Nyitott méhszáj

A terhesség első két harmadában az egyik legnagyobb ijedelmet okozó dolog az szokott lenni, amikor a méhszáj elkezd kinyílni, és emiatt ágynyugalomra ítélik a mamát. A harmadik harmadban pedig mindenki izgatottan várja, mikor nyílik már ki. De miért nyílik ki? És mit jelentenek a leletre írt értékek?

Nyitott méhszájA méhszáj fokozatos kinyílása, felpuhulása (a felpuhulás alatt azt szokták érteni, amikor a méhszáj még nem nyílt ki, de már nem zár olyan szorosan), a méhnyak megrövidülése a szülés közeledtét jelzik, a baba súlya egyre nő, egyre lejjebb csúszik a szülőcsatorna irányába, ezáltal a méhszáj először csak lazábbá válik, a méhnyak megrövidül, aztán először a külső, utána a középső, végül a belső méhszáj is megnyílik, utat engedve ezzel a babának. Optimális esetben mindez már a fájások előtt megtörténik, a szülés előtti utolsó 1-2 hétben, esetleg napban.

Kevésbé optimális esetben már a második harmadban elkezd nyílni vagy teljesen ki is nyílik a méhszáj. Ilyenkor ítélik a kismamákat pihenésre, hiszen a szülésnek még nem kellene megindulnia (bár eddig még nem sikerült hitelt érdemlően bebizonyítani, hogy a szülés beindulhat egy kis házimunkától vagy akár nagytakarítástól), mindenesetre érthető az óvatosság, hiszen, ha mégis beindulna idő előtt a szülés, akkor senki nem szeretné saját magát okolni érte. Ami biztos, hogy kinyílt méhszájjal már nem szabad kádban fürdeni, pláne uszodába menni, hiszen ilyenkor nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen fertőzést elkap a baba.

Mit jelentenek az egyes értékek?

A leletre írt négyszámjegyű értékből az első azt jelzi, hány ujjnyi a méhnyak, a másik három pedig a külső, középső és belső méhszáj nyitott vagy zárt állapotára utal. Ha 1-es, akkor nyitott méhszáj, a 0, akkor zárt. A méhszáj akkor nyitott teljesen, ha mindhárom érték 1-es, azaz a nyitott külső és középső méhszáj még semmi komoly problémát nem okoz. Gyakran ezek már a 30. hét előtt kinyílnak, a belső pedig még a 41. héten sem akar :o)

3000 zárt méhszáj, a méhnyak 3 ujjnyi
2000 zárt méhszáj, a méhnyak 2 ujjnyi
1000 zárt méhszáj, a méhnyak 1 ujjnyi
3100 3 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj még zárt
2100 2 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj még zárt
1100 1 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj még zárt
3110 3 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj még zárt
2110 2 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj még zárt
1110 1 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj még zárt
3111 3 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj
2111 2 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj
1111 1 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

236 Comments

  • gabi

    2011. március 24. csütörtök

    Kedves Ági!

    elnézést előbbinél nem volt jó az email cím.
    30 hetes terhes vagyok. eddig ct 3000 volt a méhszáj érték, most azonban felpuhult. a doki 1000-2000 közötti értéket írt a könyvbe + írt fel magnéziumot. fekvést és kímékő életmódot javasolt, házasélet nélkül 4 hétig.
    lehet hogy idő előtt kinyílik a méhszáj és beindul a szülés? mennyire kell ezt komolyan venni? egyébként a baba 31 hetesnek felel meg.
    én anno a 28ik hétre születtem, 30éve. semmi maradandó nem maradt, csak a szemem rossz egy kicsit. lehe ezzel összefüggésben?

    köszönöm

    • Vida Agi

      2011. április 02. szombat

      A méhnyak megrövidülése alkati dolog is lehet, de a baba nagy súlya is okozhatja, ez önmagában még nem jelent koraszülést, mert a méhszáj nem kezdett el egyáltalán kinyílni, a 30. hét után egyébként ez már gyakran előfordul. Ameddig nem nyílik ki a méhszáj, nincs miért aggódni, de a pihentető életmód, a sok fekvés segíthet abban, hogy ne is kezdjen még kinyílni a méhszáj.

  • gabi

    2011. március 24. csütörtök

    Kedves Ági!

    30 hetes terhes vagyok. eddig ct 3000 volt a méhszáj érték, most azonban felpuhult. a doki 1000-2000 közötti értéket írt a könyvbe + írt fel magnéziumot. fekvést és kímékő életmódot javasolt, házasélet nélkül 4 hétig.
    lehet hogy idő előtt kinyílik a méhszáj és beindul a szülés? mennyire kell ezt komolyan venni? egyébként a baba 31 hetesnek felel meg.
    én anno a 28ik hétre születtem, 30éve. semmi maradandó nem maradt, csak a szemem rossz egy kicsit. lehe ezzel összefüggésben?

    köszönöm

  • angyal31

    2011. március 21. hétfő

    Szia!
    Szeretnék egy kis segítséget kérni.22 hetes terhes leszek csütörtökön,második gyermekemet várom,már volt egy vetélésem is,ma voltam az orvosomnál,aki C3110-t írt a papíromra,de nem tudom mi a teendő,mert nem mondott mást.mgb6-t írt fel 4 hét múlvára hívott vissza.Nagyon megijedtem,mennyi ideig huzható a koraszülés esélye,kell-e nagyon félni?

