Menstruációs zavarok télen és nyáron

Saját megfigyelésem szerint nagy hidegben és nagy nyári melegben megváltozik a női ciklus. Ilyenkor mindig több levelet kapok arról, hogy „nem jött meg időben”, „nem a megszokott módon jött meg”, „később jött meg pár nappal”. Utánanéztem, lehet-e ennek a hátterében valami.

Menstruációs zavarok télen és nyáronA menses késéséhez nem elég, hogy hidegebb vagy melegebb van a szokásosnál, azonban a szélsőséges időjárás kialakíthat olyan elváltozásokat, ami önmagában már elég ahhoz, hogy megváltozzanak a tünetek (erősebb vagy gyengébb vérzés) vagy pedig korábban vagy később jelentkezzen a vérzés.

Az első gyakori ok a felfázás, ami téli hidegben és nagy melegben is egyaránt jelentkezhet (többet járunk mezítláb, lábról felfázunk, nyáron estefelé hűvösebb van, de a nappali meleg miatt lengébben öltözünk, hideg italokat iszunk stb.)

A második lehetséges ok a lélekben keresendő. Mindenki számára ismert a „hosszú forró nyár” szindróma, a nagy meleg agressziót okozhat, növekszik a stressz, a nagy hidegben, a téli hónapok alatt pedig a szervezet lecsökkent szerotonin szintje miatt reagálunk rosszabbul a stresszes helyzetekre, depresszió alakulhat ki, ami szintén a menstruációs tünetek megváltozásához vezethet.

A harmadik ok lehet a vashiány, amire a téli, egyoldalú táplálkozás miatt szintén nagyobb esélyünk van.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

148 Comments

Comment navigation

  • Hajni

    2010. június 22. kedd

    Lenne meg egy kerdesem.
    17 eves korom ota melyvenas trombozisban szenvedek.Genetikai okok miatt orokoltem,hormonalis gyogyszerek ideztek elo. Azota (4 eve) folyamatos kezeles alatt allok.A kerdesem az lenne ,hogy mire szamithatok majd terhesseg soran.A haziorvosom semmi joval nem biztatott de bovebben nem vilagositott fel.

    Elore is koszonom!

    Válasz: Mivel a terhesség is hajlamosít a trombózisra, ezért a trombózis mellett a terhesség során végig orvosi felügyeletre és gyógyszerre van szükség.

  • Szilvi

    2010. június 22. kedd

    Kedves Ági!

    Már egy hónapja és egy hete késik a menstruációm, kétségbe vagyok esve már vettem 2 tesztet is de mind2 negatív lett az egyiket 1 hete a másikat pedig ma reggel végeztem el. Lehetek az eredményektől függetlenül terhes vagy pedig valami más okozhatja ezt a problémát?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: A negatív tesztek ellenére is lehetsz terhes, de más is okozhatja a vérzés kimaradást. A megnyugtatás kedvéért érdemes lenne elmenned nőgyógyászhoz, hogy kiderüljön, mi is a helyzet.

  • Hajni

    2010. június 21. hétfő

    Szia.21 eves lany vagyok. Nekem az a broblemam , hogy eddig (az az miota menstrualok) 35-37 napos volt a ciklusom.Az utobbi 2 honapban viszont nagyon furcsa lett. Majus 3 an megjott aztan majus 31 es most pedig junius 20 an. Sokkal gyengebb es 8 helyet csak 3 napos, a gorcsok viszont ugyan olyan erosek. Mi okozhatja?

    Elore is koszonom.

    Válasz: Erre így nehéz lenne válaszolni. Valamilyen hormonális zavar okozhatja, de ezt csak nőgyógyász tudná megmondani, egy alapos kivizsgálás után.

  • Vivien

    2010. június 15. kedd

    Kedves Ági !
    Nekem már ez a 3. alkalom hogy 18 nap után jött meg és 12. napja tart a vérzés és kevesebb vér van mint általában ez lehet annak az oka h nagyon sokat idegeskedek mostanába?
    Köszönöm!Szia!

    Válasz: Az ilyen elhúzódó vérzés már nem valószínű, hogy idegeskedés miatt van, érdemes lenne elmenni nőgyógyászhoz.

  • Szandra

    2010. június 09. szerda

    Kedves Ági!
    Az lenne a problémám, hogy a rendes időben mikor kellett volna alig akart megjönni, aztán kicsit véres volt a tampont. A következő napon már több volt, de utána újra kevesebb. Ez betudható a nagy hőségnek, és ennél az időjárásváltozásnál ez normális?
    Előre is köszi!

    Válasz:
    Terhességre akkor lehet gyanakodni, ha a vérzés sokkal enyhébb, mint általában, ha a színe sem a megszokott élénk piros, és 3 napon belül el is múlik.

  • Beata

    2010. június 09. szerda

    Kedves Ági!
    16 eves lany vagyok!Nagyon aggodom mivel,hogy kesik a menstruaciom,harom napja meg kellet volna jojjon.
    1hettel ezelott eggyutt voltunk a parommal,gumi nelkul,de elotte hogy a parom elelvezett volna kivette…Megis tortenhetett valami?
    Nagyon ketsegbe vagyok esve!!
    Kerem segitsen valahogy!!

