Tarkóredő mérés

A kismamák között csak 12. heti ultrahangnak nevezett vizsgálatot a 11.-13. között végzik el. Ez a vizsgálat azért fontos, mert ilyenkor már elég nagy a magzat ahhoz, hogy bizonyos rendellenességek jelei egyértelműen láthatóak legyenek és ahhoz is, hogy pontosan meg lehessen állapítani a terhesség valódi korát.

Nincs tehát jelentősége annak, hogy a 11. vagy a 13. héten végzik-e el a vizsgálatot, nem kell aggódni, ha valamilyen okból előbb vagy később lehet csak megcsinálni.

Tarkóredő mérésA terhességi kor megállapítása az ülőmagasságból (CRL) történik. Ez 11 hetesen 40mm, 12 hetesen 50-65 mm, 13 hetesen pedig már 65-70mm. Amennyiben valakinek szabályos a ciklusa, és ismert a menstruáció első napja, úgy a 12. héten mért értékek alapján számított terhességi kor nem módosítja a kiírás időpontját, ez akkor segíthet, ha nem volt szabályos a menses, vagy nem ismert az első napja, ilyenkor szokták ezalapján meghatározni a kiírás időpontját. Néhány hetes eltérések a CRL alapján számított kor és a valós terhességi kor alapján még így is előfordulhatnak.

A 12. heti ultrahangon történik az úgynevezett tarkóredő mérés is, ami a Down-kór szűrésében az egyik legfontosabb vizsgálat. A tarkóredő vastagsága 3 mm-is normálisnak számít, amennyiben azt a betöltött 12. héten mérik. Mivel azonban a tarkóredő vastagsága a magzattal együtt növekszik, ezért ha az ultrahang a 11. héten történik, akkor már kisebb, 2,5 mm körüli értéknél is további vizsgálatot rendelhet el az orvos, ha pedig a 13. héten, akkor a 3 mm is még a normális kategóriába eshet.

A Down-szűrésben további jelentőséggel bír még az orrcsont meglétének vizsgálata. Amennyiben a 12. heti ultrahangon már van orrcsont, azt “NB” betűkkel jelölik a leleten.

A tarkóredő mérés eredménye önmagában nem ad diagnózist, ezért, ha a vizsgálat eredménye Down-gyanúra utal, akkor további kivizsgálásra, genetikai tanácsadásra, valamint genetikai kockázat esetén amniocentézisre lehet szükség.

Szeretnéd nyomon követni terhességedet és a baba fejlődését hétről hétre? Az egyetlen magyar nyelvű hírlevél, ami 4 hetes várandósságtól 4 éves korig segít nyomon követni a baba fejlődését hétről hétre e-mailben. Irakozz fel most! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

254 Comments

 • Angèla

  2016. június 28. kedd

  Kedves Àgi!
  39 èves vagyok 3. Gyermekemet vàrom. Voltam kombinàlt down – szindróma teszten, ahol a nyakiredő 12. Hètben 1,5mm, viszont a vèrvèteli èrtèk alapjàn 1:232 lett az eredmènyem.
  Nagyon megijedtem, hiszen magas kockàzati tènyezőbe soroltak. Kèrdèsem, hogy ilyenkor milyen tesztek a legbiztonsàgosabbak a tovàbbi eredmènyekhez? Köszönöm: Angèla

  • Gabi

   2016. július 07. csütörtök

   Ebbe az arányszámba a vérvétel eredményén kívül belekombinálják a kort is, mint kockázati tényező. 39 évesen már ez eléggé megemeli az értéket. Érdemes átbeszélni nőgyógyásszal, védőnővel az eredményt és a további vizsgálati lehetőségeket. Hasonló értékkel javasolni szokták a magzatvíz mintavételt, újabb ultrahang vizsgálatot, de vérből végezhető kombinált tesztek is léteznek. De elsősorban az orvossal érdemes megbeszélni, hogy helyileg milyen lehetőségek vannak, milyen vizsgálatokat végeznek térítésmentesen, és hol végeznek fizetős vizsgálatokat.

 • Stella Rafai

  2016. június 01. szerda

  Tisztelt Doktornő!23 éves vagyok és van már egy egészséges 4 éves kislányom.
  Most 20 hetes vagyok tegnap voltam genetikai tanácsadáson volt magzatvíz vétel is meg ultrahang is és az orrcsont 3,8 mm. meg vesemedence tágulatja van egyiknél:4,6 a másiknál:5,7 ez Down kór jele?

  • Vida Ágnes

   2016. június 02. csütörtök

   A 20 hetes vizsgálatnál mért orrcsont értéknek nincs köze a 12. heti méréshez, ilyenkor már -mivel a baba nagyobb- az orrcsont is nagyobb. Ha a korábbi genetikai vizsgálatokon minden rendben volt, most sincs miért aggódni.

  • Vica

   2017. június 02. péntek

   Jó napot kívánok!
   Tanácsot szeretnék kérni!
   Utolsó menstruációm:02.24.
   Szülés várható:12.01.
   Élő embrió látható,CRL: 57mm
   NT:3.6mm susp.
   NB:1.8mm
   BPD:20mm
   Normál.plexus choriodeus
   Négy végtag ábr.
   Az adnexumok vegyületében kóros resistentia nem látható.A terhesség 18. Hetében magzati echocardiográphia javasolt!
   Genetikai tanácsadás ajánlott!
   Voltam ezt kérik:
   Kromoszóma vizsgálat a lepény bolyhainak sejtjeiben!
   10% os kockázata miatt!
   Ez soknak számít? Fájdalmas a vizsgálat? Mit lehetne tudni még?
   A 3.6 mm az soknak számít?

   • Vida Ágnes

    2017. június 27. kedd

    Ez nem nagy kockázat, de ha megcsinálják a mintavételt az sosem árt. A vizsgálat nem fájdalmas, inkább csak kellemetlen.