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Ha már volt vetélésed, akkor elképzelhető, hogy emiatt kezdett hamarabb nyílni a méhszáj. Pihenj sokat, feküdj minél többet és szedd a magnéziumot és akkor jó eséllyel nem lesz koraszülés a dologból.

  • Anita

    2011. március 08. kedd

    Szia!
    Szeretnék egy kis segítséget kérni.Én egy 28 hetes kismama vagyok.Kint élek Angliába és itt kint nincsen nőgyógyászati vizsgálat a terhesség alatt vagyis eddig még nem volt.Most olvastam a nyitott méhszájról,hogy ez előforduló probléma szokott lenni.Ezt valamivel meg lehet előzni,hogy ne nyíljon ki?Vagy mire kell figyelnem?aggódom ez miatt.
    Köszönöm előre is a válaszodat.

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      A méhszáj nyílásának általában szoktak jelei lenni: barnás folyás, pocakkeményedés, esetleg rózsaszínes folyás. Ha ezeket tapasztalod, fordulj orvoshoz, de normális esetben első terhességnél nem szokott „csak úgy” kinyílni a méhszáj.

  • Judit

    2011. február 26. szombat

    Tisztelt Ágnes, Olvasók!

    7 hetes vagyok, múlt héten voltam feltáró vizsgálaton, melyen a Dr. úr megállapította, hogy nyitott a külső méhszájam.
    Hogy lehetséges, hogy ilyen korán már kinyílt? Nem szültem még, nem volt vetélésem, ez az első terhességem.
    A Dr. úr azt mondta, hogy a belső értékek a mérvadók, de azokról jelenleg még nincs adat.
    Szükséges-e kímélő életmódot folytatnom, ha az orvos ezzel kapcs. nem mondott semmit? Konkrétan mikkel kapcsolatban kell megkímélnem magam? Uszoda, mozgás, nemi élet, iskolába járás (levelező, így reggeltől estig ülnöm kell + kórházban töltött gyakorlat)? Dolgoznom szerencsére munkahelyem veszélyességéből kifolyólag már nem kell.

    Köszönettel:

    Judit

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Nem kell aggódnod, lehetséges, hogy már eleve lazább volt a külső méhszájad. Ha nem volt vérzésed, fájdalmaid, akkor nem kell ezzel különösebben foglalkoznod és kímélő életmódra sincs szükség emiatt, csak akkor, ha a következő vizsgálatnál az látszik, hogy esetleg tovább nyílt a méhszáj.

  • Viki

    2011. február 02. szerda

    30 hetesen a dokim azt írta cg3100.már tudom mit jelent de azt nem tudom hogy ilyenkor mennyire engedett a sex.?

    • Johanna

      2011. február 02. szerda

      Nagyon örülök Czeizel Endre professzor
      Úr válaszainak. Tőle kérdezem:
      Az ágyéki gerincemben kimutatott porckorong károsodás van, nagyon fáj a derekam, 21 hetes terhes vagyok. Orvosom semmilyen fájdalom csillapítot nem akar adni. De így nem tudom a feladatom ellátni. Mit vehetek be? Mert a fájdalom a J lábamon lefele sugárzik.JH

      • Vida Agi

        2011. február 06. vasárnap

        Nem tudom mire gondolsz, itt nem válaszolt a professzor úr és sajnos a kérdésedben sem tudok segíteni.

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Mivel még nem teljesen nyitott a méhszáj, ezért lehet házaséletet élni.

  • judit

    2011. január 09. vasárnap

    Azt nem írtam, hogy 25 hetes vagyok.

  • judit

    2011. január 08. szombat

    Szia!

    2 vetélés után született a kisfiam, akinél a 27.hét környékén rövidült meg a méhszájam 2000-re, de később nem volt semmi gond. Mostani terhességemnél 2000 volt már eleve a méhszáj, a héten állapította meg a doki, hogy a külső méhszáj kinyílt, ugyanis egy ideje szinte minden nap 2-3x bekeményedik pár másodpercre a hasam. Magnézium citritet kell most szednem naponta 3x, mert előtte 4-6 magne b6-ot szedtem, de úgy látszik, nem sokat ért. Nem mondta az orvos, hogy kíméljem magam vagy hasonló. Mire számíthatok? Mit tehetek, hogy elkerüljem a koraszülést?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 14. péntek

      Lehetőség szerint pihenj minél többet vízszintes helyzetben és szedd a magnéziumot.

  • Andi

    2010. december 23. csütörtök

    Szia Ági!

    Nekem a 16. héten mondta az orvos, hogy a C:1000. Kb. az 5. héttől fájt a hasam lent. Most a 18. héten nem rosszabodott a helyzetem, igaz egész nap fekszem. Ez a második babám.
    Azt szeretném kérdezni, hogy ha tovább fekszem van-e rá esély, hogy visszaáll a méhnyak? Végig kell-e feküdnöm a terhessé ideje aladt és, hogy ki lehet-e hordani koraszülés nélkül?
    Köszi!

    • Vida Agi

      2010. december 31. péntek

      Vissza nem áll a méhnyak, a fekvésre azért van szükség, hogy ne nyíljon tovább, ezért sajnos ilyen esetekben a 36. hétig feküdni kell.

