Amit a méhlepényről feltétlenül tudni kell…

Attól a pillanattól kezdve, hogy a baba megfogan szüksége van táplálékra, levegőre, ahhoz, hogy mindezt megkapja a méhlepény közreműködésére van szükség. A méhlepény a terhesség előrehaladtával fokozatosan alakul ki és a 14-16. hétre nyeri el végleges formáját.

 Amit a méhlepényről feltétlenül tudni kell…A fogantatás utáni 8. napon az embrió elkezd beágyazódni a még falába, ekkora a táplálását a külső rétegén levő sejtek végzik, melyek az anyai erekből nyerik a táplálékot. A 13. napon a babát körülvevő sejtfalon (ez az ún. chorion fal) kidudorodó részek jelennek meg, majd 2 nap múlva ezen erek keletkeznek. A 21. napon az anyai és a magzati vér között megkezdődik a tápanyagcsere.

A méhlepény a 12. héten rohamos fejlődésnek indul, és nagyjából a 14. héten már a magzat táplálása és a hormontermelés is az ő feladata lesz. A baba számára az oxigént, a táplálást és a kiválasztást egyaránt a méhlepény biztosítja. Emellett hormonokat is termel, többek között a terhesség fennmaradásához szükséges sárgatesthormont.

Hol tapad?
A méhlepény a legkülönfélébb helyeken tapadhat meg a méhben.
Megtapadhat a hátsó falon (a méh gerinc felé eső részén), a mellső falon (a hasfal felőli részen), a fundusban (a méh teteje), valamint fedheti a méhszájat is (vagy részben vagy egészben)
A baba szempontjából semmi jelentősége nincs, hogy hátul, elől vagy felül tapad meg a méhlepény. Az mellső falon tapadó méhlepény esetén előfordulhat, hogy az anyuka csak később érzi meg az első magzatmozgásokat.

Gondot csak az okozhat, ha a méhszáj környékén tapad meg, azaz ún. mélyen fekvő méhlepényről beszélünk. Ebben az esetben fontos tudni, hogy a terhesség melyik szakaszában jár a kismama. Az első harmadban gyakori a mégszájon való tapadás, azonban a méh növekedésével a lepény feljebb csúszhat. A terhesség végefelé közeledve azonban a mélyen fekvő lepény vérzéseket okozhat és általában ebben az esetben császármetszéssel hozzák világra a babát.

A fundusban tapad Sok anyukánál ijedtséget vált ki, amikor azt olvassa a leletén, hogy „a méhlepény a fundusban tapad”, pedig itt egyszerűen csak arról van szó, hogy a méh tetején tapadt meg a lepény, ez a legideálisabb megoldás.

A mellső fali tapadás egyetlen hátránya, hogy ha császármetszésre kerül a sor, akkor a sebésznek oda kell rá figyelni, hogy bele ne vágjon a lepénybe a műtét során.

Nagy ritkán előfordulhat, hogy leválik a lepény, ami meglehetősen ritka szövődmény és az okai sem tisztázottak (vérképzési zavarok, betegségek okozhatják, akár öröklődő módon is, de általában súlyos balesetekkor lép fel). Ha bekövetkezik, akkor annak egyértelmű jele a nagy mennyiségű vérzés. Ha ilyet tapasztalsz azonnal kórházba kell menni, mentőt hívni, mert ilyenkor azonnal ki kell venni a babát, hiszen lepény hiányában nem kap levegőt, táplálékot.

Szüléskor A méhszájon tapadó lepény miatt azonnali császárra van szükség, sőt ebben az esetben általában programozott császármetszésre kerül sor.

Normál szülés esetén a szülés után nem sokkal (kb. 5-20 perc múlva) a lepény magától távozik. Ilyenkor ellenőrzik, hogy az egész lepény kijött-e és ha nem, akkor küretre kerül sor.

Öregszik a lepény Nagyjából a 25. hétig tökéletes (azaz ún. 0 állapotú a lepény), ezután elkezd öregedni, meszesedni, amit az ultrahangvizsgálatokon mindig fel is jegyeznek. A 25. hét után már általában 1-es érettségib fokozatú a lepény, majd tovább „érik” egészen a 3-as fokozatig. A lepény érettségéből többé-kevésbé következtethetünk a szülés várható időpontjára is, hiszen minél öregebb a lepény, annál kevésbé tudja a babát ellátni.

104 Comments

Comment navigation

  • Viki

    2010. november 11. csütörtök

    Szia Ági!
    Most 29.hetes terhes vagyok, az u.h.-n mondták hogy a méhlepény II.-III.fokban elvan öregedve, meg hogy a baba igy kisebb sulyu lesz de rendben fejlődik. most értágítot szedek. Ilyen méhlepénnyel mennyi az esély hogy nem fog tul hamar megszületni? és ha megszületik akkor mennyi az esélye hogy életben marad? előre is köszönöm válaszát

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Nem kell aggódnod, a 30. hét után a mai viszonyok között született babák már nagyon nagy eséllyel életbenmaradnak és nem éri őket károsodás. Amiatt, hogy kicsit hamarabb öregedik a lepényed, nem lesz a babának semmi baja, akár még a 40. hétig is kihúzhatod, legfeljebb annyi lehet, hogy lassabban fejlődik a baba, vagy megáll a növekedésben és ezért a kiírt időpont előtt kell megszületnie.