 • Vica

  2016. április 11. hétfő

  Kedves Ági,

  Múlt pénteken voltunk a párommal az Istenhegyi Klinikán, ahol a genetikai uh szűrés következtében a lenti eredményeket kaptuk:

  CRL: 62,2 mm

  BPD: 21,8 mm

  AC: 57,1 mm

  TAD: 18,5 mm

  NB: látható

  HC: 71,1 mm (ez az érték nem túl nagy? :)))) A kalkulátor szerint ez az érték már közel 15 het terhességre utal – ha jól írtam be a számot, de szerintem igen)

  FL: 9,1 mm

  NT: 2,5 mm

  FHR: 154 / perc

  Ez alapján 12 hetes és 5 napos voltam tehát a vizsgálat ideje alatt.

  A babám nagyon fészkelődött és bár elsőre sajnos 3 mm feletti értéket mért az orvos a nyakiredő vastagságra, ezt utána 4x-szer megismételte, az értékek ezt követően sosem érték el ezt a “kritikus” értéket. 1,7 és 2,5 mm között mozogtak. Az orvos azt mondta, hogy mivel a babácska tényleg megállás nélkül mozgott, sajnos lehetséges, hogy nem megfelelően tudta megmérni az értéket elsőre. Elméletileg minden más értékem rendben, a vérvizsgálat sem utalna rendellenességre, a kockázatbecslés alapján nagyon kis valószínűség van bármiféle rendellenességre, de természetesen ilyenkor egy első babás kismamába egy rosszul mért érték is nyomot hagy. Szeretnék megerősítést kérni, hogy szerinted is minden rendben lehet nálunk.

  Nagyon köszönöm előre is!
  Vica

  • Vida Ágnes

   2016. április 25. hétfő

   Nem kell aggódnod, minden értéke normális és az első tényleg csak elmérés lehetett. A nyakiredő érték egyébként amúgy is csak egy gyanújel, önmagában nem jelent semmit, csak a többi lelettel együtt értelmezhető.

 • Zsuv

  2016. április 06. szerda

  Sziasztok!

  13.héten csináltattam kombinált tesztet, ami közepes down kockázatot állapított meg (1:720). A kombinált teszthez készített UH-n a tarkóredő NT: 2,3 mm volt. A nőgyógyászom genetikai tanácsadásra küldött, ahol nem is értették miért küldtek oda (az uhn ott is mindent rendben találtak). 30 éves vagyok, van egy egészséges 2 éves kisfiam, a családunkban semmiféle genetikai betegség eddig nem fordult elő. Érdemes-e a fentiek alapján mégis megcsináltatni a magzatvíz-mintavételt, amire 17 hetesen mennék, úgy hogy az eredményt csak 21 hetesen tudom majd meg. A nőgyógyászom szerint csak a mintavétel ad biztos választ, de a vetélés kockázata nagyobb, mint a down esély. Tudom, hogy a döntést nekünk kell meghozni, de érdekelnének a vélemények. Előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2016. április 25. hétfő

   Mivel kicsi a kockázat és a tarkóredő sem érte el a határértéket, nincs miért aggódnod.

 • Ibolya

  2016. április 01. péntek

  Kedves Doktórnő!

  A kombinált teszt eredménye a következő:
  Papp-A 1,11 MoM
  Szabad B-hCG: 3,19 MOM
  Tarkóredő vastagsága NT: 1,40 mm 0,81 MOM

  Vérvétel levétele: 13 hét 5 nap
  Én 31 éves múltam, 32 leszek novemberbe.

  Szűrővizsgálat eredménye: Alacsony kockázat 1:910

  Leletmagyarázó: 1:250 vagy feletti magas kockázatnak számít.

  Most akkor nem értem!? Alacsony vagy magas??

  Köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2016. április 25. hétfő

   A leletmagyarázó azt mondja, hogy az 1:250 vagy afeletti (azaz pl. az 1:100) számít magas kockázatnak, a tiéd 1:910, ami alatta van a határértéknek, ezért alacsony kockázatnak számít. Kicsit értelmetlenül írták le, de ez a lényeg 🙂

 • Nagy Andrea

  2016. március 28. hétfő

  Tisztelt Doktornő!
  12hetes kismama vagyok
  Crl 48.00mm
  Bpd 17.5 mmm
  Fronto 21.5 mm
  Nucha 2.3 mm
  Thorax 15.0 mm
  Humerus 5.5 mm
  Femur 5.5 mm
  Talp 6.7 mm
  Végtag hosszú csöves csontok
  Hasfal zártnak látszó
  Hasi echo normál
  Köldökzsinór 3ér
  Orrcsont látható
  Chorion/placenta hátsó fali
  Magzatvíz mennyiség normál
  Szívműkődés szabályos
  Fhr 167/min
  Mozgás élénk
  Megjegyzés:
  Fejtetőtől a lapockáig érő hygroma látható

  Genetikusi tanácsadáson részt vettem ahol tanácsadásban részesültem 🙁

  Szeretném az Őn véleményét is meghallhatni.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2016. március 29. kedd

   Ezek teljesen normális adatok, ha a genetikai tanácsadáson nem találtak kockázati tényezőt, nincs miért aggódnod.

 • zsanett

  2016. március 04. péntek

  “Mater holyag kp.telt, ép szerkezetű
  1élő embrió kpf
  Lepény a mellső falon mélyen tapad eléri a belső méhszájat!
  Hátsó falban 37mm-es izomszaporulat
  Kp.mvíz
  Jó magzati életjelek
  Ritmusos szívmüködés
  Crl:62mm 12hét 4nap
  Nt:2,3mm
  Orrcsont ábrázolódik! Ezt írták rá a papirra remélem nem lesz Down koros a kisbaba!

  • Vida Ágnes

   2016. március 27. vasárnap

   Ezek egyike sem utal Down-ra. A mélyen fekvő lepény a méh növekedésével feljebb kerül majd.

