7 aggódnivaló a terhesség alatt

“Furcsa folyásom van”, “2000 a méhszáj értékem”, “Megfáztam” – számos olyan probléma van, ami felmerülhet a terhesség folyamán és ami miatt aggódnak a kismamák a várandósság alatt. Jó hír, hogy gyakran fölösleges az aggodalom. Lássuk, mik ezek!

7 aggódnivaló a terhesség alatt1. Méhszáj gondok

Alaphelyzetben a méhszáj értéke 3000, ez azt jelenti, a méhnyak 3 ujjnyi és a méhszáj teljesen zárt. A méhnyak nagyon gyakran már a 2. harmad végén elkezd megrövidülni, ilyenkor előfordulhat, hogy 2000 vagy ritkábban 1000 az értéke, de ez nem jelenti azt, hogy koraszülésre lehet számítani, a baba súlya okozhatja, vagy lehet szimplán alkati kérdés is. Az életmódodon emiatt nem kell változtatni (tehát nincs se sport, se munka, se szextilalom).

Ha a 2.-3. számjegy értéke 1-es az azt jelenti, hogy a méhszáj elkezdett kinyílni, de még nincs kinyílva teljesen. A 2 harmadban ez valóban jelezheti azt, hogy korábban érkezik a baba, és ilyenkor érdemes áttérni a kímélő életmódra, de nem kell feküdni.

Ha mindhárom utolsó számjegy értéke 1-es (3111,2111,1111 az érték), az azt jelenti, hogy a méhszáj teljesen kinyílt. A 36. hét után ez nem gond, előtte koraszülésre utalhat és mivel nem tudják pontosan megmondani, mi indíthatja be a szülést, ezért ilyen esetekben állandó fekvést javasolnak.Sokan nem értik, ez pontosan mit jelent. Egyik ismerős anyukának a 27. héten nyílt ki a méhszája, mindvégig feküdt. A 36. héten leszaladt a piacra bevásárolni és azonnal beindultak a fájások. Tehát ezt nagyon szigorúan be kell tartani.

2. Folyás

Átlátszó vagy fehér és szagtalan folyás a terhesség folyamán teljesen normális, a végefelé ijesztően nagy mennyiségű lehet, de aggodalomra ekkor sincs semmi ok. A színes és szagos folyás viszont fertőzésre utalhat, amit kenőccsel vagy antibiotikummal kell kezelni. Aggódni azonban emiatt sem kell, a babára nem jelent veszélyt, amíg a méhszáj zárt.

3. Megfázás

Egy szimpla megfázástól semmi baja nem lesz a babának, akkor sem, ha hetekig elhúzódik az orrfolyás. Nem kell aggódni a köhögés miatt sem (néhányan tévesen azt hiszik, hogy a köhögéstől kinyílhat a méhszáj, de ez nem igaz, városi legenda csupán). Az orvossal egyeztetett gyógyszerek sem okozhatnak gondot, egyedül a láztól kell tartani, a magas lázat mindenképpen le kell nyomni, mert a tartósan magas láz kárt okozhat a magzatban. A megfázás kezeléséről korábban már részletesen írtam itt.

4. Még nem tudtam, hogy terhes vagyok, de ittam/gyógyszert szedtem/röntgenen voltam

Semmi gond. 6 hetes kor alatt nem okoznak ezek a dolgok kárt a magzatban. 6 hetes kor után is elmondható, hogy egyszeri ivástól nem lesz semmi baj, csupán az a gond, ha folyamatosan iszol, vagy az orvossal nem egyeztetett gyógyszert szedsz. A röntgennél csak az a gond, ha az kifejezetten a hasat éri, terhesség esetén szólni kell a röntgenasszisztensnek és ólomköpenyt ad, ami véd a sugárzástól.

5. Hízás – túl sokat vagy túl keveset

Az átlagos terhesség alatt hízás 12 kiló körül van, ez azonban átlagérték. Elmondható, hogy a legnagyobb mennyiségű súly a 3. harmadban rakódik le, ezért aki 10 kilót hízik az első 2 harmadban, annál jócskán túllépheti a 12 kilót a hízás mértéke. Valójában elsősorban alkati kérdés, ki mennyit hízik. Az első harmadban főként víz rakódik le, a 3. harmadban pedig a baba hízása a hízás fő oka. Semmi baja nem lesz a babának sem a túl nagy (20 kiló feletti), sem a túl kevés (8 kiló alatti) hízástól. Ha pl. valaki már eleve túlsúlyos, teljesen normális az is, ha csak 2-3 kilót hízik (tehát kvázi fogy a terhesség alatt).

A terhesség végére a baba súlya kb. 3 kiló, a méhlepény 1-1,5 kilót nyom, a megnövekedett vérmennyiség plusz 1 kiló, tehát kb. 6 kiló hízás az, ami természetszerűleg rádrakódik. Ha ennél kevesebbet hízol, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag fogysz az eredeti testsúlyodból.

Az első harmadban gyakori gond, hogy nagyon sokat hány vagy émelyeg az anyuka, ezért nem eszik vagy csak nagyon egyoldalúan táplálkozik (pl. mert csak kiflit tud enni), emiatt sem kell aggódni. Vészes hányás esetén orvoshoz kell fordulni, de magától az egyoldalú táplálkozástól vagy attól, hogy nem hízik az anyuka (esetleg még fogy is), nem lesz semmi baja a babának.

A nagymértékű hízás önmagában nem gond. De. Ha a hízás hirtelen történik (1-2 hét alatt kúszik fel 5 kiló), akkor felmerülhet a terhességi cukorbetegség vagy a toxikózis esélye, ezért ilyenkor szólni kell a védőnőnek vagy az orvosnak.
A táplálkozásra, nassolásra, kívánósságra is oda kell figyelni és kordában tartani, szintén a terhességi cukorbetegség miatt (nem arra gondolok, amikor valaki csak savanyú uborkát enne, inkább az a gond, ha csak csokit… 🙂 )

6. Nem mozog – túl sokat mozog

A baba mozgása is sok aggodalomra adhat okot. Ha valaki már 20 hetes, de még nem érzi a baba mozgását, akkor azért: erről elmondható, hogy 20-30 éve még nagyon fontos volt, hogy mozog-e a baba, mert nem látták mindenféle műszerrel, mi a helyzet odabent, ezért ezekből a jelekből tájékozódtak. Ma viszont már semmilyen jelentősége nincsen annak, hogy a 20. héten érzed-e már a baba mozgását, bőven elég, ha csak a 22. hét táján érzed erőteljesebben.

