Parák

Hogy mennyi aggódni való van a terhesség során!? A 12. hétig, hogy rendben legyen minden, utána, hogy mikor mozdul már meg, utána, hogy hogy sikerül az AFP, aztán, hogy nem lesz-e koraszülött, nem lép-e fel cukorbetegség, vizesedés, jól nő-e a baba, rendben van-e a lepény, miért faros még mindig, mikor fordul már át, mikor indul már el a szülés, keményedik a pocak stb.stb.stb és ez így megy még legalább 21 éven át  vagy még tovább 😀

 ParákCsak petezsákot mutat az UH, nincs szívhang
Valószínűleg túl korán mentél el az orvoshoz. Ne aggódj, nem lesz gond a következő UH-n. Amikor én először elmentem UH-ra a 7. héten és a baba csak 5 hetes volt és szívhangja sem volt, senki nem kezdett el paráztatni, hanem alapból úgy vették, hogy a ciklus végén foganhatott és úgyis rendben lesz majd minden. Pedig nem is a saját dokim vizsgált, hanem az ügyeletes. Egyedül azt mondták, hogyha barnázgatok, akkor az rossz jel lehet, de én nem barnáztam.

Mikor nő már meg a hasam?
A hasnövés szerintem alkati dolog. 2. babánál hamarabb elkezd nőni a poci. Az elsőnél csak kb. a 14-16. héten kezd el igazán látszani, persze ez alkatfüggő is.

Mikor fog mozogni?
Ez is alkati kérdés. Az első babámat már a 16. héten éreztem, sőt még Apa is érezte a kezével. A második baba már a 15. héten megmozdult. Sokan azonban csak a 20. hét környékén kezdik észrevenni az erőteljesebb fickándozásokat. Általában a 2. babánál hamarabb érzi az ember, mert ott már tudja, mit kell érezni.

Miért nem mond el mindent az orvosom?
Képtelenség mindent elmondani a terheseknek, az orvosok túlterheltek, ráadásul az infók többsége nem is mind tudományosan megalapozott – ez nem az én véleményem, a rádióban megkérdeztek múltkor egy orvost miért nem tájékoztatnak részletesebben és ezt mondta. egyébként tényleg, ha mindent elmondanának, aminek magadtól is utána tudsz olvasni, érdeklődni, akkor nem kerülne sorra minden beteg. Ha gond van, a rutinvizsgálatok során úgyis kiderül és akkor elmondják, mi van. A megoldás, hogy kérdezni kell, ha valamiben bizonytalan vagy, legyen szó tünetekről vagy bármi másról.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

114 Comments

Comment navigation

  • barb80

    2010. június 24. csütörtök

    Szia Ági,

    18 hetes kismama vagyok és most kaptam meg az Afp eredményem (a 16. héten voltam).
    Az lenne a kérdésem, hogy mit jelent a korrigált Afp Mom érték??
    Nálam a terhességi Afp érték: 78,8 ng/ml, Mom érték: 2,26 és a korrigált Afp Mom érték: 2,64 Ezek nem magasak?? Egy kicsit el kezdtem izgulni, mert még sokára megyek az orvosomhoz megmutatni az eredményt.

    Köszönöm a választ!

    Válasz:Mindkét AFP értéked magas, ez nyitott gerincre utalhat, a genetikai ultrahangon meg tudják állapítani, tényleg erről van-e szó.

  • Mariann

    2010. május 31. hétfő

    Sziasztok!

    Az lenne a kérdésem, hogy nagy baj-e ha kissé lapos, de szabályos a petezsák? 23mm, benne életjelenséget mutató embrió. CRL:9mm. 7 hetes terhes vagyok.
    Elég sokat fájdogál a hasam, olyan érdekes égő érzést érzek a méhemnél már a terhesség eleje ota. Nagyon aggódok ez az első babám. 🙂
    Előre is köszönöm a válaszokat!
    Puszi mindenkinek!

    Válasz: Egyáltalán nem baj, nem kell aggódnod miatta.

  • Brigi

    2010. május 22. szombat

    Kedves Ági!
    Nem gondoltam, hogy pont velem fog ilyen történni! 1 év után végre sikerült teherbe esnem.
    9hetes vizsgálaton voltam, és sajnos nincs rendeben semmi!
    15-20 mm-hez képest csak 7 mm maradt a baba! Azt mondta a doki, hogy sajnos nem nőtt és annyira olyan helyzetben van ( oda van simulva, oldalra, az alakja sem az igazi) hogy még a szívhangját sem látja! Valami a 8 héten történhetett.
    Duphasont szedtem 3×1, mert volt az elején kisebb pecsételő vérezgetés, folsavat, terhes vitamint, B6-ot.. egészségesen élek, férjem is!
    Kaptam 5 napot, és vissza kell mennem, megnéznek a főorvossal még 1x és ha nincs változás, akkor maradok is bent, és megszakítják a terhességet!
    Tudom, hogy az első 12 hét kritikus, meg el is fogadom, hogy ez van, csak annyira jó lenne tudni, hogy legközelebb mit csináljak másképpen. Emelni nem emeltem, szóval mindenre odafigyeltem!
    Nem e lehet, hogy a Duphaston túl sok volt és “belesült” (nem tudom hogy fogalmazzam) ?
    Tudsz e nekem valami okosat mondani erre?
    A másik kérdésem, hogy elég e a 3 hónap pihenés a szervezetnek abortusz után? Meg tud-e vastagodni rendesen ennyi idő alatt a méhnyálkahártya?
    Segítségedet előre is köszönöm!