 • cserna gabriella

  2016. február 14. vasárnap

  Üdvözlöm!
  Néhány napja voltam a 12. heti ultrahangon.Az orvos szerint minden rendben van. Viszont nekem nagyon fontos lenne tudnom, hogy mikor eshettem teherbe. Az elejétől kb. egy héttel kisebb a terhesség. Az ultrahang idején kellett volna 12+5 naposnak lennem. Leirom a méreteket. Segitségét szeretném kérni, hogy körülbelül mikor eshettem teherbe. Utolsó menstruációm 2015.11.15. ultrahang: crl:55mm bpd:17.9mm

 • melinda

  2016. február 13. szombat

  Kedves Ági!
  32 éves kismama vagyok!
  14+2napos uh eredmény CRL:76mm NT:1,7 mm NB:1,8mm BPD:23mm

  19+5 napos uh eredmény BPD:42mm AC.136mm FL:30mm HC:155mm OFD.55mm súlybecslés264g
  hum:27mm
  A kérdésem a következő lenne NB, BPD értékek normálisak?14+2napos uh nem volt későn?a terhességi kornak megfelel a mért érték?
  Köszönettel: egy aggódó kismama

 • Zsófi

  2016. január 14. csütörtök

  13.hetesen 1.9 es tarkóredő 32 évesen ugye normális? Köszönöm a válaszát

  • Vida Ágnes

   2016. január 17. vasárnap

   Igen.

  • Szakacs Laura

   2016. március 10. csütörtök

   Jo napot kivanok.

   11 hetesen a tarkoredo 2,3 mm-es. Ez ugye nem normalis mertek? Koszonom valaszat.

   • Vida Ágnes

    2016. március 11. péntek

    3mm-ig normális, 2,5-nél már van olyan orvos, aki elküld további vizsgálatokra, de 2,3 még jóval ezalatt van.

 • krisztina

  2016. január 14. csütörtök

  Jó napot . 30 hetes és 1 napos terhes vagyok uht eredményeim
  BPD :73mm
  AC:262 mm
  FL:56
  HC:272mm
  OFD:97mm
  Súlybecslés 1451g
  A lepény a mellső falon tapad jó helyen I.fokban érett
  Erre azt mondtàk h koraszülött lessz a kisbabám . Valóban így van ? Első babám és nagyon aggódom .

  • Vida Ágnes

   2016. január 17. vasárnap

   Nincs miért aggódnod, a 30. héten teljesen normális az 1. fokban érett lepény.

 • csilla

  2016. január 11. hétfő

  jo estet en erdeklodni szeretnek 12+4 napos terhes vagyok az eredmenyeim bpd :21.41 az valyon veszejes crl 65.55 nt 1.29 fhr 153.06 leci irj valaszt

  • Vida Ágnes

   2016. január 14. csütörtök

   Ezek teljesen normális méretek és értékek, nincs miért aggódnod.

 • Judit

  2015. december 14. hétfő

  Kedves Ági!

  12 hetes uh eredményem a következő:
  Terhesség kora 12+2
  CRL: 55 mm
  NT: 1,1 mm
  NB: 1,6 mm
  BPD: 19 mm
  Az NT és NB méret nem túl kicsi?

  • Vida Ágnes

   2016. január 17. vasárnap

   Nem, ezek normális méretek.

 • Szandi

  2015. szeptember 03. csütörtök

  Kedves Ági!

  Tegnap voltam 36 hetes uh-on. (pontosan 36hét0nap)
  Az eredményeim:
  BPD:93mm
  THQ:98mm
  FL:65mm
  Átlagos menny. magzatvíz.
  Aki végezte hölgy a vizsgálatot, megkérdezte, hogy bizti 36 hetes terhes vagyok? Mondtam igen. De azért rákérdeztem, hogy miért? de nem válaszolt.
  Utána megkérdezte, hogy voltam e 12 hetes uh vizsgálton. Mire mondtam, h igen. Erre is rákérdeztem, h miért? de erre sem válaszolt. Több uh is voltam, illetve 2x 4d-s vizsgálaton is. Soha senki nem mondta, hogy gond lenne.
  Ön szerint ezek az adatok adnak okot aggodalomra?
  13 hetes 4 napos terhesen az eredmények:
  CRL:78mm; BPD:25mm; tarkóvastagság: 1,2mm. Orrcsont ábrázolható.
  19 hetesnél:Orrcsont megjelenése. Epnek tűnő ajkak. Nyaki régió elérés nélkül. Szív: szabályos négy üreg ábrázolódik. Normál tengelyállású. Végtagok arányosak.
  Köszönöm előre is válaszát!

  Szandra

  • Vida Ágnes

   2015. szeptember 27. vasárnap

   Ezek a baba koránál kicsit nagyobb adatok, de ebben a terhességi korban már akár 2-3 hetes eltérések is lehetnek a méretekben, mert a babák egyéni módon fejlődnek és nem hasonló méretekkel születnek. Ő egy kicsit nagyobb baba, de mivel ezek nem pontos, csak becsült adatok, akár mérési hibából is adódhatnak, ha pedig mégsem, az sem jelent problémát.

 • Bernadett

  2015. augusztus 14. péntek

  Sziaszto. olyan kérdésem lenne, hogy nonormális-e, hogy 10 hetesen a szívhang 169/min volt és 13 hetesen már csak 140/min?

  • Vida Ágnes

   2015. augusztus 16. vasárnap

   Igen, normális, hiszen nem mindig ugyanannyit ver a szívünk percenként. A magzati szívhang értéke átlagban 120-170 között szokott lenni.

 • Magdolna

  2015. július 30. csütörtök

  Kedves Ági.
  Ma voltam a 12 hetes ultrahangon amin a kovetkezők az eredmények. CRL 63.4 mm BPD 25.4 mm FL8.2 mm NT 0.8 mm NB 3.6mm ezek alapján 13 hét 0 napos vagyok. Jók az eredményeim igaz egy hét múlva vissza kell mennem mert az alsó végtag ne látszott rendesen a póz miatt remélem minden rendben bár akkor mondták volna. Köszönöm a válaszát üdvözlettel Magdolna

  • Vida Ágnes

   2015. augusztus 07. péntek

   Nincs miért aggódnod, ezek teljesen normális adatok.