  • Hani

    2010. december 18. szombat

    Szia!
    Én jelenleg 20 hetes terhes vagyok, és az utolsó vizsgálaton a doki azt mondta nyítva a méhszáj a kiskönyvbe a 2110-es érték került. Kórházi ápolást javasolt, de mivel van egy 20 hónapos kislányom ezt nem fogadtam el. Kímélő életmódot mondott a doki. Igaz édesanyám egész nap itthon van, ő vette át a kislányom ellátását. A kislányomnál nem nézték a méhszájat, így nem tudok arról semmit, de édesanyám is nyított volt a terhessége alatt 2 ujjnyira végig.
    Lehet ez genetikai probléma? Doki nem részletezte a kímélő életmódot, ez pihenésen kivül részletesebben mit takarhat?
    Köszi a választ!

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Mivel még csak félidőben vagy, ezért a megrövidült, részben kinyílt méhszáj tovább nyílhat, aminél nagyobba fertőzésveszély és a koraszülés kockázata is. Ilyen értékeknél azt szokták javasolni, naponta maximum 1-2 órára kelj fel, az idő többi részében feküdni kell (nem ülni vagy állni, mert függőleges helyzetben a gravitáció lefelé húzza a méhet, így tovább nyílhat a méhszáj. A laza (és emiatt korán nyíló) méhszáj valóban lehet alkati dolog is, de ezért még elővigyázatosnak kell lenni.

  • Timi

    2010. december 17. péntek

    Üdvözlöm!

    23 hetes kismama vagyok. Méhszáj vizsgálatkor az értékem 1000. Magnézium és kímélő életmódot javasolt az orvos. Első terhességem és kicsit megijedtem, hogy láttam ennek az értéknek 3000 kélne lennie. A baba mozgását inkább hasam aljánál érzem a legtöbbször lehet ezért rövidebb a nyakcsatorna mer lent van inkább a baba? Mit takar a kímélő életmód lakás körüli munkák még bele férnek? Hosszabb séta???
    Válaszát előre is köszönöm!!!

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      A méhnyak hossza valóban 3 ujj szokott lenni alapállapotban (ezt jelenti a 3000), ha azonban megrövidül, akkor 2000 vagy 1000 lesz az érték. Mivel te még csak 23. hetes vagy, ezért az 1000 érték tényleg kicsit kevés, ez lehet alkati kérdés is, de sajnos ilyen korai terhességi korban leggyakrabban tényleg az ún. „láthatatlan” vajúdásról van szó. Ilyenkor magnéziumot kell szedni, hogy ne induljanak be a fájások, valamint minél többet feküdni (az ülés nem jó, mert vízszintes testhelyzetben a gravitáció lefelé húzza a méhet). Napi 1-2 órát fent lehet lenni, lehet sétálni, házimunkázni, mivel a méhszáj még nem nyílt ki.

  • Tirk-Máté Krisztina

    2010. december 15. szerda

    Szia Ági!32 hetes kismama vagyok és az orvos azt mondta hogy a méhszáj fel van puhulva, C2000 érték. Mennyire kell vigyáznom? Mennyit kell pihenni, feküdni? Válaszodat előre is köszönöm! Kriszta

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      Nem kell aggódni, a méhszáj nem nyílt ki, csak megrövidült a méhnyak, amit a méh ránehezedő súlya is okozhat, de akár alkati dolog is lehet, ha nincsenek méhösszehúzódások, pocakkeményedés, akkor nem kell feküdni.

  • NoraRoberts

    2010. december 10. péntek

    Szia!
    Bár én már a 3. babámat várom (28 hetes vagyok), még mindig nem tudom, hogy mit jelent az uh-s leleten a „Z3210 Graviditas” bejegyzés. Azt sejtem, hogy nem a terhességi hétre utal, mert minden papíromon ez van.
    Köszi a segítséget!

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Ez csak a terhesség kódszáma, a Z3210 azt jelenti bizonyított terhesség.

  • Sz.Melinda

    2010. december 06. hétfő

    Üdvözlöm!
    Jelenleg 19 hetes várandós vagyok a második gyermekemmel. 1 hete a nőgyógyászom a manuális vizsgálat során megállapította, hogy a külső méhszáj 2 ujjnyira kinyílt. Szigorú fekvést írt elő, valamint az eddig is szedett napi 4×1 duphaston adagomat felemelte 5×1-re. Van-e esély arra, hogy a méhszáj összezáródjon illetve kellene-e még valami gyógyszert szednem(magnézium?) a méhszáj miatt. A pocakom nap közben szúrkál és estére mindig nagy nyomást érzek a hasam alján. Elképzelhető, hogy az utóbbi csak amiatt van mert fekszem és nem mozgok?
    Válaszát előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Összezáródni nem fog, de második terhességnél előfordulhat, hogy hamarabb nyílik a külső méhszáj, hiszen az első szülés miatt már lazább. Magnéziumra akkor van szükség, ha méhösszehúzódásokat érzel. A has alján a nyomás lehet a testhelyzet miatt (sok fekvés és sok ülés is okozhat ilyet), valamint időjárási frontok és stressz is okozhatják.

  • Edit77

    2010. december 02. csütörtök

    Szia!

