Terhességi tünetek: Hasviszketés

Az egyik legkellemetlenebb terhességi tünet a hasviszketés, ami a has növekedésével egyre feszülő bőr miatt jelentkezik. Megelőzni lehetetlen, ha valaki hajlamos rá, de a vizsketést sokféle módon lehet enyhíteni.

Terhességi tünetek: HasviszketésBár a kozmetikai cégek érdeke az, hogy a várandósság elejétől (vagy a 12. héttől) szorgalmasan kend a pocakodat és akkor “biztosan nem fog viszketni”, saját (és a kollektív) tapasztalat azt mutatja, hogy akinek gyorsan és nagyra nő a hasa, annak előbb utóbb feszülni fog a bőr és megkezdődik a viszketés.

Ez a kellemetlen tünet ugyanis két paraméterből áll össze: egyrészt a száraz bőr okozza (ezellen tényleg tudsz tenni megelőzéssel), másrészt a has gyors növekedése (ezellen viszont nem tudsz mit tenni).

A száraz bőr elleni harcban nagy segítségedre lehet,

  • ha fürdéskor nem kened be tusfürdővel (pláne nem szappannal) a hasadat, hanem csak sima vízzel mosod le,
  • ha nem használsz túl meleg vizet a zuhanyozáshoz,
  • ha fürdéskor nem áztatod túl sokat a vízben (már akinek várandósan elfér a víz alatt a hasa is :))
  • ha úszni vagy aquanatalra jársz, akkor lehetőség szerint olyan helyre menj, ahol nem klórral fertőtlenítik a vizet, bár önmagában a fél-1 órás vízben állás már alaposan kiszáríthatja a bőrt.

Ami ellen nem tudsz mit tenni, az a kemény víz (hacsak nem Calgonnal mosakszol :)))

A leghathatósabb segítséget természetesen a rendszeres pocakkenegetés jelenti.
Tapasztalataim szerint bőven elég egy jó minőségű hidratáló testápoló rendszeres használata a megelőzésre és a tünetek enyhítésére, de használhatod a sokféle kifejezetten várandósoknak ajánlott pocakkenőcs vagy -olaj bármelyikét is.

A természetes megoldások híveként javaslom a körömvirág balzsamot (DM-ben kapható kb. 3-400 Ft), ami a pocakodon kívül szülés után a gátseb kezelésében is nagy segítségedre lesz majd. De természetes hatóanyagokból állnak a Mothercare cég termékei is.

Többször hallottam már azt a tévhitet, hogy babaolajjal kell kenegetni a feszülő, viszkető pocakot, de ez tévedés. A babaolaj csak még jobban kiszárítja a bőrt, ezért nem ajánlom.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • Revilo

    2010. március 12. péntek

    Én minkét terhességemnél körömvirágkrémmel kentem a hasam,onnantól kezdve hogy elkezdett gömbölyödni,egészen a végéig.Az elején napi 1x is elég volt,aztán napi 2x-3x is kellett,fürdés után pedig mindenképp.Nagyon zsiros de hamar beszivja a bőr,és puha lesz tőle.Sehol nem lett egy csikom sem,sztem nagyon jó.Testápolókat is meg olajat is próbáltam de az nem volt olyan jó.