Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Az elmúlt 1 évben rengeteg kérdés érkezett hozzám (kb. napi 5-10) a teherbeesés témakörében, így idejét láttam készíteni egy részletes összefoglalót a leggyakrabban feltett kérdésekről.

 Terhesség FAQ: teherbeestem-e vagy sem?

Teherbe eshetek-e…?

Ha megszakítással védekezünk
(vagy ha csak betette, de nem bennem ment el)
Igen, a megszakításos védekezés Pearl indexe 35, azaz 100 nőből, akik 1 éven át így védekeztek, 35 teherbe esett, ez elég nagy arány azért)

Ha kiszakadt a gumi…
Ha nem ment el benned és akkor szakadt ki a gumi, akkor kicsi az esély a terhességre, ha elment és utána szakadt el (vagy csak akkor vettétek észre, hogy elszakadt, amikor kivette), akkor nagy.

Bevettem a 72 órás tablettát, terhes maradhattam-e?
Erre minimális az esély (1% alatti), de a 72 órás tabletta megváltoztatja a vérzést, röviddel a bevétel után általában megjön és a ciklus is pár hónapig más lehet a megszokottól (valamint a vérzés mennyisége és minősége is)

Egy szem tabletta kimaradt…
Ha tablettát szedsz, akkor elvileg kimarad a peteérésed, gyakorlatilag lehet az aktus hatására extra peteérésed, de ennek az esélye minimális.

Szedem a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy mégis terhes lettem?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett 0,5% az esélye a teherbeesésnek, ami kis esély, de azért néha előfordulhat (ez csak akkor érvényes, ha nem maradt ki egy tabletta sem!)

Spermaölő kúppal védekezek, lehetséges, hogy mégis teherbe estem?
Elképzelhető, 5% erre az esélyed.

Már 1 hónapja késik és a tünetek egy része már jelentkezett, mit tegyek?
Először is tesztelj, aztán eredménytől menj el orvoshoz, aki megállapítja a terhességet vagy segít rendbetenni a kimaradt ciklusodat, megállapítani a tüneteid okát.

Csak petting volt
Ha nem került előváladék vagy spermium a hüvelyedbe, akkor nem lehetsz terhes. A spermiumok szabad levegőn hamar elpusztulnak, ezért törülközőtől, ágyneműtől (a rajtamaradt spermiumtól) sem lehetsz terhes.

Terhességi tesztek és tesztelés

Az ellenőrző ablakban nem jelenik meg semmi
Ha az ellenőrző ablak nem mutat semmit, akkor nem jó a teszt, másikat kell venni.

Negatív a teszt, lehetek-e terhes?
Lehetsz bizony! A pozitív teszt sosem téved, de a negatív teszt gyakran. Nézzük milyen esetek lehetnek:
1. Túl korán csinálod meg a tesztet Tesztelni legkorábban a következő menses első napja előtt 1 nappal lehet (vagy ha nincs rendben a ciklusod, akkor az együttléttől számítva 12-14. nap múlva)

2. Nem elég érzékeny a teszt A tesztek különféle érzékenységűek, az egyik még negatívat mutathat, mert nem talál elég HCG-t a vizeletedben, miközben a másik már kisebb mennyiséget is érzékel A terhességi tesztek érzékenységéről itt olvashatsz bővebben

3. Nem reggel teszteltél A reggeli vizelet töményebb, ezért jobban kimutatja benne a HCG-t a teszt, lehet, hogy napközben még negatívat mutat a teszt, de másnap reggel már pozitívat.

Tévedhet-e a pozitív teszt?
Egyes ritka pajzsmirigybetegségek esetén előfordulhat, hogy téved a teszt (de tudnál róla, ha ilyen betegséged lenne), egyébként nem.

Pozitív lett a teszt, mégis megjött, most akkor mi van?
Két eset lehetséges:

1. Ha csak gyenge barnás folyást, rózsaszínes gyenge vérzést észlelsz, nem túl erőset és nem állandóan, hanem foltokban, akkor terhes vagy, de valamilyen hormonprobléma miatt (ez hajlam kérdése is lehet, főként korábban már elvetélt, illetve szült nőknél fordul elő) van a folyásod (tehát ez nem rendes menstruáció) és mindenképpen mielőbb fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres úton tud segíteni. Ne ijedj meg, ez kezdődő vetélés jele is lehet akár, de nem feltétlenül, és mielőbb mész el orvoshoz, annál hamarabb kaphatsz segítséget.

2.Ha rendes erőteljes vérzésed van, akkor korai vetélésed volt, ami nagyon gyakori, a korai terhességek 20%-a így végződik.


Pozitív lett a teszt, mikor menjek el orvoshoz?

Várjál legalább 7-10 napot az orvoshoz menéssel, ugyanis a 4.-5. héten még az ultrahang sem látja a babát, legkorábban a 6. héten látható.

Mennyi idő után lehet kimutatni a terhességet?
Az “akció” után minimum 10-12 nap kell, addigra ágyazódik be a baba és akkor kezd el HCG hormon termelődni a szervezetben, amit a teszt ki tud mutatni.

Nem tudom, mikor volt a peteérésem, de a múltkor együttvoltunk és szerintem terhes vagyok. Mikor teszteljek?
Amikor utoljára együttvoltatok, ahhoz képest számolj 12 napot és akkor csinálj tesztet, ha már a 12. napon vagy utána vagy.

További teszteléssel kapcsolatos infókat itt találhatsz!

Problémák

fertőzések, betegségek és egyéb a terhesség útjában álló akadályok

Szoptatás mellett teherbe eshetek-e?
Igen. A baba 6 hónapos koráig, ha igény szerint szoptatsz és két szoptatás között nem telik el 6 óránál hosszabb idő egy alkalommal sem, akkor érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása, egyébként nem.

Terhesség mellett szoptathatok-e?
Igen, akár a szülésig szoptathatsz, hacsak nem vagy különösen hajlamos a vetélésre, koraszülésre (ha korábban már előfordult ilyen) és nem nyílt ki a 36. hét előtt méhszájad, illetve ha az orvosod kifejezetten meg nem tiltotta pl. gyakori, idő előtti (36. hét előtt) méhösszehúzódásokra hivatkozva.

Babát szeretnénk, de valamilyen fertőzésem van…
Ha lehet, előbb kezeltesd ki magad, mielőtt teherbe esel, de attól, hogy fertőzésed van, még teherbe eshetsz, tehát a fertőzés nem fogamzásgátló módszer.

Terhes vagyok és fertőzésem van
Emiatt ne aggódj, menj el orvoshoz és kezeltesd.

1-2 hete iszogattunk a barátokkal, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, nem lehet baja a babának?
A múlt héten antibiotikumot kellett bevennem, de most rájöttem, hogy terhes vagyok, lehet valami baja tőle a babának?
Nem, az első 4-5 hétben semmilyen rendellenesség nem alakulhat ki alkohol vagy gyógyszerszedés miatt. Érdemes ezügyben elolvasni a dr. Czeizel Endrével készült riportot

Háromszor lett negativ a tesztem, es azota ketszer megjott rendesen, ugye kizárt, hogy terhes vagyok?
Ha azóta nem voltatok együtt védekezés nélkül, és a mensesek a megszokott időben jöttek, akkor igen, kizárt.

