7 aggódnivaló a terhesség alatt

„Furcsa folyásom van”, „2000 a méhszáj értékem”, „Megfáztam” – számos olyan probléma van, ami felmerülhet a terhesség folyamán és ami miatt aggódnak a kismamák a várandósság alatt. Jó hír, hogy gyakran fölösleges az aggodalom. Lássuk, mik ezek!

7 aggódnivaló a terhesség alatt1. Méhszáj gondok

Alaphelyzetben a méhszáj értéke 3000, ez azt jelenti, a méhnyak 3 ujjnyi és a méhszáj teljesen zárt. A méhnyak nagyon gyakran már a 2. harmad végén elkezd megrövidülni, ilyenkor előfordulhat, hogy 2000 vagy ritkábban 1000 az értéke, de ez nem jelenti azt, hogy koraszülésre lehet számítani, a baba súlya okozhatja, vagy lehet szimplán alkati kérdés is. Az életmódodon emiatt nem kell változtatni (tehát nincs se sport, se munka, se szextilalom).

Ha a 2.-3. számjegy értéke 1-es az azt jelenti, hogy a méhszáj elkezdett kinyílni, de még nincs kinyílva teljesen. A 2 harmadban ez valóban jelezheti azt, hogy korábban érkezik a baba, és ilyenkor érdemes áttérni a kímélő életmódra, de nem kell feküdni.

Ha mindhárom utolsó számjegy értéke 1-es (3111,2111,1111 az érték), az azt jelenti, hogy a méhszáj teljesen kinyílt. A 36. hét után ez nem gond, előtte koraszülésre utalhat és mivel nem tudják pontosan megmondani, mi indíthatja be a szülést, ezért ilyen esetekben állandó fekvést javasolnak.Sokan nem értik, ez pontosan mit jelent. Egyik ismerős anyukának a 27. héten nyílt ki a méhszája, mindvégig feküdt. A 36. héten leszaladt a piacra bevásárolni és azonnal beindultak a fájások. Tehát ezt nagyon szigorúan be kell tartani.

2. Folyás

Átlátszó vagy fehér és szagtalan folyás a terhesség folyamán teljesen normális, a végefelé ijesztően nagy mennyiségű lehet, de aggodalomra ekkor sincs semmi ok. A színes és szagos folyás viszont fertőzésre utalhat, amit kenőccsel vagy antibiotikummal kell kezelni. Aggódni azonban emiatt sem kell, a babára nem jelent veszélyt, amíg a méhszáj zárt.

3. Megfázás

Egy szimpla megfázástól semmi baja nem lesz a babának, akkor sem, ha hetekig elhúzódik az orrfolyás. Nem kell aggódni a köhögés miatt sem (néhányan tévesen azt hiszik, hogy a köhögéstől kinyílhat a méhszáj, de ez nem igaz, városi legenda csupán). Az orvossal egyeztetett gyógyszerek sem okozhatnak gondot, egyedül a láztól kell tartani, a magas lázat mindenképpen le kell nyomni, mert a tartósan magas láz kárt okozhat a magzatban. A megfázás kezeléséről korábban már részletesen írtam itt.

4. Még nem tudtam, hogy terhes vagyok, de ittam/gyógyszert szedtem/röntgenen voltam

Semmi gond. 6 hetes kor alatt nem okoznak ezek a dolgok kárt a magzatban. 6 hetes kor után is elmondható, hogy egyszeri ivástól nem lesz semmi baj, csupán az a gond, ha folyamatosan iszol, vagy az orvossal nem egyeztetett gyógyszert szedsz. A röntgennél csak az a gond, ha az kifejezetten a hasat éri, terhesség esetén szólni kell a röntgenasszisztensnek és ólomköpenyt ad, ami véd a sugárzástól.

5. Hízás – túl sokat vagy túl keveset

Az átlagos terhesség alatt hízás 12 kiló körül van, ez azonban átlagérték. Elmondható, hogy a legnagyobb mennyiségű súly a 3. harmadban rakódik le, ezért aki 10 kilót hízik az első 2 harmadban, annál jócskán túllépheti a 12 kilót a hízás mértéke. Valójában elsősorban alkati kérdés, ki mennyit hízik. Az első harmadban főként víz rakódik le, a 3. harmadban pedig a baba hízása a hízás fő oka. Semmi baja nem lesz a babának sem a túl nagy (20 kiló feletti), sem a túl kevés (8 kiló alatti) hízástól. Ha pl. valaki már eleve túlsúlyos, teljesen normális az is, ha csak 2-3 kilót hízik (tehát kvázi fogy a terhesség alatt).

A terhesség végére a baba súlya kb. 3 kiló, a méhlepény 1-1,5 kilót nyom, a megnövekedett vérmennyiség plusz 1 kiló, tehát kb. 6 kiló hízás az, ami természetszerűleg rádrakódik. Ha ennél kevesebbet hízol, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag fogysz az eredeti testsúlyodból.

Az első harmadban gyakori gond, hogy nagyon sokat hány vagy émelyeg az anyuka, ezért nem eszik vagy csak nagyon egyoldalúan táplálkozik (pl. mert csak kiflit tud enni), emiatt sem kell aggódni. Vészes hányás esetén orvoshoz kell fordulni, de magától az egyoldalú táplálkozástól vagy attól, hogy nem hízik az anyuka (esetleg még fogy is), nem lesz semmi baja a babának.

A nagymértékű hízás önmagában nem gond. De. Ha a hízás hirtelen történik (1-2 hét alatt kúszik fel 5 kiló), akkor felmerülhet a terhességi cukorbetegség vagy a toxikózis esélye, ezért ilyenkor szólni kell a védőnőnek vagy az orvosnak.
A táplálkozásra, nassolásra, kívánósságra is oda kell figyelni és kordában tartani, szintén a terhességi cukorbetegség miatt (nem arra gondolok, amikor valaki csak savanyú uborkát enne, inkább az a gond, ha csak csokit… 🙂 )

6. Nem mozog – túl sokat mozog

A baba mozgása is sok aggodalomra adhat okot. Ha valaki már 20 hetes, de még nem érzi a baba mozgását, akkor azért: erről elmondható, hogy 20-30 éve még nagyon fontos volt, hogy mozog-e a baba, mert nem látták mindenféle műszerrel, mi a helyzet odabent, ezért ezekből a jelekből tájékozódtak. Ma viszont már semmilyen jelentősége nincsen annak, hogy a 20. héten érzed-e már a baba mozgását, bőven elég, ha csak a 22. hét táján érzed erőteljesebben.

A kevés mozgás a terhesség utolsó heteiben szokott még gondot okozni. Ilyenkor már kicsi a baba helye odabent, ezért élénk rugdalózás helyett inkább csak helyezkedik és egyre többet alszik. Alapszabály, hogy ha nem mozog, akkor 1 órán át figyeld meg a mozgását, hogy érzed-e. Ha nem, akkor mozogj egy kicsit, hátha az felébreszti. Ha így sem tapasztalsz mozgást, akkor kell orvosi segítséget kérni.