  • edina

    2010. október 28. csütörtök

    sziasztok 23hetes terhes vagyok a 18hetes uh nekem is mélyen tapadó lepényem volt de hál istennek mára már nyoma sincs.Mostanra már a mellsö falon jó helyen tapad.

  • Orsi

    2010. október 23. szombat

    Virágnak üzenem, hogy én nem vagyok szakértő, de nálam is ugyanez volt, és én is rohantam az orvoshoz, mert nagyon megijedtem. Ő megnyugtatott, hogy el fog múlni…és igaza lett kb a 16-17. héten teljesen elmaradt ez a barnás folyás, és most van egy szép 4 hónapos kislányom. Remélem egy kicsit megnyugtattalak, mert tudom, mit érzel.

  • Virág

    2010. október 23. szombat

    Kedves Doktornő!

    15 hetes kismama vagyok, múlt hét szerdán erős vérzés jelentkezett, bementem a kórházba, bent is tartottak, 44×16 mm-es hematomát találtak, kaptam gyógyszeres kezelést, (az egyiket a mai napig szednem kell a duphastont), szombatig tünetmentes voltam, de akkor reggel egy kicsit két nagyobb csepp vérzésem volt, aztán barnáztam, majd utána megint tünetmentes voltam, ezen a héten (10.20.) szerdán voltam uh-n a baba szépen fejlődik, és már nem volt látható a hematoma. Tegnap (péntek) viszont megint jelentkezett barnás folyás és ma is van egy kis minimális.
    Ön szerint megint baj van, rohanjak orvoshoz??? Vagy még mindig ürül a szervezet?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm

    Aggódó kismama

    Válasz: Ha csak minimális a folyás és csak 1-2 alkalommal tapasztalod, akkor nem kell foglalkozni vele, ha erősödik, akkor menj megint orvoshoz.

  • Lilla

    2010. október 15. péntek

    Még az kéedésemhez hozzá tenném,h 1900g-2kg az ilyen korban normális?

    Válasz: Igen.

  • Lilla

    2010. október 15. péntek

    Sziasztok!
    31 hetes terhes vagyok,és meszesedés van a méhemben,nagyon meg ilyedtem mikor az orvosom ezt mondta!Meg szeretném kérdezni,hogy ez árthat e a babának,szellemi fejlődésének,testi fejlődésének?

    Válasz: Nem kell aggódni, ez ártalmatlan dolog, nem árt a babának.

  • Nyunyu

    2010. október 05. kedd

    Kedves Ági! Ma voltam a 18. heti uh-n (18+4 idős vagyok), a doki szerint 19+2… A lepény diagnózisa: plac.praev. lat. mellső falon. A doki annyit mondott, hogy túl alacsonyan van. Mennyire kell aggódnom? A másik kérdésem az lenne, hogy mit jelent ” a hosszú csöves csontok 50% percentilbe esnek”?! Köszönettel!

    Válasz: nem kell aggódni, a lepény a méh növekedésével fokozatosan feljebb kerül a méhben. A másik lelet is normális, átlagos adatokra utal.

  • Váradi Anna

    2010. szeptember 25. szombat

    Kedves Ági!

    Holnap leszek 27 hetes és a héten voltunk Uh-on, ahol azt mondták a méhlepény kissé szemcsés.Ez mit jelent?Vagyis melyik fokban érett I-es vagy II-es?Kicsit megijedtem mert visszahívtak 3 hét múlva kontrollra.Nem vagyok cukor beteg csak inzulin rezisztens ennek lehet köze hozzá?A terheléses cukor eredményem 7 lett.
    Válaszát előre is köszönöm:Anna

    Válasz: A szemcsés méhlepény valóban a meszesedésre utal, ami teljesen normális és valószínűleg arra gondolhattak, hogy 1-es fokban már érett, ami a terhességi kornak megfelelő érték.

  • monika

    2010. szeptember 20. hétfő

    én rajtamég nem volt de ojan tuneteim vanak mint egy terhesnek hányingerem van és nagyon szédulök aszt szeretném meg tudni hogy most ez az

    Válasz: Ha terhességre gyanakszol, érdemes egy tesztet csinálni. De a szédülés és hányinger mástól is lehet.

  • Rena

    2010. szeptember 17. péntek

    üdv.
    Köszönöm a válaszát.
    Szeretném még megkérdezni hogy ha egy burokban vannak 12. héten és az orvos azt mondta nem nőnek össze vagy az orvos tévedett és még a későbbiekben is összenőhetnek. Előre is köszönöm.

    Válasz: A sziámi ikrek nem összenőnek, hanem nem válnak szét, tehát ha most látszik, hogy nincsenek összenőve, akkor nem sziámi ikrek.

  • csilla

    2010. szeptember 17. péntek

    kedves Ági!tegnap voltunk a 28.hetes uh-on,um.szerint 28.hét 5.nap,ultrahang szerint,két héttel kevesebb,pedig a tizennyolchetes uh-on,minden rendben volt. a bpd.7,02 ac.22,43 fl.4,80 a lepény éretsége II.foku,a doki azt mondta jól müködik minden és nem talált semmi kórosat,én azért egy picit aggódom.várom válaszát és köszönöm.

