Pocakkeményedés: Ez most jóslófájás vagy sem?

A méh természetes állapotában is naponta többször összehúzódik, akkor is, ha nem vagyunk terhesek. Várandósan azonban a nagy pocak miatt jobban érezzük a méhizomzat összehúzódását, ami ijesztő lehet, hiszen minden várandósoknak szóló könyvben azt olvashatjuk, hogy a pocak keményedése a szülés megindulásának jele lehet. A dolog azonban nem ilyen egyértelmű.

 Pocakkeményedés: Ez most jóslófájás vagy sem?Rögtön az elején különbséget kell tennünk a magzat mozgása által kiváltott pocakkeményedés és a méhösszehúzódás között. A baba -különösen a második harmadban- nagyon mozgékony, rúgdos, forgolódik, a könyökével bököd: a legtöbb esetben ez a pocak megkeményedésének oka. Ez a keményedés a legtöbb esetben nem fájdalmas (a harmadik harmad végefelé a baba nagy mérete miatt már akár fájdalmasnak is érezhetjük) és legfeljebb véletlenszerűen ismétlődik.

A valódi méhösszehúzódás ezzel szemben periodikusan jelentkezik. Egy összehúzódás legalább fél percig tart és 10-20 percenként vagy még gyakrabban ismétlődnek az összehúzódások. Ha valakinél gyakran fordul elő ilyen eset, és a méhszáj is elkezdett kinyílni, akkor Magne B6 tablettát ír fel az orvos, mert ez ellazítja az izmokat, s így a méhizomzatot is.

Szintén nem számít méhösszehúzódásnak az, amikor egész nap folyamatosan keménynek érzed a hasadat. Ez a helyzet nagyon ijesztő lehet, de tudnod kell, hogy általában külső körülmények hatására lép fel. Stressz, frontátvonulás, idegeskedés, túlterheltség okozhatja. Ha ilyet tapasztalsz, akkor több pihenés ajánlott.

Honnan ismerheted fel az első fájásokat?
A válaszért katt ide!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

85 Comments

Comment navigation

  • Zsuzsi

    2011. május 12. csütörtök

    Szép napot:)
    29 hetes kismama vagyok.1 hétig sokat keményedett a hasam.Most mintha alább hagyott volna.A külső méhszáj nyitott(doki mondta)Első két gyermekemet is 38,ill. 37 hétre szültem.Kezdjek aggódni?Nagy baj ha a külső méhszály nyitva van?Mit tegyek hogy ne szüljek hamarabb(napi 6 MgB6-ot szedek).Légyszi segíts.Pánikolok!!!!!NEm akarok még szülni!!

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      Nem kell pánikolni, a 2.-3. szülésnél már hamarabb nyílhat a méhszáj, a külső méhszáj még első terhességnél is kinyílhat már a 3. harmadban. Szedd a magnéziumot és pihenj sokat.

  • angyal31

    2011. május 09. hétfő

    szia Vida Ági!

    Nekem is hasonlo kérdésem lenne.28 hetes terhes vagyok,két napja érzem párszor naponta a hasamalja mintha keményedne,az első terhességemnél nem emlékszem ilyenre!3×2 magneb6-ot szedek,s próbálok minél többet pihenni,bár ezt egy öt éves gyerek mellett elég nehéz.Kell aggódnom?Kihúzható az idő,hogy ne legyen esetleg koraszülés vagy baj?
    válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      A hasad alján levő keményedést okozhatja a baba testhelyzete, stressz, hidegfront, vagy bizonyos testhelyzetek (pl. sok ülés) is, ez nem fájás, a fájást a derekadban is érzed, menses-szerű fájdalmak kísérik.

  • emma

    2011. május 04. szerda

    szia Agi.
    lenne par kerdesem, 2010 apr 2 volt mehen kivuli terhessegem, kivettek a jobb oldali petevezetom. most 29-30 terhessegi hetben jarok es mar kb egy honapja eleg eros egesz napi folyamatos fajdalmaim vannak a vagas korul es csunya sotet vonalak jelentek meg korulotte amik fajnak. az orvos kiirt magne b6 tablettat es riabal injekciot de semmi sem segit. kb 2 hete meg egyfolytaban kemenyedik a hasam es ez eleg eros menstruacios fajdalommal jar. a muteti seb miatt lehet koraszules, vagy egyaltalan fogok tudni egyedul szulni?
    valaszod elore koszonom!

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      A műtéti seb miatt nem lehet koraszülés, a gondot az okozza, hogy ahogy nő a hasad, feszül a varrat, hiszen még nem olyan régen volt a műtét. A keményedés és a fájdalom viszont nem emiatt van, ezzel fordulj orvoshoz mihamarabb.

  • Maya

    2011. május 03. kedd

    Kedves Ági!

    Most vagyok 33 hetes kismama,nagyon sokat mocorog a bébi,de amikor sokat fekszem,akkor miután felkelek elég kényelmetlen állni meg sétálni,mert mitha feszülne a hasam. Béres magnéziumot szedek napi 2-t.A jó a keményedésre? Mitől más,mint a Magne B6?

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Maya

      2011. május 03. kedd

      Elnézést! Azt elfelejtettem leírni,hogy egy ujjnyira nyitott a méhszájam. Nem mondta az orvosom,hogy melyik,sztem a külső.
      Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Azért feszül a hasad, mert a baba a fekvő helyzetben felvett egy testhelyzetet és amikor felállsz, most már akkor a baba, hogy feszíti a hasfalat. A Béres Mg is jó keményedésre, a Magne B6 azért más, mert van benne B6 vitamin is.

  • nittababa

    2011. április 19. kedd

    Kedves Nyuszika03!
    Olvastam, hogy a vas tablettától székrekedésed van, először nekem is volt, de néhány apró étrendi változtatással ma már minden reggel „sikerrel járok” a wc-n! (30 hetes kismama vagyok, első babámat várom).
    A fehér kenyereket lecseréltem teljes kiörlésűre, és nagy szénhidrát tartalmú ételeket próbálom kerülni. (Főtt rizs, főtt tészták, nagyon cukros dolgok). Minden reggel egy nagy bögre meleg tejjel indítok. Azóta minden „gördülékenyen megy”.

  • Nyuszika03

    2011. április 19. kedd

    Kedves Agi!
    Aprilis 9- en szombaton irtam onhoz kerdest,de nem kaptam valaszt. 🙁

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Elnézést a késlekedésért, 600 kérdés érkezett 2 hét alatt, most jutottam idáig.

