7 aggódnivaló a terhesség alatt

„Furcsa folyásom van”, „2000 a méhszáj értékem”, „Megfáztam” – számos olyan probléma van, ami felmerülhet a terhesség folyamán és ami miatt aggódnak a kismamák a várandósság alatt. Jó hír, hogy gyakran fölösleges az aggodalom. Lássuk, mik ezek!

7 aggódnivaló a terhesség alatt1. Méhszáj gondok

Alaphelyzetben a méhszáj értéke 3000, ez azt jelenti, a méhnyak 3 ujjnyi és a méhszáj teljesen zárt. A méhnyak nagyon gyakran már a 2. harmad végén elkezd megrövidülni, ilyenkor előfordulhat, hogy 2000 vagy ritkábban 1000 az értéke, de ez nem jelenti azt, hogy koraszülésre lehet számítani, a baba súlya okozhatja, vagy lehet szimplán alkati kérdés is. Az életmódodon emiatt nem kell változtatni (tehát nincs se sport, se munka, se szextilalom).

Ha a 2.-3. számjegy értéke 1-es az azt jelenti, hogy a méhszáj elkezdett kinyílni, de még nincs kinyílva teljesen. A 2 harmadban ez valóban jelezheti azt, hogy korábban érkezik a baba, és ilyenkor érdemes áttérni a kímélő életmódra, de nem kell feküdni.

Ha mindhárom utolsó számjegy értéke 1-es (3111,2111,1111 az érték), az azt jelenti, hogy a méhszáj teljesen kinyílt. A 36. hét után ez nem gond, előtte koraszülésre utalhat és mivel nem tudják pontosan megmondani, mi indíthatja be a szülést, ezért ilyen esetekben állandó fekvést javasolnak.Sokan nem értik, ez pontosan mit jelent. Egyik ismerős anyukának a 27. héten nyílt ki a méhszája, mindvégig feküdt. A 36. héten leszaladt a piacra bevásárolni és azonnal beindultak a fájások. Tehát ezt nagyon szigorúan be kell tartani.

2. Folyás

Átlátszó vagy fehér és szagtalan folyás a terhesség folyamán teljesen normális, a végefelé ijesztően nagy mennyiségű lehet, de aggodalomra ekkor sincs semmi ok. A színes és szagos folyás viszont fertőzésre utalhat, amit kenőccsel vagy antibiotikummal kell kezelni. Aggódni azonban emiatt sem kell, a babára nem jelent veszélyt, amíg a méhszáj zárt.

3. Megfázás

Egy szimpla megfázástól semmi baja nem lesz a babának, akkor sem, ha hetekig elhúzódik az orrfolyás. Nem kell aggódni a köhögés miatt sem (néhányan tévesen azt hiszik, hogy a köhögéstől kinyílhat a méhszáj, de ez nem igaz, városi legenda csupán). Az orvossal egyeztetett gyógyszerek sem okozhatnak gondot, egyedül a láztól kell tartani, a magas lázat mindenképpen le kell nyomni, mert a tartósan magas láz kárt okozhat a magzatban. A megfázás kezeléséről korábban már részletesen írtam itt.

4. Még nem tudtam, hogy terhes vagyok, de ittam/gyógyszert szedtem/röntgenen voltam

Semmi gond. 6 hetes kor alatt nem okoznak ezek a dolgok kárt a magzatban. 6 hetes kor után is elmondható, hogy egyszeri ivástól nem lesz semmi baj, csupán az a gond, ha folyamatosan iszol, vagy az orvossal nem egyeztetett gyógyszert szedsz. A röntgennél csak az a gond, ha az kifejezetten a hasat éri, terhesség esetén szólni kell a röntgenasszisztensnek és ólomköpenyt ad, ami véd a sugárzástól.

5. Hízás – túl sokat vagy túl keveset

Az átlagos terhesség alatt hízás 12 kiló körül van, ez azonban átlagérték. Elmondható, hogy a legnagyobb mennyiségű súly a 3. harmadban rakódik le, ezért aki 10 kilót hízik az első 2 harmadban, annál jócskán túllépheti a 12 kilót a hízás mértéke. Valójában elsősorban alkati kérdés, ki mennyit hízik. Az első harmadban főként víz rakódik le, a 3. harmadban pedig a baba hízása a hízás fő oka. Semmi baja nem lesz a babának sem a túl nagy (20 kiló feletti), sem a túl kevés (8 kiló alatti) hízástól. Ha pl. valaki már eleve túlsúlyos, teljesen normális az is, ha csak 2-3 kilót hízik (tehát kvázi fogy a terhesség alatt).

A terhesség végére a baba súlya kb. 3 kiló, a méhlepény 1-1,5 kilót nyom, a megnövekedett vérmennyiség plusz 1 kiló, tehát kb. 6 kiló hízás az, ami természetszerűleg rádrakódik. Ha ennél kevesebbet hízol, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag fogysz az eredeti testsúlyodból.

Az első harmadban gyakori gond, hogy nagyon sokat hány vagy émelyeg az anyuka, ezért nem eszik vagy csak nagyon egyoldalúan táplálkozik (pl. mert csak kiflit tud enni), emiatt sem kell aggódni. Vészes hányás esetén orvoshoz kell fordulni, de magától az egyoldalú táplálkozástól vagy attól, hogy nem hízik az anyuka (esetleg még fogy is), nem lesz semmi baja a babának.

A nagymértékű hízás önmagában nem gond. De. Ha a hízás hirtelen történik (1-2 hét alatt kúszik fel 5 kiló), akkor felmerülhet a terhességi cukorbetegség vagy a toxikózis esélye, ezért ilyenkor szólni kell a védőnőnek vagy az orvosnak.
A táplálkozásra, nassolásra, kívánósságra is oda kell figyelni és kordában tartani, szintén a terhességi cukorbetegség miatt (nem arra gondolok, amikor valaki csak savanyú uborkát enne, inkább az a gond, ha csak csokit… 🙂 )

6. Nem mozog – túl sokat mozog

A baba mozgása is sok aggodalomra adhat okot. Ha valaki már 20 hetes, de még nem érzi a baba mozgását, akkor azért: erről elmondható, hogy 20-30 éve még nagyon fontos volt, hogy mozog-e a baba, mert nem látták mindenféle műszerrel, mi a helyzet odabent, ezért ezekből a jelekből tájékozódtak. Ma viszont már semmilyen jelentősége nincsen annak, hogy a 20. héten érzed-e már a baba mozgását, bőven elég, ha csak a 22. hét táján érzed erőteljesebben.

