Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Az elmúlt 1 évben rengeteg kérdés érkezett hozzám (kb. napi 5-10) a teherbeesés témakörében, így idejét láttam készíteni egy részletes összefoglalót a leggyakrabban feltett kérdésekről.

 Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Teherbe eshetek-e…?

Ha megszakítással védekezünk
(vagy ha csak betette, de nem bennem ment el)
Igen, a megszakításos védekezés Pearl indexe 35, azaz 100 nőből, akik 1 éven át így védekeztek, 35 teherbe esett, ez elég nagy arány azért)

Ha kiszakadt a gumi…
Ha nem ment el benned és akkor szakadt ki a gumi, akkor kicsi az esély a terhességre, ha elment és utána szakadt el (vagy csak akkor vettétek észre, hogy elszakadt, amikor kivette), akkor nagy.

Bevettem a 72 órás tablettát, terhes maradhattam-e?
Erre minimális az esély (1% alatti), de a 72 órás tabletta megváltoztatja a vérzést, röviddel a bevétel után általában megjön és a ciklus is pár hónapig más lehet a megszokottól (valamint a vérzés mennyisége és minősége is)

Egy szem tabletta kimaradt…
Ha tablettát szedsz, akkor elvileg kimarad a peteérésed, gyakorlatilag lehet az aktus hatására extra peteérésed, de ennek az esélye minimális.

Szedem a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy mégis terhes lettem?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett 0,5% az esélye a teherbeesésnek, ami kis esély, de azért néha előfordulhat (ez csak akkor érvényes, ha nem maradt ki egy tabletta sem!)

Spermaölő kúppal védekezek, lehetséges, hogy mégis teherbe estem?
Elképzelhető, 5% erre az esélyed.

Már 1 hónapja késik és a tünetek egy része már jelentkezett, mit tegyek?
Először is tesztelj, aztán eredménytől menj el orvoshoz, aki megállapítja a terhességet vagy segít rendbetenni a kimaradt ciklusodat, megállapítani a tüneteid okát.

Csak petting volt
Ha nem került előváladék vagy spermium a hüvelyedbe, akkor nem lehetsz terhes. A spermiumok szabad levegőn hamar elpusztulnak, ezért törülközőtől, ágyneműtől (a rajtamaradt spermiumtól) sem lehetsz terhes.

Terhességi tesztek és tesztelés

Az ellenőrző ablakban nem jelenik meg semmi
Ha az ellenőrző ablak nem mutat semmit, akkor nem jó a teszt, másikat kell venni.

Negatív a teszt, lehetek-e terhes?
Lehetsz bizony! A pozitív teszt sosem téved, de a negatív teszt gyakran. Nézzük milyen esetek lehetnek:
1. Túl korán csinálod meg a tesztet Tesztelni legkorábban a következő menses első napja előtt 1 nappal lehet (vagy ha nincs rendben a ciklusod, akkor az együttléttől számítva 12-14. nap múlva)

2. Nem elég érzékeny a teszt A tesztek különféle érzékenységűek, az egyik még negatívat mutathat, mert nem talál elég HCG-t a vizeletedben, miközben a másik már kisebb mennyiséget is érzékel A terhességi tesztek érzékenységéről itt olvashatsz bővebben

3. Nem reggel teszteltél A reggeli vizelet töményebb, ezért jobban kimutatja benne a HCG-t a teszt, lehet, hogy napközben még negatívat mutat a teszt, de másnap reggel már pozitívat.

Tévedhet-e a pozitív teszt?
Egyes ritka pajzsmirigybetegségek esetén előfordulhat, hogy téved a teszt (de tudnál róla, ha ilyen betegséged lenne), egyébként nem.

Pozitív lett a teszt, mégis megjött, most akkor mi van?
Két eset lehetséges:

1. Ha csak gyenge barnás folyást, rózsaszínes gyenge vérzést észlelsz, nem túl erőset és nem állandóan, hanem foltokban, akkor terhes vagy, de valamilyen hormonprobléma miatt (ez hajlam kérdése is lehet, főként korábban már elvetélt, illetve szült nőknél fordul elő) van a folyásod (tehát ez nem rendes menstruáció) és mindenképpen mielőbb fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni. Ne ijedj meg, ez kezdődő vetélés jele is lehet akár, de nem feltétlenül, és mielőbb mész el orvoshoz, annál hamarabb kaphatsz segítséget.

2.Ha rendes erőteljes vérzésed van, akkor korai vetélésed volt, ami nagyon gyakori, a korai terhességek 20%-a így végződik.


Pozitív lett a teszt, mikor menjek el orvoshoz?

Várjál legalább 7-10 napot az orvoshoz menéssel, ugyanis a 4.-5. héten még az ultrahang sem látja a babát, legkorábban a 6. héten látható.

Mennyi idő után lehet kimutatni a terhességet?
Az “akció” után minimum 10-12 nap kell, addigra ágyazódik be a baba és akkor kezd el HCG hormon termelődni a szervezetben, amit a teszt ki tud mutatni.

Nem tudom, mikor volt a peteérésem, de a múltkor együttvoltunk és szerintem terhes vagyok. Mikor teszteljek?
Amikor utoljára együttvoltatok, ahhoz képest számolj 12 napot és akkor csinálj tesztet, ha már a 12. napon vagy utána vagy.

