Parák

Hogy mennyi aggódni való van a terhesség során!? A 12. hétig, hogy rendben legyen minden, utána, hogy mikor mozdul már meg, utána, hogy hogy sikerül az AFP, aztán, hogy nem lesz-e koraszülött, nem lép-e fel cukorbetegség, vizesedés, jól nő-e a baba, rendben van-e a lepény, miért faros még mindig, mikor fordul már át, mikor indul már el a szülés, keményedik a pocak stb.stb.stb és ez így megy még legalább 21 éven át  vagy még tovább 😀

 ParákCsak petezsákot mutat az UH, nincs szívhang
Valószínűleg túl korán mentél el az orvoshoz. Ne aggódj, nem lesz gond a következő UH-n. Amikor én először elmentem UH-ra a 7. héten és a baba csak 5 hetes volt és szívhangja sem volt, senki nem kezdett el paráztatni, hanem alapból úgy vették, hogy a ciklus végén foganhatott és úgyis rendben lesz majd minden. Pedig nem is a saját dokim vizsgált, hanem az ügyeletes. Egyedül azt mondták, hogyha barnázgatok, akkor az rossz jel lehet, de én nem barnáztam.

Mikor nő már meg a hasam?
A hasnövés szerintem alkati dolog. 2. babánál hamarabb elkezd nőni a poci. Az elsőnél csak kb. a 14-16. héten kezd el igazán látszani, persze ez alkatfüggő is.

Mikor fog mozogni?
Ez is alkati kérdés. Az első babámat már a 16. héten éreztem, sőt még Apa is érezte a kezével. A második baba már a 15. héten megmozdult. Sokan azonban csak a 20. hét környékén kezdik észrevenni az erőteljesebb fickándozásokat. Általában a 2. babánál hamarabb érzi az ember, mert ott már tudja, mit kell érezni.

Miért nem mond el mindent az orvosom?
Képtelenség mindent elmondani a terheseknek, az orvosok túlterheltek, ráadásul az infók többsége nem is mind tudományosan megalapozott – ez nem az én véleményem, a rádióban megkérdeztek múltkor egy orvost miért nem tájékoztatnak részletesebben és ezt mondta. egyébként tényleg, ha mindent elmondanának, aminek magadtól is utána tudsz olvasni, érdeklődni, akkor nem kerülne sorra minden beteg. Ha gond van, a rutinvizsgálatok során úgyis kiderül és akkor elmondják, mi van. A megoldás, hogy kérdezni kell, ha valamiben bizonytalan vagy, legyen szó tünetekről vagy bármi másról.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

114 Comments

Comment navigation

  • Melinda

    2011. június 01. szerda

    Tisztelt Vida Ágnes!
    Azzal a problémámmal fordulnék Önhöz, hogy április 16-án volt utoljára mensesem, két terhességi teszt is pozitívat mutatott.Orvoshoz úgy gondoltam, majd június 10 körül megyek, de ezen a héten hétfőn reggel barna folyásom volt, így azonnal orvoshoz mentem.Megvizsgált, megállapította a terhességet, de elküldött UH-ra ahol a következő diagnózist írták a papíromra: In utero 21mm átm. szabálytalan kontúrú petezsák, detect. A petezsák körül haematoma ábrázolódik. Benne sem embryo sem szíkhólyag nem ábrázolódik. Ovariumok vetületében kóros nem látható, szabad hasűri folyadék nincs. Ezt a leletet vissza vittem a nőgyógyászhoz aki csütörtökre visszarendelt újabb UH-ra, hogy talán akkor látható majd valami, de ha nem akkor pénteken megműtenek. Azóta se barna folyás se vérzés nincs. Első terhességem és nagyon szeretném a babát, jelenleg nem is dolgozom itthon vagyok és majd megőrülök hogy most mi lesz? Kérem, ha nem túl nagy kérés elmagyarázná nekem ezt a leletet, mert az orvos nem mondott szinte semmit, amit mondott is olyan halkan, hogy alig halottam mit mond érteni pedig szinte semmit nem értettem csak azt hogy csütörtökön vissza, ha akkor se lesz semmi akkor műtét. A terhességre utaló jelek most is ugyanúgy megvannak: étvágy, sűrű vizelési inger, émelygés, fáradékonyság.
    Bízom benne, hogy mihamarabb választ kapok Öntől, melyet előre is nagyon szépen köszönök!

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Koraterhességben gyakori, hogy túl korán mész el az orvoshoz, ezért még csak petezsákot lehet látni, az embriót nem és mivel még nincs 6 hetes, ezért a szívhangot sem lehet hallani. A következő vizsgálaton már valószínűleg lehet látni majd az embriót is.

  • Szisz

    2011. május 25. szerda

    Sziasztok!

