7 aggódnivaló a terhesség alatt

„Furcsa folyásom van”, „2000 a méhszáj értékem”, „Megfáztam” – számos olyan probléma van, ami felmerülhet a terhesség folyamán és ami miatt aggódnak a kismamák a várandósság alatt. Jó hír, hogy gyakran fölösleges az aggodalom. Lássuk, mik ezek!

7 aggódnivaló a terhesség alatt1. Méhszáj gondok

Alaphelyzetben a méhszáj értéke 3000, ez azt jelenti, a méhnyak 3 ujjnyi és a méhszáj teljesen zárt. A méhnyak nagyon gyakran már a 2. harmad végén elkezd megrövidülni, ilyenkor előfordulhat, hogy 2000 vagy ritkábban 1000 az értéke, de ez nem jelenti azt, hogy koraszülésre lehet számítani, a baba súlya okozhatja, vagy lehet szimplán alkati kérdés is. Az életmódodon emiatt nem kell változtatni (tehát nincs se sport, se munka, se szextilalom).

Ha a 2.-3. számjegy értéke 1-es az azt jelenti, hogy a méhszáj elkezdett kinyílni, de még nincs kinyílva teljesen. A 2 harmadban ez valóban jelezheti azt, hogy korábban érkezik a baba, és ilyenkor érdemes áttérni a kímélő életmódra, de nem kell feküdni.

Ha mindhárom utolsó számjegy értéke 1-es (3111,2111,1111 az érték), az azt jelenti, hogy a méhszáj teljesen kinyílt. A 36. hét után ez nem gond, előtte koraszülésre utalhat és mivel nem tudják pontosan megmondani, mi indíthatja be a szülést, ezért ilyen esetekben állandó fekvést javasolnak.Sokan nem értik, ez pontosan mit jelent. Egyik ismerős anyukának a 27. héten nyílt ki a méhszája, mindvégig feküdt. A 36. héten leszaladt a piacra bevásárolni és azonnal beindultak a fájások. Tehát ezt nagyon szigorúan be kell tartani.

2. Folyás

Átlátszó vagy fehér és szagtalan folyás a terhesség folyamán teljesen normális, a végefelé ijesztően nagy mennyiségű lehet, de aggodalomra ekkor sincs semmi ok. A színes és szagos folyás viszont fertőzésre utalhat, amit kenőccsel vagy antibiotikummal kell kezelni. Aggódni azonban emiatt sem kell, a babára nem jelent veszélyt, amíg a méhszáj zárt.

3. Megfázás

Egy szimpla megfázástól semmi baja nem lesz a babának, akkor sem, ha hetekig elhúzódik az orrfolyás. Nem kell aggódni a köhögés miatt sem (néhányan tévesen azt hiszik, hogy a köhögéstől kinyílhat a méhszáj, de ez nem igaz, városi legenda csupán). Az orvossal egyeztetett gyógyszerek sem okozhatnak gondot, egyedül a láztól kell tartani, a magas lázat mindenképpen le kell nyomni, mert a tartósan magas láz kárt okozhat a magzatban. A megfázás kezeléséről korábban már részletesen írtam itt.

4. Még nem tudtam, hogy terhes vagyok, de ittam/gyógyszert szedtem/röntgenen voltam

Semmi gond. 6 hetes kor alatt nem okoznak ezek a dolgok kárt a magzatban. 6 hetes kor után is elmondható, hogy egyszeri ivástól nem lesz semmi baj, csupán az a gond, ha folyamatosan iszol, vagy az orvossal nem egyeztetett gyógyszert szedsz. A röntgennél csak az a gond, ha az kifejezetten a hasat éri, terhesség esetén szólni kell a röntgenasszisztensnek és ólomköpenyt ad, ami véd a sugárzástól.

5. Hízás – túl sokat vagy túl keveset

Az átlagos terhesség alatt hízás 12 kiló körül van, ez azonban átlagérték. Elmondható, hogy a legnagyobb mennyiségű súly a 3. harmadban rakódik le, ezért aki 10 kilót hízik az első 2 harmadban, annál jócskán túllépheti a 12 kilót a hízás mértéke. Valójában elsősorban alkati kérdés, ki mennyit hízik. Az első harmadban főként víz rakódik le, a 3. harmadban pedig a baba hízása a hízás fő oka. Semmi baja nem lesz a babának sem a túl nagy (20 kiló feletti), sem a túl kevés (8 kiló alatti) hízástól. Ha pl. valaki már eleve túlsúlyos, teljesen normális az is, ha csak 2-3 kilót hízik (tehát kvázi fogy a terhesség alatt).

A terhesség végére a baba súlya kb. 3 kiló, a méhlepény 1-1,5 kilót nyom, a megnövekedett vérmennyiség plusz 1 kiló, tehát kb. 6 kiló hízás az, ami természetszerűleg rádrakódik. Ha ennél kevesebbet hízol, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag fogysz az eredeti testsúlyodból.

Az első harmadban gyakori gond, hogy nagyon sokat hány vagy émelyeg az anyuka, ezért nem eszik vagy csak nagyon egyoldalúan táplálkozik (pl. mert csak kiflit tud enni), emiatt sem kell aggódni. Vészes hányás esetén orvoshoz kell fordulni, de magától az egyoldalú táplálkozástól vagy attól, hogy nem hízik az anyuka (esetleg még fogy is), nem lesz semmi baja a babának.

A nagymértékű hízás önmagában nem gond. De. Ha a hízás hirtelen történik (1-2 hét alatt kúszik fel 5 kiló), akkor felmerülhet a terhességi cukorbetegség vagy a toxikózis esélye, ezért ilyenkor szólni kell a védőnőnek vagy az orvosnak.
A táplálkozásra, nassolásra, kívánósságra is oda kell figyelni és kordában tartani, szintén a terhességi cukorbetegség miatt (nem arra gondolok, amikor valaki csak savanyú uborkát enne, inkább az a gond, ha csak csokit… 🙂 )

6. Nem mozog – túl sokat mozog

A baba mozgása is sok aggodalomra adhat okot. Ha valaki már 20 hetes, de még nem érzi a baba mozgását, akkor azért: erről elmondható, hogy 20-30 éve még nagyon fontos volt, hogy mozog-e a baba, mert nem látták mindenféle műszerrel, mi a helyzet odabent, ezért ezekből a jelekből tájékozódtak. Ma viszont már semmilyen jelentősége nincsen annak, hogy a 20. héten érzed-e már a baba mozgását, bőven elég, ha csak a 22. hét táján érzed erőteljesebben.

