Menstruáció terhesség alatt

Lehetséges a menstruáció terhesség alatt? Ha nagyon szeretnél babát, akkor minden menstruációnál ott motoszkál benned a kérdés, hogy vajon nem lehet-e, hogy a vérzés ellenére azért mégis ottvan a baba… Nos, az a helyzet, hogy valóban „megjöhet” a terhesség alatt is, de másként, mint ahogyan azt gondolnád.

Menstruáció terhesség alatt„Menstruáció” a terhesség alatt többféle okból léphet fel:

  • a fogantatás viszonylag későn történik, ezért a „szokásos” időpontban leválik egy kis darabon a méhnyálkahártya
  • a szervezet „emlékszik” rá, mikor kéne megjönnie, ezért a menses időpontjában a megszokott tünetek lépnek fel és minimális vérzés is jelentkezik
  • hormonális okokból lép fel vérzés, ami nem „igazi” menstruáció, és nem is teljesen abban az időpontban jelentkezik, hanem az első harmad folyamán bármikor

A terhesség alatt jelentkező „menstruáció” valójában nem igazi (kivéve az első esetet), és mindhárom típusnál a vérzés nem igazi élénkpiros vérzés, hanem inkább barnás, a mennyisége kevés, gyakran csak 1-2 csepp és csak néhány napig tart (vagy a hormonális ok esetén elhúzódhat akár hetekig is). Olyan eset is létezik, hogy valakinek még kétszer-háromszor „megjön” a terhesség első hónapjaiban, valamint azt a jelenséget is sok kismama tapasztalja, hogy az első néhány hónapban azokon a napokon, amikor „meg szokott jönni” jelentkeznek a menses előjelei, hasonlóan fájdogál a hasa, de végül természetesen nem jön meg, hiszen nem volt peteérés, és nem válik le a méhnyálkahártya.

Nagyon fontos, hogy a menstruáció a terhesség alatt nem normális dolog, ha barnázást (akár 1-2 cseppet is) vagy élénk vérzést tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz! A hormonális problémák ugyanis jól orvosolhatóak gyógyszerekkel, és élénk vérzés esetén is lehetséges még a segítség!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 837 Comments

  • Nikcsi

    2009. október 03. szombat

    Szia!

    Segítséget szeretnék kérni. Augusztus 28. napján volt utoljára menstruációm, azóta nem jött meg. A menstruáció elmaradásán kívül semmi terhességi tünetet nem érzek. Nincs mellfeszülésem, se hányingerem.
    Örülnék ha terhes lennék, de félek, hogy gond van. Az első terhességem elhalt. Tesztet még nem csináltam, de fogok. Az első terhességem során ilyenkor már rég fájt a mellem.Előfordul, hogy a terhesség többi tünete később kezdődik?

    Válasz:
    A terhesség két nőnél se egyforma, de egy nő két terhessége is lehet teljesen eltérő. Vannak olyan nők, akik a baba rúgása előtt semmilyen jelét nem érzik, hogy várandósak, más pedig végig rosszullétekkel küzd. A tünetek hiánya tehát nem jelenti azt, hogy biztosan nincs terhesség. A menzesz elmaradása is emellett szól. Mindenképpen érdemes lenne tesztelni ennyi késés után.

  • Péter

    2009. október 02. péntek

    Jó estét kívánok!

    Lenne egy kérdésem. Kb. 4 hete voltam együtt egy lánnyal, viszont nem volt orgazmusom. Nem védekeztünk. A lánynak a héten „megjött”, szóval akkor nem lehet terhes?!Vagy igen?

    Válasz: Ha nem jutott be spermium, akkor nem lehet terhes. Viszont orgazmus nélkül is van előváladék, és abban is lehet életképes spermium. Viszont ha rendesen megjött neki, akkor ne aggódjatok! De érdemes lenne minden alkalommal védekezni, hogy az ilyen aggodalmat elkerüljétek.

  • Klaudia

    2009. október 01. csütörtök

    Szia!

    A volt barátommal július végén lefeküdtünk, megszakítással védekeztünk. Utána augusztusban és szeptemberben is megjött, közepes erősségű volt és 4-5 napig tartott. Viszont alúl a hasamnál gyakran érzek lüktetést. Egyik ismerősöm mesélte, hogy neki is ilyen volt amikor teherbe esett. Mennyi az esély arra, hogy én is terhes vagyok?

    Várom a választ.
    Üdv.
    Klaudia

    Válasz: Megszakításos védekezésnél erre van kb. 5 % esély. De ha azóta már kétszer is a megszokott módon megjött, akkor elég kicsi az esély. Az egyetlen tüneted, az a bizonyos lüktetés nem feltétlen jelenti, hogy terhes vagy. De ha bizonytalan vagy, egy tesztet érdemes csinálni. Ha tényleg terhes lennél, már legalább 10 hetes lennél, és kicsi az esély, hogy ez minden jel nélkül eltelt volna.

  • Erzsi

    2009. szeptember 30. szerda

    Szia érdeklödnék hogy tudok a lehamarabb teherbe esni elre is köszönöm a választ

    Válasz: Figyelni kell a peteérést és akkor együttlenni, így a legvalószínűbb a siker. Létezik direkt erre a célra ovulációs teszt, ami megmondja, mikor kell együttlenni.

  • Erzsi

    2009. szeptember 30. szerda

    szia ! Én azért irok hogy több mint 3 hetet késet és meg jött egyik pillanatrol a másikra de ugy hogy barnás valami és most se mondanám rendes vérzésnek mondjuk én nem bánatam volna ha nem jönn meg mert szeretnék kisbabát és együtt voltam a férjemmel a mestruácio elsö két napban van esélyem rá hogy terhes legyek?

    Válasz: Ha a vérzés nem erősödik, nem vált élénk pirosba, és 3 napon belül elmúlik, akkor még lehetséges, hogy terhes vagy. Akkor érdemes lenne egy tesztet is csinálni.

