7 aggódnivaló a terhesség alatt

„Furcsa folyásom van”, „2000 a méhszáj értékem”, „Megfáztam” – számos olyan probléma van, ami felmerülhet a terhesség folyamán és ami miatt aggódnak a kismamák a várandósság alatt. Jó hír, hogy gyakran fölösleges az aggodalom. Lássuk, mik ezek!

7 aggódnivaló a terhesség alatt1. Méhszáj gondok

Alaphelyzetben a méhszáj értéke 3000, ez azt jelenti, a méhnyak 3 ujjnyi és a méhszáj teljesen zárt. A méhnyak nagyon gyakran már a 2. harmad végén elkezd megrövidülni, ilyenkor előfordulhat, hogy 2000 vagy ritkábban 1000 az értéke, de ez nem jelenti azt, hogy koraszülésre lehet számítani, a baba súlya okozhatja, vagy lehet szimplán alkati kérdés is. Az életmódodon emiatt nem kell változtatni (tehát nincs se sport, se munka, se szextilalom).

Ha a 2.-3. számjegy értéke 1-es az azt jelenti, hogy a méhszáj elkezdett kinyílni, de még nincs kinyílva teljesen. A 2 harmadban ez valóban jelezheti azt, hogy korábban érkezik a baba, és ilyenkor érdemes áttérni a kímélő életmódra, de nem kell feküdni.

Ha mindhárom utolsó számjegy értéke 1-es (3111,2111,1111 az érték), az azt jelenti, hogy a méhszáj teljesen kinyílt. A 36. hét után ez nem gond, előtte koraszülésre utalhat és mivel nem tudják pontosan megmondani, mi indíthatja be a szülést, ezért ilyen esetekben állandó fekvést javasolnak.Sokan nem értik, ez pontosan mit jelent. Egyik ismerős anyukának a 27. héten nyílt ki a méhszája, mindvégig feküdt. A 36. héten leszaladt a piacra bevásárolni és azonnal beindultak a fájások. Tehát ezt nagyon szigorúan be kell tartani.

2. Folyás

Átlátszó vagy fehér és szagtalan folyás a terhesség folyamán teljesen normális, a végefelé ijesztően nagy mennyiségű lehet, de aggodalomra ekkor sincs semmi ok. A színes és szagos folyás viszont fertőzésre utalhat, amit kenőccsel vagy antibiotikummal kell kezelni. Aggódni azonban emiatt sem kell, a babára nem jelent veszélyt, amíg a méhszáj zárt.

3. Megfázás

Egy szimpla megfázástól semmi baja nem lesz a babának, akkor sem, ha hetekig elhúzódik az orrfolyás. Nem kell aggódni a köhögés miatt sem (néhányan tévesen azt hiszik, hogy a köhögéstől kinyílhat a méhszáj, de ez nem igaz, városi legenda csupán). Az orvossal egyeztetett gyógyszerek sem okozhatnak gondot, egyedül a láztól kell tartani, a magas lázat mindenképpen le kell nyomni, mert a tartósan magas láz kárt okozhat a magzatban. A megfázás kezeléséről korábban már részletesen írtam itt.

4. Még nem tudtam, hogy terhes vagyok, de ittam/gyógyszert szedtem/röntgenen voltam

Semmi gond. 6 hetes kor alatt nem okoznak ezek a dolgok kárt a magzatban. 6 hetes kor után is elmondható, hogy egyszeri ivástól nem lesz semmi baj, csupán az a gond, ha folyamatosan iszol, vagy az orvossal nem egyeztetett gyógyszert szedsz. A röntgennél csak az a gond, ha az kifejezetten a hasat éri, terhesség esetén szólni kell a röntgenasszisztensnek és ólomköpenyt ad, ami véd a sugárzástól.

5. Hízás – túl sokat vagy túl keveset

Az átlagos terhesség alatt hízás 12 kiló körül van, ez azonban átlagérték. Elmondható, hogy a legnagyobb mennyiségű súly a 3. harmadban rakódik le, ezért aki 10 kilót hízik az első 2 harmadban, annál jócskán túllépheti a 12 kilót a hízás mértéke. Valójában elsősorban alkati kérdés, ki mennyit hízik. Az első harmadban főként víz rakódik le, a 3. harmadban pedig a baba hízása a hízás fő oka. Semmi baja nem lesz a babának sem a túl nagy (20 kiló feletti), sem a túl kevés (8 kiló alatti) hízástól. Ha pl. valaki már eleve túlsúlyos, teljesen normális az is, ha csak 2-3 kilót hízik (tehát kvázi fogy a terhesség alatt).

A terhesség végére a baba súlya kb. 3 kiló, a méhlepény 1-1,5 kilót nyom, a megnövekedett vérmennyiség plusz 1 kiló, tehát kb. 6 kiló hízás az, ami természetszerűleg rádrakódik. Ha ennél kevesebbet hízol, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag fogysz az eredeti testsúlyodból.

Az első harmadban gyakori gond, hogy nagyon sokat hány vagy émelyeg az anyuka, ezért nem eszik vagy csak nagyon egyoldalúan táplálkozik (pl. mert csak kiflit tud enni), emiatt sem kell aggódni. Vészes hányás esetén orvoshoz kell fordulni, de magától az egyoldalú táplálkozástól vagy attól, hogy nem hízik az anyuka (esetleg még fogy is), nem lesz semmi baja a babának.

A nagymértékű hízás önmagában nem gond. De. Ha a hízás hirtelen történik (1-2 hét alatt kúszik fel 5 kiló), akkor felmerülhet a terhességi cukorbetegség vagy a toxikózis esélye, ezért ilyenkor szólni kell a védőnőnek vagy az orvosnak.
A táplálkozásra, nassolásra, kívánósságra is oda kell figyelni és kordában tartani, szintén a terhességi cukorbetegség miatt (nem arra gondolok, amikor valaki csak savanyú uborkát enne, inkább az a gond, ha csak csokit… 🙂 )

6. Nem mozog – túl sokat mozog

A baba mozgása is sok aggodalomra adhat okot. Ha valaki már 20 hetes, de még nem érzi a baba mozgását, akkor azért: erről elmondható, hogy 20-30 éve még nagyon fontos volt, hogy mozog-e a baba, mert nem látták mindenféle műszerrel, mi a helyzet odabent, ezért ezekből a jelekből tájékozódtak. Ma viszont már semmilyen jelentősége nincsen annak, hogy a 20. héten érzed-e már a baba mozgását, bőven elég, ha csak a 22. hét táján érzed erőteljesebben.

A kevés mozgás a terhesség utolsó heteiben szokott még gondot okozni. Ilyenkor már kicsi a baba helye odabent, ezért élénk rugdalózás helyett inkább csak helyezkedik és egyre többet alszik. Alapszabály, hogy ha nem mozog, akkor 1 órán át figyeld meg a mozgását, hogy érzed-e. Ha nem, akkor mozogj egy kicsit, hátha az felébreszti. Ha így sem tapasztalsz mozgást, akkor kell orvosi segítséget kérni.

