Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Az elmúlt 1 évben rengeteg kérdés érkezett hozzám (kb. napi 5-10) a teherbeesés témakörében, így idejét láttam készíteni egy részletes összefoglalót a leggyakrabban feltett kérdésekről.

 Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Teherbe eshetek-e…?

Ha megszakítással védekezünk
(vagy ha csak betette, de nem bennem ment el)
Igen, a megszakításos védekezés Pearl indexe 35, azaz 100 nőből, akik 1 éven át így védekeztek, 35 teherbe esett, ez elég nagy arány azért)

Ha kiszakadt a gumi…
Ha nem ment el benned és akkor szakadt ki a gumi, akkor kicsi az esély a terhességre, ha elment és utána szakadt el (vagy csak akkor vettétek észre, hogy elszakadt, amikor kivette), akkor nagy.

Bevettem a 72 órás tablettát, terhes maradhattam-e?
Erre minimális az esély (1% alatti), de a 72 órás tabletta megváltoztatja a vérzést, röviddel a bevétel után általában megjön és a ciklus is pár hónapig más lehet a megszokottól (valamint a vérzés mennyisége és minősége is)

Egy szem tabletta kimaradt…
Ha tablettát szedsz, akkor elvileg kimarad a peteérésed, gyakorlatilag lehet az aktus hatására extra peteérésed, de ennek az esélye minimális.

Szedem a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy mégis terhes lettem?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett 0,5% az esélye a teherbeesésnek, ami kis esély, de azért néha előfordulhat (ez csak akkor érvényes, ha nem maradt ki egy tabletta sem!)

Spermaölő kúppal védekezek, lehetséges, hogy mégis teherbe estem?
Elképzelhető, 5% erre az esélyed.

Már 1 hónapja késik és a tünetek egy része már jelentkezett, mit tegyek?
Először is tesztelj, aztán eredménytől menj el orvoshoz, aki megállapítja a terhességet vagy segít rendbetenni a kimaradt ciklusodat, megállapítani a tüneteid okát.

Csak petting volt
Ha nem került előváladék vagy spermium a hüvelyedbe, akkor nem lehetsz terhes. A spermiumok szabad levegőn hamar elpusztulnak, ezért törülközőtől, ágyneműtől (a rajtamaradt spermiumtól) sem lehetsz terhes.

Terhességi tesztek és tesztelés

Az ellenőrző ablakban nem jelenik meg semmi
Ha az ellenőrző ablak nem mutat semmit, akkor nem jó a teszt, másikat kell venni.

Negatív a teszt, lehetek-e terhes?
Lehetsz bizony! A pozitív teszt sosem téved, de a negatív teszt gyakran. Nézzük milyen esetek lehetnek:
1. Túl korán csinálod meg a tesztet Tesztelni legkorábban a következő menses első napja előtt 1 nappal lehet (vagy ha nincs rendben a ciklusod, akkor az együttléttől számítva 12-14. nap múlva)

2. Nem elég érzékeny a teszt A tesztek különféle érzékenységűek, az egyik még negatívat mutathat, mert nem talál elég HCG-t a vizeletedben, miközben a másik már kisebb mennyiséget is érzékel A terhességi tesztek érzékenységéről itt olvashatsz bővebben

3. Nem reggel teszteltél A reggeli vizelet töményebb, ezért jobban kimutatja benne a HCG-t a teszt, lehet, hogy napközben még negatívat mutat a teszt, de másnap reggel már pozitívat.

Tévedhet-e a pozitív teszt?
Egyes ritka pajzsmirigybetegségek esetén előfordulhat, hogy téved a teszt (de tudnál róla, ha ilyen betegséged lenne), egyébként nem.

Pozitív lett a teszt, mégis megjött, most akkor mi van?
Két eset lehetséges:

1. Ha csak gyenge barnás folyást, rózsaszínes gyenge vérzést észlelsz, nem túl erőset és nem állandóan, hanem foltokban, akkor terhes vagy, de valamilyen hormonprobléma miatt (ez hajlam kérdése is lehet, főként korábban már elvetélt, illetve szült nőknél fordul elő) van a folyásod (tehát ez nem rendes menstruáció) és mindenképpen mielőbb fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni. Ne ijedj meg, ez kezdődő vetélés jele is lehet akár, de nem feltétlenül, és mielőbb mész el orvoshoz, annál hamarabb kaphatsz segítséget.

2.Ha rendes erőteljes vérzésed van, akkor korai vetélésed volt, ami nagyon gyakori, a korai terhességek 20%-a így végződik.


Pozitív lett a teszt, mikor menjek el orvoshoz?

Várjál legalább 7-10 napot az orvoshoz menéssel, ugyanis a 4.-5. héten még az ultrahang sem látja a babát, legkorábban a 6. héten látható.

Mennyi idő után lehet kimutatni a terhességet?
Az “akció” után minimum 10-12 nap kell, addigra ágyazódik be a baba és akkor kezd el HCG hormon termelődni a szervezetben, amit a teszt ki tud mutatni.

Nem tudom, mikor volt a peteérésem, de a múltkor együttvoltunk és szerintem terhes vagyok. Mikor teszteljek?
Amikor utoljára együttvoltatok, ahhoz képest számolj 12 napot és akkor csinálj tesztet, ha már a 12. napon vagy utána vagy.

További teszteléssel kapcsolatos infókat itt találhatsz!

Problémák

fertőzések, betegségek és egyéb a terhesség útjában álló akadályok

Szoptatás mellett teherbe eshetek-e?
Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.