      • Nyuszika03

        2011. április 23. szombat

        Nincs semmi baj,koszonom a valaszt,elolvastam. 😀

  • Dalma

    2011. április 12. kedd

    Kedves Ági,

    22 hetes kismama vagyok, első gyermeket várom 44 évesen. Pont egy héttel ezelőtt a nőgyógyászati kontrollon az orvosom megállapította, hogy kicsit felpuhult a méhszájam, de még zárt. Szerinte a vérszegénységemtől lehet, ami csak egyre rosszabb, hiába szedek rá vastablettát, Neo-Ferro-Folgammát napi 2×1-et, de sajnos attól meg székrekedésem és felfúvódásom van. Továbbá kb. 3 hete érzem, hogy keményedik a hasam, valamikor egész nap, valamikor csak pár órát. Görcsöket nem igazán érzek, csak olyan nagyon feszítő, furcsa érzést, néha járáskor szurkál lent a petefészkeim, illetve a méhem is. A baba jó sokat mozog, főleg késő este elvenedik meg. A kérdésem az lenne, hogy a felpuhult méhszáj visszakeményedhet-e, ha javul a vérképem, vagy előbb-utóbb ki is nyílik??? nagyon félek ettől, nem szeretnék 4 hónapot kórházban feküdni. Az orvosom azt tanácsolta, hogy pihenjek annyit, amennyit tudok, de nem mondta, hogy szigorúan feküdnöm kéne. Várom válaszodat. Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      A feszítő érzés nem keményedés, ezt inkább bizonyos testhelyzetek (hosszas ülés) vagy stressz okozza. A méhszáj nem változik vissza, ha már felpuhult, akkor úgy is marad (vagy tovább nyílik) Pihenj minél többet, mert a sok állás és ülés miatt tovább nyílhat a méhszáj.

  • Nyuszika03

    2011. április 09. szombat

    Kedves Agi!
    18 hetes kismama vagyok.Tobbszor eszrevettem,hogy az alhasam mint,ha feszulne (felpuffadna)utana egy kis ido mulva vissza.Ma viszont egesz nap ezt ereztem,meg fekve is.Ezek mehkemenyedesek? Aggodnom kene a mehszaj kinyilasa miatt? (Meg nem vizsgaltak a mehszaj ertekem.)B6 vitamint szedek napi 1 szemet 10mg-osat.Emelnem kene az adagon es eleg a 10mg? (Sajnos kulfoldon elek es itt alig vizsgaljak a kismamakat,nem sokat tudok,elso terhesseg.)
    Valaszat elore is koszonom.
    Udv.:Agnes

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Nem kell aggódni. A méh nyugalmi állapotban, a terhességen kívül is rendszeresen összehúzódik, ez azonban amit te érzel, a baba mozgása lehet, a valódi fájásokat ugyanis a derekadban éreznéd, nem az alhasban.

  • Renáta

    2011. április 08. péntek

    Szia
    33+1-napos terhes vagyok sokszor be keményedik a hasam és ott is érzem hogy beleszúr mintha tűvel bele böknének ez mit jelent.Ez méh össze húzódás vagy jósló fájás.Bár már van egy lányom ő 12-éves tehát már régen szűltem ő császáros volt.Legyen szíves válaszoljon köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Ez azt jelenti, hogy a méh súlya nyomja a hólyagot és az idegeket, ezért érzed a szurkálást.

      • Renáta

        2011. április 18. hétfő

        Köszönöm a válaszát és örömel fordulok önhöz.

      • Renáta

        2011. április 18. hétfő

        Köszönöm a válaszát és örömel fordulok önhöz.

  • Szilvia

    2011. március 27. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    25 hetes kismama vagyok. Tegnap éjjel arra ébredtem, hogy jobb oldali alvás után, nagyon fáj a jobb oldalam. A jobb lábam, jobboldalt a derekam és a fájdalom besugárzik az alhasamba. Nappal a fájdalom kicsit csökkent, de nem múlt el és főleg akkor jelentkezik, ha járkálok és mocorgok. Létezhet, hogy elnyomtam egy vénát vagy becsípődött egy ideg? Az alhasi fájdalom lehet méhösszehúzódás is, ha estére újra erősödött a fájdalom, de rendszerességet nem tudtam felfedezni benne? A baba ugyanúgy mocorog, mint eddig. Nagyon mozgalmas és stresszes hetem volt. Szerinted keressem fel a nőgyógyászt minél előbb, vagy feküdjek sokat és szedjek több magneB6-ot? A méhszájam 2 héttel ezelőtt még teljesen zárt volt.
    Válaszodat előre is köszönöm, és bocsánat a buta kérdéseimért!

    Egy aggódó kismama: Szilvia

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Igen, lehet olyan, hogy elnyomtál egy ideget. A méhösszehúzódás nem alhasi fájdalom formájában jelentkezik és mindig van benne valamilyen rendszeresség.

  • Cicka

    2011. március 24. csütörtök

    Kedves Ági,

    20 hetes kismama vagyok, s két napja érzem (nem folyamatosan), hogy menses szerű görcseim vannak az alhasamban. Tegnap du. 16h-tól egészen este 21h-ig tartott, volt amikor 2-3 percenként jöttek a görcsök, volt amikor 10 perc is eltelt, vagy még ennél is több. A görcsök kb 1 másodpercig (vagyis csak egy pillanatig) tartottak, középerős fájdalmakkal. Derekam nem fájt! Ma kb. du 13h-kor kezdődtek el újra, jelenleg is tart, ahogy éppen itt írom a levelet. Magnerót tablettát szedek 3×2-őt. Pont két hete (18 hetesen) voltam koromnál kifolyólag amniocentézisen, ott simán ment minden, pár nap fekvés-pihenés után folytattam eddigi életemet. 19.hetesen (1 héttel a magzatvíz mintavétel után)genetikai UH-on vettem részt, ahol mindent rendben találtak. Aznap a nőgyógyászom is megvizsgált, Ő is rendben talált, teljesen zárt méhszájjal. Vizelet is negatív, kicsit vérszegény vagyok. Ez pont egy hete volt. Kérdésem az lenne, hogy létezik-e 20 hetesen menses szerű görcsök az alhasamban??? Ezek lehetnek attól, hogy tágul a méhem, mert növekszik a baba? Mennyire kell aggódnom?? április 5-én megyek csak nőgyógyászhoz ismét.
    Válaszodat előre is köszönöm:
    üdv: Cicka

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      A középerős menses-szerű görcsök semmiképpen nem normálisak ebben a terhességi korban, pláne nem ilyen hosszú ideig. Fordulj orvoshoz!

  • szilvi

    2011. március 13. vasárnap

    Szia!Én 18 hetes terhes vagyok ma vetem észre hogy úgy érzem mint ha görcsölne vagy szúrna a hasam alja!!Ez mitől lehet és menyi magne b6-ot kell szedni ilyenkor??Van miért agódjak???
    Köszönöm válaszod!!!