 • B.Hajni

  2015. július 01. szerda

  Kedves Ági!
  Utolso menszeszem 2015.04.29 volt.
  Tegnap voltam UH-on ahol az FHR 138/min volt a CRL pedig 18.4 mm.Mivel pánik beteg vagyok mar több UH-om is volt.Egy héttel ezelőtt is voltam es akkor hasi uh-al a doki hosszasan hallgattatta velem a szivhangot h megnyugodjak..s akkor igy rémlik mintha azt mondta volna h 168al ver a szive..ez hasi UH volt..a tegnapi pedig hüvelyi..Múlt het ota seduxent kell szednem reggel felet este 1 szemet..lehet h az befoyasolta az ertekeket?vagy csak a gép nem volt pontos?vagy aggodnom kellene?h vmi nincs rendben?Elnézest ha kicsit zavarosra sikeredett!!
  köszönettel:B.Hajni

  • Vida Ágnes

   2015. július 26. vasárnap

   Nem kell aggódnod. Ha az orvos bármi rendelleneset talált volna, jelezte volna, de nem talált.

  • Gabriella

   2015. július 27. hétfő

   Kedves Ági,előzmények miatt a mostani terhességemnél is megcsináltattuk a koryonbiopsziát..ma volt,eredményig eltelik egy kis idő de addigis szeretném tudni,hogy a 14 héten,ami ma van betöltve,mért 3,6 mm-es tarkóredő az milyen? Az orvos nem sokat mondott,csak hogy semmit nem tud mondani. Várom az eredményt de szeretnék megnyugodni,mert most nagyon félek. Köszönöm

   • Vida Ágnes

    2015. augusztus 07. péntek

    Ez határérték feletti érték, ami a Down-szindróma egyik gyanújele lehet, de nem jelent diagnózist. Véglegeset csak a korionbiopszia tud mondani.

 • trixi

  2015. június 26. péntek

  Kedves Ági!

  40 éves vagyok. Ma voltam 12 hetes ultrahang vizsgálaton(13+3 nap).
  Az eredmények a következők lettek:
  BDP:26; CRL:72; NT:2.2; NB:+
  Van okom az aggodalomra?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel:
  Trixi

  • Vida Ágnes

   2015. június 27. szombat

   Ezek teljesen normális értékek (2.5 alatt normális).

 • Roberta

  2015. június 15. hétfő

  Szia Ági.
  2015.05.18 – án voltam Nőgyógyászati vízsgálaton controllon.

  2015.03.18-án missed ab.befejezés történt.
  státusz
  Kp.fejlett és táplált nő, ritmusos szívműködés. Tágult has,kp.vastag,laza hasfalak.
  Kp.tág hüvely. Portió hátul,tyúktojásnyi uterus anteflexióban van. Környezete szabad.
  DG: Amenorrhoea
  Grav susp

  UH labor

  Irány dg:Amenorrhoea,Grav.susp.
  Uterus mérete:7,4×3,9×5,3cm
  Uterus helyzete:Anteflexióban van
  Endometrium vastagsága:13mm
  Szabályos szerkezetű ovariumok:
  Douglasban folyadék nem ábrázolódik:
  Kismedencében körülírt kóros elváltozás nem látható.
  Diagnósis:Amenorrhoea

 • pánik

  2015. június 09. kedd

  Kedves Ági!

  31 éves kismama vagyok, a tarkóredő mérés eredményem 13hét+1napon NT 2,6mm, orrcsont látható 1,68 mm, ekkor még se a vizsgálatot végző orvos se a fogadott orrvosom nem mondott semmit. A 20.héten a genetikai UH-n találtak egy minimális (6mm) pyelon vesetágulatot az egyik oldalon, és egy hyperechogen csomot a szívében (erre specialista azt mondta, hogy nem anatómiai eltérés, nincs semmi probléma a baba szívével), ezért genetikai tanácsadásra küldtek, ahol megijesztettek hogy lehet beteg a babám, amit a korommal (31), a magas NT-vel és vesetágulattal indokoltak. Eddig fel sem merült hogy ilyen gond lenne, se az orvosomban, se a védőnőben, mi a véleményed? Lehet gond a babával? Mielőbbi válaszodat előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2015. június 14. vasárnap

   Ezt biztosan csak további vizsgálatokkal lehet megállapítani. A leletek mind ún. gyanújelek, de magában egyik sem jelent semmit.

 • SZEKELY SZENDE

  2015. május 12. kedd

  37 eves leszek juniusban, most 13 hetes es egy napos terhes vagyok. A tegnapi ultrahang vizsgalaton a nyaki redom 3,3 mm jott ki . Azt mondta az orvosom, hogy gyanus. En mindenfelol azt olvasom, hogy 3 mm ig normalis, van okom idegeskedesre? koszonom

  • SZEKELY SZENDE

   2015. május 12. kedd

   2,3 mm elirtam fent

   • Nora

    2020. május 31. vasárnap

    Kedves Ágnes! A kombinált teszten alacsony kockázat jött ki a triszómiákra, viszont a papp- a értéke 7 iu/l azaz 3 MoM volt. Ez nem túl magas? Van jelentősége?

    • Vida Ágnes

     2020. június 14. vasárnap

     Ha a többi érték jó volt, akkor nincs jelentősége.

  • Vida Ágnes

   2015. május 13. szerda

   35 éves kor felett már alaposabbak az orvosok, mert a korral is elég magas kockázat jár, ezért szoktak 3mm-nél kisebb eredményekkel is már további vizsgálatokra küldeni. Valószínűleg nincs semmi gond, de ha szükséges genetikai vizsgálatra lesz szükség.

 • Réka

  2015. május 06. szerda

  En ma voltam 12hetes uh-n es az orvos is az uh-s hölgy is azt monda minden rendben jelenleg de az orrcsont se a papíron nincs feltüntetve es nem is említette meg a vizsgálaton a hölgy ez rosszat jelent ?
  Vagy ha lenne probléma azt jelezte volna inkább es azért nem mondta mert nincs baj ?

  • Vida Ágnes

   2015. május 10. vasárnap

   Ha lett volna probléma, továbbküldenek egyéb vizsgálatokra és mondták volna.