Terhesség mellett szoptathatok-e?
Igen, akár a szülésig szoptathatsz, hacsak nem vagy különösen hajlamos a vetélésre, koraszülésre (ha korábban már előfordult ilyen) és nem nyílt ki a 36. hét előtt méhszájad, illetve ha az orvosod kifejezetten meg nem tiltotta pl. gyakori, idő előtti (36. hét előtt) méhösszehúzódásokra hivatkozva.

Babát szeretnénk, de valamilyen fertőzésem van…
Ha lehet, előbb kezeltesd ki magad, mielőtt teherbe esel, de attól, hogy fertőzésed van, még teherbe eshetsz, tehát a fertőzés nem fogamzásgátló módszer.

Terhes vagyok és fertőzésem van
Emiatt ne aggódj, menj el orvoshoz és kezeltesd.

1-2 hete iszogattunk a barátokkal, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, nem lehet baja a babának?
A múlt héten antibiotikumot kellett bevennem, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, lehet valami baja tőle a babának?
Nem, az első 4-5 hétben semmilyen rendellenesség nem alakulhat ki alkohol vagy gyógyszerszedés miatt. Érdemes ezügyben elolvasni a dr. Czeizel Endrével készült riportot

Háromszor lett negativ a tesztem, es azota ketszer megjott rendesen, ugye kizárt, hogy terhes vagyok?
Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, és a mensesek a megszokott időben jöttek, akkor igen, kizárt.

Kimaradt a menzeszem és mellfeszültést, ingerültséget, fejfájást vagy enyhe barnás folyást tapasztalok, lehetek-e terhes?
Igen. Csinálj tesztet! Aztán az eredménytől függetlenül mindenképpen menj el orvoshoz. Ha babát vársz, akkor azért, mert a barnás folyás nem normális dolog és kezelni kell, ha pedig nem vársz babát, akkor a cikluskimaradás és a barnás folyás fertőzés vagy más nőgyógyászati gond jele lehet, amit kezelni kell.

Mennyi az esélye…?

Ha mindketten egészségesek vagyunk és nem védekezünk, mennyi az esélye hogy babánk lesz?
Az esély kb. 20-30 százalék egy ciklus alatt, ha pont sikerült elkapni a megfelelő időpontot. 1 éven belül kb. 85% az esély.


Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?

A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

Naptár módszerrel védekezünk, lehet, hogy terhes vagyok?
A statisztikák azt mutatják, hogy ha naptár módszerrel védekeztek, akkor a teherbeesés esélye 1 éven belül 40%. Nem mindenkinek van a félidőben a peteérése, van akinek pár nappal korábban, van akinek később van, és lehetnek extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki.

A menstruáció alatt voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, bár az esélye kisebb, mint máskor.

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig „bizonytalan időszaknak” hívják a megtermékenyülés szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Vízben voltam együtt a barátommal, úgy hallottam, a víz megöli a spermiumokat, de mégis félek, hogy terhes lettem…
A víz nem öli meg a spermiumokat, úgyhogy igen: terhes lehetsz akkor is, ha vízben voltatok együtt.

Bevettem az esemény utáni tablettát, és rá pár nappal megjött, de most a rendes ciklusom késik és hányingerem van, lehet hogy terhes vagyok?
Az esemény utáni tablettától pár nap múlva vérzés jelentkezik, és a megszokott ciklus utána néhány alkalommal elcsúszhat, mivel felborul a hormonháztartás. De persze, ha közben megint védekezés nélkül (akár megszakításos védekezéssel) voltatok együtt, akkor a egy másik alkalommal mégis teherbe eshetsz.

A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/terhes-vagyok-vagy-nem

Peteéréssel kapcsolatos kérdések

Lehet érezni a peteérést?
Ha nagyon ismered a szervezeted jelzéseit, akkor igen, lehetnek ráutaló jelek: enyhe menstruációs görcs szerű fájdalmak, alhasi szurkálás.

Honnan tudhatom, hogy peteérésem van?
Többféle módon tudhatod meg, mikor van a peteérésed
1. Ha rendszeresen hőmérőzöl, akkor a peteérés időpontjában leesik a hőd (a módszerről bővebben itt olvashatsz)
2. Használhatsz ovulációs tesztet is, ami a peteérés időpontját pontosan jelzi
3.Megnézheted a méhnyaknyákodat is. Ehhez a hüvelyedből kell mintát venned (tiszta kézzel). Normál állapotban a nyák fehér és ragadós, de a peteérés időpontjában a nyák átlátszó és nyúlós lesz és úgy néz ki, mint a tojásfehérje.

Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt 2-3, utána pedig 1 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.

Menstruáció és terhesség

Az előző menstruációm más volt, mint a többi, lehet, hogy terhes vagyok?
Önmagában az, hogy máskor jött meg, esetleg kevesebb vagy több vérzés volt a szokásosnál nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a terhesség ellenére megjön (nagyjából a szokásos időpontban), akkor enyhe barnás folyást tapasztalhatsz, ami szakaszos és csak 1-2 napig tart. Ha folyamatosan vérzel, és több napon át, akkor nem vagy terhes (vagy terhes voltál, de elvetéltél, ez a korai terhességek 20%-ban előfordul)
Ha mégis gyanakodsz, csinálj egy tesztet, a menses időpontja után már ki kell mutatnia a terhességet.

Nem jött meg a mentruációm, de a ciklus utolsó napjaiban együttvoltunk, lehetek terhes?
Igen, lehetsz, de ezt ebben az esetben a teszt a menses első napjaiban még nem mutatja ki. Az együttléttől számolj 12 napot és akkor már tesztelhetsz.