A sok mozgás nem probléma. Egyes babák még az utolsó napokban is annyit mozognak, mint a 25. héten, ez egyáltalán nem gond.

7. Alhasi fájdalmak, pocakkeményedés

Furcsa alhasi fájdalmak, enyhe mensesre emlékeztető görcsök mindhárom harmadban előfordulhatnak, nem kell foglalkozni velük.

A pocakkeményedés és a fájás szavak nem fejezik ki pontosan azt, amit takarnak, ezért sokan félreértik őket. A pocakkeményedés nem azt jelenti, hogy 1 ponton megkeményedik a hasad (ezt a baba mozgása okozza), sem azt, hogy az egész has akár órákon át kemény (ezt is a baba okozza), hanem azt a periodikusan ismétlődő, derékba kisugárzó görcsös fájdalmat, amit csakis a méhizomzat összehúzódása tud előidézni, és ami jóslófájásként vagy vajúdáskor jelentkezhet.

A fájás sem azt jelenti, hogy fáj a hasad. A fájás mindig periodikusan jelentkezik, legalább 30-60 másodpercig tart és általában a derékba is kisugárzik. Ha 60 mp-nél tovább tart, akkor az nem fájás (a tolófájások tartanak ennyi ideig, a jóslófájások sosem).

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

976 Comments

  • Timi

    2013. július 01. hétfő

    Kedves Ági!
    20+6 hetes terhes vagyok. Fehér, szagtalan, túrószerű folyásom eddig is volt, azonban ma reggel és délelőtt két alkalommal is nagyobb mennyiségű, sárgás/fehér túrószerű, még mindig szagtalannak mondható folyás jelentkezett. Ezt követően bal oldalon derékfájdalom és alhasi tompa fájdalmam volt , mely kb. 1 órán át tartott.
    A segítségét szeretném kérni, hogy ezen tüneteket mi okozhatja?

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Ha nem múlik el 2-3 napon belül, fordulj orvoshoz a tüneteiddel!

  • Ira

    2013. május 25. szombat

    Sziasztok.19 hetes terhes vagyok de még nem éreztem megmozdulni a babát ez probléma?egy teljes hónap alatt csak 20 dekát hiztam baj?

    • Gabi

      2013. május 29. szerda

      Ha a vizsgálatokon (pl. ultrahang) mindent rendben találtak, a baba méretei megfelelőek, akkor nem gond, hogy nem hízol sokat. A hízás mértéke az utolsó három hónapban lesz a legjelentősebb. Hogy még nem érzed a mozgását az sem gond, van, aki csak a 20. héten érzi először.

  • Krisztina

    2013. május 08. szerda

    25-hetes kismama vagyok és hónaponként 2,-2.5 kg hízok..ez sok??? A grepfuitot szeretem egy héten akár 3 -is megeszem.. nem tul sok?

    • Gabi

      2013. május 09. csütörtök

      Ha a terhességet normál testalkattal kezdted, a 9 hónap alatt kb. 10-15 kg elfogadható hízásnak tekinthető. Ha a védőnő nem szólt a hízás mértéke miatt, szerintem nincs miért aggódni. A grapefruit elvileg nem ártalmas, ehetsz belőle amennyi jól esik.

  • diana Keka

    2013. március 06. szerda

    Jo napot lene egy fontos kerdesem 7 hetes terhes vagyok es feher tobb menyisegu turos folyasom van es szurkal a hasamba de csak enyhen es viszkedest erzek neha remelem nem okoz gondodt a babanak koszon szépen a megerteset varom a valaszt

    • Gabi

      2013. március 11. hétfő

      A leírtak alapján valamilyen fertőzésről lehet szó. Mindenképp érdemes a panaszok miatt orvoshoz fordulni, egy elhanyagolt fertőzés okozhat kárt, viszont valószínűleg olyan kezelést fognak javasolni, ami terhesség során is alkalmazható.

    • Vida Agi

      2013. március 13. szerda

      Ez normális, a magzatnak semmi baja nem lesz tőle. A terhesség alatt megnő a folyás mennyisége, akár egészen nagy mennyiség is lehet, de ez nem kóros.

  • Reni

    2013. február 23. szombat

    Jó napot. 28 hetes terhes vagyok és most veszem észre hogy a bal mellemből előtej jön,ez jelent ilyenkor valamit? Meg elég sűrűn jelentkezik alhasi fájdalom főleg ha sétálni megyek de utána le szoktam pihenni egy kicsit és általában jobb szokott lenni. Hogy ez mitől van? Vagy ez is jelent valamit? Meg babám már fejel lefele helyezkedik el, előfordulhat hogy így is marad vagy megfordul?

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Ez teljesen normális jelenség, nem kell megijedni tőle. A harmadik harmadban már előfordulhat.

  • estella

    2013. február 15. péntek

    sziasztok!

    16. hetben vagyok, es nem hiztam meg egy dekat se, ez normalis? 170 cm magas vagyok, es 57,3 kiloval kezdtem. most 3 hetig beteg voltam (megfazas), es azota 57,1 kilo vagyok minden reggel. Etvagyam persze nem volt akkora, de azert most mar probalok naponta 5szor etkezni, meg ha egy fokkal kisebb adagokat is.
    Lehet ez egy nyari lebojtkura hatasa? akkor 4, 5 napig szinte csak folyadekot ittam, segitett lefogyni fokozatosan 5 kilot, plusz hogy nem vizesedtem nyaron.

    Valaszod(tokat) elore is koszonom!

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Van, aki nem hízik az első harmadban, ez normális.

  • Zivi

    2013. január 12. szombat

    Kedves Doktornő!
    33 hetes kismama vagyok!Pénteken voltam orvosnál és azt mondta h 1 ujjnyit nyitva vagyok! Mire hazaértem barna folyást tapasztaltam! Másnap szintén!Nem erős barna folyás,de sötétebb mint amilyen előtte volt!Nagyon megijedtem,mert menstruációs görcshöz hasonló fájdalmat érzek a derekamig hatolva,de hosszab ideig tartanak,soxor fél óra-óra is,van amikor 3-4órán át!Lehetséges h felfáztam?Nemrég fotózáson vettünk részt és akkor éreztem h fázik a lábam meg a hátam is!? A baba szerencsére aktiv, de nagyon félek nehogy túl hamar érkezzen!
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. január 28. hétfő

      33 hetesen már elkezdhet nyílni a méhszáj, jóslófájások is előfordulhatnak és az sem ritka, hogy a vizsgálat során sérül a hüvely fala vagy a méhszáj és ettől lesz egy kis barnás folyás. Ez önmagában nem gond. Ha a fájások nem múlnak, a folyás erősödik vagy nem múlik el 1 napon belül, illetve ha vérzést tapasztalsz, akkor azonnal fordulj orvoshoz.