  • Vivien

    2009. szeptember 29. kedd

    Ma a 4. napra végül is megjött,ahogy kellett volna.De nem olyan mint szokott.Halvány rózsaszínnek indul, de most barnás…és a hasam se fáj annyira. Ezt felfázás is okozhatja?(mert felfáztam pár napja)

    Válasz: A barnázás az alvadás miatt van, ezt nem a felfázás okozza.

  • Bella

    2009. szeptember 28. hétfő

    Sziasztok!Az lenne a kérdésem,hogy 2 hetet késett a menzeszem,ez alatt csináltam tesztet,ami negatív lett,tegnap reggel sajnos megjött a menzeszem,de még most is szédülök és hányingerem van.SZerintetek lehetek terhes?A választ előre is köszönöm!

    Válasz: 2 hét késés elég hosszú. Ha a mostani vérzés nem olyan, mint a megszokott, tehát enyhébb, nem élénk piros, inkább barnás, és 3 nap alatt elmúlik, akkor még szóba jöhet a terhesség. Viszont ha erős, akkor kicsi az esély.

  • Vivien

    2009. szeptember 27. vasárnap

    Fogamzásgátló tablettát szedtem.Nemrég abba hagytam,majd újra kezdtem.Most pénteken vettem be az első levél utolsó szemét. 1-2-3 napon belül kéne megjönnie.Ám péntek este együtt voltam a barátommal,úgy h ő el is ment bennem.Akkor még nem is sejtettem aminek másnap utána olvastam. Egy fórumon írták,hogy amikor a tablettát valaki elkezdi szedni akkor az a második ciklusig nem nyújt 100% védelmet és más fogamzásgátló módszert is kell mellette alkalmazni.Így is teherbe eshettem hogy a várható menstruáció előtt 1-2-3 nappal történt a dolog? Úgy értesültem h ilyenkor már nem termékenyíthető meg a petesejt. Előre is köszönöm a választ.

    Tisztelettel.

    Válasz: A tabletták általában 2 hét folyamatos szedés után már védenek a teherbeesés ellen. Nem 100, de kb. 98 %-ban. Megnyugtatásul érdemes alaposan átolvasni a gyógyszer betegtájékoztatóját, az mindig benne van, hogy mennyi ideig kell más módon is védekezni.

  • Detti

    2009. szeptember 26. szombat

    Szia!
    A férjemmel 3 hónapja nem védekezünk, a múlt hónapban a peteérés alatt is voltunk együtt. 28 napos ciklusom végén megjött, 3 napig tartott a menszim (1nap 1 betét), nagyon kevés volt- eddig irtó sok, és 5 napos. Lehet, hogy babánk lesz?

    Válasz: Lehetséges. A helyedben csinálnék egy tesztet. De ha véletlen negatív, akkor se kenődj el!

  • Babett

    2009. szeptember 25. péntek

    Bocs nem augusztus hanem szept 13-án voltunk együtt.

  • Babett

    2009. szeptember 25. péntek

    Szia!
    Augusztus 13-án voltam együtt a barátommal megszakítással védekeztünk. Szept. 21-én megjött két napig a normális módon volt a vérzés aztán a harmadik nap kimaradt aztán a negyedik nap volt egy kis vérzésem de csak inkább barnázás és nagyon gyenge. Azon a napon amikor kimaradt a vérzésem csináltam egy tesztet ami negatív lett. A kérdésem az hogy ennek ellenére lehetek-e terhes? Semmilyen egyéb tünetem nincs.

    Válasz: Az esély nem túl nagy, kb. 5%. De lehetséges, hogy a teszt csak azért mutatott negatív eredményt, mert még nem volt elég idős a terhesség. Szóval nem kizárt. De ha semmi jel nem utal rá, akkor szerintem nem kell aggódni.

  • dakota

    2009. szeptember 24. csütörtök

    Jó estét!
    A párommal Pharmatex hüvelytabival védekeztünk,el is ment bennem,viszont peteéréskor csak megszakítással a tabi nélkül.:S
    Ez volt 12-én és ma megjött a mensesem.
    Élénk piros színű,de közben van benne ilyen barnás is.Máskor sok szokott lennei az első 2 napban,most viszont annyira nem vészes,normális mennyiségű.
    Lehet,hogy terhes vagyok és nem ágyazódott be a baba?
    Nagyon köszönöm a válaszát!
    Tisztelettel:Andrea

    Válasz: Nem, mostanra be kellett volna ágyazódnia.

  • Timi

    2009. szeptember 24. csütörtök

    Szia! 3hetet késett a mensim a terhességi teszten halvány rózsaszín csík azt jelzi hogy terhes vagyok de a melleim viszont már 3hete duzzadtak és érzékenyek. De viszont nem mondanám hogy kevésbé vérzek mint szoktam .Szeretnénk babát csak az a kérdés hogy merjek e ilyen korai fázisba orvoshoz menni sokak véleménye hogy a vizsgálattól is elvetélhetek. Szerinted vérzés után csináljak még egy tesztet vagy menjek orvoshoz? Köszönöm a válaszod!

    Válasz: A terhesség alatti vérzés alapvetően nem természetes. Mivel akár vetélés is kezdődhet így, mégis érdemes orvoshoz fordulni. Ha megbízol az orvosodban, esetleg azt a félelmedet is megemlítheted neki, amit itt írtál, lehet, hogy először ultrahanggal fog megvizsgálni. De nem árt tisztázni, honnan és mi miatt vérzel.

  • Szofy

    2009. szeptember 23. szerda

    SZia!
    Egy héttel ezelőtt keddtől nem védekeztem a férjemmel.Azóta többször is voltunk együtt,és mindig bennem ment el.Majd ezen a héten megjött a menstruációm-rendesen nem barnás,csak második napra sokkal kevesebb lett mint szokott lenni.A hasam még mindig görcsöl pedig mindig csak menszesz előtt szokot.Hányingerem,megilyen tünetek nincsenek.
    Szerinted van esély rá hogy babát várokMSzeretnénk kis babát….:)
    köszi a választ-MI

    Válasz: Így, hogy megjött, az esély nem olyan nagy. És 1 héttel ezelőtt valószínűleg már túl is voltál a peteérésen, tehát nem a legideálisabb időpontban voltatok együtt. De ha most nem is jött össze, a jövő hónap még mindig esélyes, próbálkozzatok, amikor és ahányszor jól esik.