    23 hetes kétpetéjű ikerterhes kismama vagyok, eddig panaszmentesen. Kedden a rutinvizsgálaton mondta az orvosom, hogy 1 ujjnyira nyitva a külső méhszáj, a kiskönyvembe 3200 érték került. Ő a 3 Magne B6 helyett napi hatot javasolt és pihenést, de nem fekvést, mivel van egy 18 hónapos kisfim, aki mellett ezt nehéz lenne megtenni. 1 hét múlva kell visszamennem kontrollra, mit javasolsz?
    Illetve van még 1 kérdésem, hallottam egy MO-on nem kapható injekcióról, ami állítólag tsz arról, hogy zárva maradjon a méhszáj.
    Előre is köszönöm a választ: Edit77

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Ikerterhességnél a babák nagyobb súlya miatt hamarabb kezdhet nyílni a méhszáj, főként, ha már voltál terhes. Pihenj sokat, szedj Magne B6-ot, de teljes fekvésre nincs szükség, azonban arra számítani kell, mivel ikerterhességről van szó, hogy idővel szükség lesz teljes fekvésre, próbáld meg előre megszervezni, ki fog segíteni neked addig a kisfiad körül.

  • Szandri

    2010. november 25. csütörtök

    kedves Ági!
    29 héten Cx:2000. Ez baj? Az orvosom nem mondta,hogy ez baj lenne.3X1 MagneB6 javasolt. De én aggódom ettől függetlenül. Kinyílhat a méhszájam is hamar ezek után?

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Nem baj, ez csak a méhnyak rövidülése, ami alkati kérdés is lehet, vagy a baba elhelyezkedése is okozhatja, nincs ok aggodalomra.

  • Kriszta

    2010. november 17. szerda

    Szia!37 hetes kismama vagyok,lábgörcseim miatt szedek magne b6-ot.Azt szeretném kérdezni,hogy a magneb6 késlelteti a méhszáj kinyílását?Mert nem szeretném már késleltetni ,tartok tőle hogy nagy lesz a baba,36 hetesen 3100gr-nak mérték,fiú és az első két fiam se volt kicsi-3800gr és 4300 gr…Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Ha az előző babák sem voltak kicsik, akkor ő is nagyjából akkora lesz, mint a testvérei (általában a 2. gyerek után a többi is hasonló méretű lesz)
      A Magne B6 izomlazító hatású, ezért a méhösszehúzódásokat valóban megelőzi, egyeztess az orvosoddal, mit lehet tenni, hogy lábgörcsök is elmúljanak és a vajúdás se késsen emiatt.

  • Greni

    2010. november 11. csütörtök

    Kedves Ági!
    Az első babánkat várom, 23+6napos vagyok.
    A dokim megállapította, hogy rövid a méhnyak, és a külső méhszáj 1 ujjnyira nyitva van. A C érték 1210.
    Nincsenek görcseim, bár néha bekeményedik a pocakom, ami pihenéssel elmúlik.
    Fekvést, Diaphillint, és Magne B6-t rendelt el. 2 hét múlva vár vissza.

    Kérdéseim: mekkora a baj? mi változhat 2 hét alatt? Elég a napi 3 MagneB6? Mennyit feküdjek? Lépcsőzés mennyit árthat? Rövid séta tehető?

    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Ilyen esetben teljes fekvés javasolt, se lépcsőzésről, se sétáról szó sem lehet, de még hosszasan ülni sem szabad, mert a függőleges helyzetben a gravitáció tovább nyitja a méhszájat. Maximum naponta összesen 1 órára lehet felkelni.

  • Zelnicek Annamária

    2010. november 10. szerda

    Szia! 31hetes vagyok,belső méhszájam már a 25.héten kinyílt.Jelenleg a külső méhszáj értéke 1300mm és teljesen zárt.Lehet ebből tényleg koraszülés,és feküdnöm kell egész nap,vagy ez teljesen normális így? Köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Az biztos, hogy feküdnöd kell egész nap, hogy ne nyíljon tovább, de ha ezt betartod, akkor minimálisra csökkented a koraszülés veszélyét.

  • Sipos-Halász Eszter

    2010. november 04. csütörtök

    Kedves Ági!

    A 33.héten járunk,és a méhszáj 3110-es.Az orvos magnéziumot, diaphillin-t és szigorú fekvést javasolt.Sajnos gyakoriak a keményedések és ritkán menstruációs görcs is jelentkezik.Kihúzhatjuk legalább a 37. hétig? Aggódom a baba egészsége miatt. Köszönöm válaszodat! Eszter

    Válasz: A babának ettől nem lesz semmi baja. Sajnos nem lehet megjósolni mi lesz, láttam már olyan anyukát, aki amint felkelhetett a 36. héten, még aznap megszült és olyat is, aki a 40.-ig húzta. Ha fekszel, akkor a korábbi szülésre kicsi az esély.

  • Edit

    2010. november 03. szerda

    Szia!
    33 hetes kismama vagyok, a cervix értékem 1111. Kihúzhatom még vajon a 37. hétig? Köszönöm válaszod.

    Válasz: Ha sokat pihensz és szedsz magnéziumot, akkor igen.

  • Angéla

    2010. november 01. hétfő

    Üdv! A 24. héten járok, a harmadik babámmal. Már hetek óta fekszem, mert a lepény mélyen van és véreztem is. Két hete voltam az orvosomnál, akkor panaszkodtam alhasi fájdalomra, ami nem görcs és nem is keményedés. Hasonlít a menstruációs fájdalomhoz és fekve sokkal erősebbnek érzem. MagneB6-ot szedek. A méhszájam 2000 volt és biztosított róla, hogy nem a nyílás okozza a fájdalmat, ami azóta is tart. Elég gyakori és folyamatos, aggódom miatta. Lehet más oka is?
    Köszönöm a választ!