      • szocs beata

        2013. április 05. péntek

        sziasztok..23 eves vagyok.es 4honapos terhes.ez az elso babam..vannak olyan hejzetek h csak edesseget eszek es jobban esik mind barmely etel.es a 4 honap alatt nem hanytam soha.normalis hogy csak a zedesseget akarm mindig enni…felek h nehogy artson a babanak..de jol esik..mit tegyek?felek..

        • Gabi

          2013. április 06. szombat

          Nem tudom, mennyiségben mit jelent, hogy csak az édesség esik jól. De ha naponta többször is eszel ilyesmit, próbálj kicsit keményebb lenni magaddal, főleg, ha hízol is emiatt. Ne mondj le róla teljesen, de próbáld mértékkel. Csak akkor ehetsz sütit/csokit, ha rendesen ebédeltél. Vagy ilyesmi. Vagy próbáld az édességet kiváltani édeskés gyümölccsel, esetleg joghurttal.

  • mikola reka

    2012. december 22. szombat

    Holnap leszek 9 hetes terhes, eddig azt mondhatom, hogy megvolt minden terhessegi tunetem, de ma reggel mar nem volt sem hanyingerem, a melleim sem feszulnek egyaltalan, normalis ez? Borzasztoan aggodom, mert a tavaly volt mar egy veszitesem. Koszonom a segitseget elore is.

    • Gabi

      2012. december 26. szerda

      A tünetek megszűnése önmagában nem jelent rosszat. Ha azonban hasi görcsök és/vagy vérzés is kíséri, akkor az utalhat vetélésre.

  • monika

    2012. december 21. péntek

    4hetes terhes lehetek,nagyon streszes vagyok,neha szoongok,nyugtalanak erzem magam,ilyenkor begorcsol a hasam!menyire veszelyes ez a magzatra?

  • Anett

    2012. december 13. csütörtök

    Kedves Gabi!
    ÉN most kb a 5-6. hétben lehetek és mivel orrsövény ferdülésem van és kicsit meg is fáztam, ezért tegnapig minden nap szinte használtam otrivin orr cseppet volt hogy 1 nap 3x is de volt hogy egyáltalán nem kellet! tehát az lenne a kérdésem hogy ez árthatott e a babának és ha igen akkor miben?? Már beszereztem 1 homeopátiás orrcseppet (bár azt még nem próbáltam ki),és van tenger sós is bár az nem nagyon jó!nagyon aggódom úgyhogy várom mielöbbi válaszát!

    köszönöm

  • Csilla

    2012. december 12. szerda

    27 éves vagyok. Babaprojecten vagyunk férjemmel, augusztus óta. Az lenne a kérdésem, hogy egy hete (12.05-én ) hajnaltól kb.11-ig hánytam, de nem egyfolytában, közben feküdtem, aludtam, és mikor megébredtem, akkor jött belőlem egymás után többször is. Lázam volt, 38c. Délután elmentem orvoshoz, aki virusos valamit állapított meg, torkomon is látott valamit. Hányni többet nem hánytam, de lázam volt még másnap is, illetve köhögni is kezdtem. A hányás ellen, az aznap delalont vettem be, lázamra rubofent. Torkomra Azi-Sandozt, köhögésre Hallixolt írt fel. Azi Sandozból 1 tablettát vettem be, mert utána pár órával iszonyú hasgörcsöm lett. HAlixolból is csak 1xer ittam, előírt milit. Közben most 10.-én megkellett volna jönnie a vérzésemnek, ami azóta sem jött meg, holott nekem egy napot sem késik sose, inkább mindig 26-27.napon jön meg. Tudom még korai, de csináltam egy tesztett, ami halványan, de pozitív. Közben olyan fura érzésem van, mint amikor megakar jönni,kis „faájdalmat” hasban, bizsergést, tipikus elötti tüneteket. és picit keménynek érzem a hasam. Melleim nőttek, azt érzem. Lehetek vajon terhes? Keménység, kis szurkáló fájdalom mit jelenthet?—-ez nem erős, csak éppenhogy. Ha terhes lennék, beszedett gyógyszerek mennyire károsak? Válaszát előre is köszönöm

    • Gabi

      2012. december 17. hétfő

      A halvány második csík is számít, a teszt pozitívként értékelhető. A beszedett gyógyszerek nem valószínű, hogy gondot okoznának, de a betegtájékoztatót érdemes átolvasni, és ha ezután szükséges, olyan gyógyszert kérni, amit terhesség során is lehet alkalmazni.

  • Noemi

    2012. október 09. kedd

    Tisztelt Doktorno!

    19 hetes terhes vagyok es ugy erzem felfaztam par napja alhasi fajdalmaim vannak es rengeteget jarok a mosdoba,mult het hetfon vegeztek el a korhazba a vizelet vizsgalatot ami szerintem meg akkor rendben volt,tegnap elmentem a magan nogyogyaszomhoz aki vizelet vizsgalat nelkul a panaszaimra felirt egy B kategorias antibiotikumot,azota szedem es kamilla teat is iszom,de az alhasi fajdalom meg mindig megvan,neha ugy erezem huzodik neha meg az agybol is neheznek tunik felalni,a kerdesem a kovetkezo lehet,hogy a fajdalom a meh novekedese miatt van,inkabb a bal petefeszkemnel erzem neha nyilal de van amikor az egesz ott lent.
    lehet e valami mas a hatterbe?
    valaszat elore is koszonom!

    • Gabi

      2012. október 16. kedd

      Lehetséges, hogy a méh növekedése miatt jelentkezik ez a fájdalom, de ha rendszeres és erős, érdemes rákérdezni a nőgyógyásznál, védőnőnél.

  • Eszty

    2012. október 08. hétfő

    Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy alhasi menseshez hasonló görcsök miért vannak heteken keresztül? 4 hetes terhes vagyok! Köszönöm

    • Gabi

      2012. október 12. péntek

      Terhesség elején természetes a menzeszt kísérő fájdalomhoz hasonló érzés. Ha a görcsök nem erősek, nem probléma.

  • Andrea

    2012. október 04. csütörtök

    Jelenleg a 7-ik hónapban járok és nálam is jelentkeztek alhasi fájdalmak.Voltam orvosnál és az ultrahangos vizsgálat kimutatott a méhfalon egy holyagot(görcsöt).Valószinület ettől fájhat a hasam.Az orvos adott hormont és vitamint.Mi a véleménye kell e félnem valamitől.Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2012. október 17. szerda

      Nem kell semmitől sem félned, tartsd be az orvos utasításait és minden rendben lesz.

  • csylluka

    2012. szeptember 12. szerda

    Kedves Ági!! 35 hetes km vagyok,3 napja mellkasi fájdalmaim vannak ami átsugárzik a hátamba, ugyan ezt a nyomást érzem a gyomromba és a torkomba. Nagy levegőt sem tudok venni. Ez mitől lehetséges a baba nyomhat valamit?

    • Vida Agi

      2012. szeptember 16. vasárnap

      Valószínűleg ártalmatlan problémáról van szó, de azért azt javaslom, hogy keresd fel az orvosodat.