    Válasz: Sajnálom, ami történt 🙁 Mindenképpen vizsgáltasd ki magad a következő terhesség előtt, mert hormoproblémák miatt lehetséges, hogy gyógyszeres segítségre volt szükséged és ez a következő terhességnél is előfordulhat, ezért jobb előre kideríteni és megoldani a problémákat, hátha akkor legközelebb jobb esélyekkel indulsz.
    Igen, 3 hónap elég a méhnyálkahártyának.

  • melinda

    2010. május 12. szerda

    kedves dr no.ma voltam uh es a dr azt alapitotta meg hogy 4 hetes terhes vagyok,meg csak a petezsakot latta jovo heten vissza kell mennem de nagyon felek hogy ne hogy el menjen.a dr azt mondta hogy szerinte 90% hogy normalis a terhessegem es hogy baba lessz belole.kerdesem az volna hogy a teszten csak nagyon halvanyan latszott a csik ez normalis es hogy csak hany ingerem van de nem hanyok meg elore is koszonom.

    Válasz Ez teljesen normális így, nem kell aggódnod.

  • Brigi

    2010. május 03. hétfő

    Kedves Ági!

    Tavaszi nagytakarítást végeztem, és az egyik szobában ici-pici penészt találtam a sarokban. Nagy hévvel el kezdtem tőle megszabadulni penészölővel, majd a végén rádöbbentem, hogy ezt lehet nem kellett volna pont nekem, terhes kismamaként végeznem. Ráadásul maszkot sem használtam…
    Lehet ettől a botlástól baja a picinek?

    Válasz:Nem kell aggódnod, ettől nem lesz baja.

  • Brigi

    2010. április 26. hétfő

    Kedves Ági!
    Terhesség alatt folytathatom-e a talpmasszázst? A hölgy tudja, hogy kismama vagyok (7hetes) és azokat a pontokat nem is piszkálja, de nem okozhat-e problémát?

    Válasz:Igen, folytathatod.

  • Erzsi

    2010. április 17. szombat

    Kedves Ági!Elnézést ha buta a kérdés,de ahogy közeledik a szülés,egyre aggódósabb vagyok.38 hetes kismama vagyok.20hetesen magzatvizet vettek tőlem,előző down-szindrómás terhességem miatt.Most annyira pánikoltam,hogy nehogy elvetéljek a szúrástól,hogy 1 hétig csak hanyatt fekve,felhúzott lábakkal mertem aludni,egyedül igy nem húzódott a hasam.3 napig fel sem keltem az ágyból.Sokszor teljesen az érzéketlenségig elzsibbadt a hátam,fenekem,mégsem mertem oldalra fordulni,esetleg kicsit feljebb ültem az ágyban.Olvastam,hogy ebben a pózban(hanyatt) romlik a lepény vérellátása és a baba nem kap rendesen vért,oxigént.Lehet ettől oxigénhiányos a babám?Ha születése után megvizsgálják és egészséges,megnyugodhatok?Válaszodat és türelmedet előre is köszönöm!üdv:Erzsi

    Válasz:Nem ettől nem lesz oxigénhiányos, nem kell aggódnod. Ha a születése után egészséges, akkor nem kell aggódnod.

  • Eszti

    2010. április 13. kedd

    Szia!

    Mäjusban lesz 1 eve hogy volt egy vetelesem kb 7 hetesen. Elkezdtem nagyon verezni, de meg utäna 2 napig megvolt, majd abbamaradt a verzes, es megind beindult. Mäsnap meg is mütöttek, mert nem jött ki minden. (bocsi) utolag a dokim azt mondta hogy a mehsöveny miatt volt, meg is mütöttek utäna.
    Most megint terhes vagyok, tegnap voltam uh-on, volt szivhang, azt mondta az orvos hogy minden ok. 6 hetesen 3,2mm, ez jo ertek? (ha en szämolom akkor nincs egeszen 6 het)
    Azon kicsit izgulok, hogy nem adott semmi gyogyszert hormonra es vervizsgälatra sem küldött el, pedig mondtam hogy a mensi elött kicsit barnäzni szoktam.
    2 het mulva kell visszamennem, de nem tudom hogy mi tevö legyek, izgulok nagyon.
    Elöre is köszönöm a välaszt.

    Válasz: Ha mindent rendben talál, akkor nem adnak semmit. Ha az UH-n egyértelmű a terhesség, akkor miért is kellene egyéb vizsgálat? Próbálj megnyugodni, és élvezd a terhességet.