    Válasz: Ha a fájdalmat elől érzed, de nincs keményedés, nem fáj a derekad tőle, akkor az a hasi tartószalagok húzódása miatt lehet, ami teljesen ártalmatlan dolog, nem kell foglalkozni vele.

  • E.Krisz

    2010. október 29. péntek

    Kedves Ági!

    Szeretném megkérdezni, ha nemi életet nem élhetünk és pihennem kell 3 hétig , mert CI 1000 33 hetes terhesen , attól még más módon lehet orgazmusom vagy ne kockáztassunk! Első terhességem és a legfontosabb a Baba!!!
    Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Krisz 🙂

    Válasz:
    Érdemes lenne kerülni az orgazmust, mert attól bekeményedhet a méhed, és tovább rövidülhet a méhszáj.

  • Niki

    2010. október 26. kedd

    Szia Ági!Már sokszor írtam neked csak más témakörben!Azt szeretném kérdezni h nekem volt 2vetélésem az első 10hetesen a második 18hetesn és most várandós vagyok az utolsó mensi szerint 18hetes leszek pénteken de 12hetes ultrahang szerint 6nap az eltérés azt mondták ilyenkor az utolsó mensi számít.Tegnap voltam afp vérvételen és meg vizsgált az orvos mert mondtam neki h a hüvely bemenetnél egy kicsit meg van duzzadva irt fel kúpot meg kenőcsöt.De ami től meg ijedtem h azt írt a kis könyvembe h c.3100 azt szeretném meg kérdezni h e baj mert eddig mindig c.3000volt nekem nem mondott semmit most mit csináljak?válaszát előre is köszönöm minden jót kívánok Niki

    Válasz: Nem kell aggódni, ha korábban már szültél vagy volt vetélésed, akkor ez amiatt is lehet.

  • Kriszta

    2010. október 26. kedd

    Üdv!

    Szeretnék egy kis segítséget kérni 39 hetes kismama vagyok és a méhszáj értékem a következő 2221.Mit jelent? Köszönöm

    Válasz:Azt jelenti, hogy teljesen kinyílt már a méhszáj.

  • Lilla

    2010. október 25. hétfő

    Szia!
    36 hetes kismama vagyok, elso baba. 33 hetesen 2110-es volt a mehszaj, majd 35 hetesen 1110-es. A vizsgalat utan este kijott a nyakdugo, jol meg is ilyedtem. Ez volt egy hete. Szerencsere meg nem indult be a szules. Szerinted meg meddig huzhatom ki? Sajnos a baba meg mindig faros. Van eselyem hogy atfordul mielott beindulna a szules, vagy mindenkeppen csaszarozni fognak? A ferjem meg kulfoldon van 3 hetig, az orvos szerint a baba nem varja meg.
    Magneziumot meg vastablettat szedek. Ket gorcsoldot is szedtem tegnapig, de nem irt fel tobbet a dokim.

    Valaszodat elore is koszonom!

    Válasz: Ha elment a nyákdugó, akkor maximum 2 hét van hátra. Farfekvésnél, ha megfelelően fekszik a baba, akkor lehetséges a természetes szülés.

  • Edit

    2010. október 22. péntek

    Szia!

    32 hetes kismama vagyok. A méhszáj vizsgálat 2110 értéket mutatott. Ezzel mennnyit kell pihennem, számíthatok arra, hogy a következő vizsgálatnál már teljesen nyitott méhszájat látunk? Meddig húzhatom, ha teljesen kínyílok? Teljesen nyitott méhszájjal már kórházba fektetnek? Köszönöm válaszod!

    Válasz: A 32. héten ennyire nyitott méhszájjal egész nap feküdni kell és összesen csak egy órára szabad felkelni, mert koraszülés lehet belőle. Azt nem lehet megmondani, mennyi idő van még hátra, teljesen nyitott méhszájjal is még akár hetek telhetnek el. Arra számítani lehet, hogy valamivel hamarabb jöhet világra a baba, mint a kiírás, általában a 38.-39. héten.

  • manki101

    2010. október 20. szerda

    Szia!

    29 hetes terhes vagyok. Tegnap sos-ben mentem a dokihoz, mert éjszaka nagyon fájt a hasam, még forgolódni is nagyon kellemetlen volt. Azt mondta, hogy 2100 a méhszáj… megemelte a magneB6omat(10 szem/nap) meg mellette szednem kell a magnosolv granulátumot. Azt mondta, hogy igazából már az ambulancián kellene lennem, de ad még egy lehetőséget, és hátha leállnak a keményedések. Az elmúlt este már jobb volt, de napközben megint elkezdett keményedni. Meddig húzhatom ki a szülés beindulását? Van esélyünk a 37.hétig egyben maradni? Mennyire gond, hogy a magnéziumtól megy a hasam?
    Előre köszönöm válaszod!

    Válasz: Ha csak lágyabb és kicsit gyakoribb a széklet, az nem gond. Ha pihensz és nem keményedsz tovább, akkor még sokáig húzhatod, de ha megint keményedsz, akkor beindulhat a szülés, ilyenkor valóban jobb az ambulancián, mert ott le tudják állítani. Feküdj sokat, mert ha állsz vagy ülsz, akkor a gravitáció miatt tovább nyílhat a méhszáj.