A kevés mozgás a terhesség utolsó heteiben szokott még gondot okozni. Ilyenkor már kicsi a baba helye odabent, ezért élénk rugdalózás helyett inkább csak helyezkedik és egyre többet alszik. Alapszabály, hogy ha nem mozog, akkor 1 órán át figyeld meg a mozgását, hogy érzed-e. Ha nem, akkor mozogj egy kicsit, hátha az felébreszti. Ha így sem tapasztalsz mozgást, akkor kell orvosi segítséget kérni.

A sok mozgás nem probléma. Egyes babák még az utolsó napokban is annyit mozognak, mint a 25. héten, ez egyáltalán nem gond.

7. Alhasi fájdalmak, pocakkeményedés

Furcsa alhasi fájdalmak, enyhe mensesre emlékeztető görcsök mindhárom harmadban előfordulhatnak, nem kell foglalkozni velük.

A pocakkeményedés és a fájás szavak nem fejezik ki pontosan azt, amit takarnak, ezért sokan félreértik őket. A pocakkeményedés nem azt jelenti, hogy 1 ponton megkeményedik a hasad (ezt a baba mozgása okozza), sem azt, hogy az egész has akár órákon át kemény (ezt is a baba okozza), hanem azt a periodikusan ismétlődő, derékba kisugárzó görcsös fájdalmat, amit csakis a méhizomzat összehúzódása tud előidézni, és ami jóslófájásként vagy vajúdáskor jelentkezhet.

A fájás sem azt jelenti, hogy fáj a hasad. A fájás mindig periodikusan jelentkezik, legalább 30-60 másodpercig tart és általában a derékba is kisugárzik. Ha 60 mp-nél tovább tart, akkor az nem fájás (a tolófájások tartanak ennyi ideig, a jóslófájások sosem).

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

976 Comments

  • csesztákné

    2011. április 11. hétfő

    jonapot!ismét én vagyok csak most más problémával azt szeretném kérdezni hogy a védőnőm fehérjét és vért talált a vizeletembe 38 hetes 2 naposan ez mitől van?én nagyon asggodok c vitamint mondta hogy szedjek mert az orvosom tanácsolta mert megkérdezte azt is ha mosom a fogam szokott e vérezni az inyem én mondtam neki hogy igen de a maga válaszára várom a választ viszlát

  • csesztákné

    2011. március 29. kedd

    jó napot!én azt szeretném megkérdezni hogy 36 hetes terhes vagyok és hogy az baj e ha ugyanannyit táplálkozok terhesen mint azelőtt és hogy két napja gyomor rontásom volt hánytam is aznap este meg fájt a hasam és azóta össze van szűkülve a gyomrom és ha eszek fáj a hasam ez mitől van,és ez baj e?és a hasam is kemény.választ várok egy aggodó kismama

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Az nem gond, hogy ugyanannyit eszel, mint a terhesség előtt.
      A gyomorrontásnál előfordulhat, hogy utána még pár napig fáj a gyomrod, de ha ez napokon át eltart, és nem javul, mindenképpen fordulj orvoshoz.

  • H.Krisztina

    2011. március 18. péntek

    Tisztelt Dr.nő!

    9 hetes 2 napos vagyok!29 éves,első babám lesz.Pár napja észrevettem hogy bal oldalamon erősen beleszúr ha reggel nyújtózkodom.Ehhez később társul alhasi feszítés,enyhe hányinger,ami eddig nem volt,az az tünet mentes vagyok.A melleim azok amik nagyon érzékenyek,de hála istennek ennyi.Ami aggaszt az az alhasi panaszok!Márc.31-én megyek nyaki redő Uh-ra,érdemes várnom vagy ez a korai szakaszban érthető ez a fajta,feszítés,enyhe hányinger?
    Előre köszönöm válaszát!
    Krisztina

    • H.Krisztina

      2011. március 22. kedd

      Nem írtam le hogy a bal oldalon pontosan hól szúr!
      Szemérem dombtól feljebb,bal oldalt!
      Köszönettel

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      A koraterhességben normális az ilyen bizonytalan, gyengébb alhasi fájdalom és a hányinger is. Ha erősödik a fájdalom, vérzés vagy folyás társul hozzá, akkor fordulj orvoshoz.

  • horján krisztina

    2011. március 16. szerda

    szia!Én a 34.hétben vagyok..és már vagy egy honapja vizesednek a kezeim..de nagyon..zsibbadnak,napkozben is alig tudom használni..Ez már a 2.terhességem..az elso alatt is vizesedtem,volt rajtam 20kg felesleg és mintha mégis jobban viseltem volna..most 5kg szedtem fel,de mintha a pocakom nagyobb lenne..az éjjelek is nehezebbek..sokszor annyira feszul a hasam,már nem tudom hogy aludjak..Kérdeztem az orvosomat is mit tehtenék a vizesedés ellen..tudom hogy vízhajto teát nem..de nyírfalevél teát iszom hetente 3x és ginko-t,mi citromfuvet tartalmaz..errol ő a nőgyógyászom is tud..Még mit tehetnék?,tudom ez a terhesség vele járója..de mivel kisfiammal már egy honappal az idopont elott magas vérnyomás és vizesedés miatt bekerultem,gondoltam megelozom,nem szeretnék ismét bekerülni..K6szönettel:Kriszta Szlovákiából

    • Vida Agi

      2011. március 24. csütörtök

      Jótékony hatású, ha felpolcolod a lábad, rendszeresen mozogsz (napi fél óra séta még az utolsó hetekben is ajánlott), nem ülsz vagy állsz sokat egyhelyben, sok vizet iszol és csökkented a sóbevitelt.

  • Alexandra

    2011. március 12. szombat

    Kedves Ági,

    17-hetes terhes vagyok és az lenne a problémám hogy fájdogál a hasam és szurkál hol a bal oldalt hol pedig jobb oldalt néha közép tájt is!Arra lennék kiváncsi hogy ez mennyire szokványos és hogy lehet-e a babámnak valami baja,nagyon aggódom ez miatt az orvosom azt mondta hogy valoszínü hogy a méh szalagok húzódnak de nem igazán nyugodtam meg tőle!
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 21. hétfő

      Az enyhe szurkálás normális, a méhszalagok húzódása okozza, ettől nem lesz baja a babának.

  • Gebriell

    2011. március 06. vasárnap

    Kedves Ági!