  • Margó

    2010. április 07. szerda

    Sziasztok!

    El vagyok keseredve mert a második uh nem mutatott terhességet azt mondta a doki,hogy felszívódhatott,pedig a teszt és az első uh is terhességet mutatott:(!A doki az első uh -kor Duphaston gyógyszert irt fel amit 2*1 kellett szednem.Azt viszont tudja,hogy nagyon régóta szeretnénk babát (10éve)!Lehetséges,hogy a gyógyszertől szívódhatott fel a magzat?Ha felszívódott is, akkor valamilyen jelének kellett volna lenni?

    Válasz: Nem, a gyógyszer ilyet nem okoz. A felszívódásnak nincs jele, koraterhességben gyakori, gyakran ki sem derül.

  • Margó

    2010. március 24. szerda

    Választ kérhetek az előző üzimre?!

  • Margó

    2010. március 24. szerda

    Sziasztok!

    3 max 4 hetes terhes vagyok, kb 2mm a magzat !Ez a méret megfelelő?Az utolsó vérzésem január végén volt,ahhoz képes viszont kb 6 hetesnek kéne lennem,de lehet ,hogy később történt a fogantatás?!Jövő héten kell visszamenni az orvoshoz egy újabb UH-ra!Viszont terhesség jelei nálam még nem jelentkeztek!

    Válasz:
    Az uh-n lehet, hogy nem a számított kort mondták, tehát nem azt, hogy a menzesztől mennyi idő telt el, hanem hogy a fogantatástól számítva 3-4 hetes a magzat. Ha a következő UH-n már nagyobb a baba, akkor minden rendben. Terhességi tünetek nem jelentkeznek mindenkinél, de ezek a szerencsések vannak kevesebben. Ne aggódj emiatt, inkább élvezd a problémamentes babavárást!

  • Szia!

    2010. február 26. péntek

    16 hetes terhes vagyok es minden rendben volt idaig.Rh negativ a verem es meg csak egyszer kuldott el a doktornom vervetelre.Ez az elso terhessegem es volt meg egy terhessegmegszakitasom kb 4 evvel ezelott.Mindenkitol azt hallom hogy veszelyes a rh negativ anyaknak es hogy gyakra kell vervetelre menni mert az mert megnohet az antitestek szama .Most mar tenyleg be vagyok ijedve es nem tudom hogy tenyleg mi a veszelyes es akkor miert nem kuld a doktornom vervetelre.Most akkor tenyleg mi a teendo es mi a valosag??koszonom

    Válasz: Az RH negativitás akkor gond, ha a férjed és a baba pedig RH pozitív. Mivel a magzat és az anya vére ilyenkor nem találkozik egymással, ezért ez csak a szülésnél okoz gondot. Ilyenkor szülés után anti-D-t kell kapni az anyának.
    Ha Rh negatív vagy, és már a második terhességed van, akkor a terhesség során 3x kell vérvételre menni, ahol megnézik az ellenanyagszintet is, ebből egy már megvolt, és még lesz kettő, tehát nincs miért aggódnod.

  • Eszter

    2010. február 16. kedd

    Szia!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy a menstruáció elmaradása után, pozitív terhes teszt esetén, mennyi idővel érdemes orvoshoz fordulni? (Hogy lásson is valamit, de egyúttal ne legyen túl késő ha pl. méhen kívüli terhesség). Előre is köszönöm!
    Eszter

    Válasz: A méhen kívüli terhesség általában tünetekkel jár, tehát nem sokáig marad észrevétlen. 8 hetes magzatnak már a szívhangját is lehet hallani, de az első “kötelező” ultrahang a 12. héten van. A terhességet az utolsó menzesz első napjától kell számítani.

  • kitty

    2010. január 25. hétfő

    Köszönöm a választ sajnos kiderült h találtak a bal petefészkembe egy 8 cm es daganatott és lekell venni a petefészkemet:(:(puuszii mindenkinek:)(L)

  • Edit

    2010. január 16. szombat

    Koszonom a valaszt,sajnos mehen kivuli volt a terhessegem.Metotrexatos kezelest kaptam,a petevezetek megmaradt.Nagyon sokat vereztem,ezzel jar vagy?Mennyi eselyem van egy normalis terhessegre,oszinten nagyon letort.
    Megjegyzem,hogy a nogyogyaszom szabadsagon van.
    Tisztelettel
    Edit

    Válasz: Önmagában a méhen kívüli terhesség nagyon ritka és attól, hogy egyszer volt, egyáltalán nem nő a következőnek a valószínűsége, tehát jó eséllyel a következő terhességed teljesen normális lesz.

  • kitty

    2010. január 09. szombat

    sziasztok ! december 30 án mult el amensesem és rendesen jött ahogy szokott és mikor elmult azt vettem észre h bekményedett a méhemnél és nem tudom miaz elmentem orvoshoz azt mondta h érzi h kemény és érez vmit h csuszik a keze alol de aztán nem érezte utána de azt mondta h nem biztos h az vagyok… de nincs semmi olyan bajom h fej fájás szédülés se hányinger ..
    szerintetek terhes lennék?

