Nem lesz baja a babának? (10 tévhit)

A terhességgel együttjár az aggódás, ez teljesen természetes, sokan viszont mesteri szintre fejlesztik ebbéli képességeiket és már-már képesek minden fiziológiai jelről azt gondolni, hogy ettől valami baja lesz a babának. Nézzük végig, mi minden miatt szoktak az anyukák feleslegesen aggódni!

Nem lesz baja a babának? (10 tévhit)Elöljáróban elmondanám, hogy manapság a rohanó, elfoglalt életünk miatt nem igazán szoktunk magunkra, a belső történéseinkre figyelni. A legtöbb nőnek fogalma sincs róla, hogyan alakul a ciklusa, mikor mit érezhet, ezért szokott gyakran már a fogamzás, a peteérés megfigyelése is gondokba ütközni, nem is szólva arról, amikor azt kellene megállapítanod, hogy vajon most teherbe estél-e vagy sem. Egész egyszerűen nem tudunk befelé figyelni, és amikor ezt elkezdjük, akkor minden jelenség, amit magunkon tapasztalunk furcsának tűnik.

Abban a pillanatban azonban, hogy rájössz, egy baba lakik a pocakodban, elkezdesz befelé figyelni és mivel egy csomó új tünetet tapasztalsz magadon, aggódni kezdesz a baba miatt. Ehhez hozzájárul a látszólagos információbőség is: rengeteg mindent hallasz a terhességről, a kockázatokról és veszélyekről, viszont azt sosem teszik hozzá, hogy pontosan mitől kell tartanod, milyen jelekre kell figyelned és hogy egyébként a legtöbb rendellenességnek és problémának igen kicsi a valószínűsége.

Következzenek hát a félelmek és a hozzájuk kapcsolódó tévhitek:

1. tévhit „Keményedik a pocakom”
Gyakori probléma, hogy az anyuka hall a pocakkeményedésről és azt hiszi, hogy amikor kemény a pocakja, akkor az már gond. Az a helyzet, hogy a baba növekedésével párhuzamosan egyre gyakrabban keményedik meg ideig-óráig a pocak, ezt egész egyszerűen a baba mozgása okozza. A valódi pocakkeményedés tulajdonképpen már igazi méhösszehúzódás (ezért kell rá figyelni) és inkább a derekadban érzed, mint a pocakodon. Ha ilyen derékfájós, erőteljes keményedésből érzel sokat a 2. harmadban, akkor azt mindenképpen említsd meg az orvosodnak.

2. tévhit „Antibiotikumot szedtem”
Az első 6 hétben a babának nem árt semmilyen gyógyszer, ezután pedig minden egyes gyógyszer bevételét meg kell beszélned az orvosoddal. Több olyan betegség van, amit antibiotikummal kell gyógyítani a terhesség alatt is, ilyen esetben azonban a gyógyszer ártalmatlan és nem okoz kárt a babának, amennyiben az orvos utasításait betartod. Sokkal nagyobb kárt okozhat maga a betegség, ha nem kezeled ki.

3. tévhit „Folyásom van”
A terhesség alatt nagyon gyakori az erőteljes folyás, emiatt nem kell aggódnod. A második harmad végefelé, de legkésőbb a harmadik harmadban nagyon erőteljes, színtelen vagy fehér folyás jelentkezhet, ez is normális. Ha a folyás, sárga vagy barna és szaga van, akkor érdemes orvoshoz fordulnod (de kárt ez sem okozhat a babában, ameddig zárt a méhszáj)

4. tévhit „Nincsenek tüneteim”
Az első harmadban sok anyuka megijed, akinek egyáltalán nincsenek a „nagykönyvben” megírt tünetei, vagy elkezdenek alábbhagyni a koraterhességi erőteljes tünetek. Emiatt azonban nem kell aggódni. A 10. hét táján, de legkésőbb a 14. héttel teljesen elmúlnak a koraterhességre jellemző kellemetlenségek és jópár hétig szinte egyáltalán nincs tünete a terhességnek, mert a pocak még nem nő olyan erőteljesen, a baba még nem mozog, ez azonban így van rendjén.

5. tévhit „Furcsa fájdalmaim vannak”
Ahogy a baba nő a pocakban és a hormonháztartás is átalakul különféle szokatlan fájdalmakat tapasztalhatsz magadon, emiatt azonban nem szabad megijedni. Az első harmadban például hetekig menstruációhoz hasonló (kicsit enyhébb) alhasi fájdalmaid lehetnek. A 2. harmadban a baba növekedésével párhuzamosan hol itt, hol ott érezhetsz alhasi fájdalmakat, derékfájást, a 3. harmad jellegzetes fájdalmai pedig: a hólyagon csücsül a baba, a derekad fáj (a pocak mérete miatt), a szeméremcsontod tájékán fáj.

6. tévhit „Nem szabad mozogni az első harmadban”
Ha korábban sportoltál, akkor nyugodtan sportolhatsz az első harmadban is. Ha korábban nem sportoltál, akkor az első harmadban csak kevésbé megterhelő mozgásformákat érdemes végezni (pl. séta, úszás) – ezek az állandó émelygésre is jó hatással lehetnek. A mozgást csak annak kell teljesen abbahagynia, akinek az orvos ezt kifejezetten megtiltotta.

7. tévhit „Jaj, beteg lettem”
Semmi gond. Egy influenza vagy megfázás még nem tesz kárt a babában. Ami veszélyes, az a magas láz, amit hűtőfürdővel vagy gyógyszeresen érdemes lenyomni.

8. tévhit „Megrövidült a méhnyak”
A legtöbb nőnél a 2. harmad végefelé már előfordul, hogy megrövidül a méhnyak (2000 vagy 2100 értéket írnak a kiskönyvbe). Ez egyáltalán nem jelent problémát, ettől még nem fog korábban születni a baba, általában csak a baba nagy súlya okozza, ezért nincs szükség arra, hogy emiatt egész nap feküdnöd kelljen. A probléma az, ha a méhszáj teljesen kinyílik (tehát a leleten 3111, 2111 vagy 1111 szerepel), ilyenkor valóban fekvésre van szükség.

9. tévhit „Nem lett jó az AFP”
Az AFP magas vagy éppen alacsony értéke önmagában nem jelent semmit. Ez a lelet önmagában nem diagnózis értékű, hanem csak utalHAT egyes rendellenességek meglétére. Ha az AFP értéke nem az ideális értékek között alakul, akkor további vizsgálatokra van szükség és ezek alapján mondják ki a rendellenesség valószínűségét az orvosok. Az AFP értéke 0,7 és 2,5 MOM között normális.

