Nem mindegy milyen érzékeny a terhességi teszt

Sok leendő kismama teszi fel a kérdést, hogy vajon melyik terhességi teszt a legjobb. Most itt a hamisítatlanul pontos válasz erre a kérdésre!

Nem mindegy milyen érzékeny a terhességi tesztA különféle tesztek más-más érzékenységtől mutatják ki a HCG hormont a vizeletből. Egy részük 50-100 u/ml egységnyi HCG-t képes csak kimutatni, ezért ezek jó eséllyel az egészen friss terhességeknél még negatív eredményt produkálnak. A tesztek javarésze 20 egységnyi HCG-t már képes kimutatni, míg létezik olyan szuperérzékeny teszt, amely már 10 egységtől kimutatja, azaz már egészen korai terhesség kimutatására képes.

Nem érdemes azonban azonnal az aktus után a tesztért rohanni, hiszen a HCG hormon csak a beágyazódástól kezdve kezd termelődni a szervezetben, azaz kb. a fogamzás után 7-12 nappal és még ekkor is kell 1-2 nap, mire a vizeletből kimutatható lesz. A menstruáció esedékességének napján vagy azt követően végzett teszt 99%-os pontosságú eredményt ad. Amennyiben hormont szedsz, valamint terhességmegszakítást, abortuszt követően a teszt néhány napig még pozitív eredményt adhat.

Lássuk melyik teszt, milyen érzékenységű:

Qupido: 10
Rapi preg corax: 20
Rapi preg direct: 20
Gabriel: 20
HCG: 20
Medi-lab: 20
Clear blue: 25

A terhességi tesztek által mutatott eredmény pontossága attól is függ, mikor használjuk a tesztet.

A menstruáció esedékességének napjától végzett vizsgálatok 99%-os pontosságot adnak. Ettől függetlenül a teszt már a menstruáció előtt 4 nappal elvégezhető. Azonban a terhesség kimutatás százalékos aránya egyre nő a menstruáció várható napjának közeledtével:

-az esedékes menstruáció napján 99%
-1 nappal előtte végezve 95%
-2 nappal előtte végezve 90%
-3 nappal előtte végezve 82%
-4 nappal előtte végezve 51%

995 Comments

Comment navigation

 • Hajni

  Reply Reply 2019. május 10. péntek

  Jónapot Hajnalka vagyok
  Tudna tanácsot adni kérem szépen nekem.
  Már nagyon nagy a hasam a tesztek azt mutatják nem vagyok terhes a vizsgálaton meg a hasi vastag zsír szövet miatt nem lát bak semmit és hűvelyi alapon meg nem vagyok terhes mégis növekszik a hasam mi tévő legyek nagyon ideges vagyok nem tudom hogyan tovább egy nagyon aggódó szeretne tanácsot kérni öntől köszönöm Hajnalka

  • Gabi

   Reply Reply 2019. május 12. vasárnap

   Ha valóban terhességről lenne szó, azt már mindenképp kimutatták volna, akár hasi, akár hüvelyi ultrahang vizsgálattal. Ha a vizelet teszt negatív, vérből is kimutatható a terhességi hormon. Ha a nőgyógyász egyértelműen kimondta, hogy nincs terhesség, érdemes más irányban elindulni. Célszerű a háziorvossal egyeztetni, milyen szakrendelés felkeresését javasolja.