A sok mozgás nem probléma. Egyes babák még az utolsó napokban is annyit mozognak, mint a 25. héten, ez egyáltalán nem gond.

7. Alhasi fájdalmak, pocakkeményedés

Furcsa alhasi fájdalmak, enyhe mensesre emlékeztető görcsök mindhárom harmadban előfordulhatnak, nem kell foglalkozni velük.

A pocakkeményedés és a fájás szavak nem fejezik ki pontosan azt, amit takarnak, ezért sokan félreértik őket. A pocakkeményedés nem azt jelenti, hogy 1 ponton megkeményedik a hasad (ezt a baba mozgása okozza), sem azt, hogy az egész has akár órákon át kemény (ezt is a baba okozza), hanem azt a periodikusan ismétlődő, derékba kisugárzó görcsös fájdalmat, amit csakis a méhizomzat összehúzódása tud előidézni, és ami jóslófájásként vagy vajúdáskor jelentkezhet.

A fájás sem azt jelenti, hogy fáj a hasad. A fájás mindig periodikusan jelentkezik, legalább 30-60 másodpercig tart és általában a derékba is kisugárzik. Ha 60 mp-nél tovább tart, akkor az nem fájás (a tolófájások tartanak ennyi ideig, a jóslófájások sosem).

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

976 Comments

  • Evelin

    2012. február 08. szerda

    Jó estét!

    21 hetes terhes vagyok!A baba mozgását a 16. héttől érzem és azóta előtejem is van!
    Kb. egy hete éjjel hirtelen megkeményedett a hasam és a fájdalom kiterjedt a derekamra is.Ügyeletre mentünk,de azt mondták,hogy semmi baj.Most 21 hetesen megvizsgált az orvosom,elmondtam a panaszaimat és a külső méhszájam kicsit kinyílt!A kiskönyvembe ezt írta:3100. Írt fel magnézium tablettát 3×2/nap!
    A kérdésem,hogy ez mitől nyílhatott ki vagy mit tegyek hogy ne nyíljon tovább?
    (Eddig is kíméltem magam)

    Válaszát köszönöm!!

    • Vida Agi

      2012. február 13. hétfő

      A méhszáj sok mindentől kinyílhat idő előtt, gombás fertőzés, hormonális okok, de lehet alkati oka is, ezt nem lehet látatlanban megmondani. A magnézium mindenképpen jó, mert ellazítja a méhizmokat, ezért segíthet, hogy ne nyíljon tovább a méhszáj. Ezenkívül pihenj sokat lehetőleg vízszintes testhelyzetben, mert álló és ülő helyzetben a gravitáció is tovább nyithatja a méhszájat.

  • ilovetechno

    2012. február 06. hétfő

    34 hetes kismama vagyok és kb 3 hónapja megy a hasam változó mértékben hol jobban hol kevésbé. a terhesvitaminra gyanakodtam, abba is hagytam de ment a hasam tovább. voltam dokinál szén tablettát javasolt, nem segített, mint más sem, féltem a babám!! mi lehet a baj velem???

    • Vida Agi

      2012. február 13. hétfő

      A lágyabb és kicsit gyakrabb széklet nem jelent problémát, maga a terhesség is okozhatja ezt, mert az utolsó hetekben már olyan nagy a baba, kitölti a pocakot, ezért gyakrabb lehet a székelési inger. Ha nem folyamatos és vizes a hasmenés, hanem csak lágyabb és gyakrabb, és az orvosod nem talált semmilyen egyéb okot, akkor csak arra kell figyelned, hogy sok folyadékot igyál és nem lesz gond.

  • anita

    2012. február 06. hétfő

    21 eves vagyok es egy fontos keresem lenne 18 hetes terhes vagyok es megtalaltak nalam a candida gombat.es szeretnem tudni h mit csinaljak muszaj kezelni.
    elore is koszonom a valaszt

    • Vida Agi

      2012. február 13. hétfő

      A kezelést az orvosoddal kell megbeszélned, terhesség alatt is lehet és szükséges kezelni a gombásodást.

  • Kiss Nikolett

    2012. február 04. szombat

    Jonapot! 20 hetes terhes elmultam! de viszont kicsit aggodom! Kb. 2 napja nagyon megilyedtem hajnalban! a szivem majdnem kiugrott a helyerol, es az ilyedsegtol elkezdett aznap hajnalban kb. 10 percig fajni a hasam! azelott kicsit tobbet mozgott a baba, mint mostansag! ez baj, ha manapsag 2-3 at rug, es utana semmi? es csak mindig estefele mozog… kerem valaszoljon! koszonom!
    Kiss Nikolett

    • Vida Agi

      2012. február 05. vasárnap

      Nem kell megijedned, a baba mozgása ebben a terhességi korban még esetleges, néha érzed, néha nem, ez nem gond. Ha a fájdalom erősödne, vagy sűrűsödne, fordulj orvoshoz.

  • naagniik

    2012. február 03. péntek

    Kedves Doktornő!
    9 hetes kismama vagyok, néhány napja furcsa fájdalmat érzek jobb oldalon teljesen lent, petefészek környékén. Mire utalhat ez?(Orvosomhoz nehéz bejutni-néhány hét-ha nem utal nagyobb problémára a fájdalom, nem mennék vele feleslegesen ügyeletre, klinikára).Érdemes aggódnom, vagy kivárhatom vele a néhány hetet a dokimhoz?
    Nagyon köszönöm előre is a választ.

    • Vida Agi

      2012. február 05. vasárnap

      Ha folyamatos és erős a fájdalom, fordulj orvoshoz mihamarabb.

  • Slami

    2012. február 03. péntek

    Kedves Ági!
    A 19+2 napos terhes vagyok. Először a 16. éreztem a babát (nagyon gyengén), majd a múlt héten éreztem újra sokkal erősebben. Napjában többször éreztem, mintha ‘remegne’ ott belül. Biztos voltam benne hogy Ő az. Viszont 2 napja alig érzem megint, 1x – 2x naponta és egy kicsit aggódom. A szívhangja rendben van, mégis aggódom. Hozzá kell tennem hogy első baba, ráadásul egy kicsit túlsúlyos vagyok. Ezen kívül teljesen jól érzem magam, semmim nem fáj, a vizsgálati eredmények is teljesen jók.
    Lehetséges, hogy csak másképp mozog és nem érzem annyira. Vagy esetleg baj van? 🙁
    Várom válaszát!
    Köszönettel
    S.E

    • Vida Agi

      2012. február 05. vasárnap

      Nem kell aggódnod, most még olyan kicsi a baba, hogy nem kell állandóan érezned, ha napi 1-2x érzed, akkor nincs miért aggódnod.

  • Jena

    2012. február 02. csütörtök

    Jó napot!
    Érdeklődnék, nagyon aggódom 🙁
    18 hetes 2 napos kismama vagyok és szombat óta nem érzem, hogy mozogna a kisbabám.
    Múlthéten pénteken voltam nőgyógyásznál és minden rendben volt aktiv magzatmozgással… Eddig sem éreztem minden nap a mozgását, de legalább volt most nem érzem baj lehet???