    Válasz: A terhességi tünetek nem jelentkeznek egyformán mindenkinél. Sőt, van olyan is, akinél semmi tünet nincs. Ha a doki is bizonytalan volt, nem csoda, hogy te is az vagy. Szerintem csinálj egy tesztet!

  • Edit

    2010. január 03. vasárnap

    Kedves Agi!A tegnapi tesztem pozitiv lett,szamitasaim szerint 4 hetes vagyok,de az utobbi 4-5 napon alhasi fajdalmai es barna folyasom volt.Nem tudvan ,hogy terhes vagyok pezsgot ittam es cigiztem.
    Csak azt szeretnem tudni ,ha minden rendben?Meg nem hivtam fel a orvosnomet.
    Elore is koszonom a valasz.
    Tisztelettel,
    Edit

    Válasz:Minden rendben, a 6. hét előtti ivás nem számít (de 1-1 pezsgő ünnepekkor terhesen is belefér)

  • Dolores Haze

    2009. szeptember 21. hétfő

    Helló!
    Az lenne a kérdésem, hogy az első héten van- e valamilyen jele a terhességnek? A nagyon termékeny napokon voltunk együtt, de ma az UH nem mutatott semmit, a doki szerint még korai lenne- ennek egy hete kb. –
    Tehát van valami jel az első héten? Vagy várjunk még ateszttel is?

    Válasz: Terhességi tüneteket leghamarabb 10 nap elteltével lehet érezni. A tesztek pedig általában a 12 napos, vagy idősebb terhességet képesek kimutatni. Léteznek érzékenyebb tesztek is, esetleg olyat lenne érdemes keresni.

  • Anrietta

    2009. szeptember 10. csütörtök

    Szia!

    Megint én.Ma reggel csináltam tesztet, azt mutatta, hogy nem vagyok terhes.Nagyon szomorú vagyok ugyanakkor megint felmerült jónéhány kérdés.Talán rossz volt a teszt, rosszul csináltam,mikor ismételjem meg?Vagy menjek azonnal orvoshoz, hiszen a menstruációm elmaradt.Erre most kérnék választ, ha lehet!
    Köszönöm!

    Szia

    Válasz: A negatív teszt tévedhet, tehát nem azt jelenti, hogy biztosan nem vagy terhes, hanem, hogy nem talált vagy nem talált elég HCG hormont a vizeletedben. Azonban ha terhes vagy a HCG hormon mennyisége nő a vizeletben, tehát pár nap múlva még lehet pozitív az a teszt. 2-3 nap múlva tesztelj megint és ha megint negatív, akkor menj el orvoshoz, hogy kiderítse, miért nem jött meg.

  • Anrietta

    2009. szeptember 09. szerda

    Sziasztok!

    Olvastam pár levélkét és látom sokaknak van hasonló problémája, mint nekem.
    Ez év elején volt egy terhességem, kb. 5 hetes korában láttam őt hüvelyi UH-on keresztül.Minden rendben volt, jó helyen, szép kis formás petezsák.2 hét múlva újabb UH, ahol közölték velem, hogy elhalt a baba.Az ő számításaik szerint 9 hetes volt.
    Nagyon meglepett a hír, ugyanis semmi jel nem utalt arra, hogy baj lenne.Nem véreztem, nem görcsöltem.Április 20.-án volt a műtét.
    Már letelt a várakozási idő, újra próbálkoztunk, elmaradt a ciklusom.
    Nagyon félek,hogy nem tudok rá eléggé vigyázni.Már mindenfélét bebeszélek magamnak.Az első “babánál” voltak tünetek (cicifájdalom, sírógörcsök,fáradtság,idegesség) ami ezidáig nem jelentkezett.Tudom, nem biztos, hogy ez bajt jelent.Azt is tudom pozitívabban kellene hozzáállnom és nem túlparázni, de mondja már meg valaki, hogy kell azt csinálni?
    Írjam én is, hogy csak pár megnyugtató szóra vágyom?Hogy valaki azt mondja,nyugodj meg, nem lesz semmi baj!De hiszen az első babánál is azt mondták!Jó lenne látni a jövőt, látni, hogy szép és egészséges gyermekeket tudok a világra hozni.Ekkor talán megnyugodnék.
    Bocsánat, kicsit lehangoló levél lett, de megígérem, ha lesz jó hírem, azt is megosztom veletek!

    Sziasztok

    Válasz: Nem is lehet mást mondani, mint hogy nyugodj meg, rendben kell lennie mindennek! Csak az a kép lebegjen a szemed előtt, hogy hamarosan egészséges kisbabád születik!