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      Az alhasi fájdalom inkább a méh növekedése miatt a szalagok húzódásától vagy felfázástól lehet, a valódi „fájás” nem folyamatos, hanem periodikusan jelentkezik és inkább a derekadban érzed. Ha nagyon zavaró, fájdalmas, akkor érdemes orvost felkeresni vele.

    • szil

      2011. március 31. csütörtök

      sziasztok! én 8 hetes terhes múltam a héten,a hányinger másfél hét alatt elmúlt ,most meg olyan méhösszehúzódás félét érzek,de enyhén mert nem görcsölök be ,gondoltam csak a szalagok aztán úgy érzem ,mert bal oldalon néha olyan enyhe feszülés t is érzek mintha a baba csinálná,már a pocim is nől.remélem nincsen tényleg nincs baj,a védőnöm mondta ha nem görcsölök be akkor nincs baj csak a baba dolgozik ,mert fejlődésbe van.de akkor is kellemetlen ha nem is fáj!

  • NoraRoberts

    2011. március 11. péntek

    Sziasztok! Január 31-én írtam ide le az első szülésem tapasztalatait a pocakkeményedésekkel kapcsolatban. Február 28-án megszületett a pici fiam is. Vele a soros NST után már nem jöhettem haza, mivel a gép is jelezte a fájásokat. Én viszont ezekből megint csak (mint a lányomnál) keményedéseket éreztem. Már előtte két nappal rendszertelenül, de keményedett a pocakom. Hol 5 perc, hol 15, de néha 20 perc is eltelt két keményedés között. Ezért kértem az orvosomat, hogy az első szülésem beindulásából „okulva”, nézze meg a méhszájat. Jól éreztem, már rövidült és kétujjnyira ki voltam tágulva. Úgyhogy irány a szülőszoba. Ott a burokrepesztés után 1,5 órával is csak keményedések voltak, igaz rendszeressé váltak. Így – hogy gyorsítsuk a folyamatot, infúziót kaptam, aminek segítségével 2,5 óra múlva megszületett a kisfiam. Nos, még mindig tartom magam ahhoz, hogy igenis tulajdonítsunk jelentőséget a pocakkeményedéseknek, pláne az utolsó hetekben, akkor is, ha azok rendszertelenek. Mindenkinek hasonló „szerencsét” kívánok, mint amilyenben nekem kétszer is részem volt 🙂

  • Kata

    2011. február 19. szombat

    Kedves Ági,

    25 hetes terhes vagyok és a 21. héten 1 cm-re rövidült a méhnyak, a méhszáj zárt.
    Múlt héten ugyanezek az értékek voltak.

    3×2 ill. 4×2 Magne B6 szedek és sokat pihenek, de még napi 3 órát dolgozom hetente 3 -4 alkalommal.

    Ha fent vagyok kb. másfél 2 óra után hasfeszülést érzek és mintha húzná vmi le.

    Kérdésem elég ennyi pihenés vagy még szigorúbb fekvés? görcsök nincsenek.

    köszönettel,

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Ha nincsenek görcsök és zárt a méhszáj, akkor ennyi pihenés elég.

  • Kitti

    2011. február 13. vasárnap

    Kedves Ági!

    33. hétben vagyok, naponta vannak haskeményedéseim. Előfordul, hogy óránként, fél óránként fél percesek, annak ellenére, hogy szedem a magnéziumot, és sokat fekszem. Kell-e aggódnom, vagy ez
    még a megengedett. Az orvosom szerint az óránkénti 4-5 keményedés a probléma.
    Válaszát előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Valóban: ha egy órán belül 4-5 legalább 30 másodperces keményedés van, az már a vajúdás kezdete lehet, de lehet jóslófájás is. Ilyenkor, ha mozgás vagy fürdő hatására elmúlnak a fájások, akkor az még csak jóslófájás.

  • Kriszta

    2011. február 11. péntek

    Kedves Ági,
    A 28. héttől fogva vannak jóslófájásaim, én nem mensis görcsökhöz hasonlítanám, inkább olyan, mint amikor az ember vádlija begörcsöl. Az egész hasam olyankor összeáll egy egésszé, és jellemzően iszonyúan kell olyankor pisilnem, illetve ha annyira erős a fájdalom, akkor még a derekamba is szoktam érezni. Az egész fél-egy percnél nem tart tovább, viszont eddig össze-vissza jött, mérni sem igazán mértem mennyi időközönként jönnek, a 30. héten viszont 15 percesek voltak, ekkor bent is tartottak a kórházban, pedig akkor még 3000-es voltam. Azóta két hét elteltével már 3110-es lettem, és a 33. héten (most) kb. 6 órán keresztül 5 percenként ismétlődtek ezek az összehúzódások. Éjjelre ritkultak, és most napközben is már össze-vissza jönnek, így valamelyest megnyugodtam.
    Viszont nem akartam orvoshoz fordulni, a korábbi rossz tapasztalataim miatt, de félek, hogy nehogy baja legyen a babának, mert a védőnő legutóbb olyasmit mondott, hogy ilyenkor a baba is préselődik, felgyorsul a szívverése, és talán nem is kap rendesen levegőt(?).
    Amúgy pár napja voltunk uh-on, két héttel fejlettebbnek saccolták a babát a koránál, annak ellenére hogy nagy, aktívan mozog, mert kicsit több a magzatvizem, és van sok helye. Cukrunk rendben van, attól nem valószínű, hogy több a víz…
    A kérdésem tehát az lenne, hogy az ilyen gyakori összehúzódásoktól lehet-e baja a babának? Mi a megoldás rá? Csak sok pihenés és magnézium szedés? A kórházban sikerült túladagolni a magnéziumot is, hasmenésem lett tőle, de megszűnni akkor sem szűntek meg ezek az összehúzódások.
    Várom mihamarabbi válaszod!
    Köszönettel,
    Kriszta

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Nem kell megijedni, a gyakori összehúzódásoktól nem lesz baja a babának (egyébként méhösszehúzódások mindenkinél vannak, csak nem mindenki érzi ilyen intenzíven) A pihenésen és a magnéziumszedésen túl nem csinálhatsz ezzel semmit. A sok magzatvíznek 3 oka lehet:
      1. a lepény több vizet termel – ez nem probléma
      2. terhességi cukorbetegség (de ez nem áll fent)
      3. vesefejlődési problémák a babánál (de ez már a genetikai ultrahangnál kiderült volna)