    Április 12-én, azaz 6 hete + 1 napja jött meg utoljára. Ma voltam ultrahangon, 12 mm-es petezsákot láttak, üresen. Nem mondták konkrétan, hogy hány hetes vagyok, gondolom kb 4, de normális az, hogy akkora petezsákban még nem látszik semmi?

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Igen, ez normális.

  • MT

    2011. május 20. péntek

    Szia Ági!

    Ma voltam UH-n, 7+5 hetesen. A doki 26.8 mm-es petezsákot állapított meg, benne 14,9 mm-es CRL, és volt szívhang. Normálisak ezek az értékek? Csak mert ő azt mondta hogy valószínűleg a ciklus 2. felében fogant a baba az alapján, ebből azt szűrtem le, mintha talán kicsi lenne?
    Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      A 14,9 mm az pont 7+5 napnak felel meg, tehát tökéletes az érték.

  • Nóri

    2011. május 12. csütörtök

    Szia.Tegnap voltam dokinál,hét hetes terhes vagyok,baba 10 mmm és van szivhagja.Azt mondta az orvos még nem kell menni további vizsgálatra és védőnőhöz sem,azt mondta várjuk meg a 12 hetet és utána küld további vizsgálatokra és védőnöhöz…Azért furcsáltam mert mindenhol azt olvastam ilyenkor már elkekzdeni vizsgálatokat,védőnő felkeresését?

    • Gabi

      2011. május 15. vasárnap

      Ha bizonytalan vagy, a védőnőt nyugodtan keresd meg a nőgyógyásztól kapott lelettel!

  • Judit

    2011. május 10. kedd

    Kedves Ági,

    jelenleg a 10. hétbe léptem. Amitől aggódok, hogy 5 hetesen vizsgált meg az orvosom hüvelyi UH-n, nem tudom hány mm volt, de azt mondta akkora, mint az ikreknél, de a szíkhólyag is alig látszott. Azóta se voltam vizsgálaton, csak 12 hetesen megyek, ha nincs vérzésem azt jelenti, hogy minden rendben van? Hányingerem sincs, és furcsa, mert az első két terhességemnél nagyon rosszul voltam, most csak állandóan ennék. Van rá esély, hogy ikrek, ha nagyobb a petezsák?
    Válaszát köszönöm

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Az ikrek gyakran csak a 12. héten derülnek ki, tehát ha az első UH-n volt erre utaló jel, akkor most sem zárható még ki, a 12. hetin már biztosan látszani fog. Azt, hogy minden rendben van-e csak ultrahanggal lehet megmondani, de valóban a legtöbb esetben, amikor valamilyen probléma van, akkor az vérzéssel is jár (viszont lehetnek olyan esetek is, amikor nincsen semmilyen tünete annak, hogy baj van, tehát ezt nem mondhatom meg neked ennyiből biztosra)

  • zsuzsa

    2011. május 08. vasárnap

    elnézést kérek de szeretnék tényleges választ kapni.2011.04.05én voltam nögyogyászaton.mivel 2011január végén volt utoljára vérzésem .igy 10hetes terheségnek kellet volna lennem.de sajnos ezt monta az orvos hogy,usg az uterusban 34x13mm ürespetezsák ábrázolodik.sem szikhólyag,sem embrió nem látható,missed ab.Kolposcopia.. sec.ép hám a mészájban borsonyi polypus látható.kérdezni szertném hogy valoban nem vol baba,és még azt szeretném meg tudni hogy meg mütötek és azota sem jött meg a menszeszem.én sajos nem vetem észre semmi jelét hogy elment volna a baba,és nehezen tudom eléhinni hogy nem volt baba,de a petezsák megnöt,kérem szépen válaszojon

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Igen, ha üres volt a petezsák, akkor nem volt baba, ilyen előfordul.

  • Szimi

    2011. április 22. péntek

    Kedves Ági!

    Érdeklődni szeretnék!Decemberben missed ab volt mert 12 hetes terhesen 9 hetes magzati méretet láttak és nem volt szivhang!azota 2szer volt menzeszem és majd április 3án megjött harmadszorra is de viszont csak másfél napnyi enyhe vérzésem volt azaz még annyi sem mert max 32óra vérzés volt!a terhesség tünetei elkezdtek jelentkezni valamint a mellem váladékozik stb…és csináltam 1 tesztet neg volt majd pár nap mulva ismét akkor már poz volt elmentem orvoshoz ápr 21én és a papiromra ez került:vaskos endometrium, uterusban 3,5 mmes petezsákra susp.képlet látható!26án ujabb vizsgálatra kell mennem!Önnek mi a véleménye ez akkor terhesség?Várom mielőbbi válaszát és elöre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. április 24. vasárnap

      Valószínűleg igen! Remélhetőleg legközelebb már konkrétan látni fogják a petezsákot és benne az embriót is.

