Betegség és terhesség

A legtöbb anyuka nagyon vigyáz magára a várandósság ideje alatt. Egy sor olyan dologról tudunk, amire oda lehet és kell figyelni, ezért úgy tűnhet, szinte semmit sem lehet pocakosan csinálni, amit normálisan megtennénk, holott a várandósság nem jelenti azt, hogy ne élhetnénk normális életet. Igazából egyetlen dologra kell nagyon odafigyelni, ez pedig az anyuka egészsége és hogy ő jól érezze magát, mert ha ez megvan, akkor a babának is jó sora lesz.

Betegség és terhességHa eddig nem tetted, terhesen mindenképpen oda kell figyelned az általános egészségi állapotodra. Az első lépés a fogászati szűréen való résztvétel, mert egy elhúzódó gyulladás komoly problémákat okozhat a későbbiekben. A legtöbb megelőző fogászati kezelés elvégezhető várandósan is. Nemcsak arról van itt szó, hogy a szülés után úgysem lesz időd fogászatra menni, hanem arról, hogy egy beteg fog olyan gócpont lehet a szervezetedben, ami a várandósság során további egészségi problémákhoz vezethet, pl. gyengíti az immunrendszeredet, ezért más fertőzéseket is könnyebben elkapsz.

Ha hajlamos vagy egyes betegségekre, akkor a várandósság alatt oda kell figyelni, ne kapd el őket a várandósság alatt. Például, ha gyakran és könnyen felfázol, vagy ha hajlamos vagy a gombás fertőzésekre, akkor tegyél meg mindent, hogy elkerüld az újabb fertőzést és ha mégis fellép a probléma, akkor a korábbi tapasztalataidra hagyatkozva ne állj neki az öngyógyításnak, hanem vedd igénybe orvos segítségét, hiszen lehet, hogy a korábban szedett gyógyszereid, kenőcseid terhesen nem használhatóak.

Ha már vannak visszereid, a terhesség elejétől kezdve ügyelj rá, hogy ne állj sokat egyhelyben, lehetőség szerint minél gyakrabban pihentesd felpolcolva a lábadat és kérdezd meg az orvosodat róla, hogy a korábban használt visszérkenőcsödet várandósan is használhatod-e.

Az egészségtelen szokások felfüggesztése a terhesség és a szoptatás idejére kötelező: fel kell hagyni a dohányzással és a rendszeres alkoholfogyasztással egyaránt. A dohányzáról való leszokás elősegítésében a tapaszok használata várandósan is megengedett.

Amennyiben beteg lennél, nem kell megijedni. A lázas állapotot mindenképpen kezelni kell, le kell nyomni a lázat, és mielőbb orvoshoz kell fordulni, főként az első harmadban. A szokatlan tünetekre mindig figyelj oda és jelezd őket az orvosodnak.

Az egészséges és rendszeres táplálkozás mindenképpen jótékony hatású, de aki eddig rendszertelenül étkezett és hízásra hajlamos, annál különösen lényeges ez. A lényeg a rendszerességen van: legyen reggeli, ebéd és vacsora is az étkezésedben, két étkezés között gyümölcsöt fogyassz és igyál legalább naponta 2 liter vizet vagy ízesítetlen gyümölcsteát.
Ha egyébként is lassú az anyagcseréd, számíts rá, hogy a terhesség alatt székrekedés és aranyér lép fel, amit ha el nem is kerülhetsz, de csökkenthetsz a rendszeres és rostokban gazdag (zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó) táplálkozással.

A testmozgás sem tiltott (hacsak kifejezetten az orvos meg nem tiltotta), sőt jótékony hatású. Ha mást nem, naponta 30 perc sétát mindenképpen iktass be a napirendedbe. Az állóképesség megőrzése fontos a szüléshez is és a lassuló anyagcserének is jót tesz.

A lényeg, hogy a saját egészségedért tegyél meg mindent a várandósság alatt és akkor a babának is jó sora lesz odabent 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

15 Comments

  • Énecske94

    2011. április 04. hétfő

    Kedves mindenki! Remélem tud nekem valaki segíteni!
    Azt hiszem hogy az elmúlt 1 hétben felvoltam fázva ami nagyon rossz volt. S hát 25-26 körül meg kellett volna jönnie a havimnak de nem jött. Régebben volt már hogy 2 hetet késett, s erre nem rég volt példa. Sokszor fáj úgy mintha megakarna jönni. A párommal sokszor vagyunk is együtt, de még fiatal lennék egy babához. Jelentheti azt hogy terhes vagyok? Vagy csak simán a felfázás miatt nem jön meg, esetleg más gyógyszer hatására. (ahogyan régen is volt már rá példa.)
    Előre is köszönöm a választ!!!

