Felfázás és terhesség

A kismamákat gyakran riogatják azzal, hogy a felfázás vetélést okozhat, de ennyire azért nem súlyos a helyzet. A terhesség alatt hajlamosabbak a nők a felfázásra, de az ellenkezője is előfordulhat: ha valaki korábban gyakran felfázott, elképzelhető, hogy a terhesség alatt nem fog felfázni.

Felfázás és terhességDe mi is az a felfázás?
A felfázás fő tünete, a gyakori vizelési inger, a folyás, melynek szaga is van, csípő, viszkető érzés és az alhasi fájdalom. Ilyenkor nemcsak a tünetek enyhítése a feladat, hanem a húgyúti fertőzést okozó baktériumok leküzdése is.

Megelőzés
Nem véletlenül mondják a nagymamák, hogy „öltözzél fel rendesen lyányom”: a felfázás valóban a lenge öltözet miatt jön létre. Hidegben a keringés lelassul, az immunrendszer kevésbé tudja kivédeni a baktériumtámadást, így kialakul a hólyaggyulladás. Öltözzünk mindig rétegesen, októbertől áprilisig ne üljünk le szabadtéren.

Terhesség alatt könnyebb felfázni
A nők könnyebben fáznak fel, mert a húgycső náluk rövidebb, mint a férfiaknál, így a baktériumok könnyebben jutnak célba. Emellett a terhesség alatt a magzat növekvő méretei és a hormonok miatt a húgyvezetékek kitágulnak, ezért a kórokozók könnyebben eljutnak a húgyhólyaghoz, a hólyag a várandósság során egyre nő, valamint egyre feljebb és előrébb helyeződik, és egyre kevésbé tud teljesen kiürülni, és a vizelet összetétele is megváltozik. Ennek ellenére korántsem olyan gyakori a húgyuti fertőzés, az összes terhességnek csak mintegy 2 százaléka, azaz 100-ból két kismama kapja el.

Kockázatok
Vizsgálatok azt mutatják, hogy a kezeletlen húgyuti fertőzés vetélést, koraszülést, illetve kis súlyú újszülöttet eredményezhet, ezért fontos, hogy a tünetek megjelenésekor, ne házi praktikákkal kezeljük magunkat, hanem azonnal menjünk el orvoshoz!

Mit tegyünk, ha gyanús, hogy felfázhattunk?
Ha még nincsenek tünetek, de a hidegben mászkáltunk, fázott a lábunk, vagy alaposan eláztunk átázott a ruhánk, a cipőnk, érdemes elébe menni a bajnak!

  • A vizes ruhákat vegyük le és öltözzünk meleg ruhába!
  • Semmiképpen ne vegyünk meleg fürdőt, ez terhesen tilos, helyette meleg vízbe áztathatjuk a lábunkat. A meleg lábfürdőt cickafarkkal és zsúrlófűvel tehetjük még hatékonyabbá
  • Igyunk sokat! Napi 2 liter víz fogyasztása alapból is javasolt, de felfázáskor ezt kiegészíthetjük további fél liter folyadékkal, ami lehet kellemesen meleg gyümölcstea vagy víz.
  • Visszatérő fertőzés esetén érdemes homeopátiás orvost felkeresni, aki különféle kezelési módokat javasolhat.
  • A homeopátiás szerek közül az alábbiak alkalmasak felfázás kezelésére:
    CANTHARIS 9 CH
    napi 3×5 golyó Csípő vizeletürítés, gyakori vizelési inger. A csípő érzés a vizelés után is megmarad. A gyakori inger miatt a vizelet mennyisége ürítéskor kevés.

    MERCURIUS CORROSIVUS 15 CH
    napi 2-3×5 golyó Csípő, esetleg véres vizelet, gyakori vizelési ingerrel. Éjjel romlik az állapot, az inger sűrűn felébreszti a beteget.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

86 Comments

Comment navigation

  • juci

    2010. szeptember 27. hétfő

    nekm az lenne panaszom h egy honapba ketszer menstrualtam erre valami valazs van mikor nagyon faj a hasam es mar 3honapja nem volt sexualis kapcsolatom

    Válasz: Érdemes lenne nőgyógyászhoz menni, egy vizsgálat után többet fog tudni mondani.

  • Betty

    2010. szeptember 23. csütörtök

    Nekem a Cantharis nem hatott,pedig vettem mellé medveszőlőlevél teát,hanem egyre rosszabb lett a helyzet.Ki kellett hívni az ügyeletet,és a vénás injekció hatott.Másnap kaptam antibiotikumot,meg görcsoldót.Az biztos,ha legközelebb felfázást tapasztalok,irány a doki,soha többé nem kezelem házilag,meg homeopátiás bogyóval,mert nekem nem vált be.