  • B28

    2011. április 09. szombat

    Kedves Ági!
    A kérdésem a következő lenne: 6 hetesen voltam hüvelyi ultrahangon, ahol az orvos 10 mm-s petezsákot látott szikhólyaggal, viszont embriót nem. Nem kicsi ez a méret? és jövőhéten van rá esély, hogy már látni fogunk életjelenséget is? Kicsit izgulok amiatt, hogy üres… (ja és biztos vagyok benne, hogy félidőben és nem utána történt az aktus)

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Nem kell aggódnod, gyakori, hogy csak petezsákot látnak a 6. héten, pl. mert nem pont félidőben fogant a terhesség. Általában a következő ultrahangon már jól látszik a szívhang.

  • b29

    2011. április 09. szombat

    Sziasztok!

    6 hetesen az orvos hüvelyi UH-n 10mm es petezsákot látott szikhólyaggal, de üresen. Jövőhéten megyek vissza egy újabb UH vizsgálatra. Szerintetek van esélyem rá, hogy kifejlődik addigra? Az orvos azt mondta, hogy lehetséges, hogy később fogant a félidőnél, de biztos vagyok benne, hogy nem. Van félni valóm? Válaszotokat köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      Van rá esély. Valószínűleg kicsit később fogant a baba, ezért még túl korán mentél el orvoshoz és ezért nem látszott az ultrahangon még az embrió.

      • b29

        2011. április 19. kedd

        Köszönöm válaszod!

  • Judit

    2011. április 03. vasárnap

    Kedves Ági! 18 hetes terhes vagyok, jövő héten megyek UH-ra,már nagyon várom!A terhességem kezdete óta nagyon várom a picit,az apukája is,az egész család nagyon boldog!Mégis lelkiismeretfurdalásom van,mert nem beszélek hangosan hozzá.Pedig imádom,a pocimat folyton simogatom,magamban beszélek hozzá,de a hangos beszéd nem megy :-(( Rossz anya vagyok?Mindenkitől rengeteg szeretetet kapok,kapunk,ezt próbálom maximálisan átadni a kicsinek,simogatom. Köszönöm a válaszát! Judit

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      Ne legyen lelkiismeretfurdalásod, nem kell hangosan beszélgetned vele, elég, ha csak szereted. Szavak nélkül.

  • Varanai Éva

    2011. április 03. vasárnap

    Sziasztok a 7.hétben vagyok,állandóan fáradt,pedig jól alszom,és kicsit émelygös,de nem hányós,viszont nagyon keveset eszem,teán és vajas kenyeren kivül nemigen visel el a gyomrom mást,nem baj ha ilyen keveset eszem,ugyérzem fogytam is egy kilót,nem megy mindez a baba kárára,a pocim nem fáj és folyásom sincsen.

    • Judit

      2011. április 03. vasárnap

      Az elején ez teljesen normális,én is alig ettem,1 kg-ot fogytam is. A 12 hét körül,ahogy a nagy könyvben meg van írva,minden normalizálódik,nyugodj meg! Üdv,Judit

  • Bogi

    2011. március 30. szerda

    Kedves Ági!

    Ma voltam ultrahangon. Az utolsó mensim február 22-én volt (amúgy 28 napos a ciklusom, de ekkor 34. napra jött meg) A doktor úr hosszas keresgélés után egy 4,8 mm-es kerek valamit petezsákot(?) látott az ultrahangon, de azt mondta, ez inkább 4 hetes terhességnek felel meg mint 5-6 hetesnek, aminek egyébként kellene. Vérzésem szerencsére egyelőre nincs. Elküldött BHCG vizsgálatra 1 hét múlva kell visszamennem. Mivel az utolsó terhességem méhen kívüli volt és petevezeték eltávolítással zárult nagyon aggódom. Mondjuk akkor a méhben sosem láttak semmit és volt barnás vérzésem is. Ilyen terhességi korban, ekkora méretű petezsáknál kb. mennyi a normál BHCG szint?

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      A 4. héten 3 – 426, az 5. héten 19 – 7,340, a 6. héten 1,080 – 56,500 (mIU/ml) a bHcG szint.

  • Varanai Éva

    2011. március 28. hétfő

    Jó reggelt kívánok!
    Holnap készülök orvoshoz,mert a tesztem szerint állapotos vagyok,kb. 4-5hetes,az lenne a kérdésem,4-ds UH-val lehetlesz észlelni már a szívhangot??? Köszönöm 🙂

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Nem, csak a 6. héttől lehet bármilyen módon is érzékelni a szívhangot.