    27 hetes terhes vagyok, egy ideje nagyon erős folyásom van, de a doki nem talált semmilyen fertőzést. A mai napon minden előzmény nélkül zöldes folyásom lett és a szeméremtest 3-4szeresére dagadt, viszket és fáj. Az orvosom csak kedden rendel addig is tudnék vmit tenni hogy jobb legyen? Nem lehet a babának baja tőle? Az a baj hogy olyan mértékű gyógyszerallergiám hogy a dokim sem igazán mer semmit sem felírni.:(
    Válaszát előre is köszönöm Andi

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      Mindenképpen menj el mihamarabb orvoshoz ezzel. Fertőzés okozhatja, ami kezelés nélkül felhúzódhat és koraszülést okozhat.

  • Lora

    2011. február 24. csütörtök

    Tisztelt doktornő!
    7 hetes terhes vagyok, segítségét szeretném kérni. 2 hete már, hogy szinte minden éjszaka nagyon görcsölök alhasi tályon. Rohamszerűen kezdődik, többnyire pisilés után, és 5-7 perc után el is múlik, de ez a pár perc elviselhetetlen. Éjjelente több alkalommal pisilek, gyakran nehezen és keveset, de csak 1-2 alkalommal görcsölök utánna. 2 éjszaka nehéz székletelés és nagy hányinger is jelentkezett a szúró görcs mellé. Volt, hogy 2 egymást követő éjszaka teljesen nyugodt volt, de akkor is gyakran pisiltem.
    Nappal csak ritkán érzek enyhe görcsöt, többnyire szintén pisilés után.
    Voltam orvosnál, hüvelyultrahanggal megvizsgáltak, nem láttak semmi problémát, de én nagyon aggódok.
    Szedek folsavat 3 hónapja, és magnéziumot 2 hete.
    Segítségét előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      A háziorvosoddal vedd fel a kapcsolatot ezügyben, hólyaghurut vagy felfázás okozhatja, esetleg valamilyen fertőzés.

    • Linda

      2011. március 27. vasárnap

      Szia!
      Teljesen hasonlô problémàm van. Nagyon aggôdom :-((
      A tied megoldôdott magàtôl? Elmûlt màr? Tudod, mi lehetetett? Köszönöm vàlaszod!
      5+2 hkm

  • ancsika

    2011. február 24. csütörtök

    Kedves Ági!
    Én most vagyok a 33-34 hétben és felfáztam, fáj a vesém.Voltam a védőnőnél egy vizelet vizsgálaton és magas lett a cukor a vizeletben de csinált egy vércukor szintet is az pedig 4,4 lett arra azt mondta hogy az jó.Afelfázástól lehet a vizeletben cukor?Válaszát elöre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Nem, a felfázástól ez nem lehet.

  • kriszti27

    2011. február 22. kedd

    Ismét irok mert az előzményeket még nem irtam le.1hete hajnalban barnázni kezdtem,bementünk az ügyeletre.2napig a kórházba feküdtem,majd észrevették hogy nagyon kevés a magzatvizem,másnap megnézték újra akkor szinte semmi nem volt.Úgy volt hogy be kell mennem,és megszakitják a terhességem.Amikor bementem a kórházba a dokim mondta hogy mégegyszer megnéz ultrahanggal,és csodálkozva közölte velem hogy újra van magzatvizem,és a termelődés is megindult.Javasolta a genetikai uh-t,ahová holnap megyek.Néha van barnás folyásom.Maga szerint minden rendben van a picikémmel,nem lett semmi baja?Előre is köszönöm válaszát,nagyon várjuk a picikénket!!!

    • Gabi

      2011. február 23. szerda

      Elég összetett a helyzet! Ilyenkor a legjobb, ha olyan orvosa van, akiben maximálisan megbízik. A genetikai vizsgálat eredménye után már többet fog tudni, kár lenne most itt találgatni. Remélhetőleg minden rendben van, és megfelelően fejlődik a baba.

  • kriszti27

    2011. február 22. kedd

    Szia!!! Holnap leszek 14 hetes,és néha van barna folyásom,egyszer több,majd semmi,most pihengetek.Szerinted elfog múlni??

    • Gabi

      2011. február 23. szerda

      Elmúlhat, de érdemes nőgyógyászhoz menni, mert ez fertőzésre is utalhat, vagy legrosszabb esetben a vetélés előjele is lehet. Jobb a bajt kizárni!

  • Gabi18

    2011. február 14. hétfő

    Tisztelt doktornő!
    Enyhe alhasi fájdalmam van, egy hete voltam a barátommal együtt, és védekeztünk.
    Lehet terhesség jele a fájás?
    A tesztett hány nappal az esemény után érdemes elvégezni hogy valós eredményt mutasson?
    Köszönet: Gabi

    • Gabi

      2011. február 14. hétfő

      Az enyhe alhasi fájdalom nem csak terhességre, hanem felfázásra, vagy fertőzésre is utalhat. Kb. 10-12 nappal az együttlét után érdemes leghamarabb teszttel próbálkozni.

  • anikó

    2011. február 13. vasárnap

    Kedves Ági
    29 hetes terhes vagyok eddig minden rendben volt velem és a babával is.Két napja viszont hasi fájdalmam van ami hasi keményedéssel párosul éjszaka is előfordul.Az lenne a kérdésem hogy ez normális-e? Nem kell félnem hogy hamarabb
    meg indul a szülés? Válaszát nagyon várom.

  • Klaudia

    2011. február 08. kedd

    Kedves Ágnes !

    5. terhességem 20. hetében járok és bár a méhszáj zárt, a terhesség probléma mentes , sokszor érzek erősebb görcsöket,ami a korábbi terhességekre is jellemző volt. ( ilyen alkat vagyok , korábban a végtagjaim is folyton görcsöltek , de szedem a magnéziumot ) .
    Ettől függetlenül , vagy netán pont a görcshajlam miatt elképzelhető ,hogy ez a baba nem várja ki a 9 hónapot ?
    Folyamatosan az az érzésem ,hogy a sokadik terhesség miatt korábban fog érkezni , mintha a méhem már nem bírná strapát , vagy ez butaság lenne ? ( hallani rengeteg sokgyerekes anyáról , nem vagyok extrém eset ,de kíváncsi lennék lehet -e összefüggés )

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      A méh az előző terhességek után meglehetősen gyorsan regenerálódik, ezért emiatt nem jöhet hamarabb a baba. Az előfordulhat, hogy a méhszáj egyre rugalmatlanabb lesz és ezért hamarabb és könnyebben kinyílik, de ez sem feltétlenül jelenti azt, hogy a szülés hamarabb kezdődne meg.