10. tévhit „Furcsán mozog a baba”
A baba mozgásában lehetnek változások. Kezdetben csak apró simogatásokat érezhetsz, utána erőteljesebb gyors mozgásokat, a 3. harmad vége felé haladva pedig egyre inkább csak helyezkedik a baba. Az utolsó 8 hétben érdemes figyelned a baba mozgását és feltétlenül orvoshoz fordulnod, amennyiben 24 órán belül nem érzel mozgást vagy csak nagyon enyhe mozgást érzel. A magzatmozgást úgy tudod megfigyelni, hogy lefekszel az oldaladra (vagy a hátadra, mert ettől általában élénk mozgásba kezdenek a babák) és 1 órán keresztül számlálod a mozgásokat. Ha nincs mozgás, akkor sem kell még aggódni, lehet, hogy éppen csak alszik a baba, 1-2 óra múlva próbálkozz megint. Ha viszont 24 órán belül sem sikerül mozgásra bírni a babát, akkor fordulj haladéktalanul orvoshoz.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

560 Comments

  • BB

    Reply Reply 2015. november 12. csütörtök

    Aggódó mamaként írok Önnek. A terhesség 35. hetében van a lányom, s az miatt aggódom, hogy nagyon keveset mozog a pici baba a pocijában. Általában csak reggel és este érzi az anyuka a mozgást. Nem merem már kérdezgetni őt, mivel nem szeretném feleslegesen megijeszteni azzal, hogy valami gond lehet a babával. Kérem nyugtasson meg! Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. november 13. péntek

      Ebben a terhességi korban a baba már nagyon nagy, ezért nincs akkora helye mozogni. Ha minden nap érzi, hogy mozog, nincs miért aggódni.

  • Andika

    Reply Reply 2015. október 21. szerda

    Sziasztok
    8 hetes terhes vagyok nagyon aggódom mert elmultak a tüneteim egy hete még hánytam fel se tudtam kelni az ágyból most meg már semmi tünetem nincs baj lehet a bavával ?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. október 23. péntek

      Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy bármi baj lenne a babával, az erős koraterhességi tünetek egy idő után elmúlnak. Ha vérzést, erős folyást vagy fájdalmat észlelsz, fordulj orvoshoz!

      • Glász Barbara

        Reply Reply 2016. október 17. hétfő

        Szép Napot! Aggódom nagyon. Kétszer dysmaturitást állapítottak meg. 36 hetes vagyok a baba súlya pici 2030 gramm. egyszer azt mondják egy héttel van elmaradva másodjára meg egy hónapos elmaradást mondtak. Rettenetesen félek.

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2016. október 24. hétfő

          Egy kicsit tényleg kisebb a súlya a terhességi korhoz képest. Ilyenkor meg szokták nézni, megfelelő-e még a lepény, ellátja-e még a babát és ha problémát tapasztalnak megindítják a szülést. Ne aggódj, ha szükséges lépni, meg fogják tenni az orvosok, de fontos az is tudni, hogy az újszülöttek eltérő súllyal születnek, ez alkati kérdés is lehet, önmagában nem jelent semmi bajt.

  • Anikó

    Reply Reply 2015. október 08. csütörtök

    Sziasztok!25.hétben járok de nagyon aggódom.Az első terheléses cukor vizsgálat eredménye magas lett 9,2.Majd most újra ismételték óránként mérték a reggeli első teljesen jó lett 4,8 aztán amikor megittam a cukros vizet akkor felment 11-re rá egy órára lement 9-re és a végén a 4.vérvételnél vissza ment 4,3-ra.Kell kérném időpontot diabetikushoz.Próbálom addig tartani a diétát de majd a doki megmondja pontosan mit ehetek.Félek nagyon hogy baja lesz a babámnak.Lehet ettől baja?Mert ijesztegetnek már nagyon rossz dolgokkal is☹ Köszönöm előre is a választ!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. október 10. szombat

      A nagy cukoringadozás valóban nem jó a babának, de ha betartod a diétát, akkor egyenletes lesz a vércukorszinted és nem lesz semmi baj.

  • Tari Renáta

    Reply Reply 2015. október 03. szombat

    Sziasztok! Ha minden igaz terhes vagyok,mert csináltam terhességi tesztet,az igaz,hogy halványan de 2 csík jelent meg! Az lenne a kérdésem,hogy ha tényleg terhes vagyok akkor lehet valami baja a babának ha pszichiátriai gyógyszerekkel dolgozom? Gyógyszeres nővér vagyok! Előre is köszönöm a választ! Üdv

    • Gabi

      Reply Reply 2015. október 09. péntek

      Ezek a gyógyszerek csak szájon át hatnak! Maximum még fokozottabban kell figyelni, hogy gyógyszer osztás után alapos kézmosás következik.

  • lilla

    Reply Reply 2015. augusztus 29. szombat

    Terhességi magas vérnyomásról szeretnék kérdezni. A védőnőnél ált. 139/87-es vérnyomást mérnek a védőnő szerint ez már kóros. Itthon magamnak 115/65 és 134/80 közötti értékeket mérek. A 24 órás vérnyomásmérő éjjel 105/55 napközben pedig átl. 128/80 de mért 115/65-151/90 között sok értéket. Szükséges lesz erre vérnyomáscsökkentőt szednem? Aggódom a baba miatt, betöltött 21 hetes. Köszönöm előre is a választ!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. augusztus 29. szombat

      Egy mérés soha nem mérés, ilyenkor először azt szokták kérni, hogy minden nap 3x mérd meg és írd az értékeket. A magas vérnyomás egyébként önmagában nem gond, viszont ha mellette fehérje is van az vizeletben és hirtelen vizesedni kezd a láb, az a terhességi toxikózis tünete, ezért mérik a vérnyomást rendszeresen a várandósoknál.

  • Timi

    Reply Reply 2015. július 15. szerda

    Kedves Ágnes és Gabi!

    33 éves, 10 hetes kismama vagyok, első kisbabámat várom. Több nőgyógyászati probléma miatt úgy tudtam, hogy csak nagyon kis eséllyel eshetek teherbe, így hatalmas volt az öröm, amikor megtudtam, megfogant a már régóta várt kisbabám! Sajnos 18 éves korom óta vissza-visszatérő szorongástól és pánikbetegségtől szenvedek, ami talán most a terhességgel felerősödött, s mivel semmilyen gyógyszert nem szeretnék bevenni, ez eléggé megnehezíti ezt az amúgy gyönyörű időszakot.
    Nemrég kaptam kézbe a TORCH vizsgálatok eredményét és szerencsére most minden rendben van, de kiderült, hogy CMV ellen nincs védettségem. Persze utánaolvastam és megtudtam, hogy terhesség alatt az egyik legveszélyesebb vírusról van szó, ami a leggyakrabban okozhat magzati rendellenességeket. Egészségügyben dolgozom, beteg emberek között. Jelenleg itthon vagyok terhességi vészes hányás miatt, de visszavárnak a munkahelyemre. Emiatt most nagyon megijedtem, legszívesebben nem mennék vissza, de akkor félő, hogy elveszítem az állásomat (ősszel lejár a kinevezésem).
    Azt szeretném Tőletek megkérdezni, hogy mit tanácsoltok? Mennyire gyakori, hogy egy kismamának nincs védettsége CMV ellen?- most úgy érzem, én vagyok az egyetlen a Földön. Mivel szorongok, tudom, hogy sokkal könnyebben kapok el mindenféle betegséget és ez az én esetemben egy ördögi kör. Mit javasoltok, mivel tudnám erősíteni az immunrendszerem? Én csak C-vitamint mertem eddig szedni, de abból sem tudom, mennyi a maximum, amit még bevehetek a várandósság alatt.