    • Vida Agi

      2012. február 05. vasárnap

      Ebben a terhességi korban még olyan kicsi a baba, hogy előfordulhat, hogy pár napig nem érzed a mozgását. Valószínűleg csak ez a probléma, de ha nagyon aggódsz, fordulj orvoshoz.

  • anika

    2012. január 24. kedd

    Kedves Agi!
    Terhessegem 19. heteben jarok, es az a problemam, hogy neha gorcsolget a hasam es szurkal is. A gorcsok nem erosek, hanem enyhe alhasi menstruacio szeru gorcsok. Tovabba neha a derekam is szokott fajni, egeszen alul. Ezek a tunetek nem allandoak, van hogy elojonnek majd ugy el is mulnak, de ha elojon egesz nap tart kisebb nagyobb szunetekkel. Verzes nincs, szerencsere. ultrahangon kb egy hete voltam ott minden rendben volt. Van okom az aggodalomra? koszonom a valaszt.

    • Vida Agi

      2012. január 28. szombat

      Valószínűleg nincs okod aggodalomra, mert enyhe alhasi fájdalom előfordulhat a terhesség során, de ha nagyon aggaszt, vagy ha erősödik, jelezd az orvosodnak.

  • nri22

    2012. január 11. szerda

    Szia.
    Nagyon szépen köszönöm a válaszaidat és most lenne egy ujabb kérdésem.
    A mai nap kaptam meg az afp eredményem és 0,71 lett az érték.De az ultrahangon az adatok
    BPD:46 mm
    HC:169 mm
    AC:132 mm
    FL:30 mm
    A magzat mérete 19 hét 1 nap.Fejvégű fekvés.Méhlepény a hátsó falon tapad. A magzatvíz mennyisége átlagos.
    SB:273 g
    durva eltérésre utaló jel jelenleg nem észlelhető.
    28 éves vagyok elsö baba és az orvosom elküldött genetikai ultrahangra.
    Nagy baj lehet? Rettenetesen féltem a babámat.

    Előre is nagyon köszönöm a válaszod.

    • Alexandra

      2012. január 13. péntek

      Sziasztok!

      Kicsit aggódom!15 hetes kismama vagyok!Tegnap terhesgondozáson voltam,a védőnőm megmérte a vérnyomásomat az rendben volt,de várnom kellett még kint a váróban az orvosra!Hirtelen melegem lett és nehezen kaptam levegőt!Bementem a mosdóba megmostam az arcom!Éreztem hogy a pulzusom egy kicsit megemelkedett!Kimentem a levegőre,nagyokat lélegeztem,még láttam hogy egy férfi dohányzik aztán elájultam.Mikor magamhoz tértem a nőgyógyászom szedett össze,a fejemen most van egy szép púp mivel 3 centin megrepedt a koponya!megmérték utána rögtön a vérnyomásom de 120/65 volt.Előfordult már többször mióta állapotos vagyok hogy a pulzusom megnövekszik és ilyenkor nehezebben kapok levegőt,de eddig nem ájultam el!Mitől lehet?Talán a picivel lehet valami probléma?Azért is aggódom hogy a pocakomban apró szúrásokat érzek,először arra gondoltam hogy a pici ficánkol de már nagyon aggódom!Válaszotokat előre is köszönöm!

      • Vida Agi

        2012. január 22. vasárnap

        Ilyen előfordulhat várandósság alatt, mert a növekvő méh nyomja a tüdőt, ettől légszomjad lehet. Ha gyakran előfordul, mindenképpen említsd meg az orvosodnak.

    • Vida Agi

      2012. január 16. hétfő

      Semmi baj nincs, a 0.71 AFP pont a határérték, máshol ennyivel el sem küldenek genetikai UH-ra, csak 0,6 alatt.

  • Kriszta

    2012. január 11. szerda

    Kedves Ági!

    Az lenne a kérdésem, hogy mit tudnál tanácsolni a kényelmes alvást illetően? Még csak 21 hetes vagyok, de már nagy a pocim, és ha oldalt alszom, akkor a bordáim fájnak, ha háton, akkor a derekam. Sőt, napközben is fáj néha a bordám (mi lesz később?!). Vajon miért lehet a bordafájás? (63 kg vagyok, 28 éves, egészséges, régen sokat sportoltam, bár a melleim nagyok).
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Kriszta

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      Egy párnával támaszd ki a pocakodat vagy a térdedet és aludjon oldaltfekve.

  • Kata

    2012. január 02. hétfő

    Üdvözlöm!
    25 hetes kismama vagyok.1 hónapja voltam uh-n azt mondták picit több a magzat víz,de nem gond mivel a baba méretei megfelelőek.Körülbelül 2 hete picit fáj a hasam a menstruációs fájdalmakhoz hasonlítanám.Lehet valami baj van?Tágulna a méhszájam vagy ez csak az összehúzódás lenne?Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. január 08. vasárnap

      Nem hinném, hogy baj van, de mivel már 2 hete tart, ezért javaslom, hogy keresd fel az orvosodat.

  • beni

    2011. december 25. vasárnap

    Kedves Szakértő!
    Kérdésem az lenne, hogy most vagyok 13+3 hetes kismama és tegnap reggel úgy keltem fel, hogy még félálomban nyújtózkodtam, háton fekve, és közben eszméltem rá hogy húzodik a pocakom, azonnal abbahagytam, mert éreztem hogy nem esik jól. Úgy megijedtem, ezzel nem csináltam bajt ugye? És egész nap utána szinte nem is fájdogált a pocakom úgy mint előtte napokban. Nagyon megijesztett, kérem segítsen a válaszával!
    Köszönettel ,előre is!

    • Vida Agi

      2012. január 08. vasárnap

      Nem kell aggódnod, egy nyújtózással nem tudsz semmilyen bajt csinálni.

  • nri22

    2011. december 22. csütörtök

    Sziasztok.

    Bocsánat de nagyon buta kérdésem lenne ami egyuttal nagyon nyugtalanít.
    17 hetes kismama vagyok 168 cm magas és 55 kg.Nyomhatja a bugyi a babát. Eddig s es méretüt hordtam de már vettem l eseket amit lazának is érzek de a bugyi vonala mégis látszódik a hasamon ott ahol a baba van. Ez árthat Neki? Bocsánat mégegyszer de nyugtalan vagyok.

    Köszönöm a választ

    • Vida Ági

      2012. január 07. szombat

      Ne aggódj, a bugyi nem nyomhatja a babát.

  • netti

    2011. december 18. vasárnap

    Kedves Doktornő!!