További teszteléssel kapcsolatos infókat itt találhatsz!

Problémák

fertőzések, betegségek és egyéb a terhesség útjában álló akadályok

Szoptatás mellett teherbe eshetek-e?
Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.

Terhesség mellett szoptathatok-e?
Igen, akár a szülésig szoptathatsz, hacsak nem vagy különösen hajlamos a vetélésre, koraszülésre (ha korábban már előfordult ilyen) és nem nyílt ki a 36. hét előtt méhszájad, illetve ha az orvosod kifejezetten meg nem tiltotta pl. gyakori, idő előtti (36. hét előtt) méhösszehúzódásokra hivatkozva.

Babát szeretnénk, de valamilyen fertőzésem van…
Ha lehet, előbb kezeltesd ki magad, mielőtt teherbe esel, de attól, hogy fertőzésed van, még teherbe eshetsz, tehát a fertőzés nem fogamzásgátló módszer.

Terhes vagyok és fertőzésem van
Emiatt ne aggódj, menj el orvoshoz és kezeltesd.

1-2 hete iszogattunk a barátokkal, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, nem lehet baja a babának?
A múlt héten antibiotikumot kellett bevennem, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, lehet valami baja tőle a babának?
Nem, az első 4-5 hétben semmilyen rendellenesség nem alakulhat ki alkohol vagy gyógyszerszedés miatt. Érdemes ezügyben elolvasni a dr. Czeizel Endrével készült riportot

Háromszor lett negativ a tesztem, es azota ketszer megjott rendesen, ugye kizárt, hogy terhes vagyok?
Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, és a mensesek a megszokott időben jöttek, akkor igen, kizárt.

Kimaradt a menzeszem és mellfeszültést, ingerültséget, fejfájást vagy enyhe barnás folyást tapasztalok, lehetek-e terhes?
Igen. Csinálj tesztet! Aztán az eredménytől függetlenül mindenképpen menj el orvoshoz. Ha babát vársz, akkor azért, mert a barnás folyás nem normális dolog és kezelni kell, ha pedig nem vársz babát, akkor a cikluskimaradás és a barnás folyás fertőzés vagy más nőgyógyászati gond jele lehet, amit kezelni kell.

Mennyi az esélye…?

Ha mindketten egészségesek vagyunk és nem védekezünk, mennyi az esélye hogy babánk lesz?
Az esély kb. 20-30 százalék egy ciklus alatt, ha pont sikerült elkapni a megfelelő időpontot. 1 éven belül kb. 85% az esély.


Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?

A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

Naptár módszerrel védekezünk, lehet, hogy terhes vagyok?
A statisztikák azt mutatják, hogy ha naptár módszerrel védekeztek, akkor a teherbeesés esélye 1 éven belül 40%. Nem mindenkinek van a félidőben a peteérése, van akinek pár nappal korábban, van akinek később van, és lehetnek extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki.

A menstruáció alatt voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, bár az esélye kisebb, mint máskor.

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig „bizonytalan időszaknak” hívják a megtermékenyülés szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Vízben voltam együtt a barátommal, úgy hallottam, a víz megöli a spermiumokat, de mégis félek, hogy terhes lettem…
A víz nem öli meg a spermiumokat, úgyhogy igen: terhes lehetsz akkor is, ha vízben voltatok együtt.

Bevettem az esemény utáni tablettát, és rá pár nappal megjött, de most a rendes ciklusom késik és hányingerem van, lehet hogy terhes vagyok?
Az esemény utáni tablettától pár nap múlva vérzés jelentkezik, és a megszokott ciklus utána néhány alkalommal elcsúszhat, mivel felborul a hormonháztartás. De persze, ha közben megint védekezés nélkül (akár megszakításos védekezéssel) voltatok együtt, akkor a egy másik alkalommal mégis teherbe eshetsz.

A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/terhes-vagyok-vagy-nem

Peteéréssel kapcsolatos kérdések

Lehet érezni a peteérést?
Ha nagyon ismered a szervezeted jelzéseit, akkor igen, lehetnek ráutaló jelek: enyhe menstruációs görcs szerű fájdalmak, alhasi szurkálás.

Honnan tudhatom, hogy peteérésem van?
Többféle módon tudhatod meg, mikor van a peteérésed
1. Ha rendszeresen hőmérőzöl, akkor a peteérés időpontjában leesik a hőd (a módszerről bővebben itt olvashatsz)
2. Használhatsz ovulációs tesztet is, ami a peteérés időpontját pontosan jelzi
3.Megnézheted a méhnyaknyákodat is. Ehhez a hüvelyedből kell mintát venned (tiszta kézzel). Normál állapotban a nyák fehér és ragadós, de a peteérés időpontjában a nyák átlátszó és nyúlós lesz és úgy néz ki, mint a tojásfehérje.

Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt 2-3, utána pedig 1 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.

Menstruáció és terhesség

Az előző menstruációm más volt, mint a többi, lehet, hogy terhes vagyok?
Önmagában az, hogy máskor jött meg, esetleg kevesebb vagy több vérzés volt a szokásosnál nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a terhesség ellenére megjön (nagyjából a szokásos időpontban), akkor enyhe barnás folyást tapasztalhatsz, ami szakaszos és csak 1-2 napig tart. Ha folyamatosan vérzel, és több napon át, akkor nem vagy terhes (vagy terhes voltál, de elvetéltél, ez a korai terhességek 20%-ban előfordul)
Ha mégis gyanakodsz, csinálj egy tesztet, a menses időpontja után már ki kell mutatnia a terhességet.