Kimaradt a menzeszem és mellfeszültést, ingerültséget, fejfájást vagy enyhe barnás folyást tapasztalok, lehetek-e terhes?
Igen. Csinálj tesztet! Aztán az eredménytől függetlenül mindenképpen menj el orvoshoz. Ha babát vársz, akkor azért, mert a barnás folyás nem normális dolog és kezelni kell, ha pedig nem vársz babát, akkor a cikluskimaradás és a barnás folyás fertőzés vagy más nőgyógyászati gond jele lehet, amit kezelni kell.

Mennyi az esélye…?

Ha mindketten egészségesek vagyunk és nem védekezünk, mennyi az esélye hogy babánk lesz?
Az esély kb. 20-30 százalék egy ciklus alatt, ha pont sikerült elkapni a megfelelő időpontot. 1 éven belül kb. 85% az esély.


Pár napja együttvoltunk a párommal, most hányingerem van (szúr a petefészkem, alhasi fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, szédülök, émelygek, fáj a fejem, feszül a mellem – a megfelelő tünetek behelyettesítendők), vajon terhes vagyok?

A terhességi tüneteket legkorábban az együttléttől számított 12 nap múlva érezheted, ennél korábban nem.

Naptár módszerrel védekezünk, lehet, hogy terhes vagyok?
A statisztikák azt mutatják, hogy ha naptár módszerrel védekeztek, akkor a teherbeesés esélye 1 éven belül 40%. Nem mindenkinek van a félidőben a peteérése, van akinek pár nappal korábban, van akinek később van, és lehetnek extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki.

A menstruáció alatt voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni, bár az esélye kisebb, mint máskor.

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?

Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig „bizonytalan időszaknak” hívják a megtermékenyülés szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Vízben voltam együtt a barátommal, úgy hallottam, a víz megöli a spermiumokat, de mégis félek, hogy terhes lettem…
A víz nem öli meg a spermiumokat, úgyhogy igen: terhes lehetsz akkor is, ha vízben voltatok együtt.

Bevettem az esemény utáni tablettát, és rá pár nappal megjött, de most a rendes ciklusom késik és hányingerem van, lehet hogy terhes vagyok?
Az esemény utáni tablettától pár nap múlva vérzés jelentkezik, és a megszokott ciklus utána néhány alkalommal elcsúszhat, mivel felborul a hormonháztartás. De persze, ha közben megint védekezés nélkül (akár megszakításos védekezéssel) voltatok együtt, akkor a egy másik alkalommal mégis teherbe eshetsz.

A fogamzásgátlási módszerek hatékonyságáról bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/terhesseg-elott/terhes-vagyok-vagy-nem

Peteéréssel kapcsolatos kérdések

Lehet érezni a peteérést?
Ha nagyon ismered a szervezeted jelzéseit, akkor igen, lehetnek ráutaló jelek: enyhe menstruációs görcs szerű fájdalmak, alhasi szurkálás.

Honnan tudhatom, hogy peteérésem van?
Többféle módon tudhatod meg, mikor van a peteérésed
1. Ha rendszeresen hőmérőzöl, akkor a peteérés időpontjában leesik a hőd (a módszerről bővebben itt olvashatsz)
2. Használhatsz ovulációs tesztet is, ami a peteérés időpontját pontosan jelzi
3.Megnézheted a méhnyaknyákodat is. Ehhez a hüvelyedből kell mintát venned (tiszta kézzel). Normál állapotban a nyák fehér és ragadós, de a peteérés időpontjában a nyák átlátszó és nyúlós lesz és úgy néz ki, mint a tojásfehérje.

Nem pont peteéréskor voltunk együtt, hanem előtte (vagy utána) 2-3 nappal. Lehet, hogy mégis teherbe estem?
Igen, lehet. A spermiumok 2-3 napot képesek életben maradni a petevezetékben, ezért lehet, hogy a peteérés előtt 2-3, utána pedig 1 nappal történő együttlét révén még létrejön a fogantatás.

Menstruáció és terhesség

Az előző menstruációm más volt, mint a többi, lehet, hogy terhes vagyok?
Önmagában az, hogy máskor jött meg, esetleg kevesebb vagy több vérzés volt a szokásosnál nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Ha a terhesség ellenére megjön (nagyjából a szokásos időpontban), akkor enyhe barnás folyást tapasztalhatsz, ami szakaszos és csak 1-2 napig tart. Ha folyamatosan vérzel, és több napon át, akkor nem vagy terhes (vagy terhes voltál, de elvetéltél, ez a korai terhességek 20%-ban előfordul)
Ha mégis gyanakodsz, csinálj egy tesztet, a menses időpontja után már ki kell mutatnia a terhességet.

Nem jött meg a mentruációm, de a ciklus utolsó napjaiban együttvoltunk, lehetek terhes?
Igen, lehetsz, de ezt ebben az esetben a teszt a menses első napjaiban még nem mutatja ki. Az együttléttől számolj 12 napot és akkor már tesztelhetsz.

Lehet-e érezni a beágyazódást ? És hanyadik napon van?
A fogantatástól számított 7-12. nap között van valamikor és igen: az érzékenyebb kismamák megérzik.

Pár napja kellett volna megjönni, de nem jött meg. Érezhetek már tüneteket? Mikor teszteljek?
Igen, most már érezhető. 2-3 napot várjál és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Már meg kellett volna jönnie, de nem jött meg. Csináltam tesztet, de negatív lett, akkor most nem vagyok terhes?
Lehet, hogy terhes vagy, de nem volt elég érzékeny a teszt vagy nem reggel csináltad. Emellett még az is lehet, hogy a ciklus végén estél teherbe, ezért még korai volt a tesztelés. Várjál néhány napot és ha nem jön meg, tesztelj megint.

Még nagyon fiatal vagyok a terhességhez

Hogyan mondjam el a szüleimnek?
Mindenképpen beszélj őszintén a szüleiddel. Igen, nagyon kellemetlen lesz, biztosan meg fognak szidni, de fontos, hogy segítsenek neked megoldani a helyzetet akárhogy is alakulnak a dolgok. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy vársz hetekig és halogatod, mert akkor már sokkal nehezebb lesz akármilyen döntést is meghozni. Segítséget kaphatsz a Kiáltás az életért Alaptványtól is, akik segítenek a tesztelésben, és lelki segítséget is nyújtanak. Itt éred el őket: http://www.valsagterhesseg.hu/

Az első tünetek

Fájdogál a hasam, terhes lehetek?
Önmagában az alhasi fájdalom lehet a közelgő menses jele is, de felfázás is okozhatja. Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor a menses elmaradása, valamint a pozitív teszt alapján mondhatod, hogy terhes vagy.

A mellemből átlátszó előtej szivárog, lehet, hogy terhes vagyok?
Ez lehet a terhesség jele is, de hormonzavar és hormontartalmú gyógyszerek fogyasztása is okozhatja, illetve, ha 1 éven belül hagytad abba a szoptatást, akkor amiatt is lehet.
Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/elotej-a-terhesseg-alatt

Két hete voltam orvosnál,merthogy a tesztem pozitív lett.Az orvos azt mondta,2 hét múlva menjek vissza, mert még kicsi a terhesség s csak a petezsák látszik.Ezt követően 2-3 napig jelentkezett a reggeli hányás,de már 2 napja nincs ilyen…Igaz egész nap émelygek,furcsán érzem magam,de ez az elmaradás aggaszt nagyon.Lehet,hogy nem él bennem a babám?
Ha émelyegsz, akkor nincs gond. Ha elhal a baba, akkor minden tünet megszűnik teljesen, nincs émelygés sem.

