Menstruáció terhesség alatt

Lehetséges a menstruáció terhesség alatt? Ha nagyon szeretnél babát, akkor minden menstruációnál ott motoszkál benned a kérdés, hogy vajon nem lehet-e, hogy a vérzés ellenére azért mégis ottvan a baba… Nos, az a helyzet, hogy valóban „megjöhet” a terhesség alatt is, de másként, mint ahogyan azt gondolnád.

Menstruáció terhesség alatt„Menstruáció” a terhesség alatt többféle okból léphet fel:

  • a fogantatás viszonylag későn történik, ezért a „szokásos” időpontban leválik egy kis darabon a méhnyálkahártya
  • a szervezet „emlékszik” rá, mikor kéne megjönnie, ezért a menses időpontjában a megszokott tünetek lépnek fel és minimális vérzés is jelentkezik
  • hormonális okokból lép fel vérzés, ami nem „igazi” menstruáció, és nem is teljesen abban az időpontban jelentkezik, hanem az első harmad folyamán bármikor

A terhesség alatt jelentkező „menstruáció” valójában nem igazi (kivéve az első esetet), és mindhárom típusnál a vérzés nem igazi élénkpiros vérzés, hanem inkább barnás, a mennyisége kevés, gyakran csak 1-2 csepp és csak néhány napig tart (vagy a hormonális ok esetén elhúzódhat akár hetekig is). Olyan eset is létezik, hogy valakinek még kétszer-háromszor „megjön” a terhesség első hónapjaiban, valamint azt a jelenséget is sok kismama tapasztalja, hogy az első néhány hónapban azokon a napokon, amikor „meg szokott jönni” jelentkeznek a menses előjelei, hasonlóan fájdogál a hasa, de végül természetesen nem jön meg, hiszen nem volt peteérés, és nem válik le a méhnyálkahártya.

Nagyon fontos, hogy a menstruáció a terhesség alatt nem normális dolog, ha barnázást (akár 1-2 cseppet is) vagy élénk vérzést tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz! A hormonális problémák ugyanis jól orvosolhatóak gyógyszerekkel, és élénk vérzés esetén is lehetséges még a segítség!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 837 Comments

  • Nitti

    2009. augusztus 14. péntek

    Szia!!
    Az nap este mikor együtt voltam „úgy” a barátommal, akkor jött meg a mensim.Ez volt az első „bajos” nap!!Nem élvezett el csak kb. 3-4 szer betette. Nagy izgalomban voltunk mind a ketten!! A következő menstruációm 4 napot késett, de semmi baj nem volt vele, ugyanolyan volt mint szokott lenni!!!Most terhes lehetek???
    Mikor a legtermékenyebb a nő??
    Mikor a menstruáció zajlik, és közben közösülök a barátommal , akkor mennyi az esélye h terhes lehetek, ha a megszakításos módszert alkalmazzuk???Kérlek válaszoljatok!!!:(
    Egy kétségbeesett lány!!!

    Válasz: A ciklus első napjaiban a legkisebb az esélye a teherbeesésnek, de kizárni akkor sem lehet. Megszakításos védekezésnél a teherbeesés esélye 5%. De ha rendesen zajlott a menzeszed, akkor nem valószínű, hogy van miért aggódni.

  • Zsófi

    2009. augusztus 13. csütörtök

    hello!
    Barátommal szeretkeztünk védekezés nélkül,de végül, akkor az aktus közbe nem ment el, terhességre gondolnom kell?

    Válasz: Megszakításos védekezésnél erre van 5% esély.

  • F. Anita 28

    2009. augusztus 10. hétfő

    Üdvözlöm.
    Ma voltam nőgyógyásznál, s nem vok terhes, 0 a HCG. 2.5 hete késik, s jobb old. cystam van, ettől késhet a mensesem val.színű., pedig csak 2×2 cm-es.

  • F. Anita 28

    2009. augusztus 08. szombat

    Üdvözlöm.
    Csinálhatok este is tesztet, az van ráírva a nap bármely szakában lehet.

    Válasz: Igen, de reggel nagyobb a hormonszint a vizeletben, ezért olyankor pontosabb az eredmény is.

  • Evi

    2009. augusztus 08. szombat

    Hello! Nekunk a legutolso aktusunk julius 7.en volt,vedekeztunk, de egyszer belemtette csak ugy vagy 5 masodpercre, de nem ment el. A menstruaciom par napot kesett es csak 21.en jott meg, de megjott es egy hetes volt es volt rendesen, es fajt is a hasam, mellem, es az elso nap hanytam is. Nem tudom terhes lehetek? Nagyon sovany vagyok es nincs etvagyam se, s ha eszek furcsan erzem magam. Nem azota tortent ez az etvagytalansag, hanem elotte, mivel vizsgaztam es streszz meg minden. Mennyi a valoszinusege annak, hogy terhes vagyok? Kerlek segits nemreg kezdtem ezt a szexualis eletet es meg nem vagyok otthon benne! Elore is koszonom!

    Válasz: Ennyitől nem lehetsz terhes!

  • Anita

    2009. augusztus 08. szombat

    Szia!
    Hasonló lenne a problémám. Április óta próbálkozunk, eddig sajnos semmi. Novemberben voltam nőgyógyásznál, rákszűrés, stb, minden oké volt.
    A ciklusaim 26-28 naposak, most viszont már a 32. napnál tartok. Peteérést a 16-17. napra mondtak a hőm alapján, valószínűleg ezért is csúszhatott így ki a ciklusom vége. Tegnap még 37.0 volt a hőm reggel, ma már csak 36.6 sajnos. Viszont tegnap óta egy-két csepp barnázás is van. Második napja csinálja ezt, eddig nem igazán találkoztam ilyennel.
    Tesztet még nem csináltam, várom, hogy meg jön-e rendesen. Mi a véleményed?
    Mindenképpen kérek időpontot az orvosomtól, nagyon zavar, hogy nem akar még jönni a mi babucink! 🙁

    Köszönöm! Anita

    Válasz: Ha leesett a hőd, akkor valószínűleg hamarosan meg fog jönni, de ha mégsem jön meg 1-2 napon belül, akkor csinálj tesztet.