Nem jött meg a mentruációm, de a ciklus utolsó napjaiban együttvoltunk, lehetek terhes?
Igen, lehetsz, de ezt ebben az esetben a teszt a menses első napjaiban még nem mutatja ki. Az együttléttől számolj 12 napot és akkor már tesztelhetsz.

Lehet-e érezni a beágyazódást ? És hanyadik napon van?
A fogantatástól számított 7-12. nap között van valamikor és igen: az érzékenyebb kismamák megérzik.

Pár napja kellett volna megjönni, de nem jött meg. Érezhetek már tüneteket? Mikor teszteljek?
Igen, most már érezhető. 2-3 napot várjál és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Már meg kellett volna jönnie, de nem jött meg. Csináltam tesztet, de negatív lett, akkor most nem vagyok terhes?
Lehet, hogy terhes vagy, de nem volt elég érzékeny a teszt vagy nem reggel csináltad. Emellett még az is lehet, hogy a ciklus végén estél teherbe, ezért még korai volt a tesztelés. Várjál néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Még nagyon fiatal vagyok a terhességhez

Hogyan mondjam el a szüleimnek?
Mindenképpen beszélj őszintén a szüleiddel. Igen, nagyon kellemetlen lesz, biztosan meg fognak szidni, de fontos, hogy segítsenek neked megoldani a helyzetet akárhogy is alakulnak a dolgok. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy vársz hetekig és halogatod, mert akkor már sokkal nehezebb lesz akármilyen döntést is meghozni. Segítséget kaphatsz a Kiáltás az életért Alaptványtól is, akik segítenek a tesztelésben, és lelki segítséget is nyújtanak. Itt éred el őket: http://www.valsagterhesseg.hu/

Az első tünetek

Fájdogál a hasam, terhes lehetek?
Önmagában az alhasi fájdalom lehet a közelgő menses jele is, de felfázás is okozhatja. Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor a menses elmaradása, valamint a pozitív teszt alapján mondhatod, hogy terhes vagy.

A mellemből átlátszó előtej szivárog, lehet, hogy terhes vagyok?
Ez lehet a terhesség jele is, de hormonzavar és hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása is okozhatja, illetve, ha 1 éven belül hagytad abba a szoptatást, akkor amiatt is lehet.
Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/elotej-a-terhesseg-alatt

Két hete voltam orvosnál,merthogy a tesztem pozitív lett.Az orvos azt mondta,2 hét múlva menjek vissza, mert még kicsi a terhesség s csak a petezsák látszik.Ezt követően 2-3 napig jelentkezett a reggeli hányás,de már 2 napja nincs ilyen…Igaz egész nap émelygek,furcsán érzem magam,de ez az elmaradás aggaszt nagyon.Lehet,hogy nem él bennem a babám?
Ha émelyegsz, akkor nincs gond. Ha elhal a baba, akkor minden tünet megszűnik teljesen, nincs émelygés sem.

7 napja erzekenyek a mellbimboim, es fajdogál a hasam lent. Lehet, hogy terhes vagyok?
Az érzékeny mellek és a hasfájogatás egyaránt terhességi tünet, de a közeledő menses előjele is lehet, ezért érdemes megvárni, hogy megjön vagy nem és ha nem, akkor csinálni egy tesztet.

Mostanában eléggé megnőtt a hasam, és kemény is. Nem tudom, hogy ez terhesség-e, vagy csak meghíztam.
A hasnövekedés és a kemény pocak nem jellemző a koraterhességre. Puffadás jelentkezhet, de arról érzed, hogy emésztési dolog. A várandósoknál nem a pocak növekszik, hanem az alatta levő rész először, de ez csak a 12. hét után szokott kifejezetten és szemmel láthatóan is jelentkezni.

A dokim végzett hüvelyultrahangot, és azt mondta kissé meg van vastagodva a nyálkahártyám, de azt mondta, ez még nem terhesség. Most akkor mi van?
Korán mentél el orvoshoz, ezért az ultrahangon még nem látta a babát. A terhességet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha már van a babának szívhangja (kb. a 6. héten lehet ezt már észlelni).

Hőmérőzéssel kapcsolatos kérdések

36,9 a testhőm, most akkor terhes vagyok?
A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.

Hőemelkedésem van, terhes vagyok?
A magasabb testhő a cíklus végén normális dolog, mindig van. Az a lényeges, hogy a menstruáció várható első napján leesik-e (ezesetben meg fog jönni) vagy nem. De fontos tudnod, hogy van, akinek nem a menses első napján esik le, hanem csak közben, ezért ez a módszer nem 100%-os a terhesség megállapításában.

A hőm csak 36,5, akkor nem is vagyok terhes?
Nem a testhő mértéke számít, hanem a korábbi adatokhoz viszonyított mértéke. Ha több hónapon át folyamatosan mérted a testhőmérsékletedet, akkor tudod, hogy mennyi szokott lenni a hőd peteérés előtt, alatt és utána. Van, akinél ez az érték eleve alacsonyabb, így a peteérés utáni megemelkedett testhőmérséklet is alacsonyabb lesz. Mindemellett az is lehet, hogy nem volt peteérésed, azért alacsonyabb még a hőd.

