Ráadásul gerincröntgen vizsgálatom is volt.
    Ha beveszek egy esemény utáni tablettát, van még esélyem, hogy megjön és nem lesz terhesség?

    Válasz: Igen.

  • kira

    2008. december 01. hétfő

    Sziasztok
    az lenne a kérdésemhogy beágyazódásnál lehet e pecsételő vérzés
    mert nekem volt 2 napig és utánna kezdet fájdogálni a mellem!
    a pecsételő nem lehetett mensi mert annak még volt hátra ideje!
    Talán terhheség lesz?

    Válasz: Lehetséges, de ritka eset.

  • Moncsi

    2008. november 30. vasárnap

    Szia Ági!
    Lenne hozzád egy kérdésem.Próbáltam utána nézni ennek a dolognak de nem találtam semmi személyre szólót.
    A kérdésem az lenne,hogy ma reggel volt egy kis barnás folyásom de ez most estére rózsaszínes vér lett.A hasam is egy kicsit fáj de a mensinek még van kb.1 hete.Az ki van zárva.Felfázás és egyéb fertőzés megint nem lehet mert 1 hete voltam nőgyógyásznál és semmi bajom nincs.De még ilyen barnás folyásom sosem volt.Kérlek segíts a kételyeimet eloszlatni!
    Mi lehet ez?Talán egy kisbaba?

  • andi25

    2008. november 28. péntek

    sziasztok már reggel írtam nektek hogy 3-ik levél gyogyszer mellet mos volt 2 napos pecvsételő vérzésem egy pár napja és 3-4 napja feszűl a és fáj a mellem! most azt vettem észre hogy ami kedvenc meltartóm eddig kényelmes volt már kicsinek tűnik nov.8-án jött meg rendesen a pecsételőt pedig 22-én észleltem! Multhéten voltak szédülési problémáim is 4 napig! sok blogot olvastam már más oldalon hogy gyogyszer mellet is sok nő esik teherbe! elképzelhető nállam is? vagy csak a hormon tartalmú tabletta szótakozik!

    Válasz: Ha 8.-án volt meg, akkor még nem érezheted a terhesség tüneteit, túl korán lenne. Szerintem inkább csak a tabletta szórakozik veled.

  • andi25

    2008. november 28. péntek

    sziasztok az a gondom hogy 2,5 hónapja szedek fog.gátlót belarát! ebbe a honapba kb a gyogyszer 11-dik szeménél jártam mikor pecsételő vérzésem volt 2 napig, még van 5 szem gyogyszerem de feszül és fáj a mellem! viszont amiko 2 levél közt voltam a párommal abszolult nem védekeztünk! Mi lehet azoka! Hormon zavar vagy terhesség? kérlek válaszolj!

    Válasz: Elvileg két levél között nem eshetsz teherbe, de azért a tabletta is csak kb. 99%-os hatékonyságú, tehát akár terhes is lehetsz. Ha már legalább 2 hét eltelt az együttlétetek óta, csinálj egy tesztet.

  • Edit

    2008. november 26. szerda

    kedves Ági!
    Multhét csütörtökön voltam orvosnál aki megállapitotta, hogy csúnya, gyulladt a méhszájam. Erre dalacin hüvelykrémet irt fel. Azt is mondta hogy most biztos nem lesz baba/uht is csinált/ ezért következö nap csináljak terhestesztet ha az negativ akkor norculutot szedjek, hogy rendesen megjöjjön, mert hónapok óta ez is probléma, hogy sokat barnázok és szinte nincs is rendes mensem. Írt fel closyt is hogy ciklusomat rendezzük, mert a hömérözés és lh teszt alapján általában a 18 napon volt a pé-m de már a 25-26 napon barnáztam is. Gondolta hogy majd ez megnöveli a második szakaszt azzal, hogy elörébb jön a pé.
    Hónapok óta probálkozunk babával/ sajnos már 3 vetélésem(elhalás )volt. kiderült, hogy a prolaktinom magas arra szedek napi 1 bromocriptint.
    másnap csináltam tesztet negativ lett, de én éreztem, hogy terhes leszek csak még korai… szombaton már pozitivat teszteltem 🙂
    az orvosom mondta hogy szedjek napi 3×2 duphastont az elözmények miatt.
    azt meg sajnos elfelejtettem megkérdezni mi legyen a dalacinnal és azóta meg nem tudom elérni.
    Kérdésem: ilyen korai terhességnél lehet-e használni a dalacin hüvelykrémet nem okoz-e problémát a babánál? Tudom, hogy a gyulladás is veszélyezteti, de nem tudom most mi a kevésbé rossz. van még a hétnapos kezelésből 3 db. ezt elhasználjam még vagy hagyjam abba?
    Az eddigi 4 nem okozott problémát?
    Sokat pihenek és magnéziumot is szedek, mert tegnap volt egy törlésnyi rozsaszinü folyásom-de több nem és nem is görcsölök. igazából nincs semmi tünetem. ezt a folyást okozhatja a krém?
    még egy kérdés mikor mehetek a legkorábban uh-ra, hogy akár csak a petezsákot lássa az orvos? a beágyazódástól számitva hányadik napon?
    Válaszod köszönöm, nagyon aggodok.
    Üdvölettel: Edit