Lehet-e érezni a beágyazódást ? És hanyadik napon van?
A fogantatástól számított 7-12. nap között van valamikor és igen: az érzékenyebb kismamák megérzik.

Pár napja kellett volna megjönni, de nem jött meg. Érezhetek már tüneteket? Mikor teszteljek?
Igen, most már érezhető. 2-3 napot várjál és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Már meg kellett volna jönnie, de nem jött meg. Csináltam tesztet, de negatív lett, akkor most nem vagyok terhes?
Lehet, hogy terhes vagy, de nem volt elég érzékeny a teszt vagy nem reggel csináltad. Emellett még az is lehet, hogy a ciklus végén estél teherbe, ezért még korai volt a tesztelés. Várjál néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Még nagyon fiatal vagyok a terhességhez

Hogyan mondjam el a szüleimnek?
Mindenképpen beszélj őszintén a szüleiddel. Igen, nagyon kellemetlen lesz, biztosan meg fognak szidni, de fontos, hogy segítsenek neked megoldani a helyzetet akárhogy is alakulnak a dolgok. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy vársz hetekig és halogatod, mert akkor már sokkal nehezebb lesz akármilyen döntést is meghozni. Segítséget kaphatsz a Kiáltás az életért Alaptványtól is, akik segítenek a tesztelésben, és lelki segítséget is nyújtanak. Itt éred el őket: http://www.valsagterhesseg.hu/

Az első tünetek

Fájdogál a hasam, terhes lehetek?
Önmagában az alhasi fájdalom lehet a közelgő menses jele is, de felfázás is okozhatja. Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor a menses elmaradása, valamint a pozitív teszt alapján mondhatod, hogy terhes vagy.

A mellemből átlátszó előtej szivárog, lehet, hogy terhes vagyok?
Ez lehet a terhesség jele is, de hormonzavar és hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása is okozhatja, illetve, ha 1 éven belül hagytad abba a szoptatást, akkor amiatt is lehet.
Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/elotej-a-terhesseg-alatt

Két hete voltam orvosnál,merthogy a tesztem pozitív lett.Az orvos azt mondta,2 hét múlva menjek vissza, mert még kicsi a terhesség s csak a petezsák látszik.Ezt követően 2-3 napig jelentkezett a reggeli hányás,de már 2 napja nincs ilyen…Igaz egész nap émelygek,furcsán érzem magam,de ez az elmaradás aggaszt nagyon.Lehet,hogy nem él bennem a babám?
Ha émelyegsz, akkor nincs gond. Ha elhal a baba, akkor minden tünet megszűnik teljesen, nincs émelygés sem.

7 napja erzekenyek a mellbimboim, es fajdogál a hasam lent. Lehet, hogy terhes vagyok?
Az érzékeny mellek és a hasfájogatás egyaránt terhességi tünet, de a közeledő menses előjele is lehet, ezért érdemes megvárni, hogy megjön vagy nem és ha nem, akkor csinálni egy tesztet.

Mostanában eléggé megnőtt a hasam, és kemény is. Nem tudom, hogy ez terhesség-e, vagy csak meghíztam.
A hasnövekedés és a kemény pocak nem jellemző a koraterhességre. Puffadás jelentkezhet, de arról érzed, hogy emésztési dolog. A várandósoknál nem a pocak növekszik, hanem az alatta levő rész először, de ez csak a 12. hét után szokott kifejezetten és szemmel láthatóan is jelentkezni.

A dokim végzett hüvelyultrahangot, és azt mondta kissé meg van vastagodva a nyálkahártyám, de azt mondta, ez még nem terhesség. Most akkor mi van?
Korán mentél el orvoshoz, ezért az ultrahangon még nem látta a babát. A terhességet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha már van a babának szívhangja (kb. a 6. héten lehet ezt már észlelni).

Hőmérőzéssel kapcsolatos kérdések

36,9 a testhőm, most akkor terhes vagyok?
A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.

Hőemelkedésem van, terhes vagyok?
A magasabb testhő a cíklus végén normális dolog, mindig van. Az a lényeges, hogy a menstruáció várható első napján leesik-e (ezesetben meg fog jönni) vagy nem. De fontos tudnod, hogy van, akinek nem a menses első napján esik le, hanem csak közben, ezért ez a módszer nem 100%-os a terhesség megállapításában.

A hőm csak 36,5, akkor nem is vagyok terhes?
Nem a testhő mértéke számít, hanem a korábbi adatokhoz viszonyított mértéke. Ha több hónapon át folyamatosan mérted a testhőmérsékletedet, akkor tudod, hogy mennyi szokott lenni a hőd peteérés előtt, alatt és utána. Van, akinél ez az érték eleve alacsonyabb, így a peteérés utáni megemelkedett testhőmérséklet is alacsonyabb lesz. Mindemellett az is lehet, hogy nem volt peteérésed, azért alacsonyabb még a hőd.

A hőmérőzésről bővebben itt írtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/terhessegi-testhomerseklet

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 223 Comments

  • Detti

    2010. március 13. szombat

    Sziasztok!