  • Kicsi

    2009. szeptember 22. kedd

    Szia! Nekem olyan gondom van hogy együtt voltam a barátommal a menzeszem végén. Védekeztünk de az ovszer elszakadt. . . először nem is gondoltam arra hogy terhes lennék, de az esemény után néhány napig barna folyásom volt, ez elmúlt, azóta fehér folyásom van. A múlthét második felétől elkezdtem hányingert érezni. (körübelűl kéthete tart ez az állapot) Vajon terhes vagyok?

    Válasz:
    Bár ilyenkor kicsi az esély, de a ciklus első napjaiban is teherbe lehet esni. A hányingered viszont mástól is lehet, ahogy a folyás is. Egy tesztet érdemes lenne csinálnod, kb. 12 nap után már elég nagy biztonsággal mutatják ki az eredményt.

  • Dia

    2009. szeptember 21. hétfő

    Szia. Ma napközben megjött, a 27. napra, tehát jókor. Viszont eddig mindig a 35. nap körül jött meg, igaz beteg is vagyok/voltam, gyógyszert szedek, ezért ez betudható annak gondolom. Viszont amin meglepődtem, hogy a vér hígabb mint szokott. 2 hete voltam együtt a barátommal, védekeztünk. Szóval terhesség nemhiszem hogy lenne, tünetet sem érzek.
    Szóval engem kicsit aggaszt hogy mitől lehet hígabb a vér, nem nagyon tlaáltam rá sehol választ. De én csak arra tippelek, hogy a gyógyszerek miatt lehet. (vashiányra szedek gyógyszert).
    Csak ki szerettem volna érni az Ön véleményét, és elnézést kérek, hogy lehet nem témába vágó a dolgom:)

    Válasz: Előfordulhat, hogy a gyógyszerszedéstől valamennyire megváltozik a menzesz lezajlása. Ha a vérzés mennyisége, időtartama és színe a megszokott, akkor nem kell terhesség miatt aggódni. Ha csak hígabb, de ugyanúgy piros, akkor nem valószínű, hogy bármi gond lenne.

  • éva

    2009. szeptember 20. vasárnap

    Helló!

    A barátommal 1 hónapja voltunk együtt, nem védekeztünk a ciklusom 5-6 napján voltam elment bennem.. ma megjött (mára is számítottam) de egyenlőre kevés és barnás.. terhes lehetek? tesztet nem csináltam

    Válasz:
    Ha a várt időben megjött, akkor még érdemes várni a teszteléssel, még erősödhet a vérzés, ami kizárja a terhességet. Ha azonban nem erősödik, és ez a barnás is elmúlik 3 nap alatt, akkor már lehet terhességre gyanakodni, tesztelni.

  • Scani27

    2009. szeptember 15. kedd

    Helló!

    Elvileg 30. napja van ma a menses-emnek, az elmúlt hónapokban 27.-29 nap között meg is jött rendesen. Most azonban, kb. ahogy a cikkben olvastam épp hogy pár csepp barna „vérzésem” van, a rendszeres, elviselhetetlen görcseim helyett meg alig valami alhasi, deréktáji merevség. Fogamzásgátlót kilencedik hónapja nem szedek. Hányinger, mellfeszülés nincs. Ennek ellenére reménykedhetem egy pozitív tesztben? (Talán babona, de eddig nem mertem megcsinálni…)

    A választ előre is köszönöm:)

    Válasz: Ha a barna folyás nem erősödik, nem vált rendes vérzésbe, és néhány nap alatt el is múlik, akkor már reménykedhetsz.

  • Emike24

    2009. szeptember 14. hétfő

    Szia!
    Lenne egy kérdésem ami nagyon „zaklat” pár napja…1éve vagyunk a kedvesemmel, soha semmi fogamzásgátlót nem szedtem, az 1év alatt „megszakításos” módszerrel védekeztünk. Most viszont nem tettük , 3-án és 5-én … most 13án jelentkezett a mensim ahogy szokott is időben… Azt szeretném kérdezni biztos lehetek abban hogy mivel megjött a mensim igy nincs baba?:(…Vagy első alkalomra megjöhet még normálisan? Ugyan olyan mennyiség van mint normálisan … Hát remélem van esély azért hogy jön a picike… Nagyon szeretném..
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Arra, hogy valaki az első éles hónapban azonnal terhes maradjon azért elég kicsi az esély. Ha mindkét fél teljesen egészséges, és pontosan a megfelelő időben vannak együtt, a teherbeesés esélye akkor is csak 20%. Ha babát szeretnétek, leginkább középidőben kell próbálkozni, tehát 13-ától számítva szeptember utolsó harmada a legideálisabb. Ezzel csak azt szeretném mondani, ne kenődj el, ha nem sikerül azonnal, csak próbálkozzatok amikor csak jól esik.

  • Zsófi

    2009. szeptember 10. csütörtök

    tiszteletem!
    kérdésem a következö: kb 1 hónapja voltam utoljára egy fiuval nem védekeztünk,csak megszakiitásossal, na most augusztus 31 én kellet volna megjönnie de a mai napig nem jött meg, hozzá teszem nállam sokszor van ilyen mert hormonzavarom van, sokszor kellet emiatt gyogyszereket szednem de azok csak kis idöre tettek rendbe. csináltam azota kb 3 tesztet mindegyik negativ lett.rosszul nem vagyok,meg semmi.
    terhes lehetek?
    nőgyogyászomhoz meg novemberre kaptam időpontot:S

    Válasz: Nem hinném, hogy terhes vagy, mert a teszt már kimutatta volna, de szerintem menj el mihamarabb a körzeti nőgyógyászhoz, és nézzék meg, mi lehet a gond, mert az elég kellemetlen, ha mégis terhes vagy és mire eljutsz orvoshoz, már 3 hónapos a terhesség.

  • julla

    2009. szeptember 09. szerda

    Még annyit hozzá fűznék, hogy jún. 12én voltam rákszűrésen ott minden ok volt.Se ciszta, se más.Köszi

  • julla

    2009. szeptember 09. szerda

    Szia.