    Válasz: Ne hagyd abba, de szólj az orvosnak, hogy használod, mert ez egy antibiotikum, ezért csak akkor lehet terhesen használni, ha az orvos kifejezetten ajánlja.

  • Gabi

    2008. november 24. hétfő

    Mi lehet az oka, hogy minden terhességi tünetet észlelek magamon (vérzéskimaradás, több, mint egy hete; mellfeszülés; émelygés; tartós magas hőmérséklet; igaz halvány, de kétcsíkos terhességi teszt), mégis a mai ultrahangvizsgálaton az orvos a petefészkemben lévő két tüszőn kívül mást nem látott? Sürgősen várom válaszát! Nagyon aggódom!

  • Alex

    2008. november 24. hétfő

    Azt elfelejtettem írni, hogy most vagyok a ciklus 35. napján és ilyenkor már mindig szokott lenni pecsételő vérzésem. De ennek most semmi jele, de már közel 2 hete azt érzem, hogy leszakadnak a melleim.

  • Alex

    2008. november 24. hétfő

    Múlt héten már kérdeztem öntől egy másik fórumon, hogy lehetek-e terhes. (Utolsó menses okt. 20, a ciklusom 28-35 napos, november 7-én voltam együtt a férjemmel.) Teszteltem már kétszer, először 17-én, akkor korán volt (negatív lett) és azt írta, hogy 4-5 nap múlva próbáljam újra. Teszteltem is 22-én reggel, de megint negatív lett, de még mindig nem jött meg. Most akkor terhes vagyok, vagy sem? Ráadásul sok mindennek utánajártam ezzel kapcsolatban, és van aki azt írja, hogy a beágyazódás folyamata több mint egy hét is lehet. De olvastam teljesen más információkat is. Szóval a kérdésem az, hogy akkor mi is lehet velem? Válaszát köszönöm!

  • Broccola

    2008. november 23. vasárnap

    Kedves Ági! Azért írok, mert nem láttam az én kérdésemhez hasonlót. A párommal október 10-én voltunk utoljára együtt. Ő külföldön dolgozik, és sajnos csak ritkán látjuk egymást. Emiatt abbahagytam a tabletta szedését, szeptemberben már nem szedtem, óvszert használtunk. Abban a hónapban még menstruáltam, de azóta nem. Csináltam egy terhességi tesztet 1 hete, az negatív lett, de még mindig nem menstruálok. A hasam furcsán feszül, kicsit kemény, és fáradékonyabb vagyok a szokásosnál. Állandóan pisilnem kell, és a melleim is feszülnek. Mindig azt hiszem, hogy azért, mert akkor már másnap megjön, de nem. A teszt ellenére lehet, hogy terhes vagyok?

    Válasz: A tabletta abbahagyása után gyakran felborul a ciklus, mert 3 hónap kell amíg a hormonok kiürülnek a szervezetből. Ilyenkor előfordul, hogy egy darabig nem jön meg, aztán meg összevissza jön meg. Mivel neked már egy hónapja nem jött meg, érdemes lenne orvoshoz fordulnod ezügyben.