  • medyna

    2009. augusztus 07. péntek

    sziasztok én azt szeretném megkérdezni hogy még megvan az esélye hogy terhes vagyok menstruáció alatt úgy is hogy az előző hónapban is rendesen megjött most is és most is amikor kellet és a hasam is fáj ahogy szokott és a mennyiség is annyi nem kevesebb nem is élénk piros színű.Még így is van rá esély hogy terhes vagyok?

    Válasz: Ha semmi jel nem utal rá, akkor nem valószínű. De 100%-osan nem lehet kijelenteni.

  • Manó16

    2009. augusztus 07. péntek

    Sziasztok!
    Nekem az lenne a problémám,hogy 2-án megjött a menstruációm. De mielőtt megjönne mindig barna folyásom van 2-3 napig. Általában 7-8 napig van meg a mensim. Észrevettem,hogy a vérzésem se olyan erős,és ráadásul barnás,nyálkás. Kellemetlen szaga nincs. Most a hasam és a mellem sem fáj,pedig szokott mindig.
    Mitől van ez? =(
    És olvastam egy internetes oldalon,hogy terhesség alatt is lehet menstruáció és más a színe is.
    Nos mi a barátommal már 6hónapja élünk nemi életet,óvszerrel nem védekezünk,de nem megy el bennem. Így is teherbe lehet esni??=(
    Jobb lenne,ha csinálnék egy tesztet?
    Aggódom és félek…KÉRLEK SEGÍTSETEK!!
    Előre is nagyon szépen köszönöm a választ!

    Válasz: A megszakításos védekezés nem éppen egy biztonságos megoldás. Ilyen esetben 5% esélye van a teherbeesésnek. Ha egy pár egy éven túl is csak így védekezik, akkor ez a szám 35%-ra növekszik. Érdemes lenne megbeszélnetek valami hatékonyabb módszert, ha még nem szeretnétek babát. És nem csak az óvszer és a fogamzásgátló tabletta közül lehet választani! Visszatérve a kérdésedre: előfordulhat, hogy ilyen módon teherbe ess. Ha a vérzésed 3 napnál nem tartott tovább, ha a megszokottnál kevesebb mennyiségű volt, és nem volt élénk piros, csak barnás, akkor az utalhat arra, hogy terhes vagy. Ha bizonytalan vagy, érdemes lenne tesztelni.

  • Vivien

    2009. augusztus 05. szerda

    Sziasztok!! segitsetek lécci:s.. a barátommal többször is szeretkeztünk védekezés nélkül.. megjött a normális idöpontban.. de csak nagyon gyengén ( szinte nem is volt vér szinü) rozsazsines volt.. nem fájt annyira a mellem.. és ahasam sem.. mint ahogy szokott.. a barátom nem ment belém ugy teljesen de közbe is mehet át annyi h megtermékenyitsen nem?:s elöre is köszönöm válaszodd!(K)

    Válasz: Szerintem érdemes lenne egy tesztet csinálni. Most ezt az „úgy teljesen”-t nem értem, de ha megszakításos védekezést jelent, akkor kb. 5% esély van a terhességre.

  • Dalma

    2009. augusztus 03. hétfő

    Szia!!én megint csak azt szeretném megkérdezni hogy amikor menstruáltam és utánna már néhány csepp volt meg és szeretkeztem a barátommal és lehetek így terhes?????kérlek segítsetek!!!köszönöm előre is a segítségedet!!!

    Válasz: Bárhogy lehetsz terhes, de menses alatt 1% alatti az esélye.

  • azsi

    2009. augusztus 02. vasárnap

    Sziasztok!10 hete nem jött meg a bajom és nem tudom még hogy terhes vagyok-e?tegnap jelentkezett valami ami először barna,majd teljesen piros(ma is tart),a hasam fáj,de semmi más problémám nincs.nem tudom mit tegyek?tesztet érdemes csinálni?segítsetek!!!:( előre is köszönöm

    Válasz: Ha terhességre gyanakszol, csinálj egy tesztet. Nem tudom, mennyire fáj a hasad, de ha nem csak szokásos menzeszt kísérő hasfájás, hanem rosszabb, akkor az akár vetélés is lehet, amivel mindenképpen orvoshoz kell menni. Ha a fájdalom nem erős, a vérzés pedig nem erős, lökésszerű, akkor lehet, hogy csak menzesz.

  • Dalma

    2009. július 31. péntek

    helló!!!én azt szeretném megtudni, hogy ha szereztem a párommal és már alig volt meg és elment csak hogy az a gond hogy belém ment az összes spermája!!!akkor mi van?
    terhes vagyok vagy nem?????előre is köszönöm a válaszodat!!

    Válasz:
    Ezt így nem lehet határozottan kijelenteni. A ciklus ebben a szakaszában kisebb az esély a teherbeesésre, de kizárni nem lehet. Ezért célszerű minden alkalommal védekezni, nem csak középidőben.