  • NoraRoberts

    2011. január 31. hétfő

    Sziasztok!
    36. hetes terhes vagyok, a 3. babámat várom. Mindkét szülésem nagyon szuper volt, jöttek a gyerekek mint a gyorsvonat 🙂 Így szeretném most is…
    Azért írok most ide, hogy megosszam Veletek az első szülésem megindulásának történetét. Azt mondják, hogy a pocakkeményedés természetes. Hát remélem, hogy most is ilyen „természetesen” fogok vajúdni. Éjjel 2 óra után ébredtem arra, hogy a szokásos módon megkeményedett az egész pocakom. Mire visszaaludtam volna, megint éreztem ezt. Semmim nem fájt, de 10 percenként éreztem ezt a keményedést. Mivel előző nap a nyákdugó távozott, a dokim berendelt magához vizsgálatra (pláne, hogy 4 napom volt a kiírásig). Délelőtt 11 után megvizsgált az orvosom, szentségelt egy sort, és közölte, hogy ne nagyon öltözzek fel, megyünk szülni. Megdöbbentem, mert nekem semmim nem fájt. Nem hitte el, azt mondta, hogy nem érzi a méhszájamat, teljesen kitágultam. Hihetetlen volt számára, hogy nem fájt semmim. A szülőszobán a szokásos menetrend (adatok felvétele, méregetés, beöntés, pancsi) után burkot repesztett kb. 12.45-kor. Az első fájásom 1 óra után jelentkezett, egyre erősödött és fél 3-kor megszületett a lányom.
    Hát ennyit az ártalmatlannak mondott pocakkeményedésről. Ilyen szülést kívánok mindenkinek… 🙂

  • Virág

    2011. január 31. hétfő

    Kedves Ágnes!

    29 hetes és 7 napos kismama vagyok, éjjel enyhén görcsölgetett a pocim, de amikor felültem, vagy mentem teljesen elmúlt, viszont amikor visszafeküdtem megint görcsölgetett!Most reggel átfordulásoknak keményedett a pocim, de nem görcsölt.

    Mi lehet ez, nagy baj? Összefügghet azzal esetleg, hogy borzalmasan kényelmetlen már az ágy, és sokszor nem találom a helyemet?
    Én elég sokat fekszem egyébként, de konkrétan mennyit lehetek fent, hogy ne legyen baj?

    Szerdán kell mennem 30 hetes uh-ra és akkor találkozom az orvosommal.

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Ez jóslófájás lehetett, erre jellemző, hogy ha felkelsz, elmúlik. A 3.harmadban már előfordulhat, nem kell aggódni miatta.
      Egy tipp: segíthet éjjel kényelmesebben aludni, ha oldalt fekszel és a pocakodat megtámasztod egy párnával, és a térd közé szorított párna is segíthet.

  • Varjasne

    2010. december 28. kedd

    Szia Ági!
    Én 22 hetes kismama vagyok. Azt vettem észre, hogy hidegfrontokkor nagyon el kezd fájni a derekam és a hasam alja.
    Már a 18. héttől felpuhult a méhszájam, ami a 21. hétre 3100-es értékű lett. Már a terhességem eleje óta nagy mennyiségben szedem a magnéziumot.Az utóbbi másfél évben két vetélésem volt.
    Kérdésem az lenne, hogy kell-e aggódnom a késői vetéléstől v. a koraszüléstől és hogy állandó pihenéssel megelőzhető-e. Valamint természetesek-e ezek a fájások.
    Köszönöm válaszodat! Szép napot!

    • Vida Agi

      2011. január 02. vasárnap

      22 hetesen nem kell már tartanod vetéléstől, de mindenképpen érdemes sokat feküdnöd, pihenned, szedned a magnéziumot, ezzel segíthetsz a legtöbbet a koraszülés elkerülésében.

  • Katalin

    2010. december 20. hétfő

    Sziasztok!

    31+3 hetes terhes vagyok. kb 1 hónappal ezelőtt 1O napig nagyon sokat keményedett a hasam, majd 3 hétig nem. 6 napja voltam orvosnál és a méhszájam 31OO-as.
    kb 4 napja megint sokat keményedik a hasam. Ez előfordulhat, hogy az előző 2 császármetszéemtől van? Általában akkor keményedik nagyon sokat egy nap, mikor front van, de ilyenkor akár egy hétig is.
    Van valami teendőm, vagy ez 2 császár után előfordulhat?

    Köszönettel: Katalin

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      A 2. terhességtől előfordul, hogy front idején, illetve a megszokotthoz képest extrém időjárásnál (most pl. nagy hideg van), valamint stressztől, és bizonyos testhelyzetektől (sok ülés általában) sokat keményedik a has, ezzel nem kell foglalkozni, hacsak nem társul hozzá derékfájás és érezhető méhösszehúzódások.

      • Katalin

        2010. december 31. péntek

        Szia Ági!

        Köszi a segítséget.

        1. Mi a különbség a valódi összehúzódás és a keményedés között?

        2. Másik gondom az , hogyha felkelek, akkor nagyon feszül a hasam,olyan, mintha ki akarna szakadni és mikor lefekszem, akkor egy gömbbe visszaáll, vagy akkkor is ilyen, mikor elfordulok oldalra vagy vissza. 33 hetes terhes vagyok most.

        3. Szerinted van remény, hogy ilyen sok keményedéssel még kihúzom 3 hétig? 2,5 hete 3íOO-as volt a méhszájam, de azóta van ez a sok keményedés. Iyekszem minél többet feküdni, e közben fel kell állnom kimérni és megfőzni az ennivalót, mert terhességi cukrom van.

        Köszi,

        Kati

        • Vida Agi

          2011. január 07. péntek

          1. A valódi összehúzódást a derekadban is érzed és menses szerű görcsök társulnak hozzá, valamint ezek 20-30 mp-ig tartanak, majd néhány perc kihagyás után periodikusan térnek vissza. A pocakkeményedésnél csak a pocakod kemény és nincs periodikusság benne, akár egész nap folyamatosan kemény lehet.

          2. Ez teljesen normális, ilyenkor már nagyon feszül odabent minden, ez okozza.

          3. Ha fekszel, akkor akár még 7-8 hétig is húzhatod 🙂

  • timik

    2010. november 30. kedd

    sziasztok en 39 hetes terhes vagyok es sokszor gorcsol a hasam aja es nagyon faj a huvejem persze mig el nem felejtem a masodik babamat varom vizeletembe egykereszt volt ez is befojasoja a huveji fajast vagy mar jelzi hogy szulni fogok

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Ezek lehetnek jóslófájások, de ebből időpontot jósolni nem lehet. Nyilván, ha fertőzésed van, ez is okozhat fájdalmat, de ilyenkor már a baba is nagyon nyom lefelé, ez is lehet az ok.

  • Zizi

    2010. november 17. szerda

    Sziasztok!én 19 éves és 22 hetes terhes vagyok!már nagyon várom a picit!nagyobb probléma nncs csak a medencecsontom fáj nagyon illetve most voltam dokinál amire eddig magne B6 ot kaptam a görcsök ellen de most felitr egy magnézium port irt fel mert a méhszájam 3 cmröl 2 re összehúzódott! ez nagyon rossszat jelent? elöre is köszönöm a választ !