    Leni! Nem tudom, hogy mitől lehet, de most már nem is igazodom ki az egészen 🙂
    Szóval már csíp is? VAgy mi is van? Szúrkál? Hát ha ilyen menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalmaid vannak, akkor az lehet babától… Nekem olyan fájdalmaim voltak… Sőt egyszer volt olyan is, hogy éjszaka arra ébredtem, hogy olyan szinten görcsöltem, hogy gondoltam nagy wc-znem kell….Akkor sikerült is, és le akartam tusolni utána….de épp, hogy vizet magamra engedtem, hirtelen erőtlenné is váltam, levert a víz, majdnem elájultam…SZóval törölközni sem volt időm, csak magam köré csavartam és vízesen rohantam az ágyig….. Majd összekuporodva feküdtem, míg el nem aludtam….
    Ilyen volt…. NAh meg az elején sűrűbben kerestem fel a wc-t hasmenés miatt….
    Kivéva amikor terhes vitamint szedtem, mert ugye akkor szorulásom volt, napokig nem jött semmi….csak az erőlködés….és az aranyér….Persze, jó ezeket kibeszélni valakivel, és nem mindig a férj a legjobb ember erre 🙂 Mert csak legyintenek ránk, hogy csak nyafogunk, stb….
    Végülis, ilyen nyilalásokat is éreztem, arra doki azt mondta, hogy nyúllnak az izmok, vagy mik…..már nem emlékszem pontosan…..

    MArika! Gratulálok a pozitív teszthez! Viszont nem ártana minnél elöbb elmenni dokihoz. A görcsölgetés, fájdogálás még magában lehet normális, de az, hogy narancssárgás-rózsaszínes folyásod van,,,nah azt már nem tudom….Szóval doki a tuti választ erre megmondja!

    Anchy! Köszike 🙂
    Velem minden rendben, csak ma egésznap anyumnál voltam, hogy ne kelljen egyedül ücsörögni itthon 🙂 Egésznap szugerált, hogy milyen jó is lenne, ha akkor jönne rám a szülés, amikor ott vagyok….Hát mondtam neki, hogy keddig semmiféleképpen nem akarom, hogy rám jöjjön….Majd ha már dokival beszéltem 🙂 Te hogy vagy? Rosszullétek????

    Erika? Te hogy vagy?

  • Anchy

    2010. március 13. szombat

    köszi Marika,

    remélem Erikával és Dettivel minden rendben 🙂

  • Marika

    2010. március 13. szombat

    Köszi a bíztatást , segítséget és tanácsot 🙂 Remélem minden rendben lesz. Nektek is sok sikert és egészséget! Na meg kétcsíkos teszteket 🙂

  • Anchy

    2010. március 13. szombat

    Leni, köszi, remélem hamarosan nekem is lesz 2.csíkocskám.
    nem szeretném még beleélni magam, a tünetek miatt is, mgvárom a nemvárt napját és tesztelek.
    A halvány csík is csík :DD
    Gratula és mostmár vigyázni magatokra 🙂

  • Leni

    2010. március 13. szombat

    Anchy,
    Febr. 28-ra nem vártam, és igen, mellfeszülés de nagyon. Ma már szédelegtem is egy kört, és nem nagyon vágyom enni semmit (de émelygésem nincs.) A halvány csík óta nem teszteltem, és lehet hogy nem is fogok, 3 hét múlva megyek vissza a dokihoz, és megmondja, hogy mi is van.
    De tulajdonképpen nem a puffadás a bajom, hanem hogy fáj, és azon aggódom, nehogy baj legyen. Nem mintha bármit is tehetnék, de egyszer már átéltem, és állítólag ez másodszorra is hajlamosít. De ne legyek ilyen negatív, ugye? Nagyon minimális barnázás is van, de semmi más. De tőled is várom az örömhírt majd:)
    Marika, a folyással menj orvoshoz, hétfőn akkor is ha csak ez a tünet van. Én azt vallom, inkább csapjon az ember egy kis hűhót a semmiségeknek is, mint hogy elbagatellizálja.

  • Anchy

    2010. március 13. szombat

    Marika, először is gratula:)) viszont ez a folyás..ha erősödne, és tovább tart mint 2 nap orvoshoz!! mert adnak valami hormon gyogyit és elmulasztja.

    Leni, ez a puffadás lehet a terhességtől is. Mikorra nem várod? van más tüneted is?

    Detti, számítunk rád amig itt tudsz lenni
    nagyon Veled vagyunk, de jóóó!!! 😀

  • Marika

    2010. március 13. szombat

    sziasztok!
    Csináltam tesztet, ami pozitív lett. Néha gyenge folyásom is van, ami picit narancs- ill rózsaszínes. Szerintetek ez gond lehet?. Egyébként elég gyakran érzek én is szúrkáló fájásokat az alhasamban.Remélem nincs semmi gond.

  • Leni

    2010. március 13. szombat

    Ui.: igazából nem is az izgat hogy fáj, mert ha tudnám hogy a gyerek csinál helyet magának, csak vigyorognék egész nap, mint a sárga tök, sőt, szerintem hányni is vigyorogva fogok ha eljön az ideje, mert az azt jelenti, hogy jó sok HCG-m van, és biztos a terhesség. Elvileg.
    Most is csak azon aggódom, hogy milyen fájás ez, normális, vagy baj van. Szinte már mantrázom magamnak, hogy megmarad, megmarad, megmarad…. na ezt nem fogják soha megérteni a pasik, nem a rúzst meg a tűsarkút, meg hogy miért megyünk kettesével wc-re.