    Én márci-ban hagytam abba a diane fogit.Rendszeresen megjött minden hónapban 32-34 napra, 3-4 napig tartott.Most utoljára júl 8án menstruáltam, azóta semmi, tegnap mikor már dokihoz mentem volna, megjött.Alig volt valami, pirosas vérzés.Szinte pár csepp.Csak napközben tartott, este és azóta semmi.A tesztek nem mutattak terhességet.Haspuffadás, alhasi feszülés, néha mellfeszülés tüneteim vannak.Mire vélhető ez így.Lehet ez terhesség vagy inkább a tabletta hormonhatása így fél év után jön ki?Köszi választ!

    Válasz: Fél év után biztos nem a tabletta az ok. Szerintem nézesd meg magad orvossal, mi okozhatja a rendellenes vérzést.

  • Evi

    2009. szeptember 09. szerda

    Üdw.
    Barátommal 2 nap alatt 4szer voltunk együtt.. Egyszersem védekeztünk 🙁 De mielött
    elment, mindig szolt és lepattantam :DDD 🙁
    Nem szedek semmiféle gyogyszert.. és nagyon megvagyok ilyedve :S
    Az esetre rá, három napra megjött a menszim, kb ekkorra is kellett volna..
    De most olyan furcsának találom mert kevés és olyan barnás”
    eddig még más jelet” nem vettem észre. kitudjamég..:/
    16 éves vagyok..:O
    segitsééég x__x mitcsináljak !?!?

    Válasz: Először is ha nem erősödik, nem vált rendes vérzésbe, akkor érdemes lenne tesztelned. Sajnos a megszakításos védekezés nem egy túl biztos módszer, mert elég könnyen bejuthat némi életképes spermium, főleg, ha az utolsó pillanatban szakítjátok meg. Remélhetőleg nem vagy terhes, de mindenképpen meg kellene valami hatékonyabb védekezési módot beszélnetek (és alkalmazni is). Fiataloknál legjobb megoldás az óvszer, de létezik még sok más módszer is.

  • Barcsik Viktória

    2009. szeptember 09. szerda

    szept. 02. helyett szept. 8-án jött meg a mensesem és sokkal kevesebb mint szokott lenni.
    02-a előtt feszült a mellem nagyon majd elmült, 8-án picit görcsölt a hasam és fájt a derekam és megjött. a terhességi teszt 07-én negatív lett.
    előző menses is csak 2 napig tartott de az intenzív vérzéssel.
    orvosommal telefonon beszéltünk, azt mondta nem kell bemennem vizsgálatra, ez normális. Most a peteérés időpontját 8-ától kell számolnom? vegyek ovulációs tesztet? Kisbabát szeretnénk. Ha ez a mensen is csak 1-2 napig tart az normális???
    Előre is köszönöm a segítséget

    Válasz: Nem tudom, mióta próbálkoztok, de ha nem régóta, akkor a számolgatásnak nem sok jelentőssége van, csak próbálkozzatok, amikor jól esik. Ha már régebb óta nem jön össze, akkor persze segíthet a jó időzítés is, az ovulációs tesztet is inkább akkor érdemes, ha régóta próbálkoztok. Ha az orvos azt mondja, biztos normális a 2 napos vérzés. Végül is ő a nőgyógyász.

  • Riana

    2009. szeptember 04. péntek

    Szeretném megkérdezni, hogy lehetek-e terhes, ha a mensim rendszeres, viszont 1-2 hónapja egyszerűen nem értem miért de puffadt a hasam, semmi sem használ, pedig vékony vagyok, nem tudom abbahagyni az evést sem, mert állandóan kívánom a kaját, a hasam pedi bal oldalt néhány naponként szúrkál ott lent.párommal megszakítással védekeztünk, vagy ha el is ment bennem rögtön vc-re mentem és kimostam.Nos?kicsit megijedtem.a tesztek negatívak.
    Üdv

    Válasz: Ha a tesztek is negatívak, és a vérzésed is a megszokott módon zajlik, akkor elég kicsi az esélye, hogy terhes légy. A nagyobb étvágyat és a hízást okozhatja esetleg másfajta hormonális zavar. Esetleg pajzsmirigy problémák. De a megszakításos módszer nem egy biztonságos változat. Ha egy spermium elérte a célját, akkor ott már nem sokat számít, hogy kimosod-e magad.

  • Ildi

    2009. szeptember 02. szerda

    Tiszteletem!

    Az lenne a kérdésem, hogy ha korábban volt petefészek cisztám és júliusban kimaradt a menstruációm a kettő összefügghet-e?
    A párommal mindig védekezünk (óvszerrel) és mostmár megjött. Csináltam tesztet és negatív lett.
    Van erre magyarázat?
    Köszönöm: Ildi

    Válasz: Az egy hónapnyi kimaradt vérzést okozhatja petefészek ciszta. A most soron következő oldal működött, ezért volt vérzés. A másik oldal meg a ciszta miatt nem működik megfelelően.

  • Manci

    2009. augusztus 31. hétfő

    szia! segitséget kérnék:
    fogamzásgátlót szedek évek óta (lindynette30). Augusztus 14én együtt voltunk a párommal, nem védekeztünk,csak amolyan „megszakitással”. Miután elfogyott a tabim 15én ,igy 19-20án megjött bár kicsit kevesebb volt mint szokott és 23án naggyából abba is maradt mivel aznap kezdtem el szedni a kövi levelet. Eddig nem is volt semmi baj,mignem ma (31.e) elkezdett belőlem ilyen barna vmi folni. délután sürübb volt estére higabb. Ez mitől van? Lehetek terhes? Tudom h minimális a valószinűsége főleg h a nőgyógyászom szerint fejletlen a méhem, de én azért megrémültem. (már van időpontom az orvoshoz de szeretnék megnyugodni-vagy nem) köszönöm előre is

    Válasz: Nem valószínű, hogy terhesség állna a háttérben. Persze, kizárni nem lehet, mert a tabletta is „csak” 98%-os védelmet nyújt a terhesség ellen. Gyógyszer mellett egyébként a megszakításnak nem sok jelentősége van. A barnázás lehet amiatt is, hogy a gyógyszer nem megfelelő, esetleg gyógyszerszünetet kellene tartani, vagy másik fajtát íratni. De ha terhességre gyanakszol, egy tesztet érdemes lenne csinálni.