  • Dodo

    2009. július 30. csütörtök

    Sziasztok! A problémám a következő: 5. napja késik a menstruációm, de a teszt negatív lett. 2 napja néhány barna foltot tapasztaltam, de el is múlt, még aznap (semmi fájdalom, stb.). A ciklus alatt antibiotikumot (Zinnat) kellett szednem. Lehetséges, hogy ettől késik? Lehet, hogy ebben a hónapban nem is fog normálisan megjönni? Lehetek terhes? (ezt a teszt miatt nem tartom valószínűnek + azért, mert egyszer már sikerült teherbe esnem és feszült a mellem, tehát konkrét előjeleket észleltem, de most semmi.) Sajnos akkor vetélés történt és nagyon jó lenne, ha most összejönne a baba. Mi a teendő? Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: A negatív teszt még nem jelenti, hogy biztos nem vagy terhes. Tévedhet a negatív teszt. És az sem kizáró ok, hogy most nem érzel semmit. Nincs két egyforma terhesség, még egy nő két terhessége sem lehet egyforma. Az antibiotikum is okozhat némi zavart, de attól még meg kellene jönnie, max. késve. Most elsősorban várni tudsz. Ha nem jön meg, akkor esetleg újra tesztelj, és próbálj ki másik fajta tesztet.

  • Andi

    2009. július 29. szerda

    Sziasztok!
    Babát szeretnénk, a pé után napokig szurkált, de utána a 27. napra megjött, és 3 napon belül elmúlt a vérzésem, most is fájdogál a hasam alja, lehetséges, hogy terhes vagyok? Előre is köszönöm a válaszod!

    Válasz: Lehetséges. Ennyiből viszont nehéz lenne megmondani. Ha bizonytalan vagy, egy tesztet érdemes lenne csinálni!

  • zsofi.

    2009. július 28. kedd

    Kérlekszépen SEGÍTSETEK!!! nagyonfontoslenne! Nagyon aggódóm,barátommal 2 hete egy medencébenvooltunk és hogymondjam berakta nekem, de nem teljesen, így körülbeül 2 centit, de aznap mult ela mensim pont, és ő előtte elment 2x…nem í vízbe szoval lekerült róla a *dolog*…meg mielőtt berakta nekem én hogymondjam megfogtam a *vesszője* végét és nemvoltrajtassemmi.és egyszer berakta de körülbelül 3 msp volt az egész. kérlek segítsetek.:( nagyon aggódóm.

    Válasz: Nem kell aggódnod, ettől biztosan nem estél teherbe.

  • ancsi

    2009. július 27. hétfő

    Sziasztok lányok! Az én esetem a következő: Januárban leálltam a fogamzásgátlóval, a 3 hónapot becsületesen kivártuk, és áprilistól mindent beleadunk a babatémával kapcsolatban! Sajnos eddig sikertelenül… 🙁
    …az első hónapban próba-szerencse alapon, majd hőmérőzéssel, aztán megint hőmérőzés, de sikertelenül, aztán már nem is foglalkoztam a reggeli hőméréssel, csak a pé-t lőttük be…de semmi változás…ill. ebben a hónapban valami mégis más volt…pisilés 10 percenként, szurkálódás, mellfájdalom, éhségérzet…de tegnap megjött! Pedig csak mára vártam…ill. nem vártam…erős vérzés, de a hőm nem ment le, 37.00 még mindig…anno – még „mérőzős” korszakomból tudom, hogy mensi napján már 36.2/3-ra visszaálltam. Biztosan nem fáztam meg vagy fel…jah, és ma reggel még hányingerem is volt…hát nem tudom, okos szerkezet ez az agy…lehet, tudja, min „dolgozunk”, és produkálja a tüneteket…vagy teszteljek, lehet, hogy mégis baba van a háttérben…anyukám is menstruált a terhessége alatt…ez genetikus?…köszönöm a hozzászólásokat… 🙂

    Válasz: A tünetek lehetnek valódi terhességtől, vagy tényleg amiatt is, hogy nagyon szeretnél babát. Az erős vérzés viszont sajnos a terhesség ellen szól, mert a terhesség alatti vérzés általában sokkal enyhébb, nem élénk piros, inkább csak barnás, és elmúlik 3 nap alatt. De még így sem lehet kizárni a terhességet. Ha bizonytalan vagy, egy tesztet érdemes csinálni, de ha pozitív, és a vérzés mégis marad, akkor jó, ha minél előbb elmégy orvoshoz.

  • kicsilany11

    2009. július 24. péntek

    sziasztok!

    en sajna megint gondban vaok…:( kb 7napja szedek fogamzasgatlot, a mensim elsonapjan bevettem az elso szemet, azutan rendesen szedtem, viszont az 5. napon egyutt voltam a parommal, azzal a tudattal, h mar ved a fogamzasgatlo. azutan hallottam, h az also napokban meg nm ved 100% es most ketsegbe vaok esve, h terhes maradtam vgy sem:(( a valaszokat elore is koszonom!!!

  • Edina

    2009. július 21. kedd

    Szia!
    Lefeküdtem a barátommal,nem védekeztünk de időbe kivette.Mielőtt meg kellett volna jönnie nagyon felvoltam fázva és én úgy tudom ez bezavarhatja a mensi megjövetelét.31 napra jött meg!Most van meg 3. napja,a vérzésem ugyan olyan mennyiségű mint szokott és a színével sincs baj szerintem,attól esetleg lehetek terhes vagy csak tényleg a nagy felfázás volt a baj?Tesztet attól csináljak?Előre is köszi

    Válasz: Szerintem, ha normális módon zajlik a menzesz, csak késett pár napot, akkor nincs ok az aggodalomra.

  • Vi

    2009. július 20. hétfő

    Olvasom itt fent, hogy miféle okokból történhet vérzés. Az első felkeltette a figyelmemet. Én a ciklusom 25. napján estem teherbe. Fekszem persze, mindent megteszek amit az orvos mond, aztán innen már nem rajtam múlik, majd a bébi eldönti mit akar. 🙂

  • Vi

    2009. július 19. vasárnap

    Helló!
    Ha minden igaz, 3-4 hetes terhes vagyok, hüvelyi UH-n az orvosom látta a petezsákot. Viszont ugyanazon a napon kezdtem el vérezni. 3 napig ömlött belőlem, utána két nap barnás, most is érdekes érzés van a hasamban, olyan izomláz-féle, de persze nem az. Nagyon is a vetélés tüneteire emlékeztetnek a dolgok, már legalábbis ahogy olvasok róla. Így van vajon? Az orvos két hét fekvésre „ítélt”, egy hét telt el, már nem vérzek és egy hét múlva kell visszamennem. Valószínű, hogy elment a baba? Létezett már olyan egyáltalán, hogy ilyen tünetek mellett megmaradt? Köszönöm a választ!