 • Mucus

  2015. április 26. vasárnap

  Kedves Ágnes!
  Április 24-én voltam kombinációs teszten (utolsó menzesz február 7.). A következő adatok születtek:
  CRL: 50,02 mm
  BPD: 14,94 mm
  Nb: 2,23 mm
  NT: 1,19
  A rendszer november 6-ra számolt ki, de menstruáció szerint november 14.
  Több terhességi hét is fel van sorolva, de még mindig nem tudom, hogy melyik a helyes.
  AUA(AUA) “szerint”: 12 hét kereken
  CRL adatok szerint: 11 hét 5 nap +/- 7nap
  BPD szerint: 12 hét 1 nap +/8 nap

  Segítségét és válaszát köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2015. május 10. vasárnap

   Senki nem tudja pontosan megmondani, mikor volt a fogamzás (kivéve lombik esetén, mert akkor egyértelmű), néhány nap, de akár 1-2 hét eltérés is lehet a papírforma és a mért adatok között, ez teljesen normális dolog, ezért van az, hogy csupán a babák 20%-a születik a kiírás szerinti napon.

 • Kryszta

  2015. április 21. kedd

  Üdvözlöm.
  Az én eredményem 12/13 hetes ultrahangon.
  CRL:55mm
  BPD:21.5mm
  Nyaki redő vastagsága:2mm

  Van miért aggódnom?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2015. május 10. vasárnap

   Nincs, ezek teljesen átlagos értékek.

 • Judith D

  2015. április 17. péntek

  Kedves Agi 13 hetesen+ 3 naposan volt az elso ultrahang!Ott mindent rendben talaltak,viszont a verteszt kimutatta,h alacsony a PAPP-A hormonszint ezert a baba kisebb lehet!!(Angliaban elunk)Mit mondjak,hat elegge aggodom!Ez mit jelent pontosan?A baba normalisan fog fejlodni vagy hatassal lehet ra??!! SZivbol koszonom valaszat,egy aggodo kismama

  • Judith D

   2015. április 17. péntek

   Elnezest,elefelejtettem irni,hogy 29 eves vagyok masodik baba es A Down-kor teszt eredmenye 1:841-hez..azt irtak a levelre,hogy alacsony a kockazat a Down-korra!! Valaszat elore is koszonom. Szep napot!

  • Vida Ágnes

   2015. május 13. szerda

   Ezek az adatok önmagában nem adnak diagnózist, csak gyanújelek, hogy probléma lehet. Ha minden más rendben van, akkor nem kell aggódni egyetlen lelet eredménye miatt. Ha jelentősége lenne, továnbbküldtek volna további vizsgálatokra.

 • Gabriella

  2015. április 17. péntek

  Jó napot! 12hetes terhesen voltam nyaki redő szürésen a lelet eredménye BPD:21.3mm,CRL:56.6mm,NT:1.5mm ez normális eredménynek számit.Köszönöm a válaszát

 • Márti

  2015. április 13. hétfő

  Kedves Ági!

  29 éves, 11+2 hetes terhes vagyok. A következő kérdés aggaszt: az orvosom 13+4 hetesen fogad csak következő vizsgálatra, tehát az orrcsont és tarkóredő mérés is ekkor fog megtörténni. Ez nem túl késő, nem korábban kellene?

  • Vida Ágnes

   2015. május 13. szerda

   Nem probléma. A vizsgálat később is elvégezhető, mint a 11-12. hét, csak a határértékek később már mások.

 • Szilvi

  2015. március 30. hétfő

  Kedves Ági!

  Ma voltam (11hetesen és 6naposan) a 12. heti ultrahangon. A papíromra ezt írták: ,,Orrcsont ábrázolódik. Hossz: 3,2mm”
  Minden más adatot ideálisnak találok, de az orrcsont megfelelő méretéről kevés adatot találtam, ha találtam is, akkor ennél kisebbek voltak a számok.
  A doki szerint egyébként minden adat jó.
  CLR: 59,6mm
  Nt: 1,8mm

  Válaszodat előre is köszönöm.
  Szép napot!

  • Vida Ágnes

   2015. április 10. péntek

   Ez tökéletes méret, a lényeg az, hogy az orrcsont hosszának 2,5 mm felett kell lennie.

 • Mónika

  2015. március 05. csütörtök

  Kedves Ági!
  23 éves vagyok, most 13+5 hetes kismama vagyok.
  Voltam a 12 hetes vizsgálaton az uh eredmény:
  CRL: 51 mm
  NT: 1,3 mm
  NB: 1,7 mm
  11+5 hetes voltam.
  A vérvizsgálat nem történt meg. Nagy gond? Lehet nagy baj?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Szép napot!!

  • Vida Ágnes

   2015. március 14. szombat

   A tarkóredő nagysága 3 mm-ig normális, tehát nincs miért aggódnod.

 • Judit

  2015. február 03. kedd

  Sziasztok! Voltam 12 uh en a tarkoredo 3.5 mm lett. Utanna chorion boholy mintat vettek megszurtak a hasam minden rendben van nem down koros. Utanna a köv. Uh vizsgalaton a sziv bal oldali kamrajaba talaltak vmit. Es legutobb azt mondtak minden rendbe egeszseges 18 heten kell menni legkozelebb. Onnek mi a velemenye errol? Elore is koszonom a valaszt

  • Vida Ágnes

   2015. február 04. szerda

   Előfordul, hogy látnak valamit az ultrahangon, de a következő alkalomra felszívódik, ezek normálisak a várandósság folyamán, nem kell aggódni miatta.

 • Linda

  2015. január 14. szerda

  Kedves Ági!

  Nov. 10-én volt utolsó menzeszem, de elég pontosan tudom, hogy a baba dec. 1-jén fogant. Dec. 20-án voltam 6 hetes vizsgálaton és a doki mondta, hogy ez még csak egy 3 hetes baba jöjjek vissza jan. 2. Hetében. Ma az ultrahangos nő megnézett és azt mondta, hogy ez már egy 9 hetes baba. Haza hoztam a fotót és könyvek alapján is látszik, hogy nem lehet több 7 hetesnél és ezt az is igazolja, hogy dec. 20-án még nem volt szív hang.
  Kiírtak 12 hetes vizsgálatra febr. 6-ára, de tudom, hogy akkor még csak 9 és fél hetes lesz a magzat. Ilyenkor mit lehet tenni?