  • Krisztina

    2011. február 08. kedd

    8 hetes terhes vagyok. Sajnos sikerült megfáznom, kaptam gyógyszert, a nőgyógyász is engedélyezte azokat! tegnap óta a bal oldalamon érzek szurkáló érzést, hol elmúlik, hol visszajön. elvileg most kéne menstuálnom. Nem tudom, hogy ez most rossz, vagy menjek orvoshoz, vagy ezek csak a méh szalagjai. Érdekes, h csak egy oldalon érzem. Aggódom miatta. Vérzés nincs szerencsére!

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Nem kell aggódnod, a terhesség első hónapjaiban előfordulhat, hogy a szervezeted a menses szokott időpontjában „jelez”, ez később elmúlik majd.

  • Barby

    2011. február 08. kedd

    25 hetes terhes vagyok.cx:2110.érdeklödnék,hogy mennyire veszélyes ez az érték?napi 7-9 szál cigit szivok el,befolyásolja-e a koraszülést?párommal való együtlét mennyire veszélyes?

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Igen, a dohányzás koraszüléshez vezethet. Ha a 25. héten már majdnem teljesen nyitott a méhszáj, akkor teljes fekvés javasolt és az együttléteket is kerülni kell.

  • manocska

    2011. február 07. hétfő

    Tisztelt Doktorno!
    Szeretnem megkerdezni Ontol,hogy az mennyire normalis,hogy perceken at kokemeny a hasam es a koldokom korul ugy erzem,mintha szet akarnek durranni?emelle meg folyas is parosul,ami inkabb vizenyosebb picit.De multheten voltam kontrollon es a doki azt mondta a magzatvizzel minden rendben van.Sajnos nem merek tobbet allamilag tamogatott nogyogyaszhoz jarni,mivel folyamatosan ijesztgetnek,de a maganrendeloben eleg sokba kerul egy sima vizsgalat.Igy nincs lehetosegem ,csak havonta egyszer menni vizsgalatra,es felek,hogy minden rendben legyen a picurkammal…
    Ja,es meg egy kerdes.Most vagyok a 20.het vegen es teljesen latni a gyerkocom rugasait,ficankolasait.ez mennyire normalis?
    Valaszat elore is koszonom.
    Udv Manocska

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Igen, ez normális, általában időjárási frontok, stressz, illetve bizonyos testhelyzetekben a baba mozgása váltja ki. A nagy mennyiségű színtelen vagy fehér folyás normális terhesség alatt.

  • Ildycco

    2011. február 06. vasárnap

    Kedves Vida Agi!
    1.
    22 hetes kismama vagyok es hetek ota erzek feszulest a huvelyemben belul, a mehszajamnal es van amikor a vegbelnel is. Neha mar elviselhetetlenul feszit. Olyan erzes mintha tampont tettem volna fel es tul nagy lenne. Ez normalis ilyenkor ?
    Egyebkent azt mondta az orvos ,hogy mehszaj elegtelensegem van es figyelni kell,mert kinyilhat.1 hete zart volt.Nem tudom ennek van-e koze ehhez.
    2.
    Az elozovel kapcsolatosan, On szerint milyen gyakran kell ellenorizni a mehszaj allapotat?
    3.
    On szerint mehszaj elegtelenseggel repulore ulhetek? Es ha igen hany hetes korig?

    Koszonom elore is a valaszat!

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      1. Ez a feszülés normális, a magzat és a méh súlya ilyenkor már nyomja a méhszájat, de ez nem jelenti azt, hogy ki is fog nyílni.
      2. Ezt az orvos dönti el, ebben a terhességi korban még nem szokták rendszeresen vizsgálni, hacsak nincsen vérzés, barnás vagy rózsaszínes folyás, fájások, pocakkeményedés, csak 30. hét után.
      3. Zárt méhszájjal a 36. hétig lehet repülni.

  • Judit

    2011. február 05. szombat

    Tisztelt Doktornő! Még „csak” 10 hetes terhes vagyok, nem látok nagy hasnövekedést magamon,de 1-2 hete nagyon viszket a hasam!!!Főleg fürdésnél. Olvastam,hogy ez normális több hetesen,de ilyenkor is?Jövő hétre kaptam csak időpontot bőrgyógyászhoz,mert a régi hegeim is viszketnek 🙁 Remelem nincs bajom! Tudna segíteni? Köszönöm! Egy hipochonder.

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      Elképzelhető, hogy már húzódik a bőr a hasadon, de ez ebben a korban még nagyon ritka, inkább az lehet, hogy a terhesség miatt vitaminhiány alakult ki, ez lehet ilyen hatással a bőrödre.

  • Gyurkovics Vivien

    2011. február 01. kedd

    Kedves Doktornő!

    A múlt héten és a mai nap folyamán is éreztem, hogy alhasi fájdalmam van, jobb oldalon, ilyenkor nem is bírok kikelni az ágyból.
    24 hetes terhes vagyok és eddig semmi probléma nem volt!
    Mi lehet a baj?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Ha ilyen mértékű fájdalmad van, keress fel mielőbb orvost.

  • Barta Mihályné

    2011. február 01. kedd

    Én azt szeretném kérdezni,hogy fáj a hasam és nyomást érzek rajta és reggelente hányinger.és most vagyok 7 hetes kismama.Hogy ez normális ilyenkor?Elöre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. február 03. csütörtök

      Ha a fájdalom nem erős és nem állandó, akkor természetes. De ha gyakori, görcsös és erős, érdemes nőgyógyászhoz fordulni.

  • Kriszta

    2011. január 27. csütörtök

    Drága Doktornő!
    Én 14 hetes terhes vagyok s egyik reggel pisilni mentem,s véreztemNem volt sok,s a következő pisilésnél abba is maradt teljesen!Nagyon aggódom!Mi lehet a baj?Remélem semmi komoly!Kérem mielőbbi tanácsát!AGGÓDÓ kismama!:-((((

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      A terhesség alatt bármilyen vérzés, nem gyerekjáték. Menj el azonnal orvoshoz!