  • Kitti

    2010. szeptember 21. kedd

    Sziasztok!
    3 hónappal ezelőtt hagytam abba a fogamzásgátló szedését. Az első kettő hónapban rendesen megjött. Most legutóbb szept. 7-én kellett volna megjönnie. Vártunk 4 napot és csináltam egy tesztet, ami negatív lett. Kicsit megnyugodtunk, viszont utána sem jött meg. 3 nap elteltével csináltam egy újabb tesztet, de az is negatív lett… Most 21.-e van, és még mindig semmi. Ma kértem időpontot a nőgyógyászhoz, és csak okt. 5-ére kaptam. Semmi olyan tünetem nincs, ami terhességre vagy akár felfázásra utalna. De még olyan sincs, amiből arra következtethetek, hogy meg akarna jönni. Milyen egyéb problémára gondolhatok? 24 éves vagyok, a párom 33. Mindketten felkészültünk a babára, de még nem most terveztük. Előre is köszönöm a választ. Kitti

    Válasz: A negatív tesztek és a tünetek hiánya ellenére még lehet szó terhességről. Ha egyébként pontosan jött meg a menzeszed a tabletta abbahagyása után, akkor is szóba jöhet az is, hogy a gyógyszer abbahagyása miatt még nem állt be újra a ciklusod. Egyelőre nem érdemes problémákon rágódni, az orvosnál remélhetőleg ki fog derülni, mi a kimaradás oka.

  • Brigi

    2010. szeptember 19. vasárnap

    Szia!

    Sajnos tegnap(szept 18) délután éreztem, hogy felfáztam, de nem annyira vészesen, mint már előfordult, viszont most szurkálást, kisebb görcsöket is érzek a hasamban. Amint ajánlottad fent, elkezdtem szedni a CANTHARIS 9 CH-t. Az lenne a kérdésem, hogy ez a felfázás mennyire befolyásolja a teherbe esést? Peteérésem szept.15-én volt (hőmérőzés szerint). Ettől sikerülhet a megtapadás, beágyazódás?
    Köszönöm

    Válasz: A felfázás nem befolyásolja a teherbeesést,ettől még lehet beágyazódás.

  • Edina

    2010. szeptember 17. péntek

    Néhány napja voltam orvosnál és beigazolta, hogy kisbabám lesz. Meg vizsgált manuálisan és ultrahanggal is azóta egy kicsit fáj a hasam alja és csíp a vizeletem is. Vajon mi lehet a baj? Hány nap után menjek orvoshoz?

    Válasz: Ha még nem voltál orvosnál, és nem is múlt el azóta, én hétfőn megkeresném a háziorvosom!

  • Betty

    2010. szeptember 12. vasárnap

    Köszönöm a választ!Tegnap reggel csináltam tesztet,ami negatív lett.Délután viszont megjött a menstruációm,még soha nem örültem neki ennyire,ezek szerint akkor nem estem teherbe.A csípő érzés még mindig megvan,hétfő reggel megyek homeopátiás bogyót venni.Ön szerint ez is ugyanolyan hatásos,mintha az orvos írna fel valamit?

    Válasz: Igen.

  • Betty

    2010. szeptember 10. péntek

    Sziasztok!Aug 28-29.-én szeretkeztünk a párommal.3 hónapja nem szedek fogamzásgátlót.Gyógyszer mellett mindig hétvégén jött meg a menstruációm,gyógyszer nélkül viszont keddi napra tolódott az utolsó két hónapban.szept.7.-én kellett volna megjönnie,ma 10.-e van és még mindig semmi.Lehetek terhes?Viszont szept.8.-a óta sűrű vizelési ingerem van,ami égő csípő érzéssel párosul.Terhes vagyok vagy csak felfázásról van szó.A párom testépítő,tömegnövelőt,májvédőt meg nem tudom mit szed,és most lett vége egy 12hetes injekció kúrának.Ha terhes vagyok mennyi az esélye annak,hogy egészséges lesz a baba?28éves vagyok,soha nem volt még abortuszom.A választ előre is köszönöm.

    Válasz: Az égő csípő érzés inkább valamilyen fertőzésre, gyulladásra utal, mint terhességre, és mindenképp kezelni kellene. Viszont ha még mindig nem jött meg, érdemes lenne egy tesztet csinálni. Az említett szerek mellett ha sikerült teherbe esned, nem valószínű, hogy későbbiekben bármi gond lenne a babával.

  • Dixi

    2010. augusztus 31. kedd

    Sziasztok.
    Két hete együtt voltam egy fiúval.Nem volt orgazmusa,akkor így kevés rá az esély,hogy teherbe estem,ugye?Ebben az esetben is képződhetett előváladék?Mert úgy tudom,abban is vannak életképes spermiumok.Másnap megfáztam,és fel is fáztam.Még mindig sajnos gyakori vizelési ingerem van,néha picike barnás-pirosas váladékkal.Már egy hete nem csíp a vizelet,egyéb panaszom nem is volt.A menzeszemnek 3 nap múlva kellene megjönnie.
    Válaszod várom.

    Válasz: Ebben az esetben a terhesség kockázata kevesebb, mint 5%. Előváladék lehetett orgazmus nélkül is.

  • anita

    2010. augusztus 30. hétfő

    Doktornő!

    Voltam nőgyogyásznál, és polycysztás ovarium syndromát állapított meg.(35x42mm-es, 2mm-es endometrium) Utánna olvastam neten. De a meddőségről változóak az írások. Valahol azt írják gyakori a meddőség emiatt, máshol azt hogy az esélyek gyermek vállalásra jók. És tejesen kétségbe vagyok esve…hogy itt vagyok 20éves, gyerekkorom óta rendszertelen és hogy már réges régen el kellett volna mennem… a hormon vizsgáltaok eredméyneire még várok. ez a 24×42 nagynak számít? mennyi esély van a gyermek vállalásra a későbbiekben?!

    Válasz: Emiatt nehezebb a teherbeesés, de ha kezelik, akkor utána jók az esélyek a teherbeesésre.