A kevés mozgás a terhesség utolsó heteiben szokott még gondot okozni. Ilyenkor már kicsi a baba helye odabent, ezért élénk rugdalózás helyett inkább csak helyezkedik és egyre többet alszik. Alapszabály, hogy ha nem mozog, akkor 1 órán át figyeld meg a mozgását, hogy érzed-e. Ha nem, akkor mozogj egy kicsit, hátha az felébreszti. Ha így sem tapasztalsz mozgást, akkor kell orvosi segítséget kérni.

A sok mozgás nem probléma. Egyes babák még az utolsó napokban is annyit mozognak, mint a 25. héten, ez egyáltalán nem gond.

7. Alhasi fájdalmak, pocakkeményedés

Furcsa alhasi fájdalmak, enyhe mensesre emlékeztető görcsök mindhárom harmadban előfordulhatnak, nem kell foglalkozni velük.

A pocakkeményedés és a fájás szavak nem fejezik ki pontosan azt, amit takarnak, ezért sokan félreértik őket. A pocakkeményedés nem azt jelenti, hogy 1 ponton megkeményedik a hasad (ezt a baba mozgása okozza), sem azt, hogy az egész has akár órákon át kemény (ezt is a baba okozza), hanem azt a periodikusan ismétlődő, derékba kisugárzó görcsös fájdalmat, amit csakis a méhizomzat összehúzódása tud előidézni, és ami jóslófájásként vagy vajúdáskor jelentkezhet.

A fájás sem azt jelenti, hogy fáj a hasad. A fájás mindig periodikusan jelentkezik, legalább 30-60 másodpercig tart és általában a derékba is kisugárzik. Ha 60 mp-nél tovább tart, akkor az nem fájás (a tolófájások tartanak ennyi ideig, a jóslófájások sosem).

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

976 Comments

  • Emy

    2010. október 08. péntek

    12 hetes kismama vagyok. Azt szeretném megtudni, hogy milyen szagok árthatnak a baba fejlődésének? Egész pontosan azt szeretném megtudni, hogy az autóból erőteljes fékezés, kuplungolás hatására kiszabaduló „ferodo” szag árthat-e neki. Ma sajnos olyan autóval kellett utaznom, amiben elég töményen állt ez a szag, és noha le volt húzva végig az ablak, elég erősen lehetett érezni. kb 15-20 percig ültem benne, de nagyon megviselt. Azóta azon aggódom, hogy ez árthatott-e a babának. Az autó új típusú, így biztos, hogy azbeszt nélküli féktárcsája van.

    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    Emy

    Válasz: A szagok nem ártanak a babának, emiatt nem kell aggódni.

  • katy

    2010. október 04. hétfő

    van egy oriasi kerdesem. Mar 3 vetelesem volt ami 27-28 heten kovetkezett be(kenyszerszules).Az orvosok nem tudnak semmit mondani,szerintuk minden rendben van velem es megsem kapjak a problemat. Mi lehet a baj? Nagyon kerem segitsenek

    Válasz: Valószínűleg alaposabb kivizsgálásra van szükség, lehetséges, hogy veleszületett méhszájproblémáról vagy hormonális okokról, anyagcserezavarról, esetleg fertőzésről van szó. Menj el egy másik orvoshoz.

  • Beatrix

    2010. szeptember 08. szerda

    Sziasztok!
    Ma vagyok kereken 12.hetes terhes a mai napon olyan furcsa világosbarna folyásom volt amivel azonnal kórházba mentünk de a doki azt mondta semmi baj ez ezzel jár!? valóban?

    Válasz: Valóban előfordulhat ilyen különösebb ok nélkül, de attól még orvoshoz kell menni, mert ugyanez történhet komolyabb okkal is.

  • Erzsi

    2010. augusztus 27. péntek

    Kedves Ági!
    Én külföldön élő (elvileg)7 hetes terhes vagyok.2 hete tudom, hogy babát várok.Azóta még nőgyógyász sem látott, itt nagyon lassan mennek a dolgok.A legfontosabb, ami miatt aggódom, az a fejfájásom.Már hetek óta tart, és egy pillanatra sem múlik el.A háziorvos szerint nyugodtan szedjek paracetamol tartalmú fájdalom csillapítót, de több helyen viszont azt olvastam, hogy az nem olyan jó.Tudsz e esetleg ajánlani valami egészséges megoldást fejfájásra?Folyadékot bőven iszok.És vajon mi okozhatja a fejfájásom?Válaszod köszönöm.

    Válasz: Homeopátiás szert érdemes szedni rá, mert ezek terhesség alatt is szedhetőek. Itt találsz részletes leírást, milyen szereket lehet alkalmazni: http://www.natursziget.com/homeopatia/20070110fejfajas (nézz utána, az interneten is lehet rendelni őket, ha kint nem tudod megvásárolni)

  • Andrea

    2010. augusztus 20. péntek

    Jó napot. Szeretnék érdeklődni. 5 hetes terhes vagyok kb. Van egy sötétnek mondható folyásom. Aggódni kell miatta?
    Szeretném, ha megmaradna a baba,mit tehetek ennek érdekében?
    Köszönöm válaszát.

    Válasz: Ha még nem volt emiatt, érdemes lenne megkeresni a nőgyógyászt. Főleg akkor van baj, ha a sötét folyás vérzésbe vált át, de inkább egy plusz vizsgálat, mint hogy későn kerüljön orvoshoz.

