Tarkóredő mérés

A kismamák között csak 12. heti ultrahangnak nevezett vizsgálatot a 11.-13. között végzik el. Ez a vizsgálat azért fontos, mert ilyenkor már elég nagy a magzat ahhoz, hogy bizonyos rendellenességek jelei egyértelműen láthatóak legyenek és ahhoz is, hogy pontosan meg lehessen állapítani a terhesség valódi korát.

Nincs tehát jelentősége annak, hogy a 11. vagy a 13. héten végzik-e el a vizsgálatot, nem kell aggódni, ha valamilyen okból előbb vagy később lehet csak megcsinálni.

Tarkóredő mérésA terhességi kor megállapítása az ülőmagasságból (CRL) történik. Ez 11 hetesen 40mm, 12 hetesen 50-65 mm, 13 hetesen pedig már 65-70mm. Amennyiben valakinek szabályos a ciklusa, és ismert a menstruáció első napja, úgy a 12. héten mért értékek alapján számított terhességi kor nem módosítja a kiírás időpontját, ez akkor segíthet, ha nem volt szabályos a menses, vagy nem ismert az első napja, ilyenkor szokták ezalapján meghatározni a kiírás időpontját. Néhány hetes eltérések a CRL alapján számított kor és a valós terhességi kor alapján még így is előfordulhatnak.

A 12. heti ultrahangon történik az úgynevezett tarkóredő mérés is, ami a Down-kór szűrésében az egyik legfontosabb vizsgálat. A tarkóredő vastagsága 3 mm-is normálisnak számít, amennyiben azt a betöltött 12. héten mérik. Mivel azonban a tarkóredő vastagsága a magzattal együtt növekszik, ezért ha az ultrahang a 11. héten történik, akkor már kisebb, 2,5 mm körüli értéknél is további vizsgálatot rendelhet el az orvos, ha pedig a 13. héten, akkor a 3 mm is még a normális kategóriába eshet.

A Down-szűrésben további jelentőséggel bír még az orrcsont meglétének vizsgálata. Amennyiben a 12. heti ultrahangon már van orrcsont, azt „NB” betűkkel jelölik a leleten.

A tarkóredő mérés eredménye önmagában nem ad diagnózist, ezért, ha a vizsgálat eredménye Down-gyanúra utal, akkor további kivizsgálásra, genetikai tanácsadásra, valamint genetikai kockázat esetén amniocentézisre lehet szükség.

Szeretnéd nyomon követni terhességedet és a baba fejlődését hétről hétre? Az egyetlen magyar nyelvű hírlevél, ami 4 hetes várandósságtól 4 éves korig segít nyomon követni a baba fejlődését hétről hétre e-mailben. Irakozz fel most! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.