A hőmérőzésről bővebben itt írtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/terhessegi-testhomerseklet

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 223 Comments

  • Detti

    2010. március 10. szerda

    Kedves Erika! Örülök! Majd ha csinálsz tesztet, mindenképpen írj!

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 10. szerda

    Kedves Detti!

    Igen volt barnázásom de 3 napja az is elmúlt. És már 4 napja nem jött meg és semmi jelét nem érzem hogy meg akarna jönni.

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 10. szerda

    Kedves Anchy!

    Én jól vagyok a reggeli hányingereket leszámítva képzeld ma vagyok 21 éves és már 4 napja nem jött meg a nem várt.

  • Janka

    2010. március 10. szerda

    Sziasztok.Most olvastam itt,hogy szoptatás alatt lehetek-e terhes,de nem értem erre a kérdésre a választ.Ezt olvastam róla:Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.
    Az én kisfiam (aki most 6 hetes)2 óóránként szopik.Most akkor lehetek terhes vagy nem?Segítsetek.Előre is köszönöm

    Válasz: Érvényesül a fogamzásgátló hatás, de ez nem 100%-os! Viszont amíg nem kezdesz újra menstruálni, nem nagy esély van a terhességre.

  • Detti

    2010. március 09. kedd

    Szia Leni! Nekem is így kezdődött a terhességem, ahogy neked. Teszt nem mutatta ki elöször, pedig már kb 1 hete késett, a melleim fájtak, érzékenyek voltak. Görcsölt a hasam, mintha megakarna jönni….(A görcsölés az kb a 3. hónap végéig tartott…. )
    A második tesztet késöbb csináltam meg, és másmilyet vettem (Gabriel / szerintem az a legjobb, a családban eddig mindig az mutatta ki/) az már kimutatta. Szinte egyből.
    Annyi volt, hogy rácsöppentettem a pisit, és kimentem közben az órára ránézni, hogy mikortól számoljam az időt, mire visszaértem a fürdőbe, már jelent meg a második csík is.
    Drukkolok!

  • Leni

    2010. március 09. kedd

    Nagyon köszönöm, holnap megyek dokihoz és valami kiderül… 🙂
    Egyébként nem tudom, de csak nálunk ilyen katonásak a nőgyógyászati asszisztensek? Időpont nélkül tapodtat sem, az akut problémánál is vajúdnak, hogy tényleg akut-e, és akkor van-e teszt pozitív vagy én csak gondolom hogy terhes vagyok. Az angol királynőhöz hamarabb jutok be, mint a dokihoz időpont nélkül (aki meg egyébként jó fej.) Nem a királynő, a doki.

  • Detti

    2010. március 09. kedd

    Anchy! Hogy-hogy bármikor van peé-sed?
    Dokibá mondta? Akkor mondjuk elhsizem, hogy hőmérőzöl…. AMúgy van valami olyasmi is, hogy amikor kicsit feldugja a nő az ujjját és ilyen sűrűbb valami jön ki, akkor is termékeny…. Vagy valami ilyesmi. Én mondjuk már a tisztasági betétemen észre vettem ilyet, vagy a wc papíron, pisilés után…. Akkor elvileg azért vagy termékenyebb, mert az az anyag nem engedi olyan hamar kiszabadulni a spermiumokat, mivel ragacsos kicsit….Valami ilyesmit hallottam…. Nah és akkor lehet tudni, hogy termékeny időszakban vagy….. Terhesség elött nálunk én voltam ilyen, mint a párod…ha nem volt sex, akkor olyan rosszul aludtam hogy csak nah….nah meg nehezen tudtam elaludni is……

  • Anchy

    2010. március 09. kedd

    Detti,
    igen, pont ezen agyalok, tegnap este is a drága kincsem szerette volna, de fájt a hasam is, és igy elfogadta, de azt mondta h rosszul aludt 😀 szegénykém..
    Csak az a baj, hogy nekem bármikor lehet peé..:( így nem tudom azt a 3 v.4 napot pontosan hova is tegyem..
    Köszi!! Köszi!!

    Erika, Veled mizu??

  • Anchy

    2010. március 09. kedd

    Kedves Ági,

    szerinted jók a 18-asok? ma felment a hőm, csak nem tudom ha nem tudom ugyanabban az időben mérni, van pl max egy óra/ fél óra eltérés az számít e?persze, ébredés után rögtön, se pisi, se felkelés.
    Köszi szépen!
    http://www.ciklus.hu/images/diagramok/2e2c9889453498e1127855f8cf16382a_100220_100309_1268092800_.png

  • Detti

    2010. március 08. hétfő

    Anchy! Mi is mindig kívántuk egymást 😀 De hát mikor tudtam jön közép idő, minimum a 3-4 nap volt, amire megkértem, most még csak rám se nézzen 😀
    nehéz volt kibírni, de lehet ezért jött össze.
    😀 😀 😀 Legalább 1 hónapot probáljatok meg úgy, hogy 3-4 naponta csináljátok… És hamar eltelik az az idő és lehet következő teszt már pozitív lesz 😉
    Drukkolok-drukkolok! Hajrá 🙂

  • Anchy

    2010. március 08. hétfő

    Kedves Detti Erika 🙂

    Igazad vad Detti, tudom, most ez a hónap ilyen lesz, de nekünk kell a legalább kétnaponta sex, mi tényleg kivánjuk egymást :)))
    sok doki is azt mondja ez az ideális vagy háromnaponta, nekem a peé pedig egyáltalán nem középidőben van mindig.
    Erikaaaaaaa :)))) huhh szoritok!!!
    Irjatok ám majd 🙂

  • maya

    2010. március 08. hétfő

    Kedves Ági!