7 napja erzekenyek a mellbimboim, es fajdogál a hasam lent. Lehet, hogy terhes vagyok?
Az érzékeny mellek és a hasfájogatás egyaránt terhességi tünet, de a közeledő menses előjele is lehet, ezért érdemes megvárni, hogy megjön vagy nem és ha nem, akkor csinálni egy tesztet.

Mostanában eléggé megnőtt a hasam, és kemény is. Nem tudom, hogy ez terhesség-e, vagy csak meghíztam.
A hasnövekedés és a kemény pocak nem jellemző a koraterhességre. Puffadás jelentkezhet, de arról érzed, hogy emésztési dolog. A várandósoknál nem a pocak növekszik, hanem az alatta levő rész először, de ez csak a 12. hét után szokott kifejezetten és szemmel láthatóan is jelentkezni.

A dokim végzett hüvelyultrahangot, és azt mondta kissé meg van vastagodva a nyálkahártyám, de azt mondta, ez még nem terhesség. Most akkor mi van?
Korán mentél el orvoshoz, ezért az ultrahangon még nem látta a babát. A terhességet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha már van a babának szívhangja (kb. a 6. héten lehet ezt már észlelni).

Hőmérőzéssel kapcsolatos kérdések

36,9 a testhőm, most akkor terhes vagyok?
A magas testhőmérséklet önmagában semmit nem jelent. Normál ciklusnál menses előtt mindig felemelkedik a testhő és vagy a menses első napjáig, vagy a menses végéig magas marad. Csak akkor van értelme mérni a hődet, ha van viszonyítási alapod az előző hónapról, hogy hogyan is szokott nálad lenni. Ha a menstruáció elején szokott leesni a hőd, akkor a változásból azonnal tudhatod, hogy meg fog jönni, ha a végén, akkor a fennmaradó hő azt is jelentheti, hogy meg fog jönni, csak késik.

Hőemelkedésem van, terhes vagyok?
A magasabb testhő a cíklus végén normális dolog, mindig van. Az a lényeges, hogy a menstruáció várható első napján leesik-e (ezesetben meg fog jönni) vagy nem. De fontos tudnod, hogy van, akinek nem a menses első napján esik le, hanem csak közben, ezért ez a módszer nem 100%-os a terhesség megállapításában.

A hőm csak 36,5, akkor nem is vagyok terhes?
Nem a testhő mértéke számít, hanem a korábbi adatokhoz viszonyított mértéke. Ha több hónapon át folyamatosan mérted a testhőmérsékletedet, akkor tudod, hogy mennyi szokott lenni a hőd peteérés előtt, alatt és utána. Van, akinél ez az érték eleve alacsonyabb, így a peteérés utáni megemelkedett testhőmérséklet is alacsonyabb lesz. Mindemellett az is lehet, hogy nem volt peteérésed, azért alacsonyabb még a hőd.

A hőmérőzésről bővebben itt írtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/terhessegi-testhomerseklet

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 223 Comments

  • lili

    2010. január 14. csütörtök

    szia!van már egy gyermekem szültem már császár metséssel!!!nekem az lenne a kérdésem hogy mi az a praktika vagy bármi amitől biztosan teherbe tudok esni mivel a párommal nem igazán sokat tudunk próbálkozni mert ő elég sokat van külföldön de szeretnénk egy közös babát! én sem szedtemmég fogamzás gátló tabblettát sohasem mindössze az elmúlt szeptemberben vettem be ezt az esemény utáni tabblettát!az lenne a kérdésem az idő hiányunk miatt hogy mi az ami álltal biztosan teherbe eshetek póz?vagy bármilyen tanácsot elfogadok ksözönöm

    Válasz: Tuti módszer nincs, de amikor van lehetőségetek, próbálkozzatok.

  • claire28

    2010. január 14. csütörtök

    köszönöm a választ ! és az nem probléma hogy a nem a mostani párom 6 éves gyerekem apja mivel hogy mondtad hogy egyszer már sikerült ….. akkor még egyszer miért ne? és az mit határoz hogy ő jóval fiatalabb mint én én 28 vagyok a párom pedig 20 ezel lehet egyéb probléma?

  • claire28

    2010. január 14. csütörtök

    szia,sziasztok! egy olyan kérdés hallommal fordulok hozzátok és a doktornőhöz hogy december 29én jött meg a mensim igy a pete érésem 14. napja január 12 de 11 én már éreztem a pete érés jeleit….szóval tuti hogy pete érésem volt!!és 11 én voltunk együtt a párommal minden védekezés nélkül bennem élvezett el!!!! 1.kérdésem:mi az esélyem hogy terhes leszek???nagy / vagy kicsi?van már egy 6 éves gyerekem 2.: ez befolyásolja a teherbe esést hogy én már korábban szültem?köszönök elöre is minden választ a doktornőét és a többiekét!!!
    u.i: sosem volt a szervezetemben fogamzásgátló!!! kérleksegitsetek elöjelek természetesen nincsenek mert egy két napos dologról van szó meg a teszt is odébb van még :s de kérlek mondjatok vélemyényt és indokoljátok is meg elöre is még 1x köszi

    Válasz: Ha egy pár, ahol mindkét fél teljesen egészséges, pontosan a megfelelő időben van együtt, a teherbeesés esélye 20%. Ez így nem túl nagy szám, de ez csak statisztika. Az esélyeidet növeli, hogy már van egy gyermeketek, tehát ha egyszer sikerült, mért ne sikerülne újra? Az is növeli az esélyt, hogy sosem szedtél hormonális fogamzásgátlót, tehát jók az esélyek. De nem érdemes csak a peteérésre koncentrálni! Próbálkozzatok, amikor csak jól esik, mert nem csak középidőben jöhet létre terhesség!

  • Riel

    2010. január 13. szerda

    Szia!

    A problémám a következő. 5-én együtt voltam a barátommal, de kilyukadt az óvszer, viszont az együttlét közben meg is jött (egyébként is pont 5-én kellett megjönnie). Voltam nőgyógyásznál, de nem írt fel esemény utáni tablettát, viszont annyi kivételről hallottam már, hogy ilyenkor is teherbe lehet esni, hogy eléggé aggódom..:( A menstruációm egyébként teljesen normális volt, mint eddig, ugyanúgy megvolt, nem múlt el hamarabb nem volt kevesebb a mennyisége sem. Nem lehetek terhes,ugye?
    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Elég kicsi rá az esély, de 100%-osan nem lehet kizárni.

  • Dojka

    2010. január 13. szerda

    Kedves Ági! Szeretném ha véleményt mondanál nekem a következő problémával kapcsolatban. Két hónapja vettem be egy sürgősségi tablettát, azóta már 3x megjött, az első kettő rendesen (az első pár napot késett, de azt mondták, ez normális) viszont a 3. előbb jött meg 4-5 nappal. Nem teszteltem, mivel nem bízom meg a terhességi tesztekben, de az a kérdésem, szerinted lehetek-e terhes? A napokban nőgyógyászhoz is megyek. Terhességi jeleim nincsenek, se mellfeszülés, se rosszullétek, ételeket sem kívánok, de mégis félek. Ahogy fentebb olvastam, a tabletta bezavarhat a menszeszbe is, mit gondolsz, emiatt jött meg előbb? A vérzés jellege ugyanolyan mint tabletta előtt, színre teljesen, csak 7 helyett 6 napig tartott mindegyik alkalommal. Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Nem valószínű, hogy terhes vagy. Ez a pár napos eltérés betudható a tabletta hatásának. De kérdezz rá a nőgyógyásznál is, ha már úgyis mész hozzá, de szerintem nincs terhesség.