  • Sné.Veronika

    2011. január 25. kedd

    Tisztelt Doktornő!
    S.O.S. helyzet van.Ma voltam orvosnál.3 terhességi teszt igazolta a terhességet ebből az egyik labor vizsgálat volt.Ultrahangon nem látott semmit a doki.Azt mondta ez lehet méhen kívüli terhesség bár nem tartja valószínűnek.Lehet hogy nem félidőben hanem később történt a fogantatás illetve még azt is mondta hogy nem tapadt meg és nem tudott beágyazódni.van enyhe barnás folyásom.Ha nem ágyazódik be akkor is kimutatja a teszt a terhességet?Kétségbe vagyok esve.Kérem mielőbbi válaszát most mi van ha pozítív a teszt és az uh nem mutat semmit.Félek
    Köszönöm szépen!
    Tisztelettel: Veronika

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Beágyazódás nélkül nem mutatható ki a terhesség. Az lehet, hogy méhen kívüliről van szó, vagy olyan kicsi a terhesség, hogy még nem látszik, esetleg (ez nagyon valószínűtleg) pajzsmirigy-betegséged van és emiatt lett pozitív a teszt (de ennek más tünetei is lennének)

  • Duka Nikolett

    2011. január 18. kedd

    Én 21hetes vagyok és 18 hetesen volt egy ultrahangom és az orvos azt mondta hogy még nemtudja megmondani a nemét a picimnek!!
    Mikor tudhatom meg biztosra hogy mi lessz??
    Pedig a méretei állítólag normálisak:BPD:42mm/18 hét,FL:26mm/18 hét,gerinc ép,hasfal:sima.
    Ezek a méretek normálisak??
    Válaszát előre is köszönöm!!!::-)

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      A méretei normálisa. A baba nemét általában már a 20. héten meg tudják mondani, de előfordul, hogy nem fordul úgy az ultrahangfelvétel ideje alatt, hogy egyértelműen látható legyen.

  • Évi

    2011. január 12. szerda

    Tisztelt doktornő!
    18 hetes terhes vagyok. Olyan problémám lenne, hogy folyamatos folyásom van. Az orvosom szerint nincs semmi gond, de azért írt fel hüvelykúpot. Használtam is, de kimarta a hüvelybemenet körüli részt. A folyásom azóta sem múlt el, néha feszül az alhasam. Ráadásul olvastam a cervix elégtelenségről. Most rettegek, hogy nehogy kinyíljon a méhszájam (eddig mindig 3000 volt, de utoljára 3 hete nézték).
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      A terhesség alatt bizonyos mennyiségű folyás normális, ha nem sárga és nincs szaga, akkor nem kell foglalkozni vele.

  • judit

    2011. január 08. szombat

    azt hiszem, nem írtam, hogy 25 hetes vagyok most…

  • balog kinga

    2011. január 06. csütörtök

    12 hetes terhes vagyok es annyira jol erzem magas hogy sokszor elfelejtem hogy babat varok.A leg-leg elejen ereztem rosszul magam,de hamar elmult,nincs hanyinger semmi,nem vagyok kivanosabb mint azelott,minden ismerosom aki terhes vagy az volt megvoltak ezek a tunetek,szoval normalis-e az hogy igy erezzem magam?

    • Gabi

      2011. január 10. hétfő

      Nem feltétlen jelentkeznek mindenkinél kellemetlenségek a terhesség során! Szerencsés vagy, hogy ilyen jól viseled, élvezd a babavárást!

  • melin

    2010. december 23. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nekem azt mondta a nőgyógyászom, hogy a méhszájam az utolsó harmadában kissé tátong és benne sűrű nyák van.

    Nagyon erős folyásom van. Azt mondta, hogy kímélő életmód kell, de ez pontosan mit jelent? Azért belefér napi 30 perc séta vagy állandóan feküdni kell? És miért van ilyen erős folyásom? Sajnos ezt nem kérdeztem meg tőle.

    Köszönöm
    Melinda

    • Vida Agi

      2010. december 26. vasárnap

      Az erős folyás a 3. harmadban teljesen normális, néha egészen nagy vízszerű mennyiség is lehet, nem kell foglalkozni vele. Az is normális a 3. harmadban, ha a méhszáj már elkezdett kinyílni, ilyenkor nem kell teljesen feküdni (hacsak nem még a 2. harmadban vagy), elég ha lehetőség szerint lepihensz, amikor fáradtnak érzed magad, és amikor tudsz, akkor fekszel az ülés helyett, mert a függőleges testhelyzettől tovább nyílhat a méhszáj, a 36. hét után erre már nincs szükség.

    • melin

      2010. december 26. vasárnap

      ja és látom azt elfelejtettem leírni, hogy 7 hetes terhes vagyok…

  • Sz. Veronika

    2010. december 17. péntek

    Tisztelt doktornő!

    21éves kismama vagyok. 33hetes magzattal.
    Idáig abszolút problémamentes volt a terhességem(igaz már kinyiltam egy ujjnyira 27hetesen,de ez nem jelentett gondot)Most már 2napja alhasi fájdalmaim vannak főként baloldalt.Bizonyos mozgások erősebben előidézik ezt a fájdalmat,de van hogy magától élesebben beszúr/görcsöl. Január 30.ra vagyok kiírva,de a doktoúr szerint 1-2héttel nagyobb a koránál így előbb fog jönni.
    Mit jelenthetnek a tünetek?
    Köszönettel: Veronika

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Nem hinném, hogy ennek a babához van köze, elképzelhető, hogy inkább epeprobléma vagy más hasonló belgyógyászati probléma idézi elő. Ha nem múlik el pár napon belül, érdemes lenne orvoshoz fordulni vele.

  • manocska

    2010. december 14. kedd

    Tisztelt Doktornő ! ismételten jelentkezem önnek…a dokinénim szerint 11hetes és 6napos várandós vagyok,tegnap voltam genetikai ultrahangon. Azt mondta minden rendben van a kicsivel,de észlelt belül egy enyhe vérzést..azt mondta feküdjek,és ha elintéztem a genetikai vizsgalatokat menjek vissza hozza..mivel nem volt külső vérzés, pár nap múlva el kellene , hogy múljon,de én nagyon felek..sajnos nálunk nagyon lassan megy az orvosok munkája… Ma meg időpontot sem voltak hajlandóak adni,azt mondtak csütörtökön jelentkezzek..tehát kb jövő hét csütörtökén bírnék leghamarabb visszamenni a dokihoz elméletileg..addig én befogok csavarodni..
    Nagyon kérem segítsen,hogy ez ön szerint mit jelenthet és mi ez egyáltalán?..
    Válaszát előre is köszönöm!
    Udv Manocska..

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      Nem kell aggódnod, a terhesség során kialakulhatnak kisebb haematómák, ciszták, amik járhatnak vérzéssel, de ezek általában maguktól felszívódnak a terhesség alatt vagy után. Pihenj sokat.

  • Emy

    2010. december 13. hétfő

    Kedves Vida Ági!