  • Leni

    2010. március 13. szombat

    Béres Gravidát szedek. Lehet amiatt?… csak abbahagyni meg nem meri az ember a reklámok miatt.
    Lehet hogy csökkentem az adagot úgy, hogy másnaponta veszek be egyet, vagy felezem a tablettát.
    Az a baj, hogy nem tudom pontosan belőni, hogy mim fáj, pedig eü-s vagyok, és a férj is (majd lehet hogy igénybe veszem az anatómiai ismereteit, bár egyelőre nincs nagyon ínyére, hogy folyton erre a témára kanyarodom vissza.) Ott lent elég sok minden van, hólyag, méh, de szerintem belek már nem, max. a vastag. Á, este előbányászom az anatómia atlaszt:)) De jó lenne tudni, hogy a puffadás ilyen kellemetlen (nagyon feszít, kedvem lenne nyavalyogni..) vagy a méhtágulás ez és normális (néha elég éles szúrások vannak.) Soha nem voltam felfázva, úgyhogy nem tudom milyen (ha az lennék, nem csípne?..) de talán ahhoz hasonlít a legjobban.
    Lehet,hogy túl sokat foglalkozom vele, de folyamatosan útban van, csak akkor jó ha hagynak egy kicsit üldögélni. De nem hagynak.
    Azért jó hogy itt ki tudom beszélni magamból ami foglalkoztat:))

  • Detti

    2010. március 13. szombat

    Sziasztok!

    Anchy! Én nem értek a páfrányokhoz 🙂 Kiog derülni hamarosan, hogy mi is van, addig is drukkolás megy részemről ezerrel 🙂 SZokott amúgy máskor is égni a gyomrod?

    Erika! Már csak két nap és megtudjuk nálad is hogy mi a helyzet 🙂

    Leni! Puffadás lehet a terhesség miatt is. Szedsz valami terhes vitamint? Mert nekem az is okozott bajokat… Mármint szorulás, puffadás, aztán még az aranyerem is kijött az erőlködéstől 🙂 Szívesen foglalkozom mindannyiótokkal. Ha tudok, akkor segítek is. Vagy csak gondolatomat megosztom 🙂
    Hát a férfiak ilyenek…. Mondasz valamit nekik, aztán úgy csinálnak, mintha figyelnének, de ha visszakérdezed, hogy mit mondtál, azt sem tudják miről volt szó 🙂 Ez nem azért van, mert nem foglalkoznak velünk, csak nem tudják átérezni a dolgokat…..ezért avval a részével nem is nagyon foglalkoznak….Majd ha a babát a kezükben tartják, talán rájönnek, hogy hát azért többet lehetett volna odafigyelniük mit is mondtunk 🙂
    Én is itt olvasom a baba dolgokat, meg amikor terveztük a babát is….Ő mit mondott, amikor kérdeztem, hogy ő miért nem olvassa? Majd elmondom neki én, hogy mit hogy kell….. Hát rendes 🙂
    Köszi a jókívánságot 😉
    Én pedig drukkolok Neked, hogy minnél elöbb baba legyen 🙂

  • Leni

    2010. március 13. szombat

    Detti,
    hát ez az, én is ezt gondolom; másfél éve amikor a dokihoz mentem, csak a mensi elmaradása és a két csík volt az egyetlen „tünet”. Most meg nem tudom begombolni a nadrágomat (lehet, hogy puffadás, de ott lent?)
    Nagyon jól esik, hogy foglalkozol velem:) a férjem nagyon odafigyel rám, de mégiscsak férfiből van, nem tudom neki elmagyarázni, hogy mikor mi van.
    Neked pedig sok sikert és lelkierőt a szüléshez, kívánom hogy nagyon jó élmény legyen!

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 13. szombat

    Kedves Anchy 28!

    Igen vannak tüneteim reggel hányinger, fejfájás, émelygés, fáradékonyság, és már 6-án meg kellett volna jönnie a nem vártnak de még mai napig nem jött meg és már13-a van.

  • Anchy28

    2010. március 13. szombat

    Detti, köszi, aranyos vagy.
    Érdekes, ma reggel csináltam egy mikroszkópos tesztet, és tiszta páfrány. Félek, hogy vagy valami nem ok velem, vagy nem ér semmit ez a mikroszkop.:(
    mire kitanultam használni, és valóban van amikor sehogyan sem mutatna páfrányt, most meg..de mitől ég ennyire a hasam, a gyomrom..:O
    Jó pihenést Mindenkinek.

    Erika, tünetek? vannak? 😀

  • Detti

    2010. március 13. szombat

    Kedves Anchy! Köszönöm szépen Neked! Drukkolok, hogy ha tesztelsz két csíkocskát láss 🙂

    Leni! Hát nagyon nem tudsz mást tenni, mint amit teszel. Jó lenne, ha tudnál többet pihenni. Dolgoztam én is kereskedelemben napi 13 órákat, szóval tudom miről beszélsz. Elég fárasztó egésznap állni, vagy ha éppen nincs senki egésznap ülni…..+ az utazásról nem is beszélve és a koránkelésről….
    Nekem menstruációs görcsszerűségem volt, de mindenkinél mások a tünetek. Egy terhesség sem egyforma és egy szülés sem…..
    Gondolom valamiért csak vannak tüneteid 🙂
    Szorítok!

