Terhességi tünetek: Töredezett körmök

A terhesség félidejéhez közeledve egyszercsak igen kellemetlen terhességi tünet jelentkezik: elkezdenek töredezni a körmeid. Mit lehet tenni ellene?

Terhességi tünetek: Töredezett körmökA körmök töredezésének oka az, hogy a baba elszívja előled a kalciumot. Mindegy, hogy sok vagy kevés kalciumot fogyasztasz, a magzat pont annyit vesz majd fel, amennyire neki szüksége van. Ha kevesebb kalcium jut a szervezetedbe, a pici akkor is elveszi a számára szükséges adagot, Neked viszont nem hagy semennyit, így a kalciumhiány tünetei rajtad fognak jelentkezni, miközben a baba csontjai erősödnek.

A kalciumhiány jele lehet a fogromlás, de ezt megelőzi a körömtöredezés, körömgyengülés. Az első és legfontosabb, ami ezellen tudsz tenni, az a kalciumbevitel növelése. Ezt nemcsak vitamintablettával tudod megtenni, hanem ételekkel is, és ajánlott is ezt a megoldást választani, mert az étellel bevitt tápanyagok gyorsabban felszívódnak és nem tudod túladagolni őket.
Kalcium található a tejtermékekben, a húsokban, de emellett számos zöldségfélében is: a brokkoli, karfiol, kelkáposzta, mángold, spenót, sóska, a salátafélék közül a cikória, endívia, kerti zsázsa, valamint az articsóka, édeskömény, spárga, zöldborsó és a zöldbab tartalmaznak kalciumot.

Ha eddig műkörmöd volt, most egy időre inkább térj vissza az eredetihez, mert az épített köröm tovább ronthatja a körmök állapotát. A csecsemőgondozás egyébként is nehezen megy nagy körmökkel és a baba mellett egy darabig nem lesz időd műkörmöshöz járni.

A töredezett körmök erősítésére használhatsz különféle körömerősítőket. Létezik kifejezetten töredezett köröm ápolására való körömerősítő olaj, többfélét is lehet belőle kapni, ezeket fel kell kenni a körömre és hagyni beszívódni. Használhatsz kalciumos kézkrémet is, ezzel is segítheted a körmök állapotának javulását. Általában 2-3 hét alatt meg lehet szabadulni ettől a kellemetlen terhességi tünettől.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

  • Lenii

    Reply Reply 2010. augusztus 03. kedd

    Szerintem a narancsbőr a terhesség után elmúlik masszázzsal, addig fölösleges ellene küzdeni, ilyenkor meglazulnak a kötőszövetek mindenhol a hormonok miatt, ez így normális (különben a hasadon sem tudna nyúlni a bőr.)
    Ha nem narancsbőr, hanem terhességi csík, akkor viszont nem nagyon lehet tenni ellene, bár később elvileg halványodik. Én a 25. hétben vagyok, eddig hat kilót híztam, és most kezdtek megjelenni a fenekemen és a combomon halvány függőleges piros csíkok. Hiába kentem előtte (igaz, a mellemen és a hasamon nincsenek, pedig ott nyúlik leginkább a bőr…)
    Szóval a narancsbőr miatt ne aggódj, arra vannak praktikák, addig meg úgyis kell tárolnunk egy kis hájat valahol:)

  • kitti18

    Reply Reply 2009. szeptember 30. szerda

    szia reményke…én mit szólaj kmár25 hetes terhes vagyok nekem olyan csikos lett a mellem meg a segem nekemis nagy melleim lettek mert nem voltak szint ekorák de nem tudsz mit teni én mindent csináltam és semmi nem mulasza el…testápoloztam olajoztaqm semmi nem segitett..ebe bele kell törödj..
    egy várandós anyukáknak evvel jár..szia sok egészséget…:)

  • Reményke

    Reply Reply 2008. október 28. kedd

    Kedves Ági!
    Nem ebben a témában kérem a segítségedet, hanem egy másikban, inkább esztétikaiban. 13 hetes terhes vagyok és az egyik kellemes tünetem az, hogy egy-két számmal nagyobbak lettek a melleim, ami nagyon szuper:-) A gondom az, hogy a bőröm, mintha nem igazán bírná a nagyobbodást és narancsbőrszerű felület keletkezett az egyik részén. Egy erősebb melltartót már beszereztem, olvastam még a hideg meleg vizes zuhanyról, de így a tél közeledtével kiráz a hideg a gondolattól:(. Testápolóval még segíthetek rajta? Tudnál esetleg javasolni még valamilyen megoldást erre a problémára? Abba már beletörődtem, hogy esetleg a fenekem és a combom narancsbőrös lesz, de ezekkel a testrészekkel sok sportolással lehet segíteni a későbbiekben. Komolyan mondom örülök, hogy eddig ez a legnagyobb problémám a terhességem elmúlt időszakában:-D Segítségedet előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Reményke

Leave A Response

* Denotes Required Field