    Válaszotok előre is hálásan köszönöm!
    Timi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. július 26. vasárnap

      Ez elég gyakori probléma, nem kell miatta aggódnod. Leggyakrabban azok kapják el, akiknek van már egy-két kisgyerekük otthon, mert a kicsik a homokozóban könnyen összeszedik a vírust. De tényleg ritka dologról van szó, kicsi az esélye, hogy találkozz vele.

      • Timi

        Reply Reply 2015. július 26. vasárnap

        Kedves Ágnes!

        Nagyon köszönöm megnyugtató válaszod!!!
        Még egy gyors kérdésem lenne, ha nem gond: a biztonság kedvéért szednék C-vitamint, abból mennyit szabad maximum szedni?

        Nagyon szuper az oldalad, minden héten alig várom a hírleveletek, hogy hol tart az én Csöppségem a fejlődésben. Köszönöm!

        Timi

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2015. július 27. hétfő

          Lehet szedni C-vitamint, de csak napi 100mg ajánlott.

  • Bora

    Reply Reply 2015. július 04. szombat

    Kedves Doktornő!
    3-4 hetes terhes vagyok, ma szex közben hátulról próbálkoztunk, ami fájdalommal járt, mintha szétfeszülne a méhem. Aztán persze abbahagytuk, más pozícióban nem érzek ilyet. Ugye ez nem okozhatott vetélést vagy bajt a babánál?
    Nagyon köszönöm válaszát!
    Tisztelettel!
    Bora

    • Gabi

      Reply Reply 2015. július 07. kedd

      Nem. Ki kell tapasztalni, hogy terhesség során mi hogy kényelmes. Ha valami nem megy, nem szabad erőltetni, így nem lesz gond.

  • Niki

    Reply Reply 2015. június 23. kedd

    Szia Ági! 11 hetes kismama vagyok. Múlt héten 2 alkalommal is éreztem közepesen erős alhasi görcsöket, mindkétszer hasmenésem is volt. kb 10 perc múlva elmúlt, nem vérzetem, de azóta olyan furcsa érzésem van. Érzem, hogy van hasam, talán ez a legjobb kifejezés, bár elég hülyén hangzik. Ha tüsszentek a derekam is fáj. A dokim a magnézium szedését javasolta. Van szerinted okom aggodalomra? Nagyon félek 🙁

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. június 28. vasárnap

      Nem kell aggódnod, ezek a tünetek normálisak a koraterhesség során. Szedd a magnéziumot, pihenj, ha úgy érzed fáradt vagy, de nem kell semmit tenned, ha egyébként nincs erős görcs és vérzés.

  • Anett

    Reply Reply 2015. június 17. szerda

    Kedves Ágnes!

    Meg szeretném kérdezni, hogy a születendő kisbabánknál jók-e a következő uh értékek,mert azt mondták hogy a fejecskéje nagy?Befolyásol ez valamit?
    32. hét
    bpd: 86,4 mm(34+6)
    HC: 307,9mm (34+3)
    AC: 259,2 mm(30+1 nap)
    FL: 61,6mm(32, hét)
    1770 gramm

    Nagyon köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. június 28. vasárnap

      Ezek tökéletes eredmények, ebben a terhességi korban már 2 hét eltérés normálisnak számít, hiszen a babák nem azonos méretekkel születnek.

  • Mariann

    Reply Reply 2015. június 04. csütörtök

    Az lenne a kérdésem hogy ma vagyok 27 hetes terhes és aggodom mert tegnap voltam uh és II. fokban érett a placenta. Ki lehet huzni még így? Vagy kora szülés lész? ezek az uh adatok megfelelnek26+6 napos terhességnek AC: 212 HC:239 FL:49mm . Ndekem eddig mindig kisebb 1-2 héttel a baba haskörfogata. pici lesz a babám? Várom mielöbbi válaszát! Előre is köszönöom szépen!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. június 14. vasárnap

      A 27. héten teljesen normális a 2. fokban érett placenta, nincs miért aggódnod. A baba méretei ilyenkor már 1-2 héttel eltérhetnek a terhességi kor szerintitől, mert a fogantatás időpontja sem biztos és nem minden baba születik azonos mérettel.

  • Mariann

    Reply Reply 2015. június 04. csütörtök

    Az lenne a kérdésem hogy ma vagyok 27 hetes terhes és aggodom mert tegnap voltam uh és II. fokban érett a placenta. Ki lehet huzni még így? Vagy kora szülés lesz?

  • Szabó Tünde

    Reply Reply 2015. május 25. hétfő

    Kedves Ági!

    Szeretnék kérdezni tőled. Nagyon aggódom mert a hétvégén az egyik rokonommal megszerettük volna nézni a baba szívhangját, vettem kéztől egy szívhanghallgatót és elvileg már lehet hallani a 12. héttől , én most 17. hetes 2 napos vagyok. Nem találtuk meg, de engem inkább az aggaszt hogy nagyon rányomta a hasamra és fájt még utána is, nem fog meglátszani a babámon semmi vagy nem lesz tőle semmi baja?
    Előre is köszönöm válaszod!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. május 26. kedd

      Gyakorlatlan kézzel nem olyan könnyű megkeresni a baba szívhangját, valószínűleg ezért nem sikerült. Attól nem lesz a babának baja, ha megnyomódott kicsit a hasad.

      • Szabó Tünde

        Reply Reply 2015. május 26. kedd

        Ok. Köszönöm szépen válaszod!

  • Ildi

    Reply Reply 2015. május 23. szombat

    Üdv. Azt szeretnèm kèrdezni,hogy 17hetes terhes vagyok,ès a kisbabàm nagyon lent van,lent hordom.Azt szeretnèm tudni,hogy mit szabad ijenkor csinàlni ès mi az ami àrtana a babànak?Mert hallodtam,hogy ijen esetben nem szabad gugulni,sokat àlni…. Ès szabad e ijen esetben sexuàlis èletet èlni? Elöre is köszönöm vàlaszàt.
    Üdv

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. május 26. kedd

      Ameddig a méhszáj zárt mindent lehet csinálni: állni, guggolni, szexulális életet élni stb. Az, hogy lejjebb van a hasad, szimplán alkati kérdés.

  • Anikó

    Reply Reply 2015. május 16. szombat

    Üdv.Május 9.-én kellett volna menstruálnom.Szerencsére nem jött meg.1,5 éve szeretnénk babát.Csináltam 4tesztet mindegyik pozitiv lett.Tegnapi már teljesen erős 2csikos.Tegnap az orvos uh-on nem látott még semmit.Ez baj vagy még túl korai és azért nem látja?Természetes ha enyhén görcsöl a hasam és néha szúr egy kicsit?Átlátszó néha fehéres folyás is van az baj?Első baba és még nagyon tapasztalatlan vagyok.Köszönöm előre is.

    • Gabi

      Reply Reply 2015. május 18. hétfő

      Ez mind normális! A következő ultrahangon már biztosan látszani fog a baba.

  • Zita

    Reply Reply 2015. május 11. hétfő

    Kedves Ági! 21 hetes terhes vagyok és kezdek aggódni mert én semmi magzat mozgást nem érzek.A védőnők azt mondták már kellene.Nem tudom hogy mikor lehet ez baj? Válaszát köszönöm.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. május 13. szerda

      Azt, hogy mennyire érzed a baba mozgását a hasfal vastagsága határozza meg. Ha egyébként minden leleted rendben van, nincs különösebb jelentősége annak, hogy még nem érzed a baba mozgását.