    Válasz:
    Ha csak megszakítással védekeztetek, kb. 5% a teherbeesés kockázata. Ha azóta sem jött meg, érdemes lenne egy tesztet csinálnod.

  • Klaudia

    2010. június 08. kedd

    Kedves Ági!

    A tanácsodat szeretném kérni. 21 éves lány vagyok. Körülbelül fél éve nem menstruálok.(Nem vagyok terhes) Az első 2-3 hónapban barnás folyásom volt, majd pedig egyáltalán semmi. Voltam nőgyógyásznál, ő azt mondta hogy semmi bajom. Valami bajom mégiscsak van, hiszen ez nem normális. Mit tegyek? A fogamzásgátló tabletta megoldás lenne?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: A fogamzásgátló tabletta csak látszólag állítja be a ciklust. Érdemes lenne másik orvoshoz elmenni, mert ez valóban nem természetes. A kimaradt vérzést okozhatja egy ciszta, vagy hormonzavar is, de ezt ki kell vizsgálni!

  • Netti

    2010. június 08. kedd

    Szia ! Én azért írok, mert késik a menszeszem de viszont a mellem kemény meg érzékeny és alul a hasam kicsit fáj már tegnap óta. Már egy hónapja kicsit sűrűbben pisilek vmikor volt h fájt is a pisilés de vettem be gyógyszert és akkor az elmult de a pisilés sűrűbb. most terhes lehetek ? mult hónapban hatodikán jött meg. még azt szeretném kérdezni h a 28 napot onnan kell számolni mikor meg jön vagy amikor elmúlik. előre is köszönöm a választ.
    Netti

    Válasz:Onnantól számolj 28 napot, amikor megjött. Ha most kellett volna jönnie és nem jött, csinálj tesztet.

  • Marusha

    2010. április 26. hétfő

    Kedves Ági!
    29 éves vagyok és kb. 1 éve szeretnénk babát. A menstruációs ciklusom 28 napos és óramű pontosságú volt eddig. Sosem szedtem fogamzásgátló tablettát, és sosem volt problémám a menstruációmmal. Most mégis kb. két hónapja késik. Az első vérzés kimaradása után 2 héttel mentem dokihoz, hasi ultrahanggal megvizsgált, azt mondta nem vagyok terhes (a házi tesztek is ezt igazolják). Mi lehet a probléma?

    Válasz: Nehéz ezt így megmondani, igazából a nőgyógyásznak kellett volna alaposabbnak lennie. Nem gyanakodott hormonzavarra, cisztára? Ha ez az orvos valóban csak felületesen vizsgált, érdemes lenne másik orvost felkeresned, hogy kiderüljön, mi a probléma.

  • Viki

    2010. március 30. kedd

    Szia!
    Az lenne a kérdésem, hogy előző hónapban kétszer megjött. Mindkettő 7napig tartott, ahogy szokott… Az első szokásos időpontban, a második két hétre rá kb. Igaz, nem telt el egy hónap, de már lassan ideje lenne megjönnie. Félek, hogy esetleg van valami betegségem és a terhességet sem zárom ki, bár a barátommal vigyázunk és mindig odafigyelünk. A kérdés tehát, hogy ilyenkor meddig várjak? Vagy mit tegyek? A két menzesz normális? Lehet az érettségi miatt és a sport miatt van.
    A napokban fáj a hasam, a mellem is nőtt de nem jön meg. Remélem nincs semmi baj…
    Válaszodat előre is köszönöm!
    üdv.:Viki

    Válasz: Előfordul ilyen, ha stresszesebb az életed a szokásosnál, semmi ok az aggodalomra.

  • Niki

    2010. február 08. hétfő

    Kedves Ági!!!
    Sajnos van 1 olyan problémám,hogy nem rég eléggé felfáztam…soha nem volt még ilyen,h véreset pisiltem volna,és fájt is eléggé :(,ez kb 3 napig tartott utána ez az alhasi fájdalom elmúlt,utána olyan szinten fáj a derekam meg a bal oldalam meg a hasam bal része,meg 1szóval mindenem ott lent,h nem tudom h mit csináljak..:( Nem merek elmenni orvoshoz,mert félek h mit mondd,esetleg azt mondja h terhes vok,ugyanis 1 hónappal ezelött barátommal 1ütt voltunk,és a megszakitásos módszer alkalmaztuk sajnos:( Ami egész pontosan ugy történt h 26.én kellett volna megjönnie,28.án 1ütt voltunk barátommal megszakitásos módszerrel,de rá 2 napra meg is jött….
    Na most félek h esetleg teherbe estem….
    Szerinted lehetek terhes?
    Bár nem érzem h terhes lennék,de gondolom sokan ezt nem is érzik…,csak most h felfáztam és mindenem fáj félek elmenni az orvoshoz,még csak 20 éves vok,és nem szeretnék babát,sztem ahhoz még fiatal vok…
    Segits nekem légyszives irj választ h mit csinálja.
    Válaszodat előre is köszi:)

    Válasz:
    Először is ha bizonytalan vagy, és terhességre gyanakszol, akkor csinálj egy terhességi tesztet. Ezután nem feltétlen kell nőgyógyászhoz menni, felfázásra (egy vizeletvizsgálat után) a háziorvos is ír fel gyógyszert. Viszont ha a teszted véletlenül pozitív lenne, akkor mégis muszáj nőgyógyászhoz menned, és ha nem szeretnéd a babát, akkor minél előbb!