    Írtam már egyszer korábban, és most ismét a tanácsodat kérem.
    Párommal fél éve „küzdünk” a gyermekáldásért, eddig sajnos sikertelenül. Nekem már van egy két és fél éves kislányom az előző kapcsolatomból, és egy hónapja voltam nőgyógyásznál, aki azt mondta, részemről nincs semmi akadálya a teherbe esésnek.
    Párom éveken át szedett antidepresszánsokat, egészen a megismerkedésünkig, másfél éve azomban nem szed semmit.
    Érdeklődnék, hogy ezek a hangulatjavító tabletták kihatással lehetnek a spermiumok mennyiségére és minőségére ennyi idő után még?

    Köszönöm válaszodat!

  • Leni

    2010. március 08. hétfő

    Sziasztok!
    Tegnap írtam egy kérdést és nem találom… ha jól emlékszem, ide írtam:)))
    Azóta új kérdés merült fel, nem tudom, járt-e már valaki így….
    Nekem nem félidőben van a peteérésem hanem valahol a ciklus második felében. Febr. 28-án kellett volna hogy megjöjjön (30 napos a ciklusom általában).
    Legjobb emlékeim szerint 25-én voltunk együtt utoljára a férjemmel, de nem jött meg 28-án, sőt, azóta sem semmi, barnázás sem, ellenben duplaakkorák a cicik és eléggé fájnak, olyan mindjárt-megjön érzésem van enyhe görccsel és szurkálásokkal az alhasban.
    Ez most akkor mi? Segítene nekem valaki? Szeretném ha megnyugtatnátok… :)Lehetek terhes? A tesztek persze messziről kiröhögnek, mind negatív, ezt mondjuk nem is csodálom, de ezek annyira (zavaró és határozott) testi tünetek, hogy nem hiszem, hogy bebeszéltem volna magamnak.
    Még azt hiszem, dokihoz is hiába megyek.
    Pár éve volt extrém magas prolaktinszintem, de az nem okoz mensi kimaradást és hasfájást, az biztos. Hát, egyelőre várok, mást nem tehetek. Mikor teszteljek legközelebb?…

    Válasz: Ha továbbra sem jött meg, akkor szerintem már lehet újra tesztelni. 12 nap elteltével már viszonylag nagy biztonsággal mutatnak jó eredményt a tesztek. Bár még ilyenkor is tévedhet a teszt. Esetleg próbálj ki másik fajtát. A másik oldal viszont az, hogy a reménykedés hihetetlen erős testi tüneteket képes produkálni! De reménykedni azért szabad! Drukkolok!

  • Detti

    2010. március 07. vasárnap

    Anchy! Na erről beszélek 🙂 Ne zavarodj össze ebben a hőmérőzésben, mert már ettől kileszel és aztán azért nem fog ez a módszer működni. Ha akar, úgy is össze jön az a baba, és akkor legalább nem az van, hogy a párod is már csak robotként üzemel… Nah meg több esély van rá. Mielött próbálkoztatok, hogy védekeztetek? És akkor is napi szinten volt sex? Mondjuk a védekezés része nem is fontos…CSak hogy mennyi időközönként volt sex? mert ha nem olyan gyakorisággal és mondjuk fogamzásgátlót szedtél, ugye az védett a teherbeeséstől….és mivel nem napi szinten csináltátok mondjuk, nagyobb lett volna az eély hogy teherbe ess, ha nem védekeztek…. Most is szerintem ha nem napi szinten csinálnátok és görcsölve, hogy összejöjjön, akkor betalálna biztos 🙂 Amikor mindennap csináltuk, nekünk sem jött össze….mert amikor termékenyebb voltam, addigra nem volt annyi mennyiség sem, és minőség sem… Amikor aztán betalált, akkor ugye elötte néhány napig nem is volt sex, és persze utána számoltam csak, hogy kib mikor is vagyok középidőben…. Jah…most kapcsolok…én inkább számolgattam….. Mert ugye én úgy száoltam, hogy kb a 15-20 nap között termékenyebb egy nő, asszem (már nem vagyok benne biztos)…..és akkor nagyobb az eély, és akkor elötte pár napot érdemes kihagyni a sex terén, hogy mikor termékeny vagy, akkor összejöjjön. Inkább ezt a módszert próbáld ki, persze csak ha rendszeres a menzeszed…..Mert akkor könnyebb számolgatni……és akkor előre kiszámolod mikor vagy termékenyebb és nem a hónap minden napján hőmérőzgetsz….hanem tudod mikor van itt az idő….
    Nah mindegy, majd úgy is kiderül, hogy Neked mi vállik be jobban 🙂
    Erika! Akkor most volt barnázás vagy nem? De ha még nem jött meg, akkor várom, hogy mit mutat majd a teszt 🙂
    Sziasztok

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 07. vasárnap

    Kedves Claire 28!

    Szia hogy vagy? Ha fent vagy ezen az oldalon kérlek írj vissza.