    Válasz: Nincs miért aggódni. A 12. hét után már egyedi a babák fejlődése, az öröklött tényezőktől függően lesznek nagyobbak vagy kisebbek, 2-3 hét eltérés a becsült méretekben is teljesen normálisnak számít.

  • Rena

    2010. szeptember 16. csütörtök

    Üdv,
    12 hetes terhes vagyok és ikreket várok.
    Az orvos azt mondta nekem, hogy egy burokban vannak és nincs elválasztó köztük
    Mekkora a baj ??????

    Válasz: Ha a két magzat egy burokban fejlődik, az sajnos esélyt adhat az összenövésre, tehát arra, hogy sziámi ikrek szülessenek, de ez nagyon ritka eset, az esetek többségében egészségesen születnek a babák, azonban általában korán születnek meg (átlagosan a 32. héten)

  • zsanett

    2010. augusztus 11. szerda

    KEDVES ÁGI
    AZ ÉN KÉRDÉSEM HOGY 5 HONAPOS KISMAMA VAGYOK ÉS AZ ORVOSOM AZT MONDTA HOGY A MÉHLEPÉNY EGY KICSIT LE VAN VÁLLVA DE MINIMÁLLISAN .ÉS AZT SZERETNÉM MEG KÉRDEZNI HOGY EZ MÉG VISSZA TAPADHAT E ÉS HOGY MENYI KB AZ ESÉLYE HOGY NEM LESSZ SEMI BAJOM. ELÖRE IS KÖSZÖNÖM A VÁLLASZÁT

    Válasz: Ennek az esélyét nem lehet megmondani. Vissza már nem fog tapadni, ahol levált, de valószínűleg nem fog már tovább válni.

  • zsani80

    2010. július 03. szombat

    KEdves Ági!
    22 vagy 24 hetes kismama vagyok, ezt még a mai napig nem tudták eldönteni és a problémám is valószínűleg ebből fakad. A 24. héthez képest ugyanis túl pici a babám (súlyos retardatio)és legutóbb a magzatvíz is kevesebb volt az átlagosnál. Azt mondták, ez összefüggésben állhat a méhlepényem (nem jól) működésével. Az orvosom ezt az elkövetkezendő napokban fogja ellenőrizni. Azzal is riogattak, hogy mindezek miatt nagyon korán (akár 1-2 hét múlva is) megszülhetem a babám, persze valószínűleg 0 túlélési eséllyel. Kérlek mondj valami megnyugtatót!
    Köszönöm!

    Válasz:Sajnos előfordul olyan, hogy a méhlepény nem tudja táplálni a magzatot és ilyenkor valóban beindul a szülés. Ilyenkor szükség lehet állandó kórházi felügyeletre is, abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy valóban a méhlepénnyel van a gond. Szerencsére a túlélési esély minden héttel egyre jobb lesz, a 24. héten még valóban nagyon pici, de minden egyes terhességi héttel egyre jobb, ezért ha sikerül még néhány hétig egyben maradnotok, akkor valószínűleg gond nélkül meg fog tudni születni majd. Fontos, hogy olyan kórházban szülj, ahol van megfelelő koraszülött ellátás, erről tájékozódj előre.

  • Bambi

    2010. június 20. vasárnap

    Szia!

    11 hetes terhes vagyok. Sajnos vérömlenyem van, ami miatt nem tapad jól a méhlepény:( Sokfélét lehet olvasni és eléggé megijedtem. Mivel nem teljesen tapad a lepény, csak 2ponton, ezért attól félek, hogy nem látja majd el jól a picit a 12. hét után, amikor átveszi ezt a szerepet a sárgatestektől (ha jól tudom). Félek, nehogy koraszülés, lepényleválás vagy fejlődési rendellenesség legyen. Egyszer görcsöltem nagyon, de emésztési problémáim is voltak, így nem foglalkoztam vele.. Azóta szerencsére nem volt, néha fáj az alhasam, de nem görcsöl kifejezetten. Vérzés szerencsére eddig még nem volt.
    Sajnos a pihenés az izgága nagyfiam miatt nem megy.. Segítségem pedig nincs.

    Válasz: Sok mindent nem lehet tenni ebben a helyzetben, mint reménykedni. Ha megmarad a lepény és nem válik le, akkor ellátja a babát, emiatt nem kell aggódnod, azonban a lepényleválás veszélyes dolog, próbálj segítséget szerezni a fiad mellé, mert sok pihenésre lenne szükséged.