    Válasz: Igen, lehet vetélés, bár fura, hogy csak két hét múlva akar látni az orvos. De ha az ő így ítélte meg, hogy elég a két hét fekvés, és ezt be is tartottad, akkor remélhetőleg még ott a baba!

  • Ildikó

    2009. július 19. vasárnap

    sziasztok,2 és fél hete voltam együtt a párommal,védekeztünk, tehát semmi baj nem történhetne. a menszeszem 8 napot késett de utána rendesen jeletkezett, bár csak 3 napig. nekem általában 4-5 napig szokott tartani,most kevesebb ideig volt.az első és a második napon rendesen annyit véreztem amennyit azelőtt,bár eleinte csak barnás-vörös volt.a harmadik napon viszont csak annyit vérzett mintha az utolsó napon lennék.csináltam 2 tesztet a menstruációm előtt,mindkettő negatív lett.semmi tünetét nem éreztem ez idő alatt a terhességnek,mégis félek tőle hogy vajon az vagyok-e.Neked mi a véleményed?lehetek terhes?

    Válasz: Bár késett, és 1-2 nappal rövidebb volt, más ok nincs, ami a terhességre utalna. Védekeztetek is, a tesztek is negatívak, szóval a terhesség esélye nagyon minimális.

  • Gabó

    2009. július 18. szombat

    Szia.Megint én vagyok.Lenne még egy kérdésem.Junius 11-én voltam nőgyogyásznál aki megvizsgált ultrahanggal és mind a két petefészekben látott petesejtet.Voltunk is együtt a párommal,de 25-én reggel egy hatalmas görcs és megjött.De csak 4 napig tartott és elég gyenge volt.Lehetett-e vetélés?Ha mind a kettő megtermékenyült lehet-e az hogy az egyik megmaradt?A jövöhéten veszek tesztet,de addig jó lenne ha tudnám.Most16-án és 17-én volt egy kis barna pecsét,de szinte szóra sem érdemes.Nagyon örülnék ha nem jönne meg.Elöre is köszi a válaszod.

    Válasz: Minimális az esélye, hogy mindkettő megtermékenyült és az egyik megmaradt, ez nagyon elméleti kérdés. Mivel 4 napig megvolt, ezért ez rendes mensi volt, nem csak vérezgetés, szóval szerintem gyúrjatok rá inkább erre a ciklusra 😉

  • Gabó

    2009. július 17. péntek

    Szia.A párommal már régóta szeretnénk babát.A ciklusom 24 napos.Junius 25-én jött meg.Most 17-én sötétbarna pecsétet észleltem.Már a második nap de nem jelentös.Fájdalmaim nincsenek.Lehetek terhes?Köszi.

    Válasz: Igen, lehetsz, de nem biztos, hogy ennek a vérezgetésnek bármi köze is van hozzá. Terhességi tüneteket pedig nem érez mindenki. Viszont ez a pecsételés lehet a menzesz kezdete is. De ha mégsem jön meg „rendesen”, érdemes lenne egy tesztet csinálni.

  • kata

    2009. július 17. péntek

    megint én. meg fogom csinálni a tesztet. de tudom hogy védekeztünk és az esély elég kicsi rá hogy legyen valami gond. és csak annyi érdekelne hogy terhességet leszámítva is lehet ilyen barnás mensesze valakinek?és ha igen annak mi lehet az oka?

  • kata

    2009. július 17. péntek

    sziasztok
    nagyon fontos lenne hogy választ kapjak arra hogy a „barnás, 1-2 csepp , és néhány napig tartó menstruáció” csak terhesség alatt lép fel vagy lehet máskor is?befolyásolja az alkoholfogyasztás a menstruációt?buliztam,ittam alkoholt is.lehet ettől barnás a menzeszem? nagyon félek nem szeretnék még gyereket 🙁

    Válasz: Nem, az alkoholfogyasztás nem befolyásolja a menzesz lezajlását. Viszont ha bizonytalan vagy, és nem jött meg „rendesen”, először is érdemes lenne egy tesztet csinálni.

  • Évi

    2009. július 14. kedd

    Sziasztok A menstruációm 3 napot késett, most 2 napja nagyon enyhén vérzek, a mennyiség annyi mint az 5. napon szokott lenni. Az az igazi 2. – 3. nap elmaradt. Hüvelygombával küzdök, amire gyógyszert szedek, konkrétan Diflucant. A kérdésem az, hogy ez a gyógyszer okozhat ilyen gyenge vérzést? Kb. 2 hete antibiotikumot is szedtem, lehet attól van? A terhesség is lehetséges, bár az esélye kicsi, de különösebb változást nem veszek észre magamon.
    Válaszodat köszönöm.

    Évi

    Válasz: A gyógyszer betegtájékoztatójában nem szerepel olyan mellékhatás, hogy megzavarja a ciklust. Viszont terhesség során a magzatra eléggé veszélyes ez a szer. Szerintem ha a vérzés nem fog erősödni, és 1-2 napon belül elmúlik, lehet, érdemes lenne egy tesztet csinálnod. Egyébként a terhességet nem mindenki érzi meg.