  • Reni

    Reply Reply 2015. május 07. csütörtök

    Jó napot kívánok Ági!
    Első kisbabánkat várjuk,ezért még elég tapasztalatlanok vagyunk. Két napja hol halványabb, hol erősebb rózsaszín folyásom van. Nem fáj semmim, nem görcsölök minden jó ezen kívűl. Aggódom. Olvastam a neten, hogy sex után is lehet, de már két napja?! Lesz baja a babámnak? Ja és még csak 6 hetes terhes vagyok! Köszönöm válaszát!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. május 10. vasárnap

      Ilyen korai terhességnél ez még előfordulhat. Ha nem múlik, vagy erősödik, fordulj az orvosodhoz!

  • Angelika

    Reply Reply 2015. május 06. szerda

    Üdvözlöm!
    Olyan kérdésem lenne, hogy mióta elkezdett nőni a pocakom annyira elkezdett fájni a derekam, hogy az hihetetlen. 18hetes uh-n farfekvésben volt, semmi problémánk nem volt manóval. Alacsony rizikójú terhes is vagyok, de attól félek hogy valami baja lehet; vagy egyszer összeesek mert volt rá példa hogy anyukáméktól jöttünk haza és útközben 10perces séta és vagy 5x meg kellett állnunk párommal mert kicsuklott a térdem. És ez a derék fájás eddig minden napos volt délelőtt délben este… de most 29 hetesek vagyunk és csak ha leülök vagy háttal lefekszem nem tudok felkelni annyira fáj hogy sírva fakadok… párom olyankor próbál felhúzni az ágyról de nem nagy sikerrel. Ezt megtudnák mondani mitől van? Nőgyógyásznak nem mondtam csak védőnőnek ő azt mondta vegyek be több magnéziumot az segíthet. De nem segít, semmi…
    Remélem semmi baja nem lesz manónak vagy ez nincs kihatással rá ugye?
    De nagyon aktív a kisasszony. Főleg a bordámat szereti rugdosni vagy piszkálni meg lenn a hasam alját.

    Válaszát előre is köszönöm!!!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. május 10. vasárnap

      A babára ez nincs kihatással, de a nőgyógyászodnak mindenképpen említsd meg.

  • Zsófi

    Reply Reply 2015. május 06. szerda

    Kedves Ági!
    7hetes várandós vagyok, sajnos PCOS. mind a kettő petefészkemben ciszták vannak,nagy öröm és meglepetés volt, hogy mégis lehet baba és sikerült, és mostanában sokat fáj alul a hasam, de nem tudom eldönteni, hogy a petefészkem szúr vagy a terhességgel van valami baj:( hétfőn voltam orvosnál mondta, hogy a baba szépen fejlődik jó helyen van nincs vele probléma, mégis ez a fájás szurkálás zavar, mert hiába pihenek le nem akar elmúlani.
    Valamit lehet e rá inni teát esetleg h ezek elmúljanak?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. május 10. vasárnap

      Ez a koraterhességben normális, erős mentruációs fájdalom, szúrkálás egyaránt lehet. Ha csak fáj, nem gond. Ha barnás, rózsaszínes folyást vagy vérzést tapasztalsz, fordulj mielőbb orvoshoz!

  • Kingus23

    Reply Reply 2015. április 20. hétfő

    Üdvözlöm, 19 hetes terhes vagyok, első perctől nagyon jól viselem a terhességet, sem hányinger, sem hányás, émelygés, vagy bármilyen negativ tünet nem volt eddig, csupán vérnyomás problémáim vannak és ezért néha fejfájással küzdök. Az orvosom elevit pluszot irt fel, én azonban egyáltalán nem vagyok „gyógyszerpárti”, próbálok egészségesen étkezni, mivel vidéken élek, többnyire az általunk előállított táplálékot eszem (kb.90%.ban). A labor eredményeim is jók voltak…Ön szerint is érdemes lenne szednem a terhesvitamint? A másik kérdésem az, hogy kb. 18 hetesen kezdett el mozogni a picur,azóta minden nap érzem többször is, sőt ha éjszaka fölébredek, Ő is fölébred és mozgolódik…Lehet valami baj, ha túl sokat mozog? Vagy ez igy van rendjén? Válaszát előre is nagyon köszönöm, tisztelettel, Kinga

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. május 10. vasárnap

      Ami fontos a vitaminok között és nehéz természetes táplálékkal megfelelően pótolni, az a vas és a kalcium. A babának sok kalciumra van szüksége és, ha nincs elég a táplálékodban, akkor a szervezetedből veszi el, ennek folyományai a csontritkulás és a romló fogak, ezért ezt érdemes mesterséges forrásból is pótolni. A vasra pedig szintén szüksége van a fejlődéshez és a magzati vasraktárait is innen tölti fel, ezt különösen az utolsó terhességi harmadban érdemes pótolni. Nem baj, ha sokat mozog, most még kicsi, van helye úszkálni 🙂

  • Izabella

    Reply Reply 2015. április 17. péntek

    Üdvözlöm!
    31 hetes kismama vagyok és a körzeti orvosom az utolsó vizsgálaton azt mondta, hogy vékonyodott a méhnyak (a kiskönyvbe írt érték 1000) és most feküdnöm kell! Azt szeretném kérdezni, hogy lehet e valami baja a picinek ha néha egy kis házi munkát végzek?Előfordulhat e,hogyha nem tartom be a pihenést a kisbabám koraszülött lesz?
    Válaszukat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. április 22. szerda

      A megrövidült méhnyak ebben a terhességi korban már normális és gyakran alkati okai is vannak. Mivel a méhszáj nincs nyitva, kevés házimunkát végezhetsz, ettől nem lesz baja a babának.

  • Veronika

    Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

    Kedves Ági!

    Egy olyan kérdéssel fordulok Hozzád,hogy most vagyok 14 hetes terhes (2.Baba). A 7.héten 3napot voltam kórházban barnás folyás miatt,amire nospat írtak fel! A kórházban azt mondták,hogy a méhem nagyobb és gyorsabban nő,ezért a külső falon pattognak el a hajszálerek. Eddig minden rendben is volt,viszont 03.27-én és ma is,03.29-én ismét ilyen barnás folyásom volt. Én értem,hogy mitől van,de meddig lehet még ilyen folyásom? És idegileg eléggé megvisel,hogy most megint van! Az orvosok szerint minden rendben van a Babával,de akkor sem megnyugtató ez a dolog!

    Válaszod és segítséged előre is nagyon köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

      Aki hajlamosabb rá, annál akár a 20. hétig lehetnek ilyen folyások vagy még tovább is. Ilyenkor azért, ha nem csak egyszeri eset, hanem pár napon belül többször van, érdemes orvoshoz fordulni.

  • Timea

    Reply Reply 2015. március 25. szerda

    Kedves Ági!
    Jelenleg 17 hetes kismama vagyok, és ma éreztem először olyan apró izomrángáshoz hasonló dolgot a pocakomban, amiről úgy gondolom, hogy ez a baba mozgása lehetett. Korábban is volt már hasonló érzésem de jóval gyengébb volt, nem voltam biztos hogy a babát érzem. Az lenne a kérdésem, hogy így kezdetben milyen gyakoriak az érezhető momozgások? Minden nap kell érezni, vagy több napos szünetekkel? Köszönöm válaszodat!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. május 13. szerda

      Ebben a terhességi korban még bármi lehet. Az is lehet, hogy csak néhány naponta érzed és az is, hogy már nagyon intenzív. Még kicsi a baba, ezért nincs igazán jelentősége.