  • anita

    2010. május 27. csütörtök

    Kedves Ági!
    Tegnap voltam 32 hetes ultrahangon, és azt írták a papíromra, hogy „lepény G-III” . Az orvosom nem fűzött hozzá semmit, de utánanéztem, és eléggé megijedtem. A baba becsült súlya most 1915 gr., BPD 80,2 mm, FL 61,1 mm, HL 51,3mm, AC 282mm. Azt mondta a doki hogy a lepény meszesedése ellenére jól fejlődik, minden rendben van, átlagos a mérete, jó a keringése, szívhangja. Ultrahangra csak 6 hét múlva kell megint mennem. Azt szeretném tudni, hogy milyen problémát okozhat ez?? Számomra milyen jelei lehetnek/lesznek esetleg, ha nem látja el úgy a babámat, ahogy kellene?
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: A babád méretei jók. A lepény valóban meszesebb, de ez általában nem szokott gondot okozni. Az előfordulhat, hogy emiatt hamarabb indul meg a szülés, de a 3-as lepény, akár 6-8 hétig is táplálhatja a babát. A legrosszabb esetben a következő ultrahangnál megállapítják, hogy meg kell indítani a szülést, de valószínűleg erre nem kerül majd sor.

  • Éva

    2010. május 26. szerda

    Szia Ági!

    19hetesen írtam neked, mivel a méhlepény teljesen fedte a méhszájat. Most 27 hetes terhes vagyok és nemhogy a közelében nincs, már felkerült a méh tetejére. Tehát teljes mértékben igazad lett. Szeretnék egyben minden olvasót megnyugtatni, hogy a természet hála Istennek a kismamák oldalán áll, és megoldódik magától a probléma. Senki ne hagyja magát megrémíteni! Mivel nekem nem volt akkor fogadott orvosom rettenetesen megrémített az ultrahangot végző orvos. Csak a legrosszabb esetet mondta el: erős vérzés, vérátömlesztés, koraszülés, bentfekvés stb. Arról nem is beszélt,hogy a placenta a méh növekedésével helyetváltoztathat. Végül jó üzletpolitikát választott, mert sikerült annyira megijesztenie, hogy azonnal kerestem orvost. Természetesen nem őt választottam. Köszönöm Ági mégegyszer az akkori biztatást, sokat jelentett.

  • Szilvi

    2010. május 18. kedd

    Kedves Ági!
    A legutóbbi UH során (akkor 27 hetes terhes voltam) -ahová azért küldtek, mert nagynak találták a pocakom- minden rendben volt kivétel, hogy azt mondták a magzat nagyon fel van húzódva ismeretlen okok miatt és a köldökzsinór a nyak és a váll között van.
    Miért lehet felhúzódva a magzat? Gondot jelent, ha a kzs a nyak és a váll között van? A bébi egyébként még forgolódik, akkor haránt fekvésben volt.
    A doki bá 4-szer rákérdezett, hogy dohányzom-e? Természetesen nem. Aggodalmat kelt a sejtelmes kérdezősködés.

    Előre is köszönöm válaszát!
    Tisztelettel: Szilvi

    Válasz: Nem kell aggódnod, mindez semmit nem jelent. A 27. héten még szabadon mozog a baba, a köldökzsinór helyzete is ennek megfelelően változhat, az, hogy fel van húzódva az is csak átmeneti, semmilyen problémát nem jelent.

  • Halihoooo

    2010. május 01. szombat

    Kedves Ági!
    A feleségem 25 hetes terhes. 4 nappal ezelőtt reggel vérezni kezdett ezért bevittem a kórházba. ( Placenta praevia )
    Bent tartották még másnap volt egy kis vérzés,de azóta hál istennek semmi.Elvileg jövőhét végefelé nézik meg újra ultrahanggal,hogy történt-e változás.Addig mindenképp bent tartják.
    A kérdésem a következő:
    A terhesség ezen szakaszában mennyi esélye van annak,hogy a placenta elmozduljon és megszűnjön ez a probléma?
    Nem tudom,hogy mennyi köze van a problémához,de azért leírom a feleségemnek elég súlyos endometriózisa volt (van). III-IV-es fokozatú.Mindenhol azt mondják,hogy még van ideje elmozdulni,a dokink is azt mondja.De hát mi mást mondana?Én racionális ember vagyok és szeretek felkészülni a dolgokra ezért is kérdezem meg önt,mint kívülállót.
    Az őszinte választ előre is köszönöm.
    Tisztelettel Halioooo

    Válasz: A lepény fokozatosan felfelé mozog, ahogy nő a méh, tehát erre tényleg van esély.

  • Orsi

    2010. április 26. hétfő

    Kedves Ági!

    27 hetes kismama vagyok és még a 24. héten egy 4D-s Uh vizsgálaton azt írták a lapomra, hogy „a méhlepény kissé fellazult szerkezetű”, szóval kicsit úgy festett, mint egy elrontott lángos:o( Nos akkor nem küldtek azonnal orvoshoz, szóval gondoltam,nagy baj nem lehet, de azért nem telik el nap, h ne gondoljak rá….okozhat ez gondot a továbbiakban?

    Köszönöm szépen!

    Orsi

    Válasz: Nem kell aggódnod, ha ez nagy probléma lenne, akkor szóltak volna, de ez egyáltalán nem okoz gondot.

  • Gabriella

    2010. április 01. csütörtök

    KEDVES ÁGI!

    Ma voltam 24 hetes UH-on és azt mondta a doki, hogy a belső méhszájat 64 mm-re elfedi a lepény….ezt mit jelent?
    válaszát előre is köszönöm:Gaby

    Válasz: Ez azt jelenti, hogy a lepény részben a méhszájon fekszik. Ez a szülésnél okozhat főként problémát, ha még mindig ott lesz, akkor nem tudsz természetes úton szülni, mert a „kijáratot” elzárja a lepény. A még növekedésével a lepény egyre feljebb kerül a méhben, ezért jó esély lesz rá, hogy a szülés időpontjában már nem lesz ott. Ha még az utolsó hetekben is ottlesz, akkor valószínűleg programozott császármetszésre kerül majd sor.