  • Enikő

    2012. szeptember 02. vasárnap

    Kedves doktornő!

    Hüvely folyásom van elég régóta.. fehér szagtalan nem viszket viszont elég sűrű állagú szinte (túrós) Akár hányszor voltam dokinál soha nem mutatott ki a vizsgálat gombás fertőzést..p2 rákszűrés és minden negatív!
    Használtam már Canesten-t de nem múlt tőle.Viszont most 12 hetes kismama vagyok,voltam rákszűrésen,ismét p2 negatív de a folyás erősödött.. Mondtam a dokinak de azt mondta normális. Szerintem pedig nem és nem tudok vele mit kezdeni.

    Ugyan olyan túrós szagtalan fehéres és sok.. viszont már kívül viszketek és olyan mintha felmarná..folyamatosan tisztálkodom..mint a babák kenegetek kívülről sudocram-mel de már rettenetesen idegesít..Bárhol olvasom gombára utal,de a kenet meg nem mutat semmit. Mit használhatnék így terhesen?
    Gynophillus a hüvelyflóra visszaállítására( sok intim mosakodó lehet kárt okozott) Vagy Canesten_t gomba ellen?? Vagy van esetleg valami hatékony terhesség alatt használható készítmény amivel megoldhatnám a problémát?A babának sem szeretnék ártani.. Nőgyógyászt nem akarok cserélni mivel amúgy elégedett vagyok vele, csak ezen a téren nem jutunk dűlőre.
    Kérem tanácsoljon valami készítményt amit megpróbálhatnék..

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. szeptember 16. vasárnap

      A terhességgel együtt jár a színtelen vagy fehér nagy mennyiségű folyás, aminek a mennyisége a terhesség előrehaladtával egyre növekszik. Ez normális, nem kell ellene semmit sem tenni. Ha szagossá vagy színessé válik, akkor kell gombára gondolni.

      • Enikő

        2012. szeptember 16. vasárnap

        Válaszát köszönöm…de akkor sem ha túrós állaga van?

  • éva

    2012. augusztus 22. szerda

    Kedves Gabi!

    14 hetes kismama vagyok. Mivel van egy ki-be járós cicánk, már a terhesség elején kértem toxoplazmózis vizsgálatot, ami sajnos negatív lett, tehát az orvos szerint ‘fogékony’ vagyok rá, ami meglepő, hiszen kiskorom óta vannak állataim. A cicát továbbra sincs szivem teljesen kizárni a lakásból, mennyire kell ténylegesen tartanom a toxo fertőzéstől? 28 éves vagyok és még nem kaptam el, ez jelentheti-e azt hogy immunis vagyok rá?

    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Agi

      2012. augusztus 24. péntek

      Sajnos, ha negatív, akkor fogékony vagy rá. Ne nyúlj a macska ürülékéhez (ne te takarítsd az almot) és oltasd be toxoplazma ellen, ha nincs beoltva. Előfordul, hogy volt már korábban macskád, mégsem kaptad el eddig, ez nem jelenti azt, hogy immunis vagy.

      • KISSNÉ MARKÓ KATALIN

        2012. augusztus 28. kedd

        Neked mi a fontosabb a macskád vagy a gyereked egészsége? Nincs az az állat
        amely fontosabb lenne a két gyerekem
        egészségénél.

        • Gabi

          2012. augusztus 29. szerda

          Nem is volt kérdés a fontossági sorrend!

  • Niki

    2012. augusztus 21. kedd

    Kedves Gabi!
    5 hetes kismama vagyok. Napjába többször görcsöl a hasam, olyan mint menstruáció előtt és vagy beszúr, mint amikor beszorul a levegő. ez normális így a terhesség korai szakaszában? Vagy van aggódni valóm?
    lenne még egy kérdésem. Nem akarok terhes vitamint szedni. Iszom pezsgőtablettát (vas, folsav, kalcium, B6, B12, K és D vitamin) Ön szerint ez elegendő? vagy ajánl még valami mást is?
    Előre is köszönöm a választ!

    • Gabi

      2012. augusztus 22. szerda

      A görcsök, ha nem túl erősek és pihenés hatására hamar elmúlnak, akkor lehetnek természetesek. Ha viszont erős és fájdalmas, nem enyhül ha pihensz, akkor mindenképp beszélj erről az orvossal. Ilyenkor még esetleg magnéziumot szoktak javasolni. Ha az étrended változatos, sok zöldséget, gyümölcsöt is tartalmaz, és egészséges vagy, nem feltétlenül van szükség terhes vitaminra. A folsav a legfontosabb, mert az az étkezések során nehéz megfelelő mennyiségben a szervezetbe juttatni.

  • kriszti

    2012. augusztus 06. hétfő

    első terhességem!38 hetes terhes vagyok és véres,nyálkás enyhén szagos folyásom van!! ez mitől van? és mi ez??
    aggódnom kéne emiatt!!!
    a babának emiatt nem lehet baja???
    2 hete még zárt volt a méhszájam!!!
    kérem ahogy tud válaszoljon!!! köszönöm előre is!!!

  • Bálint Veronika

    2012. augusztus 03. péntek

    Szép Napot!A tegnapi nap jöhettem haza a kórházból mivel mikor megvizsgáltak ezek az adatok vártak:laza tap.uterus,fundusa 2-3K. Cg:2000 portio hátrafelé tekint,kifejezett flexios szög.27/28 hét bizonytalan.UH pedig fejvégű fekvés,hátsó fali lepoény.BPD:76mm THQ:83mm Szeretném megkérdezni,hogy mennyit mozoghatok,lehet-e sétálni és házimunka elvégzése lehet-e mit lehet mit nem,vagy csak a fekvés maradt?És hogy az a baba adatai normálisak-e?Nagyon köszönöm előre is!egy aggódó anyuka:)

  • zsebike

    2012. július 13. péntek

    jó napot!!Szeretnék segitséget kérni.A barátommal nagyon szeretnénk babát de eddig nem sikerült sajnos.Nekem nme mindig pontisan jön meg a menstruácio igy nem tudom kiszámolni hogy mikor van az ovulácio.Márciusba felpuffadt a hasam de nme volt más terhességi jelem igy azért elmentem egy nögyogyászhoz aki azt mondta hogy nem vagyok terhes,csak lehet hogy azért se jöttmmeg mivel fiatal vagyok igy általában a 20 éveseknél szokott ilyen lenni hogy nem áll be pontosan a menszeszem,Elkeseredtünk hogy nem sikerült a babaprojekt.Ebben a honapban nem jött meg a menszezem egészen máig „07.13 ig)gyakran volt sürü vizelési ingerem,hányingerem,szédülésem,hangulatváloztásom is és nagyon feszül a mellem,de sajnos megjött a menszesz,de ez nem olyan vérzés mint amilyen máskor szokott lenni ,majdnem hogy folyékony mintha melvágnám magam,és nem sürü a vérzésem ,ilyenkor felmerül az a gyanú hogy terhes vagyok?És mikor érdemes megcsinálni a terhességi tesztet?ÉS milyen tanácsokat vessek be hogy sikerüljön egy kis baba?