  • Anna

    2010. október 16. szombat

    Sziasztok!
    Holnap leszek 38 hetes kismama.Csütörtökön voltam a dokimnál és C 1,500-as volt az érték. Kb mennyit kell még várnom a szülésig? Már nagyon szeretném, ha a baba itt lenne velem. Mennyi esélyem van rá, hogy nem kell megvárnom a 40. hetet?

    Válasz: Ez sajnos nem lehet megjósolni.

  • Bea

    2010. október 15. péntek

    Szia!36 hetes terhes vagyok és 2110-es a méhszájam!Első baba kislány!Azt szeretném kérdezni hogy ezzel az eredménnyel mikor várható a szülés?A dokim szerint 1-2 hetem van hátra lehetséges ez?Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Lehetséges, hogy már csak 1-2 heted van hátra, mert elkezdett nyílni a méhszáj, de ezt nem lehet pontosan megjósolni

  • Ildikó

    2010. október 14. csütörtök

    Üdvözlöm!
    26 hetes terhes vagyok, és az orvosom pár napja megállapította, hogy 1 ujjnyira nyitott a külső méhszájam. Cg.:3100.
    Mondtam neki, hogy mostanában keményedett is a hasam, és fáj is (olyan érzésem van, mintha meg akarna jönni, esténként erre többször is felébredek). Erre nem mondott semmit, csak azt, hogy több magnéziumot szedjek, pihenjek. Kicsit aggógom, fenyeget (esetleg) a koraszülés lehetősége? Előre is köszönöm a választ.

    Válasz:Nem kell aggódnod, a 26. héten már előfordulhat, hogy a baba nagy súlya vagy az arra való hajlam miatt rövidül a méhnyak, vagy kinyílik a külső méhszáj, de ez nem jelent gondot. Pihenj sokat, tartsd be az orvos utasításait és szedj magnéziumot, ha tovább nyílik a méhszáj, akkor az orvosod teljes fekvést javasolhat majd.

  • Szilvi34

    2010. október 12. kedd

    Kedves Ágnes!
    1 éven belül kétszer vetéltem el 20 hetesen és 22 hetesen.Az utóbbinál már a méhszájam is be volt varrva mégis csúszott a burok kifele 6 perces fájásaim voltak.Azt mondták gyenge a méhszájam.A harmadik terhességemet hogyan tudnám megtartani?Magnéziumot phipolfent is szedtem a terhesség alatt.Van esélyem, hogy ki tudjak hordani egy gyermeket?Nagyon el vagyok keseredve.
    Várom válaszát!
    Üdvözlettel:szilvi

    Válasz: Érdemes lenne alaposan kivizsgáltatni magadat egy másik orvossal is, több szem többet lát. Hormonprobléma is lehet a háttérben, vagy öröklött lehet a méhszájprobléma, de lehetséges erre is orvosi (műtéti) megoldás, ezt azonban csak orvos tudja neked pontosan megmondani.

  • Ditta

    2010. október 07. csütörtök

    Kedves Ági.
    6 héten cx:2000.Tudom mit jelent,de az orvososm nem mondta,hogy ez baj lenne,pihennem kellene,vagy nem élhetnék szexuális életet.Nyugtass meg kérlek,hogy ez az érték normális,és sem most,és remélhetőleg később sem jelent problémát.
    Köszönöm!

    Válasz: Ha a hatodik héten 2000 a méhszáj, akkor valószínűleg alkati dologról van szó, eleve rövidebb a méhnyak az átlagosnál, vagy korábban már szültél (esetleg vetélésed vagy abortuszod volt), ez okozhatja még, hogy rövidebb a méhnyak. Önmagában egyébként a rövid méhnyak nem gond, csak az, ha elkezd kinyílni a méhszáj.

  • Anita

    2010. október 03. vasárnap

    Sziasztok!

    Nagyon aggódók és azóta nagyon ideges, mert a legutolsó vizsgálaton a doktor C2000 írt a könyvembe Eddig mindig 3000 volt, 17 hetes kismama vagyok.Ez mitől változhat? Ez azt jelenti, hogy ettől bármikor kinyílhat? Vagy szimplán alkati kérdés, hogy ilyen korán rövidült?Magnéziumot kell szednem napi 3×1-et, más tájékoztatást nem kaptam, pihennem is kell? Irodai munkát végzek, tehát sokat ülök, ez ronthat a helyzeten?
    Köszönöm a válaszát.

    Válasz A baba nagyobb súlya vagy alkati dolog is okozhatja, ha hamarabb rövidül a méhnyak, ez azonban nem jelenti azt, hogy ki is fog nyílni a méhszáj. Ha az alkatodhoz képest többet híztál, ez is okozhatja. Pihenni nem kell még emiatt, csak akkor, ha menses szerű görcsöket és periodikusan jelentkező pocakkeményedést érzel (elsősorban a derekadban, tehát ez nem azonos azzal, hogy a baba elől mozog és emiatt keményedik a pocak)

  • Gacsal Reni

    2010. szeptember 30. csütörtök

    Szia!! 33 hetes kismama vagyok, első babámat várom. A legutóbbi vizsgálaton az orvosom c1140-es méhszájértéket állapított meg. Folyamatosan fáj a hasam alja, rendszertelen görcseim is vannak, néha erősebbek, néha gyengébbek. Mit jelent ez az érték? Meddig húzhatom még? Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Ez azt jelenti, hogy a méhszáj szinte teljesen kinyílt. Mivel görcseid is vannak, folyamatosan feküdni kell, minden nap legfeljebb összesen 1 órára kelhetsz fel, mert az ülő és álló testhelyzet miatt a gravitáció tovább nyitja a méhszájat.