  • Erika

    2010. augusztus 29. vasárnap

    Sziasztok!

    20éves vagyok. Már 14 éves korom óta menstruálok, és sosem volt rendszeres!! Sőt..volt, hogy ki is maradt hol egy hol két honapot is. Két évvel ezelőtt kezdtem el fogamzásgátlót szedni. (Lindynette20) Egyrészt azért, hogy rendszerezze, másrészt párkapcsolati okból. Utána percre pontosan jött meg minden alkalommal. Egy hónapja abbahagytam, és már egy hete meg kellett volna jönnie. A melleim kicsit fájtak..gondolom megzavarta a hormonjaim, hogy leálltam a bogyóval. De aggódok..mert azért 20évesen már be kellett volna állnia…még a gyógyszer szedése előtt voltam orvosnál..megnyomkodott hastájon és annyit mondott, hogy hormonok miatt, és felírta a lindynettét. De félek, hogy esetleg ciszta. (mert bnőmnek sem jött meg és kivizsgálás után cisztát találtak, ami után kapott egy gyogyszert, hogy felrepesszék azt a tüszőt, és utánna jött meg neki.)

    Nem tudom, hogy ha esetleg nekem is cisztám lenne, megjött volna úgy is a menszeszem a gyogyszer hatására?!

    Válasz: Az a helyzet, hogy általában 18-21. éves kor között szokott teljesen beállni a ciklus, néha hamarabb, néha később, ez attól is függ, mikor jött meg először, milyen alkat vagy. Megnézetheted a cisztát, de az egyéb tünetekkel is szokott járni, elhúzódó menses, barnás folyás két menses között stb.

    Vagy, hogy egyáltalán mi bajom lehet?! Sűrűm felfázok, de mindig kezeltem. Utalhat-e ez valami komolyabb problémára, lehet-e komolyabb következménye, mit kellene tennem?!

    a választ köszönöm.

  • hajnalka

    2010. augusztus 14. szombat

    18 hetes terhes vagyok es ma arra keltem h bal oldalt lent kis fajdalmat erzek(mindha ideg csipodott volna,ojan erzes,de nem tudhatom)es a pisiles is kicsit faj a hasamba,ez normalis ijenkor??

    Válasz: A fájdalmas vizelés fertőzésre utalhat, menj el orvoshoz.

  • Marcsi

    2010. augusztus 10. kedd

    Sziasztok!
    Nekem olyan gondom van, hogy kb. két hete volt egy húgyúti fertozésem, amire Augmentin nevu gyógyszert kaptam. Miután beszedtem a gyógyszert, a panaszok elmúltak és jól is voltam. Aztán pár napja megint el kezdett fájni az alhasam, a vizeletem csíp, de bizonyos okok miatt csak 5-6 nap múlva tudok orvoshoz menni. 24 hetes terhes vagyok. Mennyire veszélyes ez a pár nap, amíg orvoshoz tudok menni? Segít, ha addig vmilyen teát iszok, ami kimondottan noi bajokra van?
    Koszonom a választ!

    Válasz: A gyógyteát, öngyógyítást nem javaslom, azzal többet árthatsz. Amint lehet, menj vissza az orvoshoz.

  • ericike

    2010. július 28. szerda

    en aval szeretnek hozatok fordulni keset a mestruaciom es voltam a baratomal de nem ment belem semi mert vedekeztunk es faj a hasam es meg nem lettem beteg enek szeretnem ha segitenel mit ajanlanal es a vizeles is nagyon csip.koszi szepen

    Válasz: Azt ajánlom, menj el orvoshoz, lehet, hogy valamilyen fertőzés okozza.

  • MARIANN

    2010. július 23. péntek

    Sziasztok!
    12 hetes terhes vagyok és felfáztam. A laborvizsgálat sok baktériumot és fehérjét mutatott ki. A nőgyógyászom szabin van így elmentem a körzetihez. Először egy olyan gyógyszert írt fel, amit a patikában azt mondták,hogy terhesen nem szedhető.Aztán visszamentem és Augmentint írt fel másodszorra. Az jó vajon? Nem ártok vele?

    Válasz: Nyugodtan szedheted.

  • iri

    2010. július 01. csütörtök

    Köszönöm gyors válaszát.
    Ön szerint, akkor ezek a tünetek a felfázás miatt jelentkeztek?
    És mennyi az esély arra, hogy teherbe is estem?
    Köszönöm válaszát és szép estét.

    Üdv.
    iri

    Válasz: Az esély 10-20% közötti, tehát meglehetősen magas, ha a következő mensesed nem jön meg, csinálj tesztet.

  • iri

    2010. július 01. csütörtök

    Sziasztok!
    az lenne a kérdésem, hogy a menszeszem megjött jnúnius 18.-án, tartott 23.-ig, majd együtt voltunk a párommal 27.-én, amikor nem védekeztünk.
    Eshettem-e teherbe?
    Olyan panaszaim vannak, mint alhasfájás, derékfájás, a melleim is fájnak, mint menszesz előtt.
    Mielőbbi válaszaitokat várva,
    üdv.
    iri

    Válasz: Ha teherbe is estél, ezek a tünetek még biztosan nem amiatt vannak, ugyanis tüneteket leghamarabb 10 nap elteltével lehet érezni. Tesztet pedig csak 12 nap elteltével érdemes csinálni, ugyanis a tesztek többsége csak ennyi idő elteltével ad viszonylag megbízható eredményt.