    • zsebike

      2012. július 13. péntek

      Szia gabi !szeretném megkérdezni hogy akkor miért jött meg a menszeszem ha vannak terhességi jeleim amit az elöbb leirtam,akkor felmerülhet a gyanu hogy terhes vagyok ?:D MIko rcsináljak terhességi tetsztet ?ÉS miért fáj nagyon a mellem legföképen az eröteljes jel a többi terhességi jel nem mindig jelentkezik

    • Gabi

      2012. július 20. péntek

      Ha a vérzés 3 napon belül elmúlik, sokkal enyhébb, mint általában, akkor szóba jöhet a terhesség, ebben az esetben érdemes csinálni egy terhességi tesztet. Hogy nem állt még be rendszeres időre a ciklusod, elég kicsi az esélye, hogy a korod okozza, ez inkább a tizenévesekre jellemző. Ha kb. fél – egy év elteltével sem sikerül a terhesség, érdemes lenne egy alapos nőgyógyászati kivizsgálást kezdeni.

  • lara

    2012. június 29. péntek

    Sziasztok!Nekem az lenne a kerdesem hogy baja lehet-e a babanak ha a param nagyon ittas allapotban volt amikor megfogannt.Koszonom a valaszt!

    • Gabi

      2012. július 02. hétfő

      Ha megfogant a baba, nem valószínű, hogy a fejlődésében gondot okozna az apuka akkori ittas állapota.

    • Nagy Dóra

      2013. március 12. kedd

      Kedves Doktornő!
      A férjemmel mi még csak a próbálkozàs fázisában vagyunk. Szeretnem megkérdezni, hogy ha egy wellness hétvége (szauna, úszómedence, pezsgőfürdő használat ) soràn foganna meg a baba, jelenthetnének-e problemat az adott korulmenyek ( tul meleg a szaunaban) a baba fejlődésében ?
      Vàrom vàlaszàt, köszönettel : Dóra

      • Gabi

        2013. március 24. vasárnap

        Ha megfogan a baba, akkor nincs gond. Ha nem megfelelőek a körülmények, akkor pedig valószínűleg a fogantatás sem jön létre.

  • hanna

    2012. június 29. péntek

    Hello, az lenne a kerdesem hogy terhesseg soran lehet e vegleges szortelenitest vegezni itim reszen(ami lezerrel mukodik)?Nem art a babanak?

    • Vida Agi

      2012. július 02. hétfő

      Terhesség alatt nem szabad végleges szőrtelenítést végezni.

  • S.Bea

    2012. június 28. csütörtök

    Üdvözlöm! Azt szeretném megtudni, hogy 26 hetes kismama vagyok és a legutóbbi orvosi vizsgálat során az orvosom mondta, hogy meg van puhulva a méhszájam, a leletre oda volt írva, hogy C:2500. Azt szeretném kérdezni, hogy ez pontosan mit is jelent, valamint azt, hogy ez esetben mekkora az esély a koraszülésre? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: S. Bea

    • Vida Agi

      2012. július 02. hétfő

      Ez azt jelenti, hogy felpuhult a méhszáj és megrövidült a méhnyak, de még nem nyílt ki, ez nem feltétlenül jelent problémát, alkati kérdés is lehet, és a baba nagy súlya is okozhatja. Ha egyébként nincsenek fájásaid, akkor önmagában emiatt kicsi az esélye a koraszülésnek.

  • Kovács Kata

    2012. június 26. kedd

    Üdvözlöm!

    23 hetes vagyok és úgy érzem hogy vizes folyásom van. Azt szeretném tudni hogy ez normális ? A magzatvíz mikor kezdhet el szivárogni? Eddig minden vizsgálatom rendben volt! Előre is köszönöm a választ.

    • Gabi

      2012. június 27. szerda

      A magzatvíz szivárgás a terhesség ilyen szakaszában még semmiképp nem természetes, a folyás viszont elég gyakori. Ha színtelen, szagtalan, nem kíséri fájdalom, viszketés, akkor nem valószínű, hogy gondot okoz.

  • Szabó mónika

    2012. június 02. szombat

    Kedves Ágnes!

    7 hetes kismama vagyok.TÚLAGGÓDÓ!!!!!! Émelygésem elkezdődött egy hete,de mára meg is szünt már szinte.Kb 4-5 nap volt,ami szinte 24 óráig tartott.Ez normális?
    A másik ami aggaszt,a munkám. Egy kis kenyér-pékárú boltban dolgozom,ahol gyengén közepes fizikai munkát végzem.Nem érzem megterhelőnek.Cipekedni nem kell,csak max 2-3 kg-ot néha.Ennyi munka beleférhet?
    Aggódom mindig és szeretnék megnyugodni,hogy minden rendben lesz!

    Üdv:
    Mónika

    • Gabi

      2012. június 05. kedd

      Ennyi munka belefér. Ha megerőltető, úgyis érzed. Az émelygés nem törvényszerűen jelentkezik mindenkinél, és nem is tart mindenkinél ugyanannyi ideig. Így ha elmúlt, az nem jelenti, hogy gond lenne, főleg, ha semmi más nem utal erre. Próbáld élvezni a problémamentes terhességet.

  • Rita

    2012. május 30. szerda

    Kedves Gabi!

    Jelenleg 5. hetes (4 hét + 5 napos) terhes vagyok.
    Tudom, hogy vannak, akik tünetmentesek a terhességük elején, de valóban normális, hogy nincsenek tüneteim a mellnagyobbodáson kívül annak ellenére, hogy 4 nappal ezelőttig 1-2 alkalommal azért szédülés és émelygés előfordult? Vagy ez rosszat jelent? Kicsit aggódom…

    • Vida Agi

      2012. június 23. szombat

      Igen, ez normális, nem kell aggódnod miatta, nincsenek mindenkinek olyan erős tünetei és van, akinek csak később lesznek nagyon erősek.

  • Reka

    2012. május 27. vasárnap

    Kedves Gabi,
    6 hetes terhes vagyok, mielott elmentem a nőgyógyászhoz, fájt a hasam, görcsölt, de azt mondta semmi gond. 3 napja fáj a jobb felemen ,amikor hirtelen mozgok, vagy állok. Utanna elmúlik, utánna ismét kezdődik a fájás, a görcs, húzódás… Hála Istennek vérzes nem állt elő. Vajon van valamilyen komoly gond?
    Köszönöm előre is!

    • Gabi

      2012. május 28. hétfő

      Ha pihentetés hatására elmúlik ez a fájdalom, akkor valószínűleg nincs gond. Viszont ha ez rendszeres, érdemes beszélni róla a nőgyógyásszal, védőnővel.

  • Csylluka

    2012. május 11. péntek

    Kedves Gabi 17 hetes terhes vagyok, ma egy kis enyhe vérzést észleltem:( és nagyon aggódom. Már 16 hetes óta elég erőteljesen érzem a babám:)Egyébként elég rendesen az elsó hetektől kezdve székletrekedésem van, a vérzés lehet a próbálkozástól is? Elölre is köszönöm válaszod..