    Én 26 hetesen voltam 4D-ultrahangon ahol a vizsgáló orvos megállapította hogy kissé meszes a méhlepényem..Állítólag a koleszterin szintel van összefüggésben.Az lenne a kérdésem hogy mit tehetnék ellene?(estleg rosszul étkezem)?És okozhat-e ez problémát a későbbiekben?Válaszát előre is köszönöm!!-Netti-

    • Vida Ági

      2012. január 07. szombat

      Ne aggódj, a 26. héten már lehet 1. fokban érett (azaz kissé meszes) a méhlepény. Ha a koleszterinszinted nincs rendben, figyelj oda jobban a táplálkozásodra, sok étel tartalmaz koleszterint, itt olvashatsz arról, mire kell odafigyelni: http://home.hu.inter.net/~hvince/tfkoles.html

      • netti

        2012. január 09. hétfő

        köszönöm szépen!!:)

  • tündi

    2011. december 15. csütörtök

    jó estét! 19hetes terhes vagyok mán 15hetesen meg mozdult a baba és ha ülök akkor még nem érzem hogy mozog a baba ez baj? meg nap közbe elég ritkán érzem csak este mikor lefekszek mikor lehet erőtejesebben érezni?

    • Gabi

      2011. december 18. vasárnap

      A z első mozgásokat általában 20. hétig lehet érezni. Tehát addigra elég erősek a mozgások, hogy az anyuka megérezze. Szóval nem gond, ha még most nem mindig érzi, csak ha rá van hangolódva.

  • nyuszika27

    2011. december 15. csütörtök

    sziasztok. nekem olyan problémám van hogy nekem barnás véres mensim volt az mitől lehet?? lehetséges hogy terhes vagyok? reméllem mert nagyon szeretnénk babát a párommal. köszönöm előre is a választ!

    • Gabi

      2011. december 18. vasárnap

      Ha csak annyi eltérés volt az előzőekhez képest, hogy barnás volt a vérzés, az még nem jelenti, hogy terhességről lenne szó. Ha a vérzés sokkal enyhébb volt, mint általában, és nem is tartott tovább 3 napnál, akkor még szóba jöhet a terhesség.

  • kyra1983

    2011. december 15. csütörtök

    Szia
    Nekem olyan kérdésem lenne,hogy a 36.hétben vagyok,és tegnap még nagyon mozgékony volt a babám de mára anlig akar mozogni!!Tegnap nézték ultrahangon és azt mondták hogy le van maradva a súlya két héttel!!Az értékem pedig 2111!Van okom aggodni??

    • Vida Agi

      2011. december 18. vasárnap

      Nincs okod aggódni, a mérete ilyenkor már az öröklött adottságok szerint alakul, ezért lehetnek nagyobb eltérések is az átlagos és a valódi súly között. Az utolsó hetekben már nem olyan mozgékony a baba és egyre többet alszik, ezért lehetnek napok, amikor kevésbé mozgékony.

  • Tünde

    2011. december 15. csütörtök

    Szia Ági!
    Nagyon szeretem ezt az oldalt. 34 hetes kismama vagyok, 2111-re vagyok nyílva, plasztikázva voltam, ráadásul farfekvéses. Mennyi az esély arra, hogy megfordul időben, és hogy kihúzom legalább január közepéig?

    • Vida Agi

      2011. december 18. vasárnap

      Ezt nem lehet megmondani. A farfekvéses babák nagyjából a 36. hétig tudnak maguktól is megfordulni, de egy hozzáértő orvos vagy szülésznő még ezt követően is meg tudja fordítani. Azt, hogy mikor fogsz szülni, nem lehet ebből megjósolni, a 2111 azt jelenti, hogy már kinyílt a méhszáj, de ettől még kihúzhatod akár a 42. hétig is.

  • Kata

    2011. december 14. szerda

    14+5 hetes terhes vagyok és három napja folyamatosan fáj a pocakom. Nem kifejezettem egy helyen, hanem egész körbe. Este és hajnalban erősebben, napközben szinte alig érzem. Nem görcsös fájás, nem is menstruációs fájdalmakhoz hasonlít. Este néha meg is keményedik.
    Két hete voltam orvoshoz, akkor mindent rendben talált. Nem tudom van-e okom aggodalomra vissza menjek az orvoshoz?

    • Vida Agi

      2011. december 18. vasárnap

      Ha nagyon erősen fáj, akkor elmehetsz orvoshoz, de ha inkább csak bizonytalan helyen és nem erősen, akkor valószínűleg arról van szó, hogy a méh növekedésével átrendeződnek a belső szerveid és ezt érzed fájdalmasnak.

  • Kelly

    2011. december 14. szerda

    Kedves Ági!

    Sok megnyugtató infót,és ezzel együtt erőt is merítek az írásaidból, nekem nagyon sokat segít, és legalább kímélem a családom a felesleges aggódásaimmal, mert eddig mindig találtam megnyugtató válaszokat 🙂

    Most viszont direktben szeretnék tanácsot kérni. 25dik hétben járok, az első 15 hét elég iszonyú volt, éjjel nappal hánytam, de lassan jobban lettem, sőt kitűnően. Egészen mostanáig rengeteg energiám volt, 3 hete kis hüvelyfertőzésen kívül nem volt panaszom. Most sajnos 2 napja – főleg este felé – feszül a hasam, néha szurkál is a köldököm tájékán, vagy egész fent a gyomrom magasságában. Inkább kellemetlen, nem fájdalmas, de elég ijesztő, mert a hasfalam is kemény,puffasztó érzés. Eddig nem is éreztem, h ott a pocakom, sokat mocorog a kislányom, de ennyi. Most pedig ez a teltségérzethez hasonló feszesség majdnem egész nap megvan (ma nem is mentem dolgozni, mert sokat ülök bent, és a fekvést ajánlotta doki). Kicsit félve hívtam az orvosom, annyit mondott, pihenjek, hétfőn UH-n azért megnézi, zárt-e a méhszáj, minden rendben van-e, ne izguljak. 2 hete a fertőzés miatt egyébként mérte a méhnyakat, és ha jól emlékszem 40 mm-ert látott. Most mégis izgatott vagyok, eddig mindent olyan ügyesen, pozitívan vettem, most meg képes vagyok pánikba esni, h jaj ez most fájás, keményedés-e, vagy normális, hogy feszes, szurkál..

    Köszönöm a segítséget!

    • Vida Agi

      2011. december 18. vasárnap

      Nem kell aggódnod, ez a fajta pocakkeményedés általában bizonyos testhelyzetekben (főként ülve) szokott jelentkezni és mozgásra általában megszűnik, szeles időben és erős frontoknál is jobban lehet érezni, de ez teljesen ártalmatlan jelenség és nincs köze a „valódi” keményedésekhez.

  • Angyal

    2011. december 14. szerda

    Kedves Ági!