  • Eszter

    2011. március 14. hétfő

    Kedves Ági!
    36. hete betöltött kismama vagyok és külföldön fogok szülni. Itt nincs olyan sok vizsgálat, mint otthon. A problémám az, hogy már 2-3 hónapja próbálok valamelyik oldalamon aludni, kipárnázom magamat,mert háton mindig bekeményedik a hasam és tudom, hogy nem a legjobb a babának, ha háton fekszem, de valahogy néha éjjel, álmomban a hátamon kötök ki és mivel alszom, nem tudom, hogy mennyi időt vagyok háton, de egyszer csak kemény a hasam és felébredek. Kérdésem az, hogy ilyenkor is kap e elég oxigént a baba? Félek, hogy károsodik emiatt. A szívhangja eddig mindig jó volt, ha volt akceleráció, pár perc alatt visszament, de itt se NST-t se flowmetriát nem csinálnak protokollszerűen 36. hét után, úgyhogy még kérni sem tudom. Mozogni mozog, csak aggódom, hogy nehogy emiatt oxigénhiánya legyen. Interneten próbáltam tudakozódni, de egymásnak ellentmondó információk vannak. Egyes orvosok szerint egyáltalán nem gond ha háton alszunk, mások azt írják, hogy szigorúan kerülni kell, mert problémát okoz. Kérem írja le véleményét!
    Válaszát köszönettel várom:
    Eszter

    • Vida Agi

      2011. március 24. csütörtök

      Nem kell aggódnod, azért, mert néha háton alszol éjszaka, nem károsodik a baba.

  • mona

    2011. március 04. péntek

    Jó napot elnézést ha már megkapta . Az lenne a kérdésem, hogy ma voltam uh-n , megalapította az orvosom, hogy 5 hetes terhes vagyok de viszont csak a petezsák (9 mm.es) látszik embriót még nem lát bent ez most akkor mit jelent ,azt mondta lehet attól is, hogy nem fejlődik rendesen a baba, akkor az mit takarhat lehetséges, hogy elmegy a baba? Köszönöm válaszát:egy kétségek közt lévő kismama.

    • sunny

      2011. március 21. hétfő

      szia nekem is igy volt hogy nem láttak semmit de pár nap mulva már látták hogy ott van és másfél-két hét mulva már a sziv dobogását is látták 🙂

  • Boros-Kovács Szilvia

    2011. március 02. szerda

    Kedves Ágnes!

    jan. 16-án volt az utolsó menstruációm első napja (6 hete és 3 napja), 32-33 napos a ciklusom és febr. 3-a körül volt az ovulációm, szerintem akkor is estem teherbe.
    Az általános, legtöbb orvos által alkalmazott számítás/kalkulátor szerint 6 hetes vagyok, de tegnap voltunk előszőr orvosnál, aki viszont azt mondta hogy 4 hetes. Ő is a február elejei fogantatásra tippelt, ő azt mondta onnan számítja. Azt írta, hogy ép szélű petezsák, benne embrió még nem ábrázolódik. Hogy hány mm. azt nem is mondta, le se írta. Nekem nem tűnt olyan picinek a hasi ultrahangon (hüvelyit nem csinált).
    Sajnos nagyon zavar, hogy ellentmondásos a két számítás,de nagyon szeretném pontosan nyomon követni, tudni, hogy mi történik odabent, milyen vizsg.esedékes, ezért nem mindegy, hogy 4 v. 6 hetes vagyok. Így még egy hétről hétre hírlevélre sem tudok feliratkozni, mert nem tudom hány hetesnek valljam magam.
    Ha pl. a 8. héten alakuk ki a pici arca, szemei, stb. akkor ez a UM 1. napjától számított vagy a fogantatástól számított 8. hetet jeleni, tehát mondjuk konkrétan velem ez 2 vagy 4 hét múlva történik?
    Vagy mivel 32-33 napos a ciklusom, se 4,se 6 hanem 5 hetes terhesnek higgyjem magam? (hányingerem nincs, a mellem már két hete fáj)
    Mikortól hallhatom a szívverést (azt hittem már most fogom)és mikortól kevésbé esélyes a vetélés kockázata?
    Elnézést, hogy ilyenekkel zavarom,
    Válaszát előre is köszönöm:
    Tisztelettel: újdonsült kismama

    • Gabi

      2011. március 06. vasárnap

      Ez így teljesen normális. A terhességet hivatalosan az utolsó menzesz első napjától számítják, de a fogantatás valójában kb. 2 héttel később következik be. Ennek alapján szerintem 6 hetesnek számít. Az a pár nap eltérés nem olyan jelentős. A következő ultrahangon már mindenképp látszódni kell az embriónak is a petezsákban, és szívhangot kell hallani. Ezekre a bizonytalanságokra nyugodtan rá lehet kérdezni az orvosnál, biztos el fogja magyarázni, hisz nem olyan egyértelmű dolgok ezek egy első babát váró kismamának.

  • Mónika

    2011. február 26. szombat

    Jó napot!!
    Előzmények: 6hét+6naposan mentem először dokihoz, és csinált is rögtön egy ultrahangot, amin látszott egy petezsák de nem látott benne embriót, és szívhangot sem észlelt
    viszont beutalt még egy ultrahangra
    A kérdésem az lenne hogy van még rá esélyem hogy él a baba vagy ne reménykedjek?
    Várom mielőbbi válaszát
    Köszönöm!