    • Vida Agi

      2012. május 08. kedd

      A vérzés lehet az aranyértől is, ami nagyon gyakori a terhesség alatt. Ha nem csak átmeneti a vérzés, hanem erősödik vagy 1 napnál tovább húzódik, mindenképpen fordulj orvoshoz.

  • Niki

    2012. május 09. szerda

    Kedves Gabi!

    16 hetes terhes vagyok és már régóta érzek enyhe fájdalmat az alhasamban, aminek nem tulajdonítottam jelentőséget, mert azt olvastam mindenhol, hogy a menstruációs fájdalmakkal nem kell törődni, ez normális. A napokban ezt a görcsöt (nem állandó, időközönként jelentkezik és akkor az alhasamban hatalmas szúrást érzek rövid időre és akkor pukli szerűen kidudorodik a az alhasam: petefészkeknél, méhnél) sokkal erősebben érzem és wc-re is kell mennem a fájdalomtól. Tegnap a nőgyógyász leszúrt, hogy idáig miért nem szóltam erről, azonnal nospa-t kell szednem (3×1), nehogy vetélés legyen belőle. De éjjel szinte semmit nem tudtam aludni, folyton jöttek a görcsök. Felpolcoltam a lábam, hogy ne legyen a has befeszülve, így nagy nehezen sikerült elaludnom. Érdemes most megint felkeresni a nőgyógyászatot, vagy várjak pár napot, hátha a nospa rendszeres szedésére elmúlik/enyhül. Abban az esetben, ha újra felkeresem a nőgyógyász, nagy a sansz, hogy beutal egy hétre a kórházba. Annak meg nem örülnék… Előre is köszönöm a választ!

    • Gabi

      2012. május 13. vasárnap

      Ettől függetlenül érdemes lenne beszélni az orvossal. Bár valóban nem egy élmény a kórház, de a baba érdekében mégis érdemes rászánni magad.

  • Beatrix

    2012. május 03. csütörtök

    Kedves Gabi!
    15/3 hetes kismama vagyok.Már 12 hetesen éreztem a magzatmozgást,bal oldalon,lent.(sokan azt mondják,h.még nem érezhettem)Nem keverem össze semmivel,mert már a második babám.Nem minden nap mocorgott.Már 5 napja nem érzem egyáltalán.Kezdek aggódni.Vagy ez még nem jelent gondot?És kicsit fájogat a hasam,de nem vészes,csak érzem.Vagy ez természetes?Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Agi

      2012. május 05. szombat

      Ilyen korai terhességben még előfordulhat, hogy pár napig nem érzed a babát, ez természetes.

  • kriszti

    2012. április 23. hétfő

    kriszti vagyok 24 hetes terhes!! múlthéten voltam 4D vizsgálaton s az orvos szerint minden rendben,akkor sokat mocorgott de most 2 napja alig érzem a mosgásait!!!nem értem! kezdek félni hogy valami gond van!!!
    kérlek adj tanácsot hogy mit tegyek!!!holnap megyek cukorterhelésre!!! elmenjek ismét egy ultrahangra??
    mit tegyek már kétségbe vok esve 🙁
    ma még nem éreztem mozogni!!! 🙁
    előre is köszönöm a válaszát és tanácsát!!!

  • rita

    2012. április 22. vasárnap

    Üdv. az lenne a kérdésem hogy a hüvelyi fertőzés vetélést okoz. k

    • Gabi

      2012. április 24. kedd

      Okozhat vetélést, tehát az ilyen fertőzéssel minél előbb orvoshoz kell fordulni a megfelelő kezelés miatt.

  • Szandy

    2012. április 21. szombat

    hello fehéres fogyásom volt és hányingerem van és mell feszülés,émejgés és nagyon sokat eszek de ma megjött de nem ugy ahogy szokot és már 5 napja van de barnás az mit jelent terhes vagyok vagy nem??

  • Apro Andrea

    2012. április 20. péntek

    Kedves Doktornő,
    13 hetes terhes vagyok. 2 napja volt az első trimeszteres vizsgálatom, az orvos mindent rendben talált. Ennek örömére végre el is mentem tornázni – de direkt vigyáztam, hogy ne erőltessem meg magam. Csak „cross-trainereztem”. De éppen tegnaptól enyhén barnás folyást tapasztalok, ami eddig egyszer sem jelentkezett. Tegnap kis szurkálások is voltak, ez mára már elmúlt, de a barnás folyás továbbra is megmaradt. Nem tudom eldönteni, hogy ez vérzés-e és forduljak orvoshoz, vagy nem kell foglalkozni vele?? Előre is köszönöm a választ.

    • Gabi

      2012. április 24. kedd

      Én elmennék orvoshoz. Lehet, hogy azt fogja mondani, nincs jelentősége, de jobb, ha lát orvos, inkább egy fölösleges vizsgálat, mint hogy gond legyen!

    • kaszás mária

      2012. május 31. csütörtök

      szia voltál orvosnál és mit mondtak mert én 12 hetes iker terhes vagyok és ugyan ez a panaszom előre is köszi Marika

      • Apro Andrea

        2012. június 05. kedd

        Szia,
        igen, kiderült, hogy volt egy fertőzésem, amit antibiotikummal azóta kikezeltek. De azt mondta az orvos, hogy egyébként nem kell megijedni a barnás folyástól, mert az csak valami maradvány lehet (pl. előző napi vizsgálattól is akár…), az igazi vérzés az, ha friss a színe. Mindenesetre úgy látom, mindig érdemes elmenni orvoshoz, ha kétely merül fel…

  • Emoke

    2012. április 17. kedd

    Tisztelt Doktor Nő!

    20 hetes ikerterhes vagyok, kulonosebb problemam ( neha-neha egy kis hasfeszules )Hal’Istennek nincsen, viszont rettentoen aggodom a koraszules miatt, 158 cm magas vagyok, es 52 kg- val kezdtem a terhessegem, jelenleg 60kg vagyok, a pocakom eleg nagy, a fiuk is egy hettel nagyobbak az ultrahang szamitasai szerint. Gyonyoruen fejlodnek, az ertekeink is tokeletesek, mit tehetnek, hogy megelozzem a koraszulest??Nagyon jo lenne legalabb a 36 hetig kihuzni veluk, de felek, hogy a termetembol adodoan nem fog sikerulni:(!

    Koszonettel
    Emi

    • Vida Agi

      2012. május 05. szombat

      A termetnek ehhez semmi köze nincsen, ha egyébként egészséges vagy és a családban nem fordult elő koraszülés, illetve korábban nem volt ilyen típusú komplikációd előző terhességnél (pl. vetélés), akkor nem kell emiatt aggódnod.

