Sport terhesség alatt

Milyen gyakorlatokat végezhetek terhesség alatt? Mit lehet sportolni és mit nem? Vannak-e olyan otthon végezhető gyakorlatok, amiket biztonsággal lehet végezni várandósan is, és miket lehet az edzőteremben végezni? Ebből a videóból kiderül!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

4 Comments

  • Erika

    2011. február 21. hétfő

    Kedves Ági!

    A párommal most kezdtünk neki a baba „projekt”-nek. Én elég aktívan sportolok, hastánc, zumba, aerobik. MOst elkezdtem egy kicsit aggódni azon, hogy nem veszem észre hogy terhes vagyok és esetleg egy intenzívebb testedzéstől elvetélek. Mikortól kell visszavennem a tempóból? Már onnantól, hogy nem védekezünk? Kell egyáltalán lassítanom? MI az általános koncepció sport vs terhesség ügyében?

    • Gabi

      2011. február 21. hétfő

      Ha már a terhesség előtt is aktívan sportoltál, valószínűleg hozzászokott a szervezeted az igénybevételhez, és nem fog gondot okozni, ha csak akkor veszel visszább, mikor kiderül a terhesség.

  • iditta

    2009. november 09. hétfő

    szia Ági,
    nem vág a témába, de nagyon nagy szükségem lenne a segítségedre és most nincs lehetőségem végigbogarászni az oldalt, hogy írtál-e már erről. Tehát:
    15 hónapos a lányom és közben 10 hetes terhes is vagyok. A lányom még szopik, de néhány hete próbálom elválasztani az orvos javaslatára (tudom, hogy van olyan iskola is, hogy nem kell, de mivel amúgy is alig élek a rosszullétektől, így döntöttünk). A dolog egyszerűen szólva nem megy. Nappal nincs is semmi gond, de az eddig kiegyensúlyozott és jól alvó gyerek most hetek óta felébredget éjszakánként vagy csak egyszerűen nem hajlandó elaludni este és óriási cirkuszt rendez. Nem mindig a cici kell neki vagy ha mondja is és odaadom, akkor sem nyugszik meg utána törvényszerűen. Tudom, hogy érzi a kistesót, de képtelen vagyok úgy foglalkozni vele, mint előtte, néha örülök, ha túlélek egy-egy napot anélkül, h a jelenletében vonulnék el hányni…már megbocs. Segítségem van, nem vagyunk mindig egyedül, de most már pl. az apja kezében sem nyugszik meg, csak ha én átveszem.
    Tudsz valami okosat mondani, hogy hogyan vészeljük át ezt az időszakot?
    köszönöm,
    iditta

    Válasz: Ennek 2 oka lehet:
    1.Fogzik Ilyenkor kezdenek bújni a hátsó fogak, ami komoly fájdalommal jár (nem úgy, mint a metszőfogaknál, itt valóban erős fájdalom lehet). Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok.
    A nappali alvásnál segíthet, ha nem a saját ágyában alszik, hanem a tiétekben, ahol ha felsír melléfeküdve könnyebben vissza lehet altatni, de az a tapasztalat, hogy ott jobban alszanak a kicsik (talán azért, mert anya-szaga van :))

    Segíthet a Rooibos tea is, ami egy enyhe kellemes ízű gyümölcstea és enyhén nyugtató hatású. Késő délután egy csészével igyon meg belőle legalább.
    Ha nagyon túlpörgött nappal, sokat játszik, sok élmény éri, akkor ez is állhat az ébredések hátterében. Ebben segíthet a Coffea tosta 9CH nevű homeopátiás bogyó,amiből este lefekvés előtt 5 golyókát kell elszopogatni (vagy vízben feloldva adni)

  • lola

    2009. november 08. vasárnap

    Szia Ági!

    17 hetes terhes vagyok, és alacsony vérnyomás mellett eléggé magas a pulzusom (általában 92-102 között van). Néha nyugalmi állapotban is úgy érzem, hogy majd’ kiugrik a szívem, és ehhez sokszor nehézlégzés, fejfájás, gyengeség is párosul, aludni viszont nem nagyon tudok. Régebben pajzsmirigy túlműködéssel kezeltek, de évek óta tünetmentes vagyok, és a mostani vérképemben is jó lett a pajzsmirigy értékem, tehát úgy gondolom, nem ez okozhatja a magas pulzust.
    Szerinted ilyen pulzusszám mellett mit sportolhatok?
    Van esetleg valamilyen természetes gyógymód (tea, homeopátiás készítmény, stb.) amivel csökkenthetőek a kellemetlenségek, és nem árt a babának?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Ezt így „távolról” nem lehet megmondani, orvossal kéne konzultálnod. Szerintem, ha egyébként minden rendbenvan, akkor a terhestornát, vagy az aquanatalt nyugodtan csinálhatod.