  • Marietta

    2010. június 24. csütörtök

    Sziasztok!

    Kisbabát szeretnénk, és mivel nem védekeztünk, lehet, hogy már útban is van, de teszt még nem mutatná. A dolog azért aggaszt, mert este rosszul éreztem magam, lázam volt, ma pedig egyre erősebb a gyanúm, hogy felfáztam. Nagyon erős, sötétebb színű folyásom van. Ez felfázás jele, vagy inkább gombáé? Bár a gombát azért zártam ki, mert 2hete voltam orvosnál, és minden rendben volt!
    Pisiléskor nem fáj, viszont néha „csak úgy”, egyik pillanatról a másikra elkezd fájni „odalenn”.
    Várok mielőbbi választ, mivel egy vetélés óta most próbálkozhatunk végre újra, és nagyon aggaszt ez a dolog…

    Válasz: A gomba nem okoz lázat, egy komolyabb felfázás igen. Szerintem menj el mihamarabb orvoshoz és akkor kiderül, mi a helyzet.

  • Ildikó

    2010. június 03. csütörtök

    41 éves vagyok és állandóan felfázók most már fáj is mit tegyek. Köszi előre is.

    Válasz: Ha visszatérő a felfázás, akkor menj el orvoshoz, mert kezelésre lehet szükség.

  • judit18

    2010. június 02. szerda

    Sziasztok!

    Nagy a gyanúm arra hogy felfáztam. A vizelettemmel nem volt semmi baj (nem volt szaga, a színe sem volt más, és nem is fájta az alhasam) ezek helyett csak csiklandós érzést éreztem az alhasi tájon amikor pisiltem. Most úgy tűnik hogy a kamilla tea segített. A párommal nagyon szeretnénk gyermeket válalni és tudni szeretném/nénk hogy ha ez valóban felfázás akkor ez menyiben befolyásolja a teherbe esést?

    Előre is köszönöm a segítséget.

    Válasz: Próbálkozzatok nyugodtan, valószínűleg már rendbe is jöttél.

  • kinga

    2010. június 01. kedd

    már multkor irtam de nem tuttam visszakeresni vagy is nem találtam meg amikor menstruáció ELmultával 4 napon lefeküdtem valakivel de nem ment belém és fél percet volt bennem és alkohol volt a fiuban bár azt a választ kaptam h nem lehetek terhes de msot éjjel meg véres a vizeletes és kicsit csip ez csak egy felfázás lehet?

    Válasz:
    Nem valószínű, hogy terhesség. Lehet felfázás, vagy valami fertőzés is.

  • Oláh Brigitta

    2010. május 07. péntek

    Sziasztok!

    Szintén a „felfázásos” problémával fordulok Hozzátok!
    Kb. 1,5éve,hogy először felfáztam és azóta sajnos folyamatosan visszatérő.Már mindent kipróbáltam amit házilag és orvosilag lehetett.
    Az lenne a kérdésem,hogy annyi rémhírt hallok arról,hogy emiatt nagyon nehezen eshetek teherbe és ez mennyire fedi a valót?A párommal már rajta vagyunk a babaprojekten,igaz csak most kezdtük,de még semmi!:(
    Üdv,Bridget!

    Válasz:
    A gyakori felfázás, fertőzés, gyulladás nehezíti a teherbeesést.

  • Virág

    2010. május 04. kedd

    Sziasztok!
    Pár napja voltam orvosnál aki azt mondta erösen felfáztam.Pár napja késik a menzesz…lehet a felfázás az oka?Vagy lehet h terhes vagyok?
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Előfordulhat, hogy erős felfázás miatt 1-2 napot késik a menzesz, de a terhesség ettől még nem kizárt. Ha erre gyanakszol, érdemes egy tesztet csinálni!

  • mariann

    2010. április 29. csütörtök

    Szisztok!
    Pár napja gyakori vizelési ingerem van..vizeletem néha véres, csip…olykor enyhülnek a tünetek. Ma voltam háziorvosnál aki szerint erösen felfáztam.De hétvégén együtt voltunk barátommal és félek h lehet terhes vagyok. Azt a háziorvos a vizeletböl észrevenné?
    Segitsetek..előre is köszönöm.

    Válasz: Nem, még nem, majd csak kb. 10 nap múlva lesz kimutathat vizeletből.

  • sári

    2010. április 26. hétfő

    Sziasztok! Nálam az a szitu van, hogy nem én, hanem a férjem fázott fel. Nem vettük komolyan és voltunk ez idő alatt együtt, merthogy ezerrel babát szeretnénk! Szerintetek ha közben sikerült összehozni a babát lehet belőle gond? Közben elment orvoshoz, sumetrolimot írt fel neki a doki. Míg a gyógyszert szedi, jobb ha védekezünk??! Jól gondolom, hogy nem épp a legoptimálisabb időszak a gyógyszer szedése alatti családtervezés? Vagy semmi köze a kettőnek egymáshoz? Válaszaitokat köszönöm.

    Válasz: Ha nem kaptál el tőle fertőzést, akkor szerintem nincs akadálya, hogy próbálkozzatok. Lehetséges, hogy a megtermékenyítő képességét befolyásolja az antibiotikum, de attól még sikerülhet!

  • xyz

    2010. április 22. csütörtök

    sziasztok!
    én három hete volatm együtt a barátomal. lassan 1 hete többször érzem hogy vizelésiingerem van elmegyek mosdoba és nem jönn semmi vagy csak pár csepp. mostmár a vizeletem kezd véres lenni. szerintetek ez mi lehet? csupán felfázás?