  • exeterpub

    2010. január 12. kedd

    Üdvözlöm!

    Az a problémám hogy november közepe fele voltam eggyütt a párommal ovszert használtunk minden rendben volt.Dec elején megjött normális lefolyású volt. 21 éves vagyok nem állt még be rendesen a mensesem dec.10-én múlt el és most jan12. van nem jött még meg lehetek terhes?Nincsenek jelei csak a mellem fáj egy picit de még az is van hogy sokat stresszelek és hideg a lábam esténkén de nagyon!!!Mi lehet a bajom? Köszönöm a választ

    Válasz: Ha egyébként is előfordul, hogy késik, akkor nem valószínű, hogy gond lenne. Főleg, ha az óvszerrel minden rendben volt. A stressz miatt késhet némiképp a menzesz, a mellérzékenység viszont utalhat arra is, hogy hamarosan megjön. A hideg lábról nem tudom, mi okozhatja. De ha bizonytalan vagy, és továbbra sem jön meg, érdemes lenne egy tesztet csinálni.

  • Kira

    2010. január 11. hétfő

    Kedves Ági!
    Olvasgattam a kommenteket, tehát a felfázás miatt késhet a menstruációm. Múlthéten azonban véres volt egyszer a vizeletem, és az alhasi fájdalmam pisiléskor,még mindig nem múlt el, csak enyhébb lett. (Mellékesen sajnos az állandó torok kaparásom stb sem múlik,pedig a teától a gyógyszerekig mindent kipróbáltam…)
    ami miatt elkezdtem idegeskedni hogy a barátommal megszakításos módszerrel csináltuk,nem volt baj,de hát nem lehet biztosra venni…
    a felfázástól mennyit késhet a menzeszem? vagy már érdemes lenne tesztet vennem? még csak ma telt le a 31 napom.Pár hónapja még 28 napos volt a ciklusom,de 31-re változott,pedig már 4 éves menstruálok,18 éves vagyok.
    Előre is köszönöm válaszod!

    Válasz: A felfázás miatt nagy eltérés nem lehet, max. 1-2 nap. A véres vizelet és a fájdalom viszont inkább utal komoly gyulladásra, mint terhességre. És ha a torkod is fáj, nem érdemes házi gyógymódokkal és recept nélküli szerekkel kísérletezni, érdemes elmenni körzeti orvoshoz. A megszakításos módszer nem igazán biztonságos, 5% a teherbeesés kockázata, de ha 1 éven keresztül is csak így védekeztek, akkor ez a szám 35%-ra növekszik. Nem biztos, hogy megéri kockáztatni!
    Mindennek ellenére, ha még azóta sem jött meg, érdemes lenne egy tesztet csinálnod.

  • Sz.Jánosné

    2009. november 16. hétfő

    Kedves Ági!
    Olyan problémám van hogy a menstruációm normálisan lezajlott viszont 10 napra ismét megjött, de először barnás majd piros és ismét barnás volt a menszeszem.(ez is 6 napig tartott).Egyébként az erős vérzésű kategória vagyok most nem volt olyan vészes.Olvastam hogy idegi alapon is lehet viszont teljesen nyugodt a környezetem és én magam is.Mitől lehet? Már régóta szeretnénk babát, de az eddig olvasottakból úgy vélem ez nem annak jele. Sajnos orvoshoz nem tudok menni mert külföldön dolgozunk és az itteni beteg biztosításunk csak sürgős esetekre szól.És legközelebb csak ünnepekkor leszünk otthon. Előre is köszönöm segítségét
    Üdvözlettel Sz.J-né

    Válasz: Ha nem tudsz orvoshoz menni, akkor csak annyit tudok mondani, hogy ha nincs semmi panaszod, tehát a vérzés elmúlt, nem érzel fájdalmat, akkor próbálkozzatok tovább a babával. De ha még addig is lesz ilyen, mikor hazajöttök, keress meg egy nőgyógyászt!

  • Jné Szilvi

    2009. október 19. hétfő

    Kedves Ági!
    Azóta már minden rendben, megjött.
    Köszönöm.

  • Jné Szilvi

    2009. október 07. szerda

    Kedves Ági!
    Köszönöm, hogy válaszoltál. Jelezném, hogy 5-én csináltam tesztet (Gabriel) és negatív lett. Szerinted várjak még vagy néhány nap múlva csinálja még egyet? Egyébként tényleg különbözött mindkét terhességem, de a gyakori pisilés mindkettőnél jelen volt. Ez most egyáltalán nincsen! Azóta utánanéztem, 6-án, 12-én és 20-án voltam együtt a férjemmel megszakításos módszerrel, 26-án pedig óvszerrel védekeztünk. Úgy gondolom, ha a 20-i együttlét alkalmával estem volna legkésőbb teherbe, a teszt már kimutatta volna. Egyébként nekem mindig nagyon rendszertelen volt a mensim, csak akkor jött pontosan, amikor szedtem a gyógyszert. Várom válaszod.