    • Gabi

      2011. március 03. csütörtök

      Lehetséges, hogy pár nap elteltével fejlődik annyit a terhesség, hogy látható lesz az embrió, és lesz szívhang is. Vagy egy érzékenyebb ultrahang készülékkel fogják a másik vizsgálatot végezni, és akkor minden rendben lesz. De az is előfordulhat, hogy valóban üres a petezsák. Azért a következő vizsgálatig még érdemes bízni!

  • Niki

    2011. február 20. vasárnap

    Elnézést, hogy levelemmel zavarom de számomra nagy problémával fordulnék Önhöz ami a következő:
    5+1 naposan ezt írták az első ultrahang leletemre:4,1 x 3,5 mm-es hyperechogen gyürüvel körülvett folyadék képlet.
    Ön szerint ez mit jelent?Nincs petezsák vagy szikhólyag?Ha ez a petezsák mérete nem kellene már lennie szikhólyagnak is?vagy esetleg babának?Levelét nagyon várom válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel:
    Niki

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      A hyperchogén gyűrűvel körülvett képlet az a petezsák. Mivel még nagyon korai a terhesség ezért még nem látták a szikhólyagot, a babát pedig csak akkor lehet „látni”, amikor a szívhangot észlelni lehet, ez legkorábban a betöltött 6. hét után lehetséges.

  • zsanna

    2011. február 13. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    Tavaly szeptemberben volt egy missed ab-m. Jelenleg 6+7 hetes terhes lennék újra. Először 5+4 napon voltam az orvosomnál Uh-on. Akkor 4mm-es petezsák volt látható csak. Egy hét múlva 6+4 hetesen mentem ismét, akkor: ” blighted ovum, 7szer5 mm-es lapított petezsák, benne embrió nem látható, egy hete gyakorlatilag nem nőtt.” Az orvosom ezzel küldött haza, s hogy várjam otthon a vetélést, hátha nem kell művi beavatkozást végezni. Kérdeztem, hogy mi alapján tudja pontosan kijelenteni 100%-ra, hogy ez újra missed ab? Azt mondta, hogy nagyon kicsi a petezsák a terhességi korhoz képest, ha legalább 17mm-es lenne, még bízhatnánk kicsit. Az uh-kép alapján nekem teljesen szabályos tojásformájúnak tűnik a p.zsák, nem látom lapítottnak.
    Szakvéleményeket olvasgatva, és más kismamák tapasztalatait összevetve kétségeim merültek fel. Ön szerint elképzelhető, hogy 6 hetesen egy 7,5 mm-es petezsákban még kifejlődik az embrió?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: Zsanna

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Ha mégsem akkor volt a fogantatás (a félidőben), hanem később, akkor igen. Egy újabb vizsgálat meg tudja állapítani mi a helyzet, nőtt-e azóta a petezsák.

  • Mariann

    2011. február 05. szombat

    Szia Ági!
    Szeretnék egy uh-leletről kapni infót.
    4,5 hetesen ezt írták rá: az uterus corpusának mérete 50mm.Excentrikusan egy iu.3,5 mm-es gestatios gyűrűvel ellátott petezsák.
    Ez most mit jelent?Mi az a gestatios gyűrű?Petezsák lenne?Ha igen akkor az 3,5 mm.Akkor ez jó méret 4 hetes 5 naposan????
    Mariann

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      A gestatios gyűrű az a képlet a szervezetben, amiből a petezsák lesz, ez teljesen normális koraterhességben, hogy most még ezt látják, a méretek megfelelőek.

  • Judit

    2011. január 26. szerda

    Kedves Ági!
    Szeretném a tanácsodat kérni.Megérkezett hozzánk a BOLDOGSÁG!!!!
    Pár napja teszteltem és kiderült hogy terhes vagyok,igaz még orvos nem erősítette meg,mert még túl korai lenne a vizsgálat.(szerintem)Valószínű csak 3-4 hetes terhes lehetek. Március 9-19 utazásunk lenne hajóval,elvileg akkor már 9-10 hetes lennék.Gondot jelent ez a pocaklakónak?A buszút 12 órás,aztán persze kirándulnánk is ,mert 4 különböző országot látogatnánk.Mennyire megterhelő ez a babának? Te mit javasolnál?
    Előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Egy hálás leendő kismama!
    Judit

    • Vida Agi

      2011. február 04. péntek

      Nyugodtan utazhatsz ilyen hosszan a 9-10. héten, a babának semmi baja nem lesz tőle.

  • Bea

    2011. január 22. szombat

    Kedves Ági!

    December 11.-én volt az utolsó menstruációm első napja. Tegnap voltam ultrahangon, ahol egy 4mm-es petezsákot láttak. Nem túl kicsi? És találtak egy 18mmx12mm-es miómát is. Ez veszélyes lehet a terhességre nézve?

    Köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Nem kell aggódni, előfordul, hogy ez a terhesség „melléktermékeként” alakul ki és visszahúzódik magától.

  • Tami

    2011. január 02. vasárnap

    A mensim szerint 5+6 hetes terhes vagyok.4+3 hetesen voltam eloszor uh-n mert kicsit vereztem utanna barnaztam,de egy egy fel nap volt az egesz. akkor latotegy kis foltot hogy igen, terhes vagyok, visszarendelt mara 5+6 hetesre.szedtem a duphastont 9 napot, utanna azt mondta ne szedjem , 5 napot nem szedtem es ma ujbol nekikezdtem az orvos utasitasara mert ma latott egy verrogot a mehbe, sokkal kisebb mind a petezsak,most csak egy nagy kerek petezsakot latott,se szivhang sem baba. az baj? egy het mulva kell mennem megint , lehet hogy elhalt terhessegem van? annyira szeretnenk ezt a babat.koszonom a valaszt elore is.

    • Vida Agi

      2011. január 12. szerda

      Sajnos lehetséges, mert csökkent a petezsák mérete, de mivel még nagyon a koraterhességben vagy, ezért ilyenkor még annyira kicsi az embrió, hogy előfordulhat, hogy az ultrahang sem ad pontos eredményt, ezért érdemes várni egy kicsit, hátha mégiscsak lesz szívhang.

  • Julia

    2010. december 02. csütörtök

    Kedves Agi,
    a 16-ik hetben vagyok. Ez az elso terhessegem. A baba meretei rendben vanak, de akar napi 3-4szer is hasogato fajdalmat erzek a hasamban az elmult par hetben. Az orvos azt mondta, hogy ha nem menstruacio szeru gorcs es ha nem verzek, akkor nincs gond… A fajdalom masmilyen mint menstruacio alatt, de ahogy bele-beleszur, kenyelmetlenebb. Ez mennnyire normalis?
    A nogyogyaszati vizsgalaton az is kiderult, hogy zart, de rovid a mehszaj (2cm). Ennek akkor nem tulajdonitottam jelentoseget, de tobbet olvasva rola, megijesztett, hogy ez azt jelenti hogy esely van masodik trimeszteri vetelesre. Mennyi az eselye annak hogy a most 2cm mehszaj birja a megterhelest a terhesseg vegeig? Van esely arra, hogy kesobb majd megno a normalis 3cm-re? Tehetek barmit is hogy megerosodjon a mehszaj es jobban birja a terhelest?
    Koszonettel

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Nem kell aggódnod, kisebb alhasi húzódás, szúrkálás normális ilyenkor, mert átrendeződnek a belső szervek.
      A rövidebb méhszáj önmagában nem gond, alkati dolog is lehet. Nőni biztosan nem fog, de attól, hogy most rövidebb nem fog kinyílni hamarabb.

  • Nóri

    2010. november 06. szombat

    Kedves Ági!

    Szeretném kikérni a véleményét, mert nagyon bizonytalan vagyok!
    Menstruációm szerint 7 hetes kismama vagyok.
    Az első uh-n nagyon elnyújtott, folyadékkal telt, leválni készülő petezsákot láttak. Hazaküldtek, hogy várjam a menstruációmat. Ekkor 5+4 napos terhes voltam az uh orvos szerint.
    6+0 hetesen 24 mm-es szabályos, kerek petezsákot láttak, szikhólyaggal.
    7+0 hetesen 10 mm-es petezsákot találtak, szikhólyag nélkül. A petezsák, szép,kerek.
    7+3 hetesen 15 mm-es, kerek petezsák, üresen. Korionboholy telep ábrázolható. A petezsák körüli áramlás jó.
    4 nap múlva műtéttel fejeznék be a terhességemet.
    Orvosom a kérdéseimre minig csak azt mondja, hogy ezt a terhességet már 5 hetes korában be kellett volna fejezni 🙁
    Ön szerint van még esélytte, hogy 1-2 hét múlva már Kisbabát találnak, vagy engedjem a műtétet? 🙁 Nagyon rossz ez a bizonytalanság 🙁
    Az ultarhangokat mindig más-más orvos készíte az egyik klinikán.

    Előre is köszönöm szépen, ha válaszol nekem!

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      Mivel nem nőtt a petezsák mérete, ezért sajnos ez egy elhalt terhesség lehet.

  • Berni

    2010. október 28. csütörtök

    Kedves Ági!