  • Vera

    2010. március 25. csütörtök

    Kedves Ági!

    Ma jól ránk ilyesztettek 12. hetes ultrahangon.
    Placentáció hátsó falon, mélyen, a passzív szakaszra terjedően a belső méhszájat elérően történt.
    Mekkora annak a kockázata, hogy nem tudom a picit megtartani?
    Mit tehetek, hogy rendben menjenek a dolgok? (Nem dolgozom mások picivel vagyok itthon.)
    Köszönettel:Vera

    Válasz: Aggodalomra semmi ok, ettől még a babát ki tudod hordani. A méhszájra lógó placenta a szülésnél okoz gondot, mivel a méhlepény a méhszájon van, ilyenkor császárra van szükség. Van a méhszájon fekvő placentának koraszülési kockázata is, de ez inkább a 2. harmad végére, 3. harmadra jellemző. Azonban a még növekedésével a placenta egyre feljebb kúszik, ezért ha a 12. héten rajtavan a méhszájon, az nem jelent még valós kockázatot, pár hét múlva feljebb lesz már.

  • Éva

    2010. március 23. kedd

    Kedves Ági!

    19 hetes terhes vagyok és placenta praevia centralis a diagnózis. Az orvos nagyon megijesztett, súlyos vérzéssel és kórházi bentfekvéssel riogat. A kérdésem az lenne, ha sokat pihenek, fekszek mekkora az esélye hogy vérzés következik be? Illetve mennyi esélyem van arra hogy a placenta valamelyik irányba elmozdul? Az első terhességem császárral végződött farfekvés miatt, a hegek befolyásolhatnak valamit ezzel kapcsolatban?

    Válasz:Nagy az esélyed, hogy a méhlepény feljebb kúszik, mert ahogy nő a méh, a méhlepény helyzete is változik és neked még bőven fog nőni a méhed addig. Ha sokat pihensz, azzal tényleg csökkented a kockázatot. A hegeknek ehhez nincs közük.

  • Erika

    2010. március 17. szerda

    Kedves Ági!
    Az előző nem tudom miért jelent meg de azt nem én irtam be.
    Én azt szeretném tudni, hogy mit jelent a diagnózis amit tegnap kaptam a 22 hetes ultrahangon.
    -Lepény hátsó falon alsó pólusa 8mm-re tapad a belső méhszájtól.Zárt nyakcsatorna.
    -Megjegyzés: Vastag anyai hasfal miadt korlátozottan értékelhető vizsgálat.
    Már a 4. terhességem és eddig minden rendben zajlott.Most mire számithatok?
    Válasz előre is köszönöm!

    Válasz:A méhlepény közelebb van a méhszájhoz, mint az átlagérték. Ez azt jelenti, hogy ha így marad, akkor valószínűleg nem szülhetsz majd természetes úton és az utolsó hetekben fekvésre lehet szükség. De. Mivel még csak 22. hetes vagy, ezért a lepény a méh növekedésével együtt felfelé mozog majd és távolabb kerül a méhszájtól, így valószínűleg semmi gondot nem okoz majd.

  • Lia

    2010. március 09. kedd

    Kedves Ági!

    Tegnap voltunk a párommal 4D terhességi ultrahangon,eddig tünetmentes és hibátlan volt minden leletem és gyermekemé is.
    De tegnap az ultrahang központban közölték 16 hetes korom ellenére a placentám G1-2.
    Az lenne a kérdésem ettől még kihordhatom e a lányom,illetve menjek e azonnal Dokihoz megmutatni a leletem vagy várjam meg a 18-heti genetikai UH-t.
    Előre is köszönöm a válszaszt.

    Válasz: A placenta ilyen érettségi foka valóban ritka ebben a terhességi korban. Ennek ellenére kihordhatod a lányodat, de beszélj mielőbb a saját orvosoddal is, hogy ő is nézze meg, előfordulhat, hogy ő nem fogja ilyen érettségi fokúnak látni a lepényt.

  • Bakk Marina

    2010. március 08. hétfő

    Kedves Ági!24 hetes terhes vagyok.A méhlepényem II.fokon érett.Az orvosom 2 hét múlva hívott visza ultrahangra és DIAPHILLINT is írt fel nekem valamint diétát.Azt szeretném tudni hogy mennyire van veszélyben a babám és a diéta konkrétan mit takar:Mit ehetek mit nem?Tejet tejterméket ehetek ihatok?Előre is köszönöm!Marina

    Válasz: A Diaphillin egy értágító, ami javítja a placenta érellátását. A diéta alatt nem tudom, mit érthetett. Veszélyben nincs a babád, csak arról van szó, hogy a lepény valamivel érettebb, mint azt a terhességi korod indokolná, ettől még akár végig kihordhatod a babát, és nem lesz semmi baja, de fokozottabb ellenőrzésre lesz szükség.