    Bár azt olvastam fentebb, hogy az nem baj, ha egy magzat sokat mozog, én azért megkérdezném, hogy rendben van-e, hogy egy magzat 17 hetes korától kezdve (most 22 hetes vagyok) egyfolytában mocorog, rúgkapál, izeg-mozog. Tegnap például már aludni is alig tudtam tőle annyit mocorgott. Ráadásul első baba, amit inkább csak a 20 héttől szoktak érezni a kismamák. Az egészhez az is hozzátartozik, hogy minden szűrővizsgálaton minden rendben volt, és nekem sokkal kisebb a hasam (alig látszik), mint az átlag ennyi idős kismamáknak. Vajon mitől, mi okból rúgkapál ennyit? Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Agi

      2010. december 14. kedd

      Minden magzat sokat mozog, különbség abban van, hogy van, aki jobban érzi, van, aki kevésbé. Ha vékonyabb a hasfalad (pl. mert eleve vékonyabb alkat vagy), akkor erőteljesebben érzed a baba mozgását.

  • Gebriell

    2010. december 12. vasárnap

    Tisztelt Doktornő!

    11 hetesen volt egy elég komyoly vérzésem ami miatt írtam, és igen sokat segített a válasza. Szerencsére az elmúlt a sok fekvéstől. Már a 14 hétben járok viszont a vérzés óta alhasi fájdalmaim vannak. A hasam aljától indul ki és a jobb oldalamig terjed. Akár pihenek,akár mozgok érzem, nem múlik.Nem görcs jellegű ,inkább éles hasító érzés, /mint akinek izomgyullagása van/. /Tudom ez furcsán hangzik/és ehhez erős folyás is társult, napi 2 tisztasgi kell mert annyira. Az orvos csinált tenyésztést de nem talált semmit, viszont a fájásra nem tudnak mit mondani. Én arra gondolok, hogy már volt császáros szülésem igaz annak 8 éve, nem az okoza-e? Az orvos szerint nem, mert az már rég volt. De ha nem az akkor mi? Igen erős és folyamatas a fájdalom, és a folyás is.Ez a 2 tünet azótta van miótta elmúlt a vérzés.Ráadásúl a hányinger , hányás sem múlik, emiatt alig eszem, mert mindentől öklendezem. Ez a terhesség nem mondható kellemesnek nálam sajnos.Úgylátszik sikerül átélnem az összes tünetet egy terhesség alatt :). Kérem ha van ötlete hogy ezek a tünetek mitől lehetnek adjon tanácsot,mert még az orvosomnak sincs, pedig igen segítőkész és jó szakember.Utalgosan kérem elnézését hogy újra zaklatom, de nem tudom kit kérdezzek már. Talán önnek van vmi ötlete rá.

    Köszönettel Andi

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      Előfordulhat, hogy a korábbi heg helye húzódik, de a 2. harmadban egyébként is sok „furcsa” belső fájdalmat érezhetsz, mert ilyenkor rendeződnek át a belső szervek.

  • Minőmanó

    2010. december 09. csütörtök

    szija Lenne 1 kérdésem ! 15 éves vagyok és 1 hete mult el a mesim a párommal nem védekeztünk de elélvezett bennem !terhes lehetek??

    • Gabi

      2010. december 15. szerda

      Igen, lehetsz.

  • melcsi87

    2010. december 08. szerda

    Kedves Ági!
    Én azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy: 37 hetes terhes vagyok(elvileg). December 27-e a dátumom,amit az utolsó menstruáció első napjához számítanak.. Az én problémám,hogy márciusban 2szer menstruáltam,mégpedig márc9-én és márc21-én és ehhez az utolsó adathoz számolják a szülést is .. De viszont én a terhességem előtt mindig is ugyanazon időpontban menstruáltam hó. elején,9-e környékén..
    Lehetséges,hogy márc21-i vérzésem alatt már terhes voltam és az igazi menstruációm az a 9-i dátum??

    Válaszát előre is megköszönném,az orvosomat már nem merem kérdezni és az utolsó hetekben meg már nagyon izgulok! 🙂
    Tisztelettel: Melinda.

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Meg kell nézni, mikor állapították meg a terhességet és az akkori adatok milyen terhességi kort adnak meg, az első UH és a 12. heti UH eredményei alapján számold ki a terhességi kor kiszámolóval: http://www.kismamablog.hu/egyeb/kiszamolo.html

      • melcsi87

        2010. december 08. szerda

        Válaszát köszönöm,de nem mükődik nálam a kalkulátor,beírom az adatokat és azt írja ki,hogy adjon meg egy numerikus értéket…
        Az első uh-n,mikor megállapították a terhességemet is,dec. 24 volt a dátumom (6hetesen) és a 12. héten is!

        • Vida Agi

          2010. december 16. csütörtök

          a március 9 alapján december 14, a 21 alapján december 26 a céldátum, ha az UH alapján állapították meg a 24.-et, akkor ezt kell alapulvenni.

  • melinda

    2010. december 07. kedd

    Kedves Agi!

    December 9-diken leszek 6dik hetes a baba pedig 4hetes. Folyamatos alhasi fajdalmam, illetve nem fajdalom, inkabb feszito erzes van a hasam tajekan. Nem hasonlit a menstruacios gorcsokhoz, inkabb kemenyedest erzek, mintha a belek becsavaroda lenne. Tegnap voltam scan-en, hogy kizarjak a mehen kivuli terhesseget. Sajnos arrol viszont nem igazan adtak felvilagositast, hogy ezek a fajdalmak normalisak-e. Szeretnem kerdezni, hogy van-e okom aggolalomra ezek miatt a fajasok miatt (verzesem nincs, sem pedig barnas folyasom) es hogy normalis-e, hogy a pocakom mar kb 4-5centit nott ilyen rovid ido alatt. Nagyon szepen koszonom a valaszat es hogy idot szant ram!!!!

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Ezek a fájdalmak teljesen normálisak koraterhességben. Azért nőtt a hasad, mert a terhesség elején komolyabb puffadás szokott jelentkezni, ilyenkor még nem a méh nő.

  • Brigi

    2010. december 06. hétfő

    Kedves Ági!
    1 hete késik a mensim, tegnap teszteltem negatívat. Tudni kell, hogy pontosan jön meg mindig. Tegnap együtt voltam a férjemmel és az együttlét után barnás folyásom volt, ami ma is van egy pici. Mitől lehet ez? Túl korai terhesség még ahhoz, hogy a doki lásson valamit?
    Remélem semmi baj nincs..
    Segíts kérlek!