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Nem a méhszájad, hanem a méhnyak rövidült meg. Aggodalomra nincs ok, mert még nem nyílt ki, de pihenj sokat és szedd a MagneB6-ot.

  • Karolina

    2010. november 13. szombat

    Szia!

    Én ma 33 hetes és 5 napos vagyok, első várandosságom.Reggel lesétáltam a piacra kis gyümölcsért és kb. 1,5órán keresztül 15 percenként (fél-1 percesek)fájásaim voltak a hasam/medencém alsó részén, illetve a hüvelyem tájékán.

    Tegnap voltam nőgyógyásznál, aki azt mondta, hogy zárt a méhszájam és szépen fejfekvésben van már a baba.

    Teljesen egészséges és boldog kismama vagyok(némi folyással, gyommorégéssel) és a baba is már sokat mozog és egészséges.

    Ez talán jóslófájás volt?Kell valamit tenni, hogy ne legyen még pár hétig szülés?(Pl:kevés mozgás) Van valamilyen átlagos idő a jóslófájások és szülés közt?Többször lesz még ilyen a szülésig?

    Előre is köszönöm a választ.

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      33 hetesen már lehetnek jóslófájásaid, ez teljesen normális, ettől még nem fogsz korábban megszülni.

  • Rita

    2010. november 09. kedd

    Kedves Ági!

    12 hetes ikerterhes vagyok és néhány napja sokat keményedik a hasam (előző gyereknél csak a 7. hónapban kezdődött). Emellett sokat szúr a hasam és „alulról” is sokat felszúrkál. Nyugtass meg kérlek, hogy ez nem kóros, mert volt aki azt mondta, hogy ez lehet vetélés előjele is.
    Előre is köszi!
    Rita

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Az alul szúrkáló hassal nem kell foglalkozni. A keményedés ikerterhességnél hamarabb jelentkezhet, de ha csak a has első oldala keményedik és nem társul hozzá menses szerű görcs valamint derékfájás, akkor nem kell foglalkozni vele.

  • Erika

    2010. november 01. hétfő

    Szia!

    24. hetes kismama vagyok, egy pár napja egy jó tíz percre kőkemény lett a hasam, azóta pedig nagyon sokszor olyan érzésem van, mintha mindjárt bepisilnék, mert valami a húgyhólyagomon taposgál. Ez a méhösszehúzódás lenne vagy csak a pici rugdal ott lent? Fájdalommal nem jár, csak elég fura érzés…
    A másik problémám, hogy pár napja égő, érzésem van és fáj a csiklóm vizeléskor, emellé társul jócskán viszketés is, és egy pici alhasi szúrkálódás. Gondolom összeszedtem valami fertőzést, vagy bacit, csak nem tudom, hogy ezt a dokinak említsem e, mert úgyis valamilyen kúpot írna fel, az meg csak elnyomja a tüneteket…Tudnál valami természetes gyógymódot ajánlani erre?
    Előre is köszike:

    Erika

    Válasz: Ez nem fájás, hanem a pici nyomja a hólyagodat, ez teljesen norális.
    A viszketés miatt azonnal menj el az orvoshoz, ezt kúppal kell kezelni, nem szabad házilag, mert a felszálló fertőzés koraszülést okozhat!

  • Őzike

    2010. október 03. vasárnap

    Kedves Doktornő!

    Én most járok a 12. hét vége fele, és hüvelyfájdalmam van tegnap óta, amely időközönként jelentkezik, és igen kellemetlen! Ön szerint ennek mi lehet az oka, vmi baj lehet???

    Üdvözlettel Őzike

    Válasz Aggodalomra semmi ok, a terhesség során nő a vérbőség, ez okozhat furcsa fájdalmat a hüvelyben. Ha folyás társul mellé vagy állandósul, akkor érdemes felkeresni az orvosodat, mert ez fertőzésre utal.

  • Évi

    2010. szeptember 22. szerda

    Kedves Ági,
    nekem is hasonló a problémám .Most toltottem be a 28.hetet,tegnap voltam orvosnál a havi vizsgálaton,és azóta egyfolytában kökemény a pocakom.Ezt a vizsgálatot még azelott nem csinálta,lemérte a hasamat,és egy vasszerü valamivel meg is hallgatta.Ezutóbbi szörnyen fájt.Sajnos ugy érzem kicsit durván vizsgált meg,mert azóta néha bizony belenyilal a pocimba,és ezelott még sosem volt haskeményedésem.Összefügghet ez a ketto?Kicsit tartok is a köv.vizsgállattól,hogy esetleg megint durvakezü lesz az orvosom.Hiába iszom magnéziumos pezsgötablit,sajnos nem segít.Viszont a fö kérdesem az lenne,hogy a babuskának árthat e, hogyha megkeményszik a pocak?Elöre is nagyon köszönöm.

    Válasz: Nem kell aggódni, ezt a pocakkeményedést sok minden okozhatja, akár a stressz, időjárási front, ijedtség, vagy rossz testhelyzet is. Nem kell aggódnod, ez nem árt a babádnak.

  • Ági

    2010. augusztus 16. hétfő

    Szia!

    24 hetes terhes vagyok, az előző heti vizsgálaton az orvos azt mondta, hogy a külső méhszáj nyitva, de ne ijedjek meg, a belső zárt. A terhességem elejétől, kb. 9 hetestől szedek 2×2 magne B6-ot, mert az előző terhességemnél is méhszáj problémám volt. Az orvosom nem használja a C3000 értéket, ill. annak variánsait, így nem tudom, hogy mit gondoljak a mostani helyzetemről. Első terhességnél a 32. héten kezdett „érni” a méhszáj, 37 hetesen volt 1 ujjnyi, 38 hetesen megszületett az egészséges baba. Tehát 7 hét alatt az éréstől a szülésig jutottunk. Félek, mert most jóval korábban nyílni kezdett, állítólag a szöveteim gyengék. Pihenek amennyit tudok, de rettegek attól, hogy hetekre kórházba kerülhetek, hiszen itthon van a 19 hónapos lányom.
    Tudom, hogy minden eset más, de szerinted van esély rá, hogy megelőzzük a koraszülést és itthon pihenhessek?
    Elő szokott fordulni ilyen korai nyílás a „laza szövetűek” esetében?

    Válaszodat köszönöm!

    Válasz: Igen, előfordulhat ilyen, különösen, ha elsőre is hamar nyílni kezdtél, mert második terhességnél mindig hamarabb nyílik a méhszáj. Ennek ellenére nem kell a koraszülés miatt aggódnod, mert mindenki hamarabb nyílik 2. terhességnél, mégis időben szülnek

  • Bellus

    2010. augusztus 05. csütörtök

    Kedves Ági!
    37. hetes terhes vagyok, kb. 3 hete folyamatos a nyomás a medencémben, és két napja főként alhasi tájékon nyillallás szerű fájdalmaim vannak, amik olykor másodpercekig tartanak. Azt hiszem, a keményedéseket is érzem, mert a babám inkább az oldalamat feszegeti.
    Kérdésem az lenne, hogy ilyen a jóslófájás, lehet, hogy nemsokára megszületik a baba?
    És még egy kérdésem lenne: a kenetvételi eredményem szerint a diagnózis sine morbo. Ez ugye azt jelenti, hogy nincs semmilyen fertőzésem, ami a babának árthatna a szülés során?
    Válaszod előre is köszönöm.