  • elina

    2009. augusztus 31. hétfő

    köszönöm, hogy válaszolt. aug. 21-én írtam, hogy mennyire aggódom, hogy terhes vagyok-e. elmentem az orvoshoz, aki azt mondta badarság a feltételezésem, hiszen menstruáltam, így nem lehetek terhes. pénteken (13 napos), meg ma is csináltam tesztet, melyek töknegatívak lettek. az lenne a kérdésem, bár keveset konyítok a biológiához, hogy a menstruáció akkor következik be, amikor nem történt megtermékenyülés, nem? és kijön onnan a „cucc”. aztán majd jön a peteérés, tehát elvileg a menstruáció alatt és után nincs bennem pete, ami érett, meg talán előtte sem, hiszen akkor nem jött volna meg. már összeolvastam mindent az interneten és maximálisan hiszek önnek, hogy akármikor teherbe eshetek, akár most is várandós kismama lehetek, az ellentmondások ellenére is (menzesz, meg a negatív tesztek tömkelege…), de mi ennek a biológiai magyarázata? mi termékenyül meg bennem, akkor, amikor tulajdonképpen „kimenstruálom” magamból a dolgot? honnan kerül oda hirtelen egy érett pete? a spontán peteérésről is olvastam, persze… itt megjegyezném, hogy semmiféle orgazmusom nem volt, így amiatt biztos nem keletkezett semmi. másrészt, a sok olvasgatásnak köszönhetően (?), az összes létező terhességi tünetet produkálom, az összeset. kivéve a fémes szájízt, mert azt nem tudom, hogy milyen. ezek akkor most ön szerint valóban a terhességem jelei? ja, és mikor mondhatom el magamról, hogy tuti nem vagyok terhes? hiszen még, ha a következő hónapban, meg azután, meg azután is menstruálok az sem jelent semmit, hiszen az inteneten mindenre van egy ellenpélda, ami engem teljesen a padlóra küld. ha öt hónap múlva nem mozog a kisbaba akkor?
    köszönöm, és jó éjszakát.
    elina

    Válasz: Elina, egy kicsit túlbonyolítod a dolgot. A lányok eleve egy csomó petével magukban születnek, minden hónapban megérik egy, ha nem termékenyül meg, akkor menstruálsz.
    A terhességi tünetekkel ne foglalkozz, koraterhességben szinte nem is érezhetőek, de legalábbis nem tudod megkülönböztetni a menses előtt egyébként is jelentkező tünetektől vagy egy influenzától, ezért ez nem bizonyíték a terhességre.
    A terhesség fő gyanújele az elmaradt menses, a fő bizonyíték azonban 6 hetes terhesen a szívhang megléte, amit ultrhanggal állapítanak meg, addig csak gyanújelek vannak (pl. HCG a vizeletben)

  • Ammme

    2009. augusztus 30. vasárnap

    Fogamzasgatlot szedek, de az van rairva,h augusztusban lejar. Mar atmegyunk lassan szeptemberbe,de meg kb a felenel tartuok. Illetve szeretkeztem is azota,kerdesem az, hogy ved a gyogyszer vagy nem. A gyogyszertarba azt mondtak igen. S nogyogyasztol kaptam.
    koszonom

    Válasz: Új levéllel már ne kezdj, ha lejárt, de ez még valószínűleg hatásos.

  • dávid

    2009. augusztus 29. szombat

    Üdv, lehet én nem ide tartozom, de kérdésem lenne
    még júli. vége fele mentünk el a párommal balatonra üdülni, és hát ahogy kellet jól éreztük magunkat, persze volt hogy nem védekeztünk, és még azon a héten a páromnak megkellett hogy jöjjön, ez megis történt valamilyen szinten, mivel voltak görcsei, és vézett is, ha jól tudom első nap rendesen, sőt talán túlságosan is, az utána következő napokban (ha jól tudom 3 nap) nem vérzet aszt mondta barnás illetve hogyha letörli véres, azóta csak gumival csináltuk, és most kedden kellett volna neki megjönnie, azóta semmi aszt mondja hogy nem fáradt nincs hányingere, de ha jól számolom ez már 5 nap, esetleg aggódnunk kéne?

    megjegyezném, hogy neki általában rendszertelenül jön meg, vagy késik vagy nem vagy kicsit korábban jön meg, és ha jól tudom hormonzavarai is vannak – bár én ezt inkább azon veszem észre hogy egyes területeken eléggé szőrös

    Válasz: Előfordulhat, hogy már akkor teherbe esett, de ezt így nehéz egyértelműen megmondani. Az, hogy nincsenek tünetei jó, de nem zárja ki a terhességet, mert van olyan, aki egyáltalán semmit nem érez. Tényleg érdemes egy tesztet csinálni, azután többet tudnátok.

    szóval a kérdésem a következő, aggódnunk kéne baba miatt? esetleg mennyen el nőgyógyászhoz? tesztet még nem vettünk, holnapra tervezzük

  • Lindus

    2009. augusztus 25. kedd

    20 éves lány vagyok,és nekem az lenne a kérdésem,hogy lehetek-e terhes,ha a barátommal elég sokszor megszakítással védekezünk,rendszeresen menstruálok,viszont mostanában szinte folyamatosan éhes vagyok,fáradékony,legszívesebben átaludnám a napot,és több dologtól,pl kávé,chips,hasonlók,egyszerűen rosszul vagyok,hányingerem van tőlük.Sokat hallom hogy menstruáció mellett is lehet terhes valaki.Nálam van erre esély?

