Mitől kell tartanunk, ha rossz a tartásunk?

Előző témáink kapcsán már a fürdőruhaszezonról ábrándozunk ki így ki úgy, azért remélem van, aki vágyai elérése érdekében már sporttáskát ragadott, vagy előszedte a poros fitnesz-lemezeket, súlyzókat és a megvalósítás rögös útját koptatja. De hogyan kerül szóba a rossz testtartás a bikini és napozás kapcsán?

Mitől kell tartanunk, ha rossz a tartásunk?Képzeld el:
Szikrázó napsütés, csillogó napolaj a szépen lebarnult bőrön, a vizes haj finom illata ééééés egy görnyedt hát. Háááát…. Vagy:

– Örülök, hogy megismerkedtünk, gyere együnk egy jégkrémet!
– Köszönöm, most nem tudok felállni, mert annyira fáj a derekam, majd legközelebb. Köszi 🙂

Jó, jó ezek egy kicsit sarkított példák, de azért értitek, hogy mit szeretnék mondani.
Először is a helyes testtartás a különböző súlyzós vagy egyéb gyakorlatok végrehajtásának helyes technikájának alapjául szolgál. Azok a gyakorlatok, amelyeket rossz testtartással végeznek, csakis tökéletlenül végrehajthatók, egyenlőtlen feszülést eredményeznek a test különböző részeiben, ízületeiben, szöveteiben. Ez egy idő után a hatások összegződéséhez vezet és előbb-utóbb sérülést okoz. Korábban már volt szó a tiltott gyakorlatokról. Ha tudom, hogy egy gyakorlat, vagy ízületi szög káros, nem használom, ez nyilvánvaló. De ha a testtartásomban már egyenlőtlenségek vannak, és sokszor ez nem is tudatos, mert az ember megszokja, úgy okozunk sérülést és fájdalmat, hogy nem is vesszük észre, csak mikor már megtörtént a baj.

Másodszor a rossz testtartás stressz a mindennapi életben, néhány szövetet túlhasznál, másokat kevésbé. Az erő és a hajlékonyság kiegyensúlyozatlanságához vezet. Ez rövid idő alatt fájdalmat eredményez, hosszú idő alatt, mivel az ízületet rosszul tartjuk, az adott ízület kóros elváltozását eredményezi, degenerációhoz vezet.

A testtartásért mind az izmok, mind egyéb szövetek együttesen felelősek. Az a jó testtartás, amelyben a különböző testrészek helyesen rendeződnek, így minimális stressz éri a szöveteket. A jó testtartásnál MINIMÁLIS az izomfeszülés, és kevesebb energia szükséges a fenntartásához. Az ízületek és izmok nem túlnyújtottak és nem megrövidültek, egyensúly jellemzi.

Ezt olvasva, persze fölállunk, elballagunk a tükör elé, és szépen kihúzzuk magunkat. Ok. De mi van akkor, mikor súlyzózni kezdünk, vagy kocogni?

Bizony, bizony, már te is rájöttél, hogy kétféle testtartásunk van:

    – egy pihenés, illetve nyugalmi állapot alatti = statikus, és
    – egy mozgás közbeni = dinamikus

A statikus testtartáson könnyebb változtatni, hiszen újra és újra emlékeztetjük magunkat.

Azonban a dinamikus testtartást tanulni kell, és komoly testtudatot igényel.
Páran közületek még emlékeztek nagyszüleink tanácsára, hogy tégy egy könyvet a fejed tetejére, és járj úgy, hogy ne essen le. Na hány másodpercig sikerült? 🙂

Még több írást olvashatsz Pataki Beátától itt: astoriafitness.blog.hu

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • virág

    2009. március 02. hétfő

    Nekem is nagyon rossz a testtartásom és fáj is miatta a hátam. Jártam akkoriban gyógytornára de sajnos nem segített. Jobb azóta sem lett. Sajnos. 🙁