    • Gabi

      2011. április 09. szombat

      Ha védekezés nélkül voltatok együtt, viszonylag nagy esélye van a terhességnek. Ha még nem teszteltél, mindenképp érdemes lenne. A felfázás önmagában nem okozna vérzéskimaradást, és ennek lennének egyéb tünetei is. Ha felfázásra gyanakszol, érdemes lenne háziorvoshoz menni.

  • Prücsök 79

    2010. november 14. vasárnap

    Kedves Doktornő!

    Az alábbi dologban kérném tanácsát: párommal eldöntöttük, hogy gyermeket szeretnénk. Eddig óvszerrel védekeztünk, akkor nem is volt semmi gond. A nyár elején volt egy heveny cystitisem, antibiotikumos kezelés nálam és a páromnál is, nőgyógyászatilag nem találtak semmit. Az együttlétünk után 2 nappal ismét jelentkezett a cystitis. Ismét antibiotikum (Cifloxin). A menstruációm 1. napja okt. 23., a számított ovuláció idején voltunk együtt(1, 7,8), nem védekeztünk, 14.-én végzett teszt negatív. Lehetek-e terhes, a fenti fertőzés és antibiotikum jelenthet-e problémát, ha igen? Azóta voltam nőgyógyásznál, semmit nem talált, urológiára dec. 2-re van időpontunk. Mi az, amivel a továbbiakban csökkenteni lehet az előfordulását, ki lehet-e teljesen kezelni? A higiéniára mindketten nagyon odafigyelünk. Mikor csináljam a következő tesztet? Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Lehetsz terhes, de ha 7-8.-án voltatok együtt, akkor 14.-én még nem mutathat a teszt semmit, legkorábban 19.-én érdemes tesztelni. A gyógyszerszedés nem okoz gondot az első 6 hétben.

  • Ildikó

    2010. október 13. szerda

    Köszönöm szépen a gyors válaszodat! És legfőképp a kedves,biztató szavakat!! 🙂 Szia!

  • Ildikó

    2010. október 08. péntek

    Szia Ági!

    Amiatt fordulok hozzád,mert kb.fél éve volt egy vetélésem,ami nagyon megviselt(nem vagyok vele egyedül) Most kb.4 hetes terhes lehetek,és elmondani nem tudom mennyire rettegek..minden gondolatom e körül forog..mi lesz,ha? Mit tehetek,hogy ez ne következzen be? És ne aggódjak ennyire.. Amúgy egészséges életet élek: semmi káros szenvedély,sportolok,egészségesen táplálkozok..
    Várom válaszod!:-)

    Válasz: A legjobb, ha mással foglalkozol. Nézz olyan filmeket, ahol megszületik a baba és minden rendben van, pihenj sokat, beszélgess a babával a pocakodban, legyél sokat szabad levegőn, ne hagyd, hogy a rossz érzések eluralkodjanak rajtad.

  • Tünde

    2010. január 19. kedd

    Kedves Ági!

    Örömmel olvasom a kismamablog-ot, nagyon sok segítséget ad.
    33 hetes kismama vagyok és december eleje óta az öregujjamon körömágy-gyulladással küzdök. Eleinte szülész orvosom tanácsára házi praktikákkal (paradicsomos pakolás, svédcseppes borogatás, krumpli pakolás, körömvirág krém, stb…) kezeltük, de egyre rosszabb lett (persze hozzájárult az is, hogy amennyire vigyázni akartam rá, annál inkább érte ütés, „rúgás”, 🙂 Egyszóval ügyetlen lettem. Megkérdeztem szülészemet, hogy mit is lehetne tenni, ő Betadinos borogatást javasolt. Szépen el is kezdett javulni, de annyira lassan, hogy az már elképzelhetetlen. Majd egy héttel ezelőtt Neomycines gyógyszertárban kevert krémet írt fel, mert ugyan a gyulladás el kezdett lehúzódni, de az eddig tapasztalt fájdalom nem csökkent… igazából még most is nagyon érzékeny. A sebész orvost nem javasolta, mert azt mondta, hogy még lassabban és fájdalmasabban gyógyulna a lábujjam, valamint a szülésig nem biztos, hogy meggyógyulna (március 6-ra vagyunk kiírva).
    Közben a 32. héten kiderült, hogy kicsit kevesebb a magzatvizem, a kisbabám pedig sokszor csuklik. Keményedek is, erre Magne B6-ot kaptam 3×2 tablettát.
    Kérdésem, hogy lehet-e a szülésnél bármilyen komplikáció a gyulladt lábujjam miatt??? Mit tehetnék még, hogy elmúljon???
    Félek, hogy a gyulladás miatt lett kevesebb a magzatvizem és a babának emiatt lesz valami baja.
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Nem emiatt nem lesz gond a szülésnél. Az egyetlen igazán jó praktika, amit erre tudok az a Betadine-os kezelés és persze minél többet kell szabadon hagyni a lábat mezítláb és széles orrú, természetes anyagú cipőt viselni.

