Terhességi tünetek: Hasviszketés

Az egyik legkellemetlenebb terhességi tünet a hasviszketés, ami a has növekedésével egyre feszülő bőr miatt jelentkezik. Megelőzni lehetetlen, ha valaki hajlamos rá, de a vizsketést sokféle módon lehet enyhíteni.

Terhességi tünetek: HasviszketésBár a kozmetikai cégek érdeke az, hogy a várandósság elejétől (vagy a 12. héttől) szorgalmasan kend a pocakodat és akkor „biztosan nem fog viszketni”, saját (és a kollektív) tapasztalat azt mutatja, hogy akinek gyorsan és nagyra nő a hasa, annak előbb utóbb feszülni fog a bőr és megkezdődik a viszketés.

Ez a kellemetlen tünet ugyanis két paraméterből áll össze: egyrészt a száraz bőr okozza (ezellen tényleg tudsz tenni megelőzéssel), másrészt a has gyors növekedése (ezellen viszont nem tudsz mit tenni).

A száraz bőr elleni harcban nagy segítségedre lehet,

  • ha fürdéskor nem kened be tusfürdővel (pláne nem szappannal) a hasadat, hanem csak sima vízzel mosod le,
  • ha nem használsz túl meleg vizet a zuhanyozáshoz,
  • ha fürdéskor nem áztatod túl sokat a vízben (már akinek várandósan elfér a víz alatt a hasa is :))
  • ha úszni vagy aquanatalra jársz, akkor lehetőség szerint olyan helyre menj, ahol nem klórral fertőtlenítik a vizet, bár önmagában a fél-1 órás vízben állás már alaposan kiszáríthatja a bőrt.

Ami ellen nem tudsz mit tenni, az a kemény víz (hacsak nem Calgonnal mosakszol :)))

A leghathatósabb segítséget természetesen a rendszeres pocakkenegetés jelenti.
Tapasztalataim szerint bőven elég egy jó minőségű hidratáló testápoló rendszeres használata a megelőzésre és a tünetek enyhítésére, de használhatod a sokféle kifejezetten várandósoknak ajánlott pocakkenőcs vagy -olaj bármelyikét is.

A természetes megoldások híveként javaslom a körömvirág balzsamot (DM-ben kapható kb. 3-400 Ft), ami a pocakodon kívül szülés után a gátseb kezelésében is nagy segítségedre lesz majd. De természetes hatóanyagokból állnak a Mothercare cég termékei is.

Többször hallottam már azt a tévhitet, hogy babaolajjal kell kenegetni a feszülő, viszkető pocakot, de ez tévedés. A babaolaj csak még jobban kiszárítja a bőrt, ezért nem ajánlom.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • Revilo

    2010. március 12. péntek

    Én minkét terhességemnél körömvirágkrémmel kentem a hasam,onnantól kezdve hogy elkezdett gömbölyödni,egészen a végéig.Az elején napi 1x is elég volt,aztán napi 2x-3x is kellett,fürdés után pedig mindenképp.Nagyon zsiros de hamar beszivja a bőr,és puha lesz tőle.Sehol nem lett egy csikom sem,sztem nagyon jó.Testápolókat is meg olajat is próbáltam de az nem volt olyan jó.