  • ÉVA

    2009. július 13. hétfő

    A napokban irtam hozzászólásokat(kérdéseket) és ahhoz szeretnék hozzáfűzni illetve kérdezni.A vérzésem 3-dik napján járok és már szinte alig van(épphogy).Igaz,hogy az első nap nem kevés volt és élénk-sötétpiros.Ha mégis megmaradt a baba és ma csinálok egy tesztet akkor most már ki kell mutatnia attól függetlenül is hogy nem reggeli első vizeletből csinálom ugye? Ha netalántán negativ lesz a teszt akkor elment a baby nincs kétség igaz?Ebben az esetben ha ovulációs tesztet csinálok és amikor pozitiv lesz „csak” akkor akciózzunk vagy érdemes még utánna is?Azt tudom ha az ovulácios teszt pozitiv 24-36 óra múlva történik a peteérés.Akkor mikor a legérdemesebb akciózni?Nagyon szépen köszönöm ha válszolsz.

  • Erika

    2009. július 12. vasárnap

    Sziasztok!
    Az lenne a problémám, hogy rendszertelen a menstruációm. Április 29.-én jött meg rendesen, azután 1 hétre rá 1-2 napig rózsaszínes vérzés volt, utána 2 hétre rá 5 napig barnás. A május teljesen kimaradt, kb. a vérzés kimaradása után 3 és fél héttel csináltam tesztet, ami negatív lett. Voltam orvosnál is, aki azt mondta, hogy egy 3×3 cm-es ciszta van a méhemben. Utána olvastam és méhben elvileg csak mióma lehet és nem ciszta. Norcolut-ot kaptam és a beszedés után 4 nappal (jún. 29.) meg is jött rendesen a vérzésem. 12 éves korom óta fordul elő, hogy cisztám van. (10 éves korom óta menstruálok)
    Kb május közepe óta híztam 8 kilót, főleg a hasam lett nagyobb és alhasi fájdalmaim vannak, de semmi más tünetem nincs, ami terhességre utalna.
    Lehet ez terhesség vagy mióma? 17 éves vagyok.
    Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: Ha már voltak ilyen jellegű problémáid, akkor lehetséges, hogy az tért vissza. Terhesség is lehetséges, nem érzi mindenki a tüneteket, de ez ellen szól a negatív teszt és az is, hogy az orvos sem látott terhességre utaló jelet. Ha nem bízol az orvosod véleményében, érdemes lenne másik orvost felkeresni, mert ilyen összetett kérdésekben mégiscsak egy szakember tud pontosat mondani.

  • Ani

    2009. július 12. vasárnap

    Köszönöm a válaszodat!!!
    Az stimmel, hogy a vérzés lényegesen gyengébb, mint máskor, viszont inkább piros mintsem barna. De a megszokott menstruációs fájdalmakat se érzem, teljesen máshogy fáj a hasam. Gondolom, ha nem barnás a vérzés akkor felejtsem hogy baby lehet a dolgoban.
    Válaszodat ksözönöm!

    Válasz: Így valóban kisebb az esély sajnos.

  • ÉVA

    2009. július 12. vasárnap

    A vérzésem élénk és sötétpiros és nem kevés mennyiségű.Valózsinű,hogy elvetéltem?Az interneten találtam egy oldalt ahol megtaláltam egy nőgyógyász email cimét,megirtam neki a kis történetemet amire ő válaszolt is.Egy dolog a válaszában viszont nem hagy nyugodni.Idézem :”a 26 napos ciklus kissé rövid,ilyenkor gyakoribb lehet az ilyen korai vetélés.”Ez tényleg igy van?Az előző terhességem előtti hónapban is volt egy hasonló állitólagos vetélésem aztán a következő hónapban teherbe estem a kislányommal.Lehet ez most is igy?Lehet,hogy a következő hónapban ha teherbe esem megmarad a baba? Előre is nagyon köszi a választ!

    Válasz: Soha nem hallottam még erről. Meg is lepődtem, mert nekem kezdettől 26 naposak a ciklusaim és soha nem volt vetélésem. Elvileg akinek több vetélése volt már annál nagyobb az ismétlődés esélye, de azt senki nem tudja megmondani, mikor lesz vetélés és mikor nem. Ha többször egymás után ismétlődik, orvossal kell konzultálni.

  • zsofi.

    2009. július 12. vasárnap

    sziasztok:(
    légyszi segítsetek..nagyonfélek…bár remélem nincs mitől..na szóval barátommal hétfőn termálban voltunk…és hát hogymondjam berakta nekem. de kb ijen 2 centit..és ő előtte 4 szer elment..szóval nemtudom h féljek e:(nekemm pont aznap múlt el a mensim(<-ezt azért mondtam,hátha valmait befolyásol) légyszi válaszoljatok..kösznömszépen előreis..

    Válasz:
    A két centi miatt még nem valószínű. De ha maradt neki rajta életképes spermium, nem lehet teljesen kizárni a terhességet.

  • Ani

    2009. július 11. szombat

    Sziasztok!
    Május 19-én volt meg utoljára a mensim, a ciklus általában 27 nap. CSináltam tesztet de negatív lett. Viszont a melleim, a derekam fáj, sokat járok pisilni és az étvágyam is megnőtt, a hasam fájdogált, szurkálódott. Tegnap volt egy kis barnázásom, ma reggel óta pedig egy kicsit vérzek is. Lehet hogy esetleg baba van a dolgoban, vagy felejtsem el és csak számoljak azzal, hogy kb 20 napot késett???
    Előre is köszönöm a választ!!!

    Válasz: A teszt tévedhetett. A 20 nap késés viszont már elég sok. Ha a vérzés eltér a megszokottól, tehát rövidebb ideig tart, kevesebb mennyiségű, és nem élénk piros, csak barnás, akkor még lehet, hogy terhesség van a dolog mögött.