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 07. vasárnap

    Kedves Anchy!

    A menstruációmnak tegnap kellett volna megjönnie de nem jött meg, és még csak jelét sem érzem hogy megjönne. és még csak barnázni sem barnázok.

  • Leni

    2010. március 07. vasárnap

    Kis segítséget kérnék a szakavatottabbaktól:)
    6 napja késik a menstruációm. 2 éve próbálkozunk babával, másfél éve volt egy vetélésem, azóta semmi. Akkor megkérdezte az orvos, hogy terhesnek érzem-e magam, és nem éreztem; most viszont igen, de mindkét teszt amit végeztem, negatív lett.
    Hőmérőzés meg mindenféle görbéim nincsenek, mert már belefáradtam…
    A tünetek: mellfeszülés (extrémnek mondható 🙂 ) émelygés, puffadás, szurkálás és nyomás az alhasban, olyan „mindjárt meg fog jönni”-érzés, fáradtság (bár az egyébként is gyakran van, nem tudom, hogy ide sorolható-e.)
    Túl hamar teszteltem, vagy bebeszélem magamnak, hogy terhes vagyok? Most ÉRZEM.. 🙂 Olyan mintha az egész testem megváltozott volna, mintha lenne bennem valaki aki egy ruhamérettel nagyobb:)
    A férjem óva int attól, hogy beleéljem magam, mert félt a csalódástól, de én legszívesebben ugrándoznék.
    És ha később pozitív lesz a teszt, a huszadik hétig akkor sem lenne szabad szétkürtölni és örülni? Hallottam ilyet.
    Mi a véleményetek? Amíg a hányinger megvan, addig jó, nem? 🙂
    Köszönöm a válaszokat.

    Válasz: Ha továbbra sem jön meg, érdemes megismételni a tesztet. De az orvos egy ultrahang vizsgálattal azonnal meg tudja mondani, mi a helyzet. Az, hogy ki meddig vár az örömhír világgá kürtölésével, szintén egyedi. Van, aki azonnal elmeséli a családban, van aki vár 3 hónapot. Ha van már biztos eredmény, és szeretnéd, szerintem megoszthatod azokkal, akik fontosak neked.

  • Anchy

    2010. március 07. vasárnap

    Detti,
    igazad van, még ezt a ciklust hőmérőzöm, aztán..Ciao Thermometer 😀

    Erika, a barnázás ha mensi kimaradása után van, akkor 99% hogy baba, de dokihiz kellene menni, mert ad gyogyit rá 🙂
    Sok sikert

  • dóra

    2010. március 07. vasárnap

    Köszönöm szépen a választ!további szép napot!

  • Detti

    2010. március 07. vasárnap

    Kedves Erika! Hát reméljük azért, mert babás vagy 🙂

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 07. vasárnap

    Kedves Detti!
    a barnás maszatolás az volt de elmúlt.

  • Detti

    2010. március 07. vasárnap

    Kedves Erika! Az biztos jó jel, hogy még nem jött meg. De ezt a barnás maszatolást hogy érted? Az jött és elmúlt? Mert akkor végülis az is menstruáció, de ha elmúlt az jó ha babát vársz. Reménykedünk benne. Jövőhéten tesztelsz, ha addig nem jön meg?

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 07. vasárnap

    Kedves Detti!

    Igen a reggeli hányinger megmaradt tegnap este is rókáztam egyet most nincs hányingerem és menstruációm sem jött még meg és semmi jelét sem érzem hogy megjönne tegnap elmúlt a barnás maszatolásom is. Ez szerinted jó jel?

  • Detti

    2010. március 07. vasárnap

    Anchy! Huh, a hőzást én ezért nem csinálnám…Egyszerűen belezavarodik az ember, és lehet nem is akkor van a peteérés, amikor gondolnánk…. Szerintem ne csavarodj ebbe bele…. Könnyebb lesz teherbe esni. Így meg csak stresszel az ember szerintem. Viszont Te tudod….ha ez így jó Neked, akkor csináld, de annyi praktikát hall már az ember, és amikor ezekkel kísérletezünk akkor nem történik soha semmi. Nálunk is ez volt…. Drukkolok, hogy minnél-elöbb összejöjjön a baba. Amúgy az is elképzelhető, hogy jövő hónapban már lesz pocaklakód 🙂
    Erika! Hogy vagy? Hányinger van még? Menstruáció kimaradt?
    Sziasztok

  • Anchy

    2010. március 07. vasárnap

    http://www.ciklus.hu/images/diagramok/2e2c9889453498e1127855f8cf16382a_100220_100307_1267920000_.png

    Kérem, hogy ha idő engedi, segítsetek nekem kiértékelni a mostani hőgörbém.
    Akárhol is olvasom, mindenhol mést irnak.
    ( ha felmegy az, ha lemgy az, ha másnak fel és le, az is az..)
    Köszönöm

  • Anchy

    2010. március 07. vasárnap

    jó reggelt

    🙁 ma lement a hőm 36,5-re..tegnap felugrot ma meg visszaesett. ez normális még?
    köszönöm

  • dóra

    2010. március 06. szombat

    Arra lennék kíváncsi,hogy 2010.jan 26.-án szűltem,de az orvos 2010.febr.5.-re írt ki
    Én tudom hogy 2009.április 26.-án voltam a párommal,de mégsem ezt a fogantatási dátumot kaptam a kalkulárorokban.
    s a menstruációm 28 a ciklusa
    De 2009.márciusig mindig hó végén szokot megjönni,de áprilisban kimaradt,de május 2.-án megjött újra.
    Ez most akkor hogyan van??