 • Ildikó

  Reply Reply 2019. április 08. hétfő

  Kedves Doktornő, Lehet korán kérdezem, tudom reményt nem adhat, csak szeretnék kérdezni hogy mi történhet velem. Próbálkozunk párommal, úgy gondolom pont az ovulációkor voltunk együtt, hajnalban aznap mikor éreztem az ovu fájdalmakat és az ovutesztem is pozitív volt, volt még az a nyúlós nyák is, a hőmet is mérem, az ovu fájdalom után emelkedett a hőm is (alaphőm 36,4 körül van, és a peteérés után felment 36,9. majd 2 napig 37 volt). Most a peteérés utáni 12.napon délután csináltam egy x epil terhességi tesztet, amin kb fél óra után lett egy halvány teszt csík, ami ma reggel is látszik, ezmellett reggel csináltam aznap egy LH jóstesztet is amin látszik 2. csík is. Ma a peteérés 13 napjának reggelén csináltam 2 tesztet, az LH 2 csík, az xepilen pedig nagyon halvány rózsaszin vmi, ami lámpafénynél jobban látszik, de kb 20 perc után láttam azt a homályos sávot. A menzeszem ma (2019.04.08) lenne vagy holnap esedékes a ciklus 30. napján járok. Az is furcsa hogy most még nincs semmi, csak derékfájás mint a menzeszkor, és néha napközben világos barna rózsaszínes folyás. Eddig mindig 27-28 napos ciklusaim voltak. Csak attól tartok hogy a teaivásokkal vmit elrontottam, mert február hóban ittam a ciklus első felében cickafark teát, de utána ezt már nem, ekkor a mensim 31. napon jött meg. Most ebben a hóban, márciusban úgy érzem kitolódott a peteérésem 16-17 napra (ekkor voltunk együtt), majd az ovu hetében elkezdtem inni este egy bögre palástfű teát, de ezt már a 11. peteéréstől számított napon már nem ittam. Lehet hogy a menzesz késik ez a tea miatt? Tudom hogy várjak még, de most nem tudom ezeket mire vélni.
  Köszönöm válaszát

  • Gabi

   Reply Reply 2019. május 04. szombat

   Ha a teszteken csak halványan is, de látszik a második csík, az 99%, hogy terhességet jelez. Nem valószínű, hogy a tea változtatja meg a ciklust.

 • Dorottya

  Reply Reply 2019. január 20. vasárnap

  Tisztelt Doktornő!

  Kb. egy hete késik a menzeszem, a melleim feszülnek, érzékenyek, de 4 teszt is negatívat mutatott, igaz, egyiket sem a reggeli első vizelettel csináltam, kettőt délelőtt, kettőt délután (X-Epil). Nem szokott soha ennyit késni, sem kimaradni. Szeretnénk babát, augusztus óta próbálkozunk. Várjak még pár napot újabb tesztre, ill. a menstruációra, vagy keressem fel az orvosomat, hogy esetleg valamilyen nőgyógyászati probléma áll a háttérben?

  Köszönöm válaszát!

  • Gabi

   Reply Reply 2019. január 21. hétfő

   Esetleg érdemes lenne egy újabb tesztet csinálni reggeli első vizeletből is. Ha időközben nem jön meg mégis, pár nap múlva lehetne próbálkozni. Elsősorban én is terhességre gyanakodnék, a negatív tesztek ellenére is, de érdemes így is bejelentkezni nőgyógyászhoz, egy ultrahang vizsgálat során egyértelműen kiderülne, valóban terhességről van-e szó.

 • Bettina

  Reply Reply 2019. január 11. péntek

  Tisztelt Doktornő,

  Elég érdekes szituációban vagyok.
  Utoljára novemberben volt meg a menstruációm. Decemberben semmi már januárt írunk. Ha úgy nézzük a decemberi menstruációm 16 napja késik ami nem szokványos nálam mert max 3-4 napot szokott. A menstruáció elmaradásának 10. napjánál csináltam egy digitális tesztet ami pozitív lett. Annyira örültem hogy alig hittem el, viszont másnap reggel megint digitálisat csináltam ami negatív lett azután csináltam még két reggelen ami szintén negatív lett, de még mindig nem jött meg. Orvoshoz csak egy hét múltára kaptam időpontot. Nem tudom hogy most fals pozitív voltam vagy megszakadt spontán a dolog, vagy esetleg van valami. Ön szerint??

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. január 13. vasárnap

   Fals pozitív teszt nem létezik, viszont fals negatív igen. Megszakadás esetén még napokig pozitívat mutat a teszt, mert a hormonok ott vannak a szervezetben. Nem is baj, ha csak későbbre van az orvoshoz időpontod, mert a nagyon korai terhességet még ő sem tudja biztosan kimutatni, 1 hét múlva már inkább lesz eredmény.

   • Bettina

    Reply Reply 2019. január 28. hétfő

    Tisztelt Doktornő.

    Már 2 hónapja kimaradt a menstruációm. Voltam 3 hete orvosnál gyorsan csinált egy hasi uh-ot és azt mondta nem lát terhességet. Most szóltam neki hogy még mibdig nem jött meg de elküldött azzal hogy várjak még 1-2 hónapot. Elmendtem másik dokihoz. A másik doki látta a rendszerben hogy nemrég voltam a kollégájánál és elküldött vizsgálat nélkül mondván a kolléga tudja mit csinál. Mit tanácsol mit tegyek?