  • kriszti

    2010. január 13. szerda

    szia!

    dec. 9.-én a „baj” után két órával bevettem az esemény utánit. rá kerek két hétre meg is jött a menseszem. (tartott 5napig, ami a szokotthoz képest elég kevés volt, és még mindig nem jött meg) azóta van, hogy szurkál a petefészkem, feszül az alhasnál (gondolom a méhem), olykor émelygek, egyre többször kell vizeletet ürítenem, és az étvágyam is növekedett. tesztet nem csináltam azóta. ha most csinálnék akkor 100%-ra kimutatná? lehetek terhes? (azóta nem voltam a barátommal!!!)

    Válasz:
    A 72 órás tabletta bevétele után 7 napon belül vérzésnek kellene jelentkeznie. Az, hogy két hét múlva véreztél, jelentheti azt, hogy nem is volt terhesség, amit megszakítson a tabletta. Nehéz ezt így megmondani. A tüneteid valóban jellemzőek a korai terhességre, de nagy részüket egy felfázás is okozhatja, vagy egyszerűen csak a terhességtől való félelem. Jól értelmezem, hogy kb. december 23-án jelentkezett a vérzés? Akkor ahhoz képest még nem is késik! Most a tabletta miatt is felborulhat néhány hónapra a ciklusod. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy mégis terhes vagy. Érdemes lenne tesztet csinálnod, ha bizonytalan vagy! Így, több mint egy hónap elteltével elég valószínű, hogy kimutatja a teszt, bár ez sosem 100 %.

  • Ivett

    2010. január 12. kedd

    Szia!!!
    Ha a ciklusom 11. napján voltam együtt a férjemmel mennyi az esélye hogy terhes lehetek????

    Válasz: Attól függ, milyen hosszú a ciklusod. Ha 28 napos, akkor a 12-13 naptól a 14-15 napig a legnagyobb az esély.

  • Manócska

    2010. január 12. kedd

    Szia Ági!

    A kérdésem kicsit összetett és bonyolult lehet….
    A helyzet az hogy 2009.dec 27-én wellnesselni mentünk a párommal 3 napra csakhogy ahogy elötte kiszámoltam pont akorra esett volna a mensi ideje és hát wellnesselni az ember nem igazán tud abban az állapotban így más nem volt túlszedtem a tablettát 29.-éig (aznap este már nem vettem be).Január 3.-án jött meg a mensim és 7-éig (8.-áig ) tartott (a 8.-a azért zárójeles mert akkor már csak maszatolás volt nem konkrét vérzés) azóta nem szedek tablettát mert közös megeggyezéssel leálltunk róla sok gondot okozott (lábzsibbadás,görcsölt a vádlim,nagyon sokszor fájt a fejem és abszolut nem vágytam a szexre…ja egyébként Yadine-t szedtem) szóval mostmár nem szedem és azóta megszakításos módszerrel védekeztünk és 9.-e óta minden nap voltunk együtt.
    A kérdésem az volna hogy van -e esélyem arra hogy teherbe estem? és hogy ha igen lehet-e bármilyen káros hatással a magzatra az hogy túlszedtem előzőleg a tablettát?
    Ha nem estem teherbe de szeretnék mikor érdemes próbálkoznunk?
    Előre is köszönöm a választ

    Válasz: Ha teherbe estél, nem valószínű, hogy gondot okoz a tabletta, viszont az orvosok általában 3 hónap várakozást szoktak ajánlani gyógyszerszedés abbahagyása után. (Van olyan orvos, aki csak 1 hónapot javasol, mert közvetlenül az első hónapban nagyobb a méhen kívüli terhesség kockázata.)

  • ginus

    2010. január 12. kedd

    Szia!

    Egy éve próbálkozunk babával, sikertelenül. Minden hónap közepén járok félidős uh-ra.
    Peteérésem az orvosom szerint van. Lehet-e peteérésem a menstruáció után pár nappal, mivel most vagyok a 17. napon és 3 napja görcsöl a hasam, és barnázok is. Reménykedhetek?

    Válasz:
    Középidőben van rendszeresen peteérés, de soron kívüli peteérésed is lehet egy orgazmus hatására.

  • Adry

    2010. január 12. kedd

    Szia!

    Ha 7 hónapja szedem a belara nevű fogamzásgátló tablettát, és menstruáció vége után (mármint a gyógyszermentes napok után) 2napja szedem a gyógyszert és együtt voltam a partneremmel, egyéb védekezés nélkül. Mennyi az esély rá hogy terhes vagyok? azóta csak 8 nap telt el, mutat már ki eredményt teszt? mert nagyon aggódom.
    A választ előre is köszönöm!

    Válasz:
    A fogamzásgátló tablettákat ha előírás szerint szedik, akkor azok az első levél beszedése után már a gyógyszermentes napokra is védelmet nyújtanak. Ha 7 hónapja szeded, és nem volt kihagyott tabletta, hányás, hasmenés, antibiotikum szedés ez idő alatt, akkor nagyon minimális esélye van annak, hogy terhes légy! (Max. fél %!)

  • Edit

    2010. január 11. hétfő

    Szia!
    Az lenne a kérdésem, hogy párommal védekeztünk, de sajnos az óvszerből kifolyt alul a spermium és a hüvelybemenet széléhe kerülhetett belőle. Utána lemostam gyorsan. Ettől lehetek terhes?

    Válasz: Ha biztosan nem jutott bentebb is, akkor nem. De ha esetleg nem csak a szélén volt, akkor van 1-2% esély.

  • Andika

    2010. január 11. hétfő

    Szia Ági!

    Lenne egy olyan kérdésem, kicsit bonyolult..1 hónapja kezdtem ek szedni a fogamzásgátlót amin az állt ha a menzi első napján kezdem el szedni akkor már hat azonnal, ha a 2-5 napon akkor kell 1 hétig védekezni mással. Ez mennyire biztos? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy színtúgy az első honapban történt, hogy az „akció” után 17 nappal reggel (most szombaton)megcsináltam egy tesztet reggel és az negatívot mutatott lehetek terhes azon felül is?És a fogamzásgátlónak az első pár hónapban van olyan mellékhatása hogy fáj alul a hasam (nem mindig)?Valamint ha a páromnak így nem is igazán volt teljes merevedése, amikor próbálkoztunk(gondolom, hogy azért mert előtte aludt vagy 3 órát és alkoholt is fohyasztott) és össze se jött neki, mennyi az esély hogy terhes vagyok?nagyon félek mert friss a kapcsolat..
    Előre is köszönöm a segítséged!