  • Nikoletta

    Reply Reply 2015. március 17. kedd

    Jó napot! 35hetes terhes vagyok,egy pár napja arra lettem figyelmes,hogy felül a hasam néha „remeg”,olyan mintha buborékok lennének ott. Ez jelent valami próblémát,vagy csak az én gyomrom korog? Illetve ha mozog a baba akkor alul beleszúr a hólyagom körül,ez mit jelent? a 32.héttől járok ctv-re minden rendben van,méh összehúzodásaim sincsennek,de aggódok. Válaszát előre is köszönöm

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. március 23. hétfő

      Mivel már nagy a baba, ezért még az apróbb mozgásait sokkal erőteljesebben érezheted. A hasadban felül is érezheted őt, a hólyagra gyakorolt erős nyomás pedig teljesen normális így a várandósság végefelé, mert a baba már egészen lent van, közel a hólyaghoz.

  • Ildi

    Reply Reply 2015. március 13. péntek

    Üdvözlöm! 7hetes terhes vagyok, ès a kisebb kislànyom erősen megnyomta a könyökèvel jobb oldalt a hasam. Baj lehet e a babàmnak, meg e fog rajta valami làtszodni. Nagyon aggodom. Elöre is köszönöm a vàlaszàt.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. március 14. szombat

      Ennyitől semmi baja nem lesz a magzatnak, nem kell aggódnod. Ő legalább 7-8 centi mélyen van odabent.

  • balogh edina

    Reply Reply 2015. február 25. szerda

    hello nekem ojan kerdesem lenne.. hogy en most vagyok 9 hetes es ojat erzek mar egy hete tobb hogy alhasamban ojan mint ha ide oda jarkalna valami egyszer ojan mint ha fell puffadna de nem az egesz hasam csak egy hejen de nagyon ojan mint ha mozognak de nem faj semi es eszt szeretnem hogy mi ez mert en mar nagyon fellek hogy mi lehet ez ja es most fell vagyok fazva gyogyszer szedem .. valaszat koszonom elore is ..

    • Gabi

      Reply Reply 2015. március 02. hétfő

      Terhesség során sok dolog változik odabent. Még a beleink is kicsit máshogy működnek. És mivel nagyon a babára koncentrálunk, egy kis puffadást vagy bélmozgást is gyakran egész máshogy érzünk. Az orvos ha tudott a terhességről, olyan gyógyszert kellett hogy adjon, amit terhesség során is biztonsággal lehet alkalmazni. Ebből nem lehet gond!

  • Babybooo

    Reply Reply 2015. február 25. szerda

    Kedves Agi,
    kisfiam 9,5 honapos es (elnezest a kifejezesert) mindent „megtöm”…Felall kapaszkodva a porszivora es elkezdi lökdösni az also feltajaval..Ilyet meg kisfiutol nem lattunk..Soha nem latott Sem a tv-ben,sem tölünk hasonlot…Az interneten pedig semmi erre utalot vagy hasonlo helyzetet nem talaltam..Tudnal valamit mondani,hogy ez miert lehet?Aggodni nem aggodunk,rafogjuk,hogy mar most egy igazi pasi,de azert jo lenne tudni,hogy esetleg miert csinalhatja….Mar elöre latom,hogy ha jön az ovis korszak,kapom a meghivot az ovonöktöl,hogy ezt honnan tanulhatta…. :O 🙂 Köszönöm a valaszt.Üdvözlettel

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. február 27. péntek

      Játszik, nem kell emiatt aggódni, kinövi majd.

    • Zsuzsa

      Reply Reply 2015. február 27. péntek

      Kedves Ági,
      sajnos most újabb gondok akadtak. 24. hétben vagyok, és a szeméremcsontomban érzett nyomás miatt tegnap elmentünk a sürgősségire, kiderült méhösszehúzódásaim vannak. 6 órán át vizsgáltak. A méhnyak ezalatt sem nem rövidült, méhszáj nincs nyitva, odabent minden rendben. Azt mondták, hogy a vizeletfertőzésem okozza, erre kaptam antibiotikumot. Ha a keményedéseket az antibiotikum beszedése után, vagyis 5 nap múlva is érzem, vissza kell mennem. Nem túl koraiak még ezek az összehúzódások, bármi is okozza? Ha esetleg nem múlnak el az antibiotikumos kezelés hatására, mitől lehetnek? Mi segíthet ilyen esetben? Nagyon aggódom, hisz még olyan pici a baba, még nagyon sokat kellene bent lennie. A keményedés ma alább hagyott, de furcsa egy-egy rövid lüktetést érzek, mintha apró rúgások lennének, elég gyakoriak ma, hol a hasamban, hol a hüvelyemben. Ezt a picur okozhatja?
      Nagyon köszönöm.

  • Szimonetta

    Reply Reply 2015. február 06. péntek

    Jó Reggelt!
    Nekem olyan kérdésem lenne,hogy 24 hetes terhes vagyok és a párom éjjel nem erősen de hasba rúgott álmába..Lehet ettől valami baja a picinek? Mozogni ugyan úgy mozog a pocakba.
    Köszönöm válaszát.

    • Gabi

      Reply Reply 2015. február 09. hétfő

      Ha ugyan úgy mozog, nem lesz gond! Védve van odabent! Védi a hasfalad és a magzatvíz is.

  • Bertus

    Reply Reply 2015. január 26. hétfő

    Jó reggelt!Még orvosnál nem voltam,de van 2db pozitív tesztem,és a hasam időnkét feszül,és szúrkál,ez normális?

    • Gabi

      Reply Reply 2015. január 27. kedd

      Igen. Ha csak enyhe a szúrás, nem erős fájdalom, akkor nem jelent gondot.

  • Zsanett87

    Reply Reply 2015. január 24. szombat

    Üdvözletem!