    Kb. 5 hetes kismama vagyok. Azért kb. mert most péntekre kaptam időpontot az orvoshoz. A beágyazódáskor volt egy kis vérzésem (ez kb. 1 héttel azelőtt volt, hogy meg kellett volna jönnie a menzeszemnek), ezért gondolom, hogy akkor ágyazódott be a pete. Rendes piros vérzés volt, nagyon gyenge és csak 1-2 órán át tartott. A menzeszem elmaradt, lett 2 db pozitív tesztem, viszont azóta pont úgy fájdogál a derekam,és néha-néha szurkálgat a hasam, mintha ép megakarna jönni.Naponta többször érzem így néhány órán keresztül, aztán 1-2 órán keresztül semmi, de utána újra kezdi. Kérdezném, hogy ez normális jelenség? Erősen hátrahajló méhem van. Illetve az elmúlt 3 napban 2-szer is előfordult, hogy pisilés után olyan volt mintha picit rózsaszínes lenne a hüvelyváladékom. Mindig csak pisilés után, és csak 1-2 megtörlés erejére jött elő. Az orvosom azt mondta, hogy ilyen előszokott fordulni, anyukám pedig azt mondta, hogy amikor velem várandós volt Ő 3 hónapon keresztül még menstruált. Véleménye szerint ez a 2 alaklom adhat aggodalomra okot? A derékfájdalom normálisnak tekinthető? (mondjuk nekem mensi alatt is a derekam szokott fájni, úgy, hogy kisugárzik a csípőmbe). Most is úgy fáj, csak nem olyan erősen.

    Köszönöm a választ előre is.

  • Ildikó

    2011. december 13. kedd

    Kedves Ági!

    30 éves nő vagyok. Babát szeretnénk a férjemmel. Már sajnos volt egy 9 hetes vetélésem lassan egy éve. Most újból próbálkozunk, reméljük sikerrel. 🙂 Két kérdésem lenne. Apróbojtorján teát fogyaszthatok e próbálkozás illetve terhesség alatt? Valamint néha-néha hajlamos vagyok gombásodásra, ilyenkor mindig diólevél teát fogyasztok, mert remekül bevállt, hipp-hopp jobb minden. Terhesség alatt fogyaszthatom e, ha igen milyen mennyiségben?

    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. január 08. vasárnap

      A próbálkozás alatt ihatod a teát, utána nem ajánlott és a diólevél sem. Ha hajlamos vagy gombásodásra, akkor konzultálj az orvosoddal.

  • Honi

    2011. december 08. csütörtök

    Kedves Ági!

    Férjemmel babát szeretnénk, nem olyan régóta próbálkozunk, de sajnos még nem sikerült. Sok helyen olvastam, hogy már ilyenkor (tervezéskor) érdemes terhesvitamint illetve folsavat szedni. Így téli időszakban betegségek elkerülése miatt szedek Supradyn drazsét. Abban van mindenféle vitamin és nyomelem, még folsav is, viszont a betegtájékoztatóra az van ráírva, hogy terhesség esetén meg kell beszélni orvossal. Én eddig azt gondoltam, hogy mivel ez csak vitamin tabletta nem lehet belőle baj, de most teljesen elbizonytalanodtam. Másik kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy terhesvitamin helyett szedhetem-e, és kellene-e szednem még mellette folsavat (1 mg van benne). Most vettem nemrég, 60 szemes, és alig hiányzik belőle.

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      Ha van benne folsav, akkor ezt is szedheted a fogantatás előtti időszakban.

  • szilvia

    2011. december 08. csütörtök

    Szia! Nekem az a kérdésem lenne 6( hetes) terhes vagyok az 5. héttől enyhe vérzésem van de csak reggel. Voltam nőgyógyásznál azt mondta megrepedt egy ér a méhfalon kaptam gyógyszert és megemelte 3*2 re a magne b6-ot! De nem múlt el és csak jövő héten kell orvoshoz mennem és most már a derekam is fáj!! A melleim feszülnek ès nagyon fájnak!!! Mit csináljak mitől lehet??? Még azt mondta kalcium hiányom van.

    • Gabi

      2011. december 10. szombat

      Próbálj megnyugodni, és pihenj sokat! De ha a vérzés erősödne, ne várj az időpontra, menj be a kórházba!

  • Szilvia

    2011. december 05. hétfő

    Jó napot,

    Lassan 10.hétbe lépek, de mostanában sokszor van úgy hogy le kell feküdnöm, mert egy picit fájdogál a hasam. Ez természetes? Egyik este pedig kb. 1 percig tartó görcs volt.

    Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      Ha erős görcsöt érzel és ez gyakran előfordul, akkor fordulj orvoshoz. Ha csak néha érzel enyhe alhasi fájdalmat, az önmagában normális.

  • lili

    2011. december 04. vasárnap

    Jó napot!
    Az lene a kérdésem hogy 29.-én voltam az első terhességi vizsgálatomon (6 hétben vagyok)a nőgyógyászati vizsgálaton azt mondták nem fog megmaradni a gyermek mert van egy kis barnázásom.Azonal elküldtek ultrahangra és az ultrahangos meg azt mondta minden rendben van ilyen elő szokott fordulni.Azt mondták ha görcsölök vagy vérzek azonal a kórház.Nahát nekem azóta csak barnázásaim vannak de nem sok menyiségü de minden napos a hasam meg csak enyhén görcsöl.Akkor ez most mit jelent hogy tényleg elfog menni? vagy már meg sincsen.Tudom hogy ez a 12 hétben akármikor előfordulhat.De az orvosok nem mondtak semi konkrétat hogy milyen erőségű görcsnél kell bemeni:( Agodok a pici miatt is és magam ért is.válaszát elöre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      A barnázás tényleg előfordulhat és ez nem szükségszerűen jelenti azt, hogy elmegy a baba, de ezt sem lehet kizárni. Pihenj sokat és ha nagyon erős fájdalmat érzel, esetleg vérzést vagy erős szédülést tapasztalsz, menj orvoshoz.

  • Vera

    2011. december 03. szombat

    Üdvőzlőm! Ismét lenne egy kérdésem. Pár hete kontrolra járunk,mert az átlagnál tőbb a magzatvizem.Minden eredményem rendben van. Lehet aggodnivalonk,hogy esetleg a baba bármilyen születési rendeellenességgel születik??? Minden doki mást mond ezzel kapcsolatban. És még azt szeretném kérdezni,hogy mi a tapasztalat azzal kapcsolatban,hogy a második babánál nem tart sokáig a vajudás és kőnnyebb szülésre lehet számitani? És segit e a málnalevél tea?

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      Több magzatvized lehet attól, hogy a lepény többet termel, ez önmagában normális dolog. Lehet attól is, ha terhességi diabéteszed van, de ezt külön is vizsgálják, illetve utalhat fejlődési rendellenességre, de ha a 12. és 18. heti vizsgálatokon nem találtak erre utaló jelet, ez is kizárható.
      A második szülésnél a vajúdás lehet valamivel rövidebb, de a „láthatatlan vajúdás”, tehát a rendszeres fájásokat megelőző szakasz, a jóslófájások viszont hamarabb jelentkezhetnek és erősebbek lehetnek. A málnalevél tea a tágulásban segít.

  • Éva

    2011. december 01. csütörtök

    Kedves Ági/Gabi!