  • Jné Szilvi

    2009. október 05. hétfő

    Kedves Ági! 34 éves vagyok, két gyermekem van. Fél éve abbahagytam a fogamzásgátló szedését. Azóta úgy jött meg, hogy mindig hamarabb, néhány nappal. (Igaz ez a néhány nap minden hónapban kevesebb lett.) Aug. 30-án volt meg utoljára. Azóta nem jött meg (szept. 27-én kellett volna). Megszakításos módszerrel védekeztünk (eddig nem volt baj). Teljesen úgy érzem, mintha meg akarna jönni, de semmi. Fáj a hasam, görcsöl a derekam, fáj a fejem). Semmi jelét nem érzem, hogy terhes lennék (már kétszer voltam, tudom mit kéne éreznem.) Lehet, hogy mégis terhes vagyok? Mit tegyek? Csináljak tesztet vagy várjak még? Jelent valamit, hogy egy kicsit fel vagyok fázva? Köszönöm

    Válasz:
    Ha még a gyógyszerszedés után nem állt be a ciklusod, lehetséges, hogy most is csak késik. A tüneteid lehet, hogy azt jelzik, meg fog jönni. Viszont az, hogy már van két gyermeked, és nem érzed azt, amit velük, nem jelenti azt, hogy biztos nem vagy terhes. Gyakran egy nő két terhessége is teljesen különbözően zajlik! Előfordul, hogy az egyikkel végig rosszullétek gyötrik az anyukát, és már az elejétől érzi a baba jelenlétét, amíg a másikkal meg csak a vérzés kimaradása utal arra, hogy talán terhes, de erről csak az első erős rúgásnál bizonyosodik meg. A felfázás miatt nem valószínű, hogy egy hetet késik, én csinálnék egy tesztet!

  • Renáta

    2009. október 05. hétfő

    Kedves Ági ! Medi labor terhességi teszttel vlgeztem egy otthoni vizsgálatot na most ezt elrontottam ugyanis a max jelzésen túlig merítettem a vizeletbe na most nagyon halvány allig látható csik lett a teszt zonába most ilyenkor is pozítív lett az eredmény ? EZ A teszt 20-as érzékenyésgű volt . Utánna prgimaxal teszteltem ezn 25-ös érzékenységű ez negativ eredményt mutatott .

  • Renáta

    2009. október 02. péntek

    A vérvételnél a hcg U/I LEHET ? Mennyi a normál érték ha valaki biztosan terhes ? És mennyi ha nem várandós ?

  • Renáta

    2009. október 01. csütörtök

    Kedves Ági !

    Múltkor írtam hogy háromszor jött meg az utolsó csak 3 napos volt és gyenge vérzéssel .Elmentem nőgyógyászhoz és ott vett kenetet elküld vérvizsgálatra és azt mondta a biztonság kedvéért vegyek tehességi tesztet. Most nem tudom hogy megy ez mert először voltam nőgyogyásznál ez mindig így megy vagy terhességre gyanakszik a doktorúr . Nagyon aggodok. Őn szerint mi lehet ?

    Válasz: A terhességet mindig megnézik általában. De ez a sok vérzés lehet cisztától vagy poliptól is.

  • Egy lany

    2009. szeptember 29. kedd

    Kedves Agi!

    21 eves lany vagyok. Legutobb 5 nappal korabban jott meg a menszeszem, mint vartam. Most mar 1 hete varom es semmi jele… Altalaban szokott kesni 3-4 napot is, de felek a terhessegtol. Bar parommal mindig vedekezunk, szoval elvileg nem lehetseges. De par napja mar nem tudok jol aludni, azt sem tudom mit csinaljak, nagyon ideges vagyok es mindig arra gondolok mi van ha… Fel is vagyok fazva , es mar a felfazassal is volt tobbszor problemam, de attol keshet ennyit?

    Válasz:
    A felfázástól nem késhet ilyen sokat. Szerintem egy tesztet érdemes lenne csinálni, ha bizonytalan vagy. Sajnos 100%-os védekezési mód nem létezik, így kizárni nem lehet a terhességet. De ha esetleg negatív teszt ellenére sem jönne meg, akkor egy nőgyógyászt meg kellene keresned, mert előfordul, hogy más probléma miatt borult fel a ciklusod.

  • Renáta

    2009. szeptember 25. péntek

    Olyan gondom van hogy ebbe a hónaba 3szor jött meg a menzim 6- 7napossak és a vérzés mennyisége kisebb mint szokott mi lehet a gond ? 18 éves vagyok nem szedek semilyen fogamzásgátlót . Lehet terhesség is ?

    Válasz: Nem, ez hormonális gond lehet vagy ciszta okozhatja. Érdemes lenne kivizsgáltatnod magad.

  • julla

    2009. szeptember 24. csütörtök

    Kedves Ági.

    Én valahogy kimaradtam…:(
    Kaphatnék én is választ, olyan fontos lenne!Köszönöm szépen!

  • ági

    2009. szeptember 22. kedd

    Sziasztok!
    Nekem az lenne a problémám, hogy 30-32 naponként megjön, de kb 3 hónapja 7 napig tart de úgy, hogy 2-3 nap erős aztán a többi napon barnás-véres és így múlik el a 7-ik napon. Ez normális? 14 hónapja nem szedek fogigátlót,mert babát szeretnénk(bár elég görcsösen), mostanra állt be rendesen a barátcserjétől.( májusban volt egy méhenkivülim ami spontán távozott) A választ előre is köszönöm! Sziasztok!

