Lehet-e uszodába menni terhesen?

Akinek valamilyen fertőzése van, vagy hajlamos a fertőzésekre, inkább ne tegye, valamint kinyílt méhszájjal sem szabad már vízbe menni, ezt leszámítva azonban a lehető legjobb sport pocakosan az úszás és az aquafitness.

Lehet-e uszodába menni terhesen?A legjobb, ha olyan helyre járunk, ahol csak babaúszást tartanak, mert ott biztosan jól fertőtlenített a víz és általában nem klórral, hanem DEWAN-50-el fertőtlenítenek, ami kevésbé irritálja a bőrt, valamint a jobb helyeken csak babaúszás céljaira használják a vizet.

A tengerbe nyugodtan bemehetünk, a szakemberek szerint ez a legkevésbé bacimentes. A Balatoni fürdőzés sem probléma.

A melegvízű gyógyfürdőket kerüljük, ezek a bacilusok melegágyai, ráadásul a melegvíz alhasi vérbőséget és áttételesen vetélést is okozhat! A meleg víz tágítja az ereket, ezért növelhető visszeres problémáinkat, valamint megzavarja a lepény keringését is.

A fertőzésveszély elkerülésének érdekében úszás után mihamarabb vesgyük le a vizes fürdőruhát, és használjunk intim mosakodó gélt a Ph helyreállítása érdekében. Az alapos hajszárítás is fontos.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

9 Comments

  • kismama87

    2011. február 22. kedd

    sziasztok!
    24hetes kismama vagyok és méhszájsebem van.így úszhatok uszodában?nagyon szeretnék,de nem tudom szabad e.
    köszi 🙂

    • Vida Agi

      2011. február 26. szombat

      Méhszájsebbel nem szabad uszodába menni.

  • Berta

    2010. november 19. péntek

    Kedves Ági!
    A nőgyógyászom azt mondta, hogy ha uszodába szeretnék járni, akkor kenjek be egy tampont canestennel és úgy minden rendben lesz. Feltétlenül szükésges ez?
    Ugyan már úsztam két alkalommal minden ilyesmi nélkül, de biztosan szeretném tudni, hogy van-e ennek a canestenes megoldásnak értelme.
    Köszönöm: 19 hetes kismama

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Nem szükséges a canestenes tampon, csak akkor, ha hajlamos vagy a gombás fertőzésre és már szedtél össze ilyesmit uszodában.

  • Nagy Krisztina

    2010. június 17. csütörtök

    Szia Ági,15 hetes vagyok,nagyon hiányzik a sport,mindíg is sportoltam.A kismama torna nekem nagyon gyenge,a jóga meg nem az én fajom.Én spiningeltem,aerob dolgokat végeztem(boksz,Thaibo,stb).Mire járhatnék?Köszi.

    Válasz: Úszás, szobabicikli (kerékpározni is lehet, de a megváltozott egyensúly miatt könnyebben eleshetsz), kocogás, nordic walking, futópad, amiket aerob edzésként gond nélkül végezhetsz. A lépcsőzős dolgokat viszont kerüld (step, lépcsőzőgép)

  • Karola

    2010. május 20. csütörtök

    13 hetes kismama vagyok, sajnos csak nyilvános uszoda van a közelemben. Egyik barátnőm említette, hogy terhessége alatt olívaolajba mártott tampont használt úszás közben a fertőzés elkerülése érdekében, mert állítólag orvosok és védőnők is ezt ajánlották neki. Én még ezt csak tőle hallottam…ez valami városi legenda vagy tényleg van fertőtlenítő, szűrő hatása, és ajánlott? Tudtok erről valamit?

    Válasz: Ez városi legenda. Ha zárt a méhszáj, nyugodtan mehetsz uszodába.

  • Lenii

    2010. május 17. hétfő

    Szia Ági,
    ez nagyon megnyugtató hír, nemsokára megyünk három napra egy olyan helyre ahol medence is van, és én nagyon szeretek úszni (most vagyok a 14.hétben.)
    A nőgyógyászati asszisztens azt mondta, hogy be kell kenni alul Neogranormonnal, mert az taszítja a vizet, ha aggódós vagyok.. 🙂
    Csak rémhíreket is hallani, nemrég meséltek egy kismamáról akinek 25 hetes volt a terhessége, de „felhúzódott” egy fertőzés és elvesztette a babát. Ez valami nagyon kezeletlen fertőzés lehetett, nem?.. Elvileg van ott egy csomó minden, ami megvédi a babát (nyákdugó, ph, ilyesmikre gondolok) nem?

    Válasz: A felhúzódott fertőzés az gombás fertőzés, de azt a klóros uszodavízben nem kaphatod el és nagyon fontos, hogy a gombát kezeltetni kell, csak akkor húzódik fel, ha nem kezelik, ilyen egyik napról a másikra nem történik.
    Elég sok minden védi a babát: a zárt méhszáj, a nyákdugó, a magzatvíz.

  • Bea

    2009. szeptember 28. hétfő

    sziasztok!
    Egy kis segítséget szeretnék kérni a már úszást kipróbáló kismamáktól:)
    9hetes kismama vagyok és meg szeretném tudni, hogy mikor kezdhetek úszni:)
    Köszönöm a segítséget

    Válasz: Nyugodtan mehetsz már most, de ha nagyon aggódós típus vagy, akkor csak a 2. harmadtól.

  • Biene

    2009. július 18. szombat

    Mindenképpen úszni fogok ha babát várok, úgy tűnik több helyen is ezt ajánljákTT