      • kaszás mária

        2012. május 31. csütörtök

        szia én 12 hetes iker terhes vagyok és nagyon félek mert tavaly 22 hetesen ki nyiltt a méhszájam és meg kelet őket szülnöm de a szövet minta alapján még az orvosok sem tudták hogy mi véget volt mert az eredmények megfelelőek voltak és ez véget nagyon félek hogy nehogy elveszítsem ezeket is nem tudom tavaly neme közbe szolt az emelés meg a sok lépcsőzés a munkahelyen előre is köszönöm Marika

        • Gabi

          2012. június 05. kedd

          Az előzmények ismeretében különösen figyelni kell arra, hogy ne erőltesd meg magad. Kerüld az emelést, cipekedést, lépcsőzést, mert ez tényleg közrejátszhatott a vetélésben.

  • Annamari

    2012. április 17. kedd

    Nagyon ketsegbe vagyok esve!!!! Kerem a segitseged!!! 17 eves vagyok !! 1 hnapja es 1 hete volt a baratommal sexualis kapcsolatunk !!! nem vedekeztunk !! akkor vesztettem el a szuzessegem !!! nagyon felek hogy terhes vagyok!!! tul sokat eszek!! a sexualis kapcsolat utann felvoltam fazva es sokat vizeltem!! ra 2 hetre menstrualtam de mas verfolyasom vlt mindt azelott!!!! meg nem jutottam el tesztet venni !! Mert nagyon felek!!! Mihez kezdjek kerlek segits!!!! koszonom elore es varom a valaszt!

    • Gabi

      2012. április 18. szerda

      Ha a vérzésed sokkal enyhébb volt, mint egyébként, nem tartott csak 1-2 napig, akkor van okod terhességre gyanakodni. Ha bizonytalan vagy, minél előbb vegyél tesztet! Minél később derül ki, annál bonyolultabb helyzetbe kerülhetsz! Próbálj beszélni anyukáddal, nem tudom, milyen viszonyban vagytok. Lehet, hogy leszid, de biztosan segíteni fog! Ha nem tudod, mihez kezdj, nézz be a http://valsagterhesseg.hu/ oldalra, itt tudnak segíteni!

  • spalek tunde

    2012. április 13. péntek

    tunde kedves doktorno en egy hetig voltam korhazban mert eros fajdalmaim voltak es 27 hetes terhes vagyok. de az orvosom aszt monta hogy ez meg nem agodalom de kaptam ra perfuziot nem is mondom el multak a fajasok egy par napra de most ujbol jonek mit tegyek

    • Vida Agi

      2012. április 15. vasárnap

      Fordulj orvoshoz mihamarabb.

  • krisztina

    2012. április 05. csütörtök

    jó napot!!
    eddig minden rendben voltak a leleteim,az ultrahangos képek de most mégis aggódom!!! 🙁
    most leszek 21 hetes terhes s már 17 hetes korom óta érzem a baba mozgásait,de az utóbbi 3 napban nem olyan sűrűn! kb napi 3-szor ami előtte napi 10-szer volt minimum!!!Április 18-án megyek 4D ultrahangra, de mit gondol mennyek be egy sima ultrahangra???? vagy várjam meg a 18-át s majd akkor megtudom hogy van -e valami gond vele???
    mennyire normális hogy keveset mozog???
    előre is köszönöm válaszát!!! 🙂

    • krisztina

      2012. április 05. csütörtök

      meg mostanában kis mennyiségben szagtalan fehér folyásom van!!!
      ez normális???
      a nőgyógyászom adott kúpot de ha használtam úgy vettem észre hogy mintha rosszabodna!! nem tudom mitévő legyek!!!!
      köszönöm mégegyszer!!! 🙁

      • Vida Agi

        2012. április 14. szombat

        Ha szagtalan és fehér vagy átlátszó, valamint nincs mellé viszketés, fájdalom, akkor ez a terhesség normális velejárója, nem kell foglalkozni vele.

    • Vida Agi

      2012. április 14. szombat

      Ebben a korban még olyan kicsi a magzat, hogy néha kevésbé érzed a mozgását, ez természetes.

  • Bogi

    2012. március 21. szerda

    Kedves Doktor Nő!

    Még egy kérdésem lenne. A mai napon voltam egy ultrahangon, ahol csak megnézték, hogy mekkora a baba. A 11. hétben vagyok, és a hossza csak 3,4 cm. Úgy tudom, ilyenkor már sokkal nagyobbnak kéne lennie, olyan 5 cm körül.
    Ez Ön szerint aggodalomra ad okot?

    Köszönöm válaszát előre is.

  • Márta

    2012. március 21. szerda

    Tisztelt Doktor Nő

    Ma fel hívott a védőnőm és nagyon diplomatikusan közölte velem meg jött a 12 hetes vér eredményem és a tokszoplazma szintem magas ,nagyon aggódóm.holnap elmegyek a nőgyógyászomhoz de addig is nagyon aggódóm milyen károsodást okozhat a babának?

  • Bogi

    2012. március 19. hétfő

    Kedves Doktor nő!

    11 hetes kismama vagyok, és a hétvégén 3 napos bicikli túrán voltunk hegyvidéken a barátommal. Kb. napi 50-60 km-ket mentünk. Én annyira „nem voltam rajta” a dolgon, mert kicsit aggódtam a megterhelés miatt, de a barátom ragaszkodott hozzá, hogy menjünk.
    Most eléggé aggódom, hogy nem okoztam-e valami kárt a babában, nem keményedett meg a hasam, meg nem is véreztem.
    Azelőtt is nagyon aktívan bicikliztünk. Most, ha már éreztem, hogy magas a pulzusszámom, leszálltam a bicikliről, és inkább toltam. A barátom szerint túlreagálom a dolgot.
    Ön szerint lehet baja a babának?

    Mielőbbi válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2012. március 21. szerda

      Nem valószínű, hogy gondot okozott volna. És nagyon jól csinálta, hogy nem várta meg, amíg megerőltető.

  • Kata

    2012. március 18. vasárnap

    Tisztelt Doktor nő !

    A terhesség alatt minden esetben kell, hogy feszüljenek a mellek? Esetleg létezik olyan, hogy a mell nem érzékeny, és egyáltalán nem fáj terhesség alatt?

    Előre is köszönöm válaszát !

    • Gabi

      2012. március 19. hétfő

      Igen, lehetséges. A terhességi tünetek nem jelentkeznek egyformán mindenkinél, sőt, van akinél semmilyen kellemetlenség nem jelentkezik a terhesség elején.

  • mariana

    2012. március 17. szombat

    Kedves Agi!
    Elsosorban szeretnem megkoszonni az eddigi valaszokat a kerdeseimre.
    Most egy ujjabb kerdessel fordulnak onhoz.
    Par napja szuro kicsit gorcsolo erzest tapasztaltam az alhasi tajekon, de olyan mintha a jobboldali vesemtol indulna. Ha lepihenek/ulok akkor kis ido mulva elmulik. Ejszaka, amikor egyik oldalrol a masikra fordulok szoktam erezni ugyanezt, de olyan mintha az oldalamban is gorcs lenne, meg derektajon, szoval korben faj az egesz. Sajnos az orvosoktol nem kapok valaszt, ezert gondoltam on segithet. kb. 2 honapja is elofordult,napi rendszeresseggel, majd enyhult, de most ismet erosebben erzem. most 27 hetes vagyok. Mi lehet ez, van ok az aggodalomra?
    Koszonom valaszat

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      Ezt az okozza, hogy húzódnak a méhtartó szalagok, nem kell aggódni miatta.