A kevés mozgás a terhesség utolsó heteiben szokott még gondot okozni. Ilyenkor már kicsi a baba helye odabent, ezért élénk rugdalózás helyett inkább csak helyezkedik és egyre többet alszik. Alapszabály, hogy ha nem mozog, akkor 1 órán át figyeld meg a mozgását, hogy érzed-e. Ha nem, akkor mozogj egy kicsit, hátha az felébreszti. Ha így sem tapasztalsz mozgást, akkor kell orvosi segítséget kérni.

A sok mozgás nem probléma. Egyes babák még az utolsó napokban is annyit mozognak, mint a 25. héten, ez egyáltalán nem gond.

7. Alhasi fájdalmak, pocakkeményedés

Furcsa alhasi fájdalmak, enyhe mensesre emlékeztető görcsök mindhárom harmadban előfordulhatnak, nem kell foglalkozni velük.

A pocakkeményedés és a fájás szavak nem fejezik ki pontosan azt, amit takarnak, ezért sokan félreértik őket. A pocakkeményedés nem azt jelenti, hogy 1 ponton megkeményedik a hasad (ezt a baba mozgása okozza), sem azt, hogy az egész has akár órákon át kemény (ezt is a baba okozza), hanem azt a periodikusan ismétlődő, derékba kisugárzó görcsös fájdalmat, amit csakis a méhizomzat összehúzódása tud előidézni, és ami jóslófájásként vagy vajúdáskor jelentkezhet.

A fájás sem azt jelenti, hogy fáj a hasad. A fájás mindig periodikusan jelentkezik, legalább 30-60 másodpercig tart és általában a derékba is kisugárzik. Ha 60 mp-nél tovább tart, akkor az nem fájás (a tolófájások tartanak ennyi ideig, a jóslófájások sosem).

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

976 Comments

 • Szabina

  2010. április 06. kedd

  szia!nekem februárban volt egy két napos barnás vérzésem.Csináltam tesztet mert fájtak a melleim és nagyon szúrt a hasam egy oldalon a teszt pozitiv lett.A következő napokban minden jel arra utalt,hogy terhes vagyok kívános voltam a melleim egyte jobban fájtak,meg is nöttek de most márciusban késve de megjött a menszeszem.Lehetek még ettől terhes?

  Válasz: Igen, de a vérzés miatt tessék azonnal elmenni orvoshoz!

 • lola

  2010. április 06. kedd

  Szia Ági!
  Köszi a múltkori választ, végül megfordult a babám, fejfekvésű (“megbeszéltem” vele, hogy forduljon meg, és működött:)). Most viszont az a gond, h a múltkori uh-on szóltak, h duplán van rátekeredve a nyakára a köldökzsinór, szóval nem tudom, hogy így van-e esély normál szülésre, vagy császár lesz?!
  Üdv., Lola

  Válasz: A köldökzsinór miatt lehet természetes szülés, mert a vízben a zsinór helyzete gyakran változik.

 • Kata7806

  2010. március 30. kedd

  Kedves Ági!

  Voltam ma egy magánrendelésen, ahol végre normálisan megvizsgált az orvos. Talált egy 22 mm-es miómát, erre azt mondta, egyenlőre nem kell jelentőséget tulajdonítani neki. A tegnap reggeli görcsölésem szerinte egy ciszta kifakadása lehetett, amit utána ugye vérzés is követett. Így szinte pontosan ugyanaz ismétlődött, ami már tavaly is megtörtént. Vérzéskimaradás, pozitív teszt, vizsgálat során “előkerült” ciszta. Csak azért írom le mindezt, hátha mások is okulhatnak az esetemből. A pozitív teszt nem jelent minden esetben terhességet!!! A teszt használati útmutatójában is leírták, hogy egy esetleges ciszta okozhat tévesen pozitív eredményt.
  Viszont felírt az orvos egy Mastodynon nevű homeopátiás szert, ami elvileg segítheti a teherbeesést. Tudsz esetleg ezzel kapcsolatban pozitív, sikeres esetről? Bevált már valakinek? Én nagyon bizakodó vagyok, de örülnék egy-két “példának”.

  Válaszod előre is köszönöm!

  Válasz: Ez a szer akkor segít, ha szabálytalan a ciklus, picival magasabb a prolaktin szint vagy esetleg a stressz miatt nem sikerül a baba. Általában 2-3 ciklus után már pozitív hatása van, ha nem áll valamilyen komolyabb ok a háttérben, akkor segíthet.

 • Edina

  2010. március 29. hétfő

  sziasztok!

  Nekem egy olyan problémám van, hogy február, 24.-én jött meg utoljára,és most kellett volna megjönnie március 27.-én, de semmi. (Februárba késett egy hetet, de szerintem az a gyogyszer abbahagyása miatt volt) Március 25.-én voltunk utoljára együtt. Fehér-néha átlátszó folyásom van egy kicsi. Már nem szedek gyógyszert január közepe felé hagytam abba. Ma reggel teszteltem és negatív lett, de volt olyan tesztem is már ami nemvolt értékelhető, de a ma reggeli negatív. 3-4 napja folyamatosan hányingerem van, és kívánósabb is vagyok és néha olyan mintha megakarna jönni, de a melleim egyáltalán nem feszülnek. Nem tudom hogy most mi lehet. De persze nagyon szeretnénk kisbabát. Lehetek-e terhes vagy sem? Lehetséges hogy a teszt nem mutatja ki? Azt hallottam van olyan is. Előre is köszönöm válaszotokat!

  Válasz: Ha múlt hónapban sem jött meg pontosan, lehet, hogy most is még a gyógyszer utóhatása a késés. Viszont az is lehet, hogy valóban terhes vagy, csak a teszt nem mutatta (még) ki. Ha továbbra sem jön meg, pár naponként érdemes a tesztet megismételni.