    Lenne egy kérdésem! Azt olvastam, hogy az utolsó harmadban már nem tanácsos háton feküdni.
    30.. lassan 31 hetes terhes vagyok.
    Azt vettem észre, hogy néha felriadok arra esténként, hogy mégis háton fekszem. Ez ritkán fordul elő. Nem tudom, lehet, hogy csak 10-20 percet vagyok így, de utána mégis rossz érzésem van és azonnal oldalra fordulok.
    Általában mindig oldalt szoktam aludni, viszont fájdogál már a hátam és így van, hogy az egyik oldalról való átfordulás a másikra „félbe marad” és háton fekve maradok.
    Ez nem okozhat semmi bajt a babámnak?

    előre is köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      Nem kell aggódnod, ha néha önkéntelenül is hátra fekszel rövid időre, nem lesz tőle semmi baja a babának.

  • nri22

    2011. november 30. szerda

    Szia.

    Olyan kérdésem lenne hogy 14 hetesen csunya gombás fertözésem van. Kaptam is rá kupot is és krémet is. Viszont fölhelyezéskor a körmömmel szerintem megsértettem belül valamit mert utána csípö érzést éreztem. Majd utána igen eröteljes folyás jelentkezett ami elég ilyesztö szinü volt. Elöször fehér majd sárga és ilyen téglaszínt is felfedeztem. Bár azóta semmi. Ez a téglaszín lehet attól hogy esetleg fölsértettem belül valamit. Mert nem görcsölök és semmi hasonló. Néha szurkál hol itt hol ott de az elötte is volt. Köszönöm válaszod.

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      Valószínűleg felsértetted a hüvely belső falát, ha a tünetek már elmúltek, kezeld tovább a gombás fertőzést az előírt módon, ha nem, akkor fordulj az orvosodhoz.

  • Adri

    2011. november 29. kedd

    Kedves Ági!
    3 napja késik a menstruációm. Az első napon csináltam tesztet, de negatív lett. Tegnap óta szagtalan és enyhe barna folyásom, vagy barnás vérzésem van (áttetsző-fehér folyással kezdődött). Ebben a hónapban csináltam egy méhpempő kúrát napi 1 mg-al (friss méhpempő, nem kapcsulás formában). Ha terhes vagyok, akkor ez a „folyás” vagy furcsa vérzés a max. 4.-5. héten normális? Köszönöm válaszát!

    • Gabi

      2011. december 05. hétfő

      Ha ez a folyás nem váltott át vérzésbe, érdemes csinálni egy terhességi tesztet. Viszont ha vérzés nem jelentkezett, de ez a folyás néhány napon belül nem múlt el, akkor a legjobb nőgyógyászhoz menni.

  • Brigi

    2011. november 28. hétfő

    Kedves Ági,

    Segítésgedet kérném a következő kérdésben. 24 hetes terhes vagyok, az első mozgásokat a 20. hét tájékán észleltem. Naponta többször is mocorgott a pocaklakó, a 21 hetes UH is tökéletes volt, majd egyre ritkultak a mozgások, és kb. 22 hetes korára teljesen abbamaradt. Múlt héten voltam a dokimnál, aki azt mondta, nem lát semmi különöset, a mért értékek jók, bár az UH-on sem látszott mozgás, pedig korábban erre mindig aktív volt. Szerinted miért nem érzem? Az orvosom azt mondta ne stresszeljek, de nem nagyon győzött meg.
    Kérlek adj tanácsot, mit tegyek.

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      Nem kell aggódnod, ebben a terhességi korban még a babának annyi helye van, hogy néha jól érezhető helyen elől mozog, néha kevésbé érezhető helyen hátul.

  • Judit

    2011. november 28. hétfő

    Szia Agi!
    A kerdesem az hogy az elozo vizsgalatnal 2000 volt az ertekem.Lehet szex a parommal?Mi tevo legyek ha elhidegult?nem szeretnem hogy mashoz menyjen!Koszonom valaszod elore is.:)

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      Igen, lehet, a 2000 méhszáj még zárt, csak a méhnyak rövidült meg, ezért lehettek még együtt.

  • Zsuzsanna

    2011. november 27. vasárnap

    jó napot.n 36.hetes terhes vagyok.nekem olyan kérdésem lenne érzem hogy mozog a baba de a hasamon nem látni..eddig még nem tapasztaltam feltünően eldeformálodást a hasamon a baba mozgása miatt! ez bajt jelent vagy csak nyugodt a baba?!? köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      Nem kell aggódno, ez alkati kérdés is lehet.

  • horváth zsanett

    2011. november 27. vasárnap

    jo napot!! nekem az a gondom hogy 5 honapos vagyok és sokszor mikor ülök egész a gyomrom fölött érzem mint ha ott lenne és van mikor fáj is ..amikor felállok akkor enyhül. nem tudom hogy ez baj- e de szeretnék valakitöl tanácsot kérni!! köszönöm !! egy elsö gyermekét váró kismama!!

    • Vida Agi

      2011. november 27. vasárnap

      Ezt azért érezheted, mert a méh, amikor leülsz felfelé nyomja a gyomrot, ez nem baj, természetes jelenség.

  • horváth zsuzsa

    2011. november 27. vasárnap

    szia zsuzsa vagyok 31 éves a baba 14 hetes a a kombinált teszt eredmény negativ a biokémia jó a gyerek méretileg rendben a genetikán azt mondta a doki van három minor anomália ami minimáliskétoldali orrcsont hiány,kétoldali clynodactilia,pyelectasia szerinted ez vesuélyes lehet a gyerekre és szűkség van e magzatviz vételre légyszi irj kőszi

    • Vida Agi

      2011. november 27. vasárnap

      Ilyen esetekben genetikai tanácsadást szoktak javasolni, ahol megmondják, szükséges-e a magzatvízvétel, de többi tünet miatt mindenképpen érdemes lenne elgondolkodni rajta vagy legalábbis konzultálni még egy orvossal.

  • nri22

    2011. november 25. péntek

    Kedves Ági.

    Már írtam Neked korábban is és köszönöm szépen a válasz.
    Most olyan kérdésem lenne hogy 13 hetes vagyok és elég gyakran fájdogál a hasam és szurkál illetve olyan mintha meg akarna jönni. Nem görcsöl csak egy kicsit ijesztő. Ez normális? Szedek magne b6 ot de nem érzek töle változást.

    Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. november 28. hétfő

      Ezt az alhasi vérbőség okozza, ami a terhesség során normális. Ha nem erős a fájdalom, nincs görcsölés, sem vérzés vagy erős rózsaszínes, esetleg barnás folyás, akkor nem kell foglalkozni vele.