  Válaszát köszönöm.

  Linda

  • Gabi

   2015. január 27. kedd

   A terhesség korát mindig az utolsó menzesz első napjától számítják, amikor még egész biztosan nem is volt terhesség. Átlagosan ettől számítva két hét múlva jön létre a terhesség (plusz, mínusz 1 hét belefér). Így dec. 20-án a vizsgálatkor valóban a 6. hétben jártál. Január 14-én már a számítás szerint valóban 9 hetes és 2 napos terhességről volt szó. Február 6-án 12 hetes, 4 napos a terhesség, vagyis már a 13. hét. De mivel az átlagoshoz képest egy héttel később fogant a baba, pontosan jó az időpont, hiszen csak 1 héttel fiatalabb a számított koránál, vagyis a vizsgálatot pontosan a 12. héten fogják végezni.

 • Edina

  2014. október 07. kedd

  Mit jelent a mm kifejezes?

 • Babesz

  2014. augusztus 27. szerda

  Szép napot kismama vagyok,voltam általános vérképen és 3magas értékem volt a Haematokrit 45,2 volt Absz.neutrophil szám 8,0 volt Neutrophil 75,6 a Lymphocyta pedig alacsony 17,9 érdeklödni szeretnék hogy nagyon rosszak az értékek? Köszönöm

  • Vida Ágnes

   2014. szeptember 09. kedd

   Ebben mi nem tudunk segíteni, az orvosoddal konzultálj.

 • Ildikó

  2014. augusztus 25. hétfő

  Kedves Ági!

  Július végén voltam orvosnál, amikor is megállapította az orvos hogy 5 hetes terhes vagyok. Néhány héttel később a védőnőnél voltam, (az orvosi papír szerint ekkor 8 hetesen) a védőnő viszont már 10 hetet írt a könyvembe. most akkor melyik a valós? Mivel időközben orvost váltottam, az időpontot direkt úgy kértem, hogy a 11 héten legyek, így viszont az már valójában a 13. lesz, nem lesz ez gond?
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Gabi

   2014. szeptember 02. kedd

   Mivel a terhesség korát nem a méretek alapján, hanem az utolsó menstruáció első napjától eltelt időtől mérik, valószínűleg ezt írta be a védőnő is. Nem lesz gond!

 • Éva

  2014. augusztus 20. szerda

  Kedves Doktornő!
  Lehet Down kóros a kisbabám, ha a 11+4 heti mérésen a tarkóredő 2,0 mm volt? Látott orrcsontot az orvosom.

  MOst 17 hetes vagyok, voltam genetikai vizsgálaton. Az ikerbabáim egyikénél szívproblémát (jobb szívféltágulatot és folyadékot a szív körül) találtak. Levették a magzatvizet, de még 3 hét múlva lesz eredmény. Azt mondta a doktornő, hogy utalhat Down szindrómára is. A másik magzattal nincs gond. A méreteik minden vizsgálatkor teljesen megegyeztek! Aggódom, hogy mi lehet. Down kór, vagy szívfejlődési rendellenesség.

  Köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2014. augusztus 23. szombat

   Ikerbabáknál mások az értékek, ezért itt nem igazán lehet a tarkóredő alapján bármit is mondani, erről csak a magzatvízvizsgálat mondhat bővebbet.

 • Babeszka

  2014. augusztus 14. csütörtök

  szép napot érdeklödni szeretnék hogy a kisbabókám mért adatai rendben vannak e. 13hetes vagyok,de levagyunk maradva 1héttel a picivel. Crl 56mm NT 1,35mm FL 8,4mm BPD 20,4mm FMR 166

  • Vida Ágnes

   2014. augusztus 23. szombat

   Ez nem gond. lehet, hogy pár nappal később fogant a babád, mint azt gondolod. Minimális eltérések ebben a korban már lehetnek a baba méreteiben.

 • Izu

  2014. június 10. kedd

  Kedves Agi!
  24 eves 9 hetes kismama vagyok. Az orvosom szerint ilyen fiatalon folosleges elvegezni a Down kor szurest , ez valoban igy van? 3 het mulva hivott vissza ultrahangra, de egy szot sem szolt a tarkoredo meresrol. Ezt a nogyogyasz vegzi el vagy el kellett volna kuldjon valahova? Elore is koszonom a valaszt.

  • Vida Ágnes

   2014. június 14. szombat

   A 12. héten rutinszerűen mindenkinek elvégzik a tarkóredő mérést a 12. heti ultrahangnál, ez kötelező vizsgálat.

 • Dalma

  2013. október 18. péntek

  Ha az NT re csak annyi van írva hogy 3mm alatt az is jó?Pontos számokkal nincs leírva.

  • Vida Agi

   2013. december 09. hétfő

   Igen.

 • Tímea

  2013. július 01. hétfő

  Szia!12.heti UH vizsgálat eredményei:CRL:55mm.NT:1,4mm.Orrcsont látható.Csipők 90fok alatt.Gerinc épnek,követhetőnek tűnik.Ép koponya és végtagok.A kombinált tesztem pozítiv lett.1:120,1:50000.Van félni valóm,hogy a baba nem egészségesen születik?Köszönöm válaszod!

  • Vida Agi

   2013. július 21. vasárnap

   Az orvosoddal konzultálj ezügyben, a leletek többsége teljesen normális, de az 1:120 arány elég magas, ilyenkor már érdemes fontolóra venni a további vizsgálatokat.