 • Era

  2010. március 29. hétfő

  Sziasztok!
  31 hetes kismama vagyok. Honapok ota van sàrgàs folyàsom, hol tobb hol kevesebb. Az orvosom szerint nincs gond, szerinted nem baj ha sàrga? 2 hèttel ezelotti vizsgàlaton mondàk, hogy a mèhnyak megrovidult, ezèrt szigoruan pihenjek. Tènyleg ennyire szigoruan kell ezt venni? Ha tobbet vagyok talpon, akkor bekemènyedik a hasam. Fèlek nehogy ido elott szulessen a baba, van erre esèly? Pàr napja szur a hasam alja, meg àllandoan pisilèsi ingerem van, ez a baba miatt van, vagy esetleg felfàzhattam?
  Elore is koszonom a vàlaszt!
  Era

  Válasz: A sárgás folyás gombát jelezhet, de ha az orvos szerint ez nem áll fent, akkor nem kell aggódni. A méhnyak rövidülése ebben a terhességi korban már normális, és a pisilési inger is, ugyanis a baba nyomja a hólyagot. Nincs rá esély, hogy ezek miatt korábban szülessen a babád.

 • Kata7806

  2010. március 29. hétfő

  Voltam nőgyógyásznál az alhasi görcsök és a vérzés miatt. Csináltak vérvételt, amiből kiderült, hogy nem vagyok terhes. Ebből egyértelművé vált, hogy igenis képes csalni a terhességi teszt pozitívan. Nekem ez volt a második ilyen alkalom, amikor a teszt pozitív, baba meg nuku.:(

  Válasz: Sajnálom.

 • Kata7806

  2010. március 29. hétfő

  Kedves Ági!
  Ma hajnalban erős alhasi görcsökre ébredtem.
  Mire beértem a munkahelyemre, elkezdtem vérezni. Ha valóban terhes vagyok (ahogy ezt a szombati teszt és a tünetek igazolták), akkor van némi esélyem arra, hogy nem vetéltem el? Holnap lennék 5 hetes.
  Válaszodat előre is köszönöm!

  Válasz: Van némi esély, bár ez elsősorban vetélésre utal. Nem minden esetben visszafordíthatatlan, remélem, azóta eljutottál nőgyógyászhoz, aki meg is nyugtatott!

 • lola

  2010. március 28. vasárnap

  Szia Ági!
  Köszi a választ!
  Igen, én is hallottam különféle “praktikákról”, pl hogy összecsavart takarót kell tenni a derekam alá, és úgy felküdni napi 15 percet, meg h elvileg a doki ultrahangos “irányítással”is tud valahogy segíteni. Viszont én úgy vagyok vele, hogy ha a babának valamiért így jó feküdni, kereszben, akkor annak biztos oka van. Félek, hogy a forgatással csak nagyobb bajt csinálnánk..pl. rátekeredhet a köldökzsinór is, úgy tudom. Vagy nem?
  Üdv., Lola

  Válasz: Nem ilyen házi praktikákra gondoltam, több ismerősömnek is az orvos fordította meg a babát és nem lett gond belőle, de olyat is ismerek, akinek a szülésznő fordította meg.

 • Rózsa

  2010. március 28. vasárnap

  Szia!Köszönöm szépen a gyors választ!A vérzés ellenére megcsináltam a tesztet,lehet,hogy hülyeség volt,persze negatív!Elég erősen vérzek,nem is úgy görcsölt,mint szokott,pár napja kicsit megemelhettem magam,konyhán dolgozom,és a gyümölcsöket kellett behordani a raktárból,nem egyedül csináltam de akkor elkezdett fájni a hasam,és utána minden kis erőfeszítéskor,nevetéskor,hajoláskor stb… nyilalást éreztem.Lehet össze függés?Az orvossal azért várjam meg míg elmúlik?A választ előre is köszönöm!Rózsa.

  Válasz: A kettő között nincsen összefüggés. Ha elmúlik, utána menj el orvoshoz.

 • Kata7806

  2010. március 27. szombat

  Kedves Ágnes!

  Március 23-án kellett volna megjönnie a menzeszemnek. Mivel szinte sohasem késik, ma reggel csináltam egy tesztet, ami pozitív lett. Fájogat a hasam (mintha meg akarna jönni) és a mellem is eléggé fáj, főleg a bimbóknál. Lehetséges, hogy mindezek ellenére nem vagyok terhes? Azért aggódom, mert egy esetben már a tesztet “megtévesztette” egy ciszta és akkor az orvos azt mondta, hogy attól nem lehet pozitív a teszt, csak attól, hogy vér kerülhetett a vizeletbe. Mondjuk akkor tüneteim nem voltak. És az az eset tavaly történt.
  Válaszod előre is köszönöm!

  Válasz:
  A tesztek a hcg (tehát terhességi) hormon jelenlétét mutatják ki, ami csak terhesség során van jelen a szervezetben. Így a pozitív teszt 99%-ban terhességet jelez.

 • Rózsa

  2010. március 27. szombat

  Szia,Rózsa vagyok!Nagyon szépen köszönöm a válaszodat,és bocs,hogy megint zaklatlak,de a 15.nap után ma reggelre megjött.Este egy nagyon kicsi barnás folyásom volt,és görcsölgettem,éreztem,hogy meg fog jönni és reggelre megtörtént.Lehet,hogy elvetéltem?Ma reggel csináltam volna újabb tesztet!Ha lehetséges,hogy elvetéltem akkor látogassam meg a nőgyógyászt,vagy ilyen korai vetélésnek nincs jelentősége?Szerencsére nincs ebben tapasztalatom,még nem volt vetélésem,mióta a lányom megszületett azóta szinte teljesen be volt állva ciklusom,ha késett akkor is csak 1-2 napot.Most kicsit el keseredtem,mert nagyon szerettük volna a babát!Köszönöm a választ előre is!Rózsa!

  Válasz: Ha nem erős a vérzés, akkor ez nem vetélés. Mindenképpen látogasd meg mihamarabb a nőgyógyászt, mert előfordulhat, hogy hormonális oka van a vérzésnek, ilyenkor gyógyszeres kezelésre van szükség.

 • Rózsa

  2010. március 25. csütörtök

  Szia,Rózsa vagyok!Mikor utoljára írtam,11 napja késett,még nem éreztem különösebben semmit,ma ár a 14.napnál vagyok és eléggé fáj a mellem,ami menzesz előtt szokott lenni,néha úgy érzem,hogy meg fog jönni,néha úgy,hogy nem.Érdemes tesztelnem,vagy nagyobb a valószínűsége,hogy nem vagyok terhes?Van egy 7 éves lányom,mikor vele terhes voltam,soha nem voltam rosszul,csak apró mirigyeket éreztem a melleimben,de akkor már kb.1 hónapos volt!Köszönöm a válaszodat előre is!Üdv:Rózsa!