  • Macsi

    2010. március 01. hétfő

    Kedves Ági! Nagyon köszönöm a választ! Megnyugodtam és legalább értem, mi is történhetett!

  • Marcsi

    2010. február 26. péntek

    Kedves Ági! Ma kezdtem a 16. terhességi hetet, eddig minden rendben volt, ám tegnap délelőtt véreztem, enyhén.Tkp. csak a wc papíron volt nyoma, a fehérneműmön nem.Azonnal bementem a dokimhoz, aki azt mondta, alacsonyan van a méhlepényem, 2-3 hónapig feküdnöm kell, mert esélyes a vetélés. A Babám az uh. szerint kiválóan van! Nem kaptam gyógyszert sem. Persze kétségbe estem! Itthon megnéztem a 12. heti uh. eredményeit, azon az van: a méhlepény a mellső falon tapad, de egy szó se arról, hogy túl lent lenne.Neten olvastam, hogy ha alacsonyan van a lepény és vérzés van, akkor be szokták fektetni a kismamákat kórházba, gyógyszeresen kezelik őket. Néha a bal oldalon élesen nyilall az alhasam….vérzés – láthatólg most nincs – de lehet, csak nincs nyoma „kifelé”?Mit kéne tennem? Keressek másik orvost? Egyáltalán mitől vérezhetek?
    Nagyon köszönöm a segítségedet!

    Válasz: Ahogy nő a méh, a méhlepény helyzete is változik, általában felfelé szokott kúszni, de néha sajnos lefelé, a méhszáj irányába indul el. Ha a méhszájon marad és nem húzódik tovább, akkor a hüvelyi szülés nem lehetséges.
    A vérzésnek több oka lehet, pláne, hogy ilyen kicsi csak. A lepényhez nincs köze, de lehet, hogy a méhszáj nyílni kezdett, azért mondta az orvos, hogy feküdnöd kell, mert a gravitáció húzza lefelé a babát és ettől tovább nyílhat a méhszáj.
    Ne aggódj, olyan nincs, hogy befelé vérzel. Amikor a méhszáj nyílni kezd, akkor az enyhe vérzéssel jár, de ez tényleg csak annyi, amit írtál, hogy csak kicsit látszik. Ha nem nyílik tovább, akkor nincs vérzés, tehát ez jó. Ezt gyógyszeresen megállítani nem lehet. Feküdj és pihenj sokat otthon. Kórházba csak akkor küldik az anyukákat, ha erős vérzés van és méhösszehúzódások is kísérik a folyamatot.

  • zsuzsi

    2010. február 17. szerda

    Agi Draga koszonom a valaszokat…rengeteget segitenek…jo hogy vagy nekem 🙂 nekunk…

  • mia

    2010. február 12. péntek

    üdv,
    voltam 19 hetes uh-n, ahol az orvos azt írta a lapomra (azontúl, h a gyermekkel minden rendben), h : Lepény: mellső falon tapad, szerkezete inhomogén, benne echomentes területek láthatóak.
    ez szeretném tudni, h mit jelent?

    köszönöm előre is!

    Válasz: Ez azt jelenti, hogy a lepény felületén lyukacsos felületek vannak, nem kell foglalkozni vele.

  • zsuzsi

    2010. február 11. csütörtök

    kedves Agi! nem talalom sehol ezt a szot -ertelmet,mit jelent? Placenta:Posterior koszonom a segitseget

    Válasz: Ez azt jelenti, hogy a méhlepény a hátsó falon tapad.

  • Zsanna

    2010. február 07. vasárnap

    Kedves Ági!

    Köszönöm a választ.

  • Timi

    2010. február 05. péntek

    Sziasztok!
    Ma kaptam meg az afp eredményét,és minden rendben.:)
    De ultrahangon eléggé megilyesztett az orvos, azt mondta hogy a lepény eléri a belsö méhszájat. A papiron az áll, hogy placenta a méh hátso falán tapad,a belsö méhszájat eléröen. Most 18 hetes vagyok, és nagyon félek hogy ez bajt jelenthet.
    Kérlek irj nekem hogy ez mit is jelent.
    Elöre is köszönöm.

    Válasz: Nem jelent bajt, erről szól a cikk, itt a hozzászólások felett, olvasd el. Ahogy nő a még, a méhlepény feljebb húzódik majd.

  • Zsanna

    2010. február 02. kedd

    Kedves Ági!

    Ma voltam 12 hetes ultrahangon, ahol megállapították, hogy a lepény a mellső falon tapad és fedi a méhszájat.
    Szeretném tudni mire figyeljek? Sajnos korai vérezgetések miatt Duphastont szedek, bár már lassan elhagyhatom. A házasélet is tiltva volt. Orvosom szerint mostmár lehetne de aggaszt a méhszájon is tapadó lepény… Veszélyes lehet-e a házasélet? Fizikailag eddig is kíméltem magam a lehetőségekhez képest (kétéves múlt a nagytesó).

    Válasz: Nem veszélyes. A méhlepény a méh növekedésével egyre feljebb húzódik, ha mégis a méhszájon marad, akkor a természetes szülés nem lehetséges, ez az, amit tudni kell erről.

  • Lívia

    2009. december 14. hétfő

    Kedves Ági!