    Válasz: Igen, ez lehet jóslófájás, de nem jelenti azt, hogy hamarosan megszületik a baba.
    Igen, a sine morbo azt jelenti, hogy semmilyen betegség nincs.

  • Klaudia

    2010. július 29. csütörtök

    Szia.ma voltam orvosnál és azt írta a könyvembe hogy a méhszáj 2111.ez mit jelent?köszönöm

    Válasz: Ez azt jelenti, hogy teljesen kinyílt a méhszáj.

  • Klaudia

    2010. július 28. szerda

    szia.38 hetes terhes vagyok és tegnap hajnalban arra keltem hogy fáj a derekam nagyon és a hasam is.és egy kis folt volt a lepedőn meg a bugyimon.kicsit fehéres és átlátszó.azóta folyamatosan fáj a derekam a hasam is elég sokszor és keményedik is.az lenne a kérdésem hogy ez jelentheti a szülés közeledtét?

    Válasz: Lehetséges, hogy ez már azt jelenti, de ezt nem lehet megmondani előre, a jóslófájások akár hetekkel megelőzhetik a szülést.

  • Edina

    2010. július 12. hétfő

    kedves Ágnes!
    én 38 hetes terhes vagyok és egy 2 hete érzem ezeket a fájásokat a pocakomban de egyszerűen nem tudom eldönteni hogy ez lenne e a jóslófájás /vagy csak a baba okozza a fészkelődésével/mert ilyenkor mozog a baba is és nekem nem kemény az egész pocim csak a közepe és ilyenkor nehéznek érzem is a pocakom és néha fájdalmas is.

    Válasz: Ezt a baba mozgása okozza, a jóslófájást a derekadban érzed és menstruációs fájásra hasonlít.

  • anita

    2010. július 01. csütörtök

    szia!
    38 hetes terhes vagyok. a múlt heti és az eheti nst vizsgálat alkalmával is mutatta a gép a méhösszehúzódásokat, de ezekből semmit nem érzek. sokszor úgy érzem hogy a babám már nagyon „feszegeti” a kijáratot, ilyenkor pár másodpercig a máhszájamnál úgy érzem mintha böködné, szúr… elég kellemetlen, de aztán elmúlik.. sokszor egymás után 5-6szor van ilyen.. de van hogy napokig semmi.. ez normális??

    Válasz: Igen, ez normális.

  • hópihe

    2010. június 22. kedd

    Sziasztok!

    Nekem kb 2 hete feszül a hasam, de a tesztek meg az orvos is azt mondta, h nem vagyok terhes. akkor lehet, h a stressz miatt van? főleg esténként érzem, és nagyon nyugtalanít a dolog.

    üdv.

    Válasz: Ha semmi más nem utal rá, főleg, ha a menzeszed is normálisan zajlott, nincs okod terhességre gyanakodni. Azt nem tudom, hogy mi miatt lehet, de pl. egy szorulástól eléggé tud feszülni a hasad.

  • Vallyon Ildikó

    2010. június 15. kedd

    Kedves Ágnes!
    9 . hétben járó kismama vagyok és a délutáni óráktól egészen estig sokszor bekeményedik a hasam, napi 6-7 órát ülök a a munkám miatt és keveset mozgok, ez természetes vagy korai még. Az orvosom azt mondta, hogy nem örül neki, mert ez nem jó Magne B6 -ot javasolt és, ha nem múlik menjek el hozzá.

    Köszönöm

    Tisztelettel: Ildikó

    Válasz: Ez előfordul ilyenkor már, a Magne B6 szedése javasolt.

  • Jucus

    2010. május 06. csütörtök

    Szia Ági!
    A 33 hétben vagyok és szinte minden nap kőkemény a pocakom és nagyon feszül,nem múlik el sem a magnéziumtól sem a pihenéstől.Nagyon izmos hasizmom volt előtte,lehetséges hogy az feszül ennyire? Félek,hogy nehogy izomszakadás legyen belőle!!Nagyon sokat és erőteljesen mozog a baba, ez is közre játszhat?! Kérlek segíts!
    Köszönöm

    Válasz: Elsősorban a baba mozgása miatt van ez. Ez nem azonos a pocakkeményedéssel, amikor a méh izmai feszülnek meg, ezért nem múlik el a magnéziumtól sem. Viszont a baba méretén és mozgásán túl a stressz is befolyásolja, valamint változékony, szeles, esős időben és ülő helyzetben gyakrabban fordul elő. Aggódni felesleges miatta, ez „csak” kellemetlen, de nem káros.

  • kriszta p

    2010. január 19. kedd

    Szia, terhességem 22.hetében járok, és az orvosom megállapította, hogy kivagyok nyílva. Pihenést mindenképpen ajánlott, valamint Diazepam nyugtatot irt fel, emelett szedek már a terhesség 11.hetétol Magne B6t magas pulzusszámom miatt. Szeretném megkérdezni hogy mennyire veszélyes ilyen korai szakaszban, ha már kinyílt a méhszájam? Visszahuzodhat, vagy ugy marad esetleg tovább nyílik? Mennyire kell pihennem, egész napos fekvés, vagy azért mozoghatok is? Vásárlás meg ilyenek… ?Elso babánk lesz, és aggódunk. Koszonom a válaszod!

    Válasz: Visszahúzódni nem fog, szigorúan feküdni kell, csak WC-re menni kelhetsz fel, mert a gravitáció tovább nyitja a méhszájat és beindulhat a szülés!

  • Edit

    2009. december 31. csütörtök

    Kedves Ági!
    Én a 36. hetet töltöttem már be(jan. 24-re vagyok kiírva), ez a második terhességem már, de rosszabbul viselem sokkal , mint az elsőt.
    Olyan kérdésem lenne, hogy tegnap a délutáni alvást követően a hasam alja folyamatosan fájt és görcsölt, de nem pl. 10-20 percenként hanam állandóan. A fekvés sem volt jó, csak ücsörögtem és ha nem mozdultam meg akkor volt jobb, de amint mosogtam egy kicsit máris görcsölt. Ez vajon mit jelent és hívjam az orvost vagy csak próbáljak sokat pihenni? Attól félek ,hogy befektetnének a kórházba, de van egy 4 éves kisfiam és nem szeretnék 2-4 hetet kórházban tölteni? Van valamilyen tanácsa számolra?
    Várom mielőbbi válaszát
    Köszönöm

    Válasz: Ez lehetett a hirtelen jött időjárási fronttól is. A mozgásra erősödő fájás nem jóslófájás, hanem pl. a méhszalagok nyúlása okozhatja. Pihenj sokat.