  Válasz: Már tesztelhetsz. A tünetek terhességre utalnak.

 • lola

  2010. március 24. szerda

  Szia Ági!
  Lenne egy kérdésem!
  36 hetes vagyok. A babám a 28. heti ultrahangon már fejfekvésű volt, de a 32. heti uh-on kiderült, hogy ferde fekvésű. Az orvosom azt mondta, hogy ha a 36. hétig nem fordul meg, akkor császár lesz. Hát, nem fordult be, továbbra is keresztben van. Az lenne a kérdésem, hogy jelent-e ez nehezebb műtétet, vagy nagyobb vágást, mintha pl. farfekvéses lenne? Ilyen esetben megvárják, amíg magától beindul a szülés, vagy ez tuti programcsászár?
  A másik kérdésem az lenne, hogy aludhatok-e az oldalamon? Mindig úgy érzem, hogy összenyomom szegény babát, nagyon kapálódzik ha az oldalamra fordulok, de hanyatt fekve meg már nehezebben kapok levegőt.
  A dokimhoz csak jövő hét végén megyek, úgyhogy nagyon jó, hogy Tőled mindig lehet tanácsot kérni! 🙂
  Köszi előre is a válaszod!
  Üdv., Lola

  Válasz: Keresztfekvésnél általában programozott császár szokott lenni, csak akkor várják meg a vajúdást, ha farfekvés és van rá esély, hogy természetes úton megszületik. Érdemes azonban utánajárni, mert vannak olyan fogások, amikkel meg tudják fordítani a babát a 38. hét előtt.

  Igen, aludhatsz az oldaladon.

 • Reni

  2010. március 23. kedd

  Szia!
  35 hetes terhes vagyok több,mint 20 kg-ot felszedtem és a hasam eléggé megereszkedett és becsíkosodott.olyan a hasam alja mintha behegesedett volna és kemény is lett rajta a bőr.szerinted szülés után lógni fog a hasam ha igen mit tehetnék ellene??

  Válasz: Biztosan lógni fog, kicsit még azoké is lóg, akik csak keveset híztak. Szülés után fokozatosan visszahúzódik, a gyerekágyi időszak után pedig lehet hasizmot fejleszteni, rendszeresen mozogni, valamint jó lehet a masszázs, az infraszauna, ez jót tesz neki, de teljesen ugyanolyan soha nem lesz, mint terhesség előtt volt.

 • Bumbus

  2010. március 23. kedd

  Szia Ági!

  Egy rövid kérdésem lenne: Pár napja úgy érzem, hogy a hasam legalja nagyon kemény (egy kb. 5-6 centis csík, amit még szinte a bugyi is takar). Semmiféle fájdalommal nem jár, és igazából nem tudom, hogy mennyivel volt puhább ezelőtt (hájas az a rész biztos nem volt), de mégis aggódalommal tölt el. Nem tudom, hogy orvoshoz kellene-e fordulnom ezzel a problémával, vagy valójában nincsen semmi gond, csak túlizgulom a kérdést.

  Segítségedet előre is köszönöm.
  Egy 12 hetes terhes kismama

  Válasz:Nem kell orvoshoz fordulnod. Nagyjából ott van most a méhed, ahol a kemény részt érzed.

 • dangerous

  2010. március 23. kedd

  Köszönöm a választ 🙂

 • Rózsa

  2010. március 22. hétfő

  Szia,Rózsa vagyok!Köszönöm az előző válaszodat!Azóta sem jött meg a menzeszem,6 napja késett mikor újra csináltunk egy tesztet,szintén negatív lett.11-én kellett volna megjönnie,előtte 4 nappal voltunk együtt.Lehetséges,hogy még mindig korai volt,vagy lehet,hogy csak úgy késik?Ha nem jön meg továbbra sem,mikor érdemes újabb tesztet csinálnom?Most már 11.napja késik!A válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm!Rózsa.

  Válasz: Igen, ha nem jött meg, akkor tesztelhetsz megint.

 • tündybaba

  2010. március 21. vasárnap

  sziasztok.

  10 hetes kismama vagyok.
  nem vagyok kivános sem hányos. Nincsennek rosszuléteim.
  Normális ez?

  Válasz: Te vagy a szerencsés kevesek egyike, akiknek a terhességét semmilyen kellemetlen “mellékhatás” nem kíséri. Emiatt ne aggódj, élvezd ki a nyugodt terhességet!

 • Edit

  2010. március 20. szombat

  Kedves Ági!

  23 hetes kismama vagyok, első terhességem.
  Ma délelőtt munka közben szúró alhasi fájdalmat éreztem. Álló munkát végzek.
  Ha egy helyben állok, vagy ülök semmi bajom, de ha lépek egyet a cömbtövemnél és egészen lent a nemi szerv fölött érzek szúrást. Mitől lehet ez?
  Kérem szíves válaszát!

  Köszönettel: egy aggódó kismama

  Válasz: Aggódni nem kell. A méh növekvő súlya miatt elnyom egy ideget, nem kell foglalkozni vele.

 • Timmcsi

  2010. március 20. szombat

  Üdvözlöm!

  Számításaim szerint 4 hetes terhes vagyok. Március 17-én kellett volna megjönnie. A mai tesztem már biztosan pozitív. 3 napja erős szúró alhasi fájdalmat érzek csak kizárólag bal oldalon. Lehet e méhen kívüli terhesség jele? Köszönöm a választ

  Válasz: Nem, ez nem a méhenkívüli terhesség jele, hanem szimpla terhességi tünet.

  • Csilla

   2019. április 15. hétfő

   Sziasztok nekem az a problémám hogy voltam nőgyógyász al és terhes vagyok kisterhessegem van de viszont 2napja verzék és görcsöl a hasam alatt szédülök és hányingerem van miért?

 • Rózsa

  2010. március 15. hétfő

  Szia!Az lenne a kérdésem,hogy úgy hallottam,hogy a peteérés is késhet.Ha ez így van és mondjuk késik a peteérés,akkor a menstruáció is késik?Nagyon régóta nem késett a vérzésem,1 évig szedtem fogamzásgátlót,már szeptember óta nem szedem,eddig megjött rendesen egy napot csúszott minden hónapban,februárban viszont napra pontosan megjött,most márciusban már negyedik napja késik,második nap csináltam tesztet de az negatív lett.Lehetséges,hogy attól még terhes vagyok?Általában már menzesz előtt 2-3 héttel fájnak a melleim,most viszont semmi!A választ előre is köszönöm!