    Válasz: Igen, normális.

  • julla

    2009. szeptember 20. vasárnap

    Kedves Ági!
    Én 1 évig szedtem a diane-t, márciusban hagytam abba.30 éves vagyok, molett.Azóta viszonylag normálisan megjött minden hónapban júliusig, és azóta semmi.Már több mint 70 napja nem menstruálok, voltam orvosnál, ő azt mondta, hogy a kövérségem miatt.Terhes nem vagyok.Folyamatosan feszül az alhasam, hangulatingadozásaim vannak, szagtalan, szintelen folyásom van, én derék és hátfájásom.A kövérségem ellenére ezek nem voltak eddig tapasztalhatóak.A nőgyógyász szerint a méhnyálkahártyám alig látható.
    Ez menstruációs probléma tényleg az kövérség következménye?A tabletta nem okozhat semmit ennyi idő után?Babát szeretnék, és igy elég nehéz, hogy nem menstruálok.Az orvosom azt mondta, hogy 2 hónap mulva menjek vissza, addig fogyjak 10 kilót és majd akkor ír fel peteérés elősegítőt.
    Rendben van ez így?Köszönöm a válaszát.

    Válasz: Igen, a túlsúly tényleg okozhat ilyet, ezért érdemes lefogyni.

  • Nóri

    2009. szeptember 09. szerda

    szija Ági!! 15éves vagyok és eléggé rendszertelenül van menstruációm egy hónapban van aztán nincsen van nincsen van…kb mindig ez van.. de nem tudom, hogy miért:(.. és 2 hete voltam kivizsgáláson(más ügyben) voltam ultrahangon és azt mondták h pár napon belül megjön de azóta se jött meg miért lehet ez hogy látták és mégsem jött meg???

    Válasz:
    Lehet, hogy ezügyben is érdemes lenne kivizsgáltatnod magad. Lehet, hogy egyszerűen nagyon hosszú a ciklusod, de lehet az is, hogy mondjuk valamelyik petefészkedben egy ciszta zavarja meg a ciklust. Az orvos ultrahangon a méhnyálkahártya vastagsága alapján tudja megmondani, a ciklus melyik szakaszában vagy éppen, de hogy miért tévedett, azt nehéz így megmondani.

  • Ildikó

    2009. augusztus 20. csütörtök

    Kedves Ági!
    18 éves lány vagyok és tanácsodat szeretném kérni abban, hogy a múlt hónapban felfáztam és utána kapcsolatot létesítettem és majdnem 2 hetet késett a menstruációm. Vettem 2 terhességi tesztet,mindkettő negatív lett, és kb. az együttlét után 12-13 nappal csináltam őket,persze védekeztünk is. Ebben a hónapban ismét késik a menstruációm már pár napja,de lehet ismét felfáztam,mivel múlt hónapban is fájt a vesém,mikor késett és most is. Az utóbbi pár hónapban eléggé redszertelenül jelentkezik a menstruációm.Nem tudom mi lehet az oka.
    Előre is köszönöm válaszod

    Válasz: Ebben a korban még lehetnek néhány napos csúszások és a felfázás is okozhatja, ha rendesen védekeztek (gumival, tablettával vagy kúppal), akkor nem eshetsz teherbe.

  • Lapin

    2009. augusztus 11. kedd

    Kedves Ági!
    Az elmúlt egy évben 20-24 napos ciklusaim voltak (lehet, hogy az érettségi stessze miatt?), és most már a 32. napnál tartok. A vicc az, hogy az elmúlt három hónapban (május- július közepe) négyszer is megjött a „szokásos” 20-24 napos ciklusban. Májusban, amikor megvolt, voltam egy buliban, ahol kicsit sötétek a részletek, de állítólag nem történt semmi, aztán meg jöttek a vérzések. De most nem. Te mit gondolsz erről? Köszi a választ!

    Válasz: Ha azóta már megvolt, akkor nem lehetsz terhes.

  • Detti

    2009. július 27. hétfő

    Köszönöm válaszát!

  • Detti

    2009. július 25. szombat

    AZt elfelejtettem írni, hogy a menstruációm régebben 4 napig tartott, most viszont erősebb és 7 napig is eltart. (DArabos vérzés).

    Válasz: A vérzés lezajlása megváltozhat, miután a gyógyszerszedést abbahagyjuk.

  • Detti

    2009. július 25. szombat

    Kedves Ági!
    Olyan problémával fordulok hozzád, hogy decemberben hagytam abba a fogamzásgátló szedését több év szedés után, azután 2-3 hónapig rendesen 28 napra megis jött a menzeszem, majd kb. 40 naposak voltak a ciklusaim. Most van a 3. alkalom, hogy már a 39. napnál tartok és még mindig nem jött meg.
    Voltam nőgyógyásznál az előző hónapban, amikor szintén késett, majd rá egy hétre vissza hívott hüvelyi ultrahangra. Erre sajnos már nem tudtam elmenni, mert időközben megjött megint.
    A terhességi teszt amit most 1 hete csináltam nagyon-nagyon halvány (szinte alíg látható) csíkot mutatott.
    Legkorábban augusztus 14.-én tudok nőgyógyászhoz menni, mert akkora kaptam időpontot.
    Párommal babát szeretnénk, ezen nagyon rajta is vagyunk. Augusztusban lesz fél éve, hogy rákszűrésen is voltam, ahol hpv vírust állapítottak meg. 3 hónapja csontműtétet végeztek rajtam a bölcsesség ogam miatt, majd antibiotikumot szedtem. Kérdésem, hogy mi okozhatja a 40 napos ciklusokat, hogy a hpv gátolhatja-e a teherbeesést? Kétségbe vagyok teljesen esve. Válaszát előlre is köszönöm! Bernadett