    Válasz:
    A tünetek felfázásra, gyulladásra utalnak. Érdemes elmenni háziorvoshoz. Viszont ha védekezés nélkül voltatok együtt, a terhességre is van esély.

  • Anonim

    2010. április 16. péntek

    Sziasztok.
    Azzal a panasszal fordulok hozzáto,hogy multhét szombaton házibuliban voltam.(jobb elmesélni részletesen..)
    Kicsit berúgtam ezért kimentem leülni a lépcsőre. Én nm éreztem,hogy hideg lett volna. Felfázhattam-e? Mert azóta fáj a hasam alja, sokat járok wc-re,fehér folyásom van.
    Szűz vagyok, semmiféle sexuális kapcsolatom nem volt még,csókolózáson kívül. Ami szombaton volt.
    Lehetséges-e hogy felfáztam? Kérlek titeket,írjatok minél hamarabb,mert nagyon bevagyok parázva,hogy mi lehet… arra is gondoltam,hogy terhes vagyok :O De nem lehetek egy csóktól. :))
    Várom minél hamarabbi válaszotokat.

    16/L.

    Válasz:
    Valószínűleg felfáztál. Terhes nem lehetsz, mitől is lennél?

  • Évi

    2010. március 06. szombat

    Sziasztok!
    Nekem napok otta pisilés után beleszur valami a csiklomba ami ellégé fáj! Barátom szerint fel fáztam. szerintettek? ellöre is köszi a választ.

    Válasz: Lehet felfázás vagy gombás fertőzés miatt is.

  • barbi

    2010. február 23. kedd

    sziasztok!
    én kb. 2 hetes terhes vagyok de felfáztam. mennyire befolyásolja ez a babát?
    mert olyanokat olvastam hogy a felfázás vetéléshez is vezethet.

    , köszi

    Válasz: Menj el a körzeti orvoshoz, és mondd el, mi a panaszod, de azt is, hogy babát vársz. Megfelelő kezelést fog ajánlani.

  • Dóra

    2010. február 20. szombat

    Sziasztok Dóra vagyok. Tegnap nekem is sokszor volt pisilési ingerem, és keveset is pisiltem, de egyáltalán nem fájt pisilésnél, és a hasam is alig fájt. Voltam már felfázva és tudom milyen pokoli fájdalommal jár, úgyhogy nem tudom mi a helyzet. Kamilla teát ittam, meg erre való antibiotikum port, ami terhesség alatt is bevehető, mert amikor a kisfiammal voltam 36 hetes terhes akkor voltam felfázva, és ezt írta fel az orvos. Azóta már majdnem 4 éves a fiam és azóta nem voltam felfázva.A fogamzásgátló is hajlamosíthat a felfázásra. Sok folyadékot kell inni, kamilla tea és kamilla ülőfürdő nagyon sokat segít. Én mindig itthon kezelem magam a régi jó öreg praktikákkal és mindig segített rajtam. Meleg só az alhasra vagy bioptron lámpa is nagyon sokat segíthet.Jobbulást mindenkinek.

  • lala

    2010. február 18. csütörtök

    sziasztok! légyszi valaki segítsen nekem egy 12 éves lány vok ,és egész nap vérzek a hüvelyemből. de nem menstruáció mert nem fáj a hasam közben.csak úgy vérzik.és terhes se lehetek mert még nem csináltam.egy picit fáj ott legalúl a hasam.lehet hogy felfázás, de akkor miért vérzek? kérlek szépen ha valaki tud segíteni az küldjön az email cimemre hasznos infót! emailem:lala1322@citromail.hu

    Válasz: Nagyon erős felfázás okozhat véres vizeletet. Mindenképp el kell menned háziorvoshoz, aki valószínűleg vizeletvizsgálatot fog kérni. Ha ilyen gondod van, első sorban szüleiddel, anyukáddal kellene beszélned, méghozzá sürgősen!

  • Regi

    2010. február 09. kedd

    Mindenképp keress fel olyan klinikát,ahol homeopata szakorvos fel tudja írni a megfelelő szert,ami kiöli szervezetedből a baktériumot.

  • valaki

    2010. február 03. szerda

    sziasztok!
    nekem az lenne a problémám, hogy már több mint egy hete vérzek, 5 napja kiderült, hogy terhes vagyok. az orvos azt mondta, hogy nagyon korai terhesség, még azt sem állapította meg, hogy hány hetes lehetek. a vérzésre sem mondott semmit, azt írta orvosi diagnózisra, hogy fenyegető vetéles, és hazaküldött. azóta tiszta ideg vagyok. pár napja észrevettem, hogy a húgycsövemből is vérzek, nem csak a hüvelyből. felfázásra, gyulladásra utaló tüneteim nincsenek, viszon azt sem érzem hogy terhes vagyok. nincs hányingerem, rosszullétem, nem vagyok kívánós, sőt nincs étvágyam stb…. nem tudom hogy mit tegyek, elmenjek e másik orvoshoz, vagy mi??
    a szüleim sem tudnak erről az egészről, nem akartam sokkolni őket addig amíg nem biztos semmi. az orvos azt mondta, hogy 10 nap mulva menjek vissza kontrollra. szerintetek keressek fel másik orvost? ill mennyi esélye lehet a vetélésnek, ill mitől lehet az hogy vérzik a húgycsövem? soha nem volt felfázásom, sem gyulladásom eddig. valakinek esetleg voltak hasonló panaszai?
    köszönöm4

    Válasz:
    Szerintem keress másik orvost! Fenyegető vetélésnél elég durva, hogy csak hazaküld, hogy várj 10 napot, aztán majd lesz valami! Ettől függetlenül az, hogy nincsenek tüneteid, nem jelenti azt, hogy nem vagy terhes.