  • Nikike

    2010. december 01. szerda

    Sziasztok,
    15.hetes várnadós vagyok. Eddig minden teljesen rendben volt. Tegnap voltam a nőgyágyásznál rákszűrésen. Aztán éjjel begörcsölt a hasam és a jobb oldalam is fájt. Reggel székelés után csillapodott, most viszotn újra érzem ezt a görcsölő/feszítő érzést. Van okom az aggodalomra??? Csinálhatott valamit a doki, ami ezt okozza??? Se vérzésem, se szokatlan folyásom nincs.
    Várom a gyors választ! Köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Lehetséges, hogy a vizsgálattal függ össze, de ha nincs vérzés és elmúlik a fájdalom, akkor nem kell különösebben aggódni miatta. Ha tartósan megmarad, fordulj orvoshoz.

  • kata1

    2010. november 30. kedd

    Sziasztok!
    Lenne egy nagyon fontos kérdésem. 21- éves vagyok, férjezett. Szerintem terhes vagyok a jelek legalábbis arra utalnak, pénteken fogok tesztet csinálni. De nagyon fáj a nemiszervem, ez normális?

    • Gabi

      2010. december 06. hétfő

      Nem, ez nem természetes sem terhesség alatt, sem egyébként.

  • Gebriell

    2010. november 21. vasárnap

    Kedves Ági!

    11 hetes terhes vagyok, múlthéten minden ok nélkül erős vérzés jelentkezett nálam. Azonnal korházba mentem és kiderűlt, hogy kinyílt a kűlső méhszájam 1 újjnyira de a baba szerencsére jól van. Állandó fekvést és sárgatesthormont írt fel./Ezt mint kiderült nem használhatom mert számomra allergén anyagot tartalmaz/ Pénteken már nem volt vérzésem és estére elmúlt a barnázás is. Szombat reggel megint elkeztem vérezni ami átment barnázásba. Azótta viszont folyamatosan barnázom /nem csak pecsételő/és fáj az alhasam.Folyamatosan fekszem csak a mosdóba és tisztálkodni kelek fel. A barnázás annyira nem zavarna ez történt az első terhességem alatt is. Viszont a folyamatos alhasi fájdalom igen zavaró mivel kisugárzik a derekamba. A kérdésem az lenne, hogy mennyi esély van arra hogy rendbe jövök és a babának sem lesz semmi baja? Nem merek a dokimhoz sem elmenni mivel 10 perc ülés vagy állás után is elkezdek vérezni és nem merem megkockáztatni, hogy elvetéljek. Mit tud ajánlani? Kérem segítsen. Válaszát előre is köszönöm! Üdv Andi

    • Vida Agi

      2010. november 21. vasárnap

      Amit most tehetsz, hogy pihensz. Láttam már olyan esetet, amikor a 16. hét táján elmúlt a barnázás és nem volt szükség már folyamatos fekvésre és olyat is, ahol végig feküdni kellett. Jóslásokba nem lehet bocsátkozni, amit tehetsz, hogy pihensz, szedsz Magne B6-ot a méhösszehúzódások ellen és ha rosszabbodik a helyzet, azonnal felhívod az orvost, vagy bemész az ügyeletre.

  • julia

    2010. november 20. szombat

    6hetes terhes v.ok es barna folyassal orvoshoz mentem.gyogyszert irt fel de 4 nap szedese utan ma ismet folyt.miert?

    • Gabi

      2010. november 24. szerda

      Ha újra jelentkezik a barnás folyás, netán vérzésbe vált, érdemes ismét megkeresni az orvost, legalább telefonon, hogy elmondja a továbbiakat.

  • Rózsa

    2010. november 15. hétfő

    Kedves Ágnes!

    7 hetes kismama vagyok. Nem is akartam elhinni, hogy terhes vagyok, mert állandóan azt éreztem, hogy mindjárt megjön. Sajnos ez most is így van. Nem fáj és nem is görcsölök, csak egyszerűen feszítő érzésem van. Kaptam hormon gyógyszert /duphaston 10 mg 2×1 szedek/, mert pcos beteg vagyok. Veszélyes ez számomra vagy teljesen normális? Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Teljesen normális, ha folyton úgy érzed, mintha meg akarna jönni.

  • Kinga

    2010. november 07. vasárnap

    Szia

    Erdeklodni szeretnek,hogy a 26.het vegenel jarok es 3napja nem tudok vecere menni tegnap nagy nehezen estere sikerult de ejjel mikor bevettem Laevolac szirupot akkor kb ra 1orara ugy elkezdtem gorcsolni mint az elotte levo ejjel ez lehet attol,hogy

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      Semmiképpen ne szedj erre hashajtót, mert ez akár koraszülést is okozhat. Egyél sok rostos zöldséget-gyümölcsöt, szőlőt és szilvát minden nap és fehér kenyér helyett teljes kiőrlésűt.

  • lina

    2010. november 04. csütörtök

    kedves Agnes!

    voltam az orvosnal, most mar a szivhang jol lathato es hallhato volt,zene fuleimnek. ami aggaszt: azt mondta hogy 5 nappal le van maradva szamitasai szerint.a baba 4,2cm, 6hetes es 1 naposnak felel meg es szamitasai szerint 6 hetes es 6 napos kellene legyen. meg minig van egy-egy csepp vilagosbarna pecsetem. a duphastont tovabbra is szedem. nem magyarazta meg mi okbol lehet?!

    koszonok mindent!!!

    Válasz: Aggodalomra semmi ok, ez gyakori koraterhességben. A mérés sem mindig pontos, és foganhatott a középidő után is a baba.

  • Csilla

    2010. november 03. szerda

    Szia! Ma voltam Uh-on ,7 hetes terhes vagyok,a doki mindent rendben talált,de a szívműkődésre azt mondta még nem megítélhető 🙁 aggódom 🙁 Jövőhéten kell kontrollra mennem.Már a tüneteket,sem igazán érzem,vagy normális ez?Félek:(Neked mik a tapasztalataid?

    Válasz: Koraterhességben gyakran előfordul az ilyesmi, hogy még nem látják a szívhangot, általában néhány nap múlva már jobban látszik.

  • Kornelia

    2010. október 30. szombat

    Kedves Agi!
    kb 4 hetes terhes vagyok.pont az utolso menstruaciomtol szamolva a 30.napon barna folyast eszleltem.masnap orvoshoz fordultam aki vitaminokat irt ki, sok pihenest,semmi idegeskedest es semmi nemi eletet.a barna folyas 2 napig tartott.az orvosnom azt mondta hogy ne idegeskedjek es 6 hetesen menjek vissza.Ami engem idegesit,hogy nem magyarazta meg hogy ez mi lehet.22 eves vagyok,alkoholt nem fogyasztok es nem dohanyzom,bar a baba nem tervezett,de en is es a ferjem is nagyon orult a hirnek.nem tudok nem idegeskedni ha nem tudom mi tortenik velem.Ezen kivul a terheseg semmi jelet nem vennem eszre magamon.
    Elore is koszonom valaszodat

    Válasz: A terhességi tünetek hiánya nem jelenti azt, hogy nem is vagy terhes. Sokan egyáltalán semmilyen tünetet nem vesznek észre magukon a várandósság kezdetén. A barnás folyás több dolog miatt is jelentkezhet, pl. átmenetileg a méhszájon tapadt meg a méhlepény, tehát nem jelent egyértelműen vetélést. Remélhetőleg a kontrollon mindent rendben talál majd az orvos, és már a szívhang is hallható lesz. Hogy hamar orvoshoz fordultál, és hogy a barnás folyás nem váltott vérzésbe az mind jó jel. Drukkolok.