  • Timmi

    2010. augusztus 16. hétfő

    Szia!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy mikor ajánlott az első 4-D-s ultrahangot megcsináltatni.
    Most 9 hetes a terhességem.
    Olvastam olyat is, hogy a 12.hét után már érdemes mert már olyankor is kiszűrhető ha bármi baj van.
    Szerinted?
    Köszi a választ.

    Válasz: Ha csak a baba miatt aggódsz, akkor már 12 hetesen megcsináltathatod (de akkor egyébként is van egy genetikai ultrahang) Ha inkább csak kíváncsi vagy rá, akkor 18-20 hetesen már érdemes megcsináltatni és egészen a 27.-28. hétig jól látszik a baba odabent és elég mozgékony is közben.

  • Flóra

    2010. augusztus 13. péntek

    Jó napot! 27 hetes ikerterhes kismama vagyok. Az orvosom hétfön látott, méhszájam akkor zárt volt. Utóbbi idöben fehéres, nyálkás folyásom volt, viszketés nélkül. Orvosom szerint a terhesség velejárója, nem kóros folyás. Ez most átment vízszerü folyásba, csak 1-2 csepp párszor a nap folyamán, és nedvesebbnek érzem magam. Ez szerdatol tart.
    Lehet ez magzatvíz szivárgás is, vagy természetes velejárója a terhességnek? A magzatvízszivárgás folyamatos lenne? Hogy lehet a kettöt megkülönböztetni?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Ez a fajta színtelen, víznek tűnő folyás a terhesség természetes velejárója. Sokan magzatvíznek hiszik, de nem az. Ez a folyás folyamatosan van, míg a magzatvíz szivárgás csak alkalmi. Lehet kapni patikában magzatvíz-jelző betétet, ha nagyon aggódsz, akkor azzal ki lehet mutatni a magzatvizet.

  • Eni

    2010. augusztus 09. hétfő

    Kedves Ágnes!!!

    Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat.!
    Igsazad volt streptococcus b-cs ma kaptam meg az eredményt. Kérdésem,hogy a 38.hétben vagyunk és jövő héten szerdán szülök császárral altatva,vagyis alig 8 napom van még. A baba valóban elkaphatja igyis a fertőzést tőlem? és tényleg szemgyulladás és agyi károsodással is járhat ez? örlődöm mindenki mást mond majd ha megszületett az orvos azt mondja akkor ráér kikezelni ezt. A párom is elkaphatja ezt? egyáltalán ez csak nőkben van? nemértem…aggódjak vagy ne? nagyon köszönöm előre is válaszodat!

    Válasz: Szinte mindenkinek van streptococcus a szervezetében tehát ez önmagában nem gond (pl. a felfázásért lehet felelős) A párod nem kaphatja el, mert őbenne is van, szóval ezért ne kell aggódnod. Ha császárral szülsz, nem kaphatja el a fertőzést, mert ez nem a zárt magzatburokban, hanem a hüvelyben van, tehát csak a szülőcsatornában lehet elkapni.

  • safe

    2010. augusztus 06. péntek

    Kedves Ági!
    azt szeretném megkérdezni, hogy a Yaz! fogamzásgátló tabletta hatását csökkenti-e a napi 1grapefruit! És ha esetleg a gyógyszer mellett teherbe esnék, akkor annak lennének tünetei, gondolok itt elmaradt vérzésre, hányingerre, stb. Nagyon köszönöm a választ előre is!!!

    Válasz: A grapefruit nem csökkentheti a fogamzásgátló hatást. Viszont terhesség során nem mindenkinél jelentkeznek tünetek. A vérzés kimaradása a legáltalánosabb.

  • Hajni

    2010. augusztus 03. kedd

    Kedves Ági!

    Segíts nekem, gondolom nem én vagyok az egyetlen akinek ilyen baja van.
    A kisfiam 10 hónapos, 7 és fél hónapig szopizott, mindig azon aludt el úgy tettük a kiságyba hogy már aludt. Ha véletlenül felébredt addig sírt míg nem tettem vissza a mellemre és ott ismét elaludt. 2 és fél hónapos kora óta már nem eszik éjszaka. kb8 hónapos kora óta alszik egyedül a szobájában,addig is ott aludt, én aludtam vele. A szopcsizást magától hagyta abba és nem is hiányolja. 5-ször eszik egy nap, a vacsora még tápszer,amit kb fél 9-kor eszik, utána általában alszik. Viszont ami a gondom, hogy éjszaka 4-5 alkalommal át kell menni , van hogy csak oldalra kell fordítani, cumi és alszik tovább, viszont van hogy ki kell venni, mert felébred és akkor vissza kell ringatni, Ja igen altatni kell mert magától nem tud. ha letesszük a kiságyba egyből felpattan és mászik, áll fel. Van hogy fel is sír, de közben alszik.
    Mit csináljak,hogy nyugodtan átaludja az éjszakát, és hogy magától is el tudjon aludni. Tudom ezt már az elejétől kezdve úgy kellett volna, de az nem jött össze.
    Előre is köszönöm a válaszod.

    Sass Hajnalka

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Ditta

    2010. augusztus 03. kedd

    Kedves Ági!
    100%-os teafaolajat lehet használni terhesség alatt? (kb 7-8 csepp naponta)
    Válaszodat köszönöm!

    Válasz: Igen.

  • Eni

    2010. augusztus 02. hétfő

    Kedves Ágnes!!!

    Először is köszönöm az eddigi válaszokat,s hogy még hétvégén is foglalkoztál ezzel. Azt irtad valszeg streptococus fertőzés,nos ma voltam az orvosnál,ő semmit nem mondott szerinte ezzel nem kell foglalkozni. 18.án müt a kisbabát altatással hozom a világra,igy döntöttek az anesteziologián. Ha nincs panaszom akkor is lehet ez egy fertőzés? és az orvos miért nem kér ismétlést? nem értem… a babának igyis lehet baja? Altatásnál nemtudod véletlenül az apuka bennt lehet majd,h lássa a kicsit? A szent imrében fogok szülni. Köszönettel!

    Válasz:Ennek csak hüvelyi szülésnél van jelentősége, ezért nem foglalkozott vele valszeg

  • Eni

    2010. július 30. péntek

    Kedves Ágnes!