  • nardai andrea

    2009. december 31. csütörtök

    énekem is nagyon fáj az alhasam nem tudom hogy miért egyűtlét kőzben és utána is kedden megyek a dokihoz

  • Zsófi

    2009. december 15. kedd

    Sziasztok!
    Valószínűleg én is felfáztam, mert ismét kevert kúpot írt fel az orvosom. Mindig nagyon fontos, hogy időben orvoshoz forduljatok, főleg várandósan és akkor nem lehet semmi baj. Nekem már kb. harmadszorra írja fel az orvos, hol hüvelyi folyás, hol felfázás miatt.Gyógyszert szedni ilyenkor nem jó, inkább kúpokat szoktak felírni.Én mindig akkor megyek el, amikor még csak viszketek tőle, és kevés folyásom van, így a kezelés után már tünetmentes vagyok.De akkor miért tér vissza mindig?
    Fiatalabb koromban többször felfáztam, egyszer annyira, hogy sírtam a wécén pisiléskor. El is mentünk az orvoshoz, aztán patikába és 3 napig nem is mentem iskolába emiatt. (19 éves voltam)Szerencsére a kapott készítményektől pár nap alatt elmúlt, de senkinek sem kívánom azokat a fájdalmakat.
    Ennek ellenére sikerült áldott állapotba kerülnöm, úgyhogy ne aggódjatok csajok!
    Jól fel kell öltözni, harisnya, zokni, vastag nadrág, akár bandázs is vagy sál a derékra, női atléta póló alá meg bélelt cipő vagy csizma így azért kevesebb az esély a felfázásra.
    Legyetek jók, ha tudtok és ne aggódjatok!
    Üdvözlettel

  • Marika

    2009. december 14. hétfő

    Szia!

    Köszönöm a válaszodat. Már nem vagyok felfázva.
    De sajnos nem vagyok terhes, mert ma voltam ultrahangon és kiderült ,hogy van egy 7cm-es cisztám. Már máskor is volt és akkor is hányingerem volt. Gondoltam ,hogy ez lesz. A dokim arra sem vette a fáradtságot ,hogy megvizsgáljon,mert rohannia kellett.Megkért egy másik orvost ,hogy nézzen meg ő.Nagyon megvolt lepődve ,hogy ekkora cisztám van. Ráadásul egy héttel előtte voltam ultrahangon, de akkor csak három darab 14mm-es tüszőm volt.
    Ezek után felhívtam az orvosomat és azt mondta,hogy nem szokott a Clostibegyt-től ilyen lenni. Úgyanis ezt szedette velem,mert már február óta nincs menzeszem. (26 éves vagyok.Januárba hagytam abba a fogamzásgátlót 8 év után.Előtte sem volt rendszeres menzeszem.)
    És majdnem ,hogy most a kezeit.Azt mondta ,hogy várjuk meg a következő menzeszt és ha nagyon fájna menjünk be a kórházba.De könyörgöm nincs is rendszeres menzeszem!
    Ez a ciszta fájogat,de nagyobb problémát nem okoz.Viszont félek,hogy tovább nő.Nem tudom mit kellene tennem.Kérlek segíts!

    Válasz: Semmit nem tudsz tenni a ciszta ellen, azonkívül, amit az orvos mond.

  • Marika

    2009. december 10. csütörtök

    Sziasztok!

    Peteérésem volt és együtt voltunk a férjemmel , másnap felfáztam.Nagyon kínoz ez a felfázás,de már kezdem megszokni, mert már olyan sokszor fordult elő. Arra lennék kíváncsi ,hogy ha esetleg terhes lennék lehet-e abból baj ,hogy már rögtön az elején felvoltam fázva?
    Cickafarokfű teával próbálom kezelni magam,de amíg nem biztos ,hogy terhes vagyok ,addig nem akarok elmenni a dokihoz,mert úgy is antibiotikumot írna fel,amit nem nagyon szeretnék.Kérlek írj ,mert nagyon szeretném ,ha terhes lennék,de félek,hogy már az elején bajt csináltam ezzel a felfázással!

    Válasz: Nem okoztál semmi bajt, igyál teát, tartsd magad melegen, egy kád vízbe is beülhetsz, ha koraterhes vagy, nem fog történni emiatt semmi.

  • adorka87

    2009. november 10. kedd

    Én is nagyon gyakran vagyok felfázva. Volt olyan, hogy egy doboz antibiotikum után még 3 keresztes volt a vizeletem. Ha felfázok rendszeresen gennyes és véres a vizeletem.
    Nagyon félek, hogy majd nem lehet gyerekem. Voltam vizelettenyésztésen és vérvételen de nem találtak semmit.
    Szerintetek mi lehet a baj? Mitől fázok fel nagyon sokszor? Pedig mindig rendesen felöltözöm. Esetleg Candida nem lehet?