  • orsolya

    2009. szeptember 04. péntek

    szia
    nekem olyan kerdesem lenne hogy a 17. hetbe esek ezen a heten vagyis ma, kulfoldon elek es itt maganorvoshoz jarok. olvastam az AFP vizsgalatrol de en nekem nem mondta az orvos hogy el kell vegeztetnem ezt a vizsgalatot. a 12. heti genetikai vizsgalatot otthon magyarba vegeztettem el es ott rendben talaltak mindent. most ami a kerdesem lenne hogy meddig lehet megcsinaltatni ezt a vizsgalatot? es hogy mi a latin neve pontosan mert ha meg idoben vagyok akkor itt a hazi orvosommal iratok egy beutalot es elvegeztetem.
    varom hogy minel elobb valaszolj mert hetfon megyek orvoshoz es akkor mar kedden megtudnam csinaltatni ezt a vizsgalatot is. nagyon koszonom

    Válasz: Az AFP egy vérvizsgálat, aminél megnézik, hogy az új alfa-fetöprotein mennyisége mennyi a vérben betöltött 16. hét után legfeljebb a betöltött 18. hétig kell levenni a vért. Külföldön is AFP-nek hívják, de nem minden országban csináltatják meg, mert nem túl pontos az eredménye.

  • timma

    2009. augusztus 12. szerda

    hali a 4. héten járok és fáj a hasam ha nagyon kell pisilnem de miután könnyítettem megamon elmúlik ez miért van? természetes? a másik kérdésem hogy szeretkezés után megfájdult a hasam egy kicsit de el is mult gyorsan van valami bajom? vagy ez is természetes?

    Válasz: Nem hinném, hogy bármi baj lenne! Viszont ha a fájdalom nem múlik, erősebb lesz, vagy más gond is jelentkezik, akkor menj el orvoshoz. Amíg csak enyhe, és múló a hasfájás, addig semmi gond.

  • almási márta

    2009. július 10. péntek

    Hello.A második babámat várom.A 16.hétbe vagyok.Elkezdtem viszketni alulrol,a nogyogyászom vett torletet ami candidát mutatott ki.írt ki huvelykúpot /macmiror complex 500- 12 darabos/,krémet /candibene/.Azt mondta az orvos,hogy a candida veszélyes a terhességre,mert a magzatburok begyulladhat tole.Azóta nagyon parázok,félek,hogy elvesztem a babámat.Ettol a kúptól eltunik nyomtalanul a candida?és ha a terhesség alatt tobbszor visszatér?Mitol alakul ki a candida?A páromat nem kell kezelni?o nem kaphatta el?Neki nincs semmi panasza.Válaszodat koszi.

    Válasz: A Candidától semmilyen baja nem lesz a babádnak, metr zárt a méhszáj, tehát nem tud “felmenni” hozzá a gombásodás. Kezelni azért kell, mert ha a kórokozók a méhnyakba is bekerülnek, akkor kinyílhat a méhszáj. Ha visszatérő fertőzésről van szó, akkor érdemes megnézni a férjedet is, általában férfiaknál sokkal hamarabb meg lehet szabadulni a gombás fertőzéstől, mint nőknél.

  • Szami

    2009. június 10. szerda

    Szia!
    Ma voltam ultrahangon, az utolsó menstruáció első napja óta 6 hét és 2 nap telt el, viszont az uh-on 21.6 mm-es petezsák és 3 mm-es szikhólyag látható, ami a doki szerint 5 hetes és 5 naposnak felel meg, a petezsák viszont 6 hetes és 5 naposnak. Szerintetek ezek mennyire normális értékek? A petezsák túl nagy, ahogy nézegettem, de nem tudom mit jelenthet ez. Köszi a választ! Szami

    Válasz: Ezek teljesen normális értékek, nem kell aggódnod miatta. Lehet, hogy nem pont félidőben volt a peteérésed, ezért lehetnek más méretek.

  • nagy andrea

    2009. május 21. csütörtök

    sziasztok ise soha nem ir senki van olyan oldal ahol vannak is mindennap ahol lehet beszelgetni ,???? csak annyit szeretnek hogy volt e mar valaki ilyen helyzetbe hogy elveteelt:( es utan terhes lett ?nagyon nagyon szeretnenk mar babat csak meg akarok nyugodni hogy tenyleg lehet babacskam ::)elore is koszi avalszokat

    Válasz: Szia! Itt is lehet mindennap beszélgetni ebben a topikban: a http://www.kismamablog.hu/terhesseg/a-terhesseg-jelei/honnan-tudhatom-hogy-terhes-vagyok
    Többszöri vetélés után is lehet teherbe esni, több ilyen anyukát is ismerek. Ha többször előfordul, érdemes alaposabban kivizsgáltatni magad.

  • nagy andrea

    2009. május 16. szombat

    sziasztok de ugye ettol meg lehet babám ??? nagyon nagyon szeretnénk már …mar elkezdem szedni aterhes vitaminokat .azt mondta az orvosom hogy varjak most 2 honapot es ujra probalkozzak.hat meglatjuk nem görcsölok rajta mert tudom hogy sikerulni fog egyebkent azt mondta az orvosom hogy minden rendben van velem erös a szervezetem es hogy lesz baba :))))) hat varjuk nagyon nagyon .ilyen mar amssal is elofordult hogy 2xegymas utan elvetelt ???, ugye nem csak en vagyok igy ? es utana valakinek sikerult is a baba???? köszi avalaszokat elore is

    Válasz:
    Sajnos, aki egyszer elvetélt, utána legközelebb is nagyobb lesz az esélye, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet babája, csak kezdettől fogva számolni kell a kockázattal, illetve ismétlődés esetén ki kell vizsgáltatni, milyen okok állhatnak a háttérben.