  • Nikola

    2009. december 28. hétfő

    Kedves Ági!

    A 24.hétben járó kismama vagyok. Szokott fájdogálni a pocakom, amire a nőgyógyászom tanácsára Magnerot tablettát szedtem, de most azt mondta térjek át a cordaflexre. Anyukám mindkét terhességénél kinyílt a méhszája, és attól tartok, hogy genetikai összefüggés miatt esetleg nálam is így lesz. ( gondolom az orvosom ezért is tartja indokoltnak a cordaflexet).
    Kérlek, írd meg a véleményed a cordaflexel kapcsolatban, mert kissé bizonytalan vagyok , főleg hogy nagyon alacsony a vérnyomásom, és enyhe hemofíliám is van.
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

    Válasz: Nincs ilyen genetikai összefüggés a méhszáj kinyílása kapcsán, tehát ettől nem kell tartanod. A gyógyszer megválasztása és a pocakfájások súlyosságának mérlegelése az orvos dolga, a Cordaflex csökkenti a vérnyomást, ezért a terhességi magas vérnyomás kezelésére is szokták alkalmazni, ezért az orvosnak mindenképpen említsd meg, hogy neked alacsony a vérnyomásod.

  • Kori

    2009. december 22. kedd

    Kedves Ági!

    Nagyon megijedtem néhány napja, és ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem.
    Múlt hét csütörtökön voltam nőgyógyásznál, minden rendben, ezt éreztem is. Eddig nem éreztem határozott mozgást a babánál, de másnap olyan ficánkolásba kezdett, hogy tapintható volt, aktív volt, örültünk neki. Este munkahelyi vacsorára kellett menni, ahol jól éreztem magam, ezért elég sokáig maradtam, a baba a zenére nagyon mozgott (nem tudom hogy élvezte, és azért, vagy azt jelezte hogy nem tetszik). Másnap is érződött a mozgolódás, nagyon boldog voltam, kérdeztem is anyukámat, hogy mostantól akkor mindig ilyen sokat fog mozogni, ez normális? Aznap este egy baráti társasággal tartottunk évzáró vacsorát, ahol szintén jó volt a hangulat, nem éreztem semmi problémát, elég sokáig maradtunk itt is. Másnap egész nap pihentem, aludtam, lustálkodtam, de közben észrevettem, hogy a hasam teljesen összeesett, nagyon (túl) puha volt, és a párom hallgatta, hogy semmi mozgolódás nincs odabenn. Nos azért írtam le ilyen hosszan, mert nem tudom hogy mindezek az éjszakai mulatozások árthattak-e neki súlyosan, ugyanis azóta sem érzek semmi mozgást!!! Akkor előtte 2 napig miért éreztem már határozottan, folyamatosan? Az éjszakai mulatozás alatt annyit értek, hogy ücsörögtem, beszélgettem, néha könnnyeden táncoltam, igaz a zene elég hangos volt. Azonban semmi fájdalmam nem volt, se vérzés, 1-2 napja az alhasam fájdogál, szúr, ha a hasizmom mozog. Nem tudom mitévő legyek, hogy bizonyosodhatnék meg arról, hogy minden rendben? Várom válaszod, hátha találkoztál már hasonló esettel. Előre is köszönöm szépen!

    Válasz: Aggodalomra semmi ok, néha sokat mozog a baba, néha keveset, a mulatozástól semmi baja nem lesz, emiatt ne aggódj.

  • Agnes

    2009. szeptember 13. vasárnap

    Sziasztok!
    Kb nyolc hetes terhes vagyok es faj a hasam illetve megkemenyedett allapotban van. Kulfoldon vagyok es itt csak egyszer lehet ultrahangos vizsgalatot kesziteni egesz terhesseg alatt. Sajnos hivatalos idopontott harom honap mulva kaptam. Felek, nehogy valami komolyabb problema legyen.

    Válasz: Ne aggódj, a koraterhességben a 10.-12. hétig gyakran vannak ilyen menseshez hasonlító (vagy aká ugyanolyan erős) fájások. A haskeményedés most még nem méhösszehúzódás, mert még kicsi a méh, a stressz, a frontátvonulás okozhat ilyet.

  • Judit

    2009. július 24. péntek

    Szia Ági,
    Köszi a múltkori gyors válaszodat! Voltam kontroll-on, minden maradt a régi. C: 2000, de puha a méhszáj még mindig. Nagyon sokat fekszem, de azért néha kimozdulnék. Egy-egy vacsira vagy babacucccok vásárlására elugorhatok ugye?
    Ma reggelre jött egy pici herpesz a számra. Most meg az immun-rendszerem gyengébb? Szerinted ez összefüggésben lehet a méhszájjal?
    Sok kérdés, de köszi előre is a választ!:))

  • Judit

    2009. július 07. kedd

    Szia Ági,
    Én a 24dik hétben járok, egy hete keményedik a pocim. Cordaflex-et kaptam a Magne B6 mellé, de attól elalszom és nagyon levitte a vérnyomásomat. Most lecseréltük Salbutamol-ra. Naponta 2-3szor érzem a keményedést, „húzó” érzés a pocimban, de nem is tudom, hogy igazából ez már normálisnak tekinthető vagy még nem???
    A gyógyszert azért (is) kaptam mert C2000 a méhnyakam, picit rövidült. Remélem ha fekszem és pihenek nem lesz semmi gond!? Szerinted?


    Válasz:
    A 2000-es méhnyak miatt ne aggódj, elég gyakori, és ilyenkor még nincs nyitva a méhszáj, ez akár alkati dolog is lehet. A húzó érzés is gyakori, különösen, amikor ilyen hirtelen frontok vannak mint mostanában. Persze, ha az orvos úgy gondolja, nem árt az elővigyázatosság, de aggodalomra nincs ok.