  • Ingrid

    2011. november 22. kedd

    Szia Ági!
    29 hetesek vagyunk, viszont már egy hete szinte egész nap fekszem. Először azt gondoltam, jön a hideg, és jött is,de 2 nap után bementem a kórházba, mert akkorra már eléggé megijedtem. UH-n minden jó volt, doki szerint is minden ok, szerintük a medencevégű fekvés miatt van. Alig tudok itthon is csinálni valamit, még elmosogatni is két részletben tudok. Nem fáj nagyon,de azért érzem, hogy húzódik, belehasít. Ilyenkor persze egyből eldobom magam a bal oldalamra, iszom, veszek be magnéziumot(3×2 magnerot), számolgatom, mennyit mocorog, de így is kell sokszor 1 óra is, mire helyrejövök. Kérlek nyugtass meg, hogy ez rendben van, mert nem szeretnék nyugtatót szedni, ugyanis ezt az alternatívát ajánlották még. Előre is köszi!

    • Vida Ági

      2011. november 28. hétfő

      Nincs miért aggódni, ha nincsenek erős görcseid, nem keményedik a pocakod, nem nyílik a méhszáj, akkor tényleg csak az a gond, hogy a medencevégű fekvés miatt kicsit erősebben nyom odalent a baba.

  • Andrea

    2011. november 22. kedd

    Sziasztok! Az utolsó mensim első napjától számítva 7 hetes és 5 napos kismama vagyok. A fogamzás okt 13.-án lehetett. Beágyazódás óta görcsöl a hasam, enyhe mensis görcsök, vérzés nem volt, megduzzadt a mellem, időnként hozzáérni sem lehet. Émelygés, hányinger is csak időnként fordul elő(inkább napközben, reggel csak 1x volt), és tele vagyok pattanásokkal, ami régen nem volt. Tegnap voltam első ultrahang vizsgálaton. Az orvos azt írta „Uterusban egy szabályos petezsák, benne szabályos szikhólyag látható. Átl.átm: 24 mm, magzati életjelenség egyenlőre biztonsággal nem ítélhető meg”. Annyit mondott hogy 2 lehetőség miatt nem látta a szív pulzálását: Az egyik hogy még túl pici a baba, és azért nem látható, a másik, hogy volt, de már nincs pulzálás. 1 hét múlva hétfőn megyek kontroll uh-ra. Nagyon megijesztett a doki. Ilyenkor már kellene lenni pulzálásnak, nem? Vagy ez elő szokott fordulni másnál is? Félek hogy már nem él a kisbabám 🙁

    • Gabi

      2011. november 27. vasárnap

      Próbálj pozitívan gondolkodni! A leírt méretek a terhesség korának megfelelőek.

      • Andrea

        2011. december 22. csütörtök

        Köszönöm a biztatást. Sajnos azóta missed ab.

  • Cica

    2011. november 18. péntek

    Kedves Ági!

    Segítségét szeretném kérni, történetem a következő: 25 hetes terhes vagyok. Egy hónapja elkezdett fájni, illetve feszíteni a méhem.
    Ha leültem, vagy lefeküdtem jobb volt. 3*2 MagneB6-ot javasolt az orvos. Nem enyhült, úgyhogy görcsoldós infúziót kaptam két napig, aztán haza 3*1 Diaphillyn, 3*2 Magne B6 kíséretében. A külső méhszájam kb 1 cmre nyitva volt. Fekvéskor és üléskor enyhe, vagy nem érezhető a feszülés, de néha továbbra is érzem. Miután nem javult az érzés Verapamil és Gynipral gyógyszereket kapok 6 óránként, tehát egy nap 4x. Már nem járok olyan görnyedten, de a feszülést néha-néha érzem. Azt mondják, ez már velejárója. Vagy akkor ezek mellett a gyógyszerek mellett semmit sem szabadna éreznem? A méhszáj állapota megegyezik a korábbiakkal. Gyakran (tudatlanságom miatt, mert nem tudom, mi a jó és mi nem) idegeskedem, az pedig nem tesz jót, pedig tényleg próbálom kordában tartani az érzéseimet, elterelni a figyelmemet. Néha egy fél Seduxennel próbálkozom, de az alvás is nehezen megy. A Seduxen szedése egyébként nem probléma? A sok fekvéstől nyilván a széklet is csak Guttalaxszal megy, pedig éhgyomorra eszem a szilvalekvárt kefírrel, sok vizet iszom és hasonlók. Ezen mivel segíthetnék? Hány naponta segítsek akkor mesterségesen ezen? Keményedéskor az egész hasam kemény? Mert ugye a baba is kinyomhatja egy-egy oldalon. Illetve az meddig jó és mi után nem? Egyértelműen érezni fogom, hogy mikor kell rohannom a kórházba, ugyanis most egy hétig itthon fekszem. Ha továbbra is fekszem ezen gyógyszerekkel, kihúzhatom a 37-38. hétig problémák nélkül? Kérem szíves segítségét, köszönettel! Cica

    • Vida Agi

      2011. november 20. vasárnap

      Gyógyszeres kezelés és kímélő életmód mellett akár a terhesség végéig is kihúzhatod.
      A feszülés nem keményedés, olyankor az egész has feszül és főként deréktájon érezhető a görcs, ez azonban nem állandó, hanem csak max. 20-30 másodpercig tart, utána pedig periodikusan (5-10-20 percenként visszatér)
      Viszont bármilyen gyógyszert csak az orvosod beleegyezésével szedjél, különösen nyugtatót!
      Széklet: rostdús táplálkozással (búzakorpa, zabkorpa, müzli, zöldségek, gyümölcsök stb.), a fehér kenyér és a cukor mellőzésével és napi legalább 2 liter vízzel segíthetsz rajta, valamint ha ez sem segít, akkor jöhet a lekvár és az egyéb praktikák, de fontos, hogy erről is egyeztess orvossal, mert a hashajtás is beindíthatja a szülést!

      • Cica

        2011. november 24. csütörtök

        Kedves Ági!
        Köszönöm válaszát! A fentiek mellett akkor ha néha fura alhasi érzésem van, olyan, mint mielőtt magjön a mensi, de nem keményedés és nem összehúzódás, akkor azzal nem kell foglalkozni? Mondjuk, ha azt naponta egyszer-kétszer érzem, de tényleg szigorúan fekszem, akkor nincs baj? Cica

  • Meácska

    2011. november 18. péntek

    Kedves Ági!

    Jellenleg 7 hetes terhes lehetek és az a problémám hogy ez elött két terheségem is elhalt az egyik 5hónaposan a másik 8hetesen.Most jellenleg igen feszült a családban a hangulat mert 3 napja halvány barnás folyásom van az orvosom meg 2 hétig szabadságon. 🙁 Lehet a barna váladék a baby-elvesztéshez utalo jel?

    • Vida Agi

      2011. november 20. vasárnap

      Ez lehet hormonális probléma, vagy kezdődő vetélés jele is, sürgősen menj el orvoshoz!

      • Meácska

        2011. november 21. hétfő

        Köszönöm!A válaszod!Kértem idöpontott és holnap már sinen leszünk! Még egyszer köszönöm!

  • nri22

    2011. november 15. kedd

    Szia Kedves Ági.

    17 én leszek 12 hetes kismama :).Viszont nagyon aggódom mert olyan érzésem van mintha meg akarna jönni és néha szurkál a hasam alja is. Ezt már említettem korábban az orvosomnak de nem szólt rá semmit. Lehet baj ebből? Köszönöm válaszod.

