Mikor múlik már el?

A terhességi tünetek nem múlnak el a szülés után azonnal (bár reménykedünk benne :)), hanem még hónapokig megmaradhatnak. De meddig normális, és mikor kell orvoshoz fordulni?

 Mikor múlik már el?A terhesség utolsó heteit számos kellemetlen tünet nehezíti meg, és többnyire abban reménykedünk, hogy ezek a szülés után nyomtalanul elmúlnak. Sajnos azonban a szülés utáni napon azt kell tapasztalnod, hogy egy részük még mindig megvan és még hetek-hónapok múltán sem akar elmúlni.

A szervezet a szülés utáni 6 hétben nagyjából visszarendeződik, a hormonok azonban még mindig egészen más “üzemmódban” működnek, mint a várandósság előtt, ezért aztán egyes tünetek csak fokozatosan múlnak el, illetve rendeződnek vissza.

A bőr változásai (zsírosabb vagy szárazabb lett, pattanásos lett vagy elmúltak a pattanások) például gyakran csak a szoptatás abbahagyása után állnak vissza “eredetibe”, azaz akár 1-2 év is eltelhet, mire elmúlnak.

A hajhullás nagyjából 2-3 hónappal a szülés után kezdődhet és akár 6 hónapig is eltarthat. Ha ennél tovább húzódik, akkor kell orvos segítségét kérni, egyébként teljesen normális a hajhullás (mivel a terhesség alatt kevesebb haj hullik ki, mint normálisan)

A derékfájás legalább fél-1 év mire teljesen megszűnik, de ha nagy súlyfelesleget szedtél fel, nagyon nagy volt a pocakod, akkor akár végleg érzékenyebb lehet a derekad az emelésre, hosszadalmas állásra, mint a szülés előtt.

Az aranyér is végleg megmaradhat, különösen ha a szülést követő időszakban is székrekedésed van, ezért érdemes odafigyelni a rostdús táplálkozásra és a legalább napi 2 literes vízfogyasztásra.

A kézzsibbadás mértéke fokozatosan csökkenhet, de akár 1-1,5 év is elmúlhat, mire teljesen megszűnik (ez is összefügg a hízás mértékével, ha sokat híztál lassabban múlik, illetve nyáron is lassabban múlik el).

A mellek mérete a szoptatás hónapjai alatt egyre csökken (ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevesebb tej van benne, hiszen a mellek egy része ilyenkor a hormonok jóvoltából nagyobb). Sajnos a szoptatás befejeztével eléri eredeti méretét, sőt még annál kisebb is lehet, mint volt és kevésbé feszesnek tűnhet.

Miért sír a baba? Megtanulhatsz-e az ő “nyelvén” beszélni, vagy várnod kell egymás teljes megértésére addig, amíg meg nem tanul beszélni? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

8 Comments

 • Beus

  2010. december 01. szerda

  31 hetes terhes vagyok.Napközben sokat fáj,görcsöl a hasam,és aranyérrel is küzdök ami nem akar múlni(véres-alvadt véres a székletem,hiába kezelem).Szóltam az orvosnak,de nem reagáltak rá.Mit tehetek,vagy ez normális aranyér tünet? köszönettel.

  • Vida Agi

   2010. december 08. szerda

   Igen, ez az aranyérrel együtt jár, Hemorid kenőcsöt használhatsz rá, valamint ne egyél fehér kenyeret, és egyél sok gyümölcsöt, zöldséget, rostos ételeket.

 • Kiss Noémi

  2010. október 25. hétfő

  És azt még elfelejtettem hogy az is normális-e hogy még mindig néha olyan érzésem van, mintha meg akarna jönni.
  Elnézést, ezt az előzőből kifelejtettem…:)!
  Nagyon köszönöm!
  noemi

  Válasz: Igen, ez teljesen normális koraterhességben.

 • Kiss Noémi

  2010. október 25. hétfő

  Kedves Ági!

  6 hetes terhes vagyok, és még mai napig is érzem hogy szúrkál a hasam, belehasít itt ott… kérdésem hogy ez normális-e ebben az időben?
  köszönöm válaszod!
  noemi

  Válasz: Igen, ez normális.

 • Szántó Mária

  2010. augusztus 28. szombat

  28 hetes terhes vagyok de még mindig hányok émelygek,és a sok hányástól már rettenetesen fáj a nyelőcsövem a torkom a gyomrom a mellkasom.Az orvosnak hiába mondom azt mondja egyek kekszet majd 1x elmúlik.hosszú hetek óta nem alszom és nagyon szenvedek,mit tehetnék,a tejet már liter számra iszom mert ez segít 1 kis ideig? köszönöm

  Válasz: Homeopátiás szerekkel tudsz segíteni ezen pl. Sepia 9CH napi 3×3 golyó. Ezenkívül segíthet a gyömbér is tea, keksz vagy akár üdítő formájában is.

 • Molnár nikoletta

  2010. május 17. hétfő

  Nekem olyan problémám lenne,hogy 6 hónapja szültem az első babámat,utána rendesen meg is jött,minden rendbe volt kb másfél hónappal ezelőttig,azóta viszont másfél-két hetes szünetekkel állandóan vérzek és olyan mintha még mindig tisztulnék(fura dolgok távoznak belőlem)!Normális ez vagy orvoshoz kell mennem vele?Lehet hogy a fogamzásgátló miatt van?előre is köszönöm válaszát!

  Válasz: Szerintem menj el vele orvoshoz, ugyanis a terhességből gyakran marad vissza ciszta, amit kezelni kell, ez okozhat ilyen vérzéseket.

 • Krisz

  2010. február 25. csütörtök

  Sziasztok!

  Nekem olyan problémám van, hogy kb. 3-4 hetes terhes lehetek (ma csináltam tesztet) és kb. másfél hete görcsöl a hasam, mintha meg akarna jönni. Még éjjel is felébredtem a fájdalom miatt. Ez normális? Egyébként a napokban kellett volna megjönnie, először, annak tudtam be ezt a fájdalmat. Lehet, hogy elfogok vetélni, azért van ez a nagy fájdalom??
  Előre is köszönöm!

  Válasz: Nem, ez teljesen normális dolog, hogy a menses kimaradásának időpontjában olyan érzésed van, mintha “meg akarna jönni”, ez a koraterhesség velejárója, a vetélésnek nincsenek ilyen előjelei.

 • lukacs edit

  2009. július 13. hétfő

  MENNYI IDÖSÖN TISZTUL KI A LATASA A CSECSEMÖNEK.KÖSZÖNÖM

  Válasz:
  1 hónaposan már jól lát.