    Válasz: Esély van, mivel a megszakításos védekezés nem igazán biztonságos módszer. Emellett 5% esélye van a teherbeesésnek, és ha egy pár 1 éven keresztül csak így védekezik, ez a szám 35%-ra emelkedik. Szóval ha nem szeretnétek babát, érdemes lenne valami hatékonyabb módszert alkalmaznotok. De a kérdésedre visszatérve: ha a menzeszed rendesen megjön (tehát nem kevesebb, mint 3 napig, nem sokkal enyhébben, mint szokott, és nem csak inkább barnás, hanem a megszokott piros), akkor ez a terhesség ellen szól. De előfordulhat mégis, pl. hogy az utolsó menstruáció óta estél teherbe. A tünetek, amiket leírtál, tipikus terhességi jelek, de ezek alapján nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy terhes vagy. Annyit tudok mondani, hogy a helyedben csinálnék egy terhességi tesztet.

  • Panna

    2009. augusztus 25. kedd

    Szia!
    Barátommal szertekeztünk, menstruáltam(5. napom volt), ő belém élvezett! Másnap semmi jele nem volt a menszeszemnek, harmad nap sem!Lehetséges hogy teherbe estem? Kérleg válaszoljatok, mert nagyon kétségbe vagyok esve! Előre is köszönöm.

    Válasz: Ha már megjött, akkor attól nem múlik el, hogy szeretkeztek. Még akkor sem, ha pont akkor esel teherbe. Egyszerűen 5 nap alatt vége lett. Viszont ez nem zárja ki, hogy teherbe ess. Menzesz alatt a legkisebb az esélye, de ha nem szeretnétek babát, érdemes ezeken a napokon is védekezni.

  • Ani

    2009. augusztus 24. hétfő

    Szia!
    A párommal babát szeretnénk. Májusban meg is volt rendesen a mensi, de júniusban nem jött meg, csináltam jópár tesztet, negatív lett, elmentem nőgyógyászhoz, nincs e esetleg valami komolyabb baj. Ő azt mondta vagy nem vagyok terhes, vagy pedig olyan fiatal a magzat, hogy még nem látja. Rá két hétre meg is jött a mensim, de csak 3 napig tartott, és alig volt meg, és most augusztusban is megjött, de szintén csak három napig. Nem értem. Gondolom nem lehetek terhes, de akkor miért csak 3 napig van meg, és csak nagyon gyengén, amikor szedtem a afogamzásgátlót, rendesen megjött, és mikor abbahagytam, utána is ugyanúgy 5 napig volt meg.
    Válaszodat előre is köszönöm

    Válasz: Ez valami hormonális ok lehet, vizsgáltasd ki magad.

  • Babu

    2009. augusztus 24. hétfő

    szia.nekem olyan problémám van,hogy július 17-én jött meg a mensim,kb.24-ig tartott.Mivel szeretnénk bébit,nem védekezünk,és már a menstruáció közben is voltunk együtt,vagyis azóta mindennap a mai napig védekezés nélkül.Tényleg mindennap,talán 1-2 nap nem.14-én kellett volna megjönnie,nem jött meg.De tegnapelőtt barnáztam 1 kicsit,tegnap nagyon halvány piros szinű jött belőlem,de minimális 1 tiszt.betét egész napra elég volt,semmi görcs,én nagyon beteg vagyok ilyenkor 6-7 napig tart mindig,most meg ma már nincs semmi.se vér,se barna.Lehetséges hogy végre sikerült teherbe esnem?Ma veszek 1 tesztet,de csak holnap reggel akarom megcsinálni,meg elmegyek orvoshoz is,csak szeretném kikérni a véleményed.Bizakodhatok szerinted?Ja és az a halványpiros valami se rendes vér volt inkább ilyen nyálkás vmi ezt nem tudom mi lehetett ilyet még nem tapasztaltam.Egyébként a rendes mensimnél az első két nap annyi vér van mint a niagara,szószerint elönt a vér,1 napig fel se tudok kelni a görcsöktől.De most semmi ilyen nem volt.A melleim feszülnek,meg fájnak és egyfolytában émelygek,főleg reggel,meg szédülök is.Várom sürgős válaszod

  • kenguru

    2009. augusztus 24. hétfő

    Szia!
    Az lenne a kerdesem, hogy en ugy erzem, hogy osszejott akkor mikor volt a pe-em es most, mikor meg kellett jonnie, ugyan ugy faj a hasam (persze gyogyszert nem merek bevenni) de csak mikor pisilek van egy kicsi barna es a beteten egy potty barna szinu folt!
    Vettem tesztet meg mielott megjott volna, de az azt mutatta, hogy semmi!
    Nekem 24 napos a ciklusom es a 11-12 napon voltunk egyutt a ferjemmel.
    Talan meg remenykedhetunk ebben a honapban, hogy megis osszejott?

    Koszonom a valaszt Kenguru

    Válasz: Lehetséges. Ha továbbra sem jön meg, érdemes egy másik tesztet csinálni. De ha netán mégsem jön most össze, ne keseredjetek el, csak próbálkozzatok, amikor csak jól esik!

  • dudi

    2009. augusztus 23. vasárnap

    Sziasztok 6 napot késett a mensim majd mikor megjött nagyon gyengén.Ilyen kevés még soha nem volt a mensim.Vajon lehetek terhes?Kb.5 napja ilyen gyengén vérzek.Ez mit jelenthett?

    Válasz:
    Alapvetően az a „szabály”, hogy 3 napnál nem hosszabb, enyhe és nem piros vérzés fordulhat elő terhesség alatt. De ha gyanakszol, egy tesztet érdemes csinálni.

  • anonim girl

    2009. augusztus 22. szombat

    Szia! Nekem olyna gondom van h együtt voltam a barátommal elöző menzeszem után. Nekem mindig 22 vagy 23 napra jön meg és most is ugy jött meg. Most kezdtem el szedni fogamzásgátlót /Lindynezze/ a menzeszem első napjától tehát ez lenne az első hónapom. Az első 2 nap elég erős volt 3-4-5 olyan közepes és a 6. nap óta csak minimális szóval elég egy tisztasági is. Viszont nem mult el és már 13 napja vérzek. Lehet ennek az oka terhesség vagy gyógyszer válthat ki ennyire elhúzódó vérzést? A papiron néztem nem volt ilyen mellék hatás de akkor már tényleg nem tudok mire gondolni. Kérlek segits nagyon kétségbe vagyok esve!!! Köszönöm

    Válasz:
    Nem tudom, mi lehet az elhúzódó vérzés oka, de a helyedben megkeresném az orvost, aki felírta a gyógyszert. (Akár telefonon is.)