 • Major Ildiko

  2012. december 14. péntek

  Kedves Ági,

  Ma voltam dokinál, kicsit elszámolták a dolgot, már a 12. hétben vagyok, ezért most sürgősen el kéne menjek szerinte tarkóredő vizsgálatra. Bejutni nehéz, 2 hét általában, én pedig Down-korosan is megtartanám a babát csak hát ijesztgetett a doki, hogy ez kötelező.Kérlek írd meg, hogy származhat-e hátránya a későbbiekben a babámnak ha nem megyek el , például hogy van-e gyógymód ha felfedeznek valami rendellenességet, mert az abortuszba úgyse mennék bele, ezért értelmetlennek látom a vizsgálatot.Esetleg nekem lesz-e hátrányom a későbbi terhesgondozáson ha kihagyom ezt a vizsgálatot?Előre is köszi.Szép estét!

  • Vida Agi

   2013. január 13. vasárnap

   A 12. heti vizsgálat a 4 legfontosabb kötelező vizsgálat között van, később minden alkalommal megnézik az eredményét, ezért mindenképpen végeztesd el minél hamarabb.

 • Maja

  2012. december 02. vasárnap

  Kedves Ági!

  11 hetesen és 5 naposan voltam genetikai UH-án.
  CRL: 58 mm
  NT: 2,4 mm
  BPD: 20 mm
  Orrcsont: átlagos
  Tricuspidális regurgitáció: átlagos
  Ductus venosus Doppler: átlagos
  Szívműködés frekvenciája: 168 bpm

  Első babánk, 23 éves vagyok és az orvosom elküldött genetikai vérvételre mivel szerinte magasabb a Down-kór kockázat nálam mint általában.
  Nagyon aggódunk hogy probléma lehet a babánknál.
  Szerinted van okunk aggodalomra?
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Vida Agi

   2012. december 13. csütörtök

   Önmagában az ultrahang vizsgálat adatai csak gyanújelek lehetnek a Down-szindrómára, ebből nem lehet megállapítani, hogy van-e gond. Nem kell megijedni attól, hogy esetleg elvégeznek néhány plusz vizsgálatot, így legalább többet fogtok tudni a babáról.

 • Tünde

  2012. október 10. szerda

  Kedves Ágnes!
  Kombinált teszt eredményemmel kapcsolatban szeretném tanácsodat kérni,van-e okom az aggodalomra.42 éves vagyok második gyermekemet várom.
  Az UH vizsgálat szerint: BPD:18 mm
  CRL:61 mm
  NT:2.0 mm
  Szabályos agyszerkezet,Ép fej-nyak szöglet.Jó szívműködés.Gerinc vonala párhuzamos,végigkövethető.Hasfal zárt.Gyomor,hólyagtelítődés látható.Jól és hiánytalanul ábrázolódó csöves csontok.Átlagos mennyiségű magzatvíz.A vizsgálat alapján jelenleg kóros eltérés nem látható.
  PAPP-A : 3.0 U/L
  PAPP-A korrigált MoM : 1.42 (0,40-2,50)
  Szabad béta-HCG : 21 U/L
  Szabad béta HCG korr.MoM 0.59 (0.40-2.50)
  Életkori kockázat 1:38
  13/18-as triszómia kockázata 1:10000
  A 13/18-as triszómia számított kockázata alacsony kockázatot jelez.
  Maximális elfogadott kockázat:1:100
  21-es triszómia kockázata 1:2659
  A 21-es triszómia számított kockázata alacsony kockázatot jelez.Az eredménye alapján várhatóan 2659 hasonló adatokkal rendelkező terhes nők közül egynél fordul elő 21-es triszómia és 2658 esetben normál terhesség.Maximális elfogadott kockázat : 1:250 .
  Ezen adatok alapján van-e okom félni?Sajnos az AFP eredményemet még nem tudom így sokat idegeskedem.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel:Tünde

  • Vida Agi

   2012. október 17. szerda

   Biztosat csak a magzatvízvétel tud mondani, de a leleteid alapján nincs ok aggodalomra, csak az életkori kockázat az, ami magas, emiatt úgyis meg javasolni fogják az orvosok a magzatvízvételt.

 • Kittee

  2012. szeptember 19. szerda

  Kedves Ági!

  Én ma voltam 12. heti uh-n és kicsit aggódom. 27 éves vagyok, első baba. A következő értékekekt kaptam:
  CRL: 58,5 mm
  BPD: 18,5 mm
  NT: 2.9 mm

  Az NT nem túl sok? Először 2,1-et mondtak, de aztán 2,9-re módosította. Azt mondta, hogy beszéjem meg a magán dokimmal de oda csak 1 hét múlva megyek. Nagyon aggódom… 🙁

  Mit javasolsz? Nagyon rossz ez az érték?

  • Vida Agi

   2012. szeptember 23. vasárnap

   Nem kell aggódnod. A tarkóredő ugyan a határértéken van, de még alatta, ezért az orvosod majd javaslatot tesz a további vizsgálatokra, ha szükséges (ezt a többi leleted birtokában lehet csak megmondani)

   • Kittee

    2012. szeptember 25. kedd

    Köszönöm a választ!!!! Holnap megyek hozzá, remélem minden rendben lesz!

 • Ildi

  2012. szeptember 15. szombat

  Kedves Ági!

  36 éves vagyok és 12 hetes terhes. Voltam a 12 hetes ultrahangon, és az orvos azt mondta, hogy a baba tarkóredő vastagsága 2,9 mm. Bevallom, hogy megijesztett. Megyek mindenképp kromoszóma-vizsgálatra, de majd csak 1 hónap múlva. Aggódjak?

  • Vida Agi

   2012. szeptember 23. vasárnap

   Ez az érték pont a határon van, de még alatta, ezért nem kell megijedni, hiszen a tarkóredő érték csak egy gyanújel, aminek a segítségével esetleg felfedezhetőek a Down-kóros esetek, azonban önmagában nem jelenti azt, hogy a babának kromoszómarendellenessége lenne.

 • Szandra

  2012. augusztus 21. kedd

  Szia Ági az első babát várom és érdeklődni szertnék hogy minden rendben van -e ,mert szerintem igen de biztosabb ha egy hozzá értőbb ember tudja :

  BPD:20mm
  OFD:26mm
  THD:20mm
  FL:7.8mm
  CRL:58mm
  NT:1.5mm
  FHR:140/min.