    37.hétben vagyunk. Aggódom ma kaptam meg a vér és vizelet eredményt. A baktérium a vizeletben 1681,és Vvs 64,00
    Fvs48,00. Laphámsejt58,00
    Az orvost rögtön hivtam de szerinte elég ha hétfőn bemegyek hozzá.
    Mikor a leletet kiadták kérték,h ismételjék meg majd. Panaszom nincs tehát nem hinném,h gomba! Mit tanácsolsz?

    Válasz: Elképzelhető, hogy streptococcus fertőzés, 1 hetes antibiotikum kúrával ki szokták kezelni.

  • aggódó lány

    2010. július 27. kedd

    Jó napot! 19 éves lány vagyok, nem jött meg a menszeszem 2 hete. viszont nem émelygek, nincs szagundorom és nem is érzem rosszul magam.Tesztet még nem vettem.Terhes lehetek?

    Válasz: Ha volt olyan alkalom, hogy védekezés nélkül, vagy csak megszakítással voltál együtt valakivel, akkor van esély a terhességre. A tünetek hiánya sem zárja ezt ki, ugyanis terhességi tünetek nem jelentkeznek egyformán mindenkinél. A 2 hetes késés miatt érdemes lenne egy terhességi tesztet csinálni.

  • nora

    2010. július 25. vasárnap

    20 hetes kiamama vagyok, a négy éves lányom játék közben két napja az ágyban rávetődött a hasamra. Csak egy pillanat volt. Aggódom, hogy ilyen esetben történhetett-e valami baj a babával vagy csak feleslegesen aggódom emiatt. Nem vérzek és a magzatmozgások is rendben vannak.
    Köszönöm,
    Nóra

    Válasz: Aggodalomra semmi ok. A baba 5-8 centi mélyen van, magzatburok és víz veszi körül, valamint a hasfalad, ha nem vérzel és nem fáj a hasad, akkor nincs semmi baj.

  • Eni

    2010. július 22. csütörtök

    Kedves Ágnes!!

    36.hetes kismama vagyok,császárral szülök mioma mütét miatt. A vizeletemben vért talált a védőnő,és későbbi tthon is figyeltem és volt benne kisebb darabka.
    A nyákdugóm már távozott régebben. A babaám méretei 2850grm. Fálydogál a pocim elég sokat és keményedik is. mit gondol mennyi időm lehet még, köszönettel!

    Válasz: Ezt így nem lehet megmondani, lehet, hogy csak néhány nap, az is lehet, hogy 5-6 hét.

  • Szabina

    2010. július 18. vasárnap

    Kedves Ági!
    17 hetes terhes vagyok a vizeletemben sok a fehérvérsejt kaptam is rá hüvely kupot de nem merem magamnak felnyomni attól félek h nem jó helyre nyomom mindenféleképpen használnom kell a kupot lesz valami baja a babának vagy nekem ha nem használom?
    Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: Ne aggódj, nem lesz tőle se neked, se a babának baja, a babát védi a magzatburok, a magzatvíz a hüvelyedben magasan a nyákdugó és a zárt méhszáj, tehát nem tudsz semmit „elrontani” azzal, ha használod a kúpot.

  • Viking

    2010. július 16. péntek

    Kedves Ági!

    35 feletti kismama vagyok és nem sikerült túl egyszerűen. De most már 9 hét + 6 naposak vagyunk. Ha fájdalmaim vannak azért aggódom (myoma, hematoma volt/van), ha nincsenek azért. Nos jelenleg 1 hete szinte teljesen panaszmentes vagyok. Nem szúrkál, nem húzódik, nem érzem feszesnek. Semmi. Semmit sem érzek. Külföldön élek és itt nincs elkényesztetve az ember az eü-ben. Ugye ha nincs semmilyen fájdalmam és semmilyen rendellenes folyásom, akkor minden rendben van? Legközelebb 2 hét múlva vizsgálnak csak meg. Nagyon várom a választ! Köszönet Skandináviából!

    Válasz: Nem kell aggódnod. A 10. héten már általában csökkennek vagy teljesen elmúlnak a tünetek, ami legalább olyan ijesztő lehet, mintha megvannak, de nem kell aggódnod miatta.

  • Anita

    2010. július 09. péntek

    Szia!

    5-6 hetes terhes vagyok.Szeretném megkérdezni,hogy néha alhasi fájdalmat érzek,inkább tompább formában, ez a méh tágulásnak köszönhető vagy méhen kívüli terhességre utal?Alvásomat is zavarja és kényelmetlenül alszom.Vérzésem,folyásom nincs.Orvoshoz jövőhéten megyek!
    Válaszod előre is köszönöm.

    Válasz: Ha nem erős a fájdalom, inkább csak feszülés, szurkálás, akkor nem valószínű, hogy méhen kívüli terhességről van szó. De mindenképp említsd ezt meg majd az orvosodnak. Ha viszont erős görcs esetleg vérzés jelentkezne, ne várj a megbeszélt időpontig, hanem azonnal menj orvoshoz, akár az ügyeletre.

  • ZGyörgyi

    2010. július 09. péntek

    Szia Ági!
    Egyszer már jelentkeztem Nálad, akkor hátfájás miatt. Ez azóta elmúlt, és szerencsésen megértem a 36. hetet. (tavaly augusztusban 21. héten elvesztettem a babát) Tegnap voltam orvosnál, a méhszáj 3111. Azt mondták, most már bármi lehet. De nagyon pici a baba. A súlyát nem jósolták, de a BPD 80 mm, a THQ 81 mm. Ez baj? Olyan mintha 3-4 héttel „fiatalabb” lenne. És a méhlepény II. fokban érett. Ez jó ilyenkor? A sok-sok pihenésen kívül tehetek még valamit, hogy javítsak a helyzeten? AZ orvos DOXIUMot írt fel.
    Válaszod előre is nagyon köszönöm!!!