  Válasz: Lehet, hogy még korai volt, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak tévedett a teszt. Ha továbbra sem jön meg, pár nap múlva érdemes megismételni.

 • Stefi

  2010. március 14. vasárnap

  Szia

  Egy kis segítséget szeretnék kérni. Március 6-án kellett volna megjönnie de nem jött és szerencsére a tesztem is pozitív lett. Felhívtam az orvosomat és azt mondta, hogy elég ha majd csak jövőhéten szerdán megyek el hozzá..lehetséges az hogy annak ellenére hogy vannak tüneteim és pozi a teszt illetve nem jön meg, a dokinál mégis kiderül, hogy nem vagyok terhes, vagy ezen nem kell aggódnom?

  Előre is köszönöm

  Válasz:
  Ilyenre ne is gondolj! Nem lesz gond!

 • dangerous

  2010. március 14. vasárnap

  Sziasztok, következő kérdésem lenne nem vagyok eléggé tapasztalt és az lenne a kérdésem hogy , egy nő megérzi hogy terhes ill mikor tudja biztosan hogy az kb 10 nap után ez jelentkezik ,mik az elsődleges jelei ?

  Köszönöm a válaszokat =)

  Válasz: Nem feltétlen érzi meg egy nő a terhességet. Ha a menzesz kimarad, már lehet gyanakodni. A hányinger, émelygés, kívánósság, fáradékonyság nem jelentkezik mindenkinél, és ezeket akár magunk is kiválthatjuk azzal, ha nagyon vágyunk a babára, esetleg nagyon félünk a terhességtől.

 • dangerous

  2010. március 14. vasárnap

  Sziasztok, következő kérdésem lenne nem vagyok eléggé tapasztalt és az lenne a kérdésem hogy , egy nő megérzi hogy terhes ill mikor tudja biztosan hogy az kb 10 nap után ez jelentkezik ,mik az elsődleges jelei ?

  Köszönöm a válaszokat =)

  Válasz:
  Ez nem feltétlenül igaz. Van, akinél csak a menzesz kimaradása utal terhességre, és nem érez semmi tünetet. 12 nap után a teszt már viszonylag pontos eredményt ad.

 • pingvin

  2010. március 12. péntek

  Sziasztok!

  A következő a problémám: Mindig hó elején menstruálok. Februárbban rendesen megjött, márciusban viszont még nem. A barátommal január végén is, illetve február 13-án, 14-én és 20-án is voltam együtt, de mindig védekeztünk, óvszerrel, és egyszer sem lyukadt ki. Tehát tudom, hogy elméletileg lehetetlen hogy terhes legyek, mégis aggaszt ez a kimaradás. (már 8 éve teljesen rendszeresen jön meg) 8-adikán csináltunk tesztet, negatív lett, de gondolom érdemes lenne csinálni még egyet, azt számolgatom, hogy ha a 20-adikai együttlétben fogant a baba, akkor még előfordulhat, hogy 8-adikán nem mutatta, igaz? Egyébként pedig 20-adikától pár napig barnás pecsételő vérzésem volt, ami sosem szokott lenni. Nem tudom mit gondoljak. Voltam orvosnál, ma, azt mondta, hogy tapintásra nincs baba, és ha még 2 hétig nem jön meg, menjek vissza ultrahangra. Tehát még 2 hét bizonytalanság. Mit gondoltok? Okozhatja az, hogy másfél hónapja elkezdtem aktívan sportolni? Ja, és sokszor van olyan, hogy úgy érzem mindjárt megjön, és nem….ez terhességre utal, ha jól tudom….hányinger is van, de ritkán. Lehet hogy egy részét bebeszélem.
  Kérlek írjátok meg, ti mit gondoltok!!! Köszönöm!

  Válasz: Okozhatja a sportolás is, de a folyásból ítélve az is lehet, hogy pl. cisztád van. A következő vizsgálat majd kimutatja.

 • Milcsi

  2010. március 07. vasárnap

  Üdvözlöm Dr nő!
  Utólsó mensesem február 2.-án jött meg,28 napra.De átlag 30 napos szokott lenni a ciklusom.
  Pár nappal ezelőtt csináltam tesztet,negatív lett,de még ma se jött meg (szerencsére)
  Lehetek terhes Ön szerint??Mit ajánl,mikor csináljak mégegy tesztet?
  Válaszát előre is köszönöm!
  március 7.-e

  Válasz: Lehetsz, de a tesztnek már ki kellett volna mutatnia, hacsak nem a ciklus végefelé estél teherbe. Várj 2-3 napot, ha nem jön meg, akkor csinálj tesztet.

 • Timi

  2010. február 28. vasárnap

  Szia Ági!

  Csináltam ma egy tesztet és egy nagyon halovány csík megjelent nem bírtam ki és csináltam mégegyet amin ismét megjelent a halovány csíkom:):)
  Ami furcsa hogy 2napja sokat hánytam és nagyon fáradt vagyok illetve émelygek de az étvágyam jó(sőt:P)viszont majd csak 02.06-án kellene nem megjönnie. Hihetek a teszteknek szerinted ilyen hamar is?

  Köszönöm előre is válaszodat:)

  Üdv:

  Timi

  Válasz: Igen, a pozitív teszt sosem téved.

 • kori

  2010. február 25. csütörtök

  Szia Ági!

  28.hetes terhes vagyok, már hetek óta alhasi fájdalmaim vannak, leginkább fekvéskor, amikor fordulnom kell, vagy felhúzom a lábam. Azzal érzem összefüggésben, hogy amikor az alhasi izmaim megfeszülnek, olyankor szúró fájdalmat érzek. Tehát nyugalmi állapotban nem fáj, nem görcsöl. Erre azt mondta az orvos, hogy normális, a méhet tartó izmok feszülnek nagy mértékben. Nem nyugodtam meg teljesen, de hiszek neki, mert csak jól tudja. Azonban néhány napja sajnos mivel nem volt segítségem éppen, meggondolatlanul nagyon nehezet kellett emelnem 2x is egymás után. Azonnal éreztem, hogy az alhasam és a felül is nagyon húzódik a pocakom, megijedtem. Utána persze pihentem, és azóta is minden délután pihenek, napközben pedig ülőmunkát végzek, de sajnos egy ponton azóta nagyon szúr a pocakom ha mozgok, vagy fekvéskor, forduláskor. Milyen gondot okozhatott ez a butaságom? A baba vagy a méh sérülhetett a hasam préselődésétől, vagy méhszáj kinyílást okozhatott? Szükséges orvosi vizsgálat?
  Köszönöm válaszod!