    Válasz: A fogamzásgátlók betegtájékoztatójában szereplő információk megbízhatóak! Ha az alapján már biztonságos időszakban voltatok együtt minden más védekezés nélkül, nem szabad, hogy gond legyen. Az alhasi fájdalom nem jellemző mellékhatás, de olvasd át a tájékoztató erre vonatkozó részét is! Lehet, hogy teljesen független a gyógyszerszedésedtől. Ha a párodnak akkor „nem is jött össze”, akkor nem valószínű, hogy terhes lennél. Bár a tesztek néha mutatnak téves negatív eredményt, de ha rendesen szedted a gyógyszert, és a betegtájékoztató szerinti biztonságos időszakban voltatok együtt, akkor nem valószínű, hogy terhes vagy.

  • Ivett

    2010. január 10. vasárnap

    Sziasztok!!!
    Ha a ciklusom 11. napján voltam együtt a férjemmel mennyi az esélye hogy terhes lehetek????

  • Kati

    2010. január 09. szombat

    Kedves Agi!
    72 oras esemeny utani tabletta utan 5 napra ra megjott, innen kell szamolnom a kovetkezo mensest?Most elkezdhetem szedni mar fogamzasgatlot vagy meg kell varnom egy kovetkezo ciklust?

    Válasz: Igen, innentől kell számolnod és a tablettánál is ez az időpont számít.

  • Jessy

    2010. január 08. péntek

    Végülis megcsináltam egy digitális clearblue tesztet. Délután, és az jött ki h nem terhes.
    Nagyon köszönöm a válaszaidat. Most már el kell fogadnom ezt így, ahogy van. Nagyon szép napot.

  • Gabi

    2010. január 08. péntek

    Szia!

    Kimaradt egy mensesem. Egyébként csak gyógyszerrel jön meg, szedem is rendesen, de beteg lettem és antibiotikumot kellett szednem. Gyanítom, hogy emiatt nem jöhetett meg, de lehetséges, hogyha együtt voltunk a párommal, és megszakítással és gyógyszerrel védekeztünk, terhes vagyok? A teszt egyébként negatív lett. Szedem továbbra is a gyógyszert, és jelentkeztek az ilyenkor szokásos tünetek is. Várjak, amíg megjön, vagy elmenjek most az orvoshoz vizsgálatra? Segítséged köszönöm! Üdv, Gabi

    Válasz: A fogamzásgátló hatékonyságát gyengítheti az antibiotikum szedés, ilyen esetben gyógyszer mellett is teherbe lehet esni. Ennek az esélyét azért csökkenti, hogy megszakítással védekeztetek és a negatív teszt is ellene szól. De ha terhességre gyanakszol, érdemes lenne felkeresni a nőgyógyászt. De az is lehet, hogy csak gyógyszerváltást javasol.

  • Egyemberke

    2010. január 08. péntek

    Kedves Doktornő!
    Olyan „problémám” van, hogy lassan két éve szedek fogamzásgátlót. A párommal együtt élünk, rendszeresen élünk nemi életet. Most viszont, jelentkeztek reggeli rosszullétek, a szagokra is émelygek, a hasam is nőtt, ha híztam volna akkor a testem többi részére is híztam volna, de csak hasra, a melleim mindennap „viszketnek” a pulzusom magasabb lett általában 80-92. a testhőmérsékletem is 37,1 fok. A legutolsó mentsruációm 2 nap alatt lezajlott, nagyon gyenge volt. És iszonyatosan fáradt lettem, a fejem is gyakran fáj. 4 nap múlva esedékes lesz a menstruációm, de folyton ezen gondolkodok. Előfordulhat hogy így gyógyszer mellett is terhes lehetek? előre is köszönöm a válaszát.

    Válasz: Igen, előfordulhat. Egyetlen elfelejtett tabletta, hasmenés, hányás, vagy antibiotikum szedés gyengítheti a fogamzásgátló hatását. Leggyakrabban ilyen esetekben esnek gyógyszer mellett teherbe. De ha semmi gond nem volt, akkor is ott az a 0,1%. Tehát ha terhességre gyanakszol, csinálj egy terhességi tesztet!

  • Jessy

    2010. január 08. péntek

    Kedves Ági!

    Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát. Ma délben megjött rendesen erősen. Teljesen elkeseredtem. Még mindig meg van a teszt, de ha vérzek gondolom nem tudom megcsinálni. Most mit tegyek? Nem tudom, h tényleg terhes vagyok-e vagy sem, de nagyon félek. Tegnap is annyira ideges voltam, h szinte semmit nem aludtam. Mos meg itt zokogok. Annyira egyedül vagyok itt külföldön minden nehezebb, de a párom itt dolgozik.
    Próbáljak a clarblue tesztet holnap reggel? Vagy akkor már biztos fölösleges? Sajnálom, hogy ilyeneket kell írnom, de tényleg teljesen összezavarodtam.

    Válasz: Ha megjött, akkor nem kell tesztelni.

  • juci

    2010. január 07. csütörtök

    szia

    én olyat szeretnék kérdezni hogy a barátommal nem védekeztünk de megszakitással voltunk együtt . és én most a 20. napon vagyok. 25napra szoktam kb menstruálni de már most igy a hasam alja szur meg görcsöl ennyivel előbb is megjöhet . vagy ez lehet terheségi tünet?
    várom válaszát

    Válasz: Mivel a megszakítás nem túl biztos módszer, van némi esély a terhességre. Kb. 5%. Viszont az is lehetséges, hogy ez a görcs nem is terhességi tünet, hanem csak előre jelzi a menzeszt, de az is lehet, hogy mindkettőtől teljesen független. Ha esetleg mégsem jönne meg 25 napra sem, egy tesztet érdemes csinálni.

  • Jessy

    2010. január 07. csütörtök

    Kedves Ági!

    Azt elfelejtettem leírni, hogy ma olyan mintha megjött volna, de az a furcsa, hogy nekem az első nap mindig nagyon erős, most meg rózsaszínes, és alig. Nem értem mi van. Nem is tudom eldönteni hogy igazi vére-e, mert rózsaszínes, picit barnás, de egyáltalán nem piros.
    Csak nem vetélés? Meg se csináljam a tesztet? Nagyon aggódok, egyszer volt halvány pozitív tesztem, és rá két napra erősen hosszan megjött.
    De ami most van, az teljesen más. Nem is görcsöl a hasam pedig a menzinél és előtte 2 nappal szokott. Nagyon félek. Olvastam amit írtál a barnás folyásról, de most már végképp nem tudom mikor csináljam meg a tesztet, vagy sem.
    Nem tudom kihez fordulhatnék.

    Válasz: Ha ez a rózsaszínes valami nem vált rendes vérzésbe, szerintem lehet tesztelni. Ha viszont pozitív (mégha csak halvány is) teszt után jelentkezik vérzés, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Bizonyos esetekben nem is vetélésről van szó, de akár a beindult vetélésnél is visszafordítható a helyzet.
    Válaszát nagyon várom.

  • Jessy

    2010. január 07. csütörtök

    Kedves Doktornő!