    Egy éve volt egy 8 hetes miss ab. Most január 16-án kellett volna megjönnie,de nem jött meg. Január 12-én látott orvos aki azt mondta,hogy van egy 1,7 mm-es felritkulás a méhemben de én biztos,hogy nem vagyok terhes. Mutattam neki a teszteket, amire azt felelte,hogy az nem pozitív. Persze,hogy nem jött meg.Megvettem a clear blue digitális terhes tesztet, ami január 20-án pozitív lett és 2-3 hetet jelzett ki. Azóta konzultáltam egy másik orvossal aki mondta,hogy rakjak fel 10 napig 3X1 ultragestant és utánna menjek el hozzá, akkor már látni fog valamit. Utolsó menszeszem dec. 20-án volt. Férjemmel dec 25, dec 29 és jan. 2-án próbálkoztunk. A menszeszem mindig úgy jön meg,hogy előtte barnás folyásom van. Sajnos most is így történt január 11-én elkezdtem enyhén barnázni de nagyon enyhén. Épp ezért mentem január 12-én orvoshoz,mivel már előtte csináltam egy tesztet ami jelezte,hogy pozitív. Erre mondta a doki,hogy ez biztos megfog jönni. Pár napig barnáztam kb 5 napig. Azóta az sincs. Egy valami problémám van, hogy úgy érzem a hüvelyem bal oldalt belül és kívül is olyan mintha görcsölne,vagyis a szeméremcsontom fájna, de inkább csak kellemetlen érzés. Feszítő érzés.Sokszor úgy veszem észre,hogy amikor az ultragestant felhelyezem utánna jelentkezik. Zvaar,hogy ha a fehérnemű is hozzá ér. kb 4 napja tart. hol elmlik,hol előjön. Kérdésem lenne,hogy lehet csak az izmok teszik ezt,hogy nő a méh vagy z ultRAGESTAN VAGY LEHET,HOGY VALAMI BAJ VAN? Se az alhasam sem a derekam nem fáj. Annyi,hogy pár napja mióta szedem a terhesvitamint zuborog a gyomrom és hígabb a a széklet. Ső úgy érzem azóta az aranyarem is fáj. Válaszát köszönöm

    • Gabi

      Reply Reply 2015. január 27. kedd

      Pozitív teszt ritkán téved. Lehetséges, hogy terhesség során a vérbőség miatt érzékenyebbé vált hüvelyt irritálja a gyógyszer. Esetleg a betegtájékoztatóban nem írnak ilyen mellékhatásról? Én felhívnám az orvost, aki felírta, hogy mit gondol erről.

  • K.Tímea

    Reply Reply 2015. január 21. szerda

    Szervusztok!

    Babát tervezünk a párommal, már van 2 gyönyörű kisfiunk. Sajnos 1,5 éve próbálkozunk, de még mindíg nem sikerült, 3 vetélésen vagyok túl. A legutolsó szeptemberben volt. Valószínű azért vetéltem el ennyiszer, mert az előző 2 vetélést nem tisztították ki műtéttel. Szóval most kezdtünk újra próbálkozni, de pont aznap amikor a pozitív lett az ovu.tesztem belázasodtam. Gyógyszerrel lenyomtam, de sajnos azóta is beteg vagyok. Félek, hogy ez a betegség árthat a fogamzásnak. Most augmentint szedek és próbálok bízni, hogy nem lesz még egy vetélésem. Örülnék ha megírnátok a véleményetek ezzel kapcsolatban, mert szét aggódom magam. 🙁
    Üdv, Timi

    • Gabi

      Reply Reply 2015. január 27. kedd

      Valószínűleg nem is sikerül a terhesség ilyen állapotban. Viszont ha sikerül, akkor ennek a láznak és a bevett lázcsillapítónak nem lenne befolyása a későbbiekre.

  • niki

    Reply Reply 2014. december 04. csütörtök

    15hetes terhes vagyok de nem erzem magam terhesnek a hasam mintha osszeesett volna.a cicim sem faj mar ugy .eddig fajt a hasam most mar nem .csak nyilalo erzes van jobb vagy bal oldlat.felek nincs -e baj.Koszonom

    • Gabi

      Reply Reply 2014. december 05. péntek

      Ha nem jelentkezett vérzés, erős görcs, akkor jó eséllyel nincs gond. A terhesség nyugodt időszaka következik, amikor még nem nehéz a has, kényelmes a mozgás, és a kellemetlen kezdeti mellékhatások sem nehezítik meg a mindennapokat. De ha aggódsz, érdemes beszélni erről a nőgyógyásszal, védőnővel.

    • Viki

      Reply Reply 2015. január 16. péntek

      Kedves Ági!
      Én valószínűleg a paramamik táborát erősítem,mert amióta megtudtam ,hogy babám lesz azóta aggódom.Most töltöttem a 9.hetet voltam 2 Uhán a másodikon erős szívhangot állapított meg az orvosom,a baba pont akkora amekkorának a terhességem megfelel.Én mégsem tudok megnyugodni teljesen.Sosem voltak erős tüneteim de a 9.hétre minden tünetem megszűnt,nem hirtelen de szépen fokozatosan elmúlt minden.Egy kis cicifájás maradt és még pisilnem sem kell olyan sokat.Volt az esedékes mensesem napjáig 2-3napon keresztül barnázásom,ezt mondtam az orvosomnak MagneB6-ot és pihenést javasolt ez meg is történt azóta semmi problémám.Félek a következő uHától ami 3hét múlva lesz,a legnagyobb félelmem az ,hogy nem lesz szívhang.A kérdésem az lenne ,hogy normális az ,hogy minden tünetem elmúlt a 9.hétre illetve milyen sűrűn fordulhat elő az ,hogy nem fejlődik tovább a magzat?(kockázati tényezőt nem állapítottak meg nálam)
      Előre is nagyon köszönöm a választ
      Üdv
      Viktória

      • Gabi

        Reply Reply 2015. január 27. kedd

        Valóban előfordul, hogy nem fejlődik tovább a magzat, és semmi nem utal bajra, viszont ez azért nem túl gyakori. Sokkal nagyobb az esélye, hogy azon kevés szerencsések közé tartozol, akiknél hamar elmúlnak a kellemetlen tünetek. Próbáld élvezni a problémamentes terhességet! Remélem, a következő vizsgálaton mindent teljesen rendben találnak!

  • Krisztina

    Reply Reply 2014. december 01. hétfő

    Kedves Agi
    Okt 3an volt az utolso menstruaciom Nov 11en csinaltam tesztet es 1-2hetest mutatott 25en voltam orvosnal es azt mondta hogy nagyon pici a magzat menjek vissza ket het mulva . Kerdesem az lenne hogy az baj ha nem a koranak megfelelo a magzat lehet valami baja
    Valaszat koszonom

  • Hajni

    Reply Reply 2014. november 29. szombat

    Jó napot ! Most vagyok 6 hetes terhes a babámmal.Olyan problémám lenne,hogy albérletbe költöztünk a családommal,a szekrény mögött észrevettem a fűrészporos tapéta alatt kiüt valami fehér folt. Amikor szellőztetek akkor a hálószobámban olyan fura szúrós szag ,hypó szag csapja meg az orrom .Minél többet szellőztetek annál erősebb.Itt alszok ,elég sok időt töltök itt.Szellőztetni már nem merek.Estére olyan mintha valami marná a torkom.Félek ,nem tudom mi ez!Félek ,hogy valami baja lesz a babámnak 🙁

  • H.

    Reply Reply 2014. november 23. vasárnap

    Jó napot! Most derült ki hogy terhes vagyok .2 napja lett pozitív tesztem.Mikor menjek először dokihoz? A héten amikor zuhanyozáshoz készültem kicsit forróbb vizet engedtem és rá ment a hasamra.Remélem ,nem lesz semmi baja a babának, még nagyon pici:)

    • Gabi

      Reply Reply 2014. november 28. péntek

      Ebből nem lehet gond. A magzat a méhen belül védve van. Ha a víz hőmérséklete jól esett, akkor ebből a pici nem vett észre semmit.

  • Hajni

    Reply Reply 2014. november 01. szombat

    Kedves Ági!