  • elina

    2009. augusztus 21. péntek

    Kedves .

    Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy nagyon terhes vagyok. nem egész egy hete (6 nap) történt az incidens, azóta egyébként megjött, és meg is kellett, hogy jöjjön, és egyébként két napig piros volt meg normális is, most pedig már alig van valami. használtunk gumit, ami kicsit sajnos a végén lecsúszott…
    most kétségek közt hánykódom, hiszen valamelyest védekeztem, valamennyire meg is jött, látszólag minden oké, de csak arra tudok gondolni, hogy igazából biztos terhes vagyok, mert csakis azért jött meg, mert annyira a ciklus végén volt az eset, hogy különben is megjött volna 2 nappal később. Mindenképp megyek orvoshoz, de képes lesz mondani már valamit hétfőn, illetve az, ha veszek holnap egy tesztet használható valamire? Meg akarok nyugodni egy kicsit.
    köszönöm, ha válaszol(sz)

    Válasz: Ciklus végén kisebb esélye van a teherbeesésnek, mint középidőben, de kizárni nem lehet. A tesztek általában a legalább 12 napos terhességet tudják elég nagy biztonsággal kimutatni. Az orvos lehet, hogy tud konkrétat mondani, de az is lehet, hogy nem, és majd visszahív másik időpontra.
    e

  • emi

    2009. augusztus 21. péntek

    szia!
    elözö menszeszem júl.16-21 tartot. most agusztus 11-én kelet volna megjönie és 10-n barna pecétem volt és edig semi de ma délelöt barna pecsét volt és délután meg világos piros vérzés van kevés. semi hányinger se mel feszülés érzékenység sincs.csak enyhe görcs volt vagyis olyasmi.mose görcsölök csak kis feszül a hasam. meg pisilni járok 10- óta
    atól lehetek terhes?
    elöre is köszönöm a választ.emi

    Válasz: Nem, nem lehetsz, ez már a menses.

  • pipike

    2009. augusztus 21. péntek

    hello! párommal most probálkozunk a második babával! A menstruácios ciklusom általában 28 vagy 29 napos szokott lenni! legutobb 25 napra jott meg(aug 8), az elso két nap nagyon eros volt a vérzés a tobbi nap már csak kicsit volt meg! a hömérséklet azota stabil 36,6 és azota ennyi! ma mar 21 van! lehetséges hogy még nem volt peteérésem azota?vagy lehetséges hogy terhes vagyok? elöre is köszonöm!

    Válasz: Mindkét variáció előfordulhat, de ha viszonylag normálisan zajlott a vérzés, akkor inkább valószínű, hogy a peteérés késik.

  • BeBi12

    2009. augusztus 21. péntek

    én egy 17 éves lány vaok 28.án lessz 1 honapja hogy lefeküttem a barátommal.1 hétig voltam náluk és azalatt töbször is lefeküttünk de használtunk mindig gumit.most hogy eljöttem tölük ezen a héten hétfön rosszul voltam:hányingerem volt,meg iesmik,aztán 1-2 alkalommal regel is hányingerem volt és most pénteken ismét rosszul voltam.lehet h terhes vagyok?pedig miután eljöttem a barátomtól rá 3 napra megis jött a menstruáció késés nélkül,olyan volt mint szokott,semmi fura nem volt benne…..csak néha nepközbe émelyeg a gyomrom és ez a hányinger kerülget.most akkor elöfordulhat hogy terhes vagyok,vagy nagyon kicsi a valószinüsége?
    elöre is köszönöm.

    Válasz: Bár az óvszer sem nyújt 100%-os védelmet a terhesség ellen, de ha mindig használtátok, időben felkerült, nem csúszott le, nem szakadt ki, akkor nagyon minimális lehetősége van, hogy terhes légy. A rosszullétet okozhatja esetleg egy gyomorrontás, napszúrás, vagy ha túl keveset eszel, iszol, vagy sokat idegeskedsz.

  • szösz

    2009. augusztus 19. szerda

    Ja, és az erdélyi túrán 6 nap alatt fogytam 4 kilót.

    Válasz: Ez alapján inkább valószínű, hogy a megerőltető túra, és a hirtelen fogyás miatt késik a menzeszed.

  • szösz

    2009. augusztus 19. szerda

    Sziasztok,

    július 2-án voltam együtt a barátommal, nem védekeztünk, de csak keveset járt bennem. Előváladék nem tapasztalható nála, teljesen száraz.
    Július 14-én normális időben megjött a menstruációm, állaga, színe, mennyisége normális volt.
    Július közepén-végén Erdélyben voltam, megerőltető túrán.
    Most késik a menstruációm 4-5 napja.
    Előfordulhat, hogy teherbe estem?

    Válasz:
    Ha időben megszakítottátok az együttlétet, akkor nem valószínű, hogy teherbe estél. Ezt erősíti meg az is, hogy a vérzés megszokott módon zajlott. Viszont kizárni nem lehet a terhességet, mivel a megszakításos védekezés nem éppen biztonságos módszer. Ha továbbra is bizonytalan vagy, érdemes lenne egy tesztet csinálni.

  • katalin

    2009. augusztus 17. hétfő

    Szia!
    Egy kérdésem lenne. Párommal megszakításos módszerrel vagyunk együtt. Egyik alkalommal elélvezett (nem bennem),viszont utána még folytattuk az aktust!
    Lehetek így terhes?

    Válasz: Ha nem mosta le, akkor bejuthattak életképes spermiumok. Tehát előfordulhat, hogy így is létrejön terhesség.

  • peelme

    2009. augusztus 17. hétfő

    Szia!