    Dec. 8-án volt utoljára a menzim. A párommal nagyon szeretnénk egy kisbabát. ált. 30-35 napos a ciklusom. Együtt voltunk védekezés nélkül, többször is, de a menzi alatt, és dec 28-án biztos. Azután jan. 4-e környékén, újra együtt voltunk, de az akus után nagyon fájt a méhem, és a két petefészkem. Vettem be magne b6-ot, és cickafarkteát. Hányingerem volt, és szédültem 3 napig. Ma már teljesen elmúlt a méhfájdalom, de a melleim hirtelen megnőttek, és az udvara is sötétebb lett. Nagyon ideges vagyok mostanában, az illatokat is könnyeben megérzem, hányingerem már nincs, és nem akarok semmit bebeszélni magamnak.
    Mától, 12-éig meg kéne jönnie. Lehetek ezek alapján terhes?
    Vettem clearblue tesztet, csakhogy külföldön vagyok, és nem vagyok két dologban biztos.
    Mikor teszteljek, mert félek a csalódástól, és nem tudom pontosan, most mikortól számoljam azt a 10-12 napot, ha egyáltalán szó van arról h beágyazódott.
    Illetve, hogy ez nem csikos teszt, hanem kiírja, h terhes 1-2hete, vagy több, vagy nem terhes. Akkor ha esetleg a nem terhes jönne ki, honnan tudhatom, hogy jól működött a teszt, hisze nincs rajta tesztcsík. lehet hogy ez egy hülye kérdés, de nem könnyű, ez az egész külföldön.

    Válaszát előre is nagyon köszönöm. 🙂

    Válasz:
    Lehetséges, hogy valóban terhesség okozza a tüneteket. Tesztet akkor, mikor már késik a menzesz, mindenképp lehet csinálni, de az együttlét után 12 nappal már nagy eséllyel jó eredményt mutatnak.

  • Eni

    2010. január 06. szerda

    Szia!

    Szerinted mennyi az esélye annak hogy terhes vagyok ha november 22én volt utoljára mensim de az is csak 2 napos volt.Azóta semmi jele hogy meg akarna jönni. Kicsit fáradékony vagyok s rengeteget alszok.:) Amúgy csak néha émelygek egy kicsit. Ezen kívűl semmi más jele.

    Válasz: A menzesz kimaradása elég komoly jel! Ha még nem csináltál tesztet, most itt lenne az ideje!

  • Ilcsi

    2010. január 06. szerda

    Emike! Nekem van egy ismerősöm akinek szintns sok ideje csak hébe hóba egy évben 1-2 alkalommal volt menstruációja. Meg kellett műteni az agyalapi mirigyét ez teljesen össze zavarta hisz mindent ami hormonális ez a szerv irányít. Most 5 hónapos kismama!!! 🙂

  • Lolli

    2010. január 05. kedd

    Kedves Ági!
    1hónapja abbahagytam a Trindoldiol szedését mert már 9éve szedtem és szünetet tartok, a párommal nem védekeztünk, de nem bennem ment el. Mennyi ideig tart a gyógyszer hatása még? Mennyi esélye van rá hogy terhes vagyok? Sajnos a menstruációra nem tudok adni most nagyon mert ugye nem pontosan fog megjönni. Előre is Köszönöm!

    Válasz: A gyógyszer abbahagyása után, ha a 7 napos gyógyszerszünet után nem kezdünk új levél tablettát, már nem vagyunk védve a terhesség ellen. De a megszakításos védekezés is védekezés, ebben az esetben kb. 5% esélye van a teherbeesésnek.

  • tímea

    2010. január 04. hétfő

    Köszi a választ! Azóta szerencsére megjött! Köszönöm,hogy válaszoltál!

  • emike

    2010. január 04. hétfő

    szia!jó pár éve ninccs menzeszem, 2-3-szor nem védekeztünk.lehetek terhes?a doki azt mondta hogy nincs peteérésem köszönöm

    Válasz: Nem túl nagy, de van rá esély. Ha véletlen abban az időben pont volt peteérés.

  • Tímea

    2010. január 03. vasárnap

    Szia!Szeretném megtudni,hogy lehetek-e terhes?Dec.27-én voltam együtt a kedvesemmel,de 31-én megjött???A beágyazódás folyamatban van ennek ellenére,vagy megszűnik?köszönöm

    Válasz:
    Mivel a ciklus vége felé voltatok együtt, kisebb az esély, mint ha pont középidőben történt volna, de igazából nem lehet kizárni. Ha a vérzés gyengébb volt, mint általában, nem tartott tovább 3 napnál, és a színe se a megszokott élénk piros, inkább barnás, akkor van esély a terhességre. Ritkán teljesen „normális” vérzés is előfordul a terhesség elején. Ha bizonytalan vagy, és elmúlt a vérzés is, egy tesztet csinálhatsz.

  • tímea

    2010. január 03. vasárnap

    Szia!
    Olyan kérdésem lenne,hogy még nem jött meg a mensim ez a 33. nap volt mikor 34. napra jött meg. Többször voltam együtt a párommal. Gumival védekezünk,de minden aktus után elenőriztem sehol semmi gond em volt. Mielőtt meg szokott jönni nekem kb 1 héttel előtte vannak már előjelek, most csak akkor kezdődtek ezek jelek amikor meg kellet volna jönnie. Most is fáj a hasam és a lábam,de még nem jött meg. Mikor voltak aok a nagy fagyok nagyon megfáztam. Lehet,hogy a megfázás miatt is késhet? De nincsenek semmilyen terhességi előjelek, nem érzem magam terhesnek.
    Köszönöm válaszod!

    Válasz: A megfázás nem valószínű, hogy befolyásolja a ciklus lezajlását. Attól, hogy nincsenek terhességi tünetek, még előfordulhat terhesség, a tünetek nem jelentkeznek mindenkinél. Egy tesztet érdemes lenne csinálni. Persze, nem feltétlenül a terhesség miatt késik a menzesz, de ezt így nehéz lenne kitalálni. Ha továbbra sem jön meg, szerintem keress fel egy nőgyógyászt!

  • fanni

    2010. január 03. vasárnap

    Kedves doktornő!
    Szilveszter éjszaka voltunk együtt a barátommal; igazából csak pettingeltünk, a közepe felé max. egy percig volt bennem, és nem bennem élvezett el. Én aznap éjjel már menstruáltam, azóta rendesen vérzek. Úgy tudom, mégis van valamennyi esély a terhességre. Javasolná a doktornő az esemény utáni tabletta használatát? Egyelőre még belül vagyok a 72 órán.

    Válasz: Minimális az esély a terhességre, ezért nem kell 72 órás tabletta.

  • Vivien

    2009. december 31. csütörtök

    Szia!

    Másfél hete késik a menseszem,és nekem lombikkal lehet csak gyerekem ,mert kivették mind2 tubám.Nem értem egy két napot régen is csuszott de ez eléggé aggaszt.A menses elötti tünetek ( haspuffadás pattanások ingerültség megvolt csak éppen maga a vérzés nem )Vettem tesztet 2 nem is müködött rendesen pedig már anno párszor használtam:D A 3. pedig átlos csik jelent meg amit nem tudtam értelmezni.A kérdésem az lenne h tudok ugy teherbe esni h nincsenek meg a tubáim és csak elvileg lombikkal lehetek már állapotos?
    Köszönettel Vivien

    Válasz: Így elvileg nem eshetsz természetes úton teherbe.