  Válasz: Az orvosodnak igaza volt, tényleg a méhet tartó szalagok nyúlnak ilyenkor. Az emelés okozhat terhesség alatt olyat, hogy megsérül vagy szakad a hasizom, de emiatt nem kell aggódnod, magától felszívódik majd, a babánál nem okoz gondot.

 • Adrienn

  2010. február 19. péntek

  Jo napot kivanok! 20 hetes terhes vagyok, eddig abszolut minden rendben van ami a babat illeti; magzatviz rendben, 4D-s vizsgalaton is voltunk mar; az orvosomtol kerdeztem ha szabad nekem uszni jarni, azt mondta persze nyugodtan; mehszaj vizsgalatot egyszer sem vegzett, csakis ultrahangon koveti a terhessegemet; olvastam, hogy nyitott mehszaj eseten nem igazan ajanlott uszodaba jarni sot kadban furdeni sem; mivelhogy nem csinalt nekem az orvosom mehszaj vizsgalatot, nem lehet tudni, hogy minden rendben van-e; On szerint mit tegyek? ultrahangos vizsgalaton szokta mondogatni az orvosom, hogy minden rendben a mehfallal, mehnyakkal, stb; elore is megkoszonom valaszat!

  Válasz: A méhszájat is látja az orvos az ultrahangon.

 • Melinda

  2010. február 13. szombat

  Kedves Ágnes! Köszönöm a választ, most ismét szeretnék kérdezni. Most voltam a kezelő dokimnál és eléggé megilyesztett, mivel a vérképem nem a legfényesebb. vvt:alacsony (3,68), hemoglobin 99, hematokrit 0,323, és ezekhez kapcsolódik még, hogy a vasam is szörnyű. (ferritin 5,9). A doki mondta, hogy ez veszélyes, hiszen babaelhalást okozhat. 1 hete szedem a neo ferro gammat (2x 1), de mától inkább 3×1-t szedek és vettem a patikából bio céklalevet. Kérdésem: használhatom – e a kettőt együtt, vagy csak elég a tabletta és kb. mennyi idő kell ahhoz,hogy a vérkép normalizálódjon.
  Válaszodat előre is köszönöm.

  Válasz: Nyugodtan szedheted a kettőt együtt. Ez egy fokozatos folyamat és mivel a terhesség egyébként is vashiányt okoz, ezért végig kell majd szedned a vasat.

 • Melinda

  2010. február 12. péntek

  Kedves Ági.
  33 hetes állapotos vagyok. Kedden felyeztem be egy 6 napos gomba fertőzés elleni hüvelykupos kúrát. Hétfőn kellett mennem a laborba, aminek az eredénye: kevés baktérium, egy-két fvt, vvt. Ma – Péntek- vittem egy kontroll pisit, a szülésznőm tanácsára, hátha a fertőzés okozta az eredményt. Ma már az üledékem negativ volt, viszont egykeresztes lett a ketontest. – A terheléses VC-m jó lett és most sem volt eltérés a vérképemben ez miatt. Kérdésem kell-e a ketontest miatt izgulnom. A választ előre is köszönöm.

  Válasz: sok ketontestet terhességi cukorbetegség okozhatja, ha jó lett a vércukrod, akkor nem kell miatta aggódni.

 • Gabriella

  2010. február 11. csütörtök

  Szia! 13 hetes kismama vagyok és külföldön dolgozok takarítóként. Tegnap kicsit túlzásba vittem a munkát és éjszaka nagyon begörcsölt a hasam. Reggelre sem múlt el a fájdalom, igaz, nem görcsszerű, hanem folyamatos fájdalmat érzek jobb oldalt. Délelőtt elmentem orvoshoz, aki megvizsgált és azt mondta, hogy a terhességemnek semmi baja, valószínűleg csak meghúzódott a hasam és ha továbbra is fáj, vegyek be panadolt. Ennek ellenére én nem vagyok nyugodt. Az a kérdésem, hogy ezek figyelmeztető görcsök voltak-e és hogy mennyire folytathatom a munkát? Nagyon aggódok a baba miatt.
  Válaszodat előre is köszönöm,

  Gabriella

  Válasz: Ha a babával minden rendben, inkább valószínű, hogy megerőltetted magad. Amíg fáj, mindenképp pihenned kéne, és máskor is, ha valami görcsöt, fájdalmat érzel, akkor azt vedd jelnek, hogy most itt az ideje pihenni.

 • Márti

  2010. február 07. vasárnap

  Kedves Ági!

  23 hetes vagyok. Január elején görcsöltem, kórhátban voltam, de nincs gond.Sok magnéziumot szedek, többnyire nincsen semmi bajom. Néha érzek apró görcsöket, de nem keményedik a hasam. A baba ilyenkor lent rugdal, lehet, hogy azért van? Ha nem keményedik a hasam, kinyílhat a méhszáj? 2004-ben volt egy vetélésem 15 hetesen, 2006-ban született a kislányom, két nappal túlhordtam, pedig végigkeményedtem. Igaz, ha nem aggódok, úgy gondolom, most sem lesz baj, végigbírom a terhességet? A válaszodat előre is köszönöm. Márti

  Válasz: Igen, a méhszáj tünetek nélkül is ki tud nyílni, de azért nem kell aggódnod, ha szeded a MagneB6-ot és sokat pihensz, akkor nem lesz gond.

 • angel

  2010. február 03. szerda

  Szia
  Azt szeretném kérdezni,hogy ma reggel volt egy nagyon kevés élénk piros vérzésem és azóta semmi panaszom nincs. Nem görcsöl a hasam sem. Múlt hét pénteken volt hasonló panaszom akkor csináltak egy UH vizsgálatot és minden rendben volt. Most is menjek el orvoshoz?
  Köszönöm válaszát

  Válasz:
  Ha nem is mégy el, de hívd fel, hogy ez történt.