    Válasz: Az antibiotukum szedése valamennyire megzavarhatja a ciklust, a hpv pedig befolyásolhatja a teherbeesést. Viszont ha csak halványan is, de pozitív eredményt mutatott a teszt, akkor ott terhesség áll a háttérben. Augusztus 14. tényleg még soká lesz, de a pozitív teszttel a kezében talán korábbi időpontot is tudna adni az orvos.

  • cica

    2009. július 13. hétfő

    Üdvözlöm!
    Ismét írok, mert az orvos mikor kijöttem a kórházból annyit mondott, hogy stimulálni kell a petéimet, arról hogy nem lenne átjárható a petevezetékem arról egy szót sem mondott, pedig a 6 nap alatt sokszor megnéztek hüvely ultrahanggal. Azóta voltam kontrollon, és annyit mondtak, hogy menzesz után visszatérünk a témára, meglátjuk hogy jön meg.
    Most így mi lehet még az ok, lehet, csak a stressz?
    Már sok mindent vizsgáltak, még nincs meg az ok, hogy miért nem jön össze a baba.Általában 30-35 napra jön, amikor távozott elvileg, akkor 48 napra jött, most így utána 37-re, most várom a következőt, utána megyek orvoshoz majd.
    Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Ha stimulálni kell a petéket, akkor nem a stressz a gond, hanem hormonális gond van.

  • cica

    2009. július 11. szombat

    Üdvözlöm!
    Érdeklődnék, hogy menstruációs zavart okozhat ha nem átjárható a petevezeték?
    Méhen kívüli terhességnél, ha spontán távozott, átjárható lehet a petevezeték?
    Idegi alapon is lehet menstruációs zavar?( 30-40 naponta jön meg, kisbabát szeretnénk és ezért stresszelek)
    Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Igen, okozhat.
    Az, hogy spontán távozott nem azt jelenti, hogy átjárható a petevezeték, sőt éppen ellenkezőleg, pont azt jelentheti, hogy nem átjárható.
    Igen, idegi alapon is lehet.

  • Tina

    2009. július 03. péntek

    Köszönöm,
    Bár még nem élek szexuális életet…

  • Tina

    2009. július 02. csütörtök

    Jó napot, 18 éves lány vagyok ,és már 2 hete késik…mit tegyek? Olvastam hogy az ídőjárás befolyásolhatja. Üdv :Tiina

    Válasz: Első körben valamelyik drogériában vagy gyógyszertárban vegyél egy terhességi tesztet, és reggeli első vizeletből csináld is meg. Az időjárás befolyásolhatja, de csak 1-2 nappal, nem két héttel.

  • betti

    2009. június 23. kedd

    Kedves Ági!

    Köszönöm a választ, és várom a cikket 🙂

  • betti

    2009. június 22. hétfő

    Kedves Ági!
    Az ovulációs vérzésről szeretnék kicsit többet megtudni, mint a sablonos szöveg, amit a google kidobott.
    Igazából az (IS) érdekelne, hogy vajon összefüggésben van -e az ovulációs vérzés mennyisége, időtartama, illetve az ezalatt jelentkező „fájdalom” erőssége a peteéréssel, vagyis inkább annak minőségével. Nem tudom szebben megfogalmazni 🙂 Már évek óta tapasztalom ezt a vérzést, hol kevésbé, hol erősebben, utóbbi esetben a tojásfehérje szerű folyást is. Lehetséges, hogy ilyenkor valóban van tüszőrepedés, előbbi esetekben pedig nincs? Fél éve próbálkozunk a kisbabával, eddig sajnos sikertelenül, és a fél év alatt mindössze kétszer tapasztaltam az említett nyákos folyást (ebből egyik a legutóbbi menstruációm alkalmával), többi alkalommal csak 2-3 napig tartó, barnás vérzést. Örülnék, ha egy egész cikket szentelnél a témának, hogy esetleg mások is könnyebben rátaláljanak 🙂

    Köszönöm!

    Válasz: Az ovulációs vérzés nincs mindenkinél, a folyás viszont igen. Általában enyhe barnás vérzés jelentkezik, inkább pecsételő, és enyha alhasi fájdalom. A folyás színtelen vagy fehér, nagyobb mennyiségű és tojásfehérje állagú. Mivel hol fellép, hol pedig nem, ezért nem mondható egyértelműen, hogy ha nem lépett fel, akkor biztosan nem volt tüszőrepedés, ezt csak ovulációs teszttel lehet megállapítani. De köszi az ötletet, írok róla egy cikket 🙂

  • Zsenge

    2009. március 18. szerda

    Nem a témához kapcsolódik:
    Hogyan lehet módosítani a már megírt hozzászóláson?