    Válasz: Ha nem volt előző menses, akkor az első ultrahang és a 12. heti alapján módosítják a kiírás időpontját. A kalkulátorok azt veszik alapul, hogy a fogantatás legesélyesebb napja a 14. nap környéke, de ettől még máskor is lehet fogantatás a cikluson belül, ezért nem kaptál pontos eredményt.

  • Anchy

    2010. március 06. szombat

    ha márc.5 a peé-em napja, akkor ma is 6-án együtt kellene lenni?
    vagy elég a kétnaponta is 😀 ?

    Köszi előre is!

  • Anchy

    2010. március 06. szombat

    Nagyon köszönöm! akkor jól éreztem, érzem 🙂
    Tehát, ezek szerint akkor az időzítés is jó volt, nem?
    Nagyon köszi a választ
    ( szégyen, de nem értek hozzá.. )

  • Rami

    2010. március 06. szombat

    Sziasztok!

    Nem tudom, hogy jó helyen keresek- e választ a kérdésemre… remélem, mert kicsit aggaszt a helyzetem…
    Szóval a következőről van szó:

    Én szedek fogamzásgátlót, már lassan 5 éve. Eddig soha semmi baj nem történt, a ciklusom tökéletesen működik. A kérdésem… Azidő alatt, amikor menstruál az ember, és ugye akkor nem szedi a tablettát, mennyire ürülhet ki a szervezetéből? Konkrétan a vérzésem már elmúlt, együtt voltunk a szerelmemmel, mondjuk szombaton, de a gyógyszert csak hétfőn kellett elkezdenem. Ez lassan egy hónapja történt. Igazából sok minden van körülöttem, és bármire- így akár a terhességre is- rá lehet fogni egy csomó tünetet- mint a szédülés, az émelygés…
    A másik része, ami érdekel, hogy ha szedem tovább a gyógyszerem, kihagyás nélkül, de ne adj’ Isten, teherbe estem, akkor várható- e, hogy elmarad a menstruációm?
    Illetve a harmadik dolog, hogy tesztet lehet- e csinálni néhány nappal a menstruáció kezdete előtt? Ilyenkor mennyire megbízható?

    Nagyon köszönöm előre is a segítségeteket!

    Szép napot midnenkinek!

    Válasz: A fogamzásgátló tabletták a 7 napos gyógyszermentes időszakra is védelmet nyújtanak a terhesség ellen, ha egyébként rendesen szedjük. Viszont előfordulhat, hogy valaki gyógyszerszedés mellett esik teherbe. Ilyenkor nem minden esetben marad ki a vérzés. A teszt viszont a terhességet ebben az esetben is kb. 12 nap elteltével már elég nagy biztonsággal kimutatja.

  • Anchy

    2010. március 06. szombat

    jó reggelt,
    ma meg jól felment a hőm :)) 36,7 lett.
    Akkor ezek szerint tegnap volt peé..
    36,5 volt 3 napig, majd leesett 36,4re, ma meg 36,7..akkor asszem ..hmm..tán most vagy tegnap volt..( no de azért a tegnapit sem hagytuk ki 😀 ..

    Ki hogyan van ? Száz ágra süt a Napocska 😀

  • Anchy

    2010. március 05. péntek

    Detti, köszi, aranyos vagy 🙂

    most próbálom összerakni a „képet”,hogy hogyan is van ez ?? 😀

    Köszi :’D

  • Detti

    2010. március 05. péntek

    ANchy! Én ehhez a hőmérőzéshez egyáltalán nem értek.
    Hány hónapja próbálkoztok? Mi 4 hónapig próbálkoztunk. Igaz elötte ogamzásgátlót szedtem. Mielött teherbe estem elötte 7-8 hónappal hagytam abba…és persze olyankor is volt olyan együttlétünk, amikor simán teherbe eshettem volna, de nem estem.
    SZóval ha úgy vesszük 7-8 hónap kellett mire összejött. Akkor már pedig úgy voltunk vele, hogy még várunk fél évet.
    Mondjuk nem védekeztünk…nem foglalkoztunk ilyennel, mert úgy voltunk vele, ha terhes leszek az sem baj, mert már tök mindegy, hogy fél év, vagy most.
    Szorítok Neked!

  • Anchy

    2010. március 05. péntek

    Tudna nekem segíteni kiértékelni az e ciklus-havi görbémet?
    Köszönöm!
    Az első a mostani, nagyon lesett ahőm, lehet h nincs is peé-em? : ((

    A mésodik a múlt hvi.

    Nagyon köszönöm!!
    A.
    1. http://www.ciklus.hu/images/diagramok/2e2c9889453498e1127855f8cf16382a_100220_100305_1267747200_.png

    2.
    http://www.ciklus.hu/images/diagramok/2e2c9889453498e1127855f8cf16382a_100115_100219_1267747200_.png

    Válasz: Az ábra teljesen egyértelmű február 4.-én és március 5.-én volt (van) peteérésed.