  • mtreata

    2009. december 28. hétfő

    kedves Doktorno!
    lefekudtem 2x a baratommale s nagyon szuper olt minden addif mig ki nem szakadt a koton!idoben eszrevettem es leallitottam,de nem elvezett el!sot ez az elejen tortent es elotte sem elvezett el!22-23 a korul kelett volna megjojjon a menzeszem es meg nem jott meg!ez elotte 4-5 nappal a menzesz elott tortent…mennyi az eselye hogy terhes vagyok?tesztet csak 10-12 napra utan csinalhatom…addig nygtalan vagyok..mit tehetek?
    a valastz elore is koszonom:)

    Válasz:
    Ha azóta sem jött meg, szerintem már érdemes tesztet csinálni!

  • Klaudia

    2009. december 23. szerda

    szia Ági!!

    Most mit csináljak? A barátommal pont azon a napon feküdtünk le amikor nekem megjött.(vagyis 2 hónapja). azóta nem jött meg nekem és nagyon félek hogy terhes lehetek mert még csak 14 éves vagyok

    Válasz: Csinálj egy tesztet, aztán menj el orvoshoz. A bizonytalanság nagyon rossz lehet!

  • fanni

    2009. december 23. szerda

    sziasztok!! én 13 és fél évesen voltam először fiúval és most 14 vagyok és terhes. a szüleim nem tudják mert most a kereszanyámmal élek aki mindenben támogat engem. mit csináljak elmondjam vagy sem?

    Válasz: Már régen el kellett volna mondanod, szerintem. Nézz be ide: http://www.valsagterhesseg.hu Itt a hozzád hasonlóan bonyolult helyzetbe kerülteknek tudnak valóban hasznos segítséget nyújtani.

  • lala

    2009. december 23. szerda

    A menstruáció ideje alatt voltan együtt a barátommal, de úgy hogy egyszer sem élvezett belém. Másnapra a vérzésem abbamaradt. Ez most mit jelent? Terhes vagyok?

    Válasz: Inkább valószínű, hogy már amúgy is elmúlt volna a vérzés. Ettől függetlenül van minimális esély a terhességre, ha csak megszakítással védekeztetek. Max. 5%.

  • laura

    2009. december 21. hétfő

    Menstruáció közben voltam együtt a barátommal. Eőször csak pettingeltünk, a közepe felé járt, amikor max 1 percig voltunk együtt, és nem bennem ment el. Mennyi az esély rá, hogy terhes vagyok?

    Válasz: Kevesebb, mint 5 %, de pontosan nem lehet megmondani.

  • brigi

    2009. december 18. péntek

    KEDVES àGI..TERHES VAGYOK AZ MàR BIZTOS…VOLTAM ORVOSNàL..AZT SZERETNèM KèRDEZNI AZ GOND-E HOGY NEM VAGYOK ROSSZUL..VOLT MàR KèT VETèLèSEM èS AKKOR IS IGY VOLT..FèLEK,HOGY MEGISMèTLODIK UJRA..KOSZONOM

    Válasz: Egyáltalán nem gond, hogy nem vagy rosszul, ez nem „kötelező”, van, akinél teljesen tünetmentes a terhesség.

  • vki...

    2009. december 18. péntek

    A barátommal voltam együtt november 27 illetve 29-én….azóta december 15-én kellett volna megjöjjön a menstruációm….védekeztünk normálisan és vigyáztunk de most mégis nagyon félek h esetleg terhes lehetek…csináltam egy tesztet 16-án ami negativ lett(de nem reggel)…néhány tünetet érzékelek, mint pl a mellfeszülést és alhasi fájdalmat, valamint reggelente fejfájást és egyszer már émelygést is éreztem…terhes lehetek?

    Válasz: Igen, a negatív teszt ellenére még lehetsz terhes, de az is lehet, hogy csak késik néhány napot. Ha mégse jönne meg, pár nap múlva, lehetőleg reggel, csinálj egy új tesztet!

  • Ilcsi

    2009. december 18. péntek

    Kedves Ági!
    Segíts nekem kérlek. Mennyire érzékeny a Rossmannban kapható Lily nevű teszt? És szerinted mikor teszteljek mert múlt hónapban 6 nap késéssel jött meg 16-án. Ma már 18-a van. A teszten azt olvasom hogy a következő menstruáció esedékességi napján érdemes először tesztelni. De most akkor a szokásos 30 nappal számoljak vagy a plusz 6-al amennyivel késett a múlthónapban is. Reménykedek hogy sikerült a baba.
    Még azt kérdezném hogy az hogy 2 hónapja próbálkozunk össze zavarhatja a ciklust? Eddig rendszeresen jött meg minden hónapban, múlthónapban viszont 6 napot késett. Most bár még csak 2 napja késik de nem tudom hogy kell-e aggódnom. Csináltam tegnap reggel egy tesztet de az negatív lett. Kérem válaszát mert kezdek aggódni. Köszönöm!

  • Valaki

    2009. december 17. csütörtök

    december 17th, 2009 at 16:06-es vagyok 1 kérdés lemaradt. lehet hüyle kérdés de kb ilyen esetekben hány a esély a terhességre?

    Válasz: Nagyon minimális, kb. 1%.

  • Valaki

    2009. december 17. csütörtök

    Kedves Ági!

    barátnőmmel nov 23án volt egy aktus(CSAK PETTING).még szűz,nem szakadt át neki.dec 9-10én kellett volna neki megjönni ehelyett dec 8án jött meg.elmondása szerint a mennyiség,és a szín is normális volt.a pettingnél félek hogy sperma került az ujjamra de nem tudom hogy megmostam e neki de az szinte biztos hogy nagyából megtöröltem és ezt követően nyultam fel neki.van szeritned vélni valón ezek alapján,hogy nemszakadtát és 8án emgjöt valamint hogy nagyából megtöröltem?a válaszod előlre is köszi

    Válasz: A szűzhártya nem egy teljesen zárt hártya, azon átjuthat a spermium. De ebben az esetben max. 1 % esély van erre. Ugyanis a levegőn nagyon hamar életképtelenné válnak. Ha a menzesze a megszokott módon zajlott, csak annyi volt az eltérés, hogy 1 nappal előbb jött meg, akkor nem hinném, hogy bármi gond lenne!

  • Noémi

    2009. december 17. csütörtök

    Kedves doktornő!

    Lenne egy kérdésem. A férjemmel már 4 hónapja próbálkozunk összehozni egy babócát és ebben a hónapban elkezdtem a hőmérőzést. Tudom, hogy több hónap után lehet csak következtetéseket levonni, sokmindent olvastam már ezzel kapcsolatban, de ilyen esetről sehol nem írtak. Bevetettem az ovulációs tesztet is, amely szerint volt peteérésem, a hőm is hirtelen lecsökkent 35.6-ra, másnap meg hirtelen felment 36.7-re. A tojásfehérje-szerű nyák is megvolt. Ezekből azt vontam le, hogy volt peteérésem. De a hőemelkedés utáni másnap nem maradt magasabb a hőmérsékletem, visszacsökkent 36.3-ra, pedig mindenhol azt írja, hogy csak a menstruáció környékén kellene lecsökkennie. Mit jelenthet ez? Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Szerintem ez mérési hiba lehet, a hőmérő sem mindig pontos.

  • blanka

    2009. december 17. csütörtök

    Kedves Ági,

    Lassan 1 éve, hogy szültem, kb. a 3. hónaptól visszatért a rendszeres menstruációm is (szoptatás mellett). Egy-két hónapja 10 nappal korábban, mint előtte, de megjött, most viszont kimaradt. December 8-án kellett volna, és nem jött. Csináltam tesztet, állapotos nem vagyok.
    Mitől lehet? Valamilyen betegség? Egyébként semmim nem fáj, nincs semmi tünet. Normális lehet? Vagy szaladjak a nőgyógyászhoz?
    napi egyszer még mindig szoptatok – ha ez érdekes.