  • ÉVA

    2009. július 11. szombat

    Sziasztok.Nagyon el vagyok keseredve.Ma reggel megjött a mensim.Tegnap délután és este is csináltam egy-egy tesztet.A délutánin halványan kijött a második csik az estin egy kicsit jobban láthatóan.Ma reggel azért még csináltam mégegy tesztet és még mindig látom a második csikot ha halványan is.Most nem tudom,hogy mi van mert a szokottnál és a tünetekhez képest eléggé „elhuzódott” a mensim megjövetele.Nem tudom felmerjem-e hivni a dokimat nem-e néz hülyének,hogy ilyenekkel zavarom.Azt tudni kell,hogy nekem már van egy 3 éves kislányom és az előtte lévő hónapban mikor vele teherbe estem hasonló dolog történt.Csak akkor a mensi időpontjában kimutatta erőssen a két csikot aztán 6 napra rá megjött de akkor nem volt se barna folyás semmi.Most viszont nem tudom miért de ez másabb.Aztán a következő hónapban teherbe estem és egyáltalán nem volt semmilyen folyásom és „semmilyen” mensim.Ha terhes lennék ma a reggeli vizeletből már erőssen ki kellett volna mutatnia a két csikot a tesztnek nem?Vagy bezavarhat a „mensi”?Lehetne ennyire másabb a második teherbe esésen-terhességem?Kérlek segits mert nem tudom mit évő legyek!

    Válasz: A csíkok erőssége nem számít, ha két csík van, az terhesség. Menj el mihamarabb orvoshoz és nézesd meg magad, mert ezt a vérzést terhesség alatt hormonális dolgok okozzák, amit gyógyszeresen szoktak kezelni.

  • ÉVA

    2009. július 10. péntek

    Sziasztok.A mai nap folyamán irtam egy hozzászólást ahhoz szeretném most kiegésziteni.Ma este is voltunk együtt a párommal és most egy kicsit véres folyás szerű „volt”.Most van egy kis barnás folyásom.Ez lehet gond?Még a lényeg délután csináltam egy tesztet és halvány második csik volt rajta.

  • zso

    2009. július 10. péntek

    Sziasztok!

    Már 1 éve nem szedek gyógyszert!kb 1hetet késet!sajna megjött!viszont egyfolytában ennék, volt olyan hogy fagyit ettem volna, majd miután megkostoltam enyhe hányingerem lett töle!lsavanyu ubi jöhett dögivel!!! lehet , hogy jön a baba, vagy csak ….?ha nem mit tegyek hogy végre összejöjjön??

    Válasz:
    A tünetek, amiket leírtál, lehetnek terhesség miatt. Viszont ha megjött, a megszokott módon, akkor a terhesség esélye viszont sajnos már kevesebb. Ha 3 napon belül elmúlik a vérzés, és nem olyan erős, mint szokott, akkor még esélyes, hogy jön a baba. Ha továbbra is bizonytalan vagy, egy tesztet érdemes lenne csinálni. 1 évnyi sikertelen próbálkozás után pedig már érdemes lenne egy alapos kivizsgálásra rászánni magad (meg a párodnak is), hogy kiderüljön, mi a késedelem oka.

  • ÉVA

    2009. július 10. péntek

    Sziasztok.A ciklusom 26 napos.Ma a 27-dik napon járok.Tegnap délután óta erőssebb sárgás fehéres folyásom van,néha egy nagyon pici halvány rózsaszin is jelentkezik de tényleg csak alig észrevehető mint ahogy menstruácio előtt szokott de általában nem sokra rá meg is jön de most a folyáson kivül semmi!Ma dél körül elkezdett egy kicsit fájdogálni görcsölni a hasam alja.Tegnap este együtt voltunk a párommal és nálam az mégjobban rásegit a mensire de semmi.A 13-14-15 napon voltunk együtt a párommal védekezés nélkül!Van mikroszkópos ovulációs tesztem és az a 15 napon mutatott termékenységet.Lehetek terhes?

    Válasz: Igen, lehetsz! Már akár most is tesztelhetnél!

  • Dóri

    2009. július 08. szerda

    Sziasztok!

    Helyzetem: Június 13-án volt az utolsó mensim. 30-31 napos a ciklusom, tehát július 14-én kellene újra megjönnie. Ehelyett 6-án barnáztam, 7-én kb. 3 cseppel többet barnáztam mára pedig barnáztam és barnás vérzésem is volt. Mindez hol enyhe hasfájássál hol egyáltalán nem fáj. A cicim mensi előtt mindig 7-10 nappal kezdett fájni. Most júni. 29-én kezdett fájni. Bár már nem fáj, de néha érezteti velem hogy van. Csináltam ma egy tesztet de az negatív lett. Ettől még lehetek terhes? A választ előre is köszönöm.

    Válasz: Igen, ettől még lehetsz. Lehet, hogy még túl korán csináltál tesztet. A tesztek többsége csak 12 naposnál idősebb terhességet mutat ki. Tehát igazán biztos eredményt akkor mutat, mikor már tudjuk, hogy késik a menzesz. De az is előfordulhat, hogy tényleg nem vagy terhes, és egészen más dolog miatt van a barnázás.

  • andi

    2009. július 07. kedd

    meg mindig en vagyok meg lene egy kerdesem ha lehet,ma vagyok a 43 napon meg soha nem volt ennyi, a hasam mar nem fajdogal de semmit nem erzek a mellemen sem a hom 37,2 meg igyis lwehetek babas? valaszat elore is koszonom ,holnap megyek dokihoz

  • Ica

    2009. július 07. kedd

    Sziasztok!
    Érdeklődnék, hogyha időben „jött meg”, kissé piros színű, akkor nem valószínű a terhesség?Bezavarhat-e a mészájsebem is? Mivel még nincs gyermekem, ezért nem műtjük meg.Állandó éhség érzetem van, sokat járok pisilni, egy héttel ezelőtt fájdogált a hasam. Hangulatváltozások lépnek fel már 2 hete.A ciklusom 22 napos. Egy ismerősöm ma rám nézett, és azt mondta, hogy terhes vagyok.Mondtam, h az nem lehet, mert mebstruálok. Azt mondta hogy az nem jelent semmit.Neki általában jók a megérzései.Lehetséges? Köszönöm

    Válasz: Alapesetben a vérzés azt jelenti, nem vagy terhes. De ha ez a szokásostól eltér, kevesebb mennyiségű, és elmúlik 3 nap alatt, akkor még lehet terhesség a háttérben. A méhszájseb egyébként hajlamos arra, hogy a terhesség idején vérzékennyé válik. Ha a vérzés elmúltával is bizonytalan vagy, érdemes egy tesztet csinálnod.