    Válasz: A Candidának ehhez semmi köze, van aki hajlamosabb rá. Én is az voltam, de az első terhesség után teljesen elmúlt, már 5 éve nem voltam felfázva. A teherbeesést nem befolyásolja.

  • zizu

    2009. október 21. szerda

    sziasztok!!!!33 hetes terhes vagyok.nem tudom hogy felfazas e vagy valami mas de folyasom van egy ideje aminek szaga is van.mitol lehet???mi lehet????

    Válasz: Sajnos terhesség alatt könnyebben össze lehet ilyen nyavalyákat szedni. Mindenképpen beszélj az orvosoddal, hogy ha kell, megfelelő kezelést kapj, mire eljön a szülés ideje.

  • Virág

    2009. október 03. szombat

    Sziasztok!

    Talán tud valaki segíteni… 9 napja szültem, természetes úton, de hüvelyi repedéssel és külső gátmetszéssel. A sebeim – úgy érzem – gyógyulnak, a fájdalom és a duzzanat is csökken. Két napja viszont fáj a húgycsövem/csiklóm (én nem is tudom pontosan megmondani:( ), de nem pisiléskor, hanem ha ülök, illetve megtörlöm pisilés után. Ez normális szülés után? Vagy a gátmetszéssel van kapcsolatban, esetleg annak a fájdalma sugárzik oda? Szerencsére lázam nincs, vizeletem tiszta, világos sárga. Mi lehet ez? Köszönettel: Virág

    Válasz: Igen, lehetséges, hogy a gátmetszéstől kisugárzó fájdalom. Viszont ha nem múlik, esetleg erősödik, akkor mindenképpen beszélj róla az orvosodnak!

  • Anonim

    2009. szeptember 02. szerda

    Szia.

    Annyit szeretnék megtudni, hogy nézelődtem a neten, és ezt találtam:

    „(…) Nőknél a rövid húgycső fokozza a gyulladás kialakulásának veszélyét. A betegség kialakulásának legnagyobb valószínűsége nemi érintkezés során van, amikor a hüvely normálisan savas vegyhatásának megváltozása táptalaja lesz a kórokozók hüvelybe és húgycsőbe való elszaporodásának.”

    Biztosan velem van a baj, mer nem értem teljesen ezt. Én nemi életet élek. Viszont gyakran felfázom. Most…akkor ez a baj forrása?? Vagy lehet ez az oka?? A kettő most akkor kizárja egymást? Mit tehetek?

    A választ köszönöm.

    Válasz: A felfázást nem a nemi érintkezés okozza, csak ha már kialakult a gyulladás, akkor az aktus során tovább terjedhet. Tényleg érdekesen van itt megfogalmazva

  • erika

    2009. szeptember 02. szerda

    Sziasztok.

    19 éves lány vagyok. Pár hónapja sikerült felfáznom, és azóta gyakran visszatért. Minden egyes alkalommal egyre jobban megijedek, hogy esetleg a későbbiek folyamán nem lehet gyerekem. A tüneteim: csípős, gyakran véres vizelet, hideg rázás, gyakori vizelési inger, pár csepp vizelet. A Zanocin nevű gyógyszert szedtem rá. Az első szem gyógyszer után fél órával már csökkentek a tünetek. MIután elfogyott a gyogyszer, vOltam laboban, ahol vettek vért és vizeletmintát. Az eredmény azt mutatta hogy nem gyógyultam fel 100%osan, minden rendben volt, de gennyet talátak. Ezért még egy hétig szednem kellett valami mást. Ezután teljesen meggyogyultam. Utána 1-2honappal(most) azonban ismét felfáztam. A tünetek ugyan azok. Megijedtem. Ezért utána olvasgattam az interneten. Mennyi az esélye a meddőségnek? Gyakori ilyen esetben? Mit tehetek, hogy elkerüljem? Miért fázom fel mindig…

    köszönöm a választ.

    Válasz: A megfázásra való hajlam előfordulhat, de emiatt nem leszel meddő. Gyakran az első szülés után elmúlik. A lényeg, hogy kezeltesd ki alaposan. Ha ismét visszatérne, akkor érdemes lenne utánajárni, milyen baktérium van a szervezetedben, ami fogékonnyá tesz a megfázásra, ezt is ki tudják kezelni.

  • GKata

    2009. február 04. szerda

    Sziasztok! Én pont ma vagyok 20 hetes. November óta könyörgök a dokinak, hogy vizsgáljon meg, mert csíp amikor pisilek. Ennek előzménye is van. 5 éve született a kisfiam, rá egy évre elkezdtünk próbálkozni tesóval. Minden próbálkozás után az urológián kötöttünk ki, de nem találtak egyikünknél sem semmit. Nálam a nőgyógyász sem. Tavaly júniusban egy éjjel rosszul lettem (alhasi görcs), 2 nap múlva kivették a jobb petefészkemet egy 17 cm! nagyságú daganattal. Rá három hónapra, októberben sikerült teherbe esnem. Novemberben alsó és felső légúti fertőzést kaptam, amit a mai napig nem hevertem ki, de 2 antibiotikumot is belém diktáltak. Közben a sok köhögéstől mindig bepisiltem. Ekkor kezdődtek a bajok. Újra elmentem az urológushoz, mert a terhesgondozos doki tojik rám. A tenyésztés eredményét még nem tudom, de a sima vizelet vizsgálat nem mutat ki semmit. Bakteriuria negatív. Ma este véres volt a vizeletem. Kihez forduljak? Néha sírok pisilés közben, mert annyira csíp. Ugye a babának nem lesz semmi baja? Azt mondták, többet már ne tervezzünk, lehet, hogy ki kell venni a másik petefészkemet is. Teljesen kétségbe vagyok esve.