    Köszönöm a válaszát. Ma voltam ismét orvosnál, Utrogestan-t írt fel a barnás folyásra, mert 4-5 napig tartott..
    7mm-es petezsákot láttunk ma szikhólyaggal:) 2 hét múlva ismét kell menni, addigra szívhangot várunk! 5+3-hetesnek állapított meg a gép, 5+4 volt az én számításaim szerint, azt mondta az orvos, 1 nap eltérés nem probléma, minden rendben van:)

    Berni

  • Berni

    2010. október 21. csütörtök

    Az előző levelemben elfelejtettem megírni, hogy első terhesség, és 4,5 hetes vagyok az orvosom szerint.

    Köszönöm:Berni

  • Berni

    2010. október 21. csütörtök

    Szia!

    Ma voltam ultrahangon, hüvelyi volt, ahol is találtak egy 3,3 mm-es még lapos petezsákot. 1 hét múlva vissza kell mennem…aztán hazaértem és egy pici barnás volt volt a tisztasági betétemen. Lehet összefüggés, a hüvelyi ultrahang, a rákszűrés, és a barna folt között? Remélem igen..Vagy kezdjek aggódni?

    Köszönöm:Berni

    Válasz: Igen, lehet a vizsgálattól ilyen kis barnás folyás, nem kell foglalkozni vele.

  • Ildikó

    2010. október 12. kedd

    Kedves Ági!

    Gyakran kihagyott a menstruációm.Utoljára augusztus 9.-én volt.
    Mivel a terhességi teszt pozitív lett elmentem Nőgyógyászhoz.
    A terhesség Okt.23.-án 5hetesnek felelt meg.Azóta még kétszer voltam a petezsák most 21*21mm de sajnos nincs szívhang.
    A Doktornő nem híve a gyógyszerezésnek szerinte szakítsuk meg és 3 hónap múlva újra próbálkozzunk.
    Mi a párommal szeretnénk még várni,mivel másoknál is olvastam,hogy csak későbbi időpontban jelentkezett a szívhang.
    Önnek mi a véleménye?Várom melőbbi válaszát!Tisztelettel:Ildikó

    Válasz Egy kicsit lehet várni, de ha nem növekszik a petezsák, és nincs szívhang, akkor sajnos szükséges a beavatkozás.

  • Zsófi

    2010. október 05. kedd

    Szia!

    Két hete kellett volna megjönnie, és a múlt héten csináltam egy tesztet, ami terhességet mutatott. Ma elmentem orvoshoz. Amikor megvizsgált, kérdezte, hogy mikor menstruáltam utoljára. Mondtam, hogy aug. 22. Azt mondta, hoigy szerinte annak már kevesebbnek kellett lennie, mint az addigiaknak, mert úgy érzi, ez egy 10-11 hetes terhesség (szerintem nem). Mondta, hogy menjek át uh-ra. Átmentem, elkezdték keresni a 10-11 hetes babát. Háát, nem nagyon látták. Kérdezték, hogy mikor volt meg utoljára. Mondtam, hogy aug. 22., de az orvos úgy gondolja, július 20. (ezt is írta a papíromra). Persze, hasi uh-n nem láttak nagyon semmit, úgyhogy jött a hüvelyi… Aszernit inkább azt mondták, hogy 4-5 hetes a terhesség. (Saját számításaim szerint is inkább ez az igazi.)

    A következők kerültek a papíromra:

    1. (vizsgálat):

    2010. 10. 05. u.m. 07. 20. TT poz. cyt:2773 / R Ökölnyi gravid uterus, szabad környezetben. Kolp: ép hám Dg: grav. s 10.

    2. (vagina uh):

    Az uterusban 16 mm-es petezsák.

    4-5 hetes

    1 hét múlva uh.

    Valamiért nem nyugtat meg, hogy a két helyen kétfélét mondanak, bár tudom, még nagyon az elején vagyok. A petezsák mérete jó? ÉS miért kell hétfőn uh-ra mennem?

    Tudnál segtíeni, hogy mit jelent ez a sok minden, ami a papíromra került? Minden kis apró információnak nagyon örülök!!!

    Az is egy kicsit furcsa volt, hogy se vizeletvizsgálat, se vérvétel nem volt. Ez normális?

    Lehet, hogy túlaggódom a dolgot, de ez az első babám, és nagyon remélem, hogy nem lesz gond!!!

    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Nem kell aggódni. Ez azért lehetett, mert kézzel nagyobbnak érezte az orvos a méhet, de a döntő mindig az ultrahang eredménye. További vizsgálatokra csak akkor van szükség, ha egyértelművé válik a terhesség ténye, azaz ha van már magzati szívhang, addig nincs más vizsgálat.

  • andrea

    2010. szeptember 13. hétfő

    Kedves Ági!
    Szeretném meg kérdezni,hogy a multkori vízsgálatkor a babát 7-8 hetesnek nézték.
    Ma a második vízsgálatkor a babát kítuták tapitani de a ultrahangon nem láthato de a ,előző vízsgálatkor volt cysta fel szivodot de mos a nyálkahárgya 7 mm.
    most álapotos vagyok vagy nem.
    válaszát előre köszönöm.