  • Leni

    2010. március 13. szombat

    Egyébként pedig olvasgatom a hozzászólásokat és olyan jó hallani hogy van akinek problémamentesen zajlik a dolog, és nem csak én várok a soromra:) Szép napot Nektek:)

  • Leni

    2010. március 13. szombat

    Szia Detti,
    hát nem tudom, ma reggel erős szurkálás van a hasamban egészen legalul.. nem tudom, hogy ez normális-e, nem hasonlít menstruációs görcshöz, inkább mint amikor nagyon kell pisilni.. az a baj, hogy szombaton is tizenkétórázom (Tesco üzletsor…) és nem mehetek haza. Szerencsére a főnököm legalább szabin van, és nincs itt,hogy vizslasson (az utóbbi időben gyanús vagyok neki, de tagadom, hogy bármi lenne:) )
    Azért megpróbálok lazítani, amennyit lehet, vettem be magnéziumot, és szedem a Gravidát, szerinted tehetek még valamit? (Akkor jobb egy kicsit, ha előretolom a hasam, mintha teleszívnám levegővel, úgyhogy azt csinálom. Pech hogy háromnapos hétvége van és ilyenkor unatkoznak a népek, tehát vásárolnak..)
    A doki azt mondta, hogy nem megterhelni a szervezetet, és imádkozni, az Utrogestannal kapcsolatos kérdésemet eleresztette a füle mellett… pedig még van otthon majdnem egy egész doboz. Csak orvosi jóváhagyás nélkül nem merem beszedni (pedig anno ő írta fel…) mert nem tudom, hogy árthat-e…

  • Anchy28

    2010. március 13. szombat

    Kedves Detti,

    nagyon szoritok és kívánok Nektek jó egészséget és minden jót :))

    Erika, majd ha tesztelsz ( hétfőn?) írd meg az eredményt, jó? 😀

    Én nem bízom el magam, szerintem sak PMS-em van, no de, majd kiderül lehet h tesztelek hétfő/kedden már.de lehet h az is még korai lenne, persze ha addig nem jön meg.

  • Detti

    2010. március 12. péntek

    Sziasztok Anchy és Erika!

    Anchy! Értem…akkor még 1 hét várakozás biztos…. De ha már most görcsölgetsz, akkor az lehet azért is, mert lehet megjön mostanában, vagy azért mert babát vársz…. Olyan rossz, hogy az ember nem tudja mire számítson….
    Drukkolok….csak sikerült már a baba….. 😉

    Erika! Köszönöm, jól vagyok! Már várom a jövőhét keddet. Akkor megyek CTG-re és uh-ra, majd a dokit meg kell keresnem a szülészeten, és megbeszélni vele, hogy mikor szülünk. Egyenlőre faros a babám, és mivel első gyerek, császárt ajánlott. Egy héttel előrébb hoznánk a baba érkezését, mint a kiírt időpont, mert amikorra kivagyok írva, akkor műtik a dokim kezét…. SZóval szerintem jövőhéten szerda-csütörtök-péntek közül bármelyik nap esedékes a szülésre…. Ha csak addig meg nem szülök….. Remélem kibírja addig bent a baba…..

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 12. péntek

    Kedves Anchy!

    Azért nem írtam mert nem voltam gép közelben. Te hogy vagy.

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 12. péntek

    Kedves Detti!

    Szia ne haragudj csak nem voltam gép közelben ezért nem írtam, amúgy jól vagyok. És te hogy vagy?

  • Anchy

    2010. március 12. péntek

    Detti, az az igazság hogy én a vérzésem a mensim febr 20ota számolom, de már 17én kezdődött csak akkor nem volt olyan erős meg barnásos volt, és ugye akkortol kell számolni ha csak már véres ( már bocsi ) szval, 30 napos ciklus max 32 amit várok, de van mikor pontos 28 napos, érdekes ez nálam..sőt, borzasztó :((
    tehát kb max egy hét a nemvártig, de a hasam meg úgy fájdogál mintha megjönne :((

    nem értem kész vagyok már
    de nem érdekel ( csak fura ez a sok tünet.. : S )

  • Detti

    2010. március 12. péntek

    Anchy! Mikor derül ki, hogy van e pocaklakó?
    Erika nem írt…. Nem tudom mi lehet vele…. Lehet egésznap rosszul van?

  • Anchy

    2010. március 12. péntek

    drága Dettik, bárcsak így lenne..

    Erikával mizu? nem irt 🙁

  • Detti

    2010. március 12. péntek

    ANchy! Akkor lehet van valaki odabent? 🙂

  • Anchy28

    2010. március 12. péntek

    én sem ittam még ennyi vizet meg teát mint most a napokban…

  • Detti

    2010. március 12. péntek

    ANchy! Nekem ilyen sűrű nyáltermelődésem volt, de szomjas voltam mindig…. Nem értek amúgy ehhez a mikroszkópos izéhez…csak olvastam már róla, hogy kimutathatja….

  • Anchy28

    2010. március 12. péntek

    szia Detti:)

    ráadásul borzazstóan fura hányingereim vannak, mint még talán soha..és ma reggel óta ( tegna is éreztem, de nem ennyire ) olyan vas íz a számban, sok a nyáltermelődés..szval, nem értem.

    De ez a minimikroszkópos is kimutathatja?
    Köszi, h irtál, már várom nagyon h Ági írjon a görbére is vmit..

  • Detti

    2010. március 12. péntek

    Anchy! Erről már én is hallottam, hogy a terhességet elöbb kimutatja….

  • Anchy28

    2010. március 12. péntek

    sziasztok,

    ma csináltam ismét ovu tesztet, mikroszkóposat és 100% páfrányos lett.
    még legalább 8 napom van a nemvártig.
    Azt is hallottam, hogy ez a páfrányos dolog előbb is kimutatja a terhességet..ez igaz lenne?
    köszi!

  • Detti

    2010. március 12. péntek

    Kedves Leni!
    Szomorú történet, amit leírtál, sajnálom nagyon!
    A mellfájdalom nekem elmúlt, bár azt nem tudom mikor. Volt, hogy időközönkánt előjött, de akkor is inkább csak érzékeny volt már. Nekem a menstruációhoz hasonló fájdalmam tartott sokáig, sőt az el sem múlt teljesen… Akkor magnéziumot ajánlottak a többiek és a doki is…
    Hányingerem nekem nem volt, csak utazásnál szédelegtem és akkor úgy éreztem hányingerem is van és mindjárt elájulok. Drukkolok Neked, hogy 3 hét múlva a doki is többet lásson és Te is!