    A méhlepény a 19 héten elől tapadt meg és megközelítette a méhszájat, a 29 hétre már eltávolodott onnan, így emiatt megnyugodtam, de napi 3-4 alkalommal szúró alhasi fájásaim vannak, emiatt a múlthéten megfigyelésre be is fektettek a kórházba, ahol a TG vizsgálatok nem mutattak keményedéseket. Cg 2100 Az UH szerint a baba nagyon jól fejlődik, a méretei alapján 10 nappal idősebbnek felel meg a valósnál, 1564 g. Jelenleg haránt fekszik. Kérdésem, hogy mennyire kell vetéléstől tartanom, és hogy mit jelent a kissé tonusos uterus megjelölés a zárójelentésemen? A házasélettől továbbra is tartózkodnom kell?
    Előre is köszönöm a válaszokat, üdvözlettel: Lívia

    Válasz: Ez azt jelenti, hogy a méhizomzat feszesebb, de nem kell miatta aggódnod. Mivel a méhszáj még nem nyílt ki teljesen, lehet szexuális életet is élni.

  • Betti

    2009. december 03. csütörtök

    Kriszta(Sné):Nem rákos,megvan már az eredmény,a pici is egészséges,csak eléggé meg vagyok ilyedve,mert ez a doki,aki csinálta az uh-t valami nagy koponya,és nem volt túl bíztató,ahogy mondta.Minden esetre holnap elmegyek a nőgyógyászomhoz,és kifaggatom.Ugyan nem dolgozom,de nem vagyok abban a helyzetben,hogy ha a helyzet megkívánja,akkor ágyban feküdjek.Talán igazából ez az,ami engem aggaszt.Köszönöm,hogy azért valamennyire megnyugtattál 🙂
    Én is be fogom oltatni magam,mert igy amúgy se tudnék nyugodtan aludni sem.

  • Kriszta(Sné)

    2009. december 03. csütörtök

    betti:a lepény az folyamatosan vándorol,mostmég nem lényeg nekem 27 hetesen így volt ahogy neked és arrébbment magától.A méhszájseb se gond ha nem rákos.nyugi.
    Én egyépként holnap beoltatom magam a H1N1 ellen.Nagyon félek de a haláltól mégjobban félek.

  • Betti

    2009. december 03. csütörtök

    Nagy bajban vagyok!Nagyon félek.Eddig ez a gonosz h1n1 készített ki,de most tényleg van miért aggódnom,azt hiszem.Holnap leszek 12 hetes,ma voltam nyaki redő ultrahangon,ahol a magzatnál minden rendben volt,de a méhlepény mélyen fekvő,és részben fedi a méhszájat.Ugye az is kiderült még 6 hetesen,hogy méhszájsebem van.Mire számítsak?Tényleg van aggódni valóm?

  • zsu

    2009. november 03. kedd

    szia!
    34 hetes terhes vagyok a legutóbbi ultrahangos vizsgálaton azt mondták, hogy a babám nyaka köré van tekeredve a köldökzsinór. Lehet, hogy butaságot kérdezek de veszélyeztetheti ez a babát míg „odabent” van? Előre is köszönöm!

    Válasz: Nem, ez csak a szülésnél okozhat gondot, de addigra általában el szokott tűnni onnan.

  • Timike

    2009. október 05. hétfő

    köszönöm és várom a választ.

  • Timike

    2009. október 05. hétfő

    Jó napot kívánok!5.-én voltam ultrahangon,most jelenleg 31 hetes vagyok,és az ultrahang leleten az volt írva,hogy Lepény:mellső falon,G.I.,benne néhány 1 cm-es és egy 2 cm-es felritkulás ábrázolódik,kontrollja javasolt.Mit is jelent?Meg vagyok ijedve egy kicsit.Aggódnom kellene?

    Válasz: A felritkulás olyasvalami, mint a ciszta (nem teljesen az, mert nem folyadékkal telt hólyag), általában magától felszívódik a szülés után, de azért van a kontroll, hogy megnézzék, valóban felszívódott-e.

  • kinga

    2009. szeptember 29. kedd

    kedves Ági!
    én most jöttem a 38. heti uh-ról és a méhlepény már a III. fokozatban érett. Ez elárul valamit a szülés időpontjáról? Még 2 hetem lenne a kiírásig, de akkor lehet hogy addig nem tudja ellátni a babát a méhlepényem? Az orvos 1 hét múlva hívott csak vissza nst-re.
    Köszönöm előre is a válaszodat!

    Válasz: Ne aggódj, 38 hetesen ez normális érték. A szülés időpontjáról nem ad pontos felvilágosítást, akár még 3-4 hét is eltelhet addig.

  • Erus

    2009. szeptember 07. hétfő

    Szia Ági!

    A méhlepény vastagszik a 12-17. héten? Ha igen, akkor lehet, hogy emiatt kevésbé érzem a baba mozgását?

    Válasz: Nem, lehet, hogy csak máshol van a baba, nem elől, vagy pedig másként mozog, ezért érzed kevésbé a mozgását.