  • nagy andrea

    2009. május 16. szombat

    sziasztok sajnos nekem mar ez a masodik ilyen .hat nagyon bizok benne hogy többszor ilyen nem fordul elo mert mar nagyon szeretnenk kisbabat ……uj orvoshoz fogok mostmar menni …elkezdem szedni a folsavat + az elevitet .irjatok köszi elore is

    Válasz: Nem kell aggódni, sokat kell pihenni és betartani az orvos utasításait.

  • nagy andrea

    2009. május 07. csütörtök

    sziasztok most talaltam ra erre az oldalra es nagyon örulok neki kepzeljetek en is babat vartam megcsinaltama tesztet pozitiv lett elmentem az orvosomhoz es mondta minden rendben van nagyon örultunk is aparommal es mondat azert csinal nekem egy uh t 9hetes terhes voltam mar es mondtak hogy bevan ágyazodva szepen van szikholyag is de életjelenseget nem latnak :(:( masnap mütet nagyon elvagyok keseredve ……..varom avalaszokat kivancsi avgyok ki mit mond köszi andrea


    Válasz:
    Sajnos nagyon ritkán előfordul ilyen 🙁 Viszont szinte soha nem ismétlődik, tehát a következő terhességedben minimális az esélye, hogy megint előforduljon ugyanez.

  • Tokosné

    2009. április 25. szombat

    sziasztok én is parázok pedig a 3. babámat várom
    már szerintem ez belénk van írva hogy aggódjunk a babánkért.én is így vagyok hogy nem látszott a baba csak a petezsák a hcg 6200 volt.remélem én is minden oké lesz mivel nagyon várják a fiaim az újabb jövevényt.

  • CsP

    2009. április 23. csütörtök

    Sziasztok!

    Tegnap voltam második UH-n. A doki 8-hetesnek kalkulálta a kicsit, szerintem szűk 6 hetes lehet. Nem volt szívhang/pulzálás. Abban maradtunk h. várunk 2 hetet, de azt mondta h. nem sok esély van rá h. lesz. 🙁 (a mostani vizsgálat előtt 2 héttel azt mondta h. minden rendben van petezsák mérete, helye megfelelő)
    Rosszullét, hányinger most is van, vérzés nincs, se barnás, se pecsételő.

    Nagyon félek, volt már egy vetélésem pár hónapja 4-5 hetesen és nem szeretném újra átélni, hogy elvesztem. A legrosszabb az hogy tenni nem tudok semmit csak várni. 🙁

    Volt már valakinek hasonló esete, hogy késett a szívhang?

    Köszi,

    CsP

    Válasz: Nekem volt a 2. fiamnál, és ismerek olyat, akit már berendeltek megszakításra és előtte az UH-n derült ki, hogy mégis van szívhang. Szóval nincs miért aggódni.

  • Detti

    2009. április 10. péntek

    Sziasztok,

    kb 7 hetes terhes vagyok, és nagyon izgulok. Tegnap voltam ultrahangon és a doki nem látta csak a petezsákot. Visszahívott a jövőhétre, azt mondta, ha ott sem lesz semmi, sajnos be kell avatkozni. (A ciklusom 35-40 napos, sztem az sem kizárt, h fiatalabb a terhesség.) Mekkora az esély arra, h egy hét múlva jobb lesz a helyzet?

    Válasz: Semmi ok az aggodalomra. A terhességeet hivatalosan csak akkor állapítják meg, ha az ultrahangon látszik a szívhang. Ez a 6. héttől van elvileg, de ha valakinek hosszabba a ciklusa, vagy később esett teherbe, mint a félidő, akkor csak néhány nappal később lehet látni.

  • Zsuzsa

    2009. április 09. csütörtök

    Szia!

    Köszönöm az előző választ.
    Lenne még egy gondom. Úgy volt hogy most a hétvégén mondjuk meg a családnak hogy babát várok. Csináltam még egy tesztet (1,5 héttel az előző után) és ezen gyengébb lett a tesztcsík. Szerinted ettől még rendben lehet a baba? Holnap megpróbálok kikönyörögni egy UH-t, de most eléggé be vagyok parázva.

    Köszönöm

    Válasz: Persze, ez a teszttől függ.

  • Zsuzsa

    2009. március 30. hétfő

    Szia!

    Én is egy kis megnyugtatásra vágyok :o)

    Ma voltam ultrahangon. Saját számítás szerint kb 6+5 napos a terhesség, az uh szerint 5+5. Az ultrahangon csak petezsák és szikhólyag látszott. A petezsák mérete 1,9×8,9 mm.
    Nem kicsi ez? Normális hogy még nincs embrió?

    Köszönöm!