  • maya

    2010. március 12. péntek

    Bemásolom ide az előző kérdésemet, hogy egy helyen legyenek:

    Kedves Ági!

    Írtam már egyszer korábban, és most ismét a tanácsodat kérem.
    Párommal fél éve “küzdünk” a gyermekáldásért, eddig sajnos sikertelenül. Nekem már van egy két és fél éves kislányom az előző kapcsolatomból, és egy hónapja voltam nőgyógyásznál, aki azt mondta, részemről nincs semmi akadálya a teherbe esésnek.
    Párom éveken át szedett antidepresszánsokat, egészen a megismerkedésünkig, másfél éve azomban nem szed semmit.
    Érdeklődnék, hogy ezek a hangulatjavító tabletták kihatással lehetnek a spermiumok mennyiségére és minőségére ennyi idő után még?

    Köszönöm válaszodat!

  • maya

    2010. március 12. péntek

    Lenne még egy kérdésem, mégpedig a hüvelyváladékkal kapcsolatosan.
    Tudni szeretném, hogy abból 100%-ra meg lehet állapítani a termékeny napokat?
    Azt tudom, hogy peteéréskor az amúgy fehér színű, ragacsos váladék, áttetsző és nyúlós, tojásfehérje-szerűvé változik. De ez mindig így van? Tehát, ha ellenőrzöm a váladékomat, és fehér akkor biztos, hogy nincs peteérésem? Illetve a peteérés meddig tart, mennyi ideig áttetsző a hüvelyváladék? Azért kérdezem, mert én az esti zuhanyozás közben szoktam megnézni, és félek, hogy „lemaradok” róla, mert esetleg kevesebb, mint egy napig tart, és két esti zuhany közben nem veszem észre.
    Február 24-én jött meg utoljára, de a hüvelyváladékomból ítélve még nem volt peteérésem, pedig már ideje lenne, és úgy 28-30 napos a ciklusom.
    Nagyon szeretnénk babát, és szegény párom már teljesen maga alatt van. Nagyon fél, hogy valami baja van, mivel nekem már van egy kislányom az előző kapcsolatomból fél, hogy azért nem jön most össze a baba, mert vele van valami gond.
    Én annyira még nem vagyok ideges, de az ő aggodalma egyre inkább rám ragad, és néha nagyon kétslgbe tudok esni.

    Kérlek, segíts!
    Köszönöm.

  • Leni

    2010. március 12. péntek

    Kedves Detti! Nagyon köszönöm:)
    Elmentem dokihoz, de hát szegény csodát tenni nem tud, azt mondta hogy a várakozásnak megfelelő a nyálkahártya vastagság, és hogy jól számoltam. De még csak petezsák van. Megegyeztünk, hogy 3 hét múlva visszamegyek ultrahangra, ha még aktuális lesz.
    Próbálom nem beleélni magam, mert a psziché „csodákra” is képes, olyanokat láttatni velem ami nincs is ott 🙂
    2008 novemberében volt egy vetélésem, elég csúnyán zajlott, pedig csak hat hetes volt. Azt nagyon nehezen dolgoztam fel, beletelt egy év is, ráadásul a rokonok- ismerősök se tudják ezt kezelni, ami nem könnyíti meg a dolgot.
    Produkáltam egyébként pár napja egy halvány második csíkot, de ez még lehet álcsík:) Hajnalban csináltam félálomban, láttam hogy negatív és kidobtam; reggel viszont kihalásztam, és akkor már ott volt a halvány második, de hát itt nyilván több idő telt el, mint tíz perc. Viszont azóta valahogy nincs az a teszteléskényszerem:)
    Lenne viszont egy kérdésem: a mellfeszülés később elmúlik? Akkor ne tekintsem majd rossz jelnek? Nekem ugyanis eléggé fájnak, és nem kizárt hogy ha egyszercsak megszűnik ez, egy kicsit elkap mjad a pánik… már így is volt egy rosszabb délutánom, amikor nagyon minimális barnázás történt, tényleg minimális, de hát az embernek ilyenkor nagyító van a szeme helyén..
    A férjem nem értette hogy miért nem tudok én most erről megfeledkezni három hétig, erre elmagyaráztam neki, hogy azért, mert folyton a testi tünetekbe ütközöm. Pedig nekem is jobb lenne ha nem agyalnék mindig, és esküszöm, próbálok:)

  • Anchy28

    2010. március 12. péntek

    Ági,
    kérlek írd meg véleményed, hogy szerinted mennyire normális a görbém? sajnos nem akar felmenni a hőm, de a melleim nagyon érzékenyek, és pár napja ez a hányinger gyanús nekem. igaz, lehet a megfázástól is.
    http://www.ciklus.hu/images/diagramok/2e2c9889453498e1127855f8cf16382a_100220_100312_1268352000_.png

    köszi szépen!

  • Detti

    2010. március 11. csütörtök

    Sziasztok! Anchy! Mindenkinél másképp jelentkeznek a tünetek. Mondom, nekem inkább görcsöléseim voltak…és állandóan azon drukkoltam, hogy remélem nem meg fog jönni…. Hányingerem nem igazán volt. A kajáktól sem undorodtam….Inkább csak nem kívántam a húsos dolgokat….szívesebben ettem egészséges friss zöldségeket, salikat, könnyebb kajákat.
    A mellem volt még nagyon érzékeny az elején….de az hamar el is múlt. Gyomorégés nekem a terhesség alatt végig elkísért, alapból sűrűn van savam…..