 • Adriana

  Reply Reply 2018. december 27. csütörtök

  Üdvözlöm.
  Múlt hónap 25.én volt utóljára mensim. Már 2 napja késik. Reggel negativ volt a teszt.
  Ezelőtt egy hete kb. véres volt a wc papír pisilés után.
  Köszönöm válaszát!

  • Gabi

   Reply Reply 2018. december 31. hétfő

   Ha egyébként pontosan szokott megjönni, elsősorban így is terhességre gyanakodnék, még a negatív teszt ellenére is. Ha továbbra sem jön meg, néhány nap elteltével érdemes lenne csinálni egy újabb tesztet!

 • vivien

  Reply Reply 2018. december 19. szerda

  Üdvözlöm! Azlenne a kerdesem hogy ugye nekem most dec.11.en volt ovulaciom es 16.an ereztem a beagyazodast. Na szoval 10 es erzekenysegu tesztel mennyi az eselye annak ha holnap reggel a nemvart elott 5 nappal megcsinalom hogy az esedekes terhesseget pozitivan kimutassa?

  • Gabi

   Reply Reply 2018. december 20. csütörtök

   Nehéz lenne előre megmondani. Ha esetleg mégis negatív, érdemes néhány nap múlva újabb teszttel próbálkozni. Ha már késik a menzesz, akkor mindenképp! Drukkolok!

 • Mária

  Reply Reply 2018. december 02. vasárnap

  Üdv ! Csináltam több tesztet mind negatív volt de csináltam egy digitális tesztet az pozítív volt és 1-2 hetest irt !! Most is csináltam 2 tesztet az negatív lett ! Most akkor ????

  • Gabi

   Reply Reply 2018. december 04. kedd

   Ha csak egy teszt pozitívat mutat, az nagy valószínűséggel valóban terhességre utal. Ha azóta nem jelentkezett vérzés, mégis bizonytalan, célszerű lenne nőgyógyászhoz fordulni, ahol egy UH vizsgálat során kiderül, terhességről van-e szó.

 • Bettina

  Reply Reply 2018. október 27. szombat

  Üdvözlöm! 22 éves vagyok. És olyan problémám van hogy a ciklusom 29. Napján együtt voltam a párommal és történt egy kis baleset. Máig nem volt semmi vérzésem. Viszont délután meg kezdődött valami. Az aktus után 12 nappal vagyok. És most így nem tudom mi van. A melleim érzékenyek émelyegni szoktam a hasam enyhén fájdogál. Segítséget szeretnék kérni hogy ez mi lehet?

  • Gabi

   Reply Reply 2018. november 04. vasárnap

   A leírtak alapján sem egyértelmű, de mindenképp van esély a terhességre. Ha késik a menzesz, mindenképp érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet, lehetőleg reggeli első vizeletből.

 • Ibolya

  Reply Reply 2018. október 24. szerda

  Jó napot!Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy a mai terhességi tesztek mennyire megbízhatóak? mennyi az esély arra hogy negatívat mutat és még is terhesség van.
  Annyi mindent olvasni hogy nem lehet eligazodni. Én most tartok a 17.nap hogy nem jött meg. Szeptember 12-en volt az utolsó mensesem OCT 1-en egy 7napos barnázas volt ami pont aznap múlt el teljesen amikor megkellett volna jönnie.3 alkalommal hánytam vissza a kávét és időközönként hányingerem van de nem túlzottan. Egyre több fehér folyás van ami szagtalan. A mellem nem fáj.csinaltam tesztet mind negatív. Orvoshoz 2 hét múlva kaptam időpontot. Tanácstalan vagyok úgy érzem sok ez a kimaradás!?

  • Gabi

   Reply Reply 2018. november 04. vasárnap

   Valóban hosszú a kimaradás, de az is lehetséges, hogy a 7 napos barnázás egy enyhe menzesz volt. Sajnos nehéz lenne ennyiből biztosat mondani. A negatív teszt viszont még nem jelenti egyértelműen, hogy nincs terhesség. Érdemes esetleg másik fajtával is próbálkozni, de mindenképp célszerű reggeli első vizeletből csinálni a tesztet, mert ilyenkor van jelen legnagyobb koncentrációban a hcg (terhességi hormon). Így ha valóban terhesség áll a háttérben, legnagyobb valószínűséggel ilyenkor fog pozitív eredményt mutatni a teszt.