 • lola

  2010. február 01. hétfő

  Szia Ági!
  Már megint lenne egy kérdésem Hozzád!
  Kb. 2 napja erős alhasi fájdalmat érzek, de nem görcsöl, csak olyan minta “le akarna szakadni” a hasam alja, és ez néha szúró, éles fájdalomba megy át. Nem pihenésfüggő a dolog(nyugis éjszaka után reggel ébredéskor is fájt), és nem fáj egyfolytában, csak időszakosan. Amikor érzem a fájdalmat, akkor a baba is egészen lent mozog, az ágyék tájékén, és kb fél percenként pisilnem kell.28 hetes vagyok.Hívtam az orvosomat, de azt mondta, vegyek be egy fájdalomcsillapítót+magnéziumot és pihenjek.
  Még dolgozom, de ülőmunkát végzek, most akkor feküdnöm kellene?vagy ez nem komoly gond, és ne foglalkozzak vele?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Lola

  Válasz: ha csak néha fáj, nem kell foglalkozni vele. Valószínűleg csak a szalagok nyúlnak meg a hasadban, ahogy nő a baba. Ülőmunkát végezhetsz. Ha erős pocakkeményedést érzel vagy derékban húzódik, akkor pihenj le.

 • Melánia

  2010. január 29. péntek

  sziasztok!
  Nagyon szeretnénk kisbabát! Január 2- án jött meg a menszeszem kiszámoltam 15 én volt peteérésem és volt is (akció) na most nekem 28 napos a ciklusom 29-én vagyis ma kellene megjönnie de csináltam már tesztet 2 nappal ezelött és pozitív lett!De úgy lett pozitív, hogy a második vonal csak nagyon halványan látszott. Tegnap
  28-án este fürdés után elkezdett fájni a derekam meg a hasam mint amikor mindjárt megjön érzésem volt és volt és egy nagyon pici rózsaszínes vérzésem volt. De ma ahogy felkeltem semmi vérzés nincs de a derekam még mindig fáj de nem nagyon meg a combtövem is .A melleim nem annyira feszülnek mint amikor megvan most egy kicsit puhább érzékenyebb de nagyobb mint szokott lenni és viszket is az udvar környékén. Most terhes vagyok vagy nem? Kérlek segítsetek mi lehet a baj?

  Válasz: Terhes vagy, ez nem vitás,ilyen rózsaszínes folyás előfordulhat koraterhességben. Ha elhúzódik napokig, vagy erősödik fordulj orvoshoz.

 • martonne palásti gyöngyi

  2010. január 22. péntek

  köszönöm tehát nincs mitől tartanom?

  Válasz: Igen.

 • martonne palásti gyöngyi

  2010. január 22. péntek

  Szia!

  10hetes terhes vagyok a harmadik gyermekemmel,tegnap este felé egy hirtelen mozgást vettem észre a hasamba és ez ma reggel meg ismétlédött majd le ugrottam a székről a kérdésem normális ez?
  Nagyon aggodom!!

  Szia:Gyöngyi

  Válasz: Igen, lehet, hogy előrébb van a baba a hasfalon, vagy alkatilag vékonyabb a hasfalad, ezért érzed a mozgását.

 • Heni

  2010. január 22. péntek

  Kedves Ági!

  10 hetes és 2 napos terhes vagyok. 5 napja nagyon szúr a hasam inkább bal oldalon. Nekem volt egy laparascopos petefészek műtétem novemberben. Utánna maradtam terhes. Lehet, hogy azért fáj nagyon a hasam. Normális ez? Nincs a babának baja ugye?

  Köszönöm a segítségedet!

  Válasz: Nem kell aggódnod, ettől még nincs baja a babának, lehet, hogy a műtéttel van összefüggésben a dolog.

 • kriszta p

  2010. január 20. szerda

  Szia, terhességem 22.hetében járok, és az orvosom megállapította, hogy kivagyok nyílva. Pihenést mindenképpen ajánlott, valamint Diazepam nyugtatot irt fel, emelett szedek már a terhesség 11.hetétol Magne B6t magas pulzusszámom miatt.,ill Materna-t. Szeretném megkérdezni hogy mennyire veszélyes ilyen korai szakaszban, ha már kinyílt a méhszájam? 1110 az ertekem. Visszahuzodhat, vagy ugy marad, esetleg tovább nyílik? Mennyire kell pihennem, egész napos fekvés, vagy azért mozoghatok is? Vásárlás meg ilyenek… ?Elso babánk lesz, és aggódunk. Valamint még egy hozzászolás, már 3 honapja a terhességem alatt idegeskedem sogornomnek koszonhetoen. Koszonom a válaszod!

  Válasz: Vissza nem fog húzódni, de a babára ez nem veszélyes közvetlenül. Arról van szó, hogy mivel már nyílik a méhszáj, ezért bármikor beindulhat a szülés. Mivel még csak 22 hetes vagy ezért a szigorú fekvés az tényleg fekvést jelent, ugyanis az ülés és az állás közben a gravitáció húzza lefelé a babát, nyílik a méhszáj és beindulhat a szülés. Tehát nincs vásárlás, ezt szigorúan be kell tartani.

 • anya maci

  2010. január 17. vasárnap

  Szia Ági!

  14 hetes 6 napos terhes vagyok és ma vendégségben történt egy kis baleset. A férjem leült egy fotelba, én mellette álltam és ahogy leült, a könyökével hasba vágott (lendületből ült le, elég kemény ütést kaptam) – köldököm felett jobbra ért az ütés.
  Majdnem elájultunk!
  Leültem gyorsan, figyeltem mindenre, lassan elmúlt az a kellemetlen érzés, azóta sem érzek semmit, de azért aggódom!
  Nagyon nehezen, segítséggej jött össze a baba, benne vagyok a korban is. Talán annyi pozitívum van, hogy nem vagyok egy vékony alkat, +10 kg-val vágtam bele a terhességbe, így azért kicsit nagyobb párna védi. De remélem még ebben a korban nem érzi meg, ha ilyen ütést kap … drukkolok, hogy ő még valahol a köldököm alatt legyen … most kb. 10,5 cm lehet … ugye még védve van!
  Menjek orvoshoz a biztonság kedvéért?
  Érezném, ha valami baj lenne?
  Előre is köszönöm, ha válaszolsz!

  Válasz: A baba még nem túl nagy, a magzatvíz védi. Abban az ütés nagy része elnyelődik. Nem valószínű, hogy gond lesz. De ha bármi fájdalmat, görcsöt, netán vérzést észlelsz, keresd meg az orvosod!