    Györgyi

    Válasz: Ezek az adatok teljesen jók. A méretekkel nem kell foglalkozni, ilyenkor már egyedi méretűek a babák és ez öröklött dolog. Ha jelentősen kisebb lenne, akkor szóltak volna.

  • Szekeres Györgyné Éva!

    2010. július 08. csütörtök

    Kedves Ági!!
    18 hetes terhes vagyok még nem érzem a baba mozgását és szokott keményedni a hasam! Nem tudom hogy kell e aggodnóm.
    Ha elhal a magzat annak milyen tünetei vannak?

    Előre is köszönöm segítségét!
    Éva

    Válasz: 18 hetesen szerencsére már nem halhat el a magzat, emiatt nem kell aggódnod. A baba mozgását a 20. héttől érzi az átlag anyuka, de attól, hogy nem érzed még mozog, csak most még olyan kicsi, hogy a hasfal belső oldalánál is lehet és oda is rugdoshat, amit te kifelé nem érzel.

  • KrisztinaC

    2010. június 29. kedd

    Jo napot Dr.Nö.én Svàjcban élek de itt az orvosok elég butàk,igy magàhoz fordulnék.Màrc 13.-àn volt 21 hétre egy halva szülésem,mert elfolyt a magzat viz.Most 7-hetes terhes vagyok,a mult héten volt egy kis rozsaszines folyàsom,feküdtem pàr napig és elmult.De tegnap megint volt, ma pedig nagyon sötét barna és nagyon -nagyon pici alvadt vér darabkàk.Néha egy kicsit fàly hàtam,amugy semmi bajom.Lehet ez a vetélés jele?Vagy pedig m lehet ez?Nagyon aggodom.Vàlaszàt elöre is köszönöm.KrisztinaC.

    Válasz: Terhesség során a vérzés sosem jó jel. Nem feltétlen jelent vetélést, de ezt csak orvos tudja kizárni, így ilyen esetekben érdemes mielőbb megkeresni egy nőgyógyászt, hogy a legrosszabbat kizárják.

  • Ritu

    2010. június 20. vasárnap

    Szia Ági!
    Előbb elfelejtettem oda írni 19 hetes vagyok.
    Köszi.Ritu

  • Ritu

    2010. június 20. vasárnap

    Kedves Ági!
    Talán buta kérdés de Szombaton toltam egy biciglit egy betonnak toltam ,és a váltó gombjában beütöttem közvetlen a köldököm mellett , utána éreztem (érzékeny volt)öt percig talán!Nem tudom ez baj-e ? Ha a későbbiekben véletlen ,mert miért pont ne ilyenkor ütném be egyébként máskor nem probléma ,baj lesz-e a kisbabának nem esik semmi baja gondolok itt az egészségére vagy nem marad-e rajta folt? Válaszod nagyon szépen köszönöm.Ritu

    Válasz: A baba jópár centi mélyen van a pocakodban tehát ezt a kis ütést meg sem érezte, látszani pedig biztosan nem fog rajta.

  • Raffai Dominika

    2010. június 18. péntek

    Kedves Ági!

    20-21 hetes terhes vagyok. Már 5 napja reggel úgy ébredek, hogy úgy érzem, mintha a nagylábam ujját a tövében elkötötték volna. Az orvosom nem tudta megmondani mi lehet és, hogy baj-e. Kíváncsi vagyok a véleményedre.
    Továbbá júli végén szerettem volna egy utolsót kikapcsolódni a tengernél, de az orvosom ellenzi, hogy fürödjek benne. Tényleg gond lehet belőle? 🙁

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Tengervízben nyugodtan fürdöhetsz, tisztább, mint az uszodavíz, nem tudsz semmit elkapni. A zsibbadást a meleg és a terhesség miatti vizesedés okozza, gyakran előfordul, szülés után elmúlik.

  • Szerdahelyiné Szántó Mária

    2010. június 18. péntek

    17 hetes terhes vagyok valószínű felfáztam ás éget a vizeletem stb,az orvos cedax 400mg antibiotikumot írt fel vizeletet nem nézett.A kérdésem -árt-e a magzatnak a gyógyszer amit felírt,nagyon félek mert egy 12 hetes babát már elvesztettem 1x? Köszönettel

    Válasz: Ha az orvos tisztában volt azzal, hogy babát vársz, úgy írt fel gyógyszert, akkor valószínűleg olyat írt, ami nem árt a babának.

  • Kata

    2010. június 17. csütörtök

    Szia!

    15 hetes kismama vagyok.
    2 napig barnás váladékom volt.Felkerestem az orvosomat,ő azt mondta,hogy a lepény eléri a máhszájat,ezért lehetséges.ne emeljek és házasélet tilalmat írt elő.
    Tegnap viszont folyamatosan fájt a hasam alja és szúródott lefelé.
    Azóta megszűntek a panaszaim.Fölkeressem újra az orvosomat a fájás miatt?

    Válasz: Ha csak 1x volt és nem ismétlődött meg, akkor emiatt nem kell orvoshoz menned. Ha megismétlődik, akkor keresd fel.

  • NK Andrea

    2010. június 14. hétfő

    Kedves Ági!
    8 hetes kismama vagyok. 2006-ban mélyvénás trombosisom volt, mint később kiderült, nincs rá genetikai hajlamom, elsősorban a fogamzás gátló okozta. Miután lezárultak ezen vizsgálatok (2007. nov-től) nem szedek vérhígító készítményeket. A teherbe esésem után jelentkeztem a Trombosis szakrendelésen, mivel korábban lelkemre kötötték hogy kis dózisban megelőzésként hasfalba beadott injekcióval kell vérhigítót beadnom (FRAGMIN 10000 NE 0,4 ml). Ezt egészen a szülés után 1 hónapig javasolják. Nem vagyok benne 100%-osan biztos, hogy ez szükséges és a kicsinek nem árt. Ha nincs rá hajlamom miért kell? Szeretném más orvos véleményét is kikérni, illetve olyan megoldást bevonni ami humánusabb, természetesebb, nem vegyi. És nem utolsó sorban furcsálom hogy ezen irányban semmilyen viztsagálatott nem végeztek (szemre vételezés és testsúly megállapítása, ami sajnos sok:115 kg)
    Segítségedet előre is köszönöm.