    Válasz: Igen, ez normális, ennyire az elején még előfordulhat, pl. mert később ágyazódott be, mint a papírforma, nem kell aggódni, a következőn már lesz szívhang.

  • Gabacs

    2009. március 24. kedd

    Sziasztok!

    Egy-két nyugtató szóra vágyom,és a következő kérdéseim lennének:
    7 hetes terhes vagyok,első terhesség.
    Normális,hogy szinte egész nap feszül az alhasam? Nem fájdalmas,olyan,mintha meg akarna jönni. Vérzésem nincs,és mellfeszülésen,puffadáson kívül egyéb más tünetem nincs. Igaz,a munkahelyem elég stresszes,de a doki szerint magnézium pótlás segíthet.
    Nyugtassatok meg!
    Köszönöm!

    Válasz: Nincs miért aggódni, ezek mind teljesen szokványos tünetek. A magnézium pótlást gyakran javasolják, mert izomlazító hatása van.

  • betti

    2009. március 16. hétfő

    szia

  • lánny

    2009. március 10. kedd

    Szia !
    aval a kérdésel fordulok feléd hogy nem régiben szeretkeztem egy srácal nem védekeztünk és nem ment el bennem. De enek elenére a 13. napon émejget gyomrom de hányingerem nem volt közben a 13 napon belül meg jöt a menstruálásom is de most még fáj kisé a hasam és edig tejesen lapos volt most kicsit nagyobodot volna terhes lennék vagy nem értem mi lehet kérlek segics elöre is köszön neked.

    Válasz: Ha bizonytalan vagy, azt javaslom, vegyél egy terhességi tesztet. Bármelyik drogériában vagy gyógyszertárban hozzájuthatsz.

  • vadmacs

    2009. február 12. csütörtök

    Szia!Segítséget szeretnék kérni!Jövöhéten leszek 12 hetes és mennem kell vérvételre,és ultrahangra!Bevallom félek.Az ultrahangon mindent megnéznek??

    Válasz: Igen, ez egy genetikai ultrahang, talán a legfontosabb a 4 UH vizsgálat közül, ilyenkor mindent nagyon alaposan megnéznek a babánál.

  • kinga

    2009. február 06. péntek

    Szia Kata! A Ref . tartományomnál nincs semmi becsillagozva. Voltam Pesten kórházi ultra hangon , de ott nem találtak semmi rendellenest. Az I. Női klinikára genetikai ultrahangra csak a hónap végére kaptam időpontot várnom kell 1 hónapot . hogy bejussak. Így bejelentkeztem a 4d genetikai ultrahangra. Ahol meg megállapították , hogy kisfiam lesz és szintén nem találtak semmi rendellenest. Most kicsit meg nyugodtam , de várom a hónap végét , hogy meg nézzék a kórházban is.

  • Kata

    2009. február 03. kedd

    Csilla!Én okt.16-án voltam először ultrahangon,akkor is csak azért mert bevéreztem,amúgy nem mentem volna még orvoshoz,és azt mondták hogy nem látnak/még/szívműködést menjek vissza 10 nap múlva.Gondoltam persze azt győzzétek kivárni.MÁSNAP elmentem egy maszekhoz és csodálkozott hogyhogy nem láttak szívműködést mert ott tisztán látszott.Erről ennyit,meg szerintem sok múlik azon is hogy mennyire jó az uh gép.

  • Kata

    2009. február 03. kedd

    Kinga!Nem tudom mi van írva a papírodra hogy mennyi a ref.tartomány a mom-nál,nézd meg be van-e csillagozva.Nálam 0,8-1.3-ig volt a jó és nekem 1.3 lett.A barátnőmnek 0.8 alatt volt ezért mennie kell Pestre,de az is sokat számít hogy mikor vették le,mert neki mint kiderült 15 hetesen vették le és azért nem lett jó.Az afp-t a BETÖLTÖTT 16.héten kell nézni,ezért engem is akkor küldött el az orvos mikor a 17.hetet kezdtem.

  • kinga

    2009. február 03. kedd

    Köszönöm szépen a választ! Az AFP meg érkezett az értékeim : MoM1: 0.79
    az AFP: 28.3 ng/ml. Csak pénteken fogok vissza menni a nőgyógyászhoz remélem, hogy az értékek megfelelőek.
    Üdv
    Kinga

  • kinga

    2009. január 30. péntek

    Sziasztok!

    17 hetes terhes vagyok, éppen az AFP eredményem várom.

    És meg szeretném tudni, hogy pontosan mennyinek kell lennie az AFP értékének?Mi a normális érték? Mikor kell tartani a kromoszómarendellenesség pontosan mit takar ez?
    köszi
    Kinga

    Válasz:7-es AFP alatt már el szoktak küldeni genetikai vizsgálatra. Igazából ez nem egy irányadó érték, tehát az alacsonyabb vagy a magasabb érték (1,5 felett) nem azt jelenti, hogy valami baj van, csak utalhat a bajra, ezért további kivizsgálást igényel. Ha 7 alatti az érték, akkor Down kór állhat a háttérben, ha magasabb, akkor nyitott gerinc.