  • mia

    2009. június 29. hétfő

    Kedves Agi,

    Ebben a temaban szeretnek kicsit tobbet megtudni. 25. hetben jarok eppen, a 16. hettol vannak kemenyedeseim. A napi 3×2 Magne B6 extra semmit sem segitett, kaptam Salbutamolt, napi 8x felet szepen elosztogatva. Ugy figyeltem meg ha front van, allanodan kemenyedek szinte szunet nelkul, de csak rovideket, fajdalom nelkul.
    Minden vizsgalatokor eddig a mehszaj vegig zarva.
    Szigoruan fekudnom kellett a terhesseg elejetol, most mar megengedett egy kis setalgatas. Ugy vettem eszre ha tobbet vagyok fent egyszerre, a kemenyedes is intenzivebb.
    Van-e mas gyogymod amitol ez a kemenyedes alabb hagyna? (Az orvosom Corinfar nevezetu gyogyszert is kiirt reszemre, de a hasznalati utasitasban olvastam hogy terhesseg alatt nem szabad adni…. ugy dontottem nem szedem be semmikeppen!)
    Koszonom nagyon a segitseget! mia

    Válasz: Őszintén szólva kicsit túlzottnak tartom ezt a sok gyógyszert zárt méhszáj mellett. Az állandó keményedés valójában nem igazi keményedés, tehát nem méhtevékenység áll a hátterében. A 2. terhességemnél nekem is frontoknál állandóan kemény volt a pocakom, de az orvosom szerint ez egyáltalán nem számít.

  • Dortje

    2009. június 03. szerda

    sziasztok!
    Nekem a fiammal a 25. héten fektetett be az orvos, mert megrövidűlt a méhnyak és folyamatosan keményedésem volt. Kaptam antibiotikumot, meg Salbutamolt, ami ellazítja a méhet (és a hörgőket 🙂 ) Állatira rámijesztett és utána itthon is szigorú fekvést írt elő a 36. hétig. Aztán úgy kellett megindítani a szülést a 42. héten….
    most a kistesóval vagyok terhes, a 15. héten járok. Félek, hogy ne kelljen befeküdnöm, de abban is biztos vagyok, hogy túl lett reagálva múltkor, nem lett volna semmi, hacsak szépen nyugiban vagyok itthon. Nem tudom, hogyan tudnánk megoldani a fekvést, meg a kórházat az örökmozgó 2 éves mellett…

  • Rora

    2009. május 24. vasárnap

    Sziasztok.
    Hát, ezzel én is küszködtem. A 24. héten kezdődött, a 26. héten kórház lett belőle 24 órás magnézium infúzióval, 2 hét megfigyelés, aztán itthon pihi és 3×1 No-Spa és Magne B6. A kórházban volt időm megfigyelni, hogy mikor keményedik a hasam. Nekem a fronttól volt. A méhszáj végig zárt maradt, a méhnyak nem rövidült, de a dokim nagyon komolyan vette és elővigyázatos volt. Annyira, hogy most a 40. hétben vagyunk, és a Baba nem nagyon akar még kibújni, pedig leálltam a No-Spával és Magne B6-tal a 35. héten. Érdekes, hogy kettősfrontkor hiába szedtem a No-Spát, akkor is keményedett a pocim, ha meg nem volt front, akkor gyógyszer nélkül sem, még a takarítás sem okozott gondot. Én csak azt tudom mondani, hogy ha megfigyelitek, hogy frontra keményedik-e a hasatok, akkor az nem gáz. Nekem olyankor még a pihi sem segített, és mondom, mégis végig zárt maradtam.

    • Zsuzsi

      2011. május 20. péntek

      Köszi.Ez nállam is így van.Most megnyugtattál.

  • Szilvike

    2008. november 06. csütörtök

    sziasztok!én 27 hetes terhes vagyok és nem igazán tudom mit is érzek.Fájni nem fáj de olyan feszítő érzés és megkeményedik a hasam.az első kisfiamnál nem éreztem semmi hasonlót.Nem rendszeres de naponta többször.Érdekelne h van e okom aggodalomra.

  • kittus

    2008. október 27. hétfő

    Sziasztok!
    Én 23 hetesen kerültem a korházba, hasonló panasszal, mint az itt említett méhösszehúzódások. Panangint kellett szednem és emellett erősen görcsölt a hasam. A vizsgálat szerint megrövidült a méhszájam is, az orvos szerint időben mentem, mert ha még húztam volna 1-2 napot, akkor baj is lehetett volna. Egy hét kórházi fogság…
    Kaptam injekciót és a Panangin adagomat megemelték, azóta minden ok. A haskeményedés ugyanúgy megvan, de csak ha öcsi keresztbe áll bennem. 😀

  • málnabokor26

    2008. október 24. péntek

    Nekem a 12.héttől végig keményedett a hasam, fájni sosem fájt. Volt úgy,h. rossz érzés volt, olyan szorító…A méhszájam egy nappal a szülés előtt még teljesen zárt volt, semmi jele nem volt a szülés közeledtének a doki szerint és az nst szerint sem, de én akkor már éreztem, hogy ezek a keményedések mások. 39 hetesen szültem meg. A történethez az is hozzátartozik, hogy a 29. héttől a 36ig kórházban voltam koraszülés veszélye miatt, 2x 24 órát töltöttem a szülőszobán infúzióra kötve. Én a mai napig biztos vagyok benne, hogy nem lett volna koraszülés. Néha olyan görbéket produkáltam nst-n,h. azt hitték megszülök, pedig nem is…:) Hangsúlyozom: a méhszáj zárt volt és a nyakcsatorna is megtartott, nem rövidült a veszélyes szint alá. Szóval szerintem a köv. terhességem is ilyen lesz, már abból is kiindulva, hogy anyukámé is ilyen volt, de többet kórházba nem fektetnek ezért, csak ha szülök. Alkati dolog…gondolom…:)

  • csucsu

    2008. október 15. szerda

    Szia Vida Ági! Nagyon örülök, hogy terítékre került ez a téma is, hiszen szerintem sokunkat érint. Engem legalábbis tutira. Habár már a harmadik babámat várom, mégis néha bizonytalanság fog el ezzel kapcsolatban, ugyanis már kb. a 15. hét óta folyamatosan érzem a méhösszehúzódásokat. Akkor mondtam az orvosomnak, beállította a 3*2 MagneB6-ot. Ahogy nő a pocim, ezek az összehúzódások egyre erősebbek, de nem tart sokáig, viszont akkor is érzem, ha pl. pisilni kell v. a Picuri forog. Néha többször, néha viszont alig, de rendszer semmi esetre sincs bennük. A kicsi fiammal már a 12. héttől volt ilyen érzésem, a méhszájam a 36. héten kezdett kinyílni, de ez normális nem? 6 nappal a kiírt időpont előtt született. A nagyfiamnál csak a 25. héten éreztem először, akkor (mivel tapasztalatlan voltam), irány a kórház, ott telenyomtak mindenféle nyugtatóval meg ki tudja mivel, utána pedig úgy kellett vákuummal kiszedni belőlem a fiamat, mert fájásom mint a mesében: hol volt, hol nem volt. Ebbe a hibába nem szeretnék esni, ugyanakkor a legfontosabb a kicsikém egészsége. Ami tőlem telik, pihenek a két fiam mellett, nálunk a déli alvás közös foglalatosság. Amikor úgy érzem, hogy sok, akkor kicsit lepihenek. Ennél többet mit tehetek? Most 27 hetes vagyok.

Comment navigation