  • andi

    2009. július 06. hétfő

    sziasztok .az lene a kerdesem hogy ,28 napos a ciklusom de mindig hamarabb egy par napal hamarabb pecstelek, most kesik 2 hete majus 24 volt az utolso mensesem semi tunetem nincsen csak az az erzes hogy mindjart megjon es semmi , 2 tesztet csinaltam se negativ volt .Lehetek terhes ?

    Válasz: 2 hét késés az elég sok. A teszteknél előfordul a téves negatív eredmény, úgyhogy ennek ellenére még lehetsz terhes. Ez a „mindjárt megjön érzés” nem tudom, mit takar nálad, de a terhesség tünetei gyakran hasonlítanak a menzesz előjeleihez. Esetleg próbálhatnál másfajta tesztet, de ha továbbra se jön meg, a teszt pedig negatív, a helyedben keresnék egy nőgyógyászt, csak hogy ne legyen ez a bizonytalan helyzet.

  • Marcsy

    2009. július 06. hétfő

    Szia Ági!
    Pár hete találtam rá erre a blog oldalra és nagyon tetszik! Sok segítséget és íránymutatást kaphatnak a kismamák ezáltal!
    Én most azért írtam neked levelet, mert bizonytalnnak érzem magam egy dologban!
    A férjemmel szeptember óta „próbálkozunk”, hogy összejöjjön baba! /Előtte kb. 2 évig szedtem egy fog.gátlót(Dianne 35), főleg a bőrproblémáimmiatt, de a „másik hatása” sem volt elhanyagolható./
    Szept. óta 2X voltam orvosnál, azt mondta, türelem, amikor ott lesz az ideje, jönni fog a baby. Gyakorlatilag egészségesek vagyunk, semmilyen rendellenességet vagy fertőzést, ill. betegséget nem talált a dokim. Közben használtam ovulációs tesztet, hogy jobban „belőhessük” az időpontot, az sem járt sikerrel!
    Aztán úgy döntöttünk, hogy rábízzuk magunkat a sorsra!
    Május 2-án és aztán 29-én jött meg a menzeszem(27-28 napra szokott, több még sosem volt!)Majd a múlt héten jún.25-26-án kellett volna megjönnie, de már előtte egy héttel el kezdtek fájdogálni a mellbimbóim, teljesen máshogy mint menzeszkor. Már kezdtünk örülni, hogy estleg várandós lettem! Hétfőn (a 32.napon) csináltam 1 tesztet, de nagyon halvány lett, viszont még mindig nem jött meg. Be is jelentkeztem az orvosomhoz, de csak július 16-ára, mert szabin van.
    Aztán tegnap (vasárnap, a 38. napon!) megjött a menzim és teljesen elkeseredtem, bár hallottam már arról, hogy lehet menzesz a terhesség elején. Nekem ugyanazokkal a tünetekkel jött meg, mint eddig( enyhe hasfájás,kissé barnáspirosas folyadék). Ezért is írtam neked, hogy amíg elmegyek az orvoshoz, valamit halljak ezzel kapcsolatban. Neked mi a véleményed? Lehetek terhes, vagy esetleg elvetéltem, vagy ez normális, hogy eddig mindig pontos volt a menzim és most meg 38 napra jött meg?(32 éves vagyok, és most lenne az első babánk!)
    Előre is köszönöm a válaszodat! További sok sikert és köszönjük, hogy van ez az oldal!
    Marcsy

    Válasz: Azt szokták mondani, a halvány pozitív is pozitív. Viszont ha terhesen vérzel, az jót nem jelent, de szerencsére sokszor (a baba szempontjából) ártalmatlan a dolog. Ha a vérzés 2-3 napon belül elmúlik, és a szokásosnál kevesebb is, akkor még van remény. De ha erős, lökés szerű a vérzés, amit még fájdalom is kísér, akkor ne várj az orvosodra, menj el a helyetteséhez, vagy a kórházba, mert az már a vetélés jele. Reméljük, ez elkerül. Mindenesetre pihenj sokat!

  • Éwa

    2009. július 05. vasárnap

    Sziasztok!

    Egy kicsit félek!Szeretkeztünk a párommal és az óvszer bennem maradt!A vége igaz kint volt de mégis félünk hogy becsúszott a baba!Lehetséges hogy tényleg baj van?Még nagyon fiatalok vagyunk!A választ előre is köszönöm

  • Dián

    2009. július 04. szombat

    Szia!
    A férjemmel kisbabát szeretnénk. Az orvosom megmondta a napokat, mikor legyünk együtt, ennek eleget is tettünk. 🙂
    Június 23-ától szinte minden nap együtt voltunk a párommal. Július 3-án nagyon enyhe világosbarna folyásom volt, valamint a melleim két külső oldala már napok óta fájdogál. Lehetséges, hogy babó van a dologban? (Bár én ezt a folyást kicsit korainak tartom, ugyanis a mensimet csak július 14ére nem várom).
    Előre is köszönöm a válaszod!