  • Vida Agi

   2012. augusztus 24. péntek

   Ha jól látom, ez a 12. heti ultrahang eredménye és teljesen normális.

 • B.B

  2012. július 26. csütörtök

  Kedves Ági!

  Ma voltam a 12 hetes ultrahang vizsgálaton, és az NT: 1.9 mm, CRL:62.8 mm, BPD: 21.2 mm.

  Az NT megfelelő számú? a doktornő azt mondta igen, de gondoltam inkább megkérdezem 🙂 ez az első babám, és még rutintalan vagyok…

  Köszönöm

 • Csilla

  2012. május 07. hétfő

  A kisbabám NT értéke 5,4 13 hetes korban. Orrcsont látható. Mit jelenthet? 42 éves vagyok. Biopsziát ma csináltak, de az eredményre még várni kell.

  • Vida Agi

   2012. május 20. vasárnap

   A nyakiredő értéke 3 mm-ig számít normálisnak, a vastagabb érték Down szindrómára utalhat.

 • Katalin

  2012. április 24. kedd

  Kedves Ági!
  16 hetes kismama vagyok. Múlt héten voltam az AFP vérvizsgálaton. Ma hívott az orvosom, hogy az értékem 2,47 ami normális, mert 2,5-ig a normába belefér, de szükséges megismételni a vérvételt. Nagyon megilyedtem, hiába nyugtatott az orvos is. Mi az Ön véleménye? Normális még tényleg ez az érték? Feleslegesen izgulom túl a dolgokat? Eddig minden eredményem és minden havi uh képem rendben volt. Köszönöm.

  • Vida Agi

   2012. május 05. szombat

   Az AFP-nél a 2,5 feletti érték valóban utalhat nyitott gerincre, de az AFP nem diagnózist ad, csak egy jele lehet annak, hogy esetleg további vizsgálatokra van szükség, pl. arra, hogy levegyék megint a vért és megnézzék ismét az eredményt, mert az AFP esetén kis eltérés a terhességi korban nagy különbségeket okozhat.

 • Bognár Katalin

  2012. április 22. vasárnap

  Kedves Ági
  Én most 38 éves vagyok van már ugyan három egéséges gyermekem de most síkerül egy megértö szerette telyes emberel találkoznom és ő nagyon szeretet volna gyermeket én már nem hítem hogy egyáltalán még teherbe essem de síkerült kezdetöl kezdve nagyon félek hogy egéséges e ugyan a baba.Mindenhol csak nyugtatak hogy legyek nyugott 12 hetes ultrahangos leletem BPD25mm FL11mm CRL79mm NT1,8mm 12hét 4nap De a fogadott orvosom közölte hogy kromoszoma vízsgálatra kéne menni a korom miatt el is küldött egy vérvételre .Szeretném meg kérdezni hogy ultrahangos eredmény után mégis mire számithatok lehet nagyon róssz a labor eredmény.Szülhetek még én egéséges gyermeket. Nagyon félek.
  Köszönöm válaszát.

  • Vida Agi

   2012. május 05. szombat

   Magyarországon 35 éves kor felett minden kismamánál alaposabb genetikai vizsgálatot végeznek és felajánlják a magzatvízvétel lehetőségét, ettől nem kell félni, ez ahhoz szükséges, hogy tényleg egészséges gyermeked szülessen.

 • Ili

  2012. február 28. kedd

  Kedves Ági!

  Én most 36 éves vagyok, mire a Babám megszületik, már 37 leszek.
  A 12. heti uh-n az eredmény:
  CRL:60,1mm
  NT:1,8
  A védőnőm elküldött genetikai vizsgálatra az életkorom miatt.
  Az ottani eredmények 13+4 hetesen:
  CRL:75mm
  BPD:26mm
  Tarkóvastagság:1,9
  Orrcsont látható, FHR:150/min

  16 hetesen kerülne sor a magzatvíz vételre, amitől nagyon félek. Tudom, hogy a döntést nekem kell meghoznom, de az eredmények alapján javasolt a magzatvízvétel?

  Köszönöm válaszát!

  Ili

  • Vida Agi

   2012. március 11. vasárnap

   Az eredményeid normálisak, de a korod miatt mindenképpen nagy a Down-kór kockázata.

  • Vik

   2016. augusztus 15. hétfő

   Kedves Ági!
   Az lenne a kérdésem, hogy árthat-e a kisbabámnak, ha egy napon 2x végeznek UH vizsgálatot. Ugyanis abban az intézetben, ahová első gyermekemmel is jártam a főbb genetikai vizsgálatokra, és az ott vizsgáló doktornőben 100%-ig megbízom, és ragaszkodnék is hozzá, nem végeznek toxémia szűrést, amihez viszont most a kezelőorvosom ragaszkodik – és ezt egy időben ugyanazon a helyen kell elvégeztetni, ahol a kombinált tesztet csinálják – ezért egy ilyen vizsgáltot is elvégző másik intézménybe is kértem időpontot, és pont ugyanarra a napra kaptam, néhány óra eltéréssel… (Másik napra egyik intézetben sincs esély időpontot kapnom.) Most azt tervezem, hogy elmegyek a doktornőhöz az első intézetbe, ahol csak UH vizsgálatot kérek (megnyugtatna, ha ez a doktornő nézné meg a babát), és utána a másik intézetben elvégeztetném a kombinált tesztet a toxemia szűréssel együtt.
   Csak nem tudom, ezzel nem ártok-e a babának…?
   Válaszát előer is nagyon köszönöm!
   Vik

   • Gabi

    2016. augusztus 17. szerda

    Az ultrahang vizsgálat nem árt a babának! Vannak rövidebb és hosszabb vizsgálatok is, néha elég 3 perc, néha akár 20 percig is próbálják a megfelelő állást megtalálni, hogy pontos mérést tudjanak végezni. Vagy kiküldik az anyukát kicsit sétálni, hátha attól más pozícióba fordul a baba, és utána újra próbálkoznak. Semmiképp nem lesz ebből gond!