  • Ági

    2008. november 20. csütörtök

    Szia!
    Az lenne a kérdésem, hogy elvileg holnap töltöm be az 5. hetet (2 poz. teszt reggel és du. is), dokinál még nem voltam. Épp emiatt aggódom, h valami nem lehet rendben.
    Normális, ha nem nagyon feszülnek a melleim? Csak nagyon picit és nem is mindig, néha kicsit jobban. A szagokat jobban érzem és szúrkál a hasam másfél hete.
    ???? Annyira szeretném a babát!

    Válasz: Igen, ez normális. A tünetek néha erősebbek, néha gyengébbek.

  • kicsilány

    2008. november 19. szerda

    Azt hiszem engem átvágott a nőgyógyász.:(
    A menstruáció előtti napon együtt voltunk a párommal és ugyan védekeztünk ,de lecsúszott az óvszer…Én hívtam a dokit , hogy légyen-e bevéve esemény utáni tabletta,de azt mondta …neee!Nem igen van esély a teherbeesésre és a tabletta felborítja a hormonháztartást !
    De úgy látom olvasgatás közben , hogy sok mindenkinek jött így össze a baba!
    Most akkor várhatom , hogy jön-e a gólya vagy se?
    Megverem a jó embert.NA ,jó ez csak rossz vicc volt!
    Azért jó lenne, ha tudnátok úgy százalékos arányban mondani valamit , hogy mennyi az esély , hogy „úgy maradtam”

    Válasz: 1-2% közötti.

  • Vida Agi

    2008. november 17. hétfő

    Bogyó, attól függ, mit tartalmaz a rutinvizsgálat. Ha nagyon megnézi, lehet látni, ha már átszakadt, de ha csak attól félsz, hogy az anyukád megtudja-e akkor nem érdemes foglalkozni vele, mert egyrészt a szűzhártyán eleve van egy nyílás, ami alkattól függően lehet kisebb vagy nagyobb, másrészt, egy sima biciklizés is kiszakíthatja.

  • Bogyó

    2008. november 17. hétfő

    Vica!
    Most akkor ki tudja deríteni? :S Kérlek válaszolj, elég fontos lenne számomra.

  • almácska

    2008. november 17. hétfő

    Kedves Ági!
    A következő 2 kérdésem lenne.
    1. Évek óta megszakításos + óvszer módszerrel védekezünk a férjemmel. Ez eddig működött is. Azonban már kb. 1 hete folyamatosan hányingerem van (egész nap), és gyakran feszülnek a mellbimbóim. Azonban a legutóbbi menstruációm (2 hete) megjött rendesen és időben (igaz, a menstruáció előtt 1 nappal is együtt voltunk). Gondolhatok-e terhességre, vagy inkább másjellegű kivizsgálásra menjek el orvoshoz?
    2. A férjem szerint az előváladékot is érezni lehet, így biztosan érezte volna, ha előváladék kerülne belém. Lehetséges, hogy tényleg mindent éreznek a férfiak, vagy ez egyénenként változó?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: 1. ezek a peteérés tünetei is lehetnek, pláne, hogy kb. most van nálad.

    2. egyénenként változó.

    A megszakításos együttlét esetén elég nagy a rizikófaktor. 100-ból 35 nő 1 éven belül teherbeesik, ha megszakítással védekeznek, ez elég nagy arány.

  • vica

    2008. november 16. vasárnap

    Bogyó!
    Szerintem meg tudja.

  • Bogyó

    2008. november 12. szerda

    Szia!
    Nem találtam a kérdésemnek megfelelő topicot, de mivel válaszaidat végignézve meggyőződtem arról, hogy profi vagy, mégis leírnám kérdésemet..
    Eddig 3x voltam együtt a barátommal..és lehet hülyén hangzik, de egy nőgyógyász ki tudja mutatni, hogy már nem vagyok szűz? (egy sima „utinvizsgálaról” lenne szó…)
    Remélem nemsokára kapok választ. Előre is köszönöm!

    Válasz: Nem.

  • Tünde

    2008. november 10. hétfő

    Kedves Ági!

    9,5 hónapos a kislányom.Szülés után a 3.hónapban megjött a mensesem,aztán 3 hónapig nem volt, majd a köv. hónapban ismét volt.Azóta 2 hónap megint kimaradt.Ez normális? Szoptatok még mindig.Legtöbbször megszakításos módszerrel védekezünk a párommal.Lehetek terhes?