    • Vida Agi

      2011. november 20. vasárnap

      Nem kell aggódnod, ez normális. Ha nincsenek erős, ritmikusan visszatérő görcseid, vérzésed vagy rózsaszínű (vagy barnás) folyásod mellé, akkor nem kell foglalkozni vele.

  • Melani

    2011. november 13. vasárnap

    Kedves Ági !
    Következő kérdésem lenne!
    20.lassan 21 hetes ikerterhes vagyok, mostanában gyakran érzek fájdalmat az alhasamban, de csak akkor mikor fekvésből felállok vagy felülök utána ahogy elkezdek járni semmi gond.
    Fekvés közben sincs max akkor ha elfordulok.
    lehet hogy a hólyagomat nyomják én erre tippelek.
    Köszönöttel a válaszért Melani

    • Vida Agi

      2011. november 20. vasárnap

      Ez gyakran előfordul, hogy a hólyagodat nyomja a méh, idővel magától elmúlik, nem kell foglalkozni vele.

      • Melani

        2011. november 21. hétfő

        Nagyon szépen köszönöm a választ!! 🙂

  • FeketeLamoure

    2011. november 11. péntek

    Sziasztok!

    7 hetes terhes vagyok. Eddig semmi gondom nem volt. Tüneteim: állandóan éhes vagyok, feszülnek a melleim.
    Múlt éjjel nem tudtam elaludni, csak vergődtem egész éjszaka. Valamint elkezdett fájni a méhem. Lüktető, belenyilalló viszonylag tompa, de állandó fájdalom. Egész éjjel és most napközben is. Van ötletetek, hogy mi lehet ez a fájdalom? Aggaszt nagyon!

    • Vida Agi

      2011. november 15. kedd

      Ha ennyire intenzív, akkor fordulj vele orvoshoz.

  • Éva

    2011. november 06. vasárnap

    27 hetes vagyok. Első babám. Kicsit aggódom, mert eddig a babám elég aktív volt, viszont így a 27. hétre, mintha lustult volna egy kicsit. Vannak mozgások, főleg amikor eszek. Hol erősebb, hol apróbb rúgások. Ez engem azért nyugtalanít, mert sokáig nagyon erősen rugdalt és kitartóan. Lehet csak én érzem így, de ez az erő csökkent, mintha inkább most pihenne és megnyugtatásképpen rúgna egyet-egyet. Talán nincs már sok helye? Ez normális ilyenkor? Amúgy semmi panaszom nincs. Jól vagyok, de ez nagyon aggaszt.

    • Vida Agi

      2011. november 15. kedd

      Az utolsó harmadban már lustulnak a babák, kevesebbet mozognak, ez így normális, mert már kevesebb a hely odabent.

  • Anita

    2011. november 05. szombat

    Csak aszt szeretném tudni hogy 32-hetes vagyok és ijenkor lehete háton feküdni?

    • Gabi

      2011. november 07. hétfő

      Csak ha kényelmes.

  • Réka

    2011. november 04. péntek

    Kedves Ági!

    Nagyon el vagyok keseredve.Második babámat várom (vártam)az utolsó menszesz szerint már7hetes terhes vagyok.Nemrégiben elmúltak a tüneteim illetve már nem fájt annyira a mellem.Elmentem kedden a dokimhoz aki sajnos nem 7hetesnek megfelelő képet látott,hanem kb 5hetes.Nagyon úgy tűnik,hogy elhalt a terhesség.Nagyon szomorú vagyok soha nem gondoltam,hogy egy egészséges terhesség után ez velem megtörténhet.Jövő keddig viszont várnom kell és ha akkor se lesz semmi változás akkor sajnos műtéti befejezésre kerül sor:(nagyon rossz,hogy még keddig így kell élnem a mindennapokat,hogy bennem van egy elhalt magzat.A dokim azt mondta,hogy nincs minden veszve ,de én tudom,hogy okt.1én fogant a baba(100%)akkor már tényleg kellett volna szívhangnak is lennie ugye(nov2án).Tegnap estétől szúrkál a méhem nem görcsöl szúrkál,mint amikor első babámat vártam.Reménykedhetek szerinted vagy ne ámítsam magam?

    • Gabi

      2011. november 09. szerda

      Én mindenképp reménykednék a vizsgálatig! Remélhetőleg azóta már túl is vagy rajta, és jó híreket kaptál!

  • Vera

    2011. november 03. csütörtök

    Üdvőzlőm!
    33 hetes terhes vagyok és idáig 16 kg-t hiztam. A védőnőm figyelmeztett,hogy figyeljek az étkezésemre. Jelenthet e veszélyt szülésnél rám és a babára ha még továbbra is hizok? Nem vizesedek és a cukrom is rendben van,vérnyomásom is norm. A babával is minden rendben van. Ez a második babám. Az első 3200gr-al és 54 cm vel született 3 napra a kiirás után. Számithatok arra,hogy most a második babám nagyobb sullyal születik?

    • Vida Agi

      2011. november 15. kedd

      Általában a 2. baba nagyobb súllyal születik, de ez nem a te hízásodtól függ. A hízás mértéke nagyon egyéni, aki kisebb súllyal indult vagy erősen diétázott, sportolt a terhesség előtt, általában többet hízik, önmagában a 15+ kiló hízás nem okoz gondot, ha egyébként minden más lelet rendben van.

  • Mariann

    2011. november 01. kedd

    Jo estet!

    Tegnap neztem egy terhessegi tesztet es pozitiv lett.:) viszont a hasam folyton feszit es menstruacios fajdalmaim vannak,ez normalis?mennyi ideig fog ez tartani? folyasom nincs.Kulonosen a jobb petefeszkem faj,ami eddig is erzekenyebb volt menstruacio alatt.Az ultranangos vizsgalatra meg decemberig varhatok sajnos.

    • Gabi

      2011. november 03. csütörtök

      Ha a fájdalom nem erős és nem állandó, akkor ez teljesen normális. Viszont ha több, mint kellemetlen érzés, érdemes orvoshoz menni.

  • Szuznka

    2011. október 29. szombat

    6 hetes varandos kismama vagyok.Szeretkezes utan a huvelyembol barnas valadek folyt,azt szeretnem kerdezni,hogy ez normalis e?
    koszonom a valaszt

    • Vida Agi

      2011. október 31. hétfő

      Ilyen korai terhességben a barnás folyással feltétlenül fordulj orvoshoz.

  • Ági

    2011. október 24. hétfő

    Jó napot!
    az a problémám,hogy 6 hetes terhes vagyok de a hőm 36.3! ez lehetséges?
    most mértem délután.vagy ezt reggel kell mérni?vagy vetélés indult el?azért ilyen alacsony?

    • Vida Ági

      2011. október 24. hétfő

      Reggel kell mérni, de egyébként lehetséges, hogy alacsonyabb a hőd, mert ez csak a korábbi mérések ismeretében számít, ahhoz képest szokott magasabb lenni.