Röntgen a terhesség alatt: igen vagy nem?

Sokan tartanak a terhesség alatti röntgenvizsgálattól, pedig csak egyes esetekben okozhat problémát a röntgen és most már azokra is van megoldás.

Röntgen a terhesség alatt: igen vagy nem?Miért káros a röntgen? A röntgensugárzás károsíthatja az ivarsejtek génállományát, azaz a magzat fejlődő nemiszerveit. Ez a károsító hatás azonban csak akkor áll fenn, ha a hasat közvetlen röntgensugárzás éri.

Nem kell tehát aggódnunk, ha csak egy fogröntgenre vagy szükség vagy olyan vizsgálatra, ahol a hasat nem éri a sugárzás.
Ha mellkasröntgenre vagy olyan végtagröntgenre van szükség, ahol a hasat is érheti a sugárzás, a hasat ólomköténnyel takarják el, így a magzat nem károsodhat.

81 Comments

Comment navigation

  • Linda

    2011. május 30. hétfő

    Szia,
    sajnos ugy alakult hogy kisebb gyermekemmel kelett labujjrontgenre mennem. A szobaban tarkoztodtam vele, kb fel meterre a keszulektol, 2 felvetel keszult. En pedig nem tudtam a terhessegemrol, ami aggaszt most nagyon. Vajon arthatott a sugarzas? Kulfoldon elunk, es az orvosok, csak a huzzak a vallukat, hogy nemtudjak lehet e baj. most a 10 hetben vagyok, es a rontgen a 7-8 hetben keszult. koszonom elore is valaszod

    • Gabi

      2011. május 31. kedd

      Ha az ultrahangon rendben találtak mindent a picinél, jó eséllyel a későbbiekben sem lesz emiatt gond.

    • Vida Agi

      2011. június 10. péntek

      Nem kell aggódnod, ilyen korai terhességben, amikor még nem is tudtál a terhességről, nem árthatott.

  • Vik

    2011. március 31. csütörtök

    Szia!
    En kulfoldon elek, 3 het mulva szerettem volna hazamenni repulovel egyszeri atszallassal. Tegnap, a ciklus 31. napjan pozitivat teszteltem. Az lenne a kerdesem, hogy lehet e repulore ulni az elso trimeszterben, 2×1 oras ut lenne, vagy jobb lenne elhalasztani az utazast?
    Van olyan idoszak amikor biztonsaggal lehet repulni, es nem art a babanak?
    Koszonom szepen elore is a segitseget.

    • Gabi

      2011. április 07. csütörtök

      A második trimeszterben van a legkisebb kockázata a repülésnek.

  • Brigóca

    2011. február 21. hétfő

    Illetve azt még elfelejtettem oda irni, hogy pár hónappal ezelőtt voltam „rutin” nőgyógyászati vizsgálaton, ahol ki mutatta a bakterológia, hogy candida-albicans-om van… – de régebb óta van, kb. 2 éve… és semmi gyógyszer nem vitte ki a szervezetemből. – ez nagyon veszélyes lehet a magzatra? – Köszönöm.!

  • Brigóca

    2011. február 21. hétfő

    Szia!

    Ma tudtam meg, hogy terhes vagyok, az orvos szerint 4 és fél 5 hetes terhes vagyok. Na de viszont most február 18-án voltam röntgenen. – egyszer tüdőszűrésen, aztán még aznap gerinc röntgenen, ám de másnap, azaz 19-én vissza kellett mennem, mert nem sikerült az egyik felvétel, ami a felsőtestrészemen történt ismétlődően… Mikor röntgenezték a gerincem, akkor kaptam kis ólom takaró félét, azt a téglalap alakú vagy négyzet alakú lehetett, viszont nem teljesen a hasamra lett rakva… – Szóval, nagyon nagy pánikban vagyok, illetve picit megnyugodtam, mivel olvastam fentebb, hogy elvileg 6 hetes terhesség alatt, nem okoz befolyást a magzatnak. – és ez mennyire biztos? Nagyon szeretném ezt a kis csöppséget, első gyermekem. Illetve olyan is van, hogy szedtem pár gyógyszert… – méghozzá a következőket. : 1 szem advilultra ( fejfájásra) – kalmopyrin-nek a felét vettem be, tehát megfeleztem, illetve szedtem be 2-szer vagy 3-szor felezett algopirint is. – és van egy olyan, hogy 0,5-ös rivotrilt szedtem, de azt nagyon ritkán, ezalatt az 5 hét alatt úgy szedtem, hogy talán 3-szor negyedeket vettem be, illetve 5-ször vagy 6-szor egy felet…. Az lenne a kérdésem, hogy ezek a tényezők mennyire folyásolja be a magzatom? – Nagyon-Nagyon megköszönném a válaszát! – Tisztelettel.: Brigi.

    • Gabi

      2011. február 23. szerda

      Ilyen korai időszakban ha a röntgen gondot okoz, akkor valószínűleg vetélés lett volna a vége. De mivel utána derült ki a terhesség, és fejlődik is, utólag már nem lesz gond. A bevett gyógyszerek miatt se aggódj, viszont ezután olyan fájdalomcsillapítót használj, ami terhesség alatt is alkalmazható.

      • Brigóca

        2011. február 24. csütörtök

        Köszönöm Szépen a válaszát! – Megnyugtatott! – Azon leszek, hogy mindenféle nyavajától megszabaduljak és kikezeltessem magam. – Igen, azt már gondoltam, hogy olyan gyógyszereket kell majd szednem, amik a terhességre nézve alkalmazhatóak. Majd április 11-én megyek genetikai vizsgálatra, mert mondták, hogy 12 hetes terhes akkor leszek és akkor már megtudják mondani, hogy esetleg van „valami”…” ” … Vannak drága egyszeri vizsgálatok is, de megéri. Bármennyi pénzt költenék arra a csöppségre, akit a szivem alatt hordok, hogy rendben legyen az Élete és a Miénk is. Köszönöm SZépen.
        Tisztelettel.: Brigó.

  • Heni

    2011. február 21. hétfő

    Sziasztok én 10hetes vagyok és most készülök az orvoshoz mert megrndult a középső ujjam!
    Be van degadva s nagyon fáj!
    Gondolom röntgenre fognak küldeni!
    Most akkor engedjem vagy ne a röntgent!
    Köszi heni!

    • Gabi

      2011. február 21. hétfő

      Mindenképp szólj, hogy babát vársz, és ha ragaszkodnak a röntgenhez, te ragaszkodj az ólomköpenyhez.

Comment navigation