  • lina

    2010. október 30. szombat

    hello

    6-7 hetes kismama vagyo,duphastont szedek. voltam orvosnal 5 hetesen,minden rendben volt.ra par napra barna pecsetelom lett, ami mai napig van csak nagyon keves(1-2csepp/nap).visszamentem,es az orvos azt mondta nem lat semmi szivhangot 6hetesen.gorcseim voltak,de nem nagyok,amelyek el is multak.fekvest ajanlott. nem tudta megalapitni,hogy el-e meg vagy nem. annyit mondott, hogy spontan veteles all fenn. a magzat burkot latta, es nem volt osszezsugorodva,huvelyes ultrahangal vizsgalt meg. lehetseges hogy elhalt az embrio? 1 het mulva kell visszamenjek. nagyon felek!segitseget kerem!

    Válasz: Ha nincs szívhang, akkor sajnos lehetséges.

  • Csilla

    2010. október 30. szombat

    Szia!

    Hét hetes terhes vagyok,de egyik napról a másikra elmúlt,az émelygés,mellfeszülés,fáradság….és pár napja pecséteő barnázás is jelentkezett.Lehet,hogy vetélés? :(ugyen,nem?Jövő héten megyek először nőgyógyászhoz. Köszi a válaszod.

    Válasz: A vetélés ennél erősebb formában jelentkezik (erős vérzés), de a folyás miatt mindenképpen menj el mihamarabb orvoshoz, ne várj a jövő hétig.

  • rami4133

    2010. október 25. hétfő

    Kedves Ági!
    A véleményére lennék kíváncsi.38 hetes terhes vagyok és sokszor van alhasi fájdalmam (görcsölök) illetve kemény a pocakon de az alhasam az nem annyira kemény mint máshol.10-15 másodpercig tart de egynap többször görcsölök .Mostmár ilyenekre kell számítanom, ez már nem fog elmúlni?Vajon ennél jobban fog fájni a szülés?
    Első kisfiamat várom.
    Hogyha tudna ezekre válaszolni azt nagyon megköszöném.
    Tisztelettel:
    Szabó Ramóna

    Válasz: Ezek jóslófájások, az is lehet, hogy már a vajúdás előtti gyengébb fájásokról van szó. A szülés ennél általában fájdalmasabb szokott lenni, illetve a fájások tovább tartanak (30 másodpercesek)

  • gaby

    2010. október 20. szerda

    23 hetes terhes vagyok. Múlt hét pénteken nagyon begörcsöltem bementem a kórházba, kaptam görcsoldót injekcióba és napi 3x kellett nospát szednem. Nem volt semmi panaszom, hétfőn haza engedtek. Ma szerda van és megint görcsölök. Szeretném tudni, hogy ez mitől lehet és baja lehet e tőle a babának. Csütörtökön este és pénteken reggel Diaphyllin-t szedtem be. És ma reggel is. Lehet esetleg, hogy ettől vannak görcseim? Esetleg lehetek rá érzékeny vagy allergiás? A választ előre is köszönöm.

    Válasz: A leírásodból sajnos nem lehet megállapítani, mi lehet ez, javaslom, hogy ha görcsölsz, keress fel orvost mihamarabb!

  • Angi

    2010. október 19. kedd

    Kedves Agi,

    ezuton szeretnem a segitsegedet kerni. 38 eves vagyok, elso terhesseg, a baba most 8 hetes.
    Egyszer voltam mar ultrahangos vizsgalaton, 6 hetesen, s ott mindent rendben talalt az orvos. Dobogott a szive, s gyonyoru latvany volt.
    4 het mulva ismet megyek dokihoz, november 15-en.

    Jol vagyok, teszek-veszek, mindent csinalok, persze odafigyelek. Viszont tegnap ejszaka megijedtem rendesen, s meg most is a hatasa alatt vagyok.
    A jobb oldalamon fekudtem, aludtam, aztan vmi miatt atakartam fordulni a bal oldalra, s ekkor egy eles, szuro , fajdalmas nyilalast ereztem, bele a gyomromba, vagy hasamba, nem tudom pontosan, de belulre.
    A fajdalom amilyen gyorsan jott, olyan gyorsan el is mult.
    Persze egybol eber lettem, meg egy darabig fekudtem, aztan utana felkeltem, mert nem birtam aludni, s kezdodott az aggodas, ami meg most is tart…
    Azota minden rendben van, nem faj semmi, a szokasos feheres folyas van csak, az is csak kis mennyisegben. Annyi, hogy a vizeletem sargabb mint szokott , de lehet, h ez azert van, mert nem ittam eleg vizet, folyadekot ma meg a nap folyaman. Nem tudom.
    Szoval aggodom, h akkor most mi van, mitol jott ez. S persze a legfontosabb, hogy most a babanak ettol lehet baja?

    Annyit vartam mar a babamra, ha valami baja lenne biztos hogy a dilihazban kotnek ki.

    Elore is koszonom a valaszodat es segitsegedet!

    Angi

    Válasz: Nem kell aggódnod, előfordulhat, hogy egy kisebb felfázásról van szó, de ha nem ittál eleget, attól is lehet vesetáji fájdalmad. Ha csak egyszeri esetről van szó, nincs miért aggódni, ha esetleg megismétlődik, vagy erősebb színes, szagos folyás jelentkezik, akkor keresd fel az orvosodat.

  • hajnalka

    2010. október 12. kedd

    26 hetes vaok,es 3 napja ettem halastesztat ami nem esett jol es mire haza ertem fajt a hasam es lenyultam,kihanytam mindent.aztan most meg nem tudom behatarolni h hol faj de talan mindha neha belenyilalt volna valami a hasamba.ulok a buszon es a zotykolodes sem esett jol.lehet mindent felfujok??

    Válasz: Ha rosszul érzed magad, menj el orvoshoz, valószínűleg csak egy gyomorrontás.