    Válasz: Lehetséges a baba. És ha az első napokban sikerült, akkor már a tesztek kimutatják! A helyedben én holnap vennék is egyet. A barna folyás ha elmúlik, akkor semmi jelentőssége, csak ha piros vérzésbe vált át, vagy nem szűnik meg pár nap alatt.

  • Böbe

    2009. július 01. szerda

    Sziasztok!
    3 hete azt mondta az orvosom, hogy semmilyen jelét nem látja nálam a Pcos szindromának, amit tavaly tavasszal állapított meg több orvos is. Most a vérvételi eredményem és az UH-s vizsgálat is csupa jó dolgokat mutatott. Következő héten mondta az orvosom, hogy egy szépen fejlődő tüszőm van a jobb oldali petefészekben. A második héten már a bal oldalon is volt egy. Ezek a tüszők múlt hét szerdára (ahogy a doki is jelezte) megrepedtek és kikerültek a méhbe. Láthatóan meg volt vastagodva a méhnyálkahártya és még folyadékot is látott a méhüregbe. A párommal együtt voltuk a megbeszélt időpontban és még azon túl is többször, ahogy az orvos is „kérte”. Akkor még ő is azt mondta, hogy minden esélye megvan a pozitív tesztnek 2 héten belül. Erre, a hétfői nap folyamán hatalmas, vagy 1 órán keresztül tartó szédülés és görcs után elkezdett folydogálni, először csak barnás, majd világos pirosas talán vér. Azóta is van, csak nem a megszokott színű vérzés (nekem általában inkább vörös és elég darabos). Kérdésem: lehet-e olyan, hogy a két petesejtből az egyik elhalt és most, a vérzéssel távozott, míg a másik a méhben maradt és beágyazódott? Lehetséges-e így a teherbe esés? Én már nagyon régóta várom a babát, de sajnos 3 és fél éve csak negatív tesztek jártak a kezembe.

    Válasz: A leírtak alapján lehetséges.

  • Jázmin

    2009. június 29. hétfő

    Sziasztok!
    Rendszeresen szedek fogamzásgátlót.A kérdésem az volna, hogy mennyi az esélye annak, hogy abban a 7 napos szünetben teherbe esek?

    Válasz: A fogamzásgátló szedése a 7 napos gyógyszerszünetben pont olyan védettséget nyújt, mint a többi napon, kb. 99%.

  • Fanna

    2009. június 28. vasárnap

    sziasztok!
    Helyzetem: A párommal 15-én voltunk együtt utoljára, és elvileg 20-án kellett volna megjönnie a menstruációmnak. 27-én végülis megjött, de 20-27 között görcsölt a hasam alja is. Most is görcsöl egy kicsit és húzódik, ha felállok, de lehet, hogy annak a jele, hogy éjjel a hideg kövön ültem. A vérzésem normális. Nagyon megijedtem, hogy lehet, hogy terhes vagyok. Lehet, hogy hiába ijedtem meg?
    Előre köszönöm.

    Válasz: Lehet, hogy csak késett egy hetet, a fájdalom pedig lehet a felfázástól is.

  • niki

    2009. június 26. péntek

    sziasztok!!!mi mindig védekezés nélkül csináljuk!!!na de nem régibbe meg volt és 5 napig tartott de nem rendes piros volt hanem inkább barnás na most nem rég a menszesz elött csináltam tesztett negativatt muttatot!!!de viszont elkezdtem hizni hányingerem van néha!!!fáj hasam alja sokszor!!!meg a szex közbe is fáj a méhem!!!léccives válaszoljon valaki!!

    Válasz:
    A terhességi tüneteket leghamarabb 10 napos terhességnél lehet érezni, ezután 1-2 nappal már a tesztek is kimutatják. Lehetséges, hogy terhes vagy, csak nem volt még elég idős, hogy a teszt kimutatja. De a tüneteket egy felfázás vagy fertőzés is okozhatja, a hányingert pedig egy gyomorrontás is. Esetleg ha továbbra is bizonytalan vagy, másik fajta tesztet próbálj legközelebb.

  • mara

    2009. június 25. csütörtök

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát!!!!!:-)
    egy kicsit meg vagyok szeppenve, ezt éreznem is kellene mivel túl vagyok egy terhességen de nem érzem hogy terhes lennék..köszönöm

  • mara

    2009. június 25. csütörtök

    Szia!!!!!
    olyan problémám van, az első terhességem idején menstruáltam 2hó-ig .10 éves a kislányom.
    Most viszont jun18-22igmenstruáltam,14.én voltunk együtt,mi nem védekezünk ….hát dee ma viszont emlékeztet az első terhességre mivel szeretkezés után véreztem,minimálisan!!lehetek állapotos????vagy valami más ez??

    Válasz:
    Ha szeretkezés után minimális vérzést tapasztalsz, az nem feltétlen terhességre utal, inkább lehet egy méhszájseb, ami vérzékeny. De ha nem védekeztek, a terhesség is számításba jöhet.

  • Macus

    2009. június 25. csütörtök

    szia.olyan problémám van,hogy már 9 hónapja nemszedem a fogamzásgátlót(gracial),és azóta nem védekezünk a párommal,és a mai napig nemlettem terhes.lehet hogy a gyógyszerjai az oka?8 honapja olyanokat szed,mint pl.:rytmonorm,syncumar,frontin és a concor,de ezt az egyet már egy pár éve szedi.lehetséges hogy ezek a gyógyszerek befojásolják a teherbeesést?előre is köszönöm válaszát.

    Válasz: A fogamzásgátló 3 hónap alatt ürül ki a szervezetből. Ezt követően a nők 85%-a 1 éven belül teherbe esik, másik 10% az ezt követő évben esik teherbe. A gyógyszerek a párod esetében befolyásolhatják a fogamzóképességét, de ez nem ilyen egyértelmű- Ha 1 éven belül nem sikerül teherbeesned, akkor vizsgáltassátok ki mindketten magatokat.