    Válasz: A terhesség alatt és után néha kialakul trombózis, ami nagyon veszélyes, hirtelen halállal jár, ezért van szükség erre az elővigyázatosságra, tehát egyáltalán nem szükségtelen dologról van szó.

  • konyáné éva

    2010. június 12. szombat

    kérdés:19 hetes terhes vagyok.A méhlepény széle fedi a belső mészájat okoz e koraszülést vagy lepény leválást?Nagyon aggódom.

    Válasz: Nem, ez se koraszülést, se leválást nem okoz, más okból kell foglalkozni vele: ha a szülésig így marad, akkor nem tudsz természetes úton szülni, azonban a még növekedésével a lepény feljebb húzódik, tehát a szülésre már neked sem lesz rajta a méhszájon.

  • zsuzsi1977

    2010. június 09. szerda

    Kedves Ági!

    34 hetes terhes vagyok,és kb.1 hete elkezdtem iszonyúan viszketni,először a talpam és a tenyerem,főleg este és éjjel! Most 2 napja már az egész kezem,lábam,szinte az egész testem.A védőnő azt mondta,hogy ez inkább szülés után szokott jelentkezni,de nem tudja mitől!Csak jövő héten megyek vissza a terhes gondozóba!
    Mi lehet ez,és mit tegyek,hogy enyhüljön? Már aludni sem tudok éjjel ez miatt!Ha néha begörcsöl a gyomrom,az normális ilyenkor?

    Köszönöm előre is!

    zsuzsi

    Válasz: Ha nincsenek kiütéseid, csak a bőröd húzódik és viszket, akkor krémezd magad zsírosabb testápolóval, ha viszont kiütéseid is vannak, akkor irány az orvos!
    A gyomorgörcs sok mindentől lehet, pl. gyomorégéstől, kérdezz rá erre is az orvosnál.

  • Kriszti

    2010. június 04. péntek

    Szia Ági!

    30 hetes kismama vagyok.2 napja görcsöl a hasam(lehet az időjárás miatt).tegnap este a derekamba is kisugárzott.Észre vettem,hogy van valami fehér „nyálkás” folyásom.1 hete csúnyán köhögtem a házidokim felírt Aktil Duo-t…azt szedem most.Babócámat mindig csak alhasnál érzem mozogni,néha „recsegés” szerűen.
    Ezek a tünetek teljessen normálisak?
    Jövő héten kedden kell menjek tanácsadásra…várhatok addiga problémámmal,vagy menjek fel a klinikára?
    Köszönöm szépen a válaszodat!
    További szép napot!

    Válasz: Aggodalomra semmi ok. A fehér vagy színtelen nagy mennyiségű folyás a terhesség utolsó harmadában természetes és jóslófájások is előfordulhatnak. Ha a fájások erősödnek vagy rendszereződnek (legalább 30 másodpercig tartó folyamatos fájások jönnek és 10 percenként követik egymást, akkor kell orvoshoz fordulni)

  • tunde

    2010. június 03. csütörtök

    Mekkora koru terhessegtol valik a teszt pozitivva, meg a menszesz elmaradasa elott?

    Válasz: Kb. a teherbeeséstől számított 12 nap elteltével már egész megbízható eredményt adnak a tesztek.

  • Eszter

    2010. május 29. szombat

    Timinek

    Remelem minden rendben volt a babaval, mert a terhessegi tunetek hirtelen megszunese nem tul jo jel, szerintem a 10. heten kicsit korai is a megszuneset normalisnak tekinteni. Tapasztalatbol mondom.
    Neha jobb kicsit aggodni, es nem csak ravagni, hogy ez normalis.

  • mannalany

    2010. május 27. csütörtök

    Sziasztok!
    28 hetes terhes vagyok, az orvosom sérvet állapított meg nálam, ami elég fájdalmas….
    Szeretném megtudni, hogy valóban nem okozhat gondot a szülésnél illetve mit tehetek ellene, vagy mit nem szabad csinálnom? Sajnos úgy érzem az orvosomtól keveset tudtam meg, vagy inkább ő a jobbik oldaláról közelítette meg a kérdést, szeretnék teljes képet kapni. A választ, tapasztalatokat előre is köszönöm!

    Válasz: Valóban nem okoz gondot a szülésnél. A kezelésnél érdemes alternatív gyógymódokat kipróbálni, sokat segítenek, gyakran teljesen el is mulasztják (a férjem a reiki kezeléstől évek óta tünetmentes.)

  • Hajni

    2010. május 26. szerda

    Kedves Ági!

    Tudnál abban segíteni, hogy mi lehet az oka annak, hogy 32 hetesen az ultrahangon a magzat beleiben bélgáz látszódik.
    Az orvos kérdésemre azt mondta nem kóros, de még ő maga is csodálkozott ezen.

    Köszönöm,
    Hajni

    Válasz: Ritkán, de előfordulhat bélgáz, hiszen a magzat ebben a korban már székletet is üríthet a magzatvízbe.

  • Judit Menyhart

    2010. május 25. kedd

    Sziasztok!

    21 hetes terhes vagyok. Azt szeretnem kerdezni, hogy egy ponton szur a hasam (most kezdodott fel oraja) – koldok alatt jobbra oldalt. Csak egy pont es mintha tu szurna. Ez meg korabban nem volt, voltak gorcseim a tagulas miatt, ami termeszetes, volt neha kemenyedes, akkor pihentem, de ez a szuras ez furcsa. Holnapra jelentkeztem be az orvoshoz, a gond az, hogy Angliaban elek, itt mar nem lesz tobb ultrahangos vizsgalat, legkozelebb juliusban megyek haza, szoval egyedul a korzeti orvossal tudom megbeszelni, ha valaki tudja, hogy ez mire utalhat, kerem, hogy irjon.
    Nagyon koszonom.
    Judit

    Válasz: Ahogy nő a méh, a belső szervek átrendeződnek, ez okozhat ilyen szurkálásokat, különösebb gondot ez nem okoz, nem kell miatta aggódni.