    Válaszodat előre is köszönöm!
    Blanka

    Válasz: Nem valószínű, hogy a napi egyszeri szoptatás ilyen mértékben befolyásolná a ciklusodat, de lehetséges, hogy még a szülés után nem állt be teljesen. Ennek nagyobb az esélye, mint annak, hogy bármi gond legyen. De pl. egy ciszta miatt is kimaradhat a vérzés. Ha továbbra sem jön meg, lehet, hogy érdemes lenne kivizsgáltatni, de a negatív teszt ellenére a terhességet sem lehet teljesen kizárni.

  • Tünde

    2009. december 15. kedd

    Kedves Doktornő! Én egy olyan problémával fordulnék önhöz hogy én Juliusban teherbe estem az akkori párommal majd a 11.hét vagyis szeptember 21..én reggel bevéreztem majd a korházban kiderült hogy kissebb is volt a kelleténél meg már egy napja halott is volt majd kikapartak majd az a párom elhagyott ez végett! És most összejöttem egy másik fiuval akivel több éve jo a barátságunk de most ez több lett november ota nade november végén mikor együtt voltunk megszakitásos modszerrel védekezett és most ugy érzem hogy terhes vagyok végülis 2napja késik de nekem eddig inkább elöbb jött meg mindig mint késne na meg a tünetek is arra utalnak! Félek a terhességtől félek hogy ez még korai lenne a kaparás után félek hogy megint elveszithetem a babát! Megtartanám ha terhes lennék de ön szerint bevállalhatom ilyen hamar anélkül hogy bármi baja lenne a babának és nekem is? Mielőbbi válaszát várom! Kérem segitsen! Köszönöm elöre is!

    Válasz: Ha a baba megfogant, akkor nagy eséllyel már adottak a feltételek arra, hogy szépen fejlődjön. Ez esetben talán nagyobb a lelki trauma, de ha valóban terhes, szerintem nincs rá ok, amiért meg kellene szakítani a terhességet.

  • Ilcsi

    2009. december 15. kedd

    Kedves Ági!

    Köszönöm a válaszod! Lehet állítani a fűtés erősségén szoktam is amikor melegebbnek érzem csak megijesztettek hogy ha sikerül is a megtermékenyülés a melegtől nem fog megtapadni, vagy elmehet a baba. Reménykedek hogy most nem fog megjönni. Nagyon hasznosnak tartom az oldalt és minden baba tervező és babát váró nevében minden elismerésem!!

  • ancsi

    2009. december 14. hétfő

    Sziasztok! A pasimmal nemrégiben vesztettem el a szüzességem és félünk hogy valami nagyon rosszul sült el :S megszakitással védekeztünk és már 14 napja késik a menzim. főleg ettől iedtünk de ezenkivül sokat vagyok rosszul és hányok és nemtudok akármit megenni :S aztolvastam hogy a rosszullét csak később jelentkezik… 2 tesztet csináltam az 1ik pozitiv azt délután környékén a másik negativ azt pedig a reggeli első vizeletemmel.
    Szerintetek milehet? terhes vagyok?

    Válasz: Ha az egyik teszt pozitív, akkor az sajnos szinte 100%, hogy terhességet jelent. Mindenképp fel kellene keresned egy nőgyógyászt!

  • Nóri

    2009. december 14. hétfő

    Kedves Doktornő,

    olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy kb. a várt időben jelentkezett a menzeszem,
    de semmi szokásos előjele (mellfeszülés,ingerlékenység, alhasi görcsök, stb) nem volt,
    az állaga sűrű, sötétbarna színű és inkább alvadt vér darabok voltak mintsem a normális
    élénk vörös amit megszoktam, mindemellett a mennyisége is sokkal kevesebb volt a szokottnál, kb. 5 napig tartott (mint általában) Jelenleg pedig fájnak a melleim & mellbimbóim.
    Ön szerint mire utalnak ezeka dolgok? Nemi életet élek, de rendszeresen védekezek, és tudtommal nem történt seemilyen „baleset”.

    Kérem adjon tanácsot, válaszát előre is köszönöm

    Válasz: A vérzés jellege esetleg egy kisebb gyulladástól is megváltozhat. Viszont teljesen 100%-os védekezési módszer nincs, így az a fél – 1% mindig ott van. Ha bizonytalan, érdemes egy tesztet csinálni.

  • Ilcsi

    2009. december 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Baba projectben vagyunk. Azt hallottam valakitől hogy lyenkor nem tesz jót pl a forró fürdő mert akadályozhatja a beágyazódást és a megtapadást. Igaz ez illetve baj lehet-e hogy nekem a munkahelyemen közel van a fűtőtest így folyamatosan jön rám a meleg levegő? Válaszát köszönöm.

    Válasz: Nem tudom, mennyi ebben az igazság, de a beágyazódás időszakára el lehet hagyni a forró fürdőt, és lehet mondjuk csak simán meleggel zuhanyozni. A fűtőtest közelsége nem hinném, hogy bármit is befolyásol. Ha nagyon meleget nyom, ami már kellemetlen, nem lehet kicsit lejjebb állítani?

  • LILLA

    2009. december 13. vasárnap

    KEDVES DOKTORNŐ!
    8.-ÁN MEGJÖTT A MENSTRUÁCIÓM,DE MA A GUMI BESZAKADT,ÉS VOLT MÉG ENYHE VÉRZÉSEM A MENSES MIATT.LEHETEK TERHES?
    KÖSZÖNETTEL.:LILLA

    Válasz: Sajnos nem tudlak teljesen megnyugtatni. A menzesz ideje alatt sokkal kisebb az esély, de ilyenkor is teherbe lehet esni.

  • Enikő

    2009. december 13. vasárnap

    Kedves Doktornő!

    A férjemmel szeretnénk egy kisbabát. Kb augusztusban hagytam abba a gyógyszert, és olyan október óta nem védekezünk gumival sem. Az előző hónapban késett egy hetet teszteltem de negatív lett, majd 2nap erejéig(nov. 16-17) volt vérzésem. Most 14-én lenne az ideje de hányingerem van és szúródik a hasam alja. Valóban sikerült volna vagy csak én szeretném nagyon és képzelem a tüneteket?
    Segítsen kérem.
    Előre is köszönöm.

    Válasz: Előfordulhat, hogy annyira szeretnénk babát, hogy az agyunk terhességi tüneteket generál, de az is lehetséges, hogy a tüneteknek valódi oka van. Szerintem ha ma nem jön meg, akár már tesztelhetsz is, hátha! Drukkolok!

  • Dán András

    2009. december 13. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    A poztív terhességi teszt lehetséges tévedéseként említette egyes ritka pajzsmirigy betegségeket. Páromnak pajzsmirigy alulműködése van, amire napi fél Euthyrox-75-öt szed. A menzesz elmaradt, a teszt pozitív lett. Ön szerint tévedhetett a teszt?
    Köszönettel
    Kriszti és András

    Válasz: Mivel a menses is elmaradt, ezért a teszt nem tévedett. A pajzsmirigy-betegség ugyanis nem jár menses elmaradással.