  • Reni

    2010. szeptember 30. csütörtök

    Sziasztok!
    22 hetes terhes vagyok és tegnap voltam 4d uh-on.
    A köv.mondta a doktornő : a CERVIX hossz jelenleg kontrakció ideje alatt 24 mm.
    Megijesztett hogy a méhszáj nyitva van.
    Holnap tudok csak menni a saját orvosomhoz, mert nagyon megijedtem.
    Mi a teendőm?
    Előre is köszönöm.

    Válasz: Ha 22 hetesen teljesen nyitva van a méhszáj, akkor feküdni kell egész nap.

  • Bella

    2010. szeptember 29. szerda

    Sziasztok!28 hetes kismama vagyok,és ma voltam az orvosomnál,ahol kiderült,hogy megvan rövidülve a méhnyakam:3100 .Nagyon megijedtem.37.hétig kihúzhatom?Köszi a válaszokat!

    Válasz: Nem kell aggódnod, ezt kis rövidülést alkati dolog is okozhatja, vagy a baba nagy súlya, ha csak ez a tünet (nincs derékfájás, görcsök, pocakkeményedés) ezzel akár a 42. hétig is kihúzhatod.

  • Edit

    2010. szeptember 27. hétfő

    Szia!

    A múlt héten (27. hetes terhesen, második terhesség) voltam az orvosnál, aki megállapította, hogy a külső méhszájam kinyílt. (2100) Néha keményedik a hasam is. Több pihenést javasolt, de nem tudom, ez pontosan mit jelent. Egész nap feküdnöm kell? Mi az amit csinálhatok, mennyire és mire kell nagyon vigyáznom? Normális esetben mikor szokott ez az érték bekövetkezni? Köszönöm válaszodat.

    Válasz: Alapesetben a méhszáj csak a szüléskor nyílik ki, de második terhességnél ez sokkal hamarabb bekövetkezhet, mert már lazább a méhszáj. A több pihenés azt jelenti, hogy minél többet igyekezz feküdni, vízszintes helyzetben lenni, ne ülj vagy állj sokat egyhelyben, de nem szükséges az egész napos fekvés.

  • Aliz

    2010. szeptember 26. vasárnap

    Szia!
    1. babát várom, 20. hetet kezdem. A gentekiai UH-n múlt héten észlelték, hogy a belső méhszájam 5 mm-re nyitott, amit az orvos is megerősített. Szeretném kérdezni, hogy ez mennyire számít vészesnek? Elegendő-e a napközbeni 50% pihenés, élhető-e házas élet emellett? Nagyon aggódom, nehogy koraszülés legyen, ennek mekkora az esélye?
    Köszönöm a választ.

    Válasz: Ha a belső méhszáj nyitott a 20. héten, akkor teljes pihenésre van szükség (fekvés), mert a függőleges testhelyzetben a gravitáció a méhet lefelé húzza és ez méhszáj teljes kinyílásához vezethet. Házaséletet lehet élni, amíg a méhszáj zárt.

  • Titanilla

    2010. szeptember 24. péntek

    szia Ági!

    én annyit olvasgatom itt a kismamákat mit irnak nagyon szeretem ezt az oldalt.köszönöm a hétröl hétre emailokat!a 19hetes uh.on harántfekvésü volt a bébym szülésig mekkora az esélye h fejvégü lesz?most 28hetes vagyok.

    Válasz: Nagy az esélye, mert a legtöbb baba a 19. héten még harántfekvésű vagy farfekvésű és a 3. harmadban szoktak megfordulni (néha már előtte)

  • Moncsika

    2010. szeptember 24. péntek

    Kedves Ági!

    Én arra lennék kíváncsi,hogy nekem a cx:1,5-1,1, hátul ez mit jelent,mert ez nem 4jegyű
    31. hetes ikerterhes vagyok.
    Köszönöm!

    Válasz: Ez az 1500-1100 közötti értéknek felel meg, azaz a külső méhszáj fél ujjnyira nyitva van, de még nem teljesen nyitott

  • Nagy Krisztina

    2010. szeptember 23. csütörtök

    Szia Ági,30hetes terhes vagyok.Mostanában fura érzéseim vannak a a hüvelyemben,nyilalások,és tegnap pl.: a far csontom begörcsölt vagyis azon a tájékon.Megijedtem!Mi lehet ez?

    Válasz: Nem kell megijedni, a baba elnyomja az idegeket, azért érzed.

  • kriszta

    2010. szeptember 23. csütörtök

    Kedves Ági!

    31 hetes kismama vagyok, mostanában sokat görcsölgetek, és az utóbbi vizsgálaton kiderült, hogy rövig a méhnyakam (26 mm). A méhszájam hál’isten zárt, de a baba az orvos szerint lejjebb került a kelleténél.