    Válasz:Ha a baba az előző vizsgálathoz képest nem nőtt, hanem eltűnt és nincs szívhang, akkor nem vagy állapotos.

  • andrea

    2010. szeptember 08. szerda

    Kedves Ági!
    Az lene a kérdésem hogy a első vizgaltkor meg álapitoták öt vagy hat hetes terhes vagyok.A méhen bellü kezdődő petezsák,a bal oldali ováriumban egy 12 mm-es cysta látható.Extrautrein terheség lehetséges.
    Ezek mit takarnak és árthat a babának.
    Válaszát előreis köszönöm.

    Válasz: A petezsák normális, a ciszta gyakran kialakul a terhességgel párhuzamosan és általában a terhesség során vissza is húzódik. Az „extrauterin terhesség lehetséges” viszont arra utalhat, hogy akár méhenkívüli terhességed is lehet, tehát ha vérezni kezdesz, rosszul érzed magad, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni!

  • Rozi

    2010. augusztus 31. kedd

    jo napot.en 7 hetes terhes vagyok, es mar voltam dokinal egy hete akkor azt mondta a doki hogy a baba 6mm. 2 het mulva kell meg menjek vizsgalatra mert 2 napig egy picit barnaztam es mar volt egy vetelesem. azt szeretnem kerdezni hogy a baba 2 het mulva mekkora lessz es hogy mennyi eselyem van a kihordasra?

    Válasz: A 8. héten a baba már 17 mm-es. A kezdeti gondok a kihordást nem befolyásolják. Ha a baba megtapad, akkor van esélyed kihordani.

  • Barna Eszter

    2010. augusztus 08. vasárnap

    Sziasztok!

    Én 20 éves vagyok és 26 hetes terhes azt szeretném kérdezni hogy anyukám 38 éves és most 14 hetes terhes( a 4. gyermekét várja, decemberben volt egy spontán vetélése) a Nucha értéke 3,9 lett ami nagyon magas. Azt szeretném tudni, hogy ilyen magasértéknél biztos a dawn kor, vagy lehet más miatt magas ez az érték? előre is köszönöm a választ

    Válasz: Ha a tarkóredő értéke 4mm felett van, akkor nagyobb az esélye a Down kórnak, ilyenkor genetikai vizsgálatot kell kérni, amelyben pontosabban meg tudják mondani, mekkora a Down esélye.

  • reni

    2010. augusztus 02. hétfő

    hello!én 20 hetes kismama vagyok, de még nem látszik a pocakom, csak akkor ha fekszem!!igaz 158 cm vok és 64 kg… egy hete egymás után háromszor is éreztem enyhe döfködést a pocimban, és azóta ha nem is minden nap, de többször is érzem!!ugye az nem baj ha nem mindig érzem meg?:S:S
    köszi a választ reni

    Válasz: Semmi gond nincs. Az alkati dolog, mennyire látszik a pocak, és a mozgást sem kell folyton érezni.

  • Andrea

    2010. július 12. hétfő

    Kedves Ágnes!

    A következő lenne a kérdésem. kb. 8 hetes terhes vagyok. A baba biztos, hogy később fogant, mint a félidő. A múlt héten egy kicsit bevéreztem, de azóta csak nagyon diszkrét barnás pöttyök vannak. A múlt héten az orvosom látott egy nagyon enyhe szívhangot, de ma reggel nem. Nem érzem rosszul magam, hányingerem van csak reggelente, de azt hiszem ez normális. Én még bízom benne, hogy csak valami tévedés miatt nem volt ma reggel szívhang.Érdemes még várnom 2-3 napot, mielőtt rászánnám magam a műtétre?

    Válasz: Még egy kontroll vizsgálat azért nem ártana, hátha azóta nőtt pár mm-t a baba és mégis megtalálják a szívhangot. Ha mégsem, akkor sajnos nincs mit tenni.

  • Ildikó

    2010. július 08. csütörtök

    Én azt szeretném kérdezni-13 hetes terhes vagyok és a férjemmel elmentünk 4 d ultrahangra,ahol azt írta a papírra,hogy a méhlepény a mellső falon,eléri a méhszájat.Kell-e aggódnom,vagy úgyis feljebb mehet még????Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Nem kell aggódnod, a méh növekedésével a méhlepény általában feljebb kúszik.

  • barb80

    2010. június 24. csütörtök

    Kedves Ági,

    Azt elfelejtettem az előbb kérdezni, hogy melyik a mérvadó, a fontosabb? A sima Afp eredmény, vagy a korrigált Afp?
    Köszönöm!

    Válasz: A korrigáltat általában azért csinálják, mert a számított terhességi kor más, mint az UH szerinti. Elvileg az UH szerinti terhességi kor a pontosabb, de ez csak a 12. hétig igaz, ha ezalapján korrigálták az AFP-t, akkor az a fontosabb.

Comment navigation