  • Kiara

    2012. március 13. kedd

    Üdvözlöm!
    Most 8hetes terhes vagyok.Kb 2-4 hetes terhes lehettem amikor antibiotikumokat és fájdalom csillapítót szedtem.(akkor még nem tudtam,hogy babát várok)
    Aktil-duo,sumamed 1.5 doboz,
    pár db cataflame és 1db kefalgin.
    Nagyon aggódom,hogy nem hagy-e maradandó károsodást a babának?
    A másik aggodalmam pedig,hogy alhasi fájdalmaim vannak pár napja! Ez mitől lehet?

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2012. március 19. hétfő

      A gyógyszerek ebben a terhességi időszakban ha károsodást okoznak, akkor gyakran nem is fejlődik tovább az embrió, sokszor ki sem derül, hogy terhes volt az illető. Az alhasi fájdalom ezzel valószínűleg nem függ össze. Ha a fájdalom erős, görcsös, és nem enyhül pihenés mellett sem, akkor minél előbb érdemes emiatt orvoshoz fordulni. Ha nem erős, inkább csak kis szurkálás, akkor természetes „mellékhatás”.

  • brigike

    2012. március 09. péntek

    tisztelt doktornő
    5 hetes terhes vagyok 2 héttel ezelőtt kezdődött a mellfeszülés fáradékonyság étvágytalanság.de azóta már nem fáj annyira a mellem.sőtt csak ha megnyomkodom.viszont nincs étvágyam és ez nagyon idegesít mert mindenhol azt hallom hogy milyen kívánosak a többi kismamák 5 hetesen.ugyhogy nagyon félek hogy valami nincs rendbe a babával.talán lehet hogy már nem él………..nagyon féltem ez az első terhességem

    • Gabi

      2012. március 15. csütörtök

      Az étvágytalanság, szagundor a terhesség első időszakában elég gyakran jelentkezik. Ha az orvos mindent rendben talált, és azóta nem jelentkezett vérzés, hasi görcs, valószínűleg a baba is rendben van. Nem vagyunk egyformák, így a terhesség során jelentkező tünetek sem lehetnek egyformák

  • Kriszti

    2012. március 08. csütörtök

    Kedves Doktor Nő!!!
    Tegnap voltam 17 hetes terhes!!! Tegnap munka közben alhasi görcseim voltak s jelenleg is nyomást érzek az alhasam tájt!!!Barna folyás és vérzés hála nincs, de mégis aggódom a pici miatt!!!
    Normális ez ilyen idős terhesen???
    Mi miatt vannak a görcsök????
    Én egy varrodában dolgozok/dolgoztam ahol napi 8 órát ültem ez előidézhet görcsöket???
    Mikor kell aggódnom s nőgyógyászomhoz menni???
    Válaszát előre is köszönöm!!!!

    • Kriszti

      2012. március 08. csütörtök

      ám a görcsök olyanok mintha meg akarna jönni a menszeszem!!!!!
      ez amiatt lehet hogy székrekedésem van????
      mostanában tobbet stresszeltem,idegeskedtem gondolom ez is közbe szól!!!

      • Gabi

        2012. március 15. csütörtök

        A stressz okozhat méhösszehúzódásokat. A székrekedés nem valószínű, hogy ezzel kapcsolatban van, viszont terhesség során elég gyakran előfordul. Nagyon fontos a rostdús táplálkozás és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

    • Gabi

      2012. március 15. csütörtök

      Ha a görcs pihenés hatására elmúlik, akkor valószínűleg nincs gond. Viszont ha hosszabb ideig tart, vagy megismétlődik, érdemes lenne beszélni róla a nőgyógyásszal vagy legalább a védőnővel. Sajnos az is lehetséges, hogy az ülőmunka (főleg a varrógép előtti görnyedés) váltotta ki..

  • eperke

    2012. február 28. kedd

    Jó napot
    Jövő hónapban mennénk „nyaralni” nászútra, és a szálláson lesz egy 30 C fokos medence és egy 35C fokos Jakuzzi.
    Az lenne a kérdésem hogy belemehetek e valamelyikbe?
    A történet úgy kerek ha azt is tudja hogy veszélyeztetett terhes vagyok és akkor 21. hetes leszek.
    Köszönöm válaszát.

    • Gabi

      2012. február 29. szerda

      Ezt érdemes lenne a nőgyógyásszal megbeszélni. De általában a melegvizes medencéket nem szokták ajánlani a terhesség során. A veszélyeztetett terhesség nem tudom mit fed az esetében, de ha méhszáj kezd kinyílni, a fertőzésveszély miatt nem érdemes közös használatú medencékben fürdeni.

  • Anna

    2012. február 23. csütörtök

    Kedves Gabi!

    10 hetes terhes vagyok és egy hete van barna folyásom. Először kis vérzéssel kezdődött, ami 2 nap után elmúlt, s ezt enyhe barna folyás váltotta fel. A babát illetően még vívódunk Párommal (anyagi és az én egészségi állapotom miatt). A doki a folyásra annyit mondott, ha nem tartom meg a Picit, akkor nem számít ill. ha erősen véreznék, bajt jelentene. Bár még nem döntöttünk, addig sem szeretnénk ártani a babának. Ön mit gondol, forduljak orvoshoz vagy feleslegesen aggódom? Köszönöm tanácsát!

    • Gabi

      2012. február 29. szerda

      A döntéssel már nem várhatnak sokáig, hiszen terhességmegszakítást csak a 12. hét előtt végezhetnek. Ha a barnás folyás elhúzódik, vagy vérzésbe vált, akkor ez utalhat vetélésre, viszont ezt semmiképp nem szabad félvállról venni, mert nem csak a babát veszítheti el, de az anyára nézve is veszélyes lehet.

  • Eni

    2012. február 10. péntek

    Jo napot!
    7 hetes terhes vagyok es sajnos vizelet fertozesem van.Szedek tozeg afonya kapszulat es gyogytakat iszom,de a helyzett sulyosbodott es antibiotikumos gyogyszerre van szuksegem. A dokim azt mondta,hogy valaszt egy olyan gyogyszert ami nam hat a magzatra de en nagyon felek nehogy rosszat tegyek.
    Koszonom a valaszt

    • Gabi

      2012. február 13. hétfő

      A folyamatosan fennálló fertőzés, amit nem kezelnek többet árthat a babának, mint egy orvosi felügyelet mellett szedett gyógyszer. Az orvos biztosan körültekintően választja meg, milyen antibiotikumot ír fel egy várandós anyának!