  • Timi

    2010. május 25. kedd

    Szia Ági!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy 35 hetes kismama vagyok és kb. egy hete folyamatosan megy a hasam. Mivel vérszegény vagyok ezért szednem kell vasat és folsavat. Lehet, hogy ezek okozhatják a hasmenést? Illetve a múltkori vizelet vizsgálaton a LEU érték nem stimmelt. Ezért kellene aggódnom vagy csak valami enyhe fertőzésre utal? Köszönöm! Timi

    Válasz: Nem, a vas inkább székrekedést szokott okozni. A hasmenés a terhesség utolsó heteiben gyakran előfordul. Ha nincs mellette hányás, láz és nem sugárszerű és vizes a hasmenés inkább csak napi 2-3 alkalom és lazább széklet, akkor nem kell vele foglalkozni. Fontos, hogy elég folyadékot igyál mellette.
    A LEU érték a leukocitákat jelzi a vizeletben, ha határérték feletti az húgyúti fertőzésre, vagy felfázásra utalhat.

  • Hajcsi

    2010. május 24. hétfő

    Kedves Ági!
    19 hetes kismama vagyok.A múlt héten voltam ultrahangon ahol megállapították,hogy rövidült a méhnyak,a papíromra azt írták,hogy cervixhossz:19mm.
    Azt szeretném megtudni,hogy ez nagy baj,ki tudom hordani így is a babát?A doki annyit mondott,hogy feküdjek és szedjem a magnéziumot.Most már a terhesség végéig feküdnöm kell?A hasam nem fáj,nem keményedik,elég sokat mozog a baba,de kicsit ideges vagyok mert már kétszer elvetéltem(6,ill.8 hetesen),ill. tavaly volt egy 22 hetes megszakításom mert beteg volt a baba.Folyásom is van fehér,ill. átlátszó szagtalan.Ez természetes,vagy bajt jelent?Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Az átlátszó, szagtalan folyás természetes. A megrövidült méhnyak önmagában nem gond, de az előzmények ismeretében pihenj sokat és szedd a magnéziumot, hogy ne nyíljon ki a méhszáj, mert akkor állandó kórházi megfigyelésre lehet szükség.

  • Kinga

    2010. május 19. szerda

    Szia Ági!
    Azt szeretném kérdezni hogy a párommal eggyütt voltam 1 héttel ezelött és azóta a méhszájam az első két napban fályt… van folyásom néha fehér néha meg halvány sárga.ésaz a bajom hogy amikor van folyásom akkor viszket ott a méhszájam meg az egész…. és én azon gondolkoztam hogy megsérülhetett,szeretkezés közben és talán amiatt van ez az egész.az orvosok azt mondták hogy van egy kicsi fertőzésem mikor megnézték a vizelet mintámat..de azt mondták nem vészes! nem kell aggódni! egyébként 16hetes vagyok! előre is köszönöm a segítséged!
    Egy aggódó kismama

    Válasz: Tényleg nem kell aggódnod, ha szükséges, akkor kapsz majd rá kezelést.

  • Évi

    2010. május 18. kedd

    Kedves Ági!

    Én 8 hetes terhes múltam,természetesen voltam már UH és ott minden rendben volt!
    Csak az aggaszt egy kicsit hogy napközben néha vannak hasi görcseim nem erősek olyan menstruációs görcsösek!Nem folyamatos de napjában többször!Ez normális??Ezenkivül még az lenne hogy Én Gravidát szedek és most megy a hasam majdnem minden reggel, ez lehet a gyógyszertől?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: A görcsök ha enyhék, az lehet normális. De ha erősek és rendszeresek, jobb szólni az orvosnak. A hasmenés nem valószínű, hogy a terhes vitamintól van, attól inkább székrekedés szokott előfordulni.

  • Gyorgyusz821

    2010. május 15. szombat

    Kedves Ági!

    23 hetes kismama vagyok. A 21.héten voltam méhszáj vizsgálaton, ahol az orvos annyit közölt velem, hogy megrövidült a méhszájam, a kiskönyvbe annyit írt (amit el tudok olvasni) hogy C1,5000. Ez mit jelent pontosan? Azt mondta, hogy feküdni kell, hagyagoljuk a szexuális életet, és magnéziumot kell szednem. Meddig kell szedni ilyen esetben a magnéziumot?
    Most néha egy kicsi alhasi fájásom, de csak ha mozgok, ha leülök vagy lefekszem az normális. Ugye nem fog hamarabb megindulni a szülés?
    Köszönöm a választ előre is!
    Györgyi

    Válasz: Igen, ez azt jelenti, hogy elkezdett nyílni a méhszáj, ami 23 hetesen veszélyes dolog. A magnézium azért kell, hogy ne induljon be a szülés, ezért végig szedni kell majd. Ha betartod a szabályokat és sokat fekszel, akkor a végéig húzhatod majd a terhességet, nem kell aggódnod.

  • kati

    2010. május 14. péntek

    Szia Ági!

    Én 15 hetes terhes vagyok és szinte minden nap mindkét oldalon fájdogál a hasam de nem vészes! Ez normális? Az első babánknál is volt ilyen csak ott előbb!
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Igen, ez normális

  • Sándor

    2010. május 12. szerda

    Szia Ági!
    Lenne egy olyan kérdésem, hogy a párommal ma voltunk 2. Uh-n, és azt mondta az orvos, hogy üres a petezsák, sem életjel, sem embrió nem látható. Az 1. Uh pont 1 hete volt ugyanilyen eredménnyel. Hétfőre lettünk visszarendelve még 1 Uh-ra, és utána műtét (Missed abortion). márc. 22.-vel számolta az orvos a terhességet mint az utolsó mensesének az első napja. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e esetleg mással is máshol megnézetni, mivel elég sok helyen olvastuk, hogy csak a 8-9. héten látta az orvos Uh-n az embriót.
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Egy elkeseredett pár

    Válasz: Ha az megnyugtat, szerintem nézesd meg mással is.