    VAn okom aggódni az esetleges koraszülés miatt?
    (úgy tudom a méhnyak akkor rövidül, ha a szülés megindul)

    KÖszönöm válaszod,
    Kriszta

    Válasz: A méhnyak rövidülését a baba és a méh nagy súlya is okozhatja. Ameddig nem nyílik a méhszáj, addig nincs ok az aggodalomra.

  • Vica

    2010. szeptember 20. hétfő

    Üdvözlöm!
    Köszönöm a gyors választ!Még egy olyan kérdésem lenne mit jelent a leleten az a rövidítés: F.3/k,ami 5nap múlva már F.2/k volt.Erre mondta azt a védőnőm hogy rövidül a méhnyak?de még csak 24 hetes leszek!ez nagyon nagy gond lehet?szedem a Magnerotot de a hasam ugyanolyan kemény:(Az orvos egy hónap múlva rendelt vissza addig nem lehet semmi baj?első babát várom és nagyon félek:(

  • Bognárné

    2010. szeptember 19. vasárnap

    Szia!

    Én egy 40. héten túl lévő kismama vagyok. Ma a magzatvízvizsgálatokor a dokim c 1111-et állapított meg, és felpuhult méhszájat. 2 napja barnás, kissé véres nyálka távozott tőlem, azóta erősödő hüvelyváladékom van. Ezek jelentenek már valami?

    Válasz: Igen, a nyákdugó távozása után általában 1 héten belül be szokott indulni a szülés.

  • Tündérke

    2010. szeptember 18. szombat

    Sziasztok!
    17 hetes kismama vagyok,a második gyermekemet várom 35 évesen.Tegnap voltam orvosnál és a leletre azt írta:Cg:1100 nyíló méhszáj!Magnesii citrici-t és Halidort írt.Talált még némi fertőzést is,amit külön kezelt.
    Eléggé megíjesztett.Mit kell tennem?Mi várható?Komoly a baj?
    Köszönöm


    Válasz:
    Nem kell aggódnod. Sajnos a 17. héten a nyíló méhszáj nem jó jel, pihenj sokat fekvő helyzetben és szedd a magnéziumot, ezzel megelőzhető a koraszülés.

  • Vica

    2010. szeptember 14. kedd

    Üdvözlöm!23 hetes terhess vagyok első baba!5napja voltam a nőgyógyászomnál aki Magnerotot írt fel mert enyhén keménynek érezte a hasam és pihenést javasolt!A méhszáj érték C:3000.Tegnap voltam a védőnőnél aki nagyon megijesztett.Megtapogatta a pocakom és azt mondta ez nagyon kemény.Figyeljek oda mert elhalhat a babám vagy elvetélek!Azt olvastam a méhösszehúzódások azok ritkábban jelentkeznek,nekem állandóan kemény ha állok!Ez nagyon nagy gond lehet Ön szerint?Nagyon félek nem szeretném elveszíteni a babám!Nem lehet hogy attól kemény a pocakom mert nő a baba?Válaszát előre is köszönöm!!!

    Válasz: Kicsit túlzónak érzem a védőnő szavait. A méhszáj értéked normális, a kemény pocak önmagában nem probléma. Magnéziumot érdemes szedni, mert az izomlazító, de aggodalomra semmi ok.

  • Szilvi

    2010. szeptember 08. szerda

    Kedves Ági!

    24. hetemet töltöttem be, a harmadik gyermekemet várom, külföldön terhesgondoznak, szülni sem Mo.-on fogok.
    A mai Uh-on az orvos – ugyan nem a cervix kifejezést használta – azonban németül beszélt a „méhnyak”-ról, tehát nem a méhszájról (mutatta is nekem a képernyőn) és azt mondta és írta a leletre, hogy 2,5cm hosszú és nyitva van. Sosem találkoztam a „méhnyak kinyílása” kifejezéssel, fenti írásodban is csak a méhszáj nyitottságáról írsz, a méhnyak (cervix) megrövidülni szokott.
    10 nap múlvára hívott vissza, hüvelyi Uh-ra.

    Kérdésem, mit jelent ez a kinyitódott méhnyak, mire kell figyelnem, milyen következményei lehetnek? Hogyan alakulhat a házasélet, és csinálhatok-e kismamatornát?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Szerintem arra gondolhatott, hogy a méhnyak megrövidült és a külső méhszáj kinyílt. Ebben az esetben ugyanúgy élheted az életed, mint eddig.

  • Melinda

    2010. szeptember 05. vasárnap

    Agnes Koszonom valaszat,de akkor a terhesseg soran milyen elvaltozas van a mehszajban?

    Válasz: A terhesség előrehaladtával lehet elváltozás benne, rövidül a méhnyak, kinyílik a méhszáj stb. de a koraterhességben még nincs semmi változás.

  • Zsuzsa

    2010. szeptember 01. szerda

    Kedves Ági!

    C1100 külső nyitott méhszájam van. A férjem most fog hazajönni külföldről.
    Majd négy hónap óta nem láttuk egymást.
    Ilyen mértékű nyitott méhszájnál kockázatos a házasélet, mert semmiképpen nem akarjuk veszélyeztetni a kisbabát?

    Előre is köszönöm szépen válaszát.

    Válasz: Ez attól is függ, hányadik héten vagy. Ha ez az első terhességed és még nem vagy 36 hetes, akkor az együttlét beindíthatja a szülést a termelődő oxitocin miatt. Második terhességnél azonban gyakran hamarabb nyílik a külső méhszáj, de azért még lehet házaséletet élni.