  • Anchy

    2010. március 05. péntek

    Sziasztok! 🙂
    hát.. nehezen birjuk ki..igy nekünk a minden nap a lélegzetünk :DD
    ( már több mint tiz éve vagyunk 1ütt, 11 éve házasok, már jó pár hónapja szeretnénk gyermeket, nagyn bízom a csodákban 🙂 )

    Gyertyázást OK kipróbáltuk mi is :’)
    most vagyok a ciklus 14-15.napján és a hőm nagyon lement, 36,4-re, most nem is tudom, ez mit jelent..érdekes..
    húú Erika, nagyon szorítok!!!
    Detti köszi köszi!!

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 05. péntek

    Kedves Anchy!

    Te hogy vagy?

  • Detti

    2010. március 05. péntek

    Kedves Erika! Reméljük nem fog megjönni a nemvárt.
    Azt is, hogy a hányinger és a fáradtság is csak egy múlló állapot, ami valaminek a jelzése.
    Én jól vagyok köszönöm, a görcsölgetéseket leszámítva.

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 05. péntek

    Kedves Detti!

    És te hogy vagy?

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 05. péntek

    Kedves Anchy!

    köszönöm a biztatást remélem hogy végre sikerült holnap kéne megjönni a nem vártnak de egyenlőre annak semmi jele. de a reggeli hányingerekből már kezd elegem lenni.

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 05. péntek

    Kedves Detti!

    A reggeli hányingereket leszámítva kutyabajom de már kezd elegem lenni a reggeli hányingerektől meg ami nem tetszik hogy nagyon fáradékony vagyok, holnap kéne megjönnie a nem vártnak.

  • Detti

    2010. március 05. péntek

    Anchy! Én megőrülnék a hőmérőzéstől 😀
    Jah, amúgy ne csináljátok most túl sűrűn se a pároddal. Mert gyengíti a minőségét és a fürgeségét a spermiumnak.
    Kb 2 naponta lenne ideális, ha sűrűn akarjátok mégis.
    Viszont ha így hőmérőzöl és tudod mikor vagy termékenyebb, akkor elötte 3-4 napot is jó ha kibírtok és akkor amikor termékeny vagy könnyebben teherbe eshetsz. Párodnak forró fürdő tilos. Neked is!
    Ha dohányzik, akkor annak a napi mennyiségnek is jó csökkenteni az adagját. Bár ezt csak olvastam, de hülyeségnek tartom 🙂
    És gyertyázzatok mindenképpen!!!!! Hátha!
    Most egyenlőre nem jut más eszembe….De érdemes interneten megnézni, hogy mik azok a dolgok, amik javítják a teherbeesés arányát.
    Erika! Hogy vagy?

  • Anchy

    2010. március 04. csütörtök

    Detti, köszi ezt nem is tudtam 🙂
    én hőmérőzök, hátha eltaláljuk és jobban megismerem (saját magam ) 😀

    Erika, húú drukk drukk!!!

  • Detti

    2010. március 04. csütörtök

    Kedves Erika! Érthető 🙂 Drukkolok!!!!!!!!

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 04. csütörtök

    Kedves Detti!

    Még nem telt le a 12 nap majd csak jövő hét pénteken lesz a 12. nap akkor tesztelek mert előbb nincs értelme.

  • Detti

    2010. március 04. csütörtök

    Anchy! Nézz olyan kajákat is neten, amik esetleg segíthetnek….Úgy tudom a spenót is ilyen zöldség.
    Nekem szerintem a gyertyázás segített, és lehet azért, mármint én így gondolom, mert hátrahajló méhem van….. Gondolom ilyen méhhel nehezebb teherbe is esni, és mivel így jobban hátra csurogtak a kisfickók, lehet azért sikerült a bejutásuk a méhbe…..
    Erika! Jó jel! 🙂 Mikor mész dokihoz? VAgy mikor tesztelsz?

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 04. csütörtök

    Kedves Detti!

    a reggeli hányingereket leszámítva kutya bajom. Esetleg még annyi hogy nagyon fáradékony vagyok.

  • Anchy

    2010. március 04. csütörtök

    Kedves Detti,

    Köszi, a gyertyázást, most kipróbáltam, párszor használom is ( amikor van rá erőm.. )
    ( nem mindenkinek segít sajna.. 🙁

    Szép napot mindenkinek 😀

  • Detti

    2010. március 03. szerda

    Anchy! Én soha nem hőmérőztem magam….Valahogy megis őrültem volna, ha ilyeneket kellett volna számontartanom.
    Szóval nem értek hozzá….Gyertyázzatok…..Miután együtt voltatok, utána gyertyaállást vegyél fel, a párod segítse tartani a lábaidat…..Én ezután estem teherbe.
    Erika! Köszi kérdésed, ma jól avgyok. Tegnap nagyon görcsöltem, azt hittem szülök. Rosszul is voltam, rázott a hideg, a hányiger is elogott és a derekam majd beszakadt. Ma kutya bajom 🙂 Remélem jól vagy! Szia

  • Borbély Erika Tünde

    2010. március 03. szerda

    Kedves Detti!

    Hogy vagy?

  • Anchy

    2010. március 03. szerda

    Sziasztok,

    normális az h a hő leesik, ( nekem a 36,5 a legmin) a ciklus 12.-13.napjára? reggelente rendszeresen mérem.
    ( mensu utso napja ota kétnaponta, naponta vagyunk 1ütt drágámmal 😀 )
    Hátha..

    Mindenkinek szép napot