  • Niki

    2010. május 10. hétfő

    Szia! Kb.6 hetes terhes vagyok már volt egy elhalt terhességem ami miatt van egy kis félsz! A problémám az lenne, hogy néha görcsölgetek olyan meg akar jönni érzés de ha leülök vagy lefekszek elmúlik vérzés nincs! Ez normális vagy baj van? Üdv Niki!

    Válasz: Ha csak enyhe, és ha leülsz elmúlik, lehet normális. De az előzmények ismeretében érdemes lenne erről a nőgyógyásszal beszélni.

  • Endi

    2010. április 22. csütörtök

    Szia Ági,
    babát szeretnénk, egy ideje már próbálkozunk. Múlt héten voltam nőgyógyásznál ellenőrzésen (cisztám volt, de felszívódott), ő mondta, hogy nem lát terhességet, két napra rá veseröntgent csináltak egy kő miatt (mivel úgy gondoltam, úgysem lehet baj). Csakhogy a menstruációm nem jött meg azóta sem, pedig általában pontos. Tesztet csináltam, negatív lett, de a nőgyógyászom csak jövő héten rendel.

    A negatív tesztből sejtem, hogy nem lehetek terhes, de ha mégis, mennyire volt káros az a röntgen?

    Köszönöm a választ: endi

    Válasz: Semennyire, 6 hetes terhesség előtt nem okoznak ezek a dolgok kárt az embrióban.

  • Dawny

    2010. április 22. csütörtök

    Kedves Ági!
    38 éves 3 gyermekes anyuka vagyok.2utolsó gyermekemet császármetszéssel hoztam a világral.Legkisebb gyermekem 4éves és most a sors ismét kisbabával ajándékozott meg.Amit egyetlen terhesség alatt sem tapasztaltam hogy vízszerű halványrózsaszínes váladék jelentkezett nálam…Most 22 hetes terhes vagyok,idáig minden rendben ment.Mi okozhatja ezt?
    Kérlek minél hamarabb válaszolj!
    Tisztelettel:
    Baranyai Hajnalka

    Válasz: Lehet, hogy méhszájseb okozza vagy valami apróbb sérülés, esetleg gombás fertőzés. Ha nem múlik el pár napon belül, akkor szólj az orvosodnak róla.

  • Jasmin

    2010. április 19. hétfő

    Kedves Agi!23hetes kismama vagyok es 2napig jobb oldalt egesszen alul minden mozdulasnal elles szuro fajdalmat ereztem,a 3dik nap utan megkerestem a nogyogyaszomat es o azt mondta h a babam feje lefele van,es valoszinu hogy nyomja a csontot vagy egy ideget.Azota is gyakran erzem ezt a fajdalmat a derekam is szokott fajni.Ez utalhat koraszulesre?Es ha a babam feje bal oldalt van,aluhatok azon a felemen nem nyomodik meg?Sajnos a dokimat nem kerdetzem meg hogy tornara jarhatok azert amiert lefele van a feje a babanak?Szerinted?Koszi elore is a valaszokat!

    Válasz: Igen, ez tényleg így van, a baba nyom el idegeket. Nyugodtan járhatsz még tornára ettől. Az a normális, ha a baba fejjel lefelé van, hiszen így fog kijönni is.

  • Timi

    2010. április 18. vasárnap

    Szia Ági!

    Csak egy kis segítséget szeretnék kérni, mert nagyon aggódom:(10hetes kismama vagy de ultrahangon még nem volt, hiába kértem az orvosom csak a 12.héten mehetek…viszont addig nagyon rossz:(Jelen problémám az, hogy elmultak a hányinger és mellfájásos tüneteim:(Vettem egy Szívhang hallgató készüléket és megpróbáltam megkeresni a picit, hallottam is valami ritmusos „bugyorgást” de mind2 petefészkemnél…lehet hogy jól van sőt ketten vannak és ezért hallottam vagy az a hang nem is az Ő szíve volt:(Kérlek segíts mihamarabb mert félek hogy majd az ultrahangom jelentik be hogy baj van:(

    Előre is köszönöm

    Válasz:A tünetek a 10. hét környékén többnyire már csökkennek vagy megszűnnek, ez normális, nem kell aggódnod miatta. Ebben a terhességi korban még gyakorlott szakemberek sem találják meg olyan könnyen a szívhangot, tehát emiatt ne aggódj.

  • Angelote

    2010. április 17. szombat

    Kedves Ági!
    Mint már írtam 4hetes kismama vagyok,és most nagyon meg vagyok ijedve.Déltől kb 1ig azaz egy órán át volt egy enyhe világos véres,fehéres folyásom abbamaradt és most újra de csak épp hogy minimális mennyiségű.Mi ez?Ugye nem elvetélés?
    (De van pár olyan bnőm akik közül 2en menstruáltak 4hónapig pedig már terhesek voltak.)

    Válasz: Előfordul ilyen folyás, fordulj mihamarabb orvoshoz, mert gyógyszeres kezelésre lehet szükség.

  • Lindandi

    2010. április 12. hétfő

    Kedves Ági!

    Pár napja késik a mens., gyakran kell pisilnem és folyamatosan olyan érzésem van mintha megakarna jönni. Viszont nem görcsölök, és a számtalan PM tüneteim sem jelentkeztek. Még nem teszteltem, hiszen nem szokott napra pontosan megjönni. Ettől független olyan „érzésem” van, mintha terhes lennék, aminek nagyon örülünk a férjemmel. Ma éjszaka azonban, a párom miközben az ágyban megfordult, véletlenül erősen beletérdelt a hasamba, nagyon megijedtünk..mi történhet ilyen korai időszakban, terhesség esetén?
    Köszönöm válaszát.

    Válasz: Ilyen korai időszakban a baba olyan pici, annyira mélyen, védett helyen van, hogy kicsi az esélye, hogy egy ilyen baleset miatt vetélés induljon be. Ha mégis megjön a menzeszed, akkor inkább valószínű, hogy nem is volt baba. De ha továbbra sem jön meg, és pozitív lesz a teszt, akkor ebből biztos nem lesz gond.