    Válasz: A szoptatás miatt lehetséges, hogy rendszertelen a mensesed, de persze szoptatás mellett is ugyanúgy teherbe lehet megint esni, ha a baba már elmúlt fél éves és nem csak anyatejet kap.

  • Ági

    2008. november 08. szombat

    A tegnapi terhességi tesztem pozitív lett, de mivel utána fél órával elkezdtem vérezni, elmentünk orvoshoz. Az ultrahangon kiderült, hogy még magzatkoromból fejlődési rendellenességem van, amit itt Bicornuate Uterusnak mondanak (nem tudom, magyarul hogy mondják), azaz a méhem nem úgy fejlődött, mint kellett volna. Bár a férjemmel csak 2 év múlvára terveztük a babát, az orvos azt mondta, örülhetek, hogy teherbe estem, és még így is nagy az esély, hogy nem tudom kihordani a babát. Mostanáig kétségbe voltam esve, hogy tervek előtt anya leszek, most meg kétségbe vagyok esve, hogy esetleg sosem leszek az 🙁

    Válasz: Semmi ok az aggodalomra, a Bicornuate Uterus mellett a terhességek javarésze kihordható, azonban a szokásosnál nagyobb a koraszülés aránya, valamint nagyobb az esély arra, hogy a baba farfekvéssel születik. Valószínű, hogy emiatt kezdettől veszélyeztetett terhes leszel és sokat kell pihenned, de jó eséllyel sikeresen kihordhatod a babát.

  • Moncsi

    2008. november 08. szombat

    Szia!
    Eszembe jutott egy kérdés ami megütötte a fejemet.
    Lehetek még terhes annak ellenére is hogy a teszt negatívat mutatott?A peteérésem okt.23.-án volt, mi 22.-én voltunk együtt a párommal.Ez így rendben is lenne de már annak 17 napja.És még semmi.A kérdés az lenne,hogy elképzelhető a terhesség hogy a teszt negatív?Vagy felejtsem el és próbálkozzunk a következő hónapban?

  • Moncsi

    2008. november 08. szombat

    Szia!
    Ma megcsináltam reggel a tesztet és sajnos negatív lett!Már most ugye biztos hogy nem vagyok terhes hiszen a menses előtt 3 nappal vagyok.De a derekam nagyon fáj és a mellem is,viszont az a mindjárt megjön érzés is itt van.De akkor ez a havinak tudható be és nem a babának.Sajnos.Nagyon le vagyok lombozva emiatt hogy másnak igen könnyen, valakinek nehezen jön a baba.
    Szia

  • Moncsi

    2008. november 06. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nagyon szépen köszönöm a mindig kielégítő válaszokat.
    hálás vagyok ezért neked!
    Még egyszer nagyon köszönöm
    Szia

  • Vida Ági

    2008. november 05. szerda

    Moncsi, igazából ha a szervezeted megszokta már ezt a megterhelést, akkor akár az utolsó napig dolgozhatsz. Ami miatt azonban oda kell majd figyelned: amásodik harmadtól a sok állás napközben visszeret, vizesedést okozhat, ha ezekre hajlamos vagy, akkor ezellen tenni kell pl. úgy, hogy kevesebbet állsz egyhelyben és többet mozogsz, hogy a vérkeringés helyreálljon.
    A hidegben való ácsorgás nem gond, csak jól fel kell öltözni, ügyelni rá, hogy ne fázz fel.
    Az emelgetésnél elsősorban a derekadra kell vigyáznod, mert ezt ilyenkor még a pocak súlya is terheli.
    Összességében, ha jól érzed magad és nem érzed túl megterhelőnek ezt a munkát, akkor nyugodtan csinálhatod várandósan is.

  • Moncsi

    2008. november 05. szerda

    Szia!
    Nem épp ide tartozik ez a kérdés de remélem választ is tudsz rá adni.
    Az a helyzet hogy lehetséges(de nem biztos)hogy kisbabám lesz.Én egy kereskedelmi cég reszortfelelöse vagyok a tej felvágott stb. részlegén.Ezzel csak az a baj hogy egész műszak alatt a hidegben vagyok és elég sokat kell emelgetni kb.30 kilókat.A testsúlyom 54 kg.Mennyire befolyásolja majd a terhességet,meddig lehet ezt folytatni, ha lehet egyáltalán?Elveszíteni a babucit nem akarom semmiért sem.
    Nagyon köszönöm a segítő válaszokat.