  • Évi

    2009. január 13. kedd

    Sziasztok!

    Én karácsony előtt voltam először UH-on, akkor 5-6 hetes terhes voltam. Az orvos csak üres 35×15 mm petezsákot látott, szikhólyagot nem.
    Azt mondta hogy hát úgy látszik ez a terhesség nem jött össze.
    Két ünnep közt menjek éhgyomorra és ha akkor sem látnak babát, akkor műtét.
    Hát mondanom sem kell hogy teltek az ünnepek… 🙁
    Terhességi tüneteim megvoltak, nagyon rosszul éreztem magam, hányinger, enni nem bírtam.
    Aztán elérkezett a nap, mentünk az UH-ra. Akkor már 7 hetes voltam és egy élő embriót láttak, dobogott a kicsi szíve. 🙂 Párommal csak sírtunk.
    Többet nem megyek ehhez az orvoshoz az biztos. Keresek valaki mást.
    Most 10 hetes vagyok, és azon parázok vajon minden rendben van odabenn? Félek a 12-13. heti UH-tól, de persze egyben alig várom, hogy láthassam a mi kis csodabogarunkat.
    Kitartást minden kismamának!

  • Csilla

    2008. november 05. szerda

    Ma voltam UH-n szerencsére van szívhang, ikereknek indult, de csak egy pici kis szivecske ver, cr.:8,7 mm. Nagy kő esett le a szívemről egy hét para után. Sajnálom a másikat, de valószínűleg így kellett lennie.

  • Csilla

    2008. november 01. szombat

    Nekem csak petezsákot (19,53 mm) és szikhólyagot mutatott az UH, az orvosom azt mondta, hogy egy hét múlva menjek vissza, de éhgyomorra, mert ha nem lesz szívhang, akkor műtét. Kitapintás alapján 5-6 hetes lehetek, menstruáció alapján 7-8, de nekem 35-40 napos a ciklusom, a fogantatás lehet igen kései is. Én most nagyon parázok, mert mi van ha nem lesz szívhang és műtét, de mondjuk rá egy pár napra mégis verne a szív? Amúgy meg állandóan hányingerem van és émelygek már kb. egy hete. Ez a petezsák méret normális? Az első terhességemnél a petezsák 18 mm volt a 6. héten aztán egy hét múlva volt szívhang,akkor még másik orvosom volt, és nem emlegetett semmilyen műtétet, bár akkor is le voltak döbbenve a méretén, hogy milyen nagy. A fiam viszont egészséges 20 hónapos vasgyúró.

    Válasz: Szerintem az orvosod egész egyszerűen csak tapintatlan volt. A terhesség elején még nagyon gyakori, hogy nem látszik a baba az ultrahangon, csak az üres petezsák. Egész egyszerűen csak túl korán mentél el orvoshoz, ez okozta a gondot. Szívhang csak a 6. héttől szokott látszani. Ameddig vannak tüneteid, megnyugodhatsz, a babád él és virul, csak szégyellős 🙂

  • Szilvike

    2008. október 20. hétfő

    Kedves Ági!
    A genetikai tanácsadáson tényleg azt mondták amit te is.Kérdezte a doki,h. akarok-e magzatvízmintavételt.hozzátette nagyobb valószinüséggel indul be koraszülés mint h talál vmit.Tehát nem kértem.Azt is megtudtam h kisfiunk lesz újra!mégegyszer szeretném megköszönni h megnyugtattál.

  • Szilvike

    2008. szeptember 23. kedd

    Kedves Ági!nagyon nagyon köszönöm a válaszodat.Majd jelentkezem ha túlvagyok a tanácsadón.

  • Vida Ági

    2008. szeptember 22. hétfő

    Szilvike, az alacsony AFP miatt tényleg nem kell aggódni, ha a genetikai tanácsadóban nem aggódtak, akkor neked sem kell. Nekem mindkét gyereknél alacsony volt (0.6 és 0.5) és másodszorra mondta az orvos, hogy ez egy elég pontatlan érték (sok országban már be is szüntették) és egyéntől is függhet, mennyire lesz magas vagy alacsony. Más értékekkel (életkor stb.) összevetve a genetikai tanácsadáson meg tudják állapítani kell-e aggódni vagy sem.

  • Szilvike

    2008. szeptember 21. vasárnap

    hello
    20 hetes terhes vagyok.Alacsony lett az AFP-m.A védőnő azt mondja ne aggódjak,A nőgyógyász megijedt h ennyire alacsony,a genetikai ultrahangon meg nem mondtak semmit.Érdekelne h te mit mondasz?Én nagyon félek h esetleg beteg lesz.Válaszodat köszi

  • Bogi

    2008. május 15. csütörtök

    Kedves Admin!
    Azt szeretném kérdezni, miért van az, hogy székrekedés helyett reggel inkább higabb a székletem. Azért mert sok vizet iszom? Pedig szedek Elevitet, aminek a vastartalma miatt nem ennek kéne lennie.
    Köszi

Comment navigation