    Köszönöm a gyors választ. Eddig semmilyen tünetem nem volt, nem voltam fáradékony, nem kellett sokat vécére járnom, nem feszült a mellem, semmi. Mindkét menstruáció előtt és alatt a szokásos tüneteket tapasztaltam, előtte pár napig fájdogált a hasam, alatta a normál erősségű görcs, szóval semmi különös. A második ilyen rövidebb mensim után (most) pár napig szurkált a hasam, de igazából az akármi más is lehet gondolom (az emésztésem már régóta sokszor nem az igazi, de ki tudja). Ugye az nem lehet, hogy esetleg már több, mint két hónapos terhes vagyok és a reggeli tesztek, amiket tegnap meg tegnapelőtt végeztem, nem mutatták ki? Tudom, kicsit aggódós vagyok, ne haragudj, de nem lenne most jó…

    Válasz: Teljesen kizárni persze nem lehet, de elég minimális esélye van. De ha továbbra is bizonytalan vagy, egy nőgyógyász többet tud mondani egy vizsgálat után.

  • Andi

    2009. augusztus 17. hétfő

    Hello!

    Szeretném megkérdezni, hogy mekkora a terheség esélye, ha az esemény utáni bevétele után két héttel megjött (tegnap volt 2 hónapja, hogy bevettem a tabit), aztán a következő hónapban is, rendes mennyiségű volt (nekem rendes, mert mindig sok volt) és 5-7 napig tartott. Az igaz mondjuk, hogy nincsenek rosszulléteim, de a hasamnál néha viszket kicsit – bár lehet, hogy csak a szőrtüszők miatt?
    A súlyom ugyanannyi, mint szokott (60 kg). Pár hete csináltam egy tesztet, igaz, nap közben, de ez olyan fajta volt, h a nap bármely szakában meg lehetett csinálni. A napi második vécézésnél csináltam, és csak 1 csík lett. Vártam vele, az első rögtön megjelent, a második nem, akkor megnyugodtam. Csak hallottam már olyat, hogy vkinek megjön közben is, és hogy olyan is van, aki egyáltalán nincs rosszul.
    köszi előre is a választ.

    Válasz: Mivel semmi nem utal rá, még a teszt is negatív, szerintem kár aggódni.
    Andi

  • ancsa

    2009. augusztus 16. vasárnap

    szia! segítséget szeretnék kérni.
    a párommal a mensi utáni 14-16-17 ik napon voltunk együtt.most pontosan megjött.élénk piros színű nem olyan erős mint szokott.DE:a melleim nagyon fájnak és ha megnyomom kicst,akkor pár csepp valami jön belőle.van egy 2éves fiam amikor vele terhes voltam volt ilyen.most lehet terhes?csináltam tesztet és 1csíkos lett.csináljak megint?
    köszönöm ancsa

    Válasz: Ha csak az enyhébb vérzés és a mellfájdalom a tüneted, akkor az még másra is utalhat, mint terhesség. Ha a vérzés nem a megszokott piros színű, ha 3 napnál nem tart tovább és a 3 napon is enyhébb, mint általában, akkor jöhet szóba a terhesség. Egyébként kicsi a valószínűsége. Ha a vérzés elmúltával is bizonytalan vagy, akkor érdemes egy újabb tesztet csinálni.

  • peelme

    2009. augusztus 16. vasárnap

    Szia!

    Még az előzőhöz annyit hozzáfűznék, hogy mindkét alkalommal időben jött meg a menstruációm. Előtte fél évig Nuvaringet használta, de azután már volt egy menzeszem, az kicsit hosszabb volt, mint szokott (szóval a háromból 1 hosszabb, kettő rövidebb. Nem értem.)

    Válasz: A gyógyszerszedés után teljesen megváltozhat a menzesz lezajlása, mint gyógyszerszedés közben. Szerintem nem kell emiatt aggódnod.

  • peelme

    2009. augusztus 16. vasárnap

    Szia!

    A problémám a következő: az elmúlt két menstruációm mintha a szokásosnál kicsit gyengébb lett volna (egyébként sem vagyok egy erősen vérző típus). Az első napon a szokásosnál erősebb vérzést tapasztaltam, talán még a másodikon is, de a harmadik, negyedik napokon a szokásosnál gyengébbet, míg az ötödik napra szinte teljesen elmúlt a vérzés (ez általában is igen gyenge szokott lenni). A minősége a szokásos, nyákos, vörös volt.
    Lehet ez terhesség? Hülye kérdés, tudom, meg csináltam pár tesztet is :), az elsőt az előző ilyen menstruációm kezdete után két héttel, a másik hármat (kicsit ráparáztam…) a mostani menstruációm kezdete után egy héttel (összesen 4-et, mind negatív lett…) A terhességnek eleve nagyon kicsi esélyt adtam, óvszerrel védekezünk (bár a menstruáció előtti napokban előfordul, hogy nem rögtön az aktus elején kerül fel).
    1,5 hónappal ezelőtt értem haza egy hónapos külföldi utamról, ami alatt nagyon lefogytam, és nagy stressznek voltam kitéve… Szerinted lehetek mégis terhes? (most elég sokat olvastam erről, és nagyon megijedtem, hogy talán az egész attól van, és nagyon nem lenne jó…)
    Vagy valamilyen hormonzavarom van?

    Válasz: Ha semmi más tüneted nincs,akkor nem valószínű, hogy terhes lennél. És a tesztek is ezt mutatják.

  • Zsófi

    2009. augusztus 14. péntek

    üdvözlet. egy olyan kérdésem lenne, hogy ha megcsinálom a terhességi tesztet ami ugye 3 napon belül mutatt is valamit, na most ha kiderül h pozitiv akkor az ember már nem is tehet semmit? ha nem akarja a babát? mert tudom h van az a 72 orás gyogyszer de hát annak már késö mire kimutatja a teszt, akkor meg nem értem ezt az egészet..
    de lehet h rosszul tudom?..

    Válasz: Kicsit összekeverted a dolgokat 🙂 A teszt legkorábban az együttlét után 12. nappal képes pozitívat mutatni, ekkor termelődik ugyanis az a hormon, amit a teszt kimutat. A 3 nap azt jelenti, hogy a következő menses első napjától számított 3 nap.
    A 72 órás tesztre ezzel szemben akkor van szükség, ha nem védekeztetek, ilyenkor az együttléttől számított 72 órán belül kell bevenni a tesztet, hogy ne történhessen meg a fogamzás, illetve a beágyazódás.