  • Anchy

    2010. március 11. csütörtök

    Sziastok!! 🙂

    Erika, a párom csak annyit mondott, hogy nek is igy kellett volna..

    Detti, nekem is és Erikának is ez a hányingeres dolog már van, de nekem elég korai lenne még, sztem 🙁

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 11. csütörtök

    Kedves Anchy!

    Nekem is ilyen hányingereim vannak de én valamelyik nap rókáztam is egy kicsit(elnézést a kifejezésért). És mit szólt a párod?

  • Detti

    2010. március 11. csütörtök

    Anchy!
    Nekem tüneteim: Menstrációs görcsölés, mell égés, hasmenés volt a legelején….de a leginkább a görcsölés ami meg volt. Hányingerem, azaz ilyen vérnyomás leesés féle utazás közben jött mindig rám. Jah, és sokat pukiztam reggelente 😀 Kb ennyi….. Szorítok Nektek!

  • Anchy

    2010. március 11. csütörtök

    Erika, köszi 🙂
    Nekem is iz van a számban olyan fura ez..ég a gyomrom is, a hasam is olyan furcsán fájdogál, és kis kis hányingereim vannak, mintha hányni készülnék :(( Neked is ilyen? bár én még nem hánytam..nem tudom, lehet h a megfázásom miatt vagyok igy? majd kiderül.asszem nkem egy hét van még a nemvártig.

    Erika, tudod, meséltem a páromnak Rólad, hogy 21 éves vagy és hogy ennyire szeretnél kisbabát. Én ilyen idősen még gondolni sem gondoltam rá, és most, hogy ittvagyok 33 évesen, és még nem jött össze, azon gondolkodtam, hogy elcsesztem, jóval korábban kellett volna..csak ugye az ember mindig másokra hallgat, hogy áá ráérte ti azzal, fiataok vagytok, stb. Szval, drukkolok Neked is ( és magamnak is 🙂 )

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 11. csütörtök

    Kedves Anchy!

    Ha a kérdést nekem tetted fel akkor nekem az émelygés, hányinger, sűrű vizelési inger, fáradékonyság, néha egy kis fejfájással tarkítva. Ezek a tüneteim vannak.

  • Anchy

    2010. március 11. csütörtök

    Erika, remélem jó híreket kapsz hétfőn 🙂

    Detti, ma felment a hőm egész rendesen. viszont tegnap óta ez az émelygés, hányinger, meg olyan..nem is tudom, mintha fura lenne minden.
    Na de, igaz, jó betaknyosodtam, a torkom is fáj, taknyos is vok, hál Istennek nincs lázam..nem merek gyogyizni sem, hátha összejött, aztán nehogy bajt csináljak vele.
    De ég a gyomrom,huhh

    Ti hogy vagytok? Neked milyen tüneteid voltak?
    szép napot mindenkinek

  • Anchy

    2010. március 11. csütörtök

    Kedves Ági,

    segítséged kérném a hőgörbém kiértékelésénél, mert nem tudom, nm értem miért tette a ciklus.hu a peésem a 16.napra, azaz, ha jók a 18-asok, akkor mikor tesztelhetek?
    Nagyon köszi, üdv, A.

    http://www.ciklus.hu/images/diagramok/2e2c9889453498e1127855f8cf16382a_100220_100311_1268265600_.png

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 11. csütörtök

    Kedves Detti!

    Mikor 2 hónappal ezelőtt voltam a nőgyógyásznál még az nap el küldött vérvételre meg vízelet vizsgálatra és az eredményért még aznap délután mehettem érte. és a leletet másnap reggel vihettem is neki. Amúgy egész jól bírom a dolgot.

  • Detti

    2010. március 10. szerda

    Anchy! Jah, így már értem….Akkor nincs könnyű feladatod…. 🙁 Remélem mihamarabb megfogan a kis picúr 🙂

    Erika! Hétfő mindjárt itt van…. Hogy bírod? Én már megőrülnék a kíváncsiságtól…. Bizti vennék már egy tesztet is, mutat amit mutat 🙂
    Hétfőn még a doki sem fog tudni mit mondani, mert gondolom másnapra vissza hív, hogy a laborban adjál le vizeletet és akkor még pár nap mire meg lesz az eredmény….Ohhh…belegondolni is sok idő…..

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 10. szerda

    Kedves Anchy!

    Még nem teszteltem, majd csak hétfőn megyek nődokihoz ha bejutok hozzá, amúgy köszönöm szépen a jó kívánságot.

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 10. szerda

    Kedves Detti!

    Nagyon szépen köszönöm a jó kívánságot.

  • Anchy

    2010. március 10. szerda

    Detti, igen ez a peteérés nálam nem egy biztos dolog, ezért at tanácsolták, hogy nyugodtan, kétnaponta de akár minden nap 🙂

    Erika, végül is teszteltél??

  • marina

    2010. március 10. szerda

    Kedves doktornő,
    most látom csak, hogy a gyakori kérdések miatt összeállított egy tájékoztatót. Okos ötlet volt, és nagyon jó, hogy végre talál az ember egy ilyet, miután minden fórumon hall mindenfélét. Jó egészséget kívánok. Marina

  • Detti

    2010. március 10. szerda

    Erika! Tényleg! Ne hari… elfelejtettem azt is ide írni, hogy: Boldog szülinapot!

  • Anchy

    2010. március 10. szerda

    Erika drága, boldog szülinapot ( te piszkosul fiatal jány :DDD )

    Drukkolok