    Válasz: Sehogy, ez blog, nem fórum.

  • Matiszné Tari Zsuzsanna

    2009. március 17. kedd

    Kedves ági!
    Van egy 7 éves kislányom, aki a fogamzásgátló tablettát abbahagyva – 3 hónap szünet után – azonnal megfogant. Most tesót szeretnénk, de sajnos nem várt egészségügyi problémák megnehezítik a fogantatást. Egy hete voltam hüvelyi ultrahangon, ahol kiderült – mindkét petefészkem cisztákkal van tele. Már az 53. ciklusnapon tartok, babás nem vagyok, a mensim pedig nem jelentkezik. Az orvos a peteérés elősegítésére Clostilbegyt tablettát írt fel, de sajnos amíg nem jön meg, addig el sem tudom kezdeni!
    Hallottam, hogy az E vitamin elősegíti a menstruációt. Ez valóban így van? Ha igen, akkor napi hány mg-ot kell fogyasztanom, meddig… és kb. mikor várható a mensi jelentkezése?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Zsuzsa

    Válasz: Ez kicsi a városi legenda esete: sajnos az E-vitamintól nem fog megjönni. Viszont kipróbálhatod a cickafark teát, ez általában rendezni szokta a ciklust és növeli a termelékenységet.

  • Kata

    2009. március 09. hétfő

    Szerencsére ma megjött, de a háziorvosom küldöpappirt adott a nögyogyászatra… vajon mit fognak velem csinálni ott? még sose voltam nögyógyásznál….félek..szégyelem magam…. peddig tudom nem kellene…

  • Kata

    2009. március 08. vasárnap

    Jo napot! Utoljára január 15 én menstruáltam. Azota nem jött meg. Ideges vagyok, sirhatnékom van egyfolytában, fel is vagyok fázva egy kicsit, semmire nincs energiám.
    19 éves vagyok, 14 éves korom ota menstruálok. Általába 35-40 napra jön meg. Még anno volt olyan vizsgák elött, hogy 72 napra jött meg. De most egyelöre még nem vagyok vizsgák elött, bár igaz nagyon fáradt vagyok, mertt nem tudom kipihenni magam. Általában csak 6-7 orát alszok napjában… nincs életreöm tanulni se, semmihez nincs kedvem. Egyfolyába sirhatnékom van….
    Miért késik? Még nem élek szexuális életet, terhesség kizárva.
    Forduljak nögyogyászhoz?

    Válasz: Szerintem ez depresszió lesz, fordulj pszichiáterhez (de legalábbis háziorvoshoz) a panaszaiddal.

  • Cecília

    2009. március 07. szombat

    Köszi a választ Ági 🙂

  • Cecília

    2009. március 06. péntek

    Lehet azért vérzek összevissza, és azért lehetnek több havi kimaradásaim, mert felfáztam és mert vashiányos is vagyok? Ezek mind jellemzőek rám, ráadásul depresszióra hajlamos vagyok, sőt szenvedek is ebben a betegségben, csak hol lappang, hol pedig kiújúl.

    Hallottam olyat is, hogy a cukorbetegségtől is elvetélhet valaki, ez igaz?

    És lehet cukros valaki úgy, hogy sok az inzulinja és mnidig leesik neki, ezért az édeset kívánja? pl.: Coca cola, és ha két órán át nem iszik, akkor rosszúl lesz.
    Nálam ez van, de a doki nem foglalkozik vele.


    Válasz:
    Ez a cikusingadozás a depresszió miatt van, mint ahogyan a vércukor ingadozás is. Van aki érzékenyebb erre. Igen, cukorbetegeknél nagyobb a vetélés esélye, de ezt az első vizsgálatnál szűrik (ha korábban még nem derült ki)

  • FriC

    2009. január 15. csütörtök

    Vida Ági!
    Köszönöm szépen a válaszodat, megprobálok majd most több vitamint fogyasztani,hisz azok ugy sem ártanak… Meg mi van akkor ha pont ez miatt nem sikerült eddig a bébi… ❓
    🙂 A tejet meg csak gondoltam megkérdezem,mert manapság sok helyen már annyi féle hülyeséget tudnak felrakni a netre.Sokan meg el is hiszik. 🙂

    És lenne még egy kérdésem!

    Miben találhatóak meg az E vitamin… Mert azt tudom,hogy magvakban,de mégis miben. Pl. a műzlin kívül még mikben található meg ez a vitamin?

  • FriC

    2009. január 14. szerda

    Kedves Vida Ági: Az tényleg igaz,hogy ha E vitamin hiányban szenved valaki,akkor az meddőséget okoz? És ez érvényes a férfiakra is? És a magvakban van az E vitamin,és ha valaki fogyasztja rendszeresen,akkor nem lesz meddő?Ugy értem könnyebben lesz utánna babás?És az igaz,hogy ha sok tejet iszol,/tehéntejet/ akkor ikreid lehetnek?
    Csak azért kérdem,mert a vitaminról biologia orán hallottam,a tejről meg a neten olvastam…
    Jó sok kérdés,de megéri… 😆
    Válaszodat előre is köszönöm…

    Válasz: Igen, az E-vitamin hiány okozhat meddőséget. A férfiaknál az E-vitamin erősíti a spermiumok sejtmembránját. Volt egy kísérlet, amiben meddő pároknak E-vitamint adtak és 30%-uknak pár hónapon belül összejött a baba.