 • Alexandra

  Reply Reply 2018. október 13. szombat

  Üdvözlöm! A tanácsát szeretném kérni mivel a párommal már egy hónapja próbálkozunk múlt hét vasárnap kellett volna megjönnie okt. 7.-én, négy nap késés után csináltam 2 tesztett és nagyon halvány pozitív csík látszott rajta. Arra gonoltam,hogy megpróbálom pár nap múlva hátha kevés a HCG a szervezetembe. 2 nap múlva újra próbálkoztam a teszteléssel és ugyan olyan halvány csík volt mint előtte! Ez mit jelenthet? Válaszát várom! 🙂

 • Alexandra

  Reply Reply 2018. október 13. szombat

  Üdvözlöm!A tanácsát szeretném kérni mivel a párommal már egy hónapja próbálkozunk múlt hét vasárnap kellett volna megjönnie okt. 7.-én négy nap késés után csináltam 2 tesztett és nagyon halvány pozitív csík látszott rajta! Örültem de tudtam, hogy valószínű még olyan korán csináltam a tesztet, hogy kevés a HCG a szervezetembe ezért ma reggel 6 nap menstruációs késés után csináltam még egyett ami ugyan olyan halvány pozitív lett! Nagyon izgulok mert nem tudom, hogy ez most jót jelenthet! Hasi görcsöket tapasztalatok valami olyat mintha még jönne! Válaszát várom! 🙂

  • Gabi

   Reply Reply 2018. október 17. szerda

   A halvány második csík is pozitív eredménynek tekinthető! Így 99%, hogy valóban terhességről van szó. Ha enyhék a görcsök, inkább csak szurkálás, az természetes kísérő tünet. Ha nem jelentkezik mégis vérzés, akkor valószínűleg minden rendben. Hamarosan célszerű bejelentkezni nőgyógyászhoz.

 • Gyöngyi

  Reply Reply 2018. augusztus 15. szerda

  Üdvözlöm!
  Nekem nincs szabályos ciklusom,(Ir,PCOS), mikor hány napra jön meg. Eredetileg 24 napos lenne, de mostanában volt már 52 napos is. Ilyenkor mikor érdemes tesztet csinálni? Most 26. napnál járok, és lett 2 csíkos tesztem-igaz csak halvány a 2. csík(hasfájás es mellfeszules/duzzadas miatt csináltam) Mutathat így a teszt fals eredményt(hallottam hasonlóról azért kérdezem)? Érdemes újra tesztelnem pár nap múlva?(orvoshoz sokára jutok el)

  • Gabi

   Reply Reply 2018. augusztus 20. hétfő

   A halvány második csík is pozitív eredménynek tekinthető, és a pozitív teszt ritkán téves. Ha a terhességre utaló tünetek továbbra is megvannak, vérzés pedig nem jelentkezik, néhány nap elteltével esetleg érdemes újabb tesztet csinálni.

 • Heni

  Reply Reply 2018. július 02. hétfő

  szia!mikor érdemes csinálni teszt terhességi.én már május 29 én 6 napig utoljára.majdnem 1 hónapja de nem volt meneszem se. irj válaszolj!

  • Gabi

   Reply Reply 2018. július 02. hétfő

   Ha már késik a menzesz, és ez nem szokott előfordulni, akkor mindenképp érdemes tesztet csinálni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

 • melinda

  Reply Reply 2018. június 01. péntek

  Jó napot kívánok . 42 éves vagyok 30 napos ciklusaim vannak . Április 17 én volt utoljára menszeszem azóta nem jött meg ..fáj a mellém feszül és érzékeny a vaginam körül és szeméremakmjkaim lilák lettek hasszurkalas van két hete . Megszakított közösüléssel voltunknegyutt a férjemmel .. lehetséges hogy terhes vagyok ..De a tesztem negatív .. A mai nappal 13 napja késik ..

  • Gabi

   Reply Reply 2018. június 04. hétfő

   Mivel a megszakításos védekezés mellett kb. 5% a teherbeesés kockázata, a negatív teszt ellenére sem zárnám ki a terhesség lehetőségét. Ha továbbra sem jön meg, néhány nap elteltével érdemes a tesztet megismételni, lehetőleg reggeli első vizeletből. Ha eddig pontos és rendszeres volt a menzesz, elsősorban terhességre gyanakodnék.

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field