    Válasz: Ne aggódj, a babának nem lesz semmi baja az antibiotikumtól. A kikezeletlen betegség veszélyesebb.

  • Zsanett

    2009. január 26. hétfő

    en a terhessegem 28. heteben jarok, es kb. 2 hete anak, hogy ugy erzem neha, hogy gorcsbe randul az alhasam-es ez a gorcs a hugyholyagom tajekan jelentkezik. Felek, hogy felfaztam, mert hajlamos vagyok ra, de csipo erzest nem erzek-mint ahogy azelott sem igen ereztem a felfazasaim soran. Beszeltem amas terhes nokkel, de egyikojuk sem tudott hasonlo esetrol beszamolni. A bàba pedig osszehuzodasok elleni gyogyszert irt fel, de en nem iszem, hogy azt ereznem, mert kifejezetten a holyagomat erzem osszerandulni. Mi lehet ez?

    koszonom a valaszt,

    Zsanett

    Válasz: Valószínűleg a baba rúgdossa vagy a könyökével nyomja a húgyhólyagodat, ez előfordul a 3. harmadban. Gyakran akkorákat lök a kicsi a hólyagon, hogy majdnem bepisil az ember.

  • Heni

    2008. október 15. szerda

    Sziasztok! Október 5.én feküdtünk le a barátommal , védekezés nélkül!
    Az a kérdésem , hogy előváladéktól lehetek-e terhes?
    Ugyanis aznap kétszer is együtt voltunk!
    De sperma nem került belém, ezért is írok, mert megijedtem!
    Az együttlétünk után 5nappal később csináltam egy tesztet, ami negatív lett!
    Tegnap este tornáztam mivel biztos voltam benne hogy nem vagyok terhes!
    5 percig bírtam csinálni mert nagyon megfájdult a hasam, megijedtem, mert aznap voltam orvosnál, hogy gyakori vizelési problémákkal küszködöm, megvizsgálták a vizeletemet és megállapították,hogy baktérium van benne!
    Azért is félek, mert ma van 10 napja, hogy lefeküdtünk a barátommal és mostanában hányingerem van reggelente, fáj a derekam főleg ha porszívózom vagy bármilyen megerőltető munkát végzek, könnyen elfáradok, sokkal fáradékonyabb vagyok mint voltam, többet eszem és fáj az alhasam olyan mintha fel lenne puffadva!
    Kérlek segítsetek nekem, mert még fiatal vagyok és nem merek erről senkivel sem beszélni addig míg be nem bizonyosodik a második tesztnél,hogy állapotos vagyok!
    Előre is köszönöm a válaszotokat!

    Válasz: 5 nap után még nem mutatja ki a teszt az együttlétet és 10 nap után se nagyno lehetnek ilyen tüneteid a terhességtől. Viszont az előváladéktól valóban teherbe lehet esni, mert abban is lehetnek spermiumok. Erre kb. 2% az esély.

  • Kati

    2008. július 27. vasárnap

    Sziasztok !
    Én a hét elején felfáztam, nagyonfáj a hasam, derekam és a petefészkem körül is, meleg sóval és kamillás fürdővel kúrálom magam, terhes nemhiszem, hogy vagyok.
    mi lehet ez-?

    Válasz: Felfázás szerintem.

  • Vida Agi

    2008. július 07. hétfő

    Terhességnél van ilyen, hogy állandóan nagyon erős a vizelési inger, ez teljesen normális. A baba nyomja a hólyagodat, azért van.

  • Timi

    2008. július 07. hétfő

    Sziasztok
    23 hetes terhes vagyok, nem tudom mi tortenik velem, felfaztam vagy valami mas. Tobbszor kell menjek wc-re es mindig ugy erzem pisiles utan hogy jon ki mindenem.Valakivel tortent hasonlo?

  • Timi

    2008. május 24. szombat

    Sziasztok!8 hetes terhes vagyok és állandóan a wc-t járom,néha nem telik el úgy egy fél óra,hogy ne kelljen pisilnem,biztos,hogy felfáztam,hajlamos voltam rá akkor is,mikor még a pocaklakó nem is létezet,sőt!Különféle gyógyteákat,de legfőbbképpen kamilla teát ittam és minden lehetséges módját kipróbáltam,nem javult semmi,csak enyhült és néha már falra tudnék mászni,hogy már megint pisilni kell.Szerdára kaptam időpontot a dokinál,de jobb az ha egy kismama több tanácsal és tudással rendelkezik!

    Válasz: Nem biztos, hogy felfázás, a hormonoktól is lehet.

  • admin

    2007. december 22. szombat

    ne aggódj, ismerek olyan kismamát, aki a terhesség alatt vagy 3 hónapig kínlódott felfázásos tünetekkel és gyönyörű kislánya született 🙂

  • nóri

    2007. december 20. csütörtök

    hát nem tudom de engem azért aggaszt ez a felfázásos dolog, már lassan egy hete kezelnek hólyagpolippal és semmi javulás, pedig ez már a második féle antibiotikum, és a vérzés is egyszer múlni látszik aztán meg felerősödik..
    már teljesen kétségbe vagyok esve 🙁

Comment navigation