    A tej az csak népi babona, nem lesznek tőle ikreid.

  • FriC

    2009. január 13. kedd

    Kedves Ági!
    A cikket olvasva,akkor lehetséges,hogy nekem ezért jött meg hamarabb,mint ahogy szokott. /24 napos a ciklusom,most meg megjött tegnap a 17.napomon/ El se tudod hinni menyire nem vártam,hisz ez a sok csalódás a baba ügyben. De tényleg igaz,hogy aki babát szeretne az ne gondoljon rá,és ne stresszeljen rajta,mert annak ugy sem jön össze. 🙂
    Még egyszer köszönöm,hogy ilyen fantasztikus oldalt hoztál össze, és nem csak én köszönöm szerintem,hanem a többi sorstársam is. Hisz mi lenne velünk,ha te nem világosítasz igy fel bennünket… Szerintem,….
    Sok puszi,és még egyszer csak gratulálok…
    Egy hálás blogos…. /már lassan 1 éve/ 😆

  • Baby_Face/ Ayrisz :)

    2009. január 10. szombat

    Ja és lehet a csokitól erősebben vérezni?

    Válasz: Nem.

  • Baby_Face/ Ayrisz :)

    2009. január 10. szombat

    nekem három hónaprak imaradt teljesen a vérzésem nyáron, azóta is csak kétszer jött meg, és most is késik, akkor nem szedtem már fogamzásgátlót, dem ost újra szedek, ettől sem áll be, pedig ez már a műsodik fajta.
    Az utolsó előtti várzásem is vérzésmegindítotól jött meg, mnidigis rendszertelen volt a ciklusom, volt hogy 20 napig tartott és volt hogy utána csak 5 nap szünetem volt. elvileg nincs cisztám, terhes sem vagyok, de a doki nem küldött el ultrahangra. ráadásul a szükséges mellvizsgálatokat sem végezte el a gyógyszer szedése leőtt, pedig rá van írva, hog csak úgy írhatja fel, valamint depressziósoknak nem javasolt a főgamzásgátló tabik szedése, és én leég depressziós alkat vagyok, ki is jön rajtam.
    Azt szeretném kérdezni, ha nincs menzeszem, akkor nincs peteérésem sem, és lehet ilyenkor nem is tudok teherbe esni? Vagy lehet meddő vagyok?
    És abortusztól lehet úgy meddő az ember. hogy nem állapítottak meg semmilyen műhibát vagy komplikációt?
    Akkoris ha nem mentünk vissza az utóvizsgálatokra, de pár évvel később mnident rendben találtak a vizsgálatok során…
    Ráadásul most olvasom hogy a vashiánytól is elmaradhat, nekem régen erős vashiányom volt. nagyon fáradákonynak és ingerlékenynek is érzem magam, de nem tudni mitől, hisz 12 órákat is tudok aludni és most jó a vérképem, ak oleszterinem, a tsh-m, sokan azt mnodják hogy biztos cukrommal van baj, mert sokat iszom, és olykor megkívánom a uckros italokat és a csokit, aztán jobban is leszek tőlük, meg lehet a cukorbajtól utazási rosszúllétet kapni? vagy az csak psychés lehet?
    Egyszer nézték a cukromat, akkor éppen jó volt az eredmény, de gondolom az változik, és a cukrosoknak is lehet néha jó az eredményük.
    Szal meglepődtem hogy nincs gond a pajzsmirigyemmel, mert a családban szintem indnekinek olyan baja van és felnőttk orára jött ki mindenkinél, és olyasmi tüneteket produkáltam. Bár lehet hogy ezen belül nem csak a TSH t kellett ovlna megnézni? A doki nem foglalkozik velem—

    Ja és hogy lehet egy pasit rávenni, hogy akarjon kisbabát ???

    Válasz: A vércukor ingadozását sok minden okozhatja, pl. stressz is.
    Igen, az abortusz okozhat olyan összenövéseket, amik miatt aztán meddő leszel, ezek később alakulnak ki.
    Érdemes lenne magad egy rendes orvosnál alaposan kivizsgáltatni minden szempontból, mert a rendszertelen vérzés sok mindentől lehet.

  • Vida Agi

    2009. január 08. csütörtök

    Erika, a homeopátiás szerek közül erre a SEPIA 9 CH napi 2×5 golyó való.

  • Erika

    2009. január 07. szerda

    Szia Agi!
    En nekem miota a fiam megszuletett rettenetes az az idoszak amikor megjon ,mindig pontos soha nem kesik mindig 3 napig tart de addig olyan rosszul vagyok se enni nem tudok mert mindent kihanyok es szedulok rosszul leszek minden fele illattol mindeggy ,hogy parfum vagy ennivalo.Voltam mar ezzel orvosnal 2-nel is de mind a ketto irt valami hanyinger elleni tablettat de nem hasznal es azt tanacsoltak hogy nyugodjak bele mert ez mostmar mindig ez lessz es aludjam at az egesz rosszulletet.De ,hogy aludjak mikor a 2 gyermek mindig velem van.Te mit tanacsolsz?

Comment navigation