  • Bea

    2009. szeptember 06. vasárnap

    Kedves Ági!
    Nekem az első terhességemnél mellső fali volt a méhlepény, császárral szültem, a kérdésem az lenne ha következőleg is mellső fali lesz a lepény az automatikus császárt jelent, vagy akkor is meg lehet szülni természetes úton ha a heg fölött tapad a lepény?
    Köszönöm előre is válaszod!
    Üdv: Bea

    Válasz: Nem, ez nem jelent automatikus császárt. Ha a lepény nincs a méhszáj közelében és elég vastag a heg, akkor szülhetsz természetesen.

  • Tüpike

    2009. szeptember 01. kedd

    Szia!
    A kórházból mikor kiengedtek 34hetesen a zárójelentésen az volt, II. fokban érett lepény.
    Azóta már 3 UH-on voltam, mindig I. fokban érett a lepény.
    Valaki korábban félrenézett valamit?
    Átlagosan mikor milyen érettségű a lepény?
    Én olvastam IV. fokról is. Az mit jelent?

    Válasz: Valószínű az első alkalommal elírták, hiszen visszafelé nem tud fejlődni a lepény. A terhességi kor előrehaladtával egyre meszesedik a lepény, minél öregebb, annál meszesebb és minél meszesebb, annál nagyobb az érettségi fok a legenyhébbtől (I-es), a legöregebbig (IV-es)

  • Andrea

    2009. augusztus 17. hétfő

    Kedves Ági!
    Nekem még csak 2 hetes petezsákom van, és erre is csak 90% biztosra mondták, hogy állapotos vagyok, de nagyon aggaszt, hogy hártyaszerű, világos barna folyásom van, most már 3. napja, de ma már intenzívebb. Vérzésem nincs. Jelenthet ez elvetélést? Leválik a méhlepény darabokban, vagy mi történik?

    Válasz: A barnás folyás nem vetélés jele, hanem hormonális okai vannak. Ilyenkor még nincs méhlepény, az csak később alakul ki. A vetélést élénkpiros vérzés kíséri. A folyás miatt konzultálj orvossal, ha szükséges, gyógyszeres kezelést adnak majd.

  • Zsófi

    2009. augusztus 08. szombat

    Szia!
    17 hetes terhes vagyok és a tegnapi ultrahangon azt írták a leletemre, hogy : ” a méhlepény a hátsó falon tapad, eléri a méhszájat”. Milyen problémát jelent (jelenthet) ez?

    Válasz: Ha ott is marad és még a szülés időpontjában is eléri a méhszájat, akkor a természetes szülés nem lehetséges. Általában a méh növekedésével egyre feljebb csúszik és teljesen megszűnik ez a probléma.

  • Karolin

    2009. május 20. szerda

    Kedves Agi! nagyon szeretnem, ha egy kicsit bovebben beszelnel nekunk a mehlepeny korai eloregedesenek a kovetkezmenyeirol, mert en mar osszeolvastam fut fat, de igazabol a te tiszta meglatasodra lennek kivancsi..vagy barki masera, akinek tapasztalata van ebben a temaban…az elozmenyekrol, annyit, hogy nekem azt mondtak a 31. terhessegi heten, hogy elotregedett a mehlepenyem, 2/3 oregedesi fok…es, hogy korabban szulhetek, nem fejlodhet a baba tovabb, meg ilyenek..nem tudom mire szamithatok…valaszt szeretnek..koszi elore is

    Válasz: A méhlepény a terhesség során elkezd elmeszesedni, a mészlerakódások mértékéből állapítják meg a korát. Minél öregebb a méhlepény, annál közelebb a szülés időpontja, ha elöregszik, nem képes már tovább táplálni a babát. A fő tünete ennek általában az, hogy nem fejlődik a baba. Ha felmerül a gyanú ilyenkor általában gyakrabban kell vizsgálatra járni és ha szükséges, megindítják a szülést.

  • alíz

    2009. január 27. kedd

    24 hetes terhes vagyok. Az eddigi UH leleteimen szinte standard szövegként jelent meg: a lepény a melső falon tapad, jó helyen. Most viszont a „jó helyen” helyett MÉLYEN került a leletre. A kérdésem, hogy hogyan kerülhetett a jó helyről mélyre? Probléma ez? Mire kell odafigyelnem? Megjegyezném még, hogy naponta többször be szokott keményedni a hasam. Összefüggésben van egymással a két dolog?

    Válasz: Nincs összefüggésben. A lepény a méh növekedésével „vándorol” el a méhben. Az elején megtapad a méhfalon, aztán pedig ahogy a méh nő úgy csúszik el. Addig nem kell vele foglalkoznod, ameddig nem a méhszájon fekszik.

  • Kata

    2008. szeptember 29. hétfő

    Szia!
    13 hetes terhes vagyok, és az egyik nap erős köhögésre ébredtem (meg vagyok fázva) és a wc-n észre vettem, hogy vérzek! Persze egyből orvoshoz mentem és a doki azt mondta, hogy nem lát semmi bevérzést és rutascorbint kell szednem naponta 3×2-t!
    A doki mondta, hogy a méhlepényem mélyen van! Már második napja, hogy volt vérzésem, de még mindig van barnás folyásom! Ez még nagyon aggaszt! Nem lehet baja a babának? Mit tehetek még, hogy megóvjam!

Comment navigation