  • Ildikó

    2009. december 12. szombat

    Sziasztok!

    Nem tudom, hogy probléma lehet vagy sem, de 15 hetes terhes vagyok és már legalább egy hete minden nap többször is csuklom!
    ha valaki tudna ezzel kapcsolatban írni örülnék 🙂
    Előre is köszönöm! Szép napot!

    Válasz: A csuklás normális a terhesség alatt, mert a szervek átrendeződnek a növekvő méh miatt és ez a gyomrot is érinti.

  • milananyu

    2009. november 03. kedd

    Szia Orsi20.
    Én is 28 hetes vagyok, s nálam szóba se jöhet az oltás.Kimamákon nem is tesztelték, nekem nőgyógyászom aki genetikus, védőnőm, sőt több orvos s ÁNTSZ es ismerősöm is nem tanácsolta h akár magamat, akár a 3 éves fiamat beoltassam.
    Sztem is a megelőzés lényeges, sok sok c vitamin, tömegkerülés, tisztaság kézmosás….
    Remélem segítettem kicsit:)
    Boldog babavárást.

  • Orsi20

    2009. november 03. kedd

    Szia!
    28 hetes kismama vagyok!Azt szeretném kérdezni,hogy mit gondolsz a h1n1 elleni védőoltásról?Akiket kérdezek mindenkinek más az álláspontja.Én nem szeretném az oltást felvenni,de nem tudom,hogy mikor teszek jót!

    Válasz: Én azt gondolom, aki a 20-40 közti korosztályba tartozik, az adassa be, mert erre a korosztályra nézve a legveszélyesebb. A magzatnak meglehetősen rosszat tehet maga a betegség és a szövődmények is, míg az oltás veszélyei ehhez képest elenyészőek.

  • Ágnes

    2009. szeptember 15. kedd

    Szia Ági!
    Én abban szeretnék segítséget kérni hogy 2 hete nem jönn meg. Az elmúlt héten viszont fel is voltam fázva. Úgyan olyan tüneteim vannak mint menstruáció alatt csak nem jönn meg.Vajon terhes vagyok? Vagy hogy ha betegség van bennem az is tehet róla?

    Elöre is köszönöm válaszod!

    Válasz: A koraterhesség tünetei pont ezek, tehát úgy néz ki, mintha meg akarna jönni, fáj a hasad stb. csak nem jön meg. Ezért mindenképpen csinálj egy tesztet. Betegség ezt nem okozhatja, de hormonzavar miatt is elmaradhatott a mensesed és akkor lehetnek ilyen tüneteid.

  • Viki

    2009. szeptember 07. hétfő

    Szia Ági!

    Köszönöm válaszod, pozitív lett a tesztem, úgy néz ki kismama vagyok 😀

  • Viki

    2009. szeptember 04. péntek

    Szia Ági!

    Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy húgyúti fertőzés miatt késhet a menses? Már több mint egy éve próbálkozunk férjemmel, eddig nem jött össze, de már 2 napja késik. Nem merek venni tesztet a sok csalódás után, kicsit érzékeny a mellem és nem tudom kialudni magam. Az urológus Zinnat 500 mg-ot írt fel szóltam neki, hogy lehet hogy terhes vagyok. Ezt szedem lehetséges hogy bezavar a ciklusba ez is? Mit tanácsolsz mit tegyek?

    Előre is köszönöm válaszod

    Válasz: Ettől nem igazán késhet a mensesed, úgyhogy nyugodtan tesztelj.

  • Aronka

    2009. július 27. hétfő

    Köszönöm szépen a válaszod drága Ági.
    Nagyszerű az oldalad csak gratulálni tudok.
    Köszönöm az önismeretről szóló tréninget is.
    Kellemes napot!

  • Aronka

    2009. július 26. vasárnap

    Drága Ági!

    Én egy 32 hetes kismama vagyok és lenne egy kérdésem azzal kapcsolatban,hogy normális-e az,hogy a terhességem 90%-ban ingerult,stresszes vagyok?
    Ha igen,miért van ez?
    Aggodom a gyereknevelés miatt és a szeretteimben mindenfélét észreveszek amit eddig sosem.Amúgy érzékeny tipus vagyok,no,de ennyire?
    Félem,hogy ne essék baja a babának.

    Válasz: Igen, ez normális, a hormonok okozzák és azzal is összefügg, hogy ez egy elég jelentős változás az életedben, megnő a felelősség szerepe. Ajánlom az önismeretről szóló tréningem első leckéjét, amit letölthetsz innen: alvas.kismamablog.hu/onismeret.pdf