  • Mammamia

    2008. november 04. kedd

    Előfordulhat, hogy a nő nem veszi a spontán vetélést (pl első hónapban, amikor még nem is tudott a terhességről), vagy az látványos? És a spontán vetélés nőgyógyász által akár évekkel később kimutatható-e?

    Válasz: Elég gyakran előfordul úgy spontán vetélés, hogy nem veszed észre, a terhességek 20%-a így végződik. A legtöbb nő ilyenkor maximum a szokásosnál erősebb mensest tapasztal és kész. Ezt utólag kimutatni nem lehet.

  • Segítségkérő lány

    2008. november 03. hétfő

    Sürgős választ szeretnék kapni
    a barátommal szeretkeztünk. Nem védekeztünk és nekem aznap volt a 4. menstruációs napom. Teherbe eshetek miközbe mestruálok? :S

    Válasz: Igen, de nagyon-nagyon minimális az esélye.

  • Moncsi

    2008. november 03. hétfő

    Szia!
    Már írtam és a tanácsodat megfogadván vasárnap megcsináltam a tesztet,de sajnos negatív lett.Enyhültek a derékfájások és a hasam sem úgy fáj mint azelőtt.De ma nagyon hányingerem van így napközben és émelyeg a gyomrom is.Ha azt vesszük ma van a a legutóbbi aktus 12.napja.Ez lehet hogy a terhesség szerinted vagy valami más „betegség”?
    Azt elfelejtettem mondani hogy volt egy komolyabb felfázásom és szedtem az augmentint.Ez esetleg befolyásolhatja a teszt eredményét?Válaszolj légyszi legjobb tudásod szerint.
    Nagyon köszönöm

    Válasz: Legkorábban a 12. napon lehet kimutatni a terhességet, de inkább a 14.-en. Tehát ha a legutolsó alkalommal estél teherbe, akkor 2 nap múlva. Az augmentin nem befolyásolhatja a teszt eredményét.

  • ilyin005

    2008. november 02. vasárnap

    Mitől késhet a menstruáció? A hétvégén kellene mejönnie vagyis ma de még nemjött meg. Együtt voltam a barátommal is 2xer. A gyógyszert mindig pontosan bevezem mégis késik. Ma éreztem hogy fáj a hasam meg a szokásos. Miért lehet ez h még nem jött meg?

    Válasz: Ha gyógyszert szedsz, akkor pl. felfázás, fertőzés okozhatja. Ha nem jön meg pár napon belül, menj el orvoshoz, mert a tabletta elvileg rendezi a ciklust, tehát meg kéne jönnie mellette.

  • thamash009

    2008. november 01. szombat

    Tegnap szeretkeztünk a barátnőmmel. Megvolt neki a mensije, de nem volt még olyan sok mert tegnap volt az első nap(nem volt teljesen piros). Ma viszont nemvolt semmi vér sem. Mitől lehet ez? Egyébként gyógyszert szed. Ienkor is megvan a védettség?

    Válasz: Ha szedi a tablettát, akkor védett.

  • Moncsi

    2008. október 31. péntek

    Szia!
    Az a nagy helyzet hogy el kellne egy kis útbaigazítás.A mensim okt.9.-én megjött rá a 14.napon együtt voltunk ma van a 12.napja annak.De fáj a hasam alja nagyon és a derekam is ingerlékeny vagyok meg ilyesmi.Ezzel csak az a probléma hogy a mensim rendszertelen és csak november 11.-én kell megjönnie.Az még nagyon messze van vasárnap csinálhatok tesztet szerinted lesz már értelme vagy nem?Kérlek segíts
    Előre is köszönöm a választ

    Válasz: Vasárnap vagy hétfő reggel már tesztelhetsz.

  • Ninus

    2008. október 27. hétfő

    Szia!
    Lehet nem ebbe a topicba éne ezt írnom, de normális, hogy a legelső együttlét után erősebb a folyásom, egy kicsit más a hangulatom? Óvszerrel védekeztünk, vigyáztunk mindennel, szerintem nem lehetek terhes, de azért jó lenne tudni..
    A választ előre is köszönöm!

    Válasz: Lehet. Sok lánynak az első együttlét után kis vérzése is van.