 • Judit

  2010. január 15. péntek

  Üdv Ági!
  Rég nem irtam…azota megszületett a kis tündérkénk, hála az Égnek egészséges, szép kisbaba.
  Nem tudom emlékszele-e még valamelyest a történetemre…én vagyok, aki több izben is panaszkodtam és tanácsot kértem a problémámmal kapcsolatosan. A problémám pedig nem más, mint az anyósom. Miatta nem tudtam élvezni a terhességem, pedig nagyon könnyen hordtam a picurkát, folyamatos terrorban, gyomor idegben voltam…Noss a kérdésem most az, hogy ….észre vettem, hogy a picurnak gyakran, mintha rémálmai lennének, mintha menekülne valami elöl (álmában), olyan hangokat ad ki, pedig csak két hetes. Azt akarnám megtudni, hogy ez annak köszönhető, hogy én sem voltam nyugodt a terhesség alatt? Ez miatt lehet gyenge idegzetü a kisbabám? Ez esetben mit tehetek? Kérlek adj tanácsot, féltem a kincsemet…
  Köszönöm szépen

  Válasz: Ez nem amiatt van. Az újszülöttek még nagyon felületesen alszanak, sok mindent csinálnak álmukban, mocorognak, nyöszörögnek stb. Ennek nincs köze az anyósodhoz.

 • Edu

  2010. január 14. csütörtök

  Szia

  Az lenne a kérdésem, hogyan számítják ki a terhesség idejét, ha esetleg nem tudom az utolsó menzesz első napját? Amíg gyógyszert szedtem, addig percre pontosan menstruáltam. Kb. 1 éve hagytam abba, hogy ha esetleg jön baba, akkor jöjjön, de beleélni nem mertem magam. Első gyermekem is elég sokáig készült. Most viszont nem emlékszem vissza, hogy decemberben volt e vérzés. A novemberit pedig csak kb. tudom. Ilyenkor mi a teendő?

  Előre is köszi.

  Válasz: Ultrahangon nagyjából be tudják határolni, hogy hány hetes is, de mielőtt megvizsgálnának, úgyis azt fogják kérdezni, mikor volt az utolsó menzeszed. Valahogy csak ki kellene következtetni. Vagy legfeljebb a novemberi kb. időpontnál kiszúrsz egy napot. Legfeljebb azt mondják, az nem lehet, mert egy hónappal fiatalabb a baba.

 • Betty

  2010. január 14. csütörtök

  sziasztok.Tegnap voltam uh-n,5 hetes terhes vagyok,látszik a petezsák és jövő héten ismét megyek mert a doki szerint akkora kell legyen sziv hang is.De ma reggelre nagyon halvány rozsaszines folyásom jelentkezett…picit fáj a hasamalja is.Mit jelenthet mindez?

  Válasz: Lehet, hogy semmit sem jelent. Hüvelyi ultrahang után lehetnek ilyen enyhe panaszok. De ha vérzés vagy görcs jelentkezne, azonnal menj orvoshoz!

 • Andi

  2010. január 09. szombat

  Sziasztok!
  Egy par napja megtudtam, hogy kisbabat varunk.Nagyon boldogok vagyunk igaz orvos meg nem igazolta a baba letezeset. Nagyon aggodom, hogy nehogy elveszitsem, mivel nagyon vartuk mar. Mennyi lehet az eseje, hogy elveszithetem-e es ez mitol fugg? koszonom, Andi

  Válasz: A statisztika szerint a koraterhességek 11%-a végződik vetéléssel, de emiatt nem érdemes aggódnod. Valójában senki nem tudja, mitől van ez, valószínűleg genetikai okai vannak (a baba részéről nem jó valami), valamint részben öröklött is lehet a hajlam, illetve, ha korábban volt vetélés vagy abortusz, akkor nagyobb eséllyel fordul elő. De ne ezen gondolkodj most, hanem örülj a kicsinek és pihenj sokat, minden rendben lesz 😉

 • Timi

  2010. január 08. péntek

  Kriszta(Sné) : Szia:)

  Akkor …..talán még nem kell bedepiznem?:)Lehet hogy még nem mutatható ki a terhesség?Olyan jó, hogy így megértessz..nagyon nehéz…próbálok nem mindig a picire koncentrálni, de nem megy…Neked viszont tiszta szivből örülök, hogy sikerült:)

  Remélem egyszer nekem is fog..:)

 • Kriszta(Sné)

  2010. január 08. péntek

  Timi:Ha vasárnapra várod a havid akkor kár addig tesztelni nekem 6 napja késett mikor csináltam a tesztet.Hisz így még aztse tudod kimarad-e a vérzésed.Átérzem a helyzetedet.Énis évekig voltam így és végre sikerült 30 hetes vagyok a fiammal.Türelem kitartás:-)))

 • Timi

  2010. január 08. péntek

  szia Ági!

  Nem bírtam ki és ma csináltam egy tesztet ami negatív lett…szerinted még reménykedhetek(mert nem reggeli vizeletemből csináltam)hogy mégis van baba, vagy ilyenkor már tuti, hogy nincs?

  Nagyon szépen köszönöm

  Timi

 • Timi

  2010. január 06. szerda

  Kedves Ági!

  Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszodat.
  Vasárnap megírom hogy mi a helyzet:)

  Köszönöm

  További szép napot kívánok Önnek:

  Timi

 • Timi

  2010. január 06. szerda

  Szia Ági!

  Egy kis segítséget szeretnék kérni. Nagyon vágyom egy babára és vasárnap kellene nem megjönnie, de semmilyen tüntem nincs még(pedig nekem mindig voltak)A melleimen annyi változást látok(de azt már az elöző menzim előtt is észleltem)hogy elsötétedett a bimbóudvar.Rengeteget járok ki mosdóba pár napja és nagyon fel vagyok puffadva lent az alhasi tájékkomon.Sőt pár napja pattanásaim lettek, amik eddig szinte soha nem voltak, legalábbis ilyen mértékben és viszket a bőröm, főleg a hasam környékén de van hogy a lábam vagy a karjaim is, kiütéseim viszont nincsenek. Szerinted utalhat bármelyik tünet várandóságra vagy ezek egyenlőre még nem?

  Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszodat!

  Üdv:Timi

  Válasz: A hormonális változások, így a terhesség is kiválthatja ezeket a bőr tüneteket. De a terhességen kívül még sok más dolog miatt is jelentkezhetnek ezek. Mivel ezek már lehetnek terhességi jelek, akár most is tesztelhetnél, de vasárnapig már nincs sok idő, én várnék addig, nehogy 2x kelljen csalódni. (De drukkolok!)