    Érdeklődnék, hogy 22. hétben vagyok a méhnyak megrövidült 22 mm, zárt méhszáj, az orvos szerint otthon kell maradnom és teljes pihenés, mert vetélésnek nagy az esélye. A pihenésen kivül tudok még mást is tenni?
    Köszönöm

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 08. szombat

      Most egyelőre semmit. Pihenj, kíméld magad. Mivel a megrövidült méhnyak alkati dolog is lehet, ezért valószínűleg nem jelent ez semmi különösebb problémát.

  • Beáta

    Reply Reply 2014. október 30. csütörtök

    Szia! Nekem az lenne a kérdésem,hogy most vagyok a 14 hétbe…nem rég voltam ultra hangn és minden rendben van… Akérdésem az lenne mivel 86 kiló voltam és fogytam 6 kilót de eszek rendesen az nem baj a babának? És még egy apró kérdés attól függetlenül,hogy nemvagyok a legsoványabb érezni fogom az első mozgást…attól félek hogy nem fogom érezni! Első baba! Köszönö aválaszt! 🙂

    • Gabi

      Reply Reply 2014. november 05. szerda

      A terhesség korai (hányingeres) időszakában gyakran előfordul a fogyás. Ha eleve volt súlyfelesleg, ez nem gond, de direkt fogyókúrázni, éhezni semmiképp nem szabad. Az első magzatmozgások még kézzel nem biztos, hogy érezhetők, de belülről érezni fogod.

  • Alexa

    Reply Reply 2014. október 10. péntek

    En 7hetes terhes vagyok,es azt szeretném kérdezdni hogy utazhatok-e repülővel? Külfoldön élek es jo lenne kicsit hazamenni a csaladomhoz!

    • Gabi

      Reply Reply 2014. október 15. szerda

      A terhesség korai szakaszában, ha nincs semmi olyan probléma, ami ezt kizárná, még szabad repülni. A vége felé csak az orvos engedélyével.

  • Évi

    Reply Reply 2014. szeptember 11. csütörtök

    Szia! Az én problémám a méhnyakrövidülés. 30 fhetes terhes vagyok, és most derült ki hogy a cx: 1000. Be kellett feküdnöm a klinikára, kapok 2×1 mg magnéziumot meg 2×1 szeduxet. Napi kb 20 órát fekszek. Minden más eredményem ( uh, ctg áramlás, méhlepény) rendben van. Azt szeretném kérdezni hogy mmekkora az esélye hogy legalább a 36. hétig kihúzzuk? Van esetleg más is amit tehetek, hogy ne legyen koraszülött? 2.terhességem, de az elsövel is hamarabb kexdtem rövidülni, csak vele a 36. héten volt ez az êrték.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. szeptember 16. kedd

      Ez lehet alkati kérdés is, de pont most van olyan kismamám, aki a 27. héten feküdt bent egy hétig 1 ujjra nyitott méhszájjal, majd hazaengedték és már 1 héttel túlhordta a babát. Szóval tartsd be az orvos utasításait és még jó eséllyel a kiírás napja után is húzhatod.

  • Bianka

    Reply Reply 2014. augusztus 17. vasárnap

    Udvozlom
    21hetes vagyok. A babam napok ota nagyon aktiv!
    Ma viszont nem annyira es mostmar 2oraja nem csinalt semmit. Fekszem,ittam,ettem csokit varom,hogy mozduljon de semmi!
    Menjek korhazba!?

    • Gabi

      Reply Reply 2014. augusztus 19. kedd

      Remélhetőleg azóta megnyugodott! A babának is vannak aktívabb és nyugodtabb időszakai, ha 2 órán keresztül nem mocorog, az még nem jelent feltétlenül rosszat, valószínűleg csak alszik.

  • Bea

    Reply Reply 2014. augusztus 15. péntek

    Kedves Ági!

    Nekem olyan problémám lenne, hogy röntgen osztalyon dolgozom és most derült ki, hogy kisbabám lesz! Sajnos dózis mérőt még nem kaptam és 2 hete én készítem a betegekről a röntgen felvételeket!
    Kérdésem, hogy a szórt sugárzás mennyire árthat a magzatnak?
    Köszönöm válaszát!

    Bea

    • Gabi

      Reply Reply 2014. augusztus 19. kedd

      Ez az eset eléggé speciális. Mindenképp a nőgyógyásszal kellene megbeszélni, hogy okozhatott-e gondot a szórt sugárzás, és mit javasol a továbbiakra.

  • Szilvi

    Reply Reply 2014. augusztus 13. szerda

    Kedves Ági!17 hetes terhes vagyok,a méhlepény a mellső falon tapad,picit rálóg a méhszájra. 2 napja a hasam jobb alsó részén enyhe „fájdalmat” feszítést érzek.Ez lehet nagyobb baj? Remélem nem válik le lepény…. ?:( A babám mozgását érzem. Köszönöm válaszod! Szép napot!

    • Gabi

      Reply Reply 2014. augusztus 24. vasárnap

      Önmagában az, hogy hol tapad a lepény, nem befolyásolja annak az esélyét, hogy esetleg leválna. Ha esetleg jelentkezik ilyen fájdalom, érdemes beszélni erről az orvossal.

  • Hajni

    Reply Reply 2014. augusztus 12. kedd

    Jó napot!
    Nekem olyan kérdésem lenne,hogy hat hete volt az utolsó menstruációm ,azóta nem jött meg.Clostilbegytet szedtem ,hogy sikerüljön teherbe esnem.Ciklusom azóta beállt 41 napra. Nagyon szeretnénk babát.Hétfőn csináltam tesztet és negatív lett .A hasam görcsölgetett ,mintha meg akarna jönni ,de semmi.Megkívánok ételeket,hányingerem van,de lehet hogy már beképzelem magamnak.2 hét mulva kaptam időpontot a dokinál.Lehet ,hogy terhes vagyok?Tegnap nagyon beütöttem a hasam ,és azóta olyan furcsa égető érzést érzek a hasamba alul.Ha mégis terhes lennék,ez árthat a picinek??

    • Gabi

      Reply Reply 2014. augusztus 13. szerda

      Ha továbbra is késik a menzesz, érdemes néhány nap elteltével megismételni a tesztet, lehetséges, hogy csak korai volt az előző. A hasi ütés legrosszabb esetben vetélést is okozhat, ha továbbra is fennáll a terhesség, a későbbiekben emiatt nem lesz gond.

  • Andrea

    Reply Reply 2014. július 09. szerda

    Kedves Vida Ágnes:Elnézést hogy itt kérdezek, de nem találtam más lehetőséget, Most derült ki végre biztosan ismét kisbabám lesz!! immár 4 hetes, Másfél éves kislányom mostanában leginkább karomba szeret közlekedni, igy kényelmesebb persze Neki, Szivmelengetőbb Nekem! de most a Legkisebb CSemetét féltem az emelgetéstől, nem várhatom el örömhir miatt másfélévesem elfogadja innentől legalább még 8 hétig belássa inkább sétálgasson, nem is menne 😀 de félelmem egyre nő hogy esetleg rizikót vállalok az emelésével (12kg) . NOs mit tanácsol, vagy legfőképp a kérdésem valóban veszélyes-e a Pocaklakóra ha Tesóját naponta többször is emelem??? köszönöm válaszát Andrea

    • Andrea

      Reply Reply 2014. július 11. péntek

      Közben olvastam az oldalon tüzetesebben, és a hozzászólások között találtam korábbi az enyémhez hasonló kérdést,és egyben a választ is. Köszönettel Andrea

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. július 16. szerda

      Nem veszélyes. A szervezeted már hozzászokott ahhoz, hogy emelgeted őt, felveszed, viszed, ezt nyugodtan megteheted most is. Nyilván arra figyelj, hogy ne terheld a derekadat az emelgetéssel, de ez is inkább a derekad épségének megőrzése miatt fontos, mint a magzat miatt.

      • Andrea

        Reply Reply 2014. július 17. csütörtök

        Nagyon köszönöm válaszát!!!

  • Zsófia

    Reply Reply 2014. június 15. vasárnap

    17hetes vagyok, ez az első babànk. Keményedik már alul a pocakom de szinte egyentalàn nem látszik rajtam és nem érzem hogy mozog e. Aggodok hogy minden rendben van e. 🙁
    A màsodik ultra hang és azAFP eredmények előtt vagyok, igy nemtudom hogy vajon minden rendben van e.

    • Gabi

      Reply Reply 2014. június 23. hétfő

      Első babánál viszonylag később látszódik a has kívülállók számára. Ez teljesen normális. Az első magzatmozgásokat pedig kb. a 19-20. héten lehet először egyértelműen érezni. Ezek miatt tehát kár lenne aggódni! Csak pozitívan!

  • Móni

    Reply Reply 2014. június 05. csütörtök

    Kedves Ági! A 7. hétben vagyok. Épp tegnap állapították meg hivatalosan is, hogy jön a baba. Ma a kerékpárom küllői közé akadt a táskám és a jobb oldalamra estem, elég nagyot. Nagyon megijedtem. Csak zúzódásaim vannak és egy nyílt sebem az egyik ujjamon. Történhet valami a babával? Nem véreztem, nem fáj a hasam, inkább lelkileg ütött ki a dolog. Utoljára 12 éve estem el biciklivel és pont az előző terhességem alatt, de akkor a hóba és nem lett semmi gond. Nagyon aggódom. Válaszodat előre is köszömöm. Móni

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. június 14. szombat

      Ne aggódj! A kisebb balesetek semmilyen problémát nem szoktak okozni ilyen korai terhességben még, de azért óvatosan a kerékpározással várandósan, mert más az ember egyensúlyérzéke ilyenkor, könnyebb elesni.

  • Borbás Júlia

    Reply Reply 2014. június 03. kedd

    Szia,
    Most vagyok 18+4 napos kismama. Pénteken éreztem először mozgást. Szombaton és vasárnap is egyértelműen éreztem a mozgást, de ma nem, vagy csak alig-alig. Ez normális most még? Első kisbabánk lesz, nincs nagyon tapasztalatom. Tegnap védőnő hallgatott szívhangot, minden rendben volt!
    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. június 14. szombat

      Ilyen korai terhességben ez még normális.

  • Dia

    Reply Reply 2014. május 30. péntek

    Sziasztok.Én egy 26hetes terhes vagyok.És a gyermekem már a 18-19.-hétben mozgott jól érezhetően.Az a kérdésem lenne ,hogy most a napokban nagyon lusta és este éppen ,hogy csak megmozdul ez baj lehet? Az orvosom azt mondta ,hogy csak lusta de én meg vagyok nagyon ilyedve. Mit tehetnék ellene ,hogy rendszeresen mozogjon mint eddig? Előre is Köszönöm.

  • bianka

    Reply Reply 2014. május 29. csütörtök

    sziasztok! blanca vagyok 24 hetes az afp nem volt jó már a magzatvíz levétel is meg volt nem találtak semmi bajt de én így is aggódom!
    ” vajon miért nem volt jó”????várom a választ köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. június 01. vasárnap

      Nincs miért aggódnod, ha a magzatvízvétel eredménye jó lett.

  • barbybaba

    Reply Reply 2014. május 29. csütörtök

    Kedves Ági’ kisfiam 4 hónapos, terhességem alatt nagyon jól éreztem magam semmi komplikáció nem volt, viszont nagy baba lett és a szülésem elhúzódott, a baba nem sirt fel, 7/8/1o es apgarral született. Azóta mindennapom egy aggodalom, mert félek, nehogy ennek következménye legyen. Gyönyörű szép baba, jól fejlődik, mosolyog 4 hetes kora óta,figyel, követ a lakásban a szemével bárhova megyek, ha ruhát veszek ki a szekrényből, játszik a kezeivel, összekulcsolja, megofogja a játékokat, habár hamar megunja, a zörgőt zörgeti, s mindent töm a szájába. A mozgása viszont aggaszt. 2 hónaposan elvittem neurológushoz, s akkor álmosan nem emelte meg a fejét hason és mikor ülő helyzetben húzta akkor sem, azt mondta hipoton, gyógytornát javasolt. Elmentünk a gyógytornászhoz, aki felmérte, s a 7 reakcióból, 3at nem csinált a korának megfelelően. Azt mondta 1,5 hónap gyógytorna, de a férjem nem hisz az ijesmibe, s nem engedte, hogy vigyem azt mondta behozza a lemaradást. Most 4 hónapos, hason 2-3 percig emeli a fejét szépen, ha ölömbe tartom arccal kifelé s utána leteszem az ágyra, felhuzza magát, most már a kezembe is kapaszkodik s úgy felül, de persze nem ültettem. OLdalról visszafordul a hátára és a hasára, de még mást nem csinál. szerinted nagyon le van maradva??? a másik kérdésem, hogy nagyon jól hall, mert ha valami csak megzörren megriad, felébred, de viszont ha nem lát, s úgy szólok neki nem fordul oda. de ha elbujok az ágy mellé, s a zörgőt rázzom, akkor keresi a hangforrást s odafordul. Mit tanácsolsz? válaszosat előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. június 01. vasárnap

      Egyáltalán nincs lemaradva, 4 hónaposan nagyjából ezeket kell tudnia egy babának. Ha hangforrásra odafordul, az jó, a hangodra azért nem fordul oda, mert az természetes neki, hogy mindig körülötte van 🙂

  • Anita

    Reply Reply 2014. május 28. szerda

    Kedves Ági!

    Megnyugtatásként szeretnék megint hozzád fordulni hiszen,már kérdeztem tőled! 🙂 Az lenne a kérdésem hogy mikortól látszik jobban a pocak, én most 17+3 hetes vagyok 95kg vagyis sajna nem a legsoványabb de alkatilag sem tudnék 50kg lenni,és elég kicsi a hasam és semmit sem híztam még eddig,amiért rámszólt a védőnői,pedig eszek ami jól esik,de inkább s gyümölcsöket kívánom,nem koplalok!Ettől fejlődik jól a babóm?Mozogni már néha érzem,de aggódok nehogy ne fejlődjön a korának megfelelően..
    Virtuális támogatásod előre is köszönöm!
    Anita

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. május 28. szerda

      Ne aggódj, nem lesz baja. Aki eleve nagyobb súllyal indul neki, annál előfordul, hogy szinte egyáltalán nem hízik a várandósság alatt, de ha nem koplalsz, nem lesz